- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colonel993
senior tag
A K10D vs K20D folyamatos vita a maga körleteiben...
Pentax fórumon, különböző fotós fórumon, Indexen is... De még Flikkeren is
Az egészhez még annyit csatolnék, hogy a Megapixel dömping burkoltan azért van jelen folyamatosan, mert az utca parasztja ha akar venni egy fényképező gépes készüléket akkor az első dolga megnézni; Hány megapixeles, mert a megapixelek számától lesz jobb.
Nemrég volt rá példa, hogy alul iskolázott hiperpigmentált polgártárs ki családi segítséggel tán felköhögi az ABC első három betűjét nagy büszkén szórta az ívet, közösségi házas rendezvényen, hogy; neki 36Megapixeles, meg úúú elfér a zsebedben... meg úúúú tud Wifizni is -"csodája van"
(valami 1/2" -es zsebkompakt)Páran hagyták, én meg gondoltam megmozgatom a K100D-t és kértem lőjön egy képet egy általa választott témáról...
Válasz;
-Az meg mih?!
Végül rábírtam, hogy fotózzon le valamit (meg is tette vagy 8X és talált egyet ami szimpi is volt neki.)Okés, lekattintottam ugyan azt, odalöktem az orra elé Tabletre feltolt képben és a végeredmény még így is jobb volt mint az Ő 4"-es kijelzőjén ahol a részletekben elvesznek a csúnyaságok is.
Jött a válasz; -Olyan nagy objektívvel könnyű !
(én totál bex@rtam a röhögéstől, meg eleve, hogy tudja mi az az objektív)Lekaptam a Tamront.
Felraktam egy 50mm -es Chinon-t vagy Helios-t, újra katt;
Ugyanaz az eredmény.Veszel egy "MINDENRE JÓ" de semmire se való zsebkompaktot 60-70e HUF-ért.
Vagy veszel egy régi DSLR-t 20-25e HUF-ért üveggel amivel fotózni is tudsz
Esetleg valami normálisabb 4/3-ost ismét 60-70e HUF környékén. -
repvez
addikt
Köszi a válaszokat , elvileg a hétvégén össze tudom majd hasonlitani.Eddig a linkelt review alapján azért képminőségbeli javulásra is számitok,mert az éességét mindenki dicsérte,mig a 55-200-asomnál pont ezzel volt gondom..
A 200 ölötti rész meg nagyon jól jön majd ,söt lehet még nagyobb is elkellene,mert a repülök a repnapokon ritkán repülnek 200m-nél közelebb vagy ha igen az már bajÉS eddig elvesztek a gépek a képeken,ha meg cropoltam a képet akkor látszódott, hogy nem annyira éles a kép vagy elvesztek a részletek. remélem ezen javulás történik.
ÉS mivel a 200as obinál F6.3 volt a legjobb érték itt meg F5.8 a 300on igy ha közelebbre hozza a gépeket és mondjuk csak 1/1000 helyett 1/1250 tudom késziteni az már jelenthet élességben sokat a bemozdulás elkerülésére.
-
fi:zi'k
nagyúr
Az egyetlen igazi bajom a 77-essel, hogy kell neki a hely.
Az FA43-at alapvetően az M50 helyére képzeltem el, mivel elég sok ételfotót csinálok és gyakran szűk az 50-es.
Túl sokat még nem használtam. Az AF gyorsabb és talán pontosabb is mint az FA77 esetén. Sajnos itt is magas a CA, mint a többi limónál, de szoftversen korrigálható. Ami külön tetszik benne, hogy ha leveszem a markolatot a vázról, akkor nagyon kompakt gépet kapok,bár általános használatra kicsit sok a 43 mm. Talán majd az FF Pentaxon... -
Nixon18
senior tag
Köszönöm a tanácsot neked is!
Erre már én is gondoltam. De eddig te vagy az egyetlen, aki ebben megerősít.
Próbaképpen lehet, hogy valóban megérné a felárat. Ugyanis ezzel a két obival le lehet fedni elég nagy tartományt.
Majd még meglátom.Mondjuk első körben azt szerettem volna látni, hogy mekkora a választék obik terén és milyen ár/érték arányban vannak. De egyre jobban körvonalazódik, hogy a Pentax lesz a befutó.
-
attilav2
őstag
Igen, a menetes macerás, főleg mindennapi fotózásra az, ha elveszett a gyűrű kiszedője akkor körömmel kipiszkálni nem egy élmény. Én ezért gondolkodom rajta hogy eladom a K100D-met meg az m42 zenitart, igaz van K-s zenitar kb 40 pénzért de arra még vám meg áfa rakódik. Mostmár vannak rendes nagylátós 24mm-es bridge-ek, egyszerűbb és cipekednem sem kell.
-
tbs
addikt
Nemgondolkodik!
Kaptam kölcsibe szép emberektől 1-1 darabot, volt lehetőségem nyomogatni.
(Tudodteezt félig amúgy is.)
Viszont a szomorúság az, hogy tényleg nem tud meggyőzni...
Annyira 7D-s a usability-je, hogy csoda... Nagyon rossz érzés látni, hogy rossz helyről másoltak...
És a lila aktív fényforrás mindkét k5-ön kriminális eredményt ad. Egyszerűen nem értem.
-
sasa134
addikt
Köszönöm. Ezt a 16-45/4-et meglesem. Csak hát a fényerő.... Ezért akartam egy faja kis fixet, köréje meg kompromisszumokkal valami normális szettet.
Azt is meg kell néznem, mennyire kell nekem a 35mm alatti tartomány...
Az 50-200-as megerősítést is köszi, csodát nem várok, de nekem jó lesz - tudásom lesz a korlát nem az obi úgy hiszem.
-
vbbb
őstag
Ok, Koszi! De mielott elmerulnek az olvasmanyokban feltennek ket kerdest a magam megnyugtatasa vegett:
Tegnap probalgattam a gepet es az egyik funkcional amikor lv-t nyomok(kepernyo) relative hangos lesz a gep, Ez mit csinal ilyenkor?
A masik pedig, mit jelent ha a piros homero jelenik meg? A gep melegedett tul vagy az akku ?
Bocs a kerdezoskodesert.... Igerem atolvasom a user manualt is.
-
BiriBum
őstag
Ez pontosan így van. Mindkettő kissé életlen 55-ön. A kettes jóval élesebb középen és a sarkokban is kissé, mint az egyes, viszont mintha tizennyolcon jobban vignettálna.
http://www.pentaxphotogallery.com/photos/gallery/query?camera=&lens=40
http://www.pentaxphotogallery.com/photos/gallery/query?camera=&lens=3680
Viszont ilyen jó képeket is lehet velük készíteni. Sajnos a linkbeszúrás nem működik most.
-
Milan24
aktív tag
-
-
Murderer69
őstag
félre értettél M-be csináltam volna a képet és azért kellett az a-m a helioson a macro az más téma volt és sajna nem raynoxom van csak csak egy kettészedhető nagylátóm és az alsó része macro előtétként is funkcionál a vakus képek pedig nem macroba csak úgy általában lettek volna fontosak de már a probléma megoldódott az égész az alapjaiban dőlt meg már akkor amikor nem tudtam belőni hogy manual obival szeretnék játszani de eddig úgy néz ki hogy megbarátkoztunk így hárman egymással mármint a váz az obi és én
szóval lényeg a lényeg lassan de biztosan kiismerem magam az új rendszeren kitartó fajta vagyok úgyhogy addig megyek még meg nem oldom...esetleg ha érdekel itt van 1-2 kép véleményezhetnéd hogy hol jó hol rossz hátha ragadna rám valami
de nem csak te bárki akinek építőjellegű hozzászólása lenne a dologhoz... [link]
-
és ez előny? mármint a letárolhatatlanság. (amúgy ha valaki nagyon akarná, megoldhatná, kell plusz egy opció a kallantyún, hogy Menu) az igazat megvallva mondjuk 4 user mód mellett nekem már kb. semmi igényem nem lenne egyenként pöckölni a dolgokat, csak egészen kivételes esetekben.
-
Mercutio_
félisten
Annak, akit nem zavar a súly és az ára
AF mellélövés: Mint kiderítettük konzekvensen csinálta és menüből korrigálható volt, a menüben turkálás nekem se tetszett
, de ha kijönne egy olyan funkciójú firmware ami a K200D-ben is volt, hogy valamelyik gomb (zöld/fényerőkorrekció) lenyomása mellett a hátsótárcsa feladata Av/Tv módban módosítható, akkor nem sokat kellene turkálni.
Kérdés, hogy kijön-e ilyen -
rumos14
nagyúr
hmm.... ez kicsit ferdítés itt, '77-es Pentax-szal - AF hiányában - nincs értelme pontos fókuszálásról beszélni.
bár csak a photozone tesztet néztem, de ez az 55/1.4 sem tűnik akkora überpengének, főleg ha a nagyon brutális árát is figyelembe veszem.de azért a dpreview is "megér egy misét", Sony vázakat még jóval 2006, a Sony 50/1.4 megjelenése után is a Minolta 50/1.4-gyel teszteltek, és tapasztalatból mondom, hogy bár a két obi optikai konstrukciója ugyanaz, a bevonatok (->CA, flare), az élesség, a fókusz megbízhatósága között nagy-nagy különbségek vannak.
-
rumos14
nagyúr
pár random gondolat:
- a dpreview tesztben nekem inkább az a feltűnő, hogy a Canon 60D képe erősen alexpós(abb)nak tűnik a többi gépénél. ha azonos rekesz, záridő, iso mellett készültek a a képek, az azt jelenit, hogy a Canon "csal" az érzékenységgel.
- a top aps-c gépek között annyira minimális a különbség zaj tekintetében, hogy ez szerintem már egyáltalán nem lehet választási szmepont.
-
FEDman
addikt
Ez egy hatalmas baromság, '77-ben még nem is volt AF-es 50/1,4-e a Pentaxnak!
1977-ben a full manuális Pentax M 50/1,4-et adta ki.
A tesztben használt Pentax FA 50/1,4 pedig 1991-es kiadású.Csak hogy legyen viszonyítási alapunk a Canon:
Canon (manuális) FD 50/1,4 SSC - 1973
Canon EF 50/1,4 USM - 1993Na ennyit a konkurencia modernebb obijairól.
-
FEDman
addikt
"Én is többször megnyomom félig a gombot mire jól beáll vele a fókusz.
Ez sajna egy létező hibája, amúgy elég jó darab."Látod ez viszont elég kellemetlen. Ezek szerint a Pentax nem képes egy 50/1,4-el határozottan és megbízhatóan fókuszálni. Vannak olyan rendszerek ahol ez azért másképp működik.
-
FEDman
addikt
"A fókusz elcsúszása is egy hanyagság, mert ez egy ellenőrizhető dolog."
A focus shift nem hanyagság, hanem egy lencse hiba!
Éppen ezért amennyiben a focus shift hatása ilyen mértékű azt nehezen tudom a tesztelő hanyagságának számlájára írni. Gyakorlatban te hogy fókuszálsz, hogy ellenőrzöd a pontosságot egy 50/1,4 esetébe?
Használhatsz AF-et. Az AF minden esetben nyitott rekeszen dolgozik, így ha pontosan is dolgozotta gép, a focus shiftre hajlamos obi lerekszelve mégis adhat pontatlan eredményt.
Fókuszálhatsz manuálisan is a keresőben, élőképen ellenőrizve az élességet, de jelen esetben az is nyitott rekeszen történik így az eredmény még mindig kérdéses.Vagy löhetsz egy képet F8-on állványon, kártya ki, számítógépbe be, monitoron ellenörzés 100%-on, ha nem pontos kártya vissza, manuálisan egy kis igazítás, majd kártya ki-be, monitor ellenörzés még mindig nem az igazi, kártya ki-be..
Azért ez így nem túl életszerű.
-
FEDman
addikt
Láttam olvastam, továbbra is tartom, hogy tényleg gond van a tesztképekkel, méghozzá azért mert a Pantaxos képeken hátrébb van a fókusz és mégegyszer hangsúlyozom nem azért mert F8 helyett F9-et használtak!!
"Ha megnézed akkor látszik, hogy pont F8 után kezd esni az élessége, míg
az újabb obiknak később."Ez így megint nem teljesen igaz, APS-C vázakon F8 után a diffrakció miatt csökken a felbontás és ez ugyanúgy vonatkozik az újabb obikra is.
Itt van ugyanaz a teszt összevetve a Canon EF 50/1,4-el ugyanúgy viselkedik mindkét obi.Azt is írják többen, hogy a Pentax 50/1,4 a maga kategóriájában nem a legcombosabb.
Lehet, na de könyörgöm F8-F9-es rekeszen már olyan kicsik a különbségek az 50-es obik között, hogy azt max műszeres méréssel lehet kimutatni!Ha a RAW-ban elérhető dinamikára vagy kíváncsi akkor szerintem nyugodtan hagyatkozz a DXOmark méréseire.
Amúgy én nem látok semmi jelentős különbséget a K5 D7000 szenzora között.
Annyi, hogy minden CMOS szenzornál szűrnek zajt RAW előtt is, ebben lehetnek eltérések, sokféleképpen hangolható ugyanaz a szenzor. -
FEDman
addikt
Persze abban igazad van, hogy a tesztelőnek törekednie kell a tökeletességre.
Ugyanakkor szerintem ha valami itt nem korrekt akkor az az hogy itt sokan a gyengébb Pentaxos eredményt az 1/3 rekesznyi különbséggel próbálják magyarázni..Jelen esetben az hogy F8 helyett F9 fotóztak az még diffrakcióval együtt is elhanyagolható, míg az hogy Pantaxos kép nincs teljesen fókuszban már jelentős különbség.
-
pentium4
senior tag
igazából a 18-55 és 50-200 vagy 18-55 és 55-300 között, kb 15k eltérés van, úgyhogy akkor mindenképp a mellett lesz a döntés!
a marco iránt még csak érdeklődök ha megjött a gép és kipróbálgattam, meglátom milyen képeket lehet vele csinálni macro ba és annak fejébe döntöm el hogy kell e macro obi!
a nagylátószögű obit fogom megvenni másodjára, az se lesz olcsó, már kipróbáltam egy ismerősnél mert neki is van és tök jó képeket lehet vele csinálni, sztem jót választottam: [link]
szerintetek is?P4
-
Darkness1
aktív tag
Csak pár "akadémikus" gondolat:
Azt hiszem, hogy a Leica nem az objektív képét korrigálja szoftveresen, hanem a szenzort tervezte meg úgy, hogy jó legyen. A dSLR -> EVIL átállás paradigmaváltást jelent, annak minden előnyével és hátrányával. Volt már ilyen a fotográfia történetében. És ha egy gyártó nem tud lépni, akkor nagyon lemaradhat (többen is voltak, akik eltüntek pl. a film -> digit átállás során, vagy mondjuk az AF megjelenésekor). Japánban az EVIL gépek már most az eladások egynegyedét teszik ki a cserélhető objektíves gépek között.
Ami a Pentax EVIL-t illeti, valahol azt olvastam, hogy nem tervezik, ahogy az FF érzékelős vázat sem.
-
Darkness1
aktív tag
Az egész képlékeny jelenleg. Azt tippelem, hogy a nagyobb gyártók többféle méretű/jellemzőjű vázat fognak forgalmazni, mindenki választhat majd. Én a kis méretet értékelem benne leginkább: elég kicsi ahhoz, hogy mindig nálam legyen, de elég nagy a kezemnek. Általános célra használnám, nekem elég lenne a 20mm-es fix objektív elsőre, a Pentax meg maradna azokra az esetekre, amikor kifejezetten fotózni indulok el valamerre (makró, panoráma, ilyenek). Csak kissé sokallom az árát: GF1+20mm 220e Ft. A többi nagy gyártó belépése a szegmesbe biztosan leveri majd az árakat.
-
Mercutio_
félisten
Én már május végén mondtam neki, bár akkoriban még mintha a Nikon felé kacsintgatott volna
arthropod: És szerinted Canon vázon mit kezdhetsz majd a manuális obijaiddal? Ott kezdődik, hogy vehetsz rá drága csipes konvertert és ha jól tévedek csak fénymérés (vagy élesség visszajelzés?) van és semmi garancia, hogy pontosabb mint a K100D-é
-
Mercutio_
félisten
Kicsit más az a vásárlói réteg aki az m4/3-ra mozdul és akinek lesz pénze 645D-re, szóval kétlem, hogy sok köze van a dolognak ahhoz, hogy most mainstreamben mi a divatos vagy sem
Abban egyébként biztos vagyok, hogy a 645D-t se csupa profi fogja megvenni, lesz ott is bőven pénzes arc, aki kivagyiságból veszi majd. -
Slowman
aktív tag
Jaja én is úgy csinálom. De lényegében mind egy, hogy most a szemgolyóra vagy a szemhéjra fókuszálok mert a képen ~ nulla a különbség. Majd még tesztelgetem, de szétszedni a mattüveget semmiképpen sem fogom egyedül. Az 1.4-nél nem is csodálkoznék de még 2.8 és 4-nél is produkál ilyet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged