- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
BUZZLGHTYR #19594 üzenetére
https://infopy.eet.bme.hu/
-
K1nG HuNp
őstag
Pislogas helyett utana is nezhetnel, hogy megis kik es mire hasznaljak, tessek itt az egyik elso youtube talk ami feljott a keresesre, SnapChat, elkezdtek hasznalni es penzt sporoltak mikozben javultak a fentebb leirt metrikak: https://www.youtube.com/watch?v=WUleQzu9l_8
-
K1nG HuNp
őstag
A DynamoDB igazi ára nem az írás/olvasás/tárolás díja, hanem a fejlesztési idő.
Nekünk cégnél ha a mostani PostgreSQL-t migrálnánk DynamoDB-re akkor egy sokkal szebb, átláthatóbb és optimizáltabb megoldásunk lenne amely ráadásul nagyságrendekkel megbízhatóbb és kiszámithatóbb lenne a jövőre nézve is.
Az egyik legalapvetőbb AWS szolgáltatás amelyet óriási skálán pörgetnek ők házon belül és és nagyon sok cég is. Ez az egyik első felhúzott AWS szolgáltatás amikor új régió épül, mert internally minden erre dependál.
---
Ha veszed a fáradtságot, hogy megtanuld (én lassan 3 éve tolom minden sideprojektemet dynamoval) akkor simán tudsz olyan gyorsan fejleszteni és gondolkodni benne mint egy jó öreg RDBMS-ben.
-
K1nG HuNp
őstag
fullstack typescript a meloka, big broadcast cegeknek (eurovizios dalfesztival, rtl stb) fejlesztenek egy saas platformot
igy mar hogy kiderult hogy az ilyen oldalakon gross fizut irnak meg enis letisztaztam veluk h akkor brutto v netto a 60K rangeba kerulok en is ami kb meg is felel a medior szintemnek, talan picit alacsonyabb. amit viszont nem ertek, tekintve hogy most voltam kint egy hetet es lattam az arakat es hallottam a lakhatasi helyzetet, hogy megis hogy a brébe elnek meg ott emberek ennyibol.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
fatal` #19358 üzenetére
na hat igen, volt egy kis kommunikacio a ceg es koztem a brutto es netto berrel kapcsolatban, de ugy nez ki h brutto 5k netto 3.5k korul lenne az ajanlatuk, remotemban. igazabol lehet futok vele egy kort mert picivel azert tobb a mostani fizumnal es amugy is hasznos skillnek tartom, hogy megtanulok kulfoldre szamlazni, egyeni vallalkozni stb.
-
K1nG HuNp
őstag
kaptam egy ajanlatott hollandiaba 3500 EUR / huf netto, elegge alacsonynak hangzik ottani fizukhoz kepest, legalabbis levels.fyi es glassdoor alapjan, valakinek van szemelyes tapasztalata az ottani fizukkal kapcsolatban?
-
K1nG HuNp
őstag
csak mert kovid alatt overhireolt a legtobb ceg es most nem tudjak kibekkelni hogy mindenkit megtartsanak az nem gondolom, hogy nagyban erinti ezt a dolgot. valszeg valtozni fog a piac ha most meg nem is annyira fasza, szakemberre mindig szukseg van, szeretnem ezt gondolni legalabbis.
-
K1nG HuNp
őstag
LinkedIn és a szerintem profilomba illő cégek CV-vel való bombázásán kívül van olyan dolog amit mindenképpen érdemes csinálni? Igazából most van időm belerázodni ebbe az egész külföldi cégnél munkakeresésbe.
Gondolom csak az első ilyen behúzása nehéz, de jelenleg tényleg szkeptikus vagyok kicsit, hogy nem tudok ahhoz eleget, hogy egy cég lenyúljon egészet idáig hozzám. -
K1nG HuNp
őstag
külfoldi munkavallalas kapcsan hol erdemes elindulni? mscbol meg van hatra egy ev, ezalatt meg beszerzek par AWS certet es akkor lesz:
- 4 év munkatapasztalatom itthoni cégeknél mint fullstack fejlesztő
- MSc
- AWS cert(ek)
- felső angol
- 24 évem ezen a csodás földöndolgok amikhez értek:
- tekintve, hogy frontend volt az első két melóhelyem nagy része ezért ott is a webes dolgok legmélyéig megvan minden
- személyes érdeklődésem és mostani melómból fakadóan végtelen backendezés Kotlinban és Nodeban, adatmodellezés mind SQL mind NoSQLre, microservicek, komplexebb cloud servicek osszegyurasa.
- egyetemi tanulmanyok miatt nem fosok be ha android vagy ios appot kell írni akkor sem, de ha egy mikróba kell embedded C-t írni na annak speciel még örülnék is, azt a részét is szeretem a szakmánakcsinaltam mar magyar fesztival weboldalhoz cache layert, ket startupnal en voltam az elso fejleszto aki letette az alapokat, mostani melohelyen pedig van a kezem alatt mostmar 4 kollega.
őszintén nem tudom elhelyezni külföldi skálán, hogy ez mennyire releváns és vagy elégséges tudás az ottani emberkékhez képest. igazabol olyan nagy terveim nincsenek, pénzt akarok keresni
szülők örülök ha magukat ellátják, így teljesen magamtól kell majd a lakhatás dolgot megoldani és ahogy eddig látom a magyar fizukat 1M nettóból nem lesz egyhamar 50 négyzetméterem budán szóval húznék ki egy kicsit jobban kamatoztatni a tudásomat pár évre, hogy félretegyek meg világot lássak és akkor majd visszajönni egyszer.
mit gondoltok, ti hogy csinálnátok?
---
én nagyon örülnék egy remote pozinak is, de kicsit fura nekem ez a dolog, egy nagyobb londoni cegnek en magyarkent pont annyira sittes munkaero vagyok mint barmelyik indiai, nem gondolnam, hogy nagyon eletkepes lenne ez a remote dolog, de javitsatok ki.
szóval hogy nincs ellenemre a kimenés, semmi nem köt most még ide, de hosszútávon jelenlegi fejemmel biztosan visszajönnék, mert nagy bajom nincs az itt éléssel, fizukkal is megelégedem amint lesz lakhatásom.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
padzso #18474 üzenetére
miert ne lehetne beloled senior szoftverfejleszto? ennek semmi koze a korhoz. szerencsere nem azt nezik, hogy hanyszor tudsz egy kezzel fekvozni 30 perc alatt. 4-5 ev alatt siman ki lehet kupalni magad. ha van annyi motivaciod belulrol akkor siman otthonrol full ingyen a netrol, ha nincs akkor egyetem, ott majd basztatnak
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
K1nG HuNp #18338 üzenetére
EFS elvileg NFS-t használ, amiben a close-to-open konzisztencia (https://serverfault.com/a/73927) miatt nem lehet gond egyszerre történő írás és olvasásból, és mivel írás+írás sosem lesz egyszerre a rendszerben így akkor elvileg jók is vagyunk
Kicsit ilyen adatbázisokból tanult dirty read problémának tűnt amúgy ez az egész
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
martonx #18337 üzenetére
Igen de most a kis side projektnek kifejezett célja, hogy on-demand és pay-per-request legyen, igazából csak kiváncsi voltam, hogy bele lehet-e ezt is tuszkolni lambdákba.
És a válasz igen, kész van a PoC és működik
Egyetlen egy downside van eddig, aminek próbáltam utántanézni de egyelőre nem sok sikerrel. Tehát EFS-ben van tárolva 1 darab lyra.json fájl ami az általam válaszott full-text search librarynak a szerializált állapota/adatbázia. Van egy serializeToFile meg egy restoreFromFile funkció.
Két lambda van, egy query és egy indexerQuery lambda: cold startok esetén restoreFromFile-val beolvassa memóriába a dolgokat és válaszol a beérkező text searchre.
Index lambda: Az fő adatbázis változásai esetén (DynamoDB Stream) hívódik meg és feladata, hogy az EFS-ben szerializált fájlt frissítse, hogy a Query lambdák a legfrissebb adaatokból dolgozzanak. Ehhez tol egy restroreFromFile + módosítások + serializeToFile kört.
A query lambdából egyidőben végtelen sok lehet, az Index lambda concurrencyjét pedig 1ben maximalzáltam, így tehát egy időben maximum 1 írás lehet folyamatban, szóval nem fognak összekadani, nem kell lockolni a fájlt.Egyedül az alábbi eshetőségre nem kaptam egyelőre definiált választ:
Mi történik linuxon/EFS-en, hogy ha egyszerre olvas és ír két különböző folyamat egy darab fájlt? -
K1nG HuNp
őstag
OpenSearch az a régi aws managed ElasticSearch. Drága és ahhoz képes hogy managelt eléggé hozzá kell nyukálni, nézegetni, hogy él-e még satöbbi.
Illetve egy klasszikus kedvenc írásom a szolgáltatásról: https://spun.io/2019/10/10/aws-elasticsearch-a-fundamentally-flawed-offering/
Ha most összejön amit akarok akkor az egész nagy felhasználás mellett is bőven az örök lambda free tierben lesz és az egyetlen mozgó alkatrésze az 1 darab fájl lesz egy EFS-en
-
K1nG HuNp
őstag
Most a karácsonyi kis két hetes szünetben az alábbi side-projektel terveztem foglalatoskodni:
Szinte az összes OLTP workloadot át lehet ültetni DynamoDB-be viszont egyre gyakrabban belefutok abba a dologba, hogy kellene full-text, fuzzy search is, amit ugye nem támogat. A legtöbb OLTP-hez eddig kényelmi funkcióként kellett a keresés, tehát pl egy webshop felső kereső csíkja, ergó a már jól bevált DynamoDB Stream -> Lambda -> ElasticSearch ágyúval galambra lövés, hiszen elég macerás egy ES karbantartása. Meg hát ugye na mégis csak egy EC2n kell futtatni ami meg nem serverless szóval köszönöm szépen kihagyom.
Lelövöm a poént amit kitaláltam már mások is megcsinálták, de a puding próbája az evés szóval:
- Kell egy full-text search lib ami tud fájlba perzisztálni (pl https://github.com/LyraSearch/lyra, de konkrétan bármi másra is ki lehetne cserélni, teljesen nyelv független lesz maga a konstrukció)
- Kell egy indexelő lambda amely a DDB Streamet olvasva frissíti a fenti lib adatbázisát
- Kell egy query lambda amely a fenti libet és a fájlban tárolt dbt felhasználva válaszol a beérkező kérésekre
Mivel a Lambdák alapvetően csak egy temp directoryt kapnak futás után, S3ba perzisztálni meg nincs értelme mert minden invokációnál le kell tölteni a db fájlt ezért marad az EFS szolgáltatás, amit elvileg fel lehet mountolni Lambdák mögé és így invokációkor azonnal elérhető lesz a db fájl letöltés nélkül. Szóval kvázi egy perzisztens network file systemen tárolnám és adatváltozás esetén frissíteném a text-search lib adatbázisát.
Igazából az egészben a legnagyobb szopás az a terraformmal való VPC és EFS setupolás, főleg a VPC..
Na majd jelentkezem mire jutott a dolog. -
K1nG HuNp
őstag
Igen egyszer de mivel két külön service ez és az applikáció akkor az NGINXt tartalmazó szerverre mostmár kell valamilyen API amin keresztül az app szerver le tudja küldeni a domaineket amire le kell futtatni a fenti commandot. Ezt ha meg tudja spórolni az ember akkor az hasznos tud lenni
Caddy Rate Limit pluginokra ránézek.
-
K1nG HuNp
őstag
https://www.nginx.com/blog/using-free-ssltls-certificates-from-lets-encrypt-with-nginx/
1. Run the following command to generate certificates with the NGINX plug‑in:
$ sudo certbot --nginx -d example.com -d www.example.com
2. Respond to prompts fromcertbot
to configure your HTTPS settings, which involves entering your email address and agreeing to the Let’s Encrypt terms of service.
Ez alapján itt manuálisan kell hozzáadni a domaint és megadni néhány adatot, ezt a Caddy önmagától csinálja, ami azért egy jóadak komplikációt kivesz a dologból. -
K1nG HuNp
őstag
AWS Layer 3-4re alapbol mindenkinek ingyen ad Shield Standard neven egy DoS védelmet/megoldást.
Caddyt amikor valasztottam az On-Demand TLS miatt tettem mert akkor a piacon csak ő tudott ilyet. (https://caddyserver.com/docs/automatic-https#on-demand-tls) NGINX hasonlo szolgaltatasat be tudod linkelni? -
K1nG HuNp
őstag
Kontextus: A Caddy proxyt arra hasznaljuk, hogy az userek a sajat domainjeiket ezen proxy IP cimere tudjak iranyitani es ezaltal a sajat domainjukon a nalunk krealt weboldalaikat tudjak mutogatni, mikozben a mi infrastrukturank szolgalja ki a kereseket. Igy tehat hosszutavon statikus IP cimmel kell rendelkeznie a proxynak es kvazi publikus is ez az IP cim mert benne van a Support/How-to doksinkban. Azert Caddyt hasznalunk mert o kepes arra, hogy az TLS handshake soran Lets Encryptel certificatet gyart es igy HTTPSen keresztul tudjuk kiszolgalni az userek domainjat.
Egyszeri eset volt de elég volt arra, hogy lefektesse a Caddy proxyt. A beérkező késések patternje pedig egyértelműven attackra utal, az kérdéses, hogy specifikusan ránk vagy csak valami crawler szedte fel az IP-t és utána nyomták ránk is többek között a dolgot.AWS-en futunk, egy sima EC2 egy statikus Elastic IP-vel.
Belenéztem milyen lehetőségek vannak L7 támadások ellen, de elég kacifántos megoldások vannak. Alapvetően van egy WAF-juk de azt csak Application Load Balancerekre lehet kötni szóval első nekifutásra az ALB+WAF -> EC2 megoldás tűnt jónak aztán kiderült, hogy az ALB nem támogat statikus IPket.
Erre megoldás, hogy egy Network Load Balancert huz fel az ember az ALB elé, az már tud Elastic IPhez csatolodni. Szoval eddgi az a keplet, hogy NLB+Elastic IP -> ALB -> EC2
Kerdeses, hogy az NLB és az ALB közé (vagy az ALB mellé kerül és akkor nem zavar igazabol?) be lehet e rakni a WAF-ot..
Mindegy, ha folytatodnak a tamadasok majd jobban belenezek meg megprobalom tenylegesen leimplementalni.
Addig meg jo megoldas lehet penzt dobalni a problemara, nagyobb EC2, meg valamiert a Caddy proxy nem indult ujra miutan elhasalt az EC2 szoval lehet erdemes lenne a systemd konfignak is utana nezni hogy legalabb self-healeljen a proxy ha tamadas is eri.
-
K1nG HuNp
őstag
HTTP (osi 7) denial of service tamadasok ellen mi a kedvenc, legjobban bevalt megoldasotok?
domain.com//?<random string>
patternel erkezett par millio keres egy ora leforgasa alatt az egyik publikusan elerheto ip cimunkre, amitol lehalt egy relative kis instancen levo Caddy proxynk.Valamilyen WAF-ot erdemes felsetupolni vagy csak dobaljunk penzt a problemara es vegyunk nagyobb instancet ami lehalas nelkul le tudja nyelni a beerkezo kereseket?
-
K1nG HuNp
őstag
te továbbra is azt hiszed, hogy csak mert te megáltál egy értelmi szinten akkor az egész világnak meg kell ott állnia. segitek, nem
és tényleg nem értem, hogy jössz ahhoz, hogy mások kutatását, munkáját becsméreld. tegyél le valami negyed ennyire jót az asztalra és utána esetleg pofázhatsz.
meg akkor ezek után reméled a fenti hozzállásod alapján fogsz cselekedni és a mentőssel ordibálva fogod közölni, hogy téged márpedig nem vihet be a semmelweis klinikára hanem keresse meg a leglepukkantabb szoci SZTK-t ahol még véletlenül sincs semmilyen machine learninges orvosi döntéstámogató rendszer, hiszen az mennyire szar.
ja.. vagy amikor már az életed menti meg 1-1 okosabb csapat eü mérnök munkája akkor már királyak? -
K1nG HuNp
őstag
ezt most ugy irtad mintha te elertel volna valamit
nemtudom miert gondoljak emberek hogy a vallalkozashoz nem kell iskolazottsag, oke hogy ha nagy ceo manager genyo leszel akkor relative keveset fogsz turkalni low level codeban, de az igazan jok kepesek lennenek ra, csak epp massal toltik az idejuk nagy reszet (kenyszerbol).
meg manapsag aztan mivel telitett a piac a tudasoddal tudod igazan jol diverzifikalni magad az osszes tobbi fos kodot tolo garazs webfejleszto brigadtol
-
K1nG HuNp
őstag
kicsit mintha mindent is akarnál egyszerre, CAP theorem olvasása szerintem jó dolog lehet, illetve ez pont egy olyan problémakör amelyet nálunk sokkal okosabb emberek évek alatt már a lehető legjobban megoldottak és csak le kell venned egy kulcsrakész megoldást a polcról.
-
K1nG HuNp
őstag
en mar irtam errol jo regen, hogy elegge munka feltesem van. remelem az msc diploma meg a hardver iranyba valo elmozdulas megved a webfejlesztoket / codemonkeyokat kivalto dolgoktol. vagy ha masnem addigra elegsegesen megszedem magam
marmint tokre megvan, hogy holtjaig tanul az ember es mindig is hobbim volt a rendes munka/suli mellett hogy itthon magamnak a bleeding edge cuccokba assam bele magam, de azert engem az elet mas dolgai is melyen erdekelnek, napi 2-3 ora gordeszka, asszonnyal meg a 30as eveink elott csaladalapitas stb es ezek miatt kicsit felek, hogy az ilyen gyorsan rotalodo szakmabol ki fogok esni
ugyhogy kivancsi leszek mivel tudom majd kivedeni ezt, egyetem utan sajat ceg alapitasa vagy kulfoldon/rol nagyon fizuk leszakitasa es befektetese
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
phrenetiX #18107 üzenetére
hello, nehez mert van recaptcha a google formokon az automatizalt valaszok bekuldesenek kivedesere. Barmelyik kozepsulis infot megcsinalt ismerosod meg tudja csinalni azt a reszet hogy a gep automatikusan tolt ki formot adattal, a bekuldesnel szokott gond lenni a chapta es hasonlo valaszd ki a robogot a kepeken dolgokkal.
-
K1nG HuNp
őstag
amugy mikor fogjak mar vegre kipenditeni innen a forumrol? vagy csak nezzuk meg honapokig hogy minden threadbe belepofázik teljesen irreleváns bullshit dolgokkal?
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
dabadab #17877 üzenetére
a hogyan tudták volna jobban csinálnit én úgy tudom elképzelni, hogy egy valódi penetration tesztet csinálnak és a rendszerben magában találnak hiányosságot, pl valahol egy CSRF cookie hiányzik az egyik aldomainen és ennek segítségével át tudják bármelyik fiók felett venni az irányítást. egyszer megcsinálja, pl a barátja accountjában átírja a nevét vagy valami, ledokumentálja, beküldi és ráír egy árat, hogy helló, ezt javítsátok ki és én úgy érzem, hogy megdolgoztam ezért az 1 misiért, szóval légyszi ennyivel honoráljátok. ha nem honorálják elmegy telexhez és elmeséli, hogy mekkora suttyó fukari g*cik
a cég dolgozói ellen nem indítsz phisinget, valszeg úgyis bedőlnek de ez social engineering, nem hacking, jobb helyeken ilyesmire maga a cég bérel fel külsős céget és kontrollált környezetben próbálja meg a saját dolgozóinak megtanítani a dolgot.
-
K1nG HuNp
őstag
szóval ja, nekem barátokkal való beszélgetés során ők beálltak védeni az elkövetőket, hogy dehát robinhood módjára csak meg akarták mutatni a rossz gonosz nagy magyar államnak hogy kaka a kód amit a krétások csinálnak.
ez mind szép és jó csak ezt nem így szokás, szerintem. a legtöbb nagy cégnek van bounty programja és hackeroneon zártkörűen tudtukra tudja adni az ember ha talált valamit, cserébe busás pénzösszeg és mindenki boldog
nekem nagyon ellenszenves volt ez a fajta vagánykodás amit az ekréta cég slackjén is betoltak hogy na csőő lúzerek jöttünk mi nagy hekkerek (phishing != hacking) és jól megsz*pattunk titeket.... pont az ilyen arcoknak nem fogom elhinni azon mondatát amit utána mondanak a telexen hogy jaa persze ők sosem fognak visszaélni a kistestvérem tajszámával ..
-
K1nG HuNp
őstag
fincsi ez az e-kréta phishing
én egyáltalán nem vagyok a hackerek pártján, bőven túlmentek az etikus hekkerkedésen, szerintem.
egyik szaktársam a bkks ügyel hozta egy kalap alá, ez szerintem már bőven nem az a kategória. -
K1nG HuNp
őstag
BME MSc elvégzése után nekem egészen benne van a pakliban, hogy külföldön vállalok munkát. Aki csinált már ilyet hol kezdte? Nézzek egy magyar céget amelynek van külföldön is irodája és cégen belül próbáljak meg kijutni? Vagy relocationnel hírdetett pozikra adjam be és hátha összejön? Budapestről, remote végzett meló is igazából szóba jöhet a zsírosabb fizuért de őszintén csak ki akarok takarodni pár évre végre saját bőrömön átélni mindazt amit a hanyatló nyugat nyujthat és majd meglátni, hogy vissza akarok-e még jönni.
Tudom, hogy ez annyira nem prog téma de ti vagytok a legközelebb a kérdése témájához. Köszi előre is. -
K1nG HuNp
őstag
helló, így az msc szakom első heteiben, újra az egyetem berkeiben egy félév kihagyás és lassan 3-4 évnyi js/ts-ben való munka után kivan a f*szom a webbel és a lehető legtávolabb érzem magam egy valódi computer scientisttől, inkább tartom magam code monkey++nak.
ezen már régóta változtatni szeretnék, néhány havonta beleütöm az orrom egy új nyelvbe, irok benne pár apró cuccost majd utána otthagyom mert melóban ugye nem használom (igy jart a go, a rust). a webbel kapcsolatban egyedül az architektúrális tervezés, a cloud nativ dolgok és a néhai backendes adatbázis modellezés (főleg ha nosql) tudott lekötni. ezeken a területeken viszont már úgy érzem eleget láttam, kevés olyan problémát tud hozni az élet amihez ne tudnék hozzászolni.
szoval most ugy erzem hogy ideje teljesen resetelni az eddig tanult dolgokat, es belevetni magam a modern c vilagaba, algoritmusokat implementalni, memorian gondolkodni és kicsit leszalni a foldre es hasznalni valamire azt a sok fost amit a bmen letolnak a torkomon.
célom az lenne, hogy irok egy apró key-value adatbazist, es utana arra egy wrappert mondjuk node.jshez hogy tudjam hasznalni onnan is.
esetleg van valami ellenvetésetek, hogy nem ez a legjobb ötlet? mostanában sok george hotzt nézek és elképedek azon, hogy mennyire síkhülye vagyok ehhez az egészhez, pedig már jópár éve pofátlanul sokat fizetnek nekem cégek fullstack JSért ahol kb gondolkodnom sem kell melóban és csak autopilot módon fosom ki magamból a figma design->frontend->rest api dolgokat..
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
bambano #17061 üzenetére
what? kell egy laptop meg egy internet (starbucks perfekto elég), csinálsz egy ingyenes github accountot nyitsz egy terminált meg egy vscodeot és tied a világ, ha angular app akkor 1 klikkel tolod vercelre és ennyi, nem kell azért tulspilázni, magyarországon pont hogy azokban a cégekben van 0 bizalmam akik itthoni vason tolják a szarjukat és nem cloudban.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
bambano #17014 üzenetére
engem sosem zavart melóban ha nem csak a munkakörben szereplő programozási nyelvvel kellett érintkeznem, amíg nem a kávét főzették velem egészen úgy voltam vele hogy miért ne
pl tök fun dolog volt papír alapú szerződés templateket htmlben megírni hogy utána egy headless chromeval kitöltve lescreenshotoljam azt
-
K1nG HuNp
őstag
fincsi ez a rust de ugyan azt erzem mint a gonal, egyszeruen nem tud annyira fejlesztobarat lenni mint a TS/JS es a node. Nem talalkoztam meg olyan business needdel amit nem TSben lett volna a legegyszerubb leirni. Plusz kurva jo az osszes devtool es a deploy is pofon egyszeru..
bar lenne napi feladatom ahova rust tipusu speed kellene mert annyira irnek mar ilyesfajta kodot de sajnos nem ez a valosag -
K1nG HuNp
őstag
engem érdekelne a Rust. mindig ilyenkor karácsony tájt az advent of code keretében új nyelveket szoktam tolni, most a Rust került a porondra. Szokásos daily nyelveimhez képest (TS, Go) nekem egy ici picit még bőszavú, de ez lehet csak csalóka első benyomás.
M.o.-n majd egyszer neadjisten fogja tolni valaki? Mármint most vagyok olyan szerencsés helyzetben hogy ha holnap az produkt új funkcióit ebben akarnám irni a cégben akkor egy jól összerakott emaillel ezt el tudnám intézni a főnöknél, de ezt természetesen ennyi tapasztalattal én sem akarok.
Az érdekelne, hogy van e értelme ilyesfajta kicsit niechebb nyelvekbe sok időt fektetni, hogy tényleg proficient legyen benne az ember? Az a baj, hogy azok a nyelvek amik érdekelne kb mind ilyenek. Swift, Go, Rust mind olyasmi amire azért nem 5000 állás van és emiatt nem tűnnek a legjobb időbefektetésnek a meló utáni tanulásos óráimban.
Got is mostani helyen Lambda backend irasara hasznalom, nagyon élem és nagyon orulok hogy ilyen oriasi fejlesztoi szabadsagot kaptam de pl őszintén nem tudom hogy kit fognak felvenni ha ne adj isten egyszer továbbállok mert még nem volt egy épkézláb jelentkezőnk sem Go-ra (van kint allashirdetes mar egy ideje)
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
pmonitor #16963 üzenetére
ez pont egy ugyanolyan kib*szott szakma mint a többi, mégis mi a t*kömért tenné fel bárki az internetre a személyes adatait? hogy a fórumos vérpistikék egy csúnyább beszólás után még élőben is zaklassák? hát nem kösz
nagyon erős komplexus van benned, mintha te is mindig igazán nagybetüs programozó akartál volna lenni de nem jött össze (bár manapság ez amugy is rámondásos alapon megy kb) és most inkább másokat szapulsz.
szívd fel magad matekból, fizikából és tessék, lehet menni BME-re meg ELTE-re, államilag finanszírozott, az majd kicsit hátha kikupál és utána nyugodtan mutogathatod mindenkinek a diplomád, segítek, a kutyát sem fogja érdekelni de legalább hátha megnyugtatod magad picit hogy na igen mostmár vagy valaki.
---
mindegy amúgy, sztem picit tedd le a gépet menj karácsonyozz a családdal, hátha jobb kedvre derít, ezt a topikot meg rángassuk vissza a te előtti időkbe ahol actually arrol volt szó amit a címe is jelez -
K1nG HuNp
őstag
-
K1nG HuNp
őstag
@zsolti_20
Fogsz egy headless chromeot pl puppeteer vagy playwright es azt felhasznalva irod meg a szkriptedet. Egyreszt ha nagyon ezt a meretes dolgot akarod tolni (amit nem eroltetek, attol hogy nincs IDje vegtelen mas modon el tudsz odaig jutni) akkor azt kontrolaltan megteheted, de nezz bele a doksikba es hamar talalsz jobb megoldast.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #16427 üzenetére
semmi koze a nyelv szintjének a gyorsasághoz, lásd rust, go. manapsag a legperformansabb nyelvek koze tartozik mindketto, megis boven high level.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
dabadab #15565 üzenetére
ne haragudj de továbbra sem értem a dolgot. Ha egy API-ról szedi bármilyen frontend megoldás az adatokat akkor nem tudsz gyorsabb lenni a http kéréseknél, vagy itt most nem apival dolgoznál hanem valami lokális fájlokkal?
Meg amúgy optimistic UI, Reactben nagyon gyakori pattern az, hogy az user interakciókra frontenden azonnal válaszolonk, a frontend oldali cache-t mutáljuk pontosan úgy mint ahogy azt tennénk amint visszajön a 200as http valasz, viszont közben paralell elküldjük a http kérést is. Ergó arra optimalizálunk hogy minden küldött kérésünk 200al tér vissza és ebben az esetben teljesen 0ra visszuk le a valaszidot..
Nem latom hogy a flutter most miert jobb vagy..? Ha valami akkor bloated szar es 16 megas frontend oldali bundlejeid lesznek, nekem egy macbookon laggol a belinkelt oldal ..Szoval hogy nem teljesen vagom a koncepciodat es ha gondolod irhatsz meg rola, de ezek a megoldasok ha nem nezzuk az elso betoltest (ahol szamit a bundle size) akkor pontoan olyan gyorsak, marmint itt konkretan sub nanosec browser re-renderekrol beszelunk..
-
-
K1nG HuNp
őstag
csőröge, csak egy kis szubjektív véleményt szeretnék kérni tőletek. életem első freelance devként épített webes platformját csinálom éppen és arra lennék kiváncsi, hogy ti mennyit fizetnétek a saját platformotokért havi díjként?
nem árulok a megrendelőnek zsákba macskát, minden aws-en fut és a legnagyobb havidíja az elasticsearch clusterünknek van ami sok más dolog mellett egy extenzív keresés funkciót szupportál. emellett végtelen email küldés, cloudfront, lambda és minden jó.
Havi 60 dodó soknak hangzik, úgy hogy ez garantált ár és 2 év mulva is ennyi lesz, emellett százezres user base alatt sem fog köhögni? És akkor így én nyerek rajta nemtudom havi 8 dodót
-
K1nG HuNp
őstag
az itt felsorolt egyetemeken 0 értelmes tudást fogsz kapni, esetleg ha mellette töröd magad akkor eljutsz egy olyan code monkey szintre ahol multinál 400ért foshatod ki a JS-t magadból mint ha nem lenne holnap. (ne érts félre, 21 vagyok, jelenleg én is ezt csinálom, csak nem multinál és többért, de közben éppen Haskelt tanulok és pythorchot forgatok minden szabad percemben mert ezek érdekelnek és ezekben látom a jövőt)
Ott ahol nem tanulsz C-t és Verilog/VHDL-t behatóbban ne reménykedj semmilyen alapos tudásról a számítógépekkel kapcsolatban
Tessék nem szarozni eljönni Pestre választani egy értelmesebb egyetemet, ELTE, BME és itt is a lehető legjobban teljesíteni, utána esetleg elmondhatja magáról az ember, hogy ért is valamihez.
-
-
K1nG HuNp
őstag
egy go-ban jártas emberkét megkérhetek arra, hogy ha küldök neki PMben egy repót akkor tol rá egy apró kód reviewt? csak a high level dolgok érdekelnek, jól csinálom a dependency injectiont, így érdemes struktúrálni a projektet, inicializálások megfelelőek e stb
-
K1nG HuNp
őstag
hali, gózgatok most a 2 évnyi nodeozas után és kicsit gondolkodóba estem..
ugy go-ban a gorutinessal tudunk több "szálon", paralell kódot futtatni, a nodeban meg a promiseokkal..
Egyik nyelvben sem lehet már elindított gorutinet vagy promiset kívülről cancellelni, azaz ha elindítod az adott fvnyt (rutine, promise..) akkor ő a belső logikája szerint végig fog futni akár mi van.
van olyan nyelv/megoldás ahol az így hívott paralell függvények cancellelhetőek? úgy értve cancellelhetőek hogy jár a futása során az 56. sor kiértékelésénél, kívülről jön a cancel és fogja és bezár
illetve ha nincs, akkor miért nem baj ez hogy nincs? nekem most adatbázis olvasás történik paralell (dynamodb, ne menjunk bele) a lényeg az hogy küldök x kérést, x gorutine, és a http kérést handlelő fvt blokkolom amíg az összes gorutine nem jött vissza válasszal vagy amint 1 darab is hibával tér vissza. na ez mind fasza és jó, de megjön 1 error és a többi x-1 darab gorutine ugyan úgy lefut.
mint mondtam db olvasás tehát teljesen idempotens, kárt nem fognak tenni a lefutó gorutinek.. csak itt kezdtem el gondolkodni
ugye nodeban ez a promise.all, ott is mint utánaolvastam (eddig sosem kellett lol..), úgyan úgy lefut az összes többi promise.
viszont mi van nem idempotens dolgokkal? adabázisoknál ugye erre vannak a tranzakciók, meg valami még dereng Gajdos úr órájáról is, szóval hogy adatbázisoknál is hasonlóan lefut a beérkező tranzakció összes eleme, csak ott azzal van kiküszöbölve a hiba után is lefutó szálak/fvnyek problémája, hogy rollbackelődik az egész a tranzakció előtti állapotra nem?
fú bocsi ha szerte szét van a komment, azért remélem átment a lényeg
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
pmonitor #15138 üzenetére
a zero css oldal addig kell amig nem ertesz a designhoz, utana nyugodtan tolhatod megabajtnyi meretekben, erre probaltam eddig szepen celozni.
a validitast meg oszinten fogalmam sincs honnan szeded de biztos, nekem mukodik es nincs osszetorve meg szafariban sem.
engedjuk el ezt a temat szvsz.
-
K1nG HuNp
őstag
kicsit mas: van valakinek innen aws certje? ha igen mesélne róla egy picit? itthon erdekel ez barkit is? bsc utáni nyáron gondoltam hogy erre szentelem majd a meló utáni délutánokat és egy dev associate-t behuznek..
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
dabadab #15127 üzenetére
haverok mutattak ruby kodot, mint kiderult ott van erre beepitett fv,
array.combination(n)
, kivancsi vagyok hogy ezzel valojaban nyersz e vagy veszitesz performancia tekinteteben. ugye ezen a fvnyen mar csak egy filtert kell hivni es kesz a dolog, kerdes hogy nem e hasznal tobb memoriat.az ilyen feladatokon amugy sosem tudom hogy erdemes biteket reszelni, mert a bruteforce esetben is kb nanosec alatt van valasz, de talan ha ezen a szinten mar elkezd gondolkodni rajt az ember akkor nagyobb falat feladatoknal jol fog jonni a felszedett tudas
-
K1nG HuNp
őstag
https://adventofcode.com
ha gondoljatok csinaljatok ti is, valaki majd tolhatnak egy PH!s leaderboardot, en mar csinaltam cegeset -- tobbben is benne lehetsz de csak 1et csinalhatsz
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
pmonitor #15103 üzenetére
A mai napig a kedvenc platformom az old.reddit, nezz ra, a netes dolgokban foleg a power userek a kontentet helyezik, oszinten sokat megadnek neha egy css nelkuli htmles doksiert ahol ha keresek valamire akkor nem kell 5mpig egy loadert meg 24 animaciot neznem mikozben egy sdk egyik fuggvenyenek szeretnem megtudni h mi a 3. parametere, mondom szerintem szivleld meg mi van a motherfuckingwebsite.comon, kontent >> külcsi.
-
K1nG HuNp
őstag
Hat mire vegigkattintottam jobban nezett ki az eredeti mint a vegleges
https://motherfuckingwebsite.com
-
K1nG HuNp
őstag
nyitsz egy f12+network tabet mikozben hasznalsz egy weboldalt akkor egesz hamar ki lehet deriteni azokat az api endpointokat amit a site is hasznal. mondjuk meglep h a neptunnak van amugy elkulonitett api resze es nem csak egy shitty SSR php.
Siman tudsz irni egy sajat pl login formot ami jobb esetben tovabbkuldi a beirt adatokat es beleptet a neptunba es elmenti a kapott tokenedet es ezutan az appon keresztul a te nevedben hivogatja a neptun apijait, csak igazabol a jelszo lopasok is nagyon hasonloan mukodnek
-
K1nG HuNp
őstag
Mekkora egy godsent az elasticsearch atyaeg
haza vonaton felhuztam egyet, telehanytam es most minden fel szora fuzzy searchelhetek 0 beallitassal
elég fasza kombó a dynamodb + streams + lambda + es
-
K1nG HuNp
őstag
13 colos mekbuk ftw, trackpaddel 200 ms átswipeolni 3 virtuális asztallal arrébb és őszintén nem értem minek egynél több képernyő, melóban is ottvan előttem a + monitor de nem is gondoltam rá, hogy bedugom. terminálból editorba editórból futó appba megyek, egyszerre úgyis csak egyet nézek (pedig reactet fejlesztek ahol bitang jó a fast refresh).
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
instantwater #14844 üzenetére
master, canary, + mindenkinek a jelenleg porgetett issueja canarybol leagazva, ha kesz a sprint canaryba beont, canary kozben vegig stagingen fut ugyebar, ha az zsir akkor mehet a beontes masterbe, rinse, repeat
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
dabadab #14591 üzenetére
ha cold start akkor 50 msec korul, de ha az utobbi 4 oraban hasznalta valaki azt a funckiot amit most eppen te akarsz akkor van egy hibernalt v8ad memoriaban, igy majdnem 0
egy nagyon jo talk a temaban: https://www.youtube.com/watch?v=lUyln5m6AhY
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Asztalos klub
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- SkyShowtime
- Kerékpárosok, bringások ide!
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged