- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Fotók, videók mobillal
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Ja... Nálam alapértelmezett volt, hogy van valahol egy szerver, és egy terminállal (terminál emulátorral) csatlakozol hozzá.
"a név=érték konfig formátum teljesen szabványos"
Hát azért, a "név érték" is hasonlóan gyakori, meg még vannak a több oszlopos csodák, mint a cron, fstab, meg ugyan ez ":"-al tagolva mint passwd esetén. De az ördög igazán a részletekben lakozik. Mi van, ha több soros értéket akarok megadni, írhatok \n-t? Ha egy környezeti változó értékére akarok hivatkozni egy értékben, vagy egy a konfigurációs fájlban korábban definiált konstansra? Ha egy listát akarok megadni egyszerű string helyett? Kommentet vajon lehet a sor végére rakni vagy csak teljes sor lehet az (és ha mindkettőt lehet, hogy rakok az értékbe #-t, idézés, vagy \#)? Mi van ha strukturáltab konfigra van szükségem (mint az Apache httpd-nek)? Aztán ilyen rondát, hogy honnan tudja a szövegszerkesztő lekérdezni, hogy milyen nevek érvényesek, már fel sem vetek, mert meglincselnek... Lehetne itt fejlődni, csak akarni is kéne, nem csak kötni az ebet a karóhoz.
Ja, mindez állatira nem azt jelenti, hogy XML-t kell használni, mielőtt még valaki ezt olvassa ki ebből...
-
eternam
tag
Most gondolj bele, szvsz Newell lépése egy lavinát fog elindítani. Valószínű portolni fogják azokat a játékokat linuxra is, amik portolva vannak macosx-re, hiszen ez már nem olyan nagy munka opengl itt is, ott is. Ennek beláthatatlan következményei vannak, mert nem lehet indok majd az hogy vérpistike azért nem használ linuxot, mert nem fut rajta a kedvenc játéka.
-
eternam
tag
Ezt még egyszer becopypastelem, amit egy előző hsz-ben már leírtam, hogy nekem miért nagyon fontos hogy legyenek játékok linuxra:
Jövőre akarok nyitni egy netkávézót. Már eleve arra gondlotam hogy linux mint lts lesz rajta, ami 7 évig támogatott, hát még úgy hogy lesz rá steam és valószínűleg portolni fogják a CS: Source-t is, ami valljuk be minden netkávézóba kell és szakítok a profitorientált MS üzletpolitikájával ami majd háromszor annyi pénzt kér a windowsért a home useres licensz árához viszonyítva ha az üzleti felhasználásra kerül. Az már csak hab a tortán hogy vírusirtóra sem kell költeni és nem kell attól félnem hogy valamelyik barom felhasználó szétbarmolja a rendszert csak azzal hogy megnyit egy kártevővel fertőzött oldalt.
-
ddekany
veterán
"de teljesen megszokott, hogy két terminálon buherálok"
Hogyne, az legalább olyan fontos, mint hogy egy terminálon belül menjen a vágólapozás. De egyik sem megy csak úgy-ahogy. Pl. próbálj vi-ben több sort átvágólapozni egy másik terminál ablakba, ha azok a sorok nem fértek ki görgetés nélkül.
"nem, a karakteres konzolon a copy-paste-t nagyrészt maga a konzol driver, kisebbrészt a gpm csinálja"
Nálam Windows + PuTTY kombóról van szó, de gondlom mindegy. Nem ástam bele ebbe, de meglepne ha a szerver bármit érzékel abból, hogy én kijelöltem/vágólapoztam a PuTTY-ban.
"szerk3: azért lehetne vitát nyitni, hogy a vi meg az ascii konfig fájl a taszítóbb vagy a regedit..."
Ezen a téren én inkább szabványos szöveges formátumot akarnék, az ezzel járó standard eszközökkel amik elgépeléseket ki tudnak mutatni pl. gépelés közben, meg úgy általában tudnak olvasni/írni a konfigurációs fájlból "strukturálisan". De az efelé elindulás ott kezdődik, hogy a Linuxos kemény mag részéről nem élből az a reakció, hogy "Minekaaaz, meg még nyalja ki a seggedet a számítógép, mi?".
-
ddekany
veterán
-
attila9988
őstag
Ez így van... de azért bírom az öreget. Sokat változtatott a számítástechnikán az utóbbi 20 évben, és többnyire egyet is értek vele, de vannak területek, amiket túlreagál.
A steam -től nem lesz "börtönben" senki, attól még hogy felcsapom a debiánra, és használok egy pár játékot róla. Ez csak egy disztribúciós rendszer, ami jót tehet akár az egész platform -nak, mert lehetnek akiknek pont erre van szükségük, és ezt hiányolják a linux -okról. Attól még van egy szabad operációs rendszerem, és vannak hozzá szintén szabad alkalmazásaim. De ezt a fajta fejlesztői magatartást szerintem játékokra sokkal kevésbé lehet alkalmazni mint bármi másra. Egy szövegszerkesztőnél pl adott a cél, le vannak fektetve az irányvonalak, aztán mindenki beledobhatja amit akar, remélve hogy jobbá teszi azt az alkalmazást, hasznosabbá mások számára is azzal, hogy belerakott egy kis extrát, ami nem volt megoldható vele.
De egy játéknál? Pl egy kaland játéknál? Ahol meg kell mindent a legelején? Itt nem lehet csak úgy beleadni valamit... Szabad engine -eket el lehet képzelni, amire aztán a fejlesztő csapat rádolgozhat, de hogy maguk a játékok legyenek teljesen szabadok és gnu stílusban fejleszthetők, azt nem tartom életszerűnek. Minden más működhet így, de a játékok biztosan nem. -
locall
tag
Ez így van. Aktívabban az elmúlt 1 hónapban olvasom a PH kollekciót, mármint a fórum részét és az elmúlt 10-15 napban regisztráltam, és aktivizáltam jobban magam. De már van egy véleményem bizonyos emberekről. Már találtam 5 win überalles, meg eddig úgy 1 linux überalles embert. És az a poén, hogy ez már elég viták kirobbantásához, amit bevallok, én sem tudok szó nélkül hagyni sokszor.
-
attila9988
őstag
mindenki pfújol a sok linux disztró miatt, mert szerintük az appokat akkor sokféle cuccra kell fejleszteni.
Még ez sem teljesen van így, mert általában elég egyszerű leforgatni akármelyikre bármelyik programot, a ha az igényelt komponensek elérhetőek rá, és többségében ez így is van.
-
Arena87
aktív tag
Félre értetek, nincs bajom sok féle disztróval, csak eddigi láttotak alapján semmit sem segít Linux elterjedésében, hogy 1-és félmillió disztró létezik. Vagy tévednék?
Más különben ha Valve megírja Steam-et egyik vagy másik disztróra, azt követően a Linux közösség megoldja, hogy többi disztrón is futni fog.Amúgy az a ubuntu debian, pedig csak példa volt. Nem kell fejemet venni, hogy felhoztam példának.
Más részről pedig csak 3 hete ismerkedem Linux-al és nincs érvem az mellett, hogy visszatérjek MS rendszerekre -
locall
tag
Felesleges győzködni egy win überalles embert. Ezt úgy mondom, hogy linux szerintem már 2 éve nem volt a gépemen.
Várok az Luna-ra az http://elementaryos.org/ -től
-
ddekany
veterán
Márpedig ha arra vagy kíváncsi, mennyire sebezhető a rendszer úgy általában, akkor Windows-al összehasonlítva az asztali Linuxokra kellene korlátozni, mivel azokon van hasonló mennyiségű és jellegű szolgáltatás. (Persze arra meg nincs meg a malware készítők érdeklődése....) Minél kevesebb a szolgáltatás, annál kevesebb a támadási felület, és persze, ha egy gép előtt nem ül felhasználó, az is sokat számít. Egy routerben minimális számú szolgáltatás fut, és nem ül előtte felhasználó sem. Tehát akkor legalább a kismillió webszervert említetted volna. Azoknál persze már sűrűbben előfordul a betörés.
-
-
ddekany
veterán
Most minek ez... Mintha nem tudnád miről beszélek. De OK, tessék:
"A wordperfect, word, quarkxpress logikái is mások. a gombok is."
a) Én még talán egy Windowsos szövegszerkesztőt sem láttam, amiben az alapvető műveletekre más gombok lennének mint a többiben. Ezek kb. kijelölés, kivág/másol/beilleszt, mentés. Keresésre és cserére már van némi változatosság, de nem sok (lokalizációs felhasználó-szívatások és Ctrl+F VS Ctrl+H).
b) Amiket ott felsorolsz, nem plain-text szerkesztők, ami nagyban komplikálja a képet logika terén. Nyilván, a linuxos szerkesztőknél sem az fogom felhánytorgatni, hogy a csili-vili programozós funkcióik máshogy működnek bennük.
"a linuxban kezdetektől volt ugo. A dosban? win98se-vel bezárólag?"
Pont erről beszélek... a történelmi örökség. MS-ék sokkal később kezdték, így kapásból ACL-el kezdtek. A Linux kapta a történelmi örökséget. Pech.
-
Иван
őstag
Természetesen nem számít, de abban igaza van, hogy locall ahhoz képest, hogy milyen új errefelé, mindenkibe beleköt. Vannak errefelé idősebbek, akik kötekednek, de egy PH! Nagyúr szájából máshogy hat az egész. Tudod, hogy ő már azelőtt itt volt és lehúzott éveket, több ezer szakmai HSZ-t, még mielőtt te rátaláltál volna az oldalra. Egy 8 napos kötözködései oylan szagot árasztanak, hogy beregelt, mert milyen jól lehet már egy nick mögül az embereknek megmondani a frankót. Nekem az elmúlt egy héten rendszerszerűen, kb minden délután beszólt.
De peace, és kívánom neki (locallnak), hogy ős is elérje a nagy rangokat, megbecsült tagja legyen a közösségnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen légkondit a lakásba?
- Fotók, videók mobillal
- Autós topik
- Hobby rádiós topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Epson nyomtatók
- E-roller topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- További aktív témák...
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Dell Precision 3561, 15,6" FHD, I7-11850H CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, T600 4GB VGA, WIN 11, ( olvasd
- Dell Latitude 5520, 15,6" FHD Érintőkijelző, I5-1135G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd v
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-12650H 10Mag 16/512 RTX 4070 8GB FHD 144Hz
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged