Hirdetés
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
-
Mobilarena
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
313313
addikt
válasz
angelside77 #11700 üzenetére
Én diktáltam egész addig még tudtam(mikor felkerült 2021 novemberében az okos mérőm, 1-2 hónapot bírtam diktálni, aztán a rendszer nem engedte...), jött 2 év általány és most fizetem, amit fogyasztok. Nekem ez így jobb is lesz.
-
balojazz
aktív tag
válasz
angelside77 #11700 üzenetére
Havi diktálós/idősoros akkor jobb, ha összegekben nincsenek kiugróan magas értékek. Leolvasni mindig lehet a tudatosság jegyében. Én is diktálós vagyok, mert nincs nagy fogyasztásom.
-
angelside77
tag
Szvsz az idősoros fizetési mód jobb, tudatosabb, követhetőbb energiahasználatot tesz lehetővé még a lusta felhasználónak is. Én sosem szerettem az átalányfizetést, ha lehetett is mindig a tényleges fogyasztás után fizettem. Bár megértem azt is, aki a másikat részesíti előnyben.
-
DefJamHUN
aktív tag
Sziasztok,
Olvasgattam korábbi hozzászólásokat, de inkább felteszem a kérdésem egyben.
Lehetőség lenne erre az állami födém szigetelésre. 30cm üveggyapot.
Kérdésem az volna, hogy használjuk raktározásra a padlást.
Utólag meg tudom oldani + vastag fólia+ osb vagy bútorlappal, hogy legyen egy használható 3-4 nm2 em?
Mit gondoltok a támogatott szigetelésről? Nem történhet semmi karc a jövőben belőle?Ja lemaradt, hogy Kádár kocka
-
Frankie50
tag
Üdv Mindenkinek!
Csatlakozva a témához, én a rezsipánik hajnalán a gázfogyasztás csökkentése miatt indultam a villamos irányba. Volt már napelem a tetőn nyugati irányba, azt bővítettem 50%-l féli irányba, és a gázbojlert cseréltem egy hőszivattyús villanybojlerre. Ezek az elmúlt két év fogyasztásának a grafikonjai. 3 felnőtt, és 3 gyerek átlag kéthetente hétvégén + a szünetek. Jól látszik a bejövő víz hőmérséklete a fogyasztáson. Alapból a beépített hőszivattyú 53°C-ra melegít, és cekásszal max 65°C. Havonta egyszer automatán felmelegít programból a legionella ellen.Alapvetően elégedett vagyok, de egy nagyobb jobb lett volna, de akkor csak ez volt készleten. Így kicsit többet kell melegíteni, különben az utolsó hideg vízzel öblíti le magát
-
pjen
félisten
válasz
BlackJack21 #11690 üzenetére
Lehet rosszul emlékszem, de fórumtarsnál mintha vezereltre lenne kötve a bojler. Ott ezek az okosságok nem sokat érnek.
-
BlackJack21
tag
Lehet tartani a legionenllától, de igencsak kicsi az esély arra, hogy egy folyamatosan használt vízmelegítőben pangó víz alakuljon ki. illetve a friss víz utánpótlás, ha nem helyi hidroforról megy, az nem kevés klórt vagy más vízkezelő, fertőtlenítő szert tartalmaz. Azon az pár napon, amikor nincs vízvétel fel lehet fűteni 60°C felé. Az új gazdaságos melegvíztárolók is az alacsony hőfokot preferálják. Hőrofilok vannak ( vagy öntanuló rendszer). Itt is az a lényeg, hogy minnél alacsonyabban tartani a hőfokot, és amikor szükség van a melegvízre, akkor álljon rendelkezésre a kért hőmérsékletű melegvíz. És igaz, hogy minnél magasabb a tárolt víz hőmérséklete( nagyobb a delta), annál nagyobb a fajlagos hőveszteség.
-
JoAzUgyse
csendes tag
Elvileg 200 liter víz elég, ha főként zuhanyoznak. Ki kell tapasztalni, hogy minimális hideg víz bekeveréssel megfeleljen a kilépő víz hőfok. Minél melegebb a víz annál nagyobb a tárolt hőveszteség és annál nagyobb a vízkövesedés. Ha valaki tart a legionellától időnként felveszi a hőfokot.
-
válasz
JoAzUgyse #11683 üzenetére
Szerintem annak nem sok értelme lenne, mivel akkor szinte csak a bojlerből használná a vizet a tusoláshoz, mosogatáshoz, tehát sokkal nagyobb mennyiségű vizet fog fűteni a beállított hőmérsékletre. Ezen kívül az alacsony vízhőmérséklet kiváló környezet a legionella baktérium számára.
-
axioma
veterán
Ez most effektive egy 76 m2-es lakas lesz nekunk, felette meg egy garzon [egyik gyerek me'g otthon, utana meglatjuk] + gepeszet/elektromos kozpont/raktar.
A mostani annyival nagyobb, hogy a fszt 104m2 + 4 erkely, a tetoter ugy 90m2 hasznos, az mondjuk csak covid alatt lett bevetve, azon kivul egy rumliraktar :-(. Es location x3... [elethelyzetfuggo nyilvan, azert friss levegotol messzebb leszunk meg szorosabban beepult kornyezetben, de kozben szolgaltatasokhoz kozelebb es rezsibiztosabb hazzal]. En mar varom. -
PilG
csendes tag
válasz
axioma #11680 üzenetére
Igen, emlekszem, hogy lakashitel temaban is olvastam toled... Kicsi a vilag, regi netes ismeros!
Hat igen, anno a haromretegu ablak volt az egyik legdurvabb tetel (meg szelloztetes), most meg mar szinte alapbol azt adjak rendes ablakhoz.
2.2 kW az nem olyan rossz, foleg, hogy gondolom a tietek nem is lesz olyan kicsi... (bar most igy belegondolva, ha 20 eve voltak kicsik a gyerekek, akkor mar lehet hogy veluk nem kell szamolni...)
Ha jol remlik anno 100nm folottit epitettel... -
axioma
veterán
Hat ugyanaz aki az index forum Hazepites, lakasugyek temacsoport par topikjaban aktiv volt [az volt az elso hazepitesunk kozben-utan], aztan ott kicsit szivoztak velem pont lakashiteles temaban alruhas modi, igy elment a kedvem tole...
A PH-sban inkabb kerdezni lehettem. Akkor kicsit felreertettem a blower-door szigorusagat, na meg aranyarban volt a 3 retegu ablak.Igen, futesi csucsigeny 2.2kW korulire van szamolva nalunk is.
-
PilG
csendes tag
válasz
axioma #11673 üzenetére
Nalam egy 2.5 kW-os legcsatornas klima fog futeni es nagyon ugy nez ki, hogy az is tulmeretezett!
(Most telen olajradiator 1es fokozat 900W tartotta a 20 fokot)
Nalam gepesz nem volt, epitesz is csak annyiban, hogy hivatalosra rajzolja az altalam keszitett rajzokat.
Ugy terveztem a teljes kulso burkot, hogy minimum PH kovetelmenynek megfeleljen es remenykedtem, hogy az akoruli futesi ertekeket is hozni fogja. Egyenlore ugy nez ki, hogy bevaltja az almaim!P.s.: Te ugyanaz az axioma vagy, aki mar 20+ eve is aktiv volt az index PH topikjaban?
-
axioma
veterán
válasz
zolivissza #11674 üzenetére
koszi!
-
axioma
veterán
mert a viz levezetese miatt az a 3 reteg kivul van a teton = a hoszig elott, es az ablakkeret korben vonalban [fuggoleges ablaknal is az a leggyengebb] engedi ki a hot
A fuggoleges ablakot PH-nal beepitik a szigetelesbe [=csak a kulso sikja talalkozik a levegovel, vagy az se] -
balojazz
aktív tag
válasz
axioma #11666 üzenetére
Pont így gondoltam. 500 ezer az ablak, és ebben nincs árnyékolás, keret, beépítés... Másfél hónap alatt legyártják, kb 1 misi a vége. Ez már az a szint, hogy felcsapsz a helyére egy 4k-s tévét töredékáron, és kirakod rá a felhős-szivárványos égboltot, vagy akár valós kameraképet. Vagy még olcsóbban egy LED panelt természetes fehér színnel. Ikeában láttam is ilyen ledes vakablakot pár éve. Szerk. Mi lehet az ára egy szárnyas 150*150 cm-esnek...?
-
-
axioma
veterán
a PH elve a legfutessel kifutheto ami _miatt_ nem kell mas futesrendszer [ettol lenne olcsobb], nem a tobbi elem elvarasa miatt
csak ezt itthon nem latom hogy lenne epitesz-gepesz aki vallalna... annyira tul akarnak mindent tervezni meretezeskor, mert akkor nem lesz reklamacio... sajna ezek szerint a foloslegesen megvalositott [10 ev alatt se hasznalt] rendszerek miatt nincs reklamacio [kognitiv disszonancia?]
amugy az is erdekes, h gepesznel erdeklodes ugy kezdodik, mondjam meg hogy _en_ mit akarok [nem igenyt hanem megoldast var tolem, o majd csak hozzaigazit]ugyanitt jo gepesz ajanlast, minimum az ellenaramu szellozteto beepitett levego-levego hoszivattyuval utofutes/hutes energetikajat ismerot, szivesen fogadnek!
-
PilG
csendes tag
válasz
axioma #11666 üzenetére
Ezt meg nem lattam, nem semmi!
Az ara sem!
Amugy ez szerintem tipikusan a passzivhaz elvek ellentete...
Tudomasom szerint a passzivhaz ertekeit ugy hataroztak meg, hogy mi az a minimal kovetelmeny, ami optimalis mind hoszigeteles, mind bekerules szempontjabol.
Ablakra Uw 0.8 az eloiras amit egy megfelelo meretu jobb keret, harom retegu uveggel teljesit! -
balojazz
aktív tag
Szerintem nincsenek 5 rétegű ablakok. De legalábbis kisembereknek nem találsz. Ha a 3 rétegű argonost "jónak" és "drágának" nevezzük, egy 5 rétegű már ugyan jobb volna, de a plusz üvegek, a robosztus merevítések, vasalatok és keret miatt olyan nehéz és drága lenne, hogy nem érné meg. 3 rétegnél és 7 légkamránál többről még nem hallottam. De persze lehet, hogy létezik az a luxus vagy különleges ipari szegmens, de akkor az már egyedi gyártás lehet.
-
PilG
csendes tag
válasz
yahagyma #11622 üzenetére
Errol a modern markas 5 retegu ablakrol tudnal nekem kicsit reszletesen irni?(milyen marka, melyik modell, milyen ertekeket tud?)
Mostanaban tobb embertol is olvastam, akik ezt buszken beirtak, de nem tudok rajonni, hogy mirol van szo...
Az 5 retegu uvegezesre rakerestem, de arrol csak azt talaltam, hogy parasztvakitas horribilis aron, ha meg 5 legkamras, akkor az meg nagyon a kinalat alja hoszigetelesileg mostanaban... -
asdf_
veterán
Nejem hajat mosott a 80literes 80 fokra állított bojler kifogyott.
Ilyenből itt is van probléma néha, mióta kicserélték az éjszakai vezérlőjét és másik csatornán van, emiatt délután 3 után valami este fél 10-kor van legközelebb áram az éjszakain. De ilyenkor áttolom a gázosra aznap estére. Még kb. egy hónapot kell kibírni, utána megy át a bojler nappalira, úgy tudok az első csonka évben nullára kijönni a szaldóval.
-
amargo
addikt
Sziasztok, a vezéreltre raktam 2 hete a bojlert vissza, eddig szüneteltetve volt, telefonon lehet kérni újra a havi számlákat?
Mennyi áram van a vezérelten kedvezményesen?
-
Mano66
senior tag
A H tarifa bekötésem tegnap sikeresen lezárult. Felkerült az óra. Az átfutási idő nem volt hosszú (01.27 , 03.10).
-
_NCT
addikt
Egyszerre sajnos nem tudunk készülni, 2 fürdő van, így ha valaki az egyikben zuhanyzik, a másiknak nagyon rossz napja lesz, mert vagy lejegeli magát, vagy leforrázza. Ugyanez mosogatásnál. Nem tudom van-e olyan megoldás, ami ezt kiköszöbüli ilyen bojleres megoldásnál,de gyanítom itt már kazán csere is kellene.
Nyilván nem ezekből a különbségekből fogunk külföldi nyaralásra menni, de azért ha lehet, minimalizálnám a felesleges kiadásokat, pazarolni sem szeretek.
De akkor kicsit megnyugodtam, ha ez jónak számít. Azt hittem gázzal sokkal olcsóbb lenne, de látom 313313 példáján nem feltétlen.
-
-
_NCT
addikt
válasz
313313 #11639 üzenetére
Rendben, akkor majd kitakarítom. Tudom, hogy erre is jár a kedvezményes ár, csak erősnek tartom ezt a 8-9kW/nap fogyasztást (ez egy évben kb 3000kW, csak vízmelegítésre). Sokszor zuhanyzunk, mosogatás sem olyan tetemes 2 emberre, hogy indokolt legyen. Inkább azon agyalok, van-e értelme 200L-t fűteni pár óránként, ha úgy sem használja el az ember.
Minden más nappali áramról megy, itthonról dolgozom full remote, így átlagban 10kW/nap a fogyasztás normál mérőn.
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Van egy 200L-es régebbi Hajdu 200E típusú villanybojler (3kW teljesítményű, 5h alatt fűt fel 80 fokra), vezérelt áramról táplálva. Ahogy nézegetem a statisztikámat, 8.5-10kW között fogyaszt naponta. Kicsit soknak érzem. A csapból kifolyó melegvíz hőmérséklete 54-55˚C volt. Kicsit sokallom, ezért visszább vettem.
Jelenleg ketten használjuk, a ház melegvíz ellátása erről van megoldva (mosogatás is). Normális ez a fogyasztás, vagy már nagyon vízköves lehet?
-
balojazz
aktív tag
Átlagos februári középhőmérséklet idén 0.5 fok volt, tavaly februárban 8.2. Tavalyi gázfogyasztás 70 m3, idén 110.
-
Locutus
veterán
válasz
313313 #11626 üzenetére
Ma jönnek elvileg délben. Csak ugye nem tudni mit fognak csinálni, mert egy SMS-en kívül másra nem futotta nekik. Órát is berakják-e, vagy még szöszmötölnek valamit a fázisokkal, ki tudja. Előkészítés már több mint 4 hónapja megvan.
Eleinte össze vissza szivattak mindenféle checkboxokkal meg kitöltött/kitöltetlen rubrikákkal a papírokon. Mindig beadtam egyet, majd egy hónapra rá hiánypótlás. Érted, hiába nézte át a villanyszerelő, meg az ügyfélszolgálatos biodroid is, mégsem volt jó a központnak. Aztán rá egy hónapra megint újra akkor épp másik paraméter miatt. És így tovább... minden egyes szar lépés között hetek teltek el. Pont olyan volt, mintha nagyon nem szeretnének H-s órát bekötni, mert azzal ők nem járnak jól. -
pjen
félisten
válasz
Ez nagyon jól hangzik, de sajnos nálam nem jött be. 7-8 télen fűtöttem 5db pana nordic ethera levegő-levegő klímával, H tarifával. Nálam a wc és a kamra ajtón kívül minden nyitva van. A fűrdőszobákba és a wc be hősugárzót kellett tenni, mert hideg volt fürödni. +a klímás fűtés valahogy nem "olyan "meleg. A klíma leáll 10 perc múlva érzed, hogy hűl a lakás. Nálam évi 1takarítás 10K/db. Kondi kazán karbantartás 20K/év.
-
balojazz
aktív tag
válasz
Jó kis matek. De ami eszembe jutott hirtelen, hogy az épület hőigényébe bele kell számolni a hmv-t is, így a költségekbe is. Plusz a hűtési igényt is. És ezek után számolhatsz egy m2/év-re vetített (empirikus) költséget. Az lesz a valós költséged per év per négyzetméter. Azt a forintszámot kérem a kéglidre. Ja és persze a lakók számával is oszd le, hogy fejenként mennyi, hogy még inkább összehasonlítható legyen.
-
yahagyma
tag
Éves fűtési felhasználás és költség:
Elsősorban mindig az épület éves össz hőigénye ami számít, valamint a -15 Celsius fokra méretezett pillanatnyi fűtési teljesítmény.
pl épület éves össz hőigénye 17 500 kWh, -15 fok kültéri hőmérséklet esetén a beltéri pl 23 fokhoz szükséges fűtési teljesítmény kb 10 kW, ez van pl nálam a 75 négyzetméteres földszinten, modern márkás 5 rétegű ablakok, hőszivattyús szellőztetés, 3 db klíma, padlószinten 8-10 cm vastag EPS, fűtött emelet feletettem, oldalt B30-as tégla ami nincs hőszigetelve.
Egy kis egyszerű matek és nagyon-nagyon leegyszerűsítve a fűtési energiaigények és hőenergia egység költségek:
1: vezetékes földgáz esetén: rezsicsökis ár jelenleg 100 Ft/m3, de csak 1723 m3 éves mennyiségig, 1 m3 gáz= 10,7 kWh, egy új modern kondenzációs kazán éves átlagos valós hatásfoka 93-95% közt van, ezzel a fűtési energia egységköltség 100/10,7/0,95= 9,83 Ft/kWh
2: száraz kemény fa fűtőértéke kb 4,2 kWh/kg, kb 2100 kWh/m3 ami kb 500 kg/m3, ár jelenleg kb 50 000 Ft/m3, ami 100 Ft/kg ami 23,8 Ft/kWh 75% kazán hatásfokkal 29,75 Ft/kWh
3: német barnaszén brikett : fűtőértéke 5,3 kWh/kg, jelenlegi ára 20000 Ft/100 kg, 200 Ft/kg, ami 37,73 Ft/kWh 75% kazán hatásfokkal 47,16 Ft/kWh
4: H tarifás klímás fűtés: 1 kWh-ból Pana Nordic klímával 5 kWh hő keletkezik, ez a H tarifával azaz 23 Ft/kWh számolva 4,6 Ft/kWh
5: H tarifás klímás fűtés: 1 kWh-ból MDV klímával 3 kWh hő keletkezik, ez a H tarifával azaz 23 Ft/kWh számolva 7,66 Ft/kWh
6: rezsicsökis klímás fűtés: 1 kWh-ból Pana Nordic klímával 5 kWh hő keletkezik, 36 Ft/kWh számolva 7,2 Ft/kWh
7: nem rezsicsökis klímás fűtés: 1 kWh-ból Pana Nordic klímával 5 kWh hő keletkezik, 70 Ft/kWh számolva 14 Ft/kWh
8: rezsicsökis klímás fűtés: 1 kWh-ból MDV klímával 3 kWh hő keletkezik, 36 Ft/kWh számolva 12 Ft/kWh
9: nem rezsicsökis klímás fűtés: 1 kWh-ból MDV klímával 3 kWh hő keletkezik, 70 Ft/kWh számolva 23,33 Ft/kWh
Magyarul az utolsó számokat kell nézni, a hőenergia egységköltségeket a fentieknél:
Míg a fafűtés 29,75 Ft/kWh addig a lehető legolcsóbb jelenleg a H tarifás Pana Nordic klímás fűtés 4,6 Ft/kWh-val, hatoda az ára....nem fele, hatoda.... szenes fűtésnek pedig a tizede!!!
A másik, hogy H tarifával nincs rezsicsöki mennyiség, bármennyit fűthetsz vele olcsón!
Víz-Víz hőszivattyú esetén 7-9 az éves SCOP, de ennek beru költsége sokszorosa levegő-levegő esetén, de még levegő-víz hőszivattyú esetén is.
Muter MDV kínai levegő- levegő klímája: SCOP 3-as max, de ebben se karterfűtés se tálcafűtés nincs, ezért - fokban ráfagy kültérire a kondenzvíz...
Panasonic Nordic levegő-levegő hőszivattyú SCOP 5, karter és csepptálca fűtéssel, rövid lényeg: -15 fok külső hőmérséklet esetén tud 4,23 kW fűtőteljesítményt leadni beltérben, jelenleg ez a gyártó/típus a legjobb ár/érték arányú levegő/levegő hőszivattyús fűtés és hűtés megoldású split egység szerintem, Daikin és Mitsu ár/értékben drágább, fűtős klíma esetén kínai gyártású papíron tud labdába rúgni, de szerintem a valóságban nem ésvagy esetleg hangosan!
Panasonic Nordic split klíma, 3,5 kW: [link]
adattábla: -
313313
addikt
válasz
Mano66 #11620 üzenetére
Nekem is hasonló a helyzet nextben 2 hónapja (megszünt fogyasztási hely) de attól számlát kapok. Nálam november, december, január már tényleges fogyasztás alapján jött... Mindig teljes hónapot küldenek következő hónap 6-10-ig.
Ha MVM az elosztó is (Émász/Démász) érdemes hivogatni őket (elosztót) amúgy 2-6 hónap az első papírtól a beszerelt óráig.
-
Mano66
senior tag
Sziasztok!
Akinek cserélték a villanyóráját az új Smart mérőre. A MVMNext-ben az áram mérőnél nekem " Felhasználási hely megszűnt azonosítókkal, szerződött ügyfélként" szerepel. Látom a fogyasztást de számlát nem kapok. A szomszédom már 2 hónapja nem kap semmit. Én egyszer tudtam még diktálni. Ezt tudom megszűnt. Az új számlán az új óra szerepel. Van valami teendőm, mert nem találtam semmit. A NEX-ben az áram résznél semmit nem tudok változtatni.Másik kérdés. H tarifa igénylésnél. Már minden kész az óra helyét kiépítették átadták és le blombázták. Az MVM felé a szerelők mindent benyújtottak. Mennyi idő után érdemes rákérdezni az MVM-nél mikor hozzák az órát?
-
Locutus
veterán
válasz
leslieke #11615 üzenetére
És rendesen tételes az ajánlat? Illetve bruttó?
Sok helyről kaptam én is olyat, amiben ködösítések voltak... pl hulladék elszállítás.
Vagy az aprólékról nem tüntették fel, hogy milyen típus, meg milyen darabszám (pl dübelek, pogácsák stb)
Meg aztán az sem mindegy, hogy hány emberrel jön. Egyfős "brigád" igen sok hétig el fog maszatolni rajta például... Még két embernek is kell úgy 4 hét. -
Locutus
veterán
válasz
Szakbarbár #11611 üzenetére
Kb a 45%-a volt anyagdíj. Volt állványozás is.
-
asdf_
veterán
12-15e bruttó/m2 a munkadíj mostanában ha nincs semmi extra (tehát sima mezei családi ház semmi flikkflakkal, normál magassággal).
-
Szakbarbár
aktív tag
-
Locutus
veterán
válasz
leslieke #11608 üzenetére
156m2 volt nálam 5M.
12cm grafitossal, meg sok egyéb apró cseprő kiegészítéssel. Hálózva, szinezve stb.
Párkány külön téma, azt max felrakja a szigetelős a helyére. Nagyjából nekem is annyi volt folyóméterre mint neked, rendes kőből 300e alatt nem állt volna meg, szóval műkő lett belőle, fele annyiért, és ugyanolyan szép. (ja volt olyan kő is, amire 800e feletti árat kaptam)
-
leslieke
Jómunkásember
Sziasztok, kb. mennyibe lenne egy ilyen szigetelés:
Kb. 150m2 felület, 10cm-es grafitos eps szigetelés , párkánycsere kb 13-14 fm.
Köszi. -
BundyDr
lelkes újonc
válasz
Szakbarbár #11603 üzenetére
Köszönöm az eddigi válaszokat, nagyon hasznosak! Eszembe jutott még egy opció, hogy azokra a részekre, ahova lépésálló kell, oda 100-as, lépésálló EPS-t tennék, tetején persze OSB lappal, mert az EPS nem igen szereti a pontszerű terhelést, a többi helyre pedig maradna a kőzetgyapot.
-
Locutus
veterán
válasz
BundyDr #11600 üzenetére
Nekem flokk van. Szintén kádárkocka, betonfödém. Ment rá párazáró fólia, és 26cm flokk. A tetőszerkezet vízszintes gerendái épp hogy kilógnak a flokkból, azokra tettem pár 5cm vastag pallót közlekedni, ennyi. Ha karbantartanom kell valamit, akkor csak hólapáttal félretolom a flokkot addig, vagy a pallókon balettozok
Mondjuk én nem tárolok fent semmit.
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
BundyDr #11600 üzenetére
Nekünk OSB-vel van fedve a födém egy része, és tavaly fel kellett vennem egy táblát, hát ne tudd meg milyen volt az alja. Vastagon állt rajta a penész. Vagy a párazárást rontották el, vagy az OSB alatt befülled a levegő( ez valószínűbb)
A rétegrend a következő:
Padlástér
22 mm OSB
5 cm légrés (5x5-ös stafni-ra van rakva az osb)
25 cm kőzetgyapot (10-10-5)
párazáró fólia
3cm légrés
1 réteg gipszkarton
Lakótér
Idén a padlás másik felét is le kellett burkolni, de oda már 2,5x10-es deszkát tettem 1cm-es közökkel, így jobban tud szellőzni. Az a tervem, hogy az Osb két részén felszedek 30-40 cm széles csíkot, talán jobban tud szellőzni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 27" 2020 i7 128GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E14 Gen2 - Ryzen 7 4700U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest