Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Calogero
addikt
válasz
toms58
üzenetére
Az Online felületeken pontosan ugyanazok az adatokkal vagy regisztrálva, mint ami a gáz szerződésben szerepel. Mindenféle eltérés hibát okoz, hiányzó harmadik név, kis-nagy betű különbség, dr. jelzés után van, vagy nincs pont
Ezeknek az adatoknak kell teljeskörűen megegyezniük.
Név
Anyja neve
Születési hely
Születési dátumAdategyeztetést ezen a számon lehet kérni 06-1-999-9650, 8-18 óra között jelezheted a problémát.
Hőmérsékletfüggő részszámlázásra vagy beállítva ezért különböznek a mennyiségek.
Ha minden hónapban azonos mennyiséget szeretnél fizetni akkor egyenletes részszámlázást kell beállítani. Ha meg annyit akarsz fizetni havonta amit el is használsz akkor diktálást kell választani.
Telefonos ügyfélszolgálaton beállítják neked. [link] -
toms58
csendes újonc
válasz
sopruk
üzenetére
Szia,
Megadnád, hol lehet gázfogyasztást módositani. Amikor bejelentettem 2 éve a tulajdon váltást, kértem, hogy havi 50m3-t számlázzanak. Lesz@rták, össze-vissza számláznak mennyiséget, hol 3, hol 1, hol 20, hol 40m3. Laptopon mvm next hu oldalon bejelenkezve diktálom be villanyóra állását. Letöltöttem mvm app-ot mobilra, és ugyanaz, mint laptopon, nem érhető el csak a villanyóra fogyasztása. -
pjen
félisten
válasz
Morgenstern
üzenetére
Arra a hónapra mikor nem diktáltál kapsz egy becsült számlát.
-
Calogero
addikt
válasz
Morgenstern
üzenetére
Nem tesznek át.
-
Morgenstern
tag
Nem szorosan rezsicsökkentés, de hátha tud nekem segíteni valaki.
Diktálósban vagyok az MVM villanyt illetően. A március végi diktálást elfelejtettem megejteni, legközelebb majd most április végén fogok tudni. Ilyenkor bediktálhatom az április végi állást és majd megkapom a 2 havi számlát (az elmaradt márciusit és áprilisit), vagy át is tesznek átalányba egyből?
Köszi! -
Habár nen kérdezted, de itt egy márciusi adatsor is:
2023: 65 m3
2024: 60 m3
2025: 60 m3
2026: 52 m3
Ezekből 15-25 közt lehet valahol a hmv a még alacsony bejövő vízhőmérséklet miatt, és már sok a fűtetlen nap. Áprilisban már nem jellemző a fűtés, max 1-2 nap talán, ott 20-25 közt szokott lenni. Ezek az átmeneti hónapok leginkább a szigeteletlen állapotból a frissen szigeteltre áttérésnél jók összevetésre, de ott nagyon jó negatív delták jöhetnek ki. -
asdf_
veterán
válasz
313313
üzenetére
Én 2 éve apból állítom az általányt gáznál. Mindig kicsit feljebb veszem. Ellenben az elszámolás után pár hétig, kb egy hónapig lehet változtatni.
Szerintem ez máshogy van, nálunk bármikor és bármennyiszer lehet módosítani, ha jól rémlik, akkor ha 20-a előtt, akkor már a következő havi számlán érvényes lesz a módosítás, ha utána, akkor csak egy hónappal később. Én már többször módosítottam egy éven belül 2-3-szor is. (Tigáz, csak mert van esély, hogy elosztófüggő). Ha nagyon nagyot módosítok lefele, akkor meg vállalni kell, hogy nem kapok majd részletfizetést éves leolvasás után, ha alulbecsültem.
-
Calogero
addikt
válasz
enginev3.0
üzenetére
Az appon és az Online felületen is be lehet állítani.
Én telefonon szoktam, mert ott a havi fogyasztást kérik, és azt állítják be.
Csak az elszámoló számla után célszerű beállítani. -
Frankie50
tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
A számla beállításoknál lehet. Én az elszámolás után mindig beállítom a rezsicsöki tetejére, aztán év végén elszámolunk. A mamához február, március számlát még mi sem kaptuk meg, csak az elszámolót. A mi lakásunkra kb egy hete jött meg a februári, szerintem a hónap második felében lesz márciusi. A mamáé csoportos beszedéssel, papír alapú számlával, a miénk elektronikus számlával kártyás fizetés.
-
313313
addikt
válasz
enginev3.0
üzenetére
Én 2 éve apból állítom az általányt gáznál. Mindig kicsit feljebb veszem. Ellenben az elszámolás után pár hétig, kb egy hónapig lehet változtatni.
-
enginev3.0
félisten
válasz
Frankie50
üzenetére
Tavaly bementünk és úgy intéztük, szerintem nem lehetett neten, vagyis én nem találtam meg
És tavaly volt az első év hogy átalányos voltam, így nem tudtam hogy mennyire lövöm be, rá is kellett fizetnem, szóval aztán feljebb vittem, most elvileg 0 körül lennék, de amíg nincs meg a számla nem tudom
Én már a februárit befizettem, de márciusi sehol
-
Frankie50
tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Az átalányt mindig az előző évi elszámolt fogyasztáshoz igazítják. Csinálsz egy felhasználói fiókot, és miután megkaptad a szálát, pár nappal utána a fotelből oda állítod ahova akarod, de nem lehet irreálisan nagy a különbség.
Anyósom kaposvári lakásának a decemberi volt az utolsó rendezett számlája, januárban volt elszámolás, ma jött meg a számla. Nem kapkodnak, az biztos
-
carl18
addikt
válasz
enginev3.0
üzenetére
Nekünk januárba (Papír szerint) volt a leolvasás de azóta se jött semmi elszámolás érdekes ez.
-
enginev3.0
félisten
Amúgy mikor jön a márciusi számla? Altalanyos vagyok, de még sehol a márciusi számla
Voltak leolvasni is, mert ilyenkor van éves zárás
Nem hiszem el hogy 2026ban ez olyan megugorhatatlan feladat -
Hát nem tudom, ebben az országban ez működhetne-e pl társasházi vagy utcákon belüli vagy utcák közti szinten. Kíváncsiságból beírtam a keresőbe, hogy "energiaközösségek hátrányai". Ezt kaptam:
Az energiaközösségek számos előnye mellett (kisebb rezsi, környezetvédelem, energiafüggetlenség) több hátránnyal és kihívással is számolni kell a kialakításuk és működtetésük során. A legfontosabb hátrányok a következők:
Bonyolult jogi és szabályozási háttér: Magyarországon az energiaközösségek létrehozása és működtetése bonyolult jogi procedúrával jár, ami elrettentő lehet.
Magas kezdeti beruházási költségek: A közös napelemrendszerek, tárolók vagy energiagazdálkodási szoftverek telepítése jelentős pénzügyi forrást igényel a tagoktól.
Működtetési és adminisztrációs terhek: A közösség működtetése folyamatos szervezést, jogi és pénzügyi ismereteket igényel, ami társasházak vagy önkormányzatok esetén extra terhet jelent.
Energiaszolgáltató váltás: Gyakran az egész lakóközösségnek le kell mondania a korábbi energiaszolgáltatójáról, és egy közös rendszerbe kell belépnie, ami nehézkes lehet.
Műszaki és hálózati korlátok: A villamosenergia-hálózat kapacitása korlátozhatja a helyi szinten megtermelt felesleges energia visszatáplálását, ami a rendszerek hatékonyságát csökkentheti.
Érdekellentétek a tagok között: A közösségen belül eltérő lehet a tagok energiafogyasztási szokása, ami konfliktusokhoz vezethet a költségek és a megtakarítások megosztásakor.
Alacsony hatásfok/tárolási problémák: Bár a megújuló energia környezetbarát, a tárolási technológiák még drágák, a termelés pedig időjárásfüggő, így a folyamatos ellátás biztosítása kihívást jelent.Nekem ez olybá tűnik, hogy ha nagy nehezen átverik a társasházi közgyűléseken, családi házas övezeteken, óriási beruházási igény lép fel állandó fenntartási költségekkel. És akkor hiába olcsó maga az energia, ha a sok fizetnivaló mellett nem vagy csak évtizedek alatt térülne meg. Én biztos megvárnám, amíg sok ilyen megalakul, és ha egyáltalán belépnék, akkor utolsóként, amikor már látom a kezdeti és állandó költségeket és a megtérülést mondjuk egy 5-10 éves tapasztalat után, vagyis akkor soha nem lépnék be. Hacsak nem vállal át minden, de tényleg minden költséget (a működtetésit is) az állam vagy az EU, ami aligha várható el. És még akkor is számolni kellene a magyar mentalitású emberekkel, akikkel össze lennék kötve. Háááát....
-
Espla
aktív tag
-
Nekem is megjött a januári gázszámla az utóbbi 1 órában valamikor. Érdekesség, hogy szinte forintra ugyanannyi, mint a decemberi 85 m3 után fizetett 9775 forint (9789), holott ez 124 m3 volt. Mivel a februári fogyasztásom is 85 m3 volt, a dec-feb 3 téli hónap szép szabályos 3*85 m3-nek számolható, alapdíjjal együtt kb 29350. Az általam becsült 4000 forint mínusz végül 3912 lett. Bepárásodott a szemem.
-
sopruk
senior tag
válasz
angelside77
üzenetére
Nekem is tegnap egyszerre megjött kettő. A februári rész számla, meg egy elszámoló számla...
-
sopruk
senior tag
-
sopruk
senior tag
Sziasztok!
Kérlek, irányítsatok át ha rossz helyen teszem fel alábbi kérdésemet
Az MVM online felületén átállítottam egyenletes résszámlázásról havi diktálósra a gázfogyasztásom
Beírtam az aktuális óraállást is és kiírta, hogy elszámolószámlát állítanak majd kiA módosítás sikerült, viszont az új óraállás nem jelent meg a mérőóráknál
Ez így normális? Vagy diktáljam be még egyszer?
Jelenleg nincs diktálási időszak...Köszi előre is!
-
Szóval egy elég jó szigetelésről váltottál brutálisan jóra (kb 32 cm-es EPS-nek felel meg). A 26%-os csökkenés 1 fokos emeléssel összesen 32-33%-os megtakarítást jelent, ami kb 10%-kal több, mint ha nem változtattál volna. Szerintem éves viszonylatban nagyobb lesz ez, az említett átmeneti hónapok miatt (március, április, október, november), amikor majd alig vagy egyáltalán nem kell fűtened. De hogy 15 vagy 40% lesz, azt meglátod majd. Ha a födém és a nyílászárók is ilyen brutálisan jók, lehet szép eredményed. On/off termosztát cseréjétől nem sokat várnék, de majd akik cseréltek jobbra, megmondják, hogy kimutatható-e bármi megtakarítás utólag.
-
G@ben
addikt
válasz
balojazz
üzenetére
Nálam 26%-ot csökkent, de tavalyhoz képest 1 fokkal melegebbre vettük a fűtést és még nincs kész a szigetelés teljesen. Csak homlokzati, 17 centire került még 12 grafitos, bár a ház kb negyedén csak 5 centis mehetett fel.
Még gondolkozom a termosztát cseréjén is, mert most az egyszerű ki-be kapcsolós van, miközben a kazán már modern kondenzációs. Nem tudom az mennyit hozhat még. -
válasz
313313
üzenetére
Lehetnek bizony. A hidegebb részeken és nagyvárosoktól távol nyilván akár feleződik a megtakarítás, ott csak mondjuk 10-15%. Az extrém jól szigetelt házaknál meg még akár nagyobb is lehet a csökkenés, mivel ott hamarabb jön el az az állapot, amikor egyáltalán nem indul a fűtés, vagy nagyobb a szünet 2 fűtési ciklus közt. Nálam csak az október és az április szokott még/már teljesen fűtésmentes lenni, a november és a március pedig még/már gyenge fogyasztású. De a február még izmos szokott lenni, jellemzően decemberies vagy akár januárias.
-
Frankie50
tag
Üdv!
'22/ 327 m3
'23/ 199 m3
'24/ 163 m3
'25/ 251 m3
'26/ 221 m3
'22 nyár végén voltak kisebb átalakítások, ahogy már többször írtam, azóta nincs változás csak az időjárásban.
Tavalyhoz képest nálam csak 13% a csökkenés tavalyhoz képest, szóval szerintem a lokáció is számít az összehasonlításban.
Zala -
-
Ryder1
senior tag
H tarifa, kizárólag 5 klímával fűtés. Házon nem változott semmi, használati szokásokon sem igazán.
2025. február: 1510 kwh
2026. február: 1181 kwhJanuár viszont +18-20% előző évhez képest.
Október 15-től (H tarifa kedvezményes időszak kezdete) február végéig idén 5% növekedés.
-
Jó lenne még több adat neked. Mondjuk ha tíz háztartásban tavalyhoz képest átlag 15% a csökkenés, akkor nálad ennél magasabbnak kellene lennie. Mekkora szigetelésről mentél mekkorára? És csak a homlokzati változott, vagy máshova is raktál? És végül: mekkora volt nálad a csökkenés? (Aztán csak be kell várnunk a számokat.) Jó ide a hőszivattyús kWh is.
-
2023 feb: 75
2024 feb: 70
2025 feb: 110
2026 feb: 85Ezzel nem sokat segítettem, mert tavalyhoz képest ugyan kb 23% mínuszom van, de a 2 előzőhöz képest többletem. Viszont tavalyig 85 m3 volt az átlag, ami az ideivel együtt is maradt 85. Ha csak 1 év távlatában nézzük, akkor az idei február sokkal enyhébb lehetett a tavalyinál, ami közel negyedével vágta vissza a fogyasztást, vagyis ha új a szigetelés, akkor minimum egy feleződést kellene látnod, akár még nagyobb csökkenést. Ez biztos nem olyan jó hír.
-
G@ben
addikt
Ismét jövök a kérdéssel, hogy akinél nem változott semmi tavaly óta, annak a februári fogyasztása hogy viszonyul a tavaly februárihoz? Az új szigetelés hatékonyságát szeretném megtudni.
-
Catman
aktív tag
Én pár napja kaptam gáz számlát, de semmi nyomát nem látom a 30% kedvezménynek. Most akkor hogyan működik ez?
-
válasz
Frankie50
üzenetére
Türelem, mármint mit? Havi diktálás esetén az MVM az idén januárra számított földgázfelhasználás 30 százalékának megfelelő mértékű mennyiségi kedvezményt biztosít.
- Egyenletes részszámlázás esetén a legutolsó elszámoló számlán szereplő éves mennyiség januárra eső részét veszi alapul az MVM, amelyet szintén 30 százalékkal megnövel, majd e megnövelt mennyiség 30 százalékának megfelelő mértékű, egyszeri mennyiségi kedvezményt biztosít.
Tehát a fogyasztásom nőhet(ett) Januárban, nem lesz emelt áron elszámolva.
Továbbra is ugyanannyit kell fizetnem, januárra, mint eddig. -
Frankie50
tag
válasz
bobalazs
üzenetére
Én átalányt fizetek, múlt héten megjött a számla, csak egy kicsivel volt kevesebb a havi beállítottnál. Csak elektronikus számla van, csekk nem jön hozzám. Valami olyasmit mondtak, hogy májusig rend lesz, de legkésőbb az elszámoló számlakor.
A drága mamának a lakásra megjelent az elszámoló számla a rendszerben, de még a banktól nem történt meg a csoportos beszedés. Szóval szerintem, türelem
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GIGA AKCIÓ!!! MacBook Air M4 24GB 512GB Garancia! SILVER
- Használt 1TB NVME SSD-k - frissítve: 04.11
- LENOVO L13 Yoga 360 touch - 13,3" - i5 10210U, 8GB RAM, SSD, jó akku, - számla, 6 hó gar
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4682
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)

az általuk meghatározottak szerint