- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Mobilhasználat külföldön
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
BiriBum
őstag
-
-
-
Zozzant
addikt
válasz
Milan24 #6562 üzenetére
Logika, hogy mibe jó még mondjuk a KatzEye, na akkor "K100D, K100D Super, K110D, K200D, K-r & K-x" ezekbe való jó bele
-
-
Petzval
senior tag
válasz
Milan24 #6550 üzenetére
Feltétlenül érdemes mikroprizna mérőékes mattüvegbe beruházni ha sokat állítasz kézzel élességet pld makrózásnál, mert felgyorsítja és biztossá teszi az élességállítást.Pld nekem van két filmes gépem az egyiken csak a középen levő AF keret van a másikon meg csak mikroprizma körgyűrű, hát az utóbbi már sokkal gyorsabb és biztonságosabb.
-
Petzval
senior tag
válasz
Milan24 #6547 üzenetére
Az a mattüveg amit kérdezel ún mérőékes és mikroprizma raszteres a mikroprizma felerősíti az életlenséget tehát az élesség jobban kiugrik, a mérőék meg eltolja a képelemeket és élességnél egyvonalba kerülnek.Mindkettő jelentősen könnyíti az élességállítást.Van még ún Fresnel lencsés mattüveg ami meg a kereső világosságát növeli.
-
tbs
addikt
válasz
Milan24 #6198 üzenetére
Uhhh...
Próbálkozni jó, villanni kevés... Szvsz.
30 éve is komolyabb cuccokkat használtak fotózáshoz. Van 2 hasonló "pici" manuálisom, távolról sütögetésre szoktam használni őket, max. egy kisebb plüssállatot lehet velük high-key-re deríteni... Manuális, szenvedés. Vakuzni NEM ezzel kell megtanulni, mert az ehhez tartozó "rutinszerzés" értelmetlen a E/I/P-TTL világban...
Én nem venném meg.
ui.: Sokan szeretik a manuális holmikat. Én is, akik ismernek tudják, hogy van számos filmes vázam (P6ok, Praktikák, Pentaxok), amiket használok is. Vakuban gázos a dolog... Nem tud a vázad rendesen fényt saccolni, így kizárólag manuálban fogod tudni jól használni. Professzionális eredményhez beeső fénymérés kell ebben az esetben, nemolcsó mulatság. (-> vatera Leningrád fénymérők, ha vintage manuál cuccokban gondolkozol.) Nem javaslom. Nyűg. Termelni nem lehet vele, játszani meg drága.
-
-
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Milan24 #6138 üzenetére
szia.
az elsőt túlhdrezted.meg kell találni a megfelelő egyensúlyt - ami kezdőként roppant nehéz. nincs is erre recept. talán annyi hogy a középszürkét kerülni kell.
a galambosban lenne perspektíva szűkebb kivágással, és a jószág "megvilágításával". ehhez rawban kell fotózni és a fill light csuszval világosítani a madarat, miközben alul expózni az eget. soksikert!ps. az indán a IMGP5764-3 ötös
-
bnorci71
addikt
válasz
Milan24 #6113 üzenetére
már megválaszolták
ha nem olvastad még
Pentax K-x teszt a kezelési helyett jobb -
csakb
őstag
válasz
Milan24 #6073 üzenetére
"Pedig láttam olyat amiben az exponálót ki lehet akasztani, ami jó is lenne, pl villámok fotózásához."
Anélkül is lehet, legalábbis nekem sikerült többször is. Az tény, hogy egy programozható időzítővel sokkal kényelmesebb a villámvadászat.
Alternatíva, hogy mittudomén, egy darab radírgumit teszel az exponálógombra, és ráhúzol ott egy széles gumiszalagot a vázra, hogy lenyomva tartsa az expógombot. Primitív, de hatásos módszer.
-
csakb
őstag
válasz
Milan24 #6068 üzenetére
"ez tökéletes lesz nekem igaz?"
Persze, tökjó. A hozzácsomagolt lenspen a sensoklear változat, ami inkább szenzorpucolásra jó, mint a lencsékhez.
"lletve ilyen pici szerszámokat amivel ezt lehet cserélni hol tudom beszerezni?Illetve van ezeknek valami hivatalos neve. Csipesz vagy mi? "
Én elektronikai boltban (nem médiamarkt, hanem ahol kondenzátort, tranzisztort, meg forrasztóónt lehet venni), vagy szerszámboltban nézném meg.
És igen, a csipesz az csipesz, és elég sok fajta van. -
csakb
őstag
válasz
Milan24 #6066 üzenetére
"Hát igen, pont nincs nekem itthon"
Mármint csipesz?
Mennyivel egyszerűbb lett volna csipeszt beszerezni, mint most mattüveget..."Meg olvastam van az a LensPen lencsetisztító is ami még jó."
Jó igen, a lencsékhez. De előre szólok, hogy lenspen előtt érdemes alaposan lefújni az összes porszemet a lencséről (körtepumpával, és nem szájjal), valamint óvatosan letörölgetni a lenspen kis ecsetkéjével, mert különben olyan barázdákat szánthatsz az SMC-rétegbe csutakolás közben, hogy utána kukoricát is vethetsz bele.
"Annyi a kérdésem, hogy van az a kis kapu alakú lemez az tömítés funkciót szolgál?"
Nem, az távtartó, és azzal lehet pontosan beállítani a mattüveg megfelelő távolságát a tükörtől.
"Nekem sokszor belemegy most a piszok, jó kell még takarítanom előtte, csak még nincs eszköz. "
Miért megy bele most sokszor a piszok? Újabban a homokfúvók mindennapjait fotózod?
Lehet, hogy WR-es obik kellenének neked, azoknak a bajonett felőli végükön is van gumigyűrű, ami elvileg megakadályozza a por bejutását a tüköraknába.
-
csakb
őstag
válasz
Milan24 #6062 üzenetére
Először is gratulálok!
"Illetve mit ajánlotok, hogy tisztán tudjam tartani a gépem belülről?"
Ne fotózz porviharban, és sárdagonyában.
Ha meg mégis, akkor húzz a gépre egy nejlonzacskót, az objektívnél meg rögzítsd befőttesgumival. Nekem bevált eddig. Biztos vannak sokkal fenszibb, hájtekk megoldások is erre, de a lényegük ugyanez.
Kitakarításhoz meg a körtepumpa az évtizedek óta bevált alkalmatosság.
És mielőtt komolyabban szétbarmolod a gépet, nézz utána, hogy hogy kell. Pl. a mattüveg tartókeretét inkább egy finom, hajlított csipesszel kellett volna kiakasztani, nem csavarhúzóval.
Az ilyen, kényes műveletekhez nem árt egy vékony, púderezetlen latex kesztyűt is felhúzni, hogy ne tapicskold össze a mattüveget zsíros ujjakkal.
És érdemes szösz- és pormentes helyiségben végezni a mattüvegcserét. Pl. a fürdőszoba zuhanyzás után általában ilyen, csak várd meg, hogy a gőz teljesen kicsapódjon, és leülepedjen, mert az sem jó, ha belülről bepárásodik a cuccod.
-
csakb
őstag
válasz
Milan24 #5665 üzenetére
Nnna!
És hogy sikerült végül telepíteni? Pendrive átnevezés + /S kapcsoló? Vagy valami más trükkel?A táskára visszatérve: ha ez segít valamit, én először egy Tamrac Explorer 400-ast vettem a K200D duplakithez, ebben elfért a váz + markolat + 18-55 + 50-200 + IPC-1L töltő + pótakkuk, vezetékes kioldó, szűrők, PDA, 8x56-os binokli.
Ha ennyi mindent nem akarsz belezsúfolni, akkor egy ennél kisebb táskában (amúgy ez sem nagy) is kényelmesen el fog férni a motyód.
-
csakb
őstag
válasz
Milan24 #5663 üzenetére
A PDCU-t sikerült már felraknod?
Táska: a K-x + 2 kitobi nem foglal sok helyet, egészen kicsit táskában is elfér. Menj be egy fotós boltba, vagy MM-be, és nézz szét.
Panoráma: sokak által használt ingyenes progi a Hugin. Van tutorial is az oldalán, de magyar nyelvű leírásokat is találsz dögivel. Pl.:
http://www.postershop.hu/hugin-panorama.htm
Minél nagyobb átfedéssel készíted a képeket, annál jobb esélyed lesz a pontos illesztésre. Ezen kívül érdemes a körülményekhez képest a lehető legjobban lerekeszelni az obit, hogy kisebb legyen a vignettálás.
-
csakb
őstag
válasz
Milan24 #5654 üzenetére
Másik workaround. Írj ki egy CD-t S-SW90 volume névvel. Az is jó, ha deamon tools-zal csatolsz egy dummy image-et, vagy pendrive-ot, SD-kártyát nevezel át erre.
Utána indítsd el az updatert mindenféle trükközés, kapcsoló nélkül.
Két hónapja még működött a 4.31-es verzióval ez a trükk.
-
csakb
őstag
válasz
Milan24 #5652 üzenetére
Ja, a support oldalról letöltött PDCU elvileg update, vagyis csak akkor települ, ha van már CD-ről felrakott verzió a gépen, vagy bent van a CD a meghajtóban.
Viszont a neten keringenek workaroundok a problémára.
Próbáld meg parancssorból, /s kapcsolóval elindítani a telepítőt, hátha felrakja magát. A 3.61-es verziónál ez még működött.
-
BEE
addikt
-
-
csakb
őstag
válasz
Milan24 #5620 üzenetére
Érdekes, a Pentax szerint a PDCU 4 fut 64 bites vindózhéten. Milyen hibaüzenetet kapsz (ha kapsz egyáltalán...)?
A legelterjedtebb RAW konverterek:
Adobe Lightroom (a legtöbbek által lewarezolt)
Adobe Camera Raw
SilkyPix és forkjai (a gyári pentaxos is erre épül)
Capture One
Bibble (én ezt használom)
RawTherapee (freeware, és talán az egyik legjobb, de nem a legkezesebb)
DxO
Apple Aperture
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple asztali gépek
- Elektromos cigaretta 🔞
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vicces képek
- Medence topik
- PlayStation 5
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest