Hirdetés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Olyan lesz a Google Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Calogero
addikt
válasz
headhunter
üzenetére
Megállapodást kötöttél, hogy elvégzed az éves leolvasást?
Mi a teendőm, ha éves leolvasási időszakom van, és megállapodásban vállaltam, hogy elvégzem a leolvasást?
Az MVM Next app Mérőim menüpontjában az érintett felhasználási helynél a Leolvasás kiválasztásával tudja elvégezni az éves leolvasást. A leolvasás az applikáció segítségével szinte teljesen automatikusan történik, a mérőállás rögzítéséhez, a fénykép készítéséhez és az adatok beküldéséhez lépésről lépésre segítséget nyújt az app.
A helymeghatározás engedélyezése alapfeltétele az ügyfél általi fényképes éves leolvasásnak, és ezt Ön a Megállapodás megkötésével előzetesen elfogadta.
A leolvasási időszak első napján délelőtt 10 órától lehetséges a leolvasás.
-
balojazz
aktív tag
Mai leolvasás (október): 22 m3. Közepes. Volt már 12 meg 32 is.
-
Calogero
addikt
válasz
headhunter
üzenetére
És a ki a földgáz elosztód?
Lehet csak a aktív időszakban jelenik meg, majd 11.05.-e után.Én az Opus Tigázhoz tartozom, ott külön app van, az csak aktív időszakban enged fényképezni.
-
headhunter
addikt
válasz
Calogero
üzenetére
MVM Next-ben nem találom a menüpontot.
Budapesten kellene 2025.11.05. után leolvasnom és beküldenem a gázóra állást (éves).
MVMNext oldalán:
"...Saját magam is elvégezhetem az éves leolvasást?
Az MVM Főgáz és az MVM Égáz-Dégáz ellátási területének felhasználói az MVM Next appban kiválthatják a leolvasó fogadását azzal, hogy saját maguk olvassák le a mérőt, és fényképet küldenek be róla..."
-
Calogero
addikt
válasz
headhunter
üzenetére
Ezt találtam:
"Az MVM Főgáz és az MVM Égáz-Dégáz ellátási területének felhasználói az MVM Next appban kiválthatják a leolvasó fogadását azzal, hogy saját maguk olvassák le a mérőt, és fényképet küldenek be róla. Az OPUS TIGÁZ földgázhálózat ellátási területének felhasználói az OPUS TIGÁZ Önleolvasó applikációban végezhetik el hasonlóan az éves leolvasást."
-
válasz
headhunter
üzenetére
ezt írják: -
headhunter
addikt
Elérhető az appban? [link]
-
313313
addikt
Nah elkezdtem összerakni a teraszt:
koncempció az volt, hogy ha már felvertem a metlakit és feljött alatta a mishung, úgy betonozok vissza, hogy a falrészt szigetelem. Ablakok 2013-2015 közt lettek cserélve előző lakó által, ha más nem, a 2 cm-s hungarocell kellett a szélekre, mint egy falat kenyér (azért raktam 10cm nikecellt a falra
) .... Nappali is el lett választva a terasztól, kapott egy 4cm-s xps-t(lehetett volna több is, de ezzel is volt küzdés...) 4 órám ment rá, mire 15cm mélyen 4-6cm szélesen kivéstem a lépvsőt kb 180 cm szélesen....Szerk.: a ház többi részét nem én szigetelem majd, pláne a 10-11m magas tűzfalat

-
balojazz
aktív tag
Persze, igazatok van, én sem gondolom, hogy felhúzzák a magyar energiaárakat EU átlagra, csak egy még elképzelhető legrosszabb esetet írtam. Végül is 5 éve stagfláció van osztogatással tetézve, ebből csúmya dolgok is lehetnek, és kiadáscsökkentésnek nem volna rossz lépés egy piaci árazás sem.
-
válasz
balojazz
üzenetére
Az energia árának drasztikusan csökkennie kell Európában, különben a kontinens gazdasága tönkre megy. Ezen amúgy már dolgoznak a döntéshozók. Csak egy idézet:
Európában az energia (áram és földgáz) ára jelentősen magasabb, mint az Egyesült Államokban, az áram nagyjából kétszeres, a földgáz pedig három-négyszeres is lehet.
-
balojazz
aktív tag
A kövi évtized árait nyilván nem lehet megmondani. Jó kiindulási alap lehet a számunkra kb legrosszabb eset, amikor piaci alapon kapjuk, mindenféle támogatás nélkül, és vehetjük mondjuk a középmezőnyből a németeket a kb 400 ft/m3-es bruttó árral. Azt lehet tudni, hogy 3 rétegű ablakokkal egy 30 cm-es ytong 20 cm EPS-sel kb 2.65-3.1 m3/m2/év-vel kifűthető, a hmv változik a lakók száma és egy tároló megléte/hiánya szerint, de átfolyós rendszerben 30-40 m3/fő/év. És akkor lehet számolgatni. Az biztos, hogy a 20 cm mindenre jó (
), de szerintem kellő védelmet nyújt a brutál emelésekkel szemben is. -
asdf_
veterán
válasz
balojazz
üzenetére
Igazából a következő évtized fűtési árait kéne tudni megmondani, az mondaná meg a tutit. De tény, ha valaki saját zsebből felrakja a 20 centit, akkor most féláron hülye lenne más nem így tenni (az én ízlésemnek a 20 cenit alatt van az Ytongos pénzügyi optimum, de lehet, hogy két év múlva meg olyan gázár lesz, hogy beleszédülünk, és akkor meg milyen jól fog jönni, tény, féláron miliószor jobb kihasználni így, mint semmit sem csinálni, és maradn a kopasz Ytongnál, mert annak tuti, hogy szívás lesz a vége).
-
balojazz
aktív tag
Nézheted abból a szemszögből is, hogy már 3-5 éve standard eljárás, de legalábbis nem szokatlan, hogy újépítésű 30-as ytongra 20 cm-es EPS-t raknak. Ha már rakunk nulla cm-re támogatással, akkor már miért ne hozzuk a jelenlegi általános szintre? Persze biztos kevesebbe fáj a 15, de vajon mennyivel? A munkadíj hasonló lehet, szóval összköltségben nem hinném, hogy 33%-kal lenne több a vastagabb, inkább 20-25%-ra tippelnék. (Vagy tévedek, mert pl a vastagabbat túlárazzák, franc tudja.) Persze a 6 misi helyett 7.5 vagy 8 helyett 10 se mindegy, de a támogatásnak azt hiszem, van ingyenes része, a kedvezményes hitel része meg talán másra is használható (közvetve, pl marad megtakarítás), úgy már megérős-féleség is lehet.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Attila2011
üzenetére
Csak tippeltem, hogy meglesz. Ha csak a 30 cm ytong van, egy durva szigetelés biztosan levisz 30%-ot hőigényben. Hétszentség. De számolni kell nyilván.
-
balojazz
aktív tag
15 cm grafitos az kb 18-19 cm fehér eps, azért mondtam 20-at. Meg azért, mert a támogatáshoz kell a 30% mínusz. Ki kell számolni. Ha a 30-as meztelen ytongra 15-ös EPS kerül, akkor a kb 0.4-0.45-ös lambdából 0.15-0.16 W/m2K lesz, 20-as EPS-sel 0.12-0.13, ez már kb passzívház szint. Ha a 30%-hoz a nagyobb kell, akkor az, úgyis támogatott. Ha megvan a kisebbel is, akkor a pluszköltséget kell csak nézni.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Attila2011
üzenetére
Igen, tippet, ötleteket kértem. Mivel egyéb forrásokból minden más már megvalósult, csak a szigetelés maradt. Gondoltam, hátha beleférünk a pályázatba, bár erős kétségeim voltak nekem is, amit most többen megerősítettetek.
-
Attila2011
aktív tag
Szerintem ő "tippet" kért, nyilván pontos számítás esetén az van amit a számok mutatnak.
Illetve van a másik eset is, amivel találkoztam már, hogy megrendelő csak xy dolgot csinálna, azzal nem jön ki, akkor nem kezd bele, mert pl kétrétegű ablakot nem akar háromrétegűre cserélni, stb...
Fizeted neki, ha még se lesz meg? -
asdf_
veterán
válasz
leslieke
üzenetére
Jaaa, hogy az ott nem a megcsinálandó lista volt, hanem ami már megvan. Hát, nagyon csodalkoznék, ha homlokzat+lábazat kiadná a 30%-ot (mondjuk ha a födémen gurigás gyapot van, az a fűtési idény végénre, amikor jön a kezdőállapotot felmérni az energetikus, az véletlenül el tud tűnni, ha érted mire gondolok
) -
asdf_
veterán
válasz
Attila2011
üzenetére
Tele van vele a net, de senki se vállal garanciát rá. Meg mi van ha utána a tanúsítvány alapján csak 27 százalék lett a megtakarítási?
Ez nem így van.
Kimegy az energetius, felméri mi a szitu. Ezért fizetsz egy energiatanúsítványt. Utána kiszámolja, hogy mivel lehet elérni a 30%-ot. Ezért fizeted a második tanúsítványt. Ha azt írja, hogy adott gyártó adott nyílászárója +15 cm homlokzati, 10 cm lábazati, 25 cm, födémszigetelés kiadja a 33%-ot, akkor ha a kivitelező ennek megfelelően csinál mindent, akkor nincs esélye annak, hogy amikor a megvalósulás utáni harmadik energiatanúsítványt csinálják, hogy a tervezett 33%-ból 28%-os eredmény legyen csak. Hiszen mitől? Kizárólag a tervtől való eltérés esetén fordulhat ilyen elő, olyan meg nem történik, mert a kiviteleződnek rálépsz a cerkájára, ha egy milliméterrel is eltér attól, ami neki elő van írva. Az egyedüli eset az lehet, hogy munka közben derül ki, hogy valamit nem, vagy nem úgy lehet megcsinálni, de egy Ytong épületnél, ami családi ház, ott azért nullaközeli esély van erre (has példa, ablakcserénél kiderül, hogy hátttöizé, megette a szú az áthidalót (nyilván nem Ytong épületben), újat kell berakni így ott fa helyett kerámia áthidaló lesz, emiatt hangyányit módosul az energetika). -
leslieke
Jómunkásember
A kazán már kicserélve, saját erőből. ablak is cserélve,1,4-es.
Igen, a pályázatra gondoltam, mert szerintem is kevés lenne csak a homlokzat, lábazat szigetelés, de valószínűleg a födém sem dobna rajta sokat, mert az eleve jólszigetelt, ráadásul kis felület, mert 2 szintes ház, emelet oldalfalakkal, így nincs nagy mennyezet.
Könnyen el tudom engedni ezt a pályázatot, annyira nem fontos.
-
asdf_
veterán
válasz
leslieke
üzenetére
A 30% eléréséből gyanítom, hogy az 5+5 milliós KEHOP pályázat. Ott gázüzemű fűtőberendezést nem támogatnak és ha saját erőből valósítod meg, akkor sem számolható bele a 30%-os megtakarításba az, amit általa elérsz, tehát az a része eleve bukta.
30-as Ytong eleve egész jól szigetel (egy natúr téglához képest), így szar pozícióból indulsz, az ablakról tudni kéne, hogy kétréregű 2,8-as, vagy 1,4-es. Nyilván pontos számolás adja majd meg, de valószínű, hogy az ablak+lábazat+homlokzat mellét kelleni fog a födém/tetőszigetelés is (amelyik értelmezhető), hogy meglegyen a 30%-od. -
Attila2011
aktív tag
válasz
leslieke
üzenetére
Tele van vele a net, de senki se vállal garanciát rá. Meg mi van ha utána a tanúsítvány alapján csak 27 százalék lett a megtakarítási? Mármint azon felül, hogy akkor nem érvényes rá a pályázat. Pár hónapja számoltam pont egy ilyet, hogy csak olyan nagy felújítással jött volna ki a 30 százalék, hogy nem érte meg egyszerűen pályázattal se.
Amúgy ezek az oldalak csak a szerkezettel számolnak, nem veszik igazán vagy jól figyelembe a gépészetet.
-
leslieke
Jómunkásember
Tudtok olyan oldalt ajánlani, ahol ki tudnám számolni - legalább megközelítőleg - hogy ha szigetelnénk a házat, akkor meglenne-e a 30% primer megtakarítás?
-
313313
addikt
Kis ontopik: teresz felújítást tervezünk mert kb 35 éves a mostani, szepen felvertük/szedtük a régi járólapot és az alatta lévő mishung réteget (ha már itthon vagyok az őszi szünetben, ne unatkozzak már....)
Nem is ez a lényeg, ha már vésés bontás, van egy 180-200cm széles erkélyajtónk, mint sejteni lehetett azon a ponton a terasz és a nappali egybe van betonozva.... Padlófűtésünk van.... Szóval ha már bontok, neki álltam az ajtó előtti lépcsőbe lyukat vésni hőszigetelésnek(4cm lépéslálló, nem egy nagy szám, de mostaninál jobb lesz), hogy elválasszam a teraszt a nappalitól, szomszédok örültek nagyon, mert az a lépcső belül nem mishung, hanem békebeli beton.... szinte porrá kell vésni.
Szerk: a házon van kívül 6-7 cm cement kötésű forgácslap vagy annak az elődje, aztán 25-30cm vasbeton, belül egy 3-4 cm cementes forgacslap, azon vakolat.... -
-
balojazz
aktív tag
válasz
313313
üzenetére
Akkor ilyen apróságok lesznek. Mi pl csak egyszer kávézunk reggel, én pl feketén a saját kis fém bögrémből, amiben tehát se tej, se cukor, jó az 1 hétig is. Asszony bögrézik meg kanálozik tejjel-cukorral, az koszos rögtön, de az csak napi 1 db. Tepsi túl sok helyet eszik: azt kézzel mosom, de ha sütőpapíros száraz cucc, akkor csak papír ki és törlés után mehet a sütőbe, de ha van helye, én is berakom. Fazék ha befér, bemegy, ha nem, kézzel. De kézzel kb 2 hetente mosok el 1 db valamit, mert kerülöm, csak hát sajnálom elvenni a helyet a gépben a többitől egy fazékkal. Ilyenek. De nem tudom, a tietek extrém sok mosogatás, vagy a miénk extrém kevés. Fura.
-
313313
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Napi 2-2,5 kávé/felnőtt az 4-5 csésze+kanál, napi 5 pohár alap, de néha több, tányér mindig van, van, hogy személyenként kettő/étkezés (sós, édes, folyós). Van köztes étkezés/nasika arra külön tányér... Két felnőtt otthon ebédel (én 3-4 körül) van, hogy a gyerek is rátöltenek az ovis/sulis menzára...
Én beindítom 3-4 fazékkal is, ha épp annyi fér bele, van tepsi is ami gépben mosható, ami nem mosható gépben azt is berakjuk, ha nem bírja utána olyat veszünk, ami majd fogja.... -
balojazz
aktív tag
válasz
313313
üzenetére
14 terítékes, kevesebbet főzünk, tálcás evőeszköztartó. De ez nem magyaráz ekkora különbséget. Franc tudja, miért alakul ennyire másként. Nálunk is 3 kölök van. Ilyen apróságok lehetnek, hogy pl reggelire nálunk ilyen tejszeleteket, túrórudikat meg hasonlóakat esznek, és ahogy láttam, nem vesznek ezekhez tányért, mi felnőttek meg nem reggelizünk. Franc tudja.
-
313313
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Mi is 5-en vagyunk, 12 terítékes mosogatógép megy napi átlag kettőt, de van napi 3-4, van, hogy 0 vagy 1....
Mondjuk mi főzünk is 2 naponta, 3 gyerek 2 felnőtt, egy ember általában mindig itthon van....
Nálunk 2 havonta 14-15m3 víz fogy el, mosogépbis megy átlag napi kettőt..... -
balojazz
aktív tag
Nem vettem magamra, csak egyetértettem
"A magyar lakásállomány lényegesen kevesebb, mint fele esik ebbe a buborékba. Légyszíves fogadd el, hogy a lakások több, mint felében élők számára a te buborékod szempontjai (költségszámításai) nem kizárólagosak." - Mivel a magyar lakásállomány kevesebb, mint harmadában van egyáltalán helybeni gázzal (cirkóval/bojlerrel) előállítva a hmv, ezért ez az állítás triviálisan igaz ugyan, csak semmitmondó.
"Légyszíves fogadd el, hogy a lakások több, mint felében élők számára a te buborékod szempontjai (költségszámításai) nem kizárólagosak." - Az állításom leginkább az volt, hogy a tárolós rendszer szükségképpen pazarlóbb, mint az átfolyós, és ezt nyilván úgy kell érteni (csak úgy látszik, le kell mennem talajszintre), hogy ha 2 teljesen azonos lakást veszünk (sőt ugyanazt az egyet kétszer), és egyik esetben átfolyósra építjük, a másikban pedig tárolósra, akkor az átfolyós fog kevesebbet fogyasztani. Vagyis szó sincs buborékról, hanem 2 kiépítésről azonos (bármilyen, de azonos) feltételek között. (Vízfogyasztásban csak egy hangyafasznyit (és a gáznak csak a töredékét) bukja el az átfolyós rendszer, ha rövid idő telik el a fürdések közt, de ez az esti gyerek-sorozatfürdés miatt pipa.)
" a gázkazán nem gyárt egyszerre 45°C-os melegvizet a két zuhanyod számára illetve 35°C-os melegvizet a két lakószinted fűtése számára. Vagy egyik, vagy másik -- egy gázégő van benne. Kicsit is szigetelt ház persze nem hűl le, amíg lezuhanyzik a család." - Igazából teljesen érdektelen számomra, hogy az égő odabent mit csinál, én csak egy duplafürdéses terheléses tesztet csináltam, és csak utána láttam, hogy a fűtésért felelős keringetők is mennek, vagyis fűtési üzemben indult a kísérlet. Bírja a szimultán fürdést, biztos azért, mert XL csapolási profilú a kazán, hmv-re 27 kW-ot tud, plusz a zuhanyfejek (mondjuk kb) felezik vagy harmadolják az átfolyást.
"Öt főre háromnaponta egy töltetet mosni: ez számomra kb. ugyanúgy scifi, mint a havi 3,5 m3-es HMV-gázfogyasztás. Mondjuk úgy, hogy nem szokványos az életmódotok." - Nincs nálunk semmi szokatlan. Akkor indítom, amikor megtelik a mosogatógép. Általában 3 +/-1 nap; csak azért tudom, mert a mosogatásért én felelek. A 3.5 m3 nyilván szélsőség volt: már nem emlékszem, de valószínűleg egy hetet nyaraltunk, és abban a hónapban emellé extrém meleg volt, és majdnem hidegvízzel fürödhettünk, ami a kinti meleg miatt a csövekben langyos lehetett, franc tudja. Nincs semmi szokatlan az életmódunkban, teljesen átlagos család vagyunk. A téli hmv nyilván többszöröse ennek a bejövő víz alacsony hőmérséklete és a téli hosszabb és forróbb fürdések miatt.
-
headhunter
addikt
MVM Next appban, elérhető a fényképes óraállás rögzítés?
(Éves Gázóra leolvasás kiváltása) -
kiir
tag
válasz
balojazz
üzenetére
Én ugyan nem neveztelek hívőnek, de -- úgy látszik -- magadra veszed. Azt mindenesetre nem nagyon olvastad el, amit írtam. Most lemegyek nagyon talajszintre. Ha így se megy át az üzenet, akkor elvesztél.
Ha min. 24 kW-os gázkazánnal csinálod a melegvizet és nincsenek messze a vízvételi pontjaid a gázkazántól, akkor a pénzügyi egyenleget illetően igazad van. A magyar lakásállomány lényegesen kevesebb, mint fele esik ebbe a buborékba. Légyszíves fogadd el, hogy a lakások több, mint felében élők számára a te buborékod szempontjai (költségszámításai) nem kizárólagosak.
Végül két megjegyzés:
- Többen többször leírtuk, hogy a gázkazán nem gyárt egyszerre 45°C-os melegvizet a két zuhanyod számára illetve 35°C-os melegvizet a két lakószinted fűtése számára. Vagy egyik, vagy másik -- egy gázégő van benne. Kicsit is szigetelt ház persze nem hűl le, amíg lezuhanyzik a család.
- Öt főre háromnaponta egy töltetet mosni: ez számomra kb. ugyanúgy scifi, mint a havi 3,5 m3-es HMV-gázfogyasztás. Mondjuk úgy, hogy nem szokványos az életmódotok. -
313313
addikt
Az én Vissmann Vitodens 100-w 25kw-os kazánom tud lemodulálni 3,5kw-ra, melegvíz készítésnél (120l hmw)meg 15-16kw-al megy... Fűtésnél 20-25%-os a moduláció, de én egy 40 éves CC-s házban lakok....
Napokban voot téma a nagy gázkazán hátrányáról.....
80-100k-val drágább a 32kw-os Vissmann kazán, ha elég lenne egy 18-20-25 kw-os, felealeges a 32-es...11918: de igen, tartálynál elég a kisebb kazán is.... Gépészt meg inkább hagyjuk, nálunk is volt, szánolt mindent is.... Aztán pont szerencséje volt de nah.... első este kazán cserénél 4dl baristás unikum bánta, természtesen a gépész volt a hunyó....
-
emre
veterán
Én nem panaszkodok.....2019 óta megy, idén kellett panelt javítani ami 30k körül volt, meg kapott új ionizációs elektródát is. Évente karbantartás, párszor hőcserélő savazás volt. Nekem is 30kW-os, de kombi wifis kazán van, cube okos termosztáttal.
Nem bántam meg.#11913 313313
Miért ne, ha belefér a keretbe, és ha tud 1/10-es modulációt mint az enyém.
Én azért a 30kW-osat vettem, mert a hmv víz előállítására ebben volt a legnagyobb hőcserélő. -
asdf_
veterán
Mekkora kéró milyen szigetelés? 30-32 kW főleg hőtárolóval eszméletlen nagy, az olyan 3 szintes garázsos, szigeteletlen kategória kb.
-
Dr.Én
veterán
Hali!
Kértem árajánlatott a kondenzációs gázkazán cserére.
Ariston Genus One 30 fűtő
Bosch Condens 7000i W GC7000iW 35 PB 23 fűtő
Viessmann Vitodens 100-W S1 32kW fűtő
Heizer 100 liter indirekt hőtároló (3 főre + 5 kutyára elég?)
-
balojazz
aktív tag
Nyilván nem hitvita, de azért azt szerintem illik elismernie mindenkinek, hogy átfolyós rendszerben lehet a legkisebb fogyasztást elérni (gázkazánnál biztosan), még ha minőségi tárolóval nem is olyan jelentős a különbség (azért a te tárolód is kb 30%-os pluszban van, ha 200 m3-re jön, ha meg véletlenül csak 150 m3 a hmv-m, akkor 40%). A linkelt 24 éves cikk óta sok minden változott: vannak víztakarékos perlátorok és zihanyfejek, amelyek töredékére csökkentik a vízfogyasztást. Elterjedtek a nagyon takarékos mosogatógépek (nálunk átlag 3 naponta megy, alkalmanként 9 liter, havi 100 liter alatt vagyunk, az is csak hidegvíz és leheletnyi villany). A melegvíz is már a jobban szigetelő műanyag csövekben fut, a gázkazánok is hatékonyabbak. A téli időszakon kívül a kézmosások is gyakran mennek hidegvízzel, de pl én télen se várok a melegre, és szerintem a gyerekek sem, akik a legtürelmetlenebb emberfajták. Volt 3.5 m3-es nyári fogyasztás is, nyilván a langyos vizet használták a családban. A 8 m3 a nagyon max volt, és csak idén fordult elő, mert hajlamos némelyik verset tanulni zuhany közben, vagy csevegni a barátnőkkel, az is már szeptemberben volt.
-
kiir
tag
Még a HMV-tároló kérdéséhez. Javaslom, írjunk ide néhány számot, mert kezd a levegőben lebegni a beszélgetés.
Ami balojazz fogyasztását illeti: ő havi 4-8 m3 gázt használ nyáron melegvíz-előállításra. Ez annyi energia, amennyi napi 57-115 L vizet melegít fel 20°C-ról 40°C-ra (a víz fajhője adott, 1 m3 gáz energiatartalmát pedig 10 kWh-val számoltam). Vagyis ők fejenként napi 15-30 L 40°C-os melegvizet használnak fel. Hogy ez mire elég, arra itt van néhány link:
https://kreativlakas.com/kellemes-otthon-epitese/megfelelo-melegviz-ellatas/
https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2001/junius/462-a-haztartasi-melegviz-ellatasrol
Röviden: takarékos napi zuhanyzásra elég lehet, ha más melegvizet egyáltalán nem használnak. Egyébként pedig a második linken írt, extrém takarékos mintacsalád felhasználásának felét fogyasztják. Innen is gratulálunk!A melegvíz-tároló hőveszteségét hivatalból megadják. Az én 300 L-es Concept tárolómnál ez 67 W folyamatos teljesítménykiáramlást jelent, szabvány szerint 60°c-os melegvízre és 20°C-os környezeti hőmérsékletre számítva. Ez egy nap alatt 1,6 kWh, egy hónap alatt pedig 49 kWh veszteség; vagyis kb. havi 5 m3, illetve évi 58 m3 többlet-gázfogyasztást indukál.
Egyébként van olyan eset, amikor műszakilag kell a HMV-tároló:
- ha alacsony a hőtermelőd teljesítménye (átfolyós vízmelegítésre 24 kW-os kazánt szoktak mondani, miközben az új vagy szigetelt házak fűtése ennek a felét-negyedét-nyolcadát kéri, legyen az gázkazán, hőszivattyú vagy bármi);
- ha időlegesen rendelkezésre álló hőforrásból melegíted a vizet, és csak később akarod felhasználni (pl. napkollektor, helyben felhasznált napáram, éjszakai vagy vezérelt áram, időnként megrakott vegyestüzelésű kazán stb).Ergo: szerintem nem érdemes hitvitát csinálni ebből, mert vannak paraméterek és tájékozódási pontok a kérdésben. (Bár tudom, vannak hívő lelkek, akiket megnyugtat, ha hihetnek valamiben.)
-
Imy
veterán
Adott egy hullámpalás garázs. Az előző tulaj a tetőn a következőt követte el, rétegek felülről lefelé még eladás elött:
- hullámpala
- fólia
- 4cm hungarocel
- OSB lapKíváncsiságból az egyik OSB-t levettem, és a fólián felgyűlik a pára. Erre mi lenne a jó megoldás? A hungarocel nem 100%-os, mivel a genedáknál csak fólia van.
-
axioma
veterán
válasz
balojazz
üzenetére
A ph-t pont ugy talsltak ki, hogy az a leginkabb koltseghatekony most meg nem mondom hany evre tco, mivel _nem_ tobb hanem kevesebb a gepeszet, ami jelentos beruhazasi es karbantartasi sporolas... ez a hatar van 15kWh/m2/ev-nel, amikor nem kell futesrendszer de me'g nem irrealis a hoszigeteles es stb. ara.
-
átfolyós vízmelegítőnek nincs tárolója, így a vizet csak akkor melegíti, amikor a csapot kinyitják, viszont nagyobb fűtőteljesítményre van szüksége, ami miatt több gázt fogyaszthat ugyanakkora mennyiségű melegvíz előállításához. hidegebb bemeneti víz esetén is többet fogyaszt. a tárolós kazán előre felmelegít egy bizonyos mennyiségű vizet, amelyet később használ, így az előmelegítés révén energiatakarékosabb lehet, mivel a melegvíz előállítása gazdaságosabb fűtési ciklusokkal történik, és nem szükséges mindig nagy teljesítménnyel fűteni. azonos melegvízfogyasztás esetén a tárolós kazán rendszerint kevesebb gázt használ, mint az átfolyós vízmelegítő, főként a fűtési mód és a víz előmelegítésének köszönhetően, ami energiahatékonyabb működést tesz lehetővé. - így tanultuk a gépész isiben.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Attila2011
üzenetére
Nem kell pontos adat a hőveszteséghez, elég a tény, hogy van vesztesége egy tárolónak. Van ára is, az is költség. És az is költség, ha a hasznos alapterületből elveszel valamennyit; de ha fűtetlen/lakatlan részre teszed, az további veszteség (távolság, külső hőmérséklet). Ezek a tények, meg a költségelemek (tároló ára, csövezés, szerelés). A tanácsom annyi volt, hogy szigetelj ezerrel, utána foglalkozz a fűtési rendszerrel. A szigetelés növelheti az ingatlan értékét, és csökkenti a fűtési/hűtési költséget. Egy bizonyos mérték után viszont már elér egy határhaszon-féleséget, ahol már olyan sokat kell költeni a szigetelésre és a gépészetre (pl passzívház), amely lehetetlenné teszi a megtérülést, illetve túl kevés előny jár túl nagy befektetés mellé. A példám egy 20 cm-es szigetelés évi 60 ezres fűtési/hűtési és hmv szumma költséggel, aminél nem tudom, jobb-e egy 15 cm-es ár/érték arányban vagy hol a sweet spot, de az hétszentség, hogy egy PH sokkal rosszabb költség/haszon alias megtérülés alapon. A példám a fűtési rendszernél arra érvényes, hogy egy átfolyós rendszer költséghatékonyabb minden szempontból, mint egy tárolós, legyen az energiamegmaradás elve, befektetés/megtérülés, vagy bármi más szempont, ezt a tényt a pénzeszközök érvei miatt nem lehetséges semmilyen szakirányú gépészeti diplomával megcáfolni. Olyan komfort/személyes dolgok jöhetnek ellenvetésnek, hogy valaki jobban szereti az instant melegvizet, vagy hogy egy PH-zal le akar válni a közművekről; de pénzügyileg sem a PH, sem a tároló nem jobb, vagy hát nem elég jó, ahogy pl egy egyháztartásos hőszivi sem. Ha meg nincs türelmed hozzá, akkor ne szerencsétlenkedj.
-
Attila2011
aktív tag
válasz
balojazz
üzenetére
Nézd, nekem sok türelmem és időm nincs ehhez a szerencsétlenkedéshez, amit művelsz ezzel kapcsolatban, de vagy ne ossz olyanban tanácsot, amihez ennyire nem értesz, vagy írd oda a végére, hogy "laikus, hozzá nem értő véleménye". Mert ezek a téves és hibás kinyilatkoztatásaid félrevezetők lehetnek az érdeklődő olvasók számára.
Szinte már vicces, ahogy eltérő fogyasztási profilok alapján próbálod igazolni a téves és túlzó állításod, de képtelen voltál adni egy konkrét számot, hogy mekkora a tartály hővesztesége akár napi, akár havi szinten. (Ha ennyire nem tudod kiszámolni, akkor megfelelő paramétereket megadva még az AI is jó közelítést ad rá.)
Persze te olyan rendszert használsz és úgy, amit és ahogy szeretnél. De másnak nem kéne ajánlani, ha már többen (köztük olyanok is, akik ezt egyetemen tanulták és ez a szakmájuk), több szempontból leírták, hogy nem a legjobb megoldás.
-
asdf_
veterán
válasz
zolivissza
üzenetére
üzemeltetése olcsóbb a tárolósnak az átfolyósnál.
??? Ezt úgy mégis hogyan? A tárolónak talán nincs hővesztesége? Nem áll benne órákat (ha régi, buta, nem programozhatós, akkor nagyon hosszú órakat, netán még újra is fűti) tökfölöslegesen a víz, ami veszít a hőmérsékletéből? Ráadásul vannak ezek a 30-40 literes indirekt tárolósok, ahol a gép seggében van a tartály valami vicc hőszigeteléssel.
-
axioma
veterán
válasz
balojazz
üzenetére
52 vagyok, nem akarok 20 ev mulva labbal elore tavozni. A ph a minositessel biztos dragabb, mi azt kihagyjuk, de a futes is kb. csak szelloztetesben lesz.
A termosztat [plane 1 db, a leghidegebb helyen] tuti nem tud jol szabalyozni, mire megerzi a futest, addigra tul sok ho van a lakasban. Legfeljebb valami homennyiseg-tippeles. Kb. ugy hiszel benne, mint a nyilt kemeny helyett zartat felrakok, hogy csudaszaraz lakasuk van, nem lesz paras. Lett... de legalabb a mi temankban senki nem probalja ki, igy mindegy, senki nem sziv vele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- PlayStation 5
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - DELL Docking Station WD19S + 130W töltő
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
talán kicsit nyugodtabb idők jönnek most még egy darabig
ezt írják:
koncempció az volt, hogy ha már felvertem a metlakit és feljött alatta a mishung, úgy betonozok vissza, hogy a falrészt szigetelem. Ablakok 2013-2015 közt lettek cserélve előző lakó által, ha más nem, a 2 cm-s hungarocell kellett a szélekre, mint egy falat kenyér (azért raktam 10cm nikecellt a falra
) .... Nappali is el lett választva a terasztól, kapott egy 4cm-s xps-t(lehetett volna több is, de ezzel is volt küzdés...) 4 órám ment rá, mire 15cm mélyen 4-6cm szélesen kivéstem a lépvsőt kb 180 cm szélesen....