- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
Új hozzászólás Aktív témák
-
FTeR
addikt
"Az azért nagyon merész kijelentés, hogy a PC jövője csak a Microsofton múlik. A windows semmi volna a piacon, már csak az emberek szempontjából is, ha nem volna rengeteg szoftver, ami csak Microsoft rendszeren fut el."
nem hiszem. a pc mint brand vagy kategória lehet megmarad, de szvsz elég egyértelmű, hogy a kategória egybenőtt winnel. pl már osx is pc-n fut, de azt mégis mac-nek hívják.
a linux meg édeskevés hozzá. ha van vmi nem pc windows, meg pc mondjuk linuxszal, akkor nem a linux részesedése fog felnőni pc-hez, hanem pc bukik linux szintjére.pc alatt az "IBM kompatibilis" x86/x64-et értjük, aminek egyik ismertető jele, hogy nyílt szabványokra épít és bárki készíthet hozzá alapvető alkatrészeket (nem csak perifériát). ami 2 dolognak köszönhető, egyrészt annak, h anno IBM nagyjából leszrta, míg más cégek (mint intel, nvidia, stb.) nagy fantáziát láttak benne, a másik, hogy ms olyan os-t adott hozzá, ami bármilyen hw-t megkajált.
ez egydülálló dolog, minden korábbi és azóta is megjelenő új számítógép zárt, nem cserélgetheted kedvedre az alkatrészeket és az os-t (max vmi hivatalosan nem támogatott módszerrel, pl jailbrake vagy ram flush vagy bootcamp, mint alibi). -
törölt tag
Az hogy jön még egy hozzászólás, amire válaszolni akarok, koránt sem "eszembe jut", és többnyire semmi köze az "aktuális hozzászólásomhoz". A következő pont már inkább illik ide:
"ha egy hozzászólásra válaszolsz, akkor azt a Válasz gombbal tedd, hogy akinek írod, illetve mindenki más is láthassa mire és kinek válaszoltál. Ha 1-2 szavas választ szeretnél adni több hozzászólásra, akkor azt ne több hozzászólásban tedd, próbáld meg egy hozzászólásba összegyűjteni a mondanivalódat."
-
törölt tag
válasz
Rickazoid #302 üzenetére
Ellenben az emberek 90%-a így használja:
#6: oké.
#10: nem.
#17: szerintem lehet.
#26: jobb felső sarokba kattints.És igazából egy épkézláb indokot nem olvastam még, hogy miért is érné meg sz**atni magam szerkesztgetéssel. Oké, a fejlécekkel kicsit hosszabb lesz, nagy kaland.
-
Rickazoid
addikt
válasz
#95561216 #300 üzenetére
Azért okosan is lehet használni azt a szerkesztés linket, főleg ha nem írsz sokat célszerű.
Példa:
Válaszoltam neked, majd
a szerkesztésben (csak úgy random választottam hsz-eket most)
(#66) ntomka: 2. válasz
(#84) CPT.Pirk: 3. válasz
(#140) eternam: 4. válasz
(#174) ddekany: 5. válasz
(#231) DeFranco: 6. válasz
(#271) attila9988: 7. válasz
(#286) bambano: 8. válasz.Ha jól emlékszem a szerkesztési ablakban 15 perced van, több füles böngészőnél meg nagyon egyszerű kezelni, hogy kinek mire válaszolsz.
-
törölt tag
Detto, vagyis én már feladtam egy kérdésem. Persze volt pár lelkes gyerek, akik azzal cs*szték el az időm, hogy normálisan el se olvasták a kérdést, aztán adták a triviális megoldásokat, amiket persze magamtól is tudtam, és nem működtek. Aztán rendszerint tényleg eltűnés és kussolás van. Szóval inkább azt mondanám, ha triviális bajod van, még fel is lökik egymást a lelkes válaszadók, de ha komolyabb, akkor vért izzadsz, amíg megoldást találsz, ha van egyáltalán.
-
törölt tag
Nem értem mire jó ez a szerkesztésmánia, egy hsz-ben válaszolnak négyre, egyhez van link, másik hármat meg keressek vissza akár oldalakról korábbról, hogy megértsem mire ment a fél mondatos válasz, közben meg pont erre találták azt a csinos kis linket, jobbról a másodikat. Az elolvasandó mennyiség ugyan annyi mindkét esetben.
-
drkbl
őstag
A Mester is megszólalt az ügyben: [link]
-
Integra
titán
sok igazság van abban amit mond. hosszú távon elegük lesz az embereknek abból, hogy minden zárt, midnenhol azt lehet amit mások megmondanak. a linux tényleg a jövő, bár lassan terjed és kevesen használják, egyszerű felhasználónak még mindig a win az első, vagy apple. az android elég nagy lépés a nyitott jövő felé, óriásit segít szerintem ebben. a win8 meg a saját boltjával és zártságával sokakat fog kiszorítani, de az ms ezt pontosan tudja. egyszerű törvényszerűségek. az viszont szintén biztos, hogy a linuxot attraktívabbá kellene tenni. 98% számára totál homály az egész.
-
floatr
veterán
Hát az interoperabilitás nagy probléma, de a másik oldalról is. A pozícióba kerülés alatt meg értek mindent, amivel népszerűvé válhat: minőség/mennyiség/politika/funkciók/felület...
A canonical most szerződött le pár OEM-el, hogy ezekbe a régiókba előtelepített QA-s gépeket szállítsanak. Csak találgatni lehet h mi lesz belőle -- nyilván a fanok egyik táborból sem vonakodnak találgatni majd -- de ha egy adobe androidra ad ki szoftvereket, és bérleti konstrukciókat is próbálgat, az a meglátásom, hogy nem lenne céltalan a dolog. Pláne hogy akkor később megágyazhatnának maguknak más régiókban is a platformon. Az egyedüli problémát abban látom, hogy az adobe nem tud annyi pénzt erre beáldozni, mint a ms a nokiás/wp-s marhaságaira.
-
ddekany
veterán
LibreOffice-al nekem szinte csak kellemetlen élményeim vannak sajnos... Bugos, nem tud mindent rendesen megnyitni, és legalábbis Windowson lassan indul. Másfelől persze az MS Office jó drága.
"most tonnányi bubis gépet szállítanak majd a távol-keleti/afrikai régióba"
Ez amúgy mi? De gondolom a pénztakarékosság áll a dolog mögött, akkor meg nem sűrűn fog a célközönség Adobe szoftvereket venni.
-
floatr
veterán
Nem tudom miről álmodik, de gondolom nem arról, hogy a megélhetésüket jelentő platformba gyárilag integrálnak egy disztribúciós rendszert, ami köszönhetően a ms árképzési stratégiájának könnyen alájuk vághat az ágazatok közötti keresztfinanszírozások mentén.
Ha meg egy periféria platform-specifikus, akkor nem tudom miről beszélünk
Egyébként volt már hasonló, de szvsz optimálisabb megoldás az itt vázolt feladatra régebben: kesztyű. Nyilván az akkori változatok elég batár méretűek voltak, de gyanítom h mára sokkal kifinomultabb verziók születhetnének, ha lenne rá igazi igény, csak valamiért a bill/egér/kontroller nem akar kihalni, pedig nagyon divat temetni őket.
-
floatr
veterán
Ideális...
(#290) ddekany A LibreOffice-nak kéne először megfelelő pozícióba kerülnie, ami egyelőre elég nagy falatnak látszik. Hiába működhet egy kisebb lokális ökoszisztémán belül, amíg globálisan még mindig túlsúlyos a mso. A felhasználók agyvérzést kapnak, ha valami nem word/excel. A másik nagy szimbolista lépés meg az adobe részéről kíván némi erőfeszítést. Shuttleworth győzködte őket, de nem értették meg, amikor a harmadik világbeli robbanásszerű fejlődésről beszélt, és most tonnányi bubis gépet szállítanak majd a távol-keleti/afrikai régióba. Mondjuk Newell-t sem értették; lehet h a nokia sorsa vár rájuk is.
-
drkbl
őstag
-
ddekany
veterán
"nem lehet indok majd az hogy vérpistike azért nem használ linuxot, mert nem fut rajta a kedvenc játéka"
Azért az, hogy sok játék lesz Linuxra (ha lesz), még nem egyenértékű azzal, hogy pont pistike kedvence is fut rajta. Ugyan ez az alkalmazásokkal is. Nagyon de nagyon nehéz küzdelem ez.
-
ddekany
veterán
Ja... Nálam alapértelmezett volt, hogy van valahol egy szerver, és egy terminállal (terminál emulátorral) csatlakozol hozzá.
"a név=érték konfig formátum teljesen szabványos"
Hát azért, a "név érték" is hasonlóan gyakori, meg még vannak a több oszlopos csodák, mint a cron, fstab, meg ugyan ez ":"-al tagolva mint passwd esetén. De az ördög igazán a részletekben lakozik. Mi van, ha több soros értéket akarok megadni, írhatok \n-t? Ha egy környezeti változó értékére akarok hivatkozni egy értékben, vagy egy a konfigurációs fájlban korábban definiált konstansra? Ha egy listát akarok megadni egyszerű string helyett? Kommentet vajon lehet a sor végére rakni vagy csak teljes sor lehet az (és ha mindkettőt lehet, hogy rakok az értékbe #-t, idézés, vagy \#)? Mi van ha strukturáltab konfigra van szükségem (mint az Apache httpd-nek)? Aztán ilyen rondát, hogy honnan tudja a szövegszerkesztő lekérdezni, hogy milyen nevek érvényesek, már fel sem vetek, mert meglincselnek... Lehetne itt fejlődni, csak akarni is kéne, nem csak kötni az ebet a karóhoz.
Ja, mindez állatira nem azt jelenti, hogy XML-t kell használni, mielőtt még valaki ezt olvassa ki ebből...
-
eternam
tag
Most gondolj bele, szvsz Newell lépése egy lavinát fog elindítani. Valószínű portolni fogják azokat a játékokat linuxra is, amik portolva vannak macosx-re, hiszen ez már nem olyan nagy munka opengl itt is, ott is. Ennek beláthatatlan következményei vannak, mert nem lehet indok majd az hogy vérpistike azért nem használ linuxot, mert nem fut rajta a kedvenc játéka.
-
bambano
titán
"Pl. próbálj vi-ben több sort átvágólapozni egy másik terminál ablakba, ha azok a sorok nem fértek ki görgetés nélkül.": szerintem ez csak az axisok felprogramozásán múlik. de majd ha ilyen bajom lesz, gvim-ben nyitom meg a fájlt
"Nálam Windows + PuTTY kombóról van szó, de gondlom mindegy": nem, nem mindegy, mert az eredeti hsz arról szólt, hogy valaki ott ül a linux konzolján, nem arról, hogy távolról mit buherál rajta.
"Ezen a téren én inkább szabványos szöveges formátumot akarnék": a név=érték konfig formátum teljesen szabványos. Én a magam részéről még mindig falra mászok attól a gondolattól, hogy valakinek van egy jó xml editora, akkor attól kezdve minden xml legyen.
-
bambano
titán
ez egy szép példája a moving targetnek, az egyik hsz-ben még többes szám első személyben fogalmaztál "azt akarjuk", itt meg már egyes szám első személyben "nekem miért...".
lássuk be, a két hsz-ben nem ugyanarról beszéltél. A korábbiban ugyanis azt is erőltetted, hogy nekem miért legyen fontos, holott csak a saját személyes érdekedről írtál.
szerk: érdemes vitát nyitni arról, hogy akkor lesz-e sikeres a linux, ha a netkávézódban nem windows lesz, vagy azért ennek vannak más paraméterei is?
-
eternam
tag
Ezt még egyszer becopypastelem, amit egy előző hsz-ben már leírtam, hogy nekem miért nagyon fontos hogy legyenek játékok linuxra:
Jövőre akarok nyitni egy netkávézót. Már eleve arra gondlotam hogy linux mint lts lesz rajta, ami 7 évig támogatott, hát még úgy hogy lesz rá steam és valószínűleg portolni fogják a CS: Source-t is, ami valljuk be minden netkávézóba kell és szakítok a profitorientált MS üzletpolitikájával ami majd háromszor annyi pénzt kér a windowsért a home useres licensz árához viszonyítva ha az üzleti felhasználásra kerül. Az már csak hab a tortán hogy vírusirtóra sem kell költeni és nem kell attól félnem hogy valamelyik barom felhasználó szétbarmolja a rendszert csak azzal hogy megnyit egy kártevővel fertőzött oldalt.
-
eternam
tag
válasz
attila9988 #271 üzenetére
Ennek a Stallmannak már az agyára megy a szabad szoftver mizéria. Ha azt akarjuk hogy egyre sikeresebb legyen a linux, akkor igenis kellenek rá zárt szoftverek/játékok. Pont.
-
ddekany
veterán
"de teljesen megszokott, hogy két terminálon buherálok"
Hogyne, az legalább olyan fontos, mint hogy egy terminálon belül menjen a vágólapozás. De egyik sem megy csak úgy-ahogy. Pl. próbálj vi-ben több sort átvágólapozni egy másik terminál ablakba, ha azok a sorok nem fértek ki görgetés nélkül.
"nem, a karakteres konzolon a copy-paste-t nagyrészt maga a konzol driver, kisebbrészt a gpm csinálja"
Nálam Windows + PuTTY kombóról van szó, de gondlom mindegy. Nem ástam bele ebbe, de meglepne ha a szerver bármit érzékel abból, hogy én kijelöltem/vágólapoztam a PuTTY-ban.
"szerk3: azért lehetne vitát nyitni, hogy a vi meg az ascii konfig fájl a taszítóbb vagy a regedit..."
Ezen a téren én inkább szabványos szöveges formátumot akarnék, az ezzel járó standard eszközökkel amik elgépeléseket ki tudnak mutatni pl. gépelés közben, meg úgy általában tudnak olvasni/írni a konfigurációs fájlból "strukturálisan". De az efelé elindulás ott kezdődik, hogy a Linuxos kemény mag részéről nem élből az a reakció, hogy "Minekaaaz, meg még nyalja ki a seggedet a számítógép, mi?".
-
bambano
titán
de teljesen megszokott, hogy két terminálon buherálok két eszközt egyszerre és másolgatom a konfig darabokat egyikből a másikba. például.
vagy fájlneveket, url-eket másolgatok.
ha nem akarom, hogy az alapértelmezett cuccok kezeljenek le egy adatot, akkor pl. böngészőből kimásolom az url-t és egy xterm-ben wget-tel leszedem.millió meg egy egyéb felhasználása is van, igen gyakori.
szerk: az y-ozást rendesen yank-nak hívják.
szerk2: "Azt a terminál emulátor csinálja.": nem, a karakteres konzolon a copy-paste-t nagyrészt maga a konzol driver, kisebbrészt a gpm csinálja. a terminál emulátornak ehhez kevés köze van, leginkább azért, mert nincs is ott terminál emulátor.
szerk3: azért lehetne vitát nyitni, hogy a vi meg az ascii konfig fájl a taszítóbb vagy a regedit... nem hiszek benne, hogy a regedit tömegeket vonzana...
-
ddekany
veterán
válasz
Rickazoid #268 üzenetére
"Viszont a szövegkijelölés és egér középső gombbal való beszúrás a kurzorhoz ugyanúgy működik X nélkül is"
Azt a terminál emulátor csinálja. Hosszabb szövegnél, vagy word-wrappolt szövegnél pl. megszívod vele. Szegény ember vágólapja...
"Az meg nem tudom miért zavar, hogy ősi eredetű programokat nem írtak át"
Nem várok én ilyet. Csak a végeredmény olyan amilyen.
"A terminált használó szakemberek meg tudják mit csinálnak"
Mivel kénytelenek... Csak aztán nem kell csodálkozni, ha egy nap esetleg elcsábulnak az újoncok más irányba. Ennek az attitűdnek, hogy minden úgy tökéletes ahogy van, és a C meg a Bash a technika csúcsa, stb., egyszer tán az lesz a vége.
-
ddekany
veterán
-
ddekany
veterán
válasz
attila9988 #269 üzenetére
"Az csak a windows által biztosított szolgáltatásokra igaz."
Nem csak (pl. Ctrl+S)... De ahol igen, ott is ennyivel jobb mindenkinek.
-
MageRG
addikt
Az érintéssel kommunikálás SOKKAL természetesebb egy ember, mint biológiai lény számára, mint az egér. A világért se lehet arról szó, hogy korábban kiforratlan és megfizethetetlen volt a technológia, á dehogy.
Az ember alapvetően hanggal, mimikával és érintéssel kommunikál, ez a természetes.A fent leírt módon az ember egy másik emberrel kommunikál. De ha olyan módon kell használni egy gépet, ami ember-ember kommunikációban nem létezik, nem biztos hogy a metakommunikáció a legjobb.
Egy repülőgép pl. elég bonyolult szerkezet, és egy csomó olyan dolgot tud, amit elmutogatni, elmondani lassabb vagy bonyolultabb, mint hagyományos kezelőszervekkel bevinni.
A mutogatásban elfárad az ember keze. Beszéddel nehézkes passwordot, idegen szavakat bevinni, zajos környezet félreviheti, a korrekt lokalizáció horribilis költségű, stb. Léteznek jó beszédfelismerők, de a cégek ritkán hajlandók megfizetni.
A tekintetkövetés jó, de önmagában nem használható.
A tabletek/okostelefonok szimplán azért turbózzák fel az érintésvezérlést, mert ott nincs hely teljes méretű PC-s kezelőszerveknek. A beszédfelismerés/vezérlés most fut fel, de azon még van mit fejleszteni.Bónuszkérdés: 5 év múlva mivel fognak a gémer Pistikék FPS-t játszani? Attól tartok nem tapipaddal.
-
attila9988
őstag
Ez így van... de azért bírom az öreget. Sokat változtatott a számítástechnikán az utóbbi 20 évben, és többnyire egyet is értek vele, de vannak területek, amiket túlreagál.
A steam -től nem lesz "börtönben" senki, attól még hogy felcsapom a debiánra, és használok egy pár játékot róla. Ez csak egy disztribúciós rendszer, ami jót tehet akár az egész platform -nak, mert lehetnek akiknek pont erre van szükségük, és ezt hiányolják a linux -okról. Attól még van egy szabad operációs rendszerem, és vannak hozzá szintén szabad alkalmazásaim. De ezt a fajta fejlesztői magatartást szerintem játékokra sokkal kevésbé lehet alkalmazni mint bármi másra. Egy szövegszerkesztőnél pl adott a cél, le vannak fektetve az irányvonalak, aztán mindenki beledobhatja amit akar, remélve hogy jobbá teszi azt az alkalmazást, hasznosabbá mások számára is azzal, hogy belerakott egy kis extrát, ami nem volt megoldható vele.
De egy játéknál? Pl egy kaland játéknál? Ahol meg kell mindent a legelején? Itt nem lehet csak úgy beleadni valamit... Szabad engine -eket el lehet képzelni, amire aztán a fejlesztő csapat rádolgozhat, de hogy maguk a játékok legyenek teljesen szabadok és gnu stílusban fejleszthetők, azt nem tartom életszerűnek. Minden más működhet így, de a játékok biztosan nem. -
bambano
titán
válasz
az utóbbi időben kicsit úgy érzem, hogy stallmann nem dobott akkorát a szoftverek terén, mint amekkora hájpot csinál maga körül...
-
DeFranco
nagyúr
válasz
játékok soha nem is lehetnek mind szabadok
Azért elindult, él is virágzik az az indie kezdeményezés, amit talán a humblebundle csapata indított el. Pay-what-you-want rendszer (megveheted gyakorlatilag ingyen, 0,01 dollárért is), közösségi kezdeményezés, igaz csak indie játékokkal, de pár megüti az A-AA színvonalat. Nincs DRM, kvázi ingyenes, és multiplatform. Mi kell még?
Szóval azért van itt is remény.
-
attila9988
őstag
Nem tudom hogy ez volt -e már, de mindenképpen ide való:
http://technewspedia.com/richard-stallman-believes-the-arrival-of-steam-to-linux/
Kissé érdekes megfogalmazásban tálalja a dolgot, és kissé túl is reagálja, hiszen a játékok soha nem is lehetnek mind szabadok. Ráadásul azt is érdemes megemlíteni hogy attól még lehet totálisan szabad rendszert fejleszteni hogy létezik rá a steam, amit természetesen senkinek sem kötelező használnia. Ellenben sokat dobhat pl a hardware támogatáson, ami ugyan jelenleg sem olyan rossz mint mondjuk a 2000-es évek előtt, de természetesen mindig lehet jobb.
-
bambano
titán
"Dehogynem, csak mikor írták őket, még nem volt semmi de-facto szabvány kialakulva": tévedés, volt szabvány, cde a neve.
"Windowsban 99% lehetsz benne,": windowsban kb. semmiben nem lehetsz biztos, voltak olyan verziók, ahol a keresés és a csere a wordben, az excelben és az ms ie-ben három különböző gombon volt.
"Mellékesen nincs is igazi vágólap Linuxon X nélkül... soha nem értettem miért nincs.": van, a karakteres konzolra is van vágólapozás, gpm-nek hívják. Az X-nek van saját vágólapozó rendszere és tudtommal a gnome-nak is.
(#268) lordfreyr: "Terminál alá felesleges a grafikus felületnél alkalmazott ctrl+c/v/x vágólap, mert úgyis programokkal kezeled a fájlokat": most itt vagy karakteres konzolt akartál írni, vagy nincs igazad, mert xterm-ben, gnome-terminalban igenis jól jön a vágólap.
-
attila9988
őstag
Dehogynem, csak mikor írták őket, még nem volt semmi de-facto szabvány kialakulva.
Az csak a windows által biztosított szolgáltatásokra igaz. A vágólapot pl a windows adja, nem az általad említett szövegszerkesztő.
Másfelől pedig, ha én adott feladatra írok egy programot, és arra a bizonyos feladatra én azt gondolom hogy hatékonyabbat tudok kitalálni mint az a bizonyos "de-facto szabvány", akkor nyilván a saját utamat fogom járni, mert csak... és ez a végén nem hátrány lesz, hanem előny.
Ott van a vim. Van benne többféle beviteli mód, millió parancs, buffer, és különböző extrák, amik másban nincsenek. Hogy ez mind máshogy működik mint a jegyzettömbben? Igen.. Pont ez a jó benne. Ha olyan lenne mint a jegyzettömb, akkor miért lenne rá szükségem? Gyorsabb, kényelmesebb, jobb. Akkor most keseregjek hogy nem pont ugyanolyan mint a másik? (mellesleg még a windows vágólapot is tudja használni, ha éppen az kell neked)de-facto szabvány meg van a unix parancssorban is, a bash szabályszerűségei pl azok. Ott is megvan hogy mit tehetsz és mit nem, és hogy hogyan kell elindulni a megoldás felé.
-
Rickazoid
addikt
Terminál alá felesleges a grafikus felületnél alkalmazott ctrl+c/v/x vágólap, mert úgyis programokkal kezeled a fájlokat, ezek viszont az ikonkijelöléssel történő kezelésnél használatosak. Viszont a szövegkijelölés és egér középső gombbal való beszúrás a kurzorhoz ugyanúgy működik X nélkül is (igen, van egérkurzor X nélkül).
Az meg nem tudom miért zavar, hogy ősi eredetű programokat nem írtak át, hogy ne kelljen újratanulni a programok kezelését azoknak, akik azokat használják.. a frissen belépő embereknek nem tart sokáig megtanulni amit kell, ez személyes tapasztalat. Nem hinném, hogy Windows terminálban a régi DOS-os időkből származó programok annyira egységes működésűek lennének, kivéve egy egységes projekt keretében íródottak, mint a Linuxra épülő rendszereknél a GNU (eredetű) programok. Egyébként ma már az X használata a leggyakoribb asztali rendszereknél, a GUI-val rendelkező programok meg ugyanazokat a standardeket követik, mint az elterjedtebb windows-os társaik, kivétel amihez nincs ilyen.
A terminált használó szakemberek meg tudják mit csinálnak és nem az alapprogramokon múlik, hogy a munkájuk küzdés-e. -
ddekany
veterán
válasz
attila9988 #205 üzenetére
"ezek különböző programok, különböző feladatokra. Nyilván nem lehetnek pont ugyanolyanok"
Dehogynem, csak mikor írták őket, még nem volt semmi de-facto szabvány kialakulva. Windowsban 99% lehetsz benne, hogy a Shift + kurzor mozgatás a kijelölés, Ctrl+C/X/V a vágólapozás, Ctrl+F a keresés (magyar lokalizáció nem ér... Ctrl+K meg társai...), Ctrl+S a mentés, Ctrl+N az új dokumentum (esetleg Ctrl+T mint új fül), stb. Abba is biztos lehetsz, hogy mikor valamit törölsz, az nem írja felül a vágólapot. (Mellékesen nincs is igazi vágólap Linuxon X nélkül... soha nem értettem miért nincs.) De gondolom az új keletű GUI-s Linuxos szövegszerkesztőkben is ez van már. Ergo az egész sokkal inkább a terminálban küzdő szakemberek életét bonyolítja... de hát az a fő alkalmazási területe a Linuxnak.
-
erdoke
titán
Mivel nem próbáltam, csak találgatni tudok, de amennyi időt én a Win7 asztal nézegetésével, vagy éppen a régi Start menü böngészésével töltök, felőlem akár rózsaszín csíkosra is csinálhatják bárminemű használható info nélkül, az se zavarna különösebben.
A leggyakrabban használt 6-8 progit gyorsan el tudjam indítani, és kapjak könnyen emészthető információt az üzeneteimről, ez a legfontosabb. Az összes többivel annyira kevés időt veszíthetek (pl. ritkán használt programok előbányászása), hogy akár el is dughatnák az elérésüket. Nyitott vagyok néhány új billentyű parancs elsajátítására is, elég sokat használom a billentyűzetet meg most is, gyakran gyorsabb, mint egérrel bóklászni. -
erdoke
titán
Engem a desktop mint kategória nem érdekel.
Viszont mutasd már azt a hírt, amiben leírják, hogy ezentúl a desktop gépek többsége érintőpaneles kesz, és hogy azokat, amik mégis érintősként kerülnek a boltokba, kötelező csak érintve használni! Csak hajtogatod a fantazmagóriádat, pedig nem segíti közelebb a valósághoz, ha 150 hozzászólásonként megismétled. -
DeFranco
nagyúr
Végül is... logikus, de azért vannak aggályaim:
Ha csak a legutóbbi ciklust nézed is XP Vista 7 vonalon a Vista volt a nagy lépés, és a 7-re fogadták el. Ezek alapján a 8 lesz a nagy lépés, amit majd a 9-en fogadnak el, de az alap (mint ahogy a Vista esetén a rengeteg UI változás és az UAC, ha csak a motorháztető fölé tekintünk) a tile rendszer marad.
A tile rendszerrel meg nekem alapvető gondjaim vannak, mint ahogy sokan másoknak, az userek elég nagy részének is. Kinecttel úgyszintén.
-
fordfairlane
veterán
A Win8-at egyszerűen nem desktopra szánja a Microsoft. Simán el tudom képzelni, hogy a desktopon a Win7 hasonló karriert fog befutni, mint az XP, egy évtizeden keresztül meghatározó platform lesz. És abba is mernék fogadni, hogy a Microsoft is erre készül, ellentétben az itteni MS barátoktól, akik szemmel láthatóan magukat is győzködik, hogy milyen brutál királyság a csempés - desktopos hibrid izé a jelenlegi gépparkra. A lényeg a tableteken való piacszerzés.
-
ntomka
nagyúr
válasz
DeFranco #257 üzenetére
Annyira nem fognak bukni vele. Úgy érezzük, hogy mindent erre tettek fel, közben az eddigi példák mutatták, hogy nagyjából minden második win kiadásra rá lehet mondani, hogy nem volt igazán sikeres. És történt valami? Semmi. A rá következő kiadásra dobtak egy nagyot. Most bepróbálkoznak, ha sikerül sikerül, ha nem, majd a következőre tanulnak az esetből.
(#260) fordfairlane: +1. Meg a telókon.
-
attila9988
őstag
telepítsd újra (szakszervíztől!)
Ez a kedvencem... meg az indítsd újra, hátha jó lesz....
Egy cégnél, amit nem nevezhetek nevén, az egyik alkalmazott elkezdett word doksit szerkeszteni, de azt úgy, hogy levélmellékletből nyitotta meg, és a temp -be került file... Dolgozgatott benne, de másnap nem találta hol van, csak arra emlékezett hogy dolgozott benne, és hogy mentette is folyamatosan, a program pedig nem jelzett hibát, tehát a mentés szerinte sikeres volt.... Az egyik mélyen tisztelt informatikus, megoldhatatlannak nyilvánította a problémát...Most komolyan... nem tudta mit kezdhet a helyzettel, és viszonylag hosszú keresgélés után feladta....
Nos akkor még egyszer.. nem gizike néni, hanem INFORMATIKUS... Ez igen.. gondoltam.. -
DeFranco
nagyúr
válasz
attila9988 #256 üzenetére
Szerintem sem jó út ez az egész tapipacsi-metro-kinect vonal, de látszik, hogy az MS mindent erre a lapra tett fel. Mindent.
Olyat már láttam, hogy egy cég (legyen akár az MS akár pl. az Apple vagy a Google) nagyon, de nagyon nyomott valamit, mégsem "ment át", nem lett belőle semmi, de hogy ennyire egy felé nyomják a piacot (miközben a piac felének komoly és megalapozott aggodalmai vannak arról, ami felé nyomják), és hogy ennyire 19-re húzzanak lapot, még nem.
Ha tartom magam a véleményemhez, akkor az MS felszántja a saját orrával a padlót rövid időn belül, viszont nem hiszem, hogy okosabb vagyok, mint 12 MS stratéga. Elég skizofrén helyzet.
-
attila9988
őstag
válasz
Egonyolc #238 üzenetére
Le lehet irni, hogy az Angry birds a legjobban fogyó játék, és casula gaming a jövő, csak
Itt a csak után megemlítendő, hogy nem is olyan rég, pár napja a zynga pl akkorát zuhant a tőzsdén, hogy csak úgy nyekkent.... (egy másik online lap, amit nem akarok reklámozni, de szeret mindennek a kihalásáról írni, ott mégsem jött hír erről, mivel nem illik bele a világképükbe, ezért szokás szerint ferdítettek rajta... bezzeg pc kihalós, meg "apple a király" cikk van kéthetente) és ugye az a cég gyakorlatilag a casual gaming csúcsa... vagy legalábbis őket szokták példának felhozni. A dühös madarak meg ugyan népszerűek, de minden jónak vége szakad egyszer... és amikor ez megtörténik, akkor az alkotók vagy nagyon gyorsan kitalálnak valami hasonló nagy bummot, vagy mennek a levesbe.
Tehát jelenleg nem biztos semmi sem.. Most a tapipacsi láz folyik, de ennek végén nagyon érdekes változások jöhetnek.
-
Tim82
félisten
válasz
DeFranco #251 üzenetére
Idézet, ami miatt találva érzem magam: "Te is tudod, hogy a fórum nem így működik, ez elég fals reakció volt a részedről."
A hozzászólásaim és mondandóm tükrében eléggé értelmezhetetlen számomra, hogy miért is "fals" a reakcióm, mivel tisztában vagyok a fórum működésével, de nem is erről volt szó.
Goto 1. akkor, a segítőkészségedet pedig köszönöm.
-
DeFranco
nagyúr
1.) ez szerintem már duplán meg van csavarva, már ne bogozzuk, vegyünk elő tiszta lapot, és feltételezzük, hogy mindketten segítő szándékból és jól írtuk amit írtunk
2.) OK
3.) OK, így tovább
4.) nem láttam még a teljes hibaüzenetet. gondolom a többi része sem dísznek van
Ok, én bármit újragondolok, de veled szemben még csak szembenálló pozíciót sem vettem fel, nem értem miért érzed megtalálva magad. Válaszoltam, segítőkészen. Goto 1.) tiszta lap.
re:szerk: élőszóban élettárssal sem érti meg magát az ember mindig, ez meg egy ennél sokkal korlátoltabb információs csatorna... ez egy ilyen sport, benne van a félreértés
-
Tim82
félisten
válasz
DeFranco #243 üzenetére
Bakker,
1. úgy csinálsz, mintha tettem volna kategorikus kijelentést, ami nem történt meg... a legkategorikusabb kijelentésem annyi volt a témában, hogy "sajnos nincs minden esetben úgy, hogy annyira könnyű megtalálni a megoldást Windows esetében a problémára" és erre hoztam saját példát.
2. írtam az eredeti problémafelvetésben, hogy végigzongoráztam a Guglit, mielőtt feltettem volna a kérdésemet.
3. az adott fórumon a flash kimerül ugyanolyan emotikonokban, mint amik a PH!-n találhatóak, de azok jelen voltak az oldalon mindegyik BSOD-kor. Egyszerűen találgatok és a flash-re/FireFox-ra gyanakszom, mert nem tudok többet, nem ad a BSOD képernyő elég információt a megfelelő, értelmezhető dokumentáció hozzáférhetőségének hiányában. (BS Viewer hiányában lefotóztam magamnak telefonnal a BSOD képernyőt, az alapján álltam neki keresgélni, ez volt a kiindulásom.)
4. konkrétan a teljes hibakód alapján (amit leírtam az eredeti problémaleírásban) már bőven megtalálhatónak kellene lennie egy hibának (mert elvileg minden szükséges információt tartalmaz), a valóságban ez hol így van, hol nem. (Vagy inkább a megoldáshoz szükséges dokumentáció nincs/hiányosan/érthetetlenül hozzáférhető.)
De itt az egészből továbbra is az első pont volna a lényeg és légyszi pontosan ennek megfelelően kezeld, illetve értelmezd. Az egész felvetésem pont árnyalásra szolgál, nem másra.
Ennek tükrében gondold újra az egész reakciódat itt. Én nem tettem fekete-fehér kijelentéseket itt.
Mod: nem kioktatásnak szánom, csak úgy gondolom, hogy továbbra is teljesen félreérted az itteni mondandómat. Peace vagy mittudomén. Ha sértőnek olvasható a mondandóm, akkor elnézést, nem annak szántam.
-
DeFranco
nagyúr
Legalább ennyi értelme van.
Nem mondom, hogy a linuxért élek, de elviekben támogatom. A kritikám építő jellegűnek szánt, csak ez torzul a hater háttérzajban. A winnel a tapasztalatom pozitív, ezt kifejezésre juttatom, ha tetszik, ha nem.
Annyira viszont vagyok korrekt, hogy a saját tapasztalataimról beszélek, és nem ferdítek, nem teszek hozzá és nem veszek el. Ha ez így valakinek nem tetszik, hát legyen, de nem véletlenül szóltam hozzá, annak ellenére, hogy nagyon kerülöm az linwin vitákat.
-
floatr
veterán
Egyfolytában a bevitel forradalmát kiáltják, a kinect-tel is oda meg vissza, aztán meg kell nézni egy átlagos ember napi aktivitását, és kiderül, hogy görnyedten ülve billentyűzet+egérrel (esetleg kontroller) lehet még most is a legkevesebb energiaráfordítással kibírni. Ki a fene akar órákon át hadonászni
-
eternam
tag
Próbáljatok csak másfél órán keresztül érintő képernyőzni desktopon. Higgyétek el, úgy fogjátok érezni tíz perc után hogy leszakad a karotok. Úgy hogy az egységsugarú júzer előtt nem áll szvsz más lehetőség csak az, hogy vagy marad a win7-nél, vagy keres számára valamelyik szimpatikus linux disztrót és azt használja. Nem kérdés, hogy a win8 óriási bukta lesz desktopon, ebben igaza van a Valve fejesnek. Márpedig ő tudja miről beszél egykori MS alkalmazottként. A tábla PC már más tészta, ott elképzelhető hogy sikeres lesz, szerintem azon a hardveren még jobb is mint a bugos android.
Jövőre akarok nyitni egy netkávézót. Már eleve arra gondlotam hogy linux mint lts lesz rajta, ami 7 évig támogatott, hát még úgy hogy lesz rá steam és valószínűleg portolni fogják a CS: Source-t is, ami valljuk be minden netkávézóba kell és szakítok a profitorientált MS üzletpolitikájával ami majd háromszor annyi pénzt kér a windowsért ha az üzleti felhasználásra kerül. Az már csak hab a tortán hogy vírusirtóra sem kell költeni és nem kell attól félnem hogy valamelyik barom felhasználó szétbarmolja a rendszert csak azzal hogy megnyit egy kártevővel fertőzött oldalt.
-
DeFranco
nagyúr
Na és mi lenne akkor, ha BSOD nélkül csak simán lefagyna a gép? Akkor az most win vagy nem win? Erre random OS-től milyen "előre megfőzött" supportot várhatunk jogosan?
Egy árva hibakód alapján nem feltétlenül találod meg a hiba okát, kellenek a körülmények is, legalább amiket ott kérdeztem. (szöveges megfogalmazás, hivatkozott file, használt sw, etc.)
Ezeket keresőkifejezésként használva már step-by-step lapokat ad a gugli is, amin végig lehet menni. Ha már azt mondod, hogy flash-t néztél, akkor már más a leányzó fekvése, mert "occan borotvája": valószínűleg a flash a ludas (a PC-n ő a komornyik az ebédlőben a gyertyatartóval - ha jelen van, nagy valószínűséggel ő a gyilkos).
...
De most ezekről én meséljek neked? Te ezekben sokkal tapasztaltabb vagy nálam.
@floatr: a) hol írtam, hogy a linux szar? hol írtam, hogy win alatt miden működik? ne ferdíts! b) Tim82 problémája közel sem fekete dobozos
csak hiányzott pár részlet c) nem képzelem el, mert semmi közöm hozzá, oldja meg a tisztelt közösség, ha úgy akarja, az viszont tény, hogy ameddig nincs megoldva, addig a pont az MS-nél van. Tessék fordítani.
-
floatr
veterán
válasz
DeFranco #237 üzenetére
Egy kommentben beszélsz saját logikád ellenében. Egyszer aszondod, hogy a binugz egy fekete doboz, amihez ugye leírják h valamit hogyan kell megoldani (lehet h jól is) de mivel nem érted/akarod érteni, a "linux szar" és egyébként is a linux hibája. Amikor meg egy hasonló "feete dobozos" probléma jön elő win esetében egyből "megint nem a win hibája".
Mindegy, úgysem veszed észre, mert nem akarod...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DeFranco #237 üzenetére
Érteni én sem értek hozzá, de átlagos használatnál nem is kell túl sok mindenhez.
Ami nekem idegen volt, hogy néha kézzel kell egy progit megadni xy fájl megnyitásához, annak binárisát ki kell keresni a /usr/bin -ben, aztán hogy nincs olyan "igazi eszközkezelő" sem, leginkább terminálban lehet a HW-kat bogarászni, meg olyan apróságok, hogy miként lehet, hdd-t felcsatolni és régebben a pendrive kezelése is problémás volt.
De magát egy "desktop" disztrót használni megtanulni nagyon egyszerű. Átül az ember Win után egy hasonló kinézetű KDE-s disztró elé, és jön az érzés, hogy hú, ez mennyire logikusabb, mint a Win volt.
----
A Linux évét nem tudom ki hozta fel, de ha valami, akkor a Windows8 megjelenése el fogja hozni.
-
floatr
veterán
válasz
DeFranco #231 üzenetére
1. Megnéztem. Sőt meg is oldom, de mint említettem, egy mezei júzer tarkón lőné magát nekifutás nélkül, ha bevenné azt a maszlagot, hogy win alatt minden működik.
2. Gondolom eleget láttál már ahhoz, hogy ezt kijelentsd
De csak hogy lásd miről beszélek, képzeld el a win-t gyártói driverek/dokumentációk nélkül, néhány gyakrabban használt alkalmazás nélkül, és piaci ellenszélben.
Az elitista attitűd is platformfüggetlen. Eleve elit dolog sokak szemében, ha valaki nem koszolja össze a kezét egy binugzal. Ezt a "linux desktop éve" marhaságot is csak jobbára cinikus éllel emlegették.
Egy darabig fyi engem is zavart valami a binugz környékén, aztán amikor elkezdtem használni, akkor jöttem rá, hogy csak pár hülye ember a zavaró tényező, akik mindenhol ott vannak bármerre mész. Hülye segítséget kaphatsz seperc alatt win-hez is, hogy telepítsd újra (szakszervíztől!), miközben a milliomodik fórum legmélyén ott a megoldás, hogy milyen registry kulcsot kell átbillenteni minden hónap másodikán h ne legyen problémád.Azt hiszi itt sok ember h nagy a különbség, pedig egyre inkább elenyésző. A rendszerek, és a piacok egymáshoz konvergálnak, csak mint látható, a mamutcégek lépései még most is be tudnak dönteni piacokat. Ez a mostani win marketes dolog is arra jó, hogy kihúzza a jelenleg futó disztribúciós rendszerek alól a talajt, mint ahogy mindig, amikor valamit integráltak.
-
Tim82
félisten
válasz
DeFranco #237 üzenetére
Félreértelmezed, amit írtam, úgyhogy ha nem gond, csak ezt tisztáznám és a félreértelmezésből fakadó többi érvedhez nem tennék hozzá semmit. Nem a segítőkészséget hiányoltam, hanem arról volt szó, hogy a segítségnyújtáshoz Windows esetében nem ritkán sokkal kevesebb, sokkal ellentmondásosabb információ áll rendelkezésre, mint Linux esetében.
Persze, hogy vannak sejtéseim, merre lehet a hiba forrása, csak éppen ez sejtés, egy gyakorlatilag értelmezhetetlen hibakód homályos megfogalmazású hivatalos dokumentációja pedig finoman fogalmazva nem segítség. (Már az is segítség lenne az MS részéről, ha a feloldása a hibakódnak annyi volna, "caused by 3rd party application".) Ebből sem én, sem a nekem segítők nem tudnak kiindulni rendesen.
-
Egonyolc
aktív tag
Biztos sokan meg fognak sértödni, de nem a Linux vitához szeretnék hozzá tenni
Amihez hozzá szeretnék szolni:
"Úgy gondolom, hogy a Windows 8 egy katasztrófa a PC-s világ számára."
Le lehet irni, hogy az Angry birds a legjobban fogyó játék, és casula gaming a jövő, csak (és SZVSZ) amíg az AB darabja 1$ és minden pálya meg verzió meg lopikulával együt kerül 10$-ba, addig egy AAA PC cím 50$-60$, plusz aki az AB (vagy fruit ninja, vagy más egyébel) akkor játszani, az nem fog 6-12-24 hónaponként egy 100-500-1000$-os viedókártyát venni. És most nem térnék ki az összes többi gamer "alkatrészre".
És a nagy pénz ebben van.
És akkor a 2 havonta 10$ 3 pályáért még nem is mondtam... -
DeFranco
nagyúr
Te is tudod, hogy a fórum nem így működik, ez elég fals reakció volt a részedről.
A problémamegoldó topicok úgy mennek, hogy (feltéve egy fanatikus sincs bent) az ember végigfut a kérdéseken, ha valamit tud, akkor arra válaszol, ha nem, akkor skip, majd jön a következő hozzáértő, az biztos tudni fogja.
Ha mindenki skipeli, akkor az user válasz nélkül marad, ekkor szerényen upol egyet, ez egy visszajelzés a többieknek, hogy egy kapásból szakértő sincs a témában, és jó esetben (én ezt tapasztalom) ekkor a többség rááll, hogy akkor áskálódjunk valamit.
Ez így működik itt is, máshol is, gyenge érv felhozni azt, hogy egy pakkra nem kaptál választ.
Én jelen esetben épp egy 9 perces howto videót néztem, hátha van valami tipp a te gondodra is, illetve a berzenkedésre reagálva válaszoltam is, pár hibát kiszűrendő.
Bónusz: ahogy írod, te is látod, merre lehet a hiba, és ne kelljen most akkor fejtegetnem, hogy ebben az esetben jelen állá szerint nagy valószínűséggel megint nem a win a hülye.
@CPT.Pirk: olvasom, de nem értem, mert nem értek hozzá. Meg kellene tanulni, és mea culpa, de erre most sem motivációm, sem időm nincs, én egységsugarúként használni szeretném a gépet ezzel a kiváló oprendszerrel. Ez win alatt megy, ha probléma van, ott a step-by-step segítség kéz alatt, linux alatt nem megy. Ez hiba, és nem az enyém, hanem a linuxé, ha abból a szempontból nézzük, hogy a linux javát akarjuk. Persze ha nem érdekel minket, hogy elterjedt legyen, akkor ezzel nem is kell foglalkozni, az x%-nyi desktop linux user meg folytatja a tevékenységet ahogy eddig, a többiek meg le vannak sajtva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DeFranco #231 üzenetére
Komolyan nem értelek. Nézd meg pl. az én kedvenc disztrómat, komplett wiki van hozzá, nem csak szimpla how-to -k. [link] Ilyenek ugyanúgy megvannak más disztróknál is, sőt sokról komplett könyvet is olvashatsz, ráadásul ingyen, mint pl. a Debian admin könyvet.
Azt sem értem miért nem tudsz a googleben ugyanannyi idő alatt megoldást találni, mint winen. Ha tudsz angolul, akkor nem jelenthet problémát egy megoldás keresése, vagy a disztró fórumában rákérdezni. Mindössze 2008 óta kapirgálom a felszínét a dolgoknak, de rövid időn belül minden problémára jött válasz, vagy a google, vagy a fórumokból, pedig akadt bőven problémám.
-
bambano
titán
válasz
DeFranco #231 üzenetére
"Azt akarja a közösség, hogy 2013 legyen a linux "időszaka" (remélem így már bambano kompatibilis)?": teljesen mindegy, hogy linux desktop évét írsz vagy linux időszakát.
Nekem az 1.0-ás Slackware már volt a gépemen, nem az volt az első linuxom, ez 1993. 07. 17-én jött ki. Azóta linux van a desktopomon.Vagyis aki folyamatosan linux desktop évezik, az csak annyit hirdet magáról nagy hanggal, hogy 20 évvel le van maradva, vagyis ostoba, mint a szög.
Azt akarja a közösség, hogy x.y a linux éve legyen? Nem akarja, senkit nem zavar, ha te a másik oprendszerrel használod a géped. Ez is egy hülye egoizmus, amikor azt beszéli be magának a win júzer, hogy minden linuxos vele akar foglalkozni, hogy térjen már át linuxra. A kutyát nem érdekli, ez a valóság. Ha nem tetszik a doksi, hiányolod a howto-t, akkor írd meg és tedd közzé. Erről szól a linux. És közben tiszteletben tartjuk, ha mégsem linuxozni akarsz.
-
Tim82
félisten
válasz
DeFranco #233 üzenetére
Vannak jelen a topikban, csak szerintem ugyanúgy nem találtak semmit, köszönhetően a remek, követhető és publikus Microsoft-supportnak. Érzésem szerint egyébként valamilyen flash-sel kapcsolatos hiba lesz (minden esetben Firefox-ban, egy adott fórumot - http://gameofthrones.hu
- böngészgetve omlik össze kékhalállal az XP).
De csak (friss, saját) példát akartam hozni, hogy hát nem egészen így működik a dolog sajnos.
-
Tim82
félisten
válasz
DeFranco #223 üzenetére
Win prblémára a megfelelő topicban (XP vagy 7) kapok választ, záros időn belül, többet is, jellemzően egy, a helyes irányba mutatót
Én a kékhalálos topikban nagyjából egy hete nem kapok választ, pedig pontosan leírtam a problémát és a kapott hibaüzenetet. Valószínűleg az a gond, hogy Bluescreen Viewer screenshottal nem tudok szolgálni.
-
DeFranco
nagyúr
1: Az első résszel nem akartalak lehülyézni, csak egy mondást "tárgyszavasítottam" mi szerint ha a kacsa nem tud úszni, nem biztos, hogy a víz a hülye. Ne legyen ebből félreértés, nem akartam beszólni. Nem téged minősített, egyszerűen csak utaltam rá, hogy nem biztos, hogy a probléma megoldhatatlan és/vagy a windows hibájából adódik, nézzük meg.
2: Ez megint a szokásos ferdítés. Mocskosgyártók, elterjedtség, marginális problémák, nincs is probléma. Ez duma.
Amit előadtam, az az én személyes tapasztalatom, tudnám még árnyalni, de a békesség jegyében nem teszem. Ami tény, az az, hogy én, mint r=1, a felhasználók 95%-át megtestesítő user win alatt megoldom a problémát önállóan próbálkozásból 5 perc alatt, vagy guglizok/fórumozok konkrét választ a konkrét kérdésemre 15 perc alatt, ugyanez linux alatt tízszer nehezebben, és tízszer hosszabb idő alatt megy.
Többet mondok: Itt sem a víz (a linux) a hülye, hanem a tisztességes howto-k és helpek hiánya, és a pro userek elitizmusa, kényszerítőzése. Vagy megtanulsz linuxusul, vagy nem segítek. Lesz itt rend. Na franciául pontosan ugyanezért nem vagyok hajlandó megtanulni. Azt akarja a közösség, hogy 2013 legyen a linux "időszaka" (remélem így már bambano kompatibilis)? Tessék szép szóval, kézbe simuló eszközökkel, kész válaszokkal besimogatni az embereket a linux alá, nem pedig odaadni az alkatrészeket meg a szervízkönyvet, hogy rakd össze magadnak caszod.
De mint ahogy leírtam már, nem zavar a linux, én is használtam, használom is folyamatosan, örülnék is valahol, ha elterjedne és emellett lenne legalább olyan használható mint egy windows 7, szuper, OK, viszont azt az elitista attitűdöt, amit jelenleg tapasztalok a szcénában ha valamiért be kell dugni az orromat... azt nem kérem, köszönöm.
-
floatr
veterán
válasz
DeFranco #223 üzenetére
Hogy mi a problem? Nem segítséget kértem, elmondtam a véleményemet, aztán egyből lehülyézel/hazugozol. Ha segítség kell, megtalálom, de ez a bohóckodás platformfüggetlen.
Az itt fórumozók többségénél régebb óta használom a win-t, és még a mai napig is okoz kellemetlen meglepetéseket; gyakrabban, mint a binugz 6 év után. Ha a problémamegoldási képesség közötti különbséget feszengetnéd a két oprencer gyp-s topic-jai fényében, akkor nem ártana figyelembe venni a gyártók hozzáállását, az elterjedtséget, és a felmerülő problémák jellegét. Binugz esetében elsöprő mennyiségű olyan "probléma" van, hogy bizonyos win alkalmazások nem futnak, jobb esetben alternatívát keresnek, ami nincsen. Ezen túl viszont olyan problémák kerülnek napvilágra, ami szélsőségesnek mondhatóak, vagy elenyésző számban vannak egyáltalán tudatában a hibának is, de mélység tekintetében a win-es problémák legmocskosabbjaival vetekednek.
-
attila9988
őstag
válasz
DeFranco #223 üzenetére
Mit jelent az hogy linux éve? Pontos definíciót még nem hallottam ezzel kapcsolatban, de érdekelne....
Egyébként sok OS -hez - nem lunux -hoz, hanem OS -hez - remek dokumentáció készül, és ezek sok esetben alkalmazástól függően átjárhatóak. Nézd meg pl az arch -ét. Nem mondom hogy freebsd szintű doksi, de igazán jól összeszedett, és ubuntus trehány forum -októl sokkal hasznosabb is.
(#227) locall Mondj nekem olyan forum -ot, ahol minden embernek csak neked tetsző véleménye van....
-
locall
tag
Ez így van. Aktívabban az elmúlt 1 hónapban olvasom a PH kollekciót, mármint a fórum részét és az elmúlt 10-15 napban regisztráltam, és aktivizáltam jobban magam. De már van egy véleményem bizonyos emberekről. Már találtam 5 win überalles, meg eddig úgy 1 linux überalles embert. És az a poén, hogy ez már elég viták kirobbantásához, amit bevallok, én sem tudok szó nélkül hagyni sokszor.
-
DeFranco
nagyúr
Problem? Épp segíteni akartam, de előtte tisztázni kellett az alapállást. A következő lett volna, hogy térjünk át akkor a Win7 topicba, és írd le, mi a probléma, hátha tudok segíteni.
---
No flame, de a személyes tapasztalatom a következő:
Win prblémára a megfelelő topicban (XP vagy 7) kapok választ, záros időn belül, többet is, jellemzően egy, a helyes irányba mutatót
Linux problémára (annak ellenére hogy dedikált GYP-s topicja is van, és dedikált help topicja is van) nem kapok választ, vagy a válasz nem megfelelő, vagy a válasz nem értelmezhető számomra, és ezt jelezve csak gyökkettő esetben hajlandóak foglalkozni a mugli problémáimmal.*
Pontosan ez a bajom a linux közösséggel, csak eddig megtartottam magamnak, mert a) már leírtam máshol b) nem akartam még egy flamet.
*jellemzően ilyenkor kapok egy LMGTFY linket, vagy egy ~30 oldalas development summary-t, ami egyrészt nekem kínai, másrészt többtízszeres ráfordítást igényel, mint a win esetében. Ilyenkor a standard válasz az, hogy ja, hát meg kellene tanulni ezt is, mint minden mást. Igen, rendben, OK, személy szerint köszönöm nem kérek belőle, nincs harag, elférünk, csak akkor ne kelljen már minden egyes cikknél harmincszor végigolvasnom, hogy YYYY lesz a Linuxéva.
Tényleg nem várok a vonal alatti részre reakciót, magánvélemény, árnyalja a képet, nem célja a vitaindítás. Ne reagáljatok rá pls, ha nem elengedhetetlenül fontos.
-
floatr
veterán
válasz
attila9988 #219 üzenetére
Priv ment.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DeFranco #218 üzenetére
Mire jó az a topic? Ha úgy állnak a csillagok, 490-es hibakóddal nem bootol nálam a Win7. Szerinted megfejtették az okot? Nem.
Mikor a Win7 nem tud bootolni, sőt, még a telepítő is lefagy telepítés közben, a Linux röhögve fut. [történések részletezve]
Mit mondanak erre az MS tudásbázis és társai? Hogy a meteoritbecsapódáson kívül bármi okozhatja. Hát normális? Hát lehet ezt biztonságosan munkára használni?
-
floatr
veterán
Most viccet félretéve nem értem azt, amikor olyan érv jön a binugz ellenében, hogy mert a win alatt minden egyből működik. Annyit még életemben nem szívtam egy slukkra, amit most egy OEM 64 bites win7-ttel, és nem a rendszer kezelésével kapcsolatosan. Komolyan mondom, hogy sokkal összeszedettebb egy 64 bites binugz kiadás, mint ez.
-
floatr
veterán
Ezt már valóban beszéltük, de szubjektív, ki mit hisz biztonságosnak. Szoftverfejlesztőként tudom, hogy a kód nyíltsága/zártsága csekély szerepet játszik a hibák megtalálásában; a kiismerésében esetleg, de ott sem feltétlenül. A nyílt kód a támogatási ciklusban ér sokat, amikor javítani kellene tudni.
Másrészt meg a közösséggel kapcsolatban pár dolgot félreértesz. A közösség minimum 2-3 részre bontható. Vannak az elsődleges fejlesztők, akik mozgatják a binugz magját. Ezek az emberek sokszor vaskos multik közvetlenül is elérhető, dedikált jómunkásai, akik szervezetten ezzel foglalkoznak. Vannak 3rd party-ként aposztrofálható cégek, akik tudnak és mernek nylít vagy zárt modellben fejleszteni, és szintén "közösségi" jelzővel mérhetően járulnak hozzá projektekhez, szintén nem szervezetlen módon, mivel érdekük egy általuk is alakított rendszer léte, de nem akarják egyedül cipelni a dolgokat. Aztán vannak a zsebfejlesztők, akik sokszor kiugróan jó eszközöket adnak a közösbe, néha egyedül, néha másokkal kézen fogva szabadidőben -- ők egy kicsit bizonytalan pontjai a gépezetnek, de a nyílt kód garanciát adhat a helyettesítésükre. Nomeg ott vannak azok is, akik nem munkakörükből kifolyólag tesztelgetnek, fórumokon véleményeznek, alkalmanként segítenek. Ez utóbbiakkal néha nekem is meggyűlt a bajom, de nem ők a közösség...
-
attila9988
őstag
Próbálkozok, de azért egy idő után a szerkesztés már nem működik. Azért sem valami jó, mert olyankor rohanni kell a második - harmadik szerkesztéssel, hogy ki ne csússz az időből, mert akkor meg kezdheted elölről. Kár hogy a forum motor nem tud olyat, hogy magától összeolvasztja az egymás után készült, azonos szerzőtől származó hsz -eket. Kényelmes volna...
-
attila9988
őstag
Szóval powerusereknek jó hogy van választék, de ezért ez mér a fejlesztői erőforrásokat is szétforgácsolja.
Ez egy hibás gondolatmenet. Nem forgácsolod szét azt, ami soha nem is volt egy. Nem egy cég terméke ez az egész rendszer. Ha neked kell valami, és olyat ami megfelel nem találsz, akkor lefejleszted magadnak.. És? Ez miért baj? Mert beállhattál volna gnome -ot fejleszteni? Igen megtehetted volna, ha akartad volna. De nem akartad. Akkor ez most a platform hibája? Nem. Mindenki azt tesz, amit akar. Ha aztán a munkádat közreadod, és azt mások is aktívan elkezdik használni, azzal te nem forgácsoltál szét semmit.
Ha meg valaki összerak egy os -t, és azon pl csak kde -hez ad support -ot, akkor neked az lesz a megfelelő, és nem is kell azzal törődnöd, hogy más meg másféle megoldást választott erre a feladatra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
attila9988 #207 üzenetére
Ott csak arra gondoltam, hogy igények kielégítésére (cél, funkcionalitás, megjelenés, kezelhetőség, stb. igények szerint) készülnek a disztrók és ilyen téren a Deb+Ubi nem tud mindent lefedni, nem is ez a céljuk. Kolléga is csak példának ragadta ki ezeket.
Az eltérő igények száma meg indokolttá teszi azt a 400+ eltérő disztrót, ami van jelenleg.
-
erdoke
titán
válasz
attila9988 #209 üzenetére
Szerkesztés rulez.
-
attila9988
őstag
mindenki pfújol a sok linux disztró miatt, mert szerintük az appokat akkor sokféle cuccra kell fejleszteni.
Még ez sem teljesen van így, mert általában elég egyszerű leforgatni akármelyikre bármelyik programot, a ha az igényelt komponensek elérhetőek rá, és többségében ez így is van.
-
attila9988
őstag
válasz
CPT.Pirk #175 üzenetére
Amit a 2 disztroról írsz, az viszont nem igazán tetszik. Nekem a felsorolt két disztró egyike sem fele meg az igényeimnek... (ezért van sok disztró)
Azért van sok disztró, mert ha akarom, összeszedhetem magamnak az összes gpl -es, és bsd -s progit ami megfelel a posix szabványnak, és azokból azt legózok, amit akarok. Pont ez a legjobb benne. Ha én azt elnevezem "sárgakutyafüle" disztribúciónak, akkor van nekem egy operációs rendszerem. Mit érdekel akkor engem hogy létezik másik is, ha nekem pont olyan van, ami megfelel az én igényeimnek. Akinek kell rendes support -os fizetős se@@kinyalós megoldás, az elmegy a redhat -hoz, és vesz magának egy olyat.
-
attila9988
őstag
Ha ennyire félted az adataidat, akkor inkább ne is legyen PC-d mert megfigyelnek és minden adatodat ellopják/eladják.
Az a nagyra tartott felhő esetében van úgy... Helyi gépen nem.
Úgy gondolom, hogy egy vagy kettő "hivatalos" darab Linux disztrónak kellene léteznie. Mondjuk Debian és/vagy Ubuntu.
Ez természetesen marhaság, mert akkor azt kellene feltételezned, hogy minden független programozó hirtelen betársul majd valamelyik véghez, és akkor az lesz A LINUX. De ez nem lesz így, és nem is lehet. A gpl nem erről szól. Ehhez be kellene zárni mindent, vagy legalábbis licenc -ben tiltani hogy bárki használhassa ezeket a programokat. Ezt te sem gondolhatod komolyan. Van elég olyan operációs rendszer ami ezeket a komponenseket használja, választhatsz te is közülük, az meg ne zavarjon hogy vannak mások, akik nem ugyanazt használják amit te... Meg kell érteni, hogy a *nix -ek világa nem úgy működik hogy van a nagy központ, ahonnan mindenkinek osztják az észt. Az, csak a konkrét OS -ek esetében van úgy.
-
attila9988
őstag
Pl. az elterjedtebb szövegszerkesztőket ha megnézed (vi, emacs, pico, joe, stb.), mindnél más billentyűkkel kell egészen alap műveleteket is elvégezni, sőt a logikájuk is eltér.
Ez nem azért van mert "*nix örökség", hanem azért mert ezek különböző programok, különböző feladatokra. Nyilván nem lehetnek pont ugyanolyanok. Ez windows -nál is pontosan ugyanígy van, csak a rendszer közeli komponensek kezelhetőek egységesen, valamint a vizuális megjelenéshez vannak előre kimunkált jól kitalált vezérlőelemek, de ettől még nyilván teljesen máshogy kezeled az egyes programokat. Ha te most nekiállsz programozni, te sem azt fogod figyelembe venni hogy adott feladatra létezik -e már valami, illetve hogy azt hogyan kell kezelni, hanem azt fogod, hogy neked milyen igényeid vannak, és annak megfelelően fogod megírni a felhasználói interface -t is.
Konfigurációs fájlok formátuma is változik alkalmazásonként, akkor is ha egyik lényegében semmivel sem jobb mint a másik.
Dettó... Miért is kellene egyformának lenniük, ha egyszer más megoldásról van szó, más igényekkel?
És ezek még csak a piti dolgok, de épp ezért lett volna könnyű egységesen csinálni őket, de hát nem volt központ aki megmondja hogy kell...
Nem is lehet központ, ha egymástól eltérő, különálló project -ekről van szó. Központ az OS -eknek van, ott azt csinálsz amit akarsz, de ha én írok valamire egy megoldást, akkor nyilván nem fog érdekelni semmilyen szervezet véleménye, mert nem tartozok hozzájuk.
-
attila9988
őstag
egymástól független húszmillió project csak arra, hogy milyen legyen a desktop env? minek? választás szabadsága? rendben. de húzzunk már egy határt a szabadság és az áttekinthetetlenség között.
Windows -ra is van húszmillió project egyazon feladatra, mert mindenkinek más az elképzelése arról, hogy az adott feladatot hogyan lehet a legjobban megoldani, és ez így van jól. Ha mindenhez csak egyféle megoldás lenne, akkor kénytelen lennél azzal megoldani, még akkor is ha adott esetben az nem igazán megfelelő. Nem értem az ilyen embereket.... ha neked van egy ami megfelel, akkor használd azt, és kész. Miért fáj az neked hogy másoknak meg mások az igényeik? Nem hiszem hogy ennek problémának kellene lennie. SŐT, a windows sikeréhez is jelentős mértékben hozzájárult, hogy az fejleszthetett rá aki akart, azt ami csak eszébe jutott, mindezt könnyebben mint az akkoriban létező egyéb megoldásokra.
amíg nem lesz egy egységes irányvonal, addíg egy hobby cuccnál nem lesz több otthoni környezetre
Kevered a dolgokat. Nem létezik, és nem is létezhet egységes linux irányvonal.... Viszont vannak OS -ek, amiknek van egységes irányvonaluk. A linux nem OS. A redhat e. viszont az.
Nem értem mi a gondod ezzel. -
oO7
őstag
válasz
DeFranco #197 üzenetére
a régi Surface-ben (az asztalban) egy PixelSense nevezetű technológia van, ami lehetővé teszi, hogy a gép konkrétan képként lássa a kijelzője teljes felületét és ezzel mindenféle dolgokat műveljenek... rárakott tárgyak alakjának felismerése, optikai trükkök, "szkennelés", stb... de az még a jelenleg tömegesen elérhető forgalomban lévő touch technológiákhoz képest űrtechnológia és ehhez igazodik az ára is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Le Mans Ultimate
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Óvodások homokozója
- World of Tanks - MMO
- Futás, futópályák
- Jön az idei THQ Nordic Digital Showcase
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- RAM topik
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest