- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baliboy1979
csendes tag
-
Baliboy1979
csendes tag
válasz
moseras #8396 üzenetére
Hat ez igy mukodik mar tobb mint 10 eve tokeletessen hiba nelkul. Itt nalunk UK-ben ez bevett rendszer. Mint latod a kazan telepitesi utmutatoban is ez egy helyes bekotes. Amugy nem en kotottem be es nem en telepitettem ezt a rendszert. En csak felokositottam az evohome vezerlessel. Ma csereltem ket radiatort feltoltottem es kilegtelenitettem 5 perc alatt. Par nap meg ranezek a meg levegore de nem nagyon lesz benne tobb. Mellesleg futesszerelo a szakmam.
-
Baliboy1979
csendes tag
válasz
moseras #8389 üzenetére
Ez egy Baxi solo he kazan. Amiben van egy aramlaserzekelo es az inditja el a kazant. A kazan nem tudja soha, hogy eppen melegvizet vagy radiatort fut. Mindenkeppen kell a magasabb eloremeno az indirekt tarolo felmelegitesehez. Kesobb padlofutes lesz a hazban es a szobakban tulmeretes radiatorok igy joval alacsonyabb eloremeno eleg lesz. Keveroszeleppel is megoldhato de felesleges felmelegiteni es visszakeverni a vizet. Epp az este jutott eszembe a motorpoti vagy valami motoros vezerles.
Ez van most vezerlesnek annyi kulonbseggel, hogy mindket rele a szivattyut inditja. A kazan csak az aramlaserzekelore var. A radiatorokon meg honeywell hr92 fejek vannak.
-
SafE84
tag
válasz
moseras #8366 üzenetére
A helyzet az, hogy hivatalból sem az YLSCY-Jz sem pedig a LiYCY nem alkalmas busznak. A sodrott erű vezetékeket nem erre találták ki. Viszont a J-Y(ST)Y annál inkább alkalmas (telekommunikációs kábel). Pl. 2x2x0.8 Olcsó és tökéletes a célra, ezzel még sosem volt problémám.
-
tanonc76
újonc
válasz
moseras #8103 üzenetére
Üdv!
Köszönet az iránymutatásért. Igazából azért kérdeztem itt, mert valahol a 2007-es év környékén találtam modbus témában kérdést. Megnézem amit tanácsoltál, aztán ha elakadok keresek egy olyan fórumot ahol kérdezhetek még ezzel kapcsolatban. Még egyszer köszönet a tanácsért.
-
tanonc76
újonc
válasz
moseras #8101 üzenetére
Üdv!
Köszi a hozzászólást. Nagyon jók a kérdések. A végén kezdeném mert azt tudom gyorsan egyszerűen megválaszolni. Csak belső hálózatban futna az apache, így nem kerül ki a netre az 502-es port. Nem akarom házon kívül használni a rendszert. A többi kérdésben nyitott vagyok bármire ami értelmesen kivitelezhető. Láttam már ajaxos lekérdezést, de nem ragaszkodom hozzá. Az egyértelmű volt, hogy frissítés nélkül, azaz folyamatos kérdezés nélkül nem lesznek aktuális értékek a lapon csak akkor ha nyomok egy f5-öt. Igazából azért is írtam kérdésként, hogy ha valakinek van valami jó tanácsa a témában azt szívesen fogadom. A websocket megoldás alatt mit értettél? Amennyiben tudsz javasolni valamilyen összeállítást azt megköszönném.
Előre is köszönettel.
-
Szirty
őstag
válasz
moseras #7469 üzenetére
Szia moseras!
Köszönöm hogy gugliztál helyettem! Az én kísérleteim zsákutcába futottak. Kb 4 PDF-et töltöttem le (mind eltérő kicsit).
Igen megtaláltam a C001 paramétert is mint setpoint source.
Mindegyik doksiban amit leszedtem ez áll:Sehol nem volt szó AIF-ról meg 233x modulról
A LECOM-nál dobtam le a szíjat...Ha még kéznél van a link bedobnád ide hogy ezt a PDF-et leszedhessem?
Nagyon köszönöm a segítséget!
-
-
crucified
tag
válasz
moseras #6893 üzenetére
Szia, feltelepítettem a V12-öt, hála a Siemens programozóknak ebben a verzióban sem engedi megnyitni, továbbra is a V11-hez ragaszkodik. Ugyanúgy feltölteni sem engedi, a go online inaktív, de az FB-ket, FC-ket, DB-ket látom. Érdekes.
Semmi gond gondoltam, a Siemens honlapjáról letöltöm a 21 napos próbaverziót, az pont elég lesz nekem. Mindegyik fájlt engedi letölteni, kivéve az 1,8 MB-os fájlt. Valaki el tudná nekem azt az egyet küldeni úgy, hogy az exe-t xxx-re átnevezi? Privátban elküldöm az email címemet.
Nagyon köszönöm
Üdv
-
Bazs87
tag
válasz
moseras #6708 üzenetére
csak a kérdésed 1 részére válaszoltam az upgrade licensszel.
Jól írtam. A win10hez nem tudok hozzászólni. Igyekszem úgy kezelni a témát, hogy az ipari szoftverek túlnyomó többsége az aktuális win verzióhoz képest kb 5 év elcsúszásban van. Kb. 2 éve még xp-t használtunk, igaz virtuális gépként.Kérdés:
TIA - a vizuban szeretnék egy lehetőleg DataTime változót megjeleníteni a kezdőképen, amin látom a fordítási/feltöltési időt. Ez érdekelne engem nagyon. (de tőlem lehet bármilyen megoldás bármilyen változótípussal és objekttel, lényeg h működjön)
Persze valahogy a rendszerből kivezetni, kézzel töltögetni nem szeretném -
Bazs87
tag
válasz
moseras #6698 üzenetére
Szia!
Megerősíteném az előttem szólókat. Én pár hete frissítettem V14-re és plusz licensz kellett hozzá.
Az installkor nem volt dll problémám (win7 64 bit).
A további nehézség, hogy a V13-ról v14-es migráció sem ment hibamentesen. Aktuálisan futó, teljes fordításkor hibát nem jelző projektet nem tudtam migrálni. A téma megjárta a Siemenset is, azt írták titokzatosan, hogy valamilyen ütközés/hiba volt a projektben (?!) ezért nem ment, de pár nap után átküldték a sikeresen migrált verziót (de felelősséget nem vállalnak arra, hogy maga a projekt működni is fog !!! ). A hiba okáról szakszerű leírást nem kaptunk.
Én úgy sejtem, hogy ez nem egyedi eset volt... -
BG*
csendes tag
válasz
moseras #6703 üzenetére
Ezen a cikkszámon érkezett:
6AV6651-7DA01-3AA4
S7-1200+KTP700 BASIC STARTERKIT CONSISTING OF: CPU 1212C AC/DC/RLY, HMI KTP700 BASIC, INPUT SIMULATOR, STEP7 BASIC CD, MANUAL CD, INFO MATERIAL, SYSTAINER
A leírás alapján nem egyértelmű, de előtte megkérdeztem, és kimondottan V14-el kértem, hogy ne kelljen később frissíteni újabb összegért. Adják hozzá a V13 telepítőjét is, biztos ami biztos.
-
BG*
csendes tag
válasz
moseras #6698 üzenetére
Üdv!
Én felraktam Win10/64 re a V14-est, egyelőre úgy tűnik működik.
Mondjuk még sok mindent nem csináltam vele, Starter Kit-el együtt vettük, az ahhoz kapott PLC-re kapcsolódtam és töltöttem rá programot, ez működött.
V13-ról ingyen nem lehet frissíteni, Upgradelni lehet, ez kevesebbe kerül mint egy újat venni. (azt hiszem olyan 30.000 körül van Basic license esetén) -
byte-by
tag
válasz
moseras #6698 üzenetére
halo
nekem ugyan nincs tia v14-em, de azt írod nézted a hivatalos siemens fórumon.
valóban azt írják, hogy a sp1-el fog működni win 10 alatt,(mármint garantáltan, hivatalosan) és ez már bőven márciusi hozzá szólás volt.
erre még várni kell szerintem.valaki azt írta, hogy neki a v13 SP1 is működik win 10-el, de hozzáteszi lehet, hogy szerencséje volt,
ezt én nehezen hiszem, mármint , hogy ez a szerencsén múlik.a fizetős licencekkel kapcsolatban annyit tudok, hogy annó fizetni kellett a v12-ről v13-ra egy céges
fejlesztés közben.
a fórumon egyébként valaki pont rákérdezett, hogy Basic-ról Prof-ra szeretni frissíteni, és azt a választ
kapta, hogy lehet vásárolniPower Pack-ot az upgrade-hoz, még cikkszáma is van.de, mivel ez siemens gondolom mindenért fizetni kell, de ezt nem vedd készpénznek.
sajnos nagyon sok problémát is leírtak a fórumban.
az egyik riasztó dolog, a V14 telepítése közben többen kaptak valamilyen DLL errort.
de az is érdekes, hogy erre a fórum szerint megoldási procedúra van.
kérdés, hogy miért nem működik csak úgy magától....
a fórumozó a végén azt írta, inkább megvárja a V14 Sp1-et....én ezen a fórumon már dicsértem a TIA bizonyos funkcióit, ez nem is változott, de
most már megcsinálhatnák total jóra is. -
tibi-d
tag
válasz
moseras #5868 üzenetére
Sajnos , ez az igazság. Az üzemünknél csak én voltam aki hajlandó volt ránézni a SIEMENS PLC-re. Megbízhatóság szempontjából semmi kivetnivaló nincs vele, de mivel nálunk az OMRON az uralkodó PLC, ezért átlovagolni a SIEMENS-re nem könnyű. (Újat tanulni senki se szeret.) Tisztelet a kivételnek. Számomra is kihívás az S7-300 PLC megtanulása, de azt mondják, amit megtanulsz, azt el nem veheti senki tőled.
-
rsf
senior tag
válasz
moseras #5851 üzenetére
Én most futottam bele az általad említett puffer rétegződési problémába.
200 literes indirekt 2hőcserélős álló tároló amiben pontosan szeretném tudni, hogy mennyi melegvíz áll rendelkezésemre.Bedugtam egy PT100 hőellenállást a termosztát és a hőkioldó mellé. Szépen elférnek egymáson. Aztán elkezdtem monitorozni a hőmérsékletet. A távadó kalibrált és 4-20mA és kimenete van.Tehát nem mutat hülyeségeket. Azt vettem észre, hogyha kinyitom a csapot akkor a meleg víz helyett szinte a beérkező hideg víz hőmérsékletét látom 20C körüli értékeket.
Arra gondoltam, hogy a tároló felső részénél is kellene hőmérsékletet mérni, de ott csak a csőhöz vagy a köpenyhez tudok hozzáférni. De gondolom az is jobb lenne mint így.
Erre kellene vmi jó ötlet.
Üdv. -
Hasaggymeg
veterán
válasz
moseras #5731 üzenetére
Wago szerint hibás címzés miatt sz@rrá van írva az EEPROM,mert pl. valami téli/nyári időszámítást (DST) valami másodpercenként újraírta évekig. Ezért egy rövid áramkimaradás után azonnal elfelejti az IP címét,alapértelmezett átjáróját,meg leáll az órája,vagy visszaáll 2000.01.01-re.stb. Újabban meg vissza sem tudom írni,mert miután csak újraindítással érvényesülnek az új paraméterek,ettől elfelejti őket újra.
-
Hasaggymeg
veterán
válasz
moseras #5726 üzenetére
Az adatok melyek az EEPROM-on lehetnek (IP cím,atonosítók stb.) tárolva vannak és megvannak az eszközeim is,hogy újraírjam őket. (BootP,Wago Ethernet Settings,kábel hozzá stb.)
Pont így néz ki ennek is a túloldala.Tehát biztos az az EEPROM? Remélem ezen ír valamit,mert látom a te fotódon láthatón semmi felírat nincs.
-
joci9
tag
válasz
moseras #5671 üzenetére
Szia!
A 4 ms alatti az a CT-net nevű egyedi protokollos 485-höz hasonló fizikai rétegen menő akármi.
Max 5 Mbit/sec, én 2,5-ön használtam, 2 gép szinkronjához bőven elég.
Lehet hibrid lesz, nem lesz időm hibázni :-) Egyszerre a két PLC kártyát használhatom :-)
EtherCAT az jónak tűnik még, csak ahogy néztem ezeknél az eszközöknél nem szabadon használható.
Meg van még az ethernetIP, ott meg nem tetszik, hogy be kell regisztrálni egy fejlesztővel a cuccost. Azt ha hiba van akkor kell a fejlesztőképességű ember hozzá, aki emlékszik 10 év múlva, hogy is volt az...
Ezt egyszer használtam nem annyira időkritikus helyen, de az egyik szálát wifin keresztül. 50ms-t bír úgy. (2 gép, 1 vezér PLC)
Ez a codesyses új PLC kártya is tud valami marhagyorsat, de azt még nem ismerem, ezért kérdezgetek.Az Omron Cx-nél az tetszik, hogy fapados grafika, de gyorsan jól működő szoftver, atombiztos, nincs meglepetés, FB-k nagyon jól kezelhetőek, monitorozhatóak. Ehhez képest a codesys?
Eddig csak S7-200 microwinnel (az elég jó, bár kis tudás), meg a twidoval találkoztam ezen kívül PLC ügyileg.köszi
üdv
Józsi -
joci9
tag
válasz
moseras #5669 üzenetére
Szia!
Köszönöm a részletes választ!
Itt nálam egy berendezés lesz, több tengellyel amelyeknek tudni kell szinkronba menni változtatható csoportokban, meg ide már teszek egy központi PLC-t.
A tengelyekre van a hajtásba tehető PLC kártya, ide egy programot töltök, a régi fejlesztőjében úgy volt:, hogy lehetett klónozni, és utána pl. mind a 6-ra egyszerre letölteni, össze vissza monitorozni.
Mind az x hajtásnak más címe volt egy hálózaton, és sorban amelyikre akartam csoportosan lehetett töltögetni.
Volt táblázatos izé, de azt már láttam, hogy ide is megírták. Amúgy codesys 3 az alapja.
Ethernet az alap, szükségem van 4ms alatti szinkron kommunikációra is :-)
A hajtásban is alapból lesz ethernet, plc kártyán is van, és még lehet tenni másik két kártyát is. Csak ez új fejlesztés, alíg két éves és félek tőle. De van menekülőutam, mivel ugyanebbe a hajtásba be tudom tenni a régi rendszerrel kompatibilis új kártyát, azt meg ismerem.
Még egyszer köszönöm, valsz veszek vagy kérek kölcsön eszközt, kora nyárig eldöntöm mi lesz. Majd még lehet kérdezek :-)
Ja még egy: programozásilag és fejlesztőkörnyezet ügyileg lehet olyan hatékonyan fejleszteni benne mint pl az Omron CX-Porgrammerrel?
Volt szerencsém Twidohoz (tudom az más kategória) de az egy katasztrófa az említetthez képest.üdv
J -
unashekk
újonc
válasz
moseras #5619 üzenetére
Sziasztok!
Amit moseras mondott,azzal egyetértek,de véleményem szerint a puffer tartály ebben a rendszerben kihagyhatatlan..,és ebben az esetben a köröket osztógyűjtős rendszerben tudom elképzelni,ahol az időjárásfüggő szabályzás az előremenő hőmérsékletet szabályozza.A "szobákban "az osztón levő" távadós termófejek "állítják be a hőmérsékletet...Sajnos számolni kell a rendszer viszonylagos tehetetlenségével...A fenti rendszer nem új,
a vendéglátásban régóta használják...ahol a kiadó szobákban,a recepcióról vezérlik a fűtést/start-stop/
vendég függvényében...! -
petoroland
csendes tag
válasz
moseras #5465 üzenetére
Sziasztok, kesenék valakit aki kiokosítja a jelenlegi házautomatizálásomat.
Nekem egy 873-as vezérli jelenleg a villanyt és redőnyeimet, de jelenleg semmi vizualizáció és semmi logika nincs, csak a kapcsolók 1az1ben vezérelnek egy hozzá rendelt fogyasztót. Ezt szeretném most kiokosíttatni: a riasztórendszer integrálása, időjárásfüggő redőnyvezérlés... erre keresnék valakit
Üdv. Roland -
Mazsika
őstag
válasz
moseras #4876 üzenetére
Igen ezt nem értem én sem, hogy miért nem kezd el nyitni kifelé. Limitem 0 és 50 ugye minuszba nem lehet nyitni egy szelepet, 50től meg felesleges kinyitni, mert csak szétszaggatja a hősokk az eszközöket. Minuszba akar menni mert ugye az látszik a Low limit akármi bit paraméterből is. Sajnos nem tudtam kivárni hogy mit fog csinálni, egy pár percet vártam csak, utána manuálisba nyitottam a szelepet...
Talán a setpoint mért megy el minuszba ahogy moseras irj.
Használom a P I D tagot is. -
Szirty
őstag
válasz
moseras #4618 üzenetére
Üdv moseras!
Azt még nem próbáltam ki.
De érdekes kérdés, mert ha igazán korrekten akarnak működni akkor így.
De mivel az IEC blokk ciklusonként (amikor meghívják) kap vezérlést, gyanítom hogy nem.Ez utóbbi esetben az IEC timer időzítésében lesz egy 0-ciklus idő intervallumú pontatlanság.
Ez a legtöbbször nem számít, de amikor igen, akkor nagyon :-) -
Szirty
őstag
válasz
moseras #4494 üzenetére
Üdv!
Nem állítanám, hogy perfect LOGO-s vagyok, de ha csinálok egy ilyet:
Akkor a kijelzőn megjelenik a "Masik" szöveg ha az M1=0 és az "Egyik" szöveg ha az M1=1, ami kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit te szeretnél megvalósítani.
(Olyan lehetőség amit te emlegetsz nálam nincs is (ez egy Logosoft 7))"Érdekes, hogy a te "Message texts" képeden nem látok prioritást."
Pedig ott van az!
-
Szirty
őstag
válasz
moseras #4492 üzenetére
Helló!
Sajnos én nem tudom mit jelent az hogy "lerakni egy ON/OFF-ot".
"Még valami, amit lehet, hogy nem mondtam: nekem egy képernyőn kellene 1 bit állapotától függően kiírni hogy fűtés vagy hűtés."
Persze. A LOGO-n összesen egy képernyő van
Szóval a special functions közül a "Message texts" neked nem jó?
Attól tartok nem tudok segíteni.
-
Szirty
őstag
válasz
moseras #4475 üzenetére
Szevasz!
Funkcionálisan nincs sok különbség. Igazából szerintem koncepció kérdése.
Én a beállításokat, statisztikai adatokat, méréseket, részeredményeket, DB-be szoktam tenni.
A berendezés belső állapotait (Pl. RS tárolók) és bináris változóit pedig merkerekben.A DB-k tartalmát könnyebb elmenteni, továbbá szerkezetük rugalmasan módosítható. A merker memóriaterület mérete fix (és rendszerint kisebb), csak a létrehozott változótípusok meghatározására van lehetőség.
-
Szirty
őstag
válasz
moseras #4437 üzenetére
Üdv moseras!
"hogy szimulálni tudjak, de egyébként S7-1200 CPU lesz, csak sajnos az S7-1200-at nem lehet szimulálni)."
Szerintem lehet. TIA portal 12-vel...
"Elolvastam a [multiple instance] írásod, ott is így van, ha jól értettem."
Az egész multiple instances lényege az, hogy ha egy level1 FB-ből másik FB-t hívsz (level2) akkor level1 FB instance DB-jében a level2 idbje struktúraként beilleszthető.
Mindez többszörös mélységig megtehető. -
Szirty
őstag
válasz
moseras #4340 üzenetére
Üdv moseras!
"Akik PLC világból jönnek, ragaszkodnak a hagyományos PLC-s nyelvekhez, aki C++ világból jön, az ahhoz, akik WEB-es világból csöppen bele, az javascipt-ben akar PLC-t programozni"
Ez így van, ebből mindig van vita.
Ez a tény azonban a legkevésbé sem támasztja alá azt, a törekvést hogy PLC-t programozzunk pl. java scriptben.
Az ilyen vita szűklátókörűségből ered és hitvita jelleget szokott ölteni és átcsap veszekedésbe.A programozási nyelvek nem azért sokfélék, hogy mindenki használja azt ami neki a legjobban tetszik, hanem azért, mert specializáltak. A specializáció célorientáltságot jelent. Célja az, hogy az adott feladatot hatékonyabban és könnyebben lehessen megoldani, leprogramozni.
A feladat jellegéből adódóan a kilométeres logikai összefüggések programozására orientálódott nyelv a LAD és az FBD (az előbbi megdobva egy kis áramút terves múlttal is).
Meg lehet csinálni ugyanazt C nyelven is, de az kevésbé hatékony erre a kifejezett célra. A C ugyanis univerzális célú nyelv és mint tudjuk az univerzális dolgok sok mindenre jók egy kicsit. (Mint az ásólapát. Se ásni, se lapátolni nem lehet vele normálisan.)Aki meg létradiagramban akar PC-re grafikus felületű MP3 lejátszót írni, vagy PLC-t javascripttel programozni vagy operációs rendszert python-ban írni az szerintem meg is érdemli...
-
Szirty
őstag
válasz
moseras #4278 üzenetére
Üdv!
Akkor szerintem marad az a lehetőség, hogy felváltva éred el őket. Vagy az egészet VPN mögé bújtatod.
Ha állandó elérésre van szükség (vagy olyanra aminek bármikor rendelkezésre kell állnia) akkor az utóbbi nyilván a legjobb megoldás egyrészt biztonságosabb, másrészt kényelmesebb. Sajnos több HW/SW feltétele van. -
Szirty
őstag
válasz
moseras #4270 üzenetére
Üdv moseras!
Nem tudom milyen portokat használ az S71200 a TIA portallal való kapcsolat során.
De standard TCP/IP protocolon megy az eszmecsere, nem profinetet használ erre. A Profinet egy ethernetre ültetett terepi busz protocol. A HMI eszköz sem azt használja. Profinetet terepi eszközök (szervók, távadók, I/O egységek, stb használnak).
Mivel a profinet nem TCP/IP, annál alacsonyabb rétegen zajlik, nem routolható. De cserébe kiszolgálja az időkritikus feladatokat.
Az én gondom profinetes gond volt, mert én egy ET200M-et akartam átlőni IWLAN-on. Mivel az a kommunikáció időkritikus, nagyon rövid timeoutokkal dolgozik, azért került képbe ez a dolog amire hivatkoztál.A HMI és a Step7 kommunikáció nem időkritikus. Amennyire tudom a kisebb S7-1200-ak nem is tudnak profinetet (de ethernet csatlakoás van rajtuk)! CPU 1215-től fölfele van csak profinet. Mégis mindre lehet HMI-t kapcsolni és etherneten programozni :-)
Az hogy tőbb PLC-n ugyanaz a port, ne zavarjon. Az interneten a web szerverek portja is azonos (TCP:80) mégsincs semmi gond, hiszen az IP címük megkülönbözteti őket.
A programozásnál nem hiszem hogy gondod lesz a 3G modem nagy válaszidejével. Elég sokat elvisel. Legalábbis a Step7. Van hogy a cégnél leszakadok a wifiről miközben VAT táblát nézek. 3-5 másodpercig megtorpan és nem dobja el a Step7 a kapcsolatot ha egyből visszacsatlakozik a wifi.
Meg programoztam én már USB-s 3G modemről S7-et vonatról...Hogy mit csinál ha nagy a válasz idő? Lassú lesz. Nagy válaszidőkkel fog reagálni és a gyorsabb változásokat nem tudod monitorozásnál követni.
-
Szirty
őstag
válasz
moseras #4254 üzenetére
Üdv moseras!
Kb. úgy áll össze a kép, hogy az S7-1200-nak 3 féle memóriatárolója van:
Load memory
Work memory
Retentive memory
És ezt lehet megbolondítani még egy memória kártyával!A Load memory nem felejtő memória, ami a configurációs adatokat és a programot tartalmazza.
Amikor letöltöd a programot a CPU-ba, akkor az ide kerül. Ez a terület a CPU-ban van ha nincs a CPU-ban memória kártya. Ha van memória kártya, akkor ez a terület a kártyán van. A kártya mérete lehet nagyobb mint a CPU-ban lévő memóriaterület. Gondolom ekkor a program méretét a kártya mérete korlátozza nem a CPU Load memory mérete.Work memory felejtő memóriaterület, ahova a CPU pakol tetszése szerint a program végrehajtása közben mindenféle dolgokat átmenetileg (itt tartja pl. a blokkok lokális változóit (stack)).
Retentive memory Nem felejtő memóriatartomány, ahova az általad kiválasztott változóterületeket vagy azok egyes részeit tárolja. Te döntheted el hogy a programodban milyen DB-ket meg merker byte-okat kell óvni áramkimaradáskor.
Szerintem a HTML lapok log file-ok, CSV-k és még ki tudja mik (amiket létre tud hozni meg kezelni) ezen kívül kerülnek a memória kártyára.
Gondolom memóriakártya nélkül nem megy a web szerver funkció benne. -
DP_Joci
tag
válasz
moseras #4101 üzenetére
Szia Imi,
Első gondolatom nekem is ez volt, de +- irányba is kéne szabályozni a fordulatszámot.
Pontosan a PID 3 step-re gondoltam, de az csak digitálisan „kapcsolgat” előre hátra (nem biztos, annyira nem ismerem).
Lehet, hogy meg lehet oldani pid-del is, erre kéne ötlet. (2 pid használata?)
Utána volt olyan ötletem is, hogy ha eltérés van a résméretében, akkor időnként pl. 0,5-1-2 másodpercenként (ez lehetne állítható panelról) növelném vagy csökkenteném a fordulatszámot 1-2 Hz-ként pl. +- 10Hz –es tartományban.
üdv. -
byte-by
tag
válasz
moseras #4036 üzenetére
halo !
igen, egészen pontosan így történt.
(annyira a siemens-t én sem)
az auto tuning jó, de pár dolgot érdemes megváltoztatni, csak ezért kapcsoltam később manual tuningba.
a "deadband widht" , és pár késleltetést állítottam át.
az aktuátornál pl. többek között a motoros szelep teljes nyitási -zárási idejét utólag kellett módosítanom, mert a program irásakor nem állt rendelkezésre, illetve a "ON " és "OFF" kimenet minimális időtartamát.de alapvetően az auto tuning beállításai voltak az alapok.
ha elkezdjük használni a rendszert nem csak tesztüzemben gondolom, hogy lesz némi finomítás a későbbiekben.byte-by
-
byte-by
tag
válasz
moseras #3919 üzenetére
halo !
ma reggel kaptam egy e-mailt.
teljesen nyitó és teljesen záró motoros szelep lesz.
a végállások közötti helyzetről információ nincs , a plc egy -egy relét fogy kapcsolni , egyik nyitja , másik zárja, tehát két kimenet.ha egyiken sincs kimenet a helyzetét megtartja.az eredeti terveken másmilyen szerepelt.kapott még egy rugós főszelepet,több leágazás lesz , úgyhogy még egy rugós központi szelepet és reduktort.
remélem nem változik még néhányszor.köszi a választ.
byte
-
byte-by
tag
válasz
moseras #3914 üzenetére
halo!
lehet, hogy nem voltam pontos amikor nyit-zár szelepet írtam, de csak ennyi.
nem motoros, vagy más hasonló módon hajtott.(kicsit szét vagyok csúszva...)a pontos típusát sajnos nem tudom, de egy teljesen egyszerű "teljesen nyit-teljesen zár "szelep. mágnes szelep nyitja és zárja a végállásokig.
akár egy munkahengert.
egy helységben mérjük a hőfokot, és hmi-n állítjuk be a kívánt értéket.amit írtál nem okozhat nagy különbségeket a setpoint és a PV között?
talán a szelep út idejét ha állandónak venném, alapja lehet a számolásnak?
de ezek csak kis értékek lehetnek, mert a szelep elég hamar bezár vagy kinyit.a probléma, hogy úgy kell dolgozni, hogy az eszközök még nincsenek meg, csak a terv és a rajzok.alapesetben ez nem igazán probléma, de sajnos siemens környezetben kevés a tapasztalatom.
én egyébként könyörögtem legalább egy analóg hajtású gombaszelepért, de "ez van a tervben".
de próbálkozok, meg lesz ez.köszönöm továbbra is.
-
Szirty
őstag
-
Szirty
őstag
válasz
moseras #3876 üzenetére
Üdv!
"Szerintem a WAGO alkalmas épületautomatizálásra"
Gyakorlatilag bármelyik PLC alkalmas ha a technikai oldalát nézzük. Ha pénz nem számít. Hiszen akár egy Siemens S7-400 CPU416-3 PN/DP is alkalmas erre, csak épp két millió Ft körül van az ára. Olyan lenne, mint 60 tonnás daruval hordani ételhordóban az ebédet a városban a nyugdíjasoknak.
Wago modulok sem olcsók ha háztájiba veszi az ember:
WAGO 750-602 Tápellátó modul 4 283 Ft
WAGO 750-600 Lezáró modul 6 264 Ft
WAGO 750-530 8 Digitális kimenet 24V DC 0.5A 29 133 Ft
WAGO 750-430 8 Digitális bemenet 24V DC 25 823 Ft -
Hasaggymeg
veterán
válasz
moseras #3829 üzenetére
Sima áramkikapcsolásos újraindítást mi is csináltunk,de attól általában nem veszítette el IP címét.Amint azt már mondtam,azt megoldották szoftveresen,hogy a betáplált paraméterek ne vesztődjenek el. A kérdés,hogy bele lehet-e írni azt is,hogy ilyen esetekben újra felvegye az IP címet is,mert amíg azt nem teszi addig nem látható a rendszerfelügyeleten,így a beavatkozás is lehetetlen.
-
Hasaggymeg
veterán
válasz
moseras #3822 üzenetére
Az újabb,mely leváltja azt melyekkel az említett bajok vannak az a Wago 750-881 Ethernet Fieldbus Controller.A hibázó típust most sajnos nem tudom fejből,de az ennek elődje és talán még a gyártó szerint sem egy túl sikeres eltalált típus.Talán 750-841
Szirty...gondolod a tápok hiánya okozhatja? Először mikor tapasztaltuk a jelenséget,a rendszergazda cég meg volt győződve,hogy az amúgy valami Yellowstone típusú tápok merülőfélben előálló áramingadozásai okozzák a címvesztéseket.Akkor a plc-k teljesen leálltak,nem is működtek amíg nem konfiguráltuk helyszínen újra őket.Lekötöttük az összes szünetmentest,hogy majd áramszünet esetén így már nem lesz baj.Aztán az első áramszünetnél kezdődött elölről.Több firmware frissítés után,ott tartunk,hogy ma már visszaindulnak,de kapcsolatuk a felügyeleti rendszerrel csak helyszíni ip-cím visszaállítás után áll vissza.Egyenes ethernet kábel a routerre vagy keresztkábel egyenesen a plc ethernetcsatlakozójára majd bootp szerverrel,vagy wago kábellel a plc csatlakozófelületére majd wago ethernet settings.Az,hogy az óra csak úgy megáll bennük,az a legújabb figura amit csinálnak.
-
Hasaggymeg
veterán
válasz
moseras #3818 üzenetére
Mi most azzal küszködünk,hogy egy pàr perces, esetleg óràs àramszünet is hazavàgja öket,söt,még làtszólag ez nélkül is megàll óràjuk vagy elveszítik ip címüket.El sem lehet indítani as óràt bennük,màr a német gyàrtóhoz küldtünk kettöt és vàrjuk visszajelzésüket.
...ez mind akkor kezdödött mikor a lemerült szünetmentes tàpokat anyagi megfontolàsból kiiktattuk.
-
sörösló
aktív tag
válasz
moseras #3576 üzenetére
Én nem gondolnám hogy ez olyan nagy probléma. Sok-sok automata mintavevőt telepítettünk terménytárolókba. A szekrényt nyáron süti a nap, télen kint van a mínuszokban, ráadásul nincs is a legtöbbje állandóan bekapcsolva. Van benne egy LOGO meg két frekiváltó, relék, mágneskapcsolók,tápegység meg minden. A körülmények szabadtériek, tehát elég mostohák, ennek ellenére nagyon ritka a meghibásodás. Van egy desztillálóberendezés vezérlésem is hasonló körülmények között. Hétvégén kikapcs, hétfőn reggel a -20 fokban bekapcs és vígan teszi a dolgát.
Szintén LOGO, kb. 7 éve csináltam, azóta sincs semmi baja. Vagy kissé túlmisztifikált ez a hőmérsékletdolog, vagy a LOGO ennyire jó!
-
-
moseras
tag
-
sörösló
aktív tag
válasz
moseras #3284 üzenetére
Csak egy megjegyzés: Épületgépészek mondják, hogy a víz-víz hőcserélőknél a 20 C° különbség az ideális. Mindenképpen javasolnék ez esetben épületgépész konzíliumot! Nem vicc! Ez egy külön szakma, megvannak a maga szabályai és speciális szakmai ismereteket kíván. Ugyanúgy mint a PLC programozás. Esetünkben az épgép szakinak kell megmondania hogy mit szeretne, mi meg megmondjuk hogy ez hogyan lehetséges.
"Biztosan van beépített védelme, így ha a szivattyú valami miatt leáll, a kazán akkor sem fog felrobbanni."
Biztosan??? Gázkazánnál egyszerű, de vegyinél az előremenő vízágban visszahűtést kell alkalmazni! Fel kell készíteni a rendszert arra az esetre, ha megszűnik hirtelen az áramszolgáltatás!
"Keverőszeleppel az előremenőt szokták azonos értéken tartani"
Meg a vegyikazánoknál az előremenő és a visszatérő ág közötti hőfokkülönbséget szintén az említett 20 fokos lépcsővel. Ha túl nagy a különbség, megrepedhet a kazántest. Ha pufferre dolgozik, az csak tovább bonyolítja a dolgokat. Nem egyszerű az élet, de a robbanásveszély miatt nem lehet "tegyük fel" tényezőkkel operálni! Vagy fehér, vagy fekete. Nincs olyan hogy ha napkeltekor megszólal a feketerigó akkor megnézzük tüsszent e a kutya és ha igen akkor minden OK.
-
miclucky
tag
válasz
moseras #3167 üzenetére
hali, köszi,de
amikor bővítettem a programot és deklaráltam a váltózót(kat), nem adtam hozzá M-es címet(address mező üresen hagyva),csak IW-t, igaz egyiknél bepipáltam a Retain-t .....és csinálta a hülyeségeket. Lehet ha nem adok meg address-nek semmit, akkor is hozzárendel egy M-es változót?
vagy olvastam ilyesmit, hogy Diagnostic Address: %MB .
(próbáltam a reset original-t, de nem segített)Az összes M-es változót feljebb címeztem 200-al(MX0.1 ->MX200.1) és jó lett.
Lucky
-
moseras
tag
válasz
moseras #1039 üzenetére
Üdv!
A probléma megoldódott, ha valakit érdekel:
1. az S3 paraméternek nem volt kezdeti értéke
2. a D8030 és D8031 nem használható közvetlenül a PID_M funkcióhoz (át kell tenni őket másik regiszterekbe)Mindez úgy oldódott meg, hogy a MITSUBISHI support az itteni hozzászólás után megkeresett email-ben, és néhány levélváltás után elkérték a projektfile-t, és ki is javították.
Köszönet érte.
Imi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Xbox Series X|S
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gránit mosogató
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- További aktív témák...
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 64/1TB RTX A2000 4GB UHD 4K
- Acer Nitro V 16 AI Gamer Laptop! Ryzen 7 260/RTX 5070/32gb DDR5/2TB SSD/2560x1600/180hz/Beszámítok!
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" Xeon W-11955M 64/1TB RTX A2000 4GB FHD+
- AOC CQ27G2S Monitor (2K/VA/165hz)
- Samsung C27F396FHR Monitor
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest