- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
simongab
senior tag
-
xXxian
senior tag
válasz
sasa134 #12333 üzenetére
Világos, én meg nem köpködöm őket, de ez annyira érthetetlen és bosszantó, hogy így bealudtak az AF rendszer fejlesztése terén.
Akkor Fuji sem makulátlan.
Sony APS-C-t nem nagyon fejleszti már a jelek szerint, a FF vázak meg "kimlegednek" videó alatt.
m 4/3-on a szenzor a gyenge pont....nem tudom lesz-e ultimate váz / rendszer...
Én Pentaxszal kezdtem, a méret/tömeg és az AF miatt lett MILC. Meglátjuk.
K
-
xXxian
senior tag
válasz
sasa134 #12331 üzenetére
Igazad van, hogy olcsó, de nálam egészen egyszerűen már nem jön számításba sem ez a fajta AF, és lehet, hogy ezzel sokan vannak így. Innentől pedig nem számít, hogy milyen vázat csavarsz a végére. Mert nem kell az az objektív ingyen sem.
Ez pedig azt eredményezi, hogy sok vásárlót elveszít a Pentax, ami sajnálatos, mert a vázai meg okosak, könnyen használhatók, szerethetők...
Amit linkeltél obi, az már internal AF, látom. Viszon 190-200k az ára, és egy sima, 3,5-től induló üvegről beszélünk. Nem tudom a Canon / Nikon mit tud ennyiért, de MILC vonalon pl. 220-ért már kapható Fujifilm Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS, ami fényerőben mindenképp, de talán képminőségben is jobb.
m4/3 vonalon ott a Panasonic Lumix G Vario 12-60mm f/3.5-5.6 (H-FS12060E), ami 100 ezzerrel olcsóbb, vagy fényerősben a Panasonic Lumix G Vario 12-60mm F/ 2.8-5.6 ASPH Power O.I.S H-FS12060E, ami 150 körül van, 40k-val olcsóbban mint a Pentax.
Ezek kiragadott példák (Pana azért, mert olyanom van, Fuji meg azért, mert áll. beszabehu a képe), talán tényleg érdemesebb lenni Canon/Nikon fronton összevetni. Mérget ugyan nem vennék rá, de úgy sejtem a Canon / Nikon sok éve már nem is forgalmaz csavaros élességállítású objektívet.
-
xXxian
senior tag
válasz
sasa134 #12327 üzenetére
Miért kell bántani?
Azért, mert 2018-at írunk, s Pentaxnál még mindig alig van objektív gyors, halk, megbízható intenal AF-al.
A többit, a hangos, tetűlassú csavargatós, huntingolós AF-el (akármilyen képe is legyen) nem tudom másnak nevezni, mint KÖVÜLET-nek.
Nem is értem hogy cseszhették ezt el ennyire...versenytárskat megszégyenítő vázak, meg obkejtívek vicc kategóriás AF megoldással.
-
törölt tag
válasz
sasa134 #12327 üzenetére
Sok obit valoban nem probaltam, de canon vonalon az 55-250 stm kintrol 40 ezerert csucs, ehhez kepest a pentax olcso teleobijai sehol sincsenek...pedig vazba sokkal jobb a belepok foleg.....igazabol sok rendszert kiprobaltam mar...na nyikonom nem volt.....most m4/3 meg fuji van, viszont szeretem a dslr-t de valahol mindegyik elcseszi...a canon a vazaknal, a pentax az obiknal meg a sok hulye megbizhatatlansaguk miatt, a nikon meg a manualok kompatibilitasa miatt....na meg ott is sok a szervizes...
-
t.imi
addikt
válasz
sasa134 #12196 üzenetére
MFT-n manuál minden. Legalább is nekem sima "vasdarab" van váz-obi között.. Mama Canon vázán megy a fókusz visszajelzés legalább, chip-es adapterrel M42-ön-
Focus peaking van, zebra van, nagyítás van, GX80 vázzal gépészkedek.
Most jön elvileg egy Oly 45 1.8, többit meglátom.
Azt gondoltam, hogy AF, rekesz megy szépen régi obikkal is, nem "csak" felcsavarom adapter nélkül és mauálban nyomom.
Köszi az értékes infókat, így más a gyerek fekvése. -
t.imi
addikt
válasz
sasa134 #12194 üzenetére
gabor_01 Köszönöm az tippet.
Elgondolkoztam egy kicsit. Mivel szemüveges vagyok, mft-n marha nehezen megy a manuális fókusz nekem.
Plusz olvastam egy oldalon, hogy állítólag elektric m42 obikkal megy az AF is Pentax vázakon. Állítólag.
Nagyobb objektív park, használtat könnyebb találni.
Egy halom olyan szolgáltatás, amit csak 3k feletti vázakban találni meg.
Panát is nagyon szeretem, egy sor fix messze 3k fölött lenne, legalább is amiket én kinéztem.
Ok, ez nem olcsó hobbi -
mumk1
addikt
-
mumk1
addikt
válasz
sasa134 #12007 üzenetére
Dolgozok rajta.
Még néhány hasznos dolog a vasról. -
vbbb
őstag
válasz
sasa134 #11921 üzenetére
Igen azt később én is észrevettem, hogy a K-5-öt csak használtan tudnám megvenni. De inkább új gépet szeretnék, abból nem engedek.
Lens-ből is van már pár darab ( 18-55mm smc, 55-300mm smc..stb.), de tervezem még további fix gyújtótávolságúak beszerzését a közeljövőben. (smc 50mm f/1.4 FA)
Pentax K-5 IIs Digital SLR Camera [K5IIs] (Body) - £429
Pentax K-3 DSLR Camera (Body Only) - £459.99
Pentax K-5 II Digital SLR Camera (Body Only) (K5II) - £469.99
Pentax K-3 II DSLR Camera (Body Only) - £599.99Nem olyan rettentő nagy a különbség köztük, kivéve a K-3 II-őt.
Itt K-5 II vs K-3 II-nél, az előbbi még jobban is szerepelt.
Pentax K-S2 DSLR Camera with 18-50mm & 50-200mm Lenses - £659.99
Érdekes mód csak vázat nem találtam ebből, szóval csak az obik miatt nem venném meg ennyiért. Persze el lehet adni őket, de veszteséggel.+3év gari £25
-
mumk1
addikt
válasz
sasa134 #11902 üzenetére
Itt meg munka közben, az új FF vázon. Ez így, jöhetne is.
-
1501N
tag
válasz
sasa134 #11688 üzenetére
Erre gondolsz? Elég jó értékelése és tömege van
Dorian
Szerintem a fókuszbeállítást ne bízd a Camera Kft-re. Én nemrég megkérdeztem, 50.000 forint fölött csinálják és kiküldik külföldre a vázat és az obit is, tehát jó időre elbúcsúzhatsz a fotózástól.
Én itthon csináltam. Engedélyeztem a debug menüt és szépen játszogattam vele. Liveview sokat segít. A Tamron 17-50 is sokkal élesebb lettPedig a 35/2.4 miatt kezdtem állítgatni. Nem lett teljesen pöpec, de többnyire jó már. Sajna többet kellett állítanom, mint amennyit a debug menü nélkül lehetett volna.
-
csmat
senior tag
válasz
sasa134 #11680 üzenetére
Mivel szeretnék egy porálló obit, megvenném az alap 18-55 el és hozzá akkor vagy egy 300-ast vagy a kit ben kapható 55-200 mennyivel gyengébb?
Hol keressek hasznéltakat?
Beltérben elég a tortade előbb utóbb lenne rohangáló gyerek is.
A 18-135 megéri a majd 80 e felárat?
-
cadeyrn
aktív tag
válasz
sasa134 #11668 üzenetére
Az 18-55 + 55-200 -nál szerintem is jobban megéri a 18-135, és akkor nincs gond a cserélgetésre sem, viszont a legjobb középhaladó kombó szerintem most a Pentax 16-85 + 55-300 WR, csak drága.
Miért: a 16-85 a sarkokon is tűéles, ergo jó tájképezni, kicsit ijesztő mondjuk, hogy látni a belsőségeit, ha nincs a gépen, és kitolod a zoomot. A 18-135 zseniális általános célra de tájképezni a széleken egy kicsit lágy. Ugyanez volt a Nikon 18-140-tel, amire hülyeség volt a 18-70-ről váltani anno. Az 55-300 lassú, zajos, de a kategóriájában mindent ver.
Alternatív hardcore megközelítés: 35mm/2.4 + 50mm/1.8, és kész
-
beis-compo
tag
-
beis-compo
tag
válasz
sasa134 #11668 üzenetére
Pentax 17-70/f4 sdm, mindenkit lebeszélnék a vételétôl. Fateromnak van ilyen (kölcsönbe eljátszottam vele, tényleg szép rajzolatú), de már egyszer volt szervizben, ott szétszedték majd össze, magától megjavult az AF egy évre (csoda: nem kértek érte pénzt foto-digitalban). Most megint hol jó hol nem, kiszámíthatatlan, MF meg lehetetlen használni.
-
mrmarkus
aktív tag
válasz
sasa134 #11427 üzenetére
Pentax K-S2 a Fotoplus már kínálatában...
Dupla kit 279 900- HUF
Szimpla kit 249 900- HUF -
xXxian
senior tag
válasz
sasa134 #11335 üzenetére
Korábban már leírtam: AF speed.
(És valószínű hogy egy K-50 18-135 teljesen kielégítené az igényeimet)
Nem volt bajom a 18-55/50-200-al egészen addig amig, kolléga 18-135 STM üvegét ki nem próbáltam. Irdatlan gyors...de tényleg.
Nikon sem lassú, de a 700D 18-135 páros mint a zsírzott villám.
Ezután néztem szét házon belül. A (tesztekben nem igazán dícsért) SDM üvegeket ha kiveszem az egyenletből, marad 2 gyors obi. Az egyik a 18-135, amit te is ajánlottál...a másikra nem emlékszem. Mostmár a 2 az 3, hogy itt a 18-50 is...de ha megnézed hogy APS-C Canonra (tudtommal) minden üveg EF-S, Nikonra nagyrészt AF-S, akkor el lehet gondolkodni milyen technikát képviselnek a csavarhúzos AF Pentaxok.
Újra: szerintem a vázak bitangjók itt...de kevés a korszerű üveg. 35 2.4 van...1.8 nincs. Máshol az is van. Esetleg 50 1.4 emberi(bb) áron.
-
xXxian
senior tag
válasz
sasa134 #11332 üzenetére
A végén még tényleg összekapják magukat. Objetívügyileg...
18-50 DC jól hangzik. Ha valóban jó lesz, ellennék egy ilyennel, egy 55-300 DC-vel (ha lenne) meg egy 35mm 1.8-cal (ha lenne).
K-500 duplakittel kezdtem, amit épp árulok. Vázzal semmi gondolm, nekem 100%-ban megfelelne de elkeseredtem az AF obi választékon (ekkor jött D7100).
Vettem azonban egy állványt amit tegnap este tesztelgettem...s fura módon a Pentax 50-200 képe szebb volt, mint amit a Nikon 18-105 összehozott. Meg is lepődtem, de rendesen. Mondjuk a 18-105 teljes zoom-on volt, 50-200 meg félúton, szóval lehet ez okozta. Vagy hogy nem Mup+timer módban volt a Nikon (ma tudtam meg hogy is van ez).
Szóval ma este teszt 2.0...de ha megintcsak a középszerű Pentax üveg nyer a sokat dícsért 18-105-tel szemben akkor elgondolkodom az élet értelmén.
-
xXxian
senior tag
válasz
sasa134 #11326 üzenetére
AF nem ua mint K-500-ban?
Jah, egész sok jóságot belepakoltak. Talán lehetett volna USB 3.0, végül is már 2015 van.
Nekem a kis méret (like Nikon D3xxx, 5xxx) mondjuk egyáltalán nem bejövős (K-500, Canon 700D tökéletesen kézbeillő). Dehát majd meg kell tapizi, ha egyszer kapni lehet.
(Kolléga lehet ilyet vett volna 700D helyett, ha pár héttel korábban érkezik).
Vaku is jó magasra nyílik s VAN ÚJ DC obi is!!!
Bájdövéj...K-50 mé olcsóbb, mint K-500...? Asszem többet tud (WR, aktív fókuszpont mutatása), mégis sok helyen olcsóbb...
-
bercsi
aktív tag
válasz
sasa134 #11311 üzenetére
Általános célokra használnám.
Ha kirándulás van akkor táj- és épületfotózás; esetleg pár portré stb; ha valamilyen kiállítás akkor belső térben vakuval használnám.
Ami jobban izgat az a tárgyfotózás fénysátorban, mivel makettezem így ezeket is szeretném jó minőségben megörökíteni.
Szóval egy univerzális darab kellene majd (az sem baj ha nem pont ilyen a tartománya).
Tudom, elég esetlen dolgok ezek amiket írok; de hátha :-) -
Zozzant
addikt
-
-
válasz
sasa134 #11240 üzenetére
Alapzoom alatt látószögre gondoltam, akár nagy fényerővel profi használatra. Nem biztos, hogy pont a legköltségesebb témákat (sport, természet) kéne első körben támadni. Esetleg egy kis esküvő/rendezvény, stúdió, igényes amatőrök körében terjeszkedni. Persze ha lesz a vázban egy CaNikon alázó AF rendszer, akkor nem szóltam.
Az FF kompatibilis DA-k listája sovány, használt obikra meg nem lehet alapozni egy rendszert. De várjuk ki a végét. Mondjuk legalább egy obi roadmapet bedobhattak volna a következő 1-2 évre. -
fi:zi'k
nagyúr
válasz
sasa134 #11246 üzenetére
De én nem váz, hanem FF kompatibilitást írtam.
Mivel csak a Pentax használ szenzor stabit a dslr-ek körében, így hasonló mint a croppos vázaknál.(#11248) sasa134
Én eddig csak a limókat követtem, de ott nem hiszem, hogy komoly emelkedés lenen várható. Bár a fene sem tudja.
Pl a FA77-et 190e-ért adtam el, 280e újonnan. Ettől kisebb különbséget nem biztos, hogy megemészt a piac. -
1501N
tag
válasz
sasa134 #11222 üzenetére
Remélhetőleg ahogy telik az idő, előbb-utóbb az FF-ek ára esni fog. Így reménykedek benne, hogy egyszer nekem is lesz egy Pentax FF vázam. (Bár annyira nem vonatkozik rám, amit írtál, mert nem sírtam utána
)
De annó az APS-C-s DSLR-ek is elképesztően drágák voltak, közel annyira, mint most az FF-ek. -
1501N
tag
válasz
sasa134 #11058 üzenetére
Ennek a filmes korszakban volt igazán jelentősége szerintem. Mert ott nem került máshogy tárolásra a dátum. Voltak mindenféle hátfalak és egyébb trükkök hozzá.
Ha nincs túl sok kép, akkor Paint-el is meg lehet csinálni. Linuxon meg lehet script-et írni hozzá.
Ha van több azonos dátumú, akkor lehet használni a Picasa vízjel funkcióját is, ha ez annyira fontos. -
1501N
tag
válasz
sasa134 #11054 üzenetére
Nem érdemes azt a funkciót használni, mert akkor a képnek elveszíted azt a részét. Utólag még mindig jobb rárakni szerintem. Legalább a helyét is kiválaszthatod, ahol a legkevésbé zavaró.
convert your_test_photo.jpg -font Arial -pointsize 72 -fill white -annotate +100+100 %[exif:DateTimeOriginal] output.jpg
-
cadeyrn
aktív tag
válasz
sasa134 #11035 üzenetére
Szerintem itt a Hoya a hunyó; őket nem érdekelte a fényképező részleg, csak az optika, miért tettek volna pénzt bele?
A ricoh úgy tűnik próbálja azt helyrerázni először, amiben még mindig van valamennyi részesedésük; hátha észbekapnak, főleg, hogy mennyire eszetlenül mennek a törpegépek Ázsiában. -
-
xXxian
senior tag
válasz
sasa134 #10974 üzenetére
Nem túlzás, mert ezt (fix nagy fényerő, zoom) csak egy Pentax üveg tudja, de az 250k, számomra túl sok...Én is a földön járok, nem keresek olyat, amilyet írtál.
Igen, lehet igazad van. 35mm + 16-45 jó lenne. Utóbbiról új infó volt, hogy már nem fogalmazzák, szétnézek használt piacon. Köszi a tippet.
Re 7100: a váz is többet tud itt, s a 18-105 egész jó hírnek örvend. 18-135-ről nem hallottam túl sok jót, de lehet csak megfelelő társaságba kell keverednem.
S amit tennem kellene: van igaz abban amit mondasz, ezért is írtam pl. hogy beszerzek egy állványt is.
Ha ez sem segít akkor 7100. Ha az sem, akkor inkább origami, vagy tojáspatkolás.
-
xXxian
senior tag
-
xXxian
senior tag
válasz
sasa134 #10968 üzenetére
Tamiról:
"Szomorúan tapasztaltam ugyanis, hogy 50 mm-nél annyira belágyul az optika képe, hogy még a kép közepe is alig élvezhető. F4-től persze magához tér az objektív, de aki arra gondol, hogy egy fix 50 mm-es helyett ez az optika is megfelelhet, azt sajnos ki kell ábrándítsam: nagy fényerőnél nem igazán rajzol szépen ez a darab."
Mindkét AF fixet dícsérik, de mégis csak fixek...
-
Colonel993
senior tag
válasz
sasa134 #10659 üzenetére
És akkor most nézd meg valódi nagy márkákat.. azaz a Canikon árképzéseit...
Nem muszáj sírni a dolog fölött.. lehet rendszert váltani
Bár én ha lépek, akkor nem visszafelé teszem ezt...A kérdés még mindig adott...
4/3-ra mutass UWA-t... akár 3th party üveget...Fujis2950:
Pentax, Pentax, hova tetted a normális fejlesztőidet?Eladták pár éve az utolsót is... úgy hívták HOYA...
Persze azóta se sikerült előrelépést mutatnia a cégnek... a K3 se lett az a HűHa... pedig aztán nagyon sokat kellett törniük magukat az ottmaradt tervrajzok legyártásával... : /
A K5 óta kb nincs érdemi kategória vagy bármi olyan extra ami a márka felé hajtaná az embert...
A K5-ről is hány bőrt húztak le? [K5, K30, K50, K500, K01.. és persze ott a K5II, K5IIs de ez már cifrább]EgyKét dolgot találtak ki önerőből... ez mind futotta a Photokinára... 16-85mm meg Anorexiás Diszkó SLR...Anno régen a filmes időkben nagy dolog volt ha Pentax volt a kezedben... most kb ciki kategória... [kedvencem mikor nemrég láttam egy "Fotografi" FAN Videoklipet YT-on, ahol a Canikon problémákról meg egy egyéb dolgokról volt szó.. a végén meg; "De legalább nem vagyunk Pentaxosok" ]
A Ricoh echkte gyúr arra, hogy tönkre tegye a Pentax-ot mint márkát... remek úton halad.
Ricoh keze alól nekem nem kell egy Pentax gép sem, ez nem Pentax, ahol "ELŐFORDUL", hogy recseg a markolat és a garanciaszervizük összekarcolja a kijelzőt.Azon spórolni egy kevés pénzt, hogy szart kapj a kezedbe Not big Deal !
Csak a gyártónak.
Egy kicsivel többet ráfordítva befektetsz Canon rendszerbe, ég és föld a különbség [max a ciki, hogy még mindig a Camera Kft-hez kell menni garis ügyben]
Egyenesen sértő, bántó gyermekkorom és sokak mások kedvenc márkáját így lejáratni.
Best kategóriás Made in China... de ettől még Made in China világérzés <--- ez van Ricoh óta ! -
sasa134
addikt
-
Colonel993
senior tag
válasz
sasa134 #10656 üzenetére
"annyira nem kisebb a 4/3-os szenzor."
APS-C sem egy nagy szenzor, 1/3 Fé vesztésünk is van 35mm-hez képest...
És akkor még ezt is tovább aprítjuk...1.5X kroppszorzóra még-még találni korrekt UWA-t... de 2X-esre
Persze zsebkompakthoz képest bármi jobb, akkor én is inkább nyúznék egy első generációs Oly Pent egy Helios 44M-4 -el...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest