- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
- One mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Apple Watch
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Google Pixel 9a - a lapos munka
Új hozzászólás Aktív témák
-
vati
senior tag
''en masodik felindulasbol is ezt mondanam es haggyuk mar ezeket a legenddakat, hogy a bortonben szara verik meg dugjak stb. pont az ilyenek kapnak maganzarkat es pont ezert''
Nem tudtam, hogy naprakesz vagy magyar bortonviszonyokbol
Nem lehet az osszes agressziv szabolcsi brazil bunozot maganzarkaba tenni, nincs annyi zarka. Ok a tobbseg.
Olvasnivalo: http://zugugyved.blog.hu/2006/08/07/uzikalauz_bortonbe_vonuloknak [link]A tobb szaz komment is tanulsagos.
''pro'' ervek:
1/ miert pont ahhoz ne lenne? Ha az allamoknak joga van hatosagai utjan kifosztani, megveretni, megalazni, ellatas hianyaban meghalni, pergotuzbe kuldeni meghalni a polgarait, miert pont kivegezni ne lenne joga?
2/ olcsobb, mint >30 evig orizni az elitelteket
3/ mivel a polgarokban el az a pszichologiai gyokeru tevkepzet, hogy a halal egyfajta buntetes, es a nep bizonyos bunokre mindennel kemenyebb buntetest akar: a h.bunt. alkalmas a nep allamrendbe vetett hitenek apolasara, igy konnyebb kormanyzasara.
(A ''bun'' definicioja szerintem: olyan magatartas, amirol a torvenykezesre befolyassal biro tarsadalmi csoportok tobbsege ugy gondolja, hogy elkoveteset buntetni kell.)
''kontra'' ervek:
1/ a halal elkerulhetetlen vege az eletnek, egyfajta tulajdonsaga: nem egy allapot, nem egy buntetes.
2/ Az osszes moralis inditek vegso soron logikailag ertelmetlen: nem letezhetnek etikai kijelentesek -ezt mar Wittgenstein megirta-, barmilyen etikai erveles szuksegszeruen ugy vegzodik, hogy ''csak''. Akkor maradjunk a gyakorlati erveknel.
3/ tobben leirtak, itt van meg1x: a halalraiteltek kb. 10%-at artatlanul vegzik ki. Nem kerdeses bunosseggel, hanem artatlanul. Viszont a h.buntetesnel nincs perujrafelvetel. Igy a buntetes funkcio serul, meghozza nem kicsit. Persze, ''majd Isten szetvalogatja'', de akkor sem szeretnek egy olyan orszagban elni, ahol egy biro tevedese miatt megolhetnek.
Konnyen lehet pipogya az ugyved, elfogult veroember a nyomozo, lusta, slendrian, elfogult az ugyesz es a biro, (esetleg korrupt is) konnyebben szuletnek meltanytalan iteletek, mint az atlagember gondolja. Csak remenykedik az atlagember, hogy o soha nem kerul be az ''igazsagszolgaltatas'' fogaskerekei koze. Legalabbis mifelenk igy megy...
4/ egy nem eleve brutalis ember szamara -aki nem tud rangot kiharcolni maganak- a borton lehet rosszabb barminel, amit el lehet kepzelni, at lehet elni. (a halalt nem lehet) Par even belul lelkileg -es fizikailag- ossze szokta torni az embereket, legalabbis a magyar borton.
5/ a visszatarto ero bizonyitottan nem mukodik. Soha, sehol nem a buntetes sulyossaga jelent visszatartast, hanem a buntetes bekovetkezesenek nagy valoszinusege, ez evezredes tapasztalat.
[Szerkesztve] -
Muton
addikt
nem lehet kivégezni, mert nincs jogod ölni. amit lehet:
1., megbünteted
2., kizárod a társadalomból
3., megbünteted és kizárod
bűntetni az adott társadalmi normák alapján lehetne, fizikailag, érzelmileg és mentálisan
mivel nincs sok lakatlan sziget (és semmi sem garantálja, h pl az állatokkal nem fog kegyetlenkedni) ezért nem tudod kizárni, csak bezárni, viszont tényleg másképp, mint a jelen gyakorlat
egyébként sokaknak nem felróható a tette. ha sohasem látott normális családmodellt, ha nem tanították meg az általános normákra, akkor tőle nem is lehet azokat elvárni, legfeljebb csak korlátozott mértékben.
Orwell-féle megközelítésben: azt kell elérni, h belássa, h a dolok nem úgy működnek, h öldöklünk saját belátásunk szerint. az nem megolás h megbünteted, miközben nem érti, h miért
[Szerkesztve] -
Muton
addikt
szerintem pedig amíg előfordulhatnak a rendszerben hibák (hamis tanúzás, labor tévedés), addig a halálbüntetést sem forszíroznám. mint tudjuk a legvalószínnűtlenebb események mindig megtörténnek (Douglas Adams), tehát tuti, h lenne jogtalan kivégzés, ami pedig nem megengedhető.
szeintem a börtön a legjobb, viszont nem a jelenlei formában. ha nincsenek egymástól elszeparálva, akkor egymást fogják erősíteni, felnéznek az embertelen tettek miatt egymásra és kiskirályként éli le az életét a sitten.ez nem büntetés. viszont ha úgy él vagy 40 évet, hogy az teljes kiszolgáltatottságban, élelemben bizonytalanságban telik (pl azt mondják neki, h siralomházban van), akkor már mindjárt más a helyzet.
a változás lehetőségét elvittani valakitől pedig szintén nem jó, szerintem. az, h ez pénzbe kerül, az nem érv. a társadalom fenntartása pénzbe kerül. ez is, a hótakarítás az utakról is. minden. -
tkazmer
addikt
Erre azt tudom mondani, hogy lehet, hogy valaki azért vallja be, hogy megmentsen valaki mást, vagy valamilyen kényszer hatására, a tanuk lehet, hogy egyszerűen be vannak szervezve, az aljas indok viszont nem tudom, hogy jön az előző 2-höz, hiszen az nem bizonyíték, az inkább súlyosbító körülmény.
#119) gLes
nem egészen, most fizetnek épp 2 embernek 5 évért kb 50millát...más kérdés, hogy hogy az összeg szerintem mindenképpen kevés, hiszen azt az 5 évet nem lehet pótolni, a veszteség kompenzálásához meg sztem édeskevés...
[Szerkesztve] -
gLes
őstag
Hát igen, vannak esetek...de akkor pl. ott a kínzás: mikor lehet megkínozni a foglyokat? (Ugye is népszerű téma az USA-ban, erről is írhatnátok egy cikket
) Egyszer egy egyetemi tanárom mondott nagyon jó érvelést ezzel kapcsolatban (persze a konklúzió az volt, hogy nincs helyes döntés). Pl. hogy ha tudod, hogy egy kislány meg fog halni egy órán belül és az egyetlen aki tudja hol van nem akar beszélni, akkor megkínozhatod, hogy elmondja? Milyen jogon? Ki dönti el egy óra alatt, hogy meg lehet-e kínozni jogszerűen vagy nem. Ez is nagyon hasonló probléma.
[Szerkesztve] -
tiv83us
veterán
Olyan nincs, hogy nem akar. Legalabbis nem itt. Ha nem dolgozik akkor megy a detention room-ba 2-3 honapra. Vaksotet, 1m atmeroju betonfal, 2 negyzetmeter, napi egyszer kaja, napi 10 perc seta egy orrel. Aztan majd meggondolja, hogy arkot as, vagy 3 honapig a sotetben ul es magaval beszelget.
-
-
tiv83us
veterán
Na, hamar tenyleg szoba jott az eutanazia. Miert nem kaphatjuk meg a jogot, hogy meghalhassunk, ha mar ugyis mindegy? Az eletben tartas ilyen esetben sokszor feler a kinzassal, ha egyszer a paciens ugy dont, azt miert nem lehet tiszteletben tartani? Ha nem akar szenvedni, ha nem akarja, nem tudja elviselni a mindennapi megalazkodtatast, hogy mar a szemelyes higeniai feladait sem tudja ellatni egyedul, ha mozogni nem tud, a plafont nezi iszonyu kinok kozott egesz nap, miert nem segithetnek neki?
De ez mar egy mas tema, talan meger majd meg egy cikket. -
süti5
őstag
Természetesen nem az esküdtszék hozza meg az ítéletet és nem ő szabja ki a büntetést, de - ahogy te is írtad - ezzel igen-igen jelentősen befolyásolja a bírót, lásd O.J. Simpson......
Az, hogy itthon úgymond jobban kötve van a bíró, az sztem nem nagy baj, bár azért itthon is hagynak kiskapukat ám.....mondjuk mindig inkább enyhébb irányba. -
gLes
őstag
Persze, hirtelen felindulásból, de jobban meggondolva azt mondanám, hogy dugják be a legdurvább börtönbe, ahol (filmes idézettel élve) játszóteret csinálnak az ánuszából, hogy nap mint nap átélhesse ugyanazt a kínt, hogy aztán a végén ő kérje a halálbűntetést magára, szerintem ez jobban kielégíti a szemet-szemért elvet is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- The First Berserker: Khazan
- Anime filmek és sorozatok
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest