- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
jeni
félisten
-
jeni
félisten
válasz
Darkness1 #6324 üzenetére
A Canon,az Olympus,és a Nikon sem gyárt mobiltelcsiket.
A Sony igen mint SonyEriccson néven.
A Samsung mindenütt ott van.
Az LG meg nincs benne a fotó világban.
A Ricoh sem lesz benne a mobil telefonok világában. Itt lett írva pár sorral korábban,hogy csúcs kompaktjai vannak,de egyet sem láttam itthon forgalmazni.Ebből,hogy lesz Ricoh-Pentax-Hoya együttműködés?
A Hoya meg megmarad továbbra is a szemüveg lencsék gyártásában,a Ricoh a ipari nyomtatók világában,és a Pentax mint TÜKRÖSFOTÓS masinák gyártásban beleértve az objektíveit.
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
Darkness1 #6297 üzenetére
Lehet erre készültek azzal a 10%-kal.
Én kíváncsi vagyok mit hoznak össze. Az Engadget-es hír arról írt, hogy a Hoya-nak csak az "orvosi részleg" kellett igazából a Pentax felvásárlásakor, így a fotós részlegbe nem is invesztáltak túl sok pénzt.
Egyébként tényleg "aprópénz" volt. -
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #5967 üzenetére
Hümm, ez meglep, mert a Samu képminőségét finoman szólva sem dícsérték, bár, ha nem mégy ISO400 fölé...
Egyébként én is várom a konvertert a GF1-hez
jól értem, a Sigma makrót megtartod a samuhoz? Ha már úgyis csak manuális fókusz van nem olcsóbb lenne egy manuál makrót levadászni?
BEE: Persze, hogy megvan
, ha nem kellene a 28 alatti tartomány ez a 28-75 lenne az alternatívája, de mivel a GF1-en a 20/1.7 is azt hozza látószögben ami APS-C-n a 28mm így muszáj valami arra a tartományra, az Oly 9-18 pedig egyelőre még drága nekem
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Darkness1 #5912 üzenetére
Válaszolok saját magamnak: Sigma 150mm F2.8 EX DG OS HSM APO Macro Pentaxra!
Ez egy igen-igen jó hír a magamfajta maróőrültek számára!
-
-
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #5916 üzenetére
Nem tudom mi a gond az F2.4-es kezdőértékkel, onnantól felfelé meg megegyezik minden obi rekeszelése
Canonra van 50mm, 60mm, 100mm-es makró, ez akárhogy is számolom nem többszöröse a 3 pentaxnak, azt ahogy írtam nem nevezném valódi választékbővítésnek, hogy az egyik I-.es, a másik II-es verzió, vagy, hogy van benne stabi vagy nincs (lévén náluk a vázban nincs, tehát amelyik obiban nincs, az egy butítás) 3rd party gyártónál is nagyjából azonos a választák, egyedól a 150-es Sigma makró ami hiányzik Pentaxra.
Ez az árnyéka önmagának számomra elég vicces, mutass esetleg egy eladási statisztikát amivel ezt alá tudod támasztani
Nomeg különösen annak fényében mókás ez, hogy mostanság jött ki a 35/2.4, a 18-135 WR és K5, egyiket se nevezném a visszafejlődés jelének
Mondjuk azt se értem, hogy ha ennyire elégedetlen vagy a Pentax-szal K200D-ről miért K7-re váltottál, ha jól emlékszem Nikonról volt szó még tavaly
-
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #5914 üzenetére
Fene tudja, most az, hogy pl. Nikonra van 18-105/3.5-5.6 és gyengébb 18-135/3.5-5.6, meg valamivel jobb, de drágább 16-85/3.5-5.6 az biztos van akit lázbahoz, de valójában ez inkább vásárlóerő szerinti piacszegmentálás szerintem, nem valódi választék.
Gyakran olvasom, hogy maguk a Nikonosok hiányolnak egy korrekt fix F4-es obisort, mert aki ennél nagyobb fényerőt akar, annak csak az F2.8-asok vannak aranyáron, vagy 3rd party gyártók.
Canonnál is van ugyanannak az obinak 2-3 változata, de az általában csak annyit jelent, hogy van egy normális meg egy bénább és ezért olcsóbb verzió.
Látszólagos választék, de ami használható az nyilván - jobbára - a legutóbbi verzió.Makró: Van az 50-es, a 100-as és a 35-ös, melyik márkában van 6-8 ("többszöröse" ugyebár
) makróobi választék?
Portré: Ebből nincs olcsó*, (gondolom a 70-85mm körüli obikat soroljuk ide) míg a Nikonnál ott a 85/1.8, de az is 100ezer, szóval a belépőszint akinek egy vázra és egy duplakitre futja ott se ezt veszi
Pentaxnál nincs ennyire széthúzva a termékskála, ez van akinek rossz, van akinek megfelel. Nyilván két csoportnak "szívás" a jelenlegi obiválaszték:
1. Aki kezdőként választotta a márkát, időközben sokat fejlődött és pont azokra az obikra lenne szüksége ami nincs
2. Aki nem kezdő, mégis úgy választott rendszert, hogy nem nézte meg milyen obipark áll rendelkezésre, és most reklamál, hogy "tankérem genyózni nemér"Régi obik iránt azért van kereslet, mert egyrészt divat a régi obi használata**, másrészt Pentax vázon korlátozás nélkül lehet őket használni (és a 35/2.4 megjelenése előtt fényerős olcsó fix nem nagyon volt) nyilván, ha nem kellene adapterekkel és csippes/lencsés dolgokkal trükközni a CaNikonosok még több régi obit használnának.
Egyébként ahogy hallom igen nagy kereslet van pl. a kétgyűrűs "régi" Nikon 70-200-akra vagy épp a napokban raktak fel AI-S fixeket egy Nikonos fórumra pillanatok alatt elkapkodták, szóval van kereslet, de ezt "kívülállóként" nem mindig látjuk, hacsak nem követjük valamelyik márka fórumát folyamatosan. Ami még egyébként a keresletet befolyásolja, hogy egyik gyártónál több, másiknál kevesebb olyan obi van, ami jól teljesít digi vázon. A régi Pentax zoomok se annyira keresettek, és ez nem véletlen.Mindettől függetlenül tény, hogy - vélhetően a szűkös gyártási kapacitás miatt - Pentaxra kevesebb az obi, de hogy más gyártóknál többszöröse lenne a jól használható obik választéka azt tartom túlzásnak.
* Pentax 70/2.4 Limited 150ezer, a méretet és építési minőséget meg kell fizetni, mennyi lenne és mekkora hype-ot kapna ez az obi piros csikkal?
** Lásd. M42-es obik brutális drágulása, nyilván nem a kicsi Pentaxos réteg nyomta fel az árakat, hanem a Canonosok akiknél állítólag "nincs is rájuk igazából szükség"
-
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #5911 üzenetére
A többszöröst erősen vitatnám, melyik az az obiszegmens amiből 2-3X annyi valóban használható van, mint Pentaxra? (400mm feletti tartomány nemér!
)
Egyébként sokan meg a Pentax palacsintákat irigylik tőlünk és azon bosszankodnak, hogy a Canon/Nikon/Oly/tetszőleges gyártó miért nem tud ilyet kihozni, ha a Pentax igen.
Amiben lemaradást érzek az a 400mm feletti tartomány, illetve a megfizethető SDM*-es obik.
Uhh, az a Sigma makró 1600$-ért, ami vélhetően nálunk 1600ájró lesz azért kicsit erős
* az új 18-135-ben debütált verziót kellene nyomni, a visszajelzések alapján hatékonyabb és nincsenek olyan gyerekbetegségei mint az eredetinek.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #5877 üzenetére
Igen, kipróbáltam néhány kép erejéig a kicsikét is a DFA 100 makróval
Szerencsére volt hivatásos is, mert a tömeg miatt megközelíthetetlen/fotózhatatlan volt a rendezvény, így én csak néhány családi és közeli képet lőttem a K20D-vel meg ezt a pár táncost, ha már elcipeltem mindkét vázat -
csakb
őstag
válasz
Darkness1 #5637 üzenetére
A focusingscreen.com, vagy a KatzEye leírásait követve nagyon egyszerű házilag is megcsinálni.
Fontos, hogy por- és szöszmentes szobában cseréld, mert nagyon idegesítőek a mattüveg alá bejutott szöszök, és nehéz később kitakarítani őket.
Érdemes valami vékony, nem púderezett egészségügyi gumikesztyűt is felhúzni. Elvileg minden drogériában kapható ilyen.
A másik fontos dolog, hogy a mattüveget csak az erre szolgáló kis fülecskénél fogd meg (csipesszel), mert könnyen sérül a felülete. -
BEE
addikt
-
pentium4
senior tag
-
BEE
addikt
válasz
Darkness1 #5407 üzenetére
A Leica másik történet.
Ha jól csalódok, ők a szenzor előtti mikrolencséket tervezték át, hogy jobban
bírja a laposan érkező fényt. Ez állítólag működik is,
de csak nagylátó és kistele tartományban, 100+ mm telék esetén meg hátrány,
minőségromlást okoz.
Valamelyik evil topikban linkeltek egy talán Pixinfós tesztet, ahol kiderült
hogy a Pana/Oly 16/20-as (nem emlékszem a pontos darabra ) obival készült
képek szoftveresen vannak javítva, de keményen.
A gyári szoftverrel meg PS-el jó a kép, de egy "mezei" konverterrel akkora
hordó hogy még ! Tehát már a PS-be is belerakatta a gyár a korrekciót.
Van helyük az evil gépeknek, veszik is mint a cukrot, csak nekem vannak
fenntartásaim ezzel, meg a kettős mércével.BEE
-
BEE
addikt
válasz
Darkness1 #5393 üzenetére
Szerintem nagy ötlet lenne a Pentaxtól, ha kijönne egy kompaktos evillel,
amihez gyárilag ad teljesértékű K adaptert, vagy marad a bázistáv.
A palacsinták még egy ilyen adapterrel sem lennének nagyok hozzá,
tuti minőség, nem szoftveres buzera, és komplett kínálat.
Álom, álom...BEE
-
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #5393 üzenetére
Ahogy írtam én is erre a célra vettem, és arra tökéletes volt
Csak az ára bizony még borsos, és az obipark elég szegényes, valamint én is hallottam, hogy őszre nagy dolgok várhatóak, ami hatással lesz az árakra, ezért is adtam el a cuccot.
Lehet, hogy karácsonyra megveszem ugyanazt az összeállítást fele áron -
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #5386 üzenetére
Teljesen rendben van, kb. mint egy áltag DSLR-é
oil: Ja, ccd-t. Szerintem az, hogy egy kocsiban ma már alapfelszereltség a légzsák, légkondi, villanyablak, mp3-as cd-rádió nem jelenti azt, hogy motorikusan, vagy biztonság szempontjából nem fejlődnek, és azt se, hogy kötelező vagy ezeket használni
Ugyanígy a fényképezőgépeknél sem definiál semmit az, hogy van-e benne videó, vagy LV, lévén a szenzort a legtöbb gyártó veszi és abban a lehetőség benne van, így is - úgy is ki kell fizetnie a gyártóknak. Nyilván ezt firmware/software szintjén lekezelni már nem akkora költség így belerakják, mint plusz szolgáltatás, de ettől még nem ez lesz az egyetlen dolog amiben egy újabb modell többet nyújt, mint az előd. Elég ha csak a gyorsabb/jobb képfeldolgozó processzorokat nézzük, vagy a fejlettebb AF-et, nagyobb sorozatképet, csendesebb zárat, stb.Azt ne felejtsd el, hogy nem csak a te, hanem sokféle fotós igényeit kell kiszolgálni! Tehát pl. lehet hogy te szeretsz szögkeresővel kamillázni makrózásnál, de van akinek már tropárament a térde, is poszkosul tud örülni egy kihajtható-forgatható LCD-nek. Attól, hogy ezt is tudja egy váz neked még nem kell használnod, ugyanúgy ráteheted a szögkeresőt.
Igen az ISO12800 valahol parasztvakítás, de webre egy cikk dekorációjaként sokkal használhatóbb, mint egy 3200-on lőtt és bemozdult kép, ami kuka-pozitív.
-
oil
tag
válasz
Darkness1 #5387 üzenetére
Valószínűleg, mert olyan helyzetekben fotózol!
De arra meg vannak szögkeresők. Ami igen nagy előny, ha a földön hasalva makrózol pl...
Igaz az megint csak nem élőkép, és forgatható kijelző!
Volt egy sp-510UZ-m, de ott is inkább az optikai keresőt használtam...minthogy a monitort kuksoljam.... -
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #5379 üzenetére
Igen ott, vagy veszel rá opcionális keresőt, de annak a képe nem az igazi és drága.
Oly EVIL-ekben csak akkor gondolkodj, ha nem zavar a lassú AF, ami ráadásul ahogy fogy a fény egyre lassabb és pontatlanabb is lesz.Nikon érzékelő ha még kisebb lesz mint a 4/3, akkor ott a képminőség terén nem nagyon vannak illúzióim, másrészt még kérdés, hogy milyen minőségű és árú obikat tesznek mögé, és meg tudják-e oldani a kisebb bázistávből eredő obitervezési feladatokat (bár lehet ezt akarják a kisebb érzékelővel kiküszöbölni)
oil: A benne lévő szenzor az egyik ok, nagyon jól eltalált és bírja a magas iso-t, a másik, hogy jelenleg nincs más kicsi váza a Pentaxnak
Talán az őszi photokinán leszenk új modellek (K-5, K-m2) de nincs semmi bővebb infó még
-
Slowman
aktív tag
válasz
Darkness1 #5363 üzenetére
(#5361) BEE: nem is a vázzal van a bajom, inkább az objektívekkel amik elfogadhatóak lennének azok horror áron vannak, amik elérhető áron vannak azok meg vagy idióta gyújtótávon és rekeszen lettek legyártva vagy nem jók semmire (és szvsz egy szemmel sem jobb mondjuk a 77/1.8 mint a 85/1.8 USM az építési minőséget leszámítva, cserébe 3x-or annyiba kerül). Ha már ráköltök 300k-t mondjuk egy 60-250-re akkor nem szeretném kizárni magam előtt azt az utat sem, hogy véletlenül meggazdagodok és váltanék FF-re. Engem egyáltalán nem zavar, hogy Pentax van a váz homlokára írva és nem Canon/Nikon.
Annyira nem sürget a dolog, de úgy gondolom Szeptemberre sikerül eladogatni. Mindenesetre nem szeretnék nagyon engedni mert akkor tényleg nagy bukás lesz belőle, inkább türelmesen várok, mintsem elkapkodjam és csomó pénzt bukjak.
Ez a Sigma meg elgondolkodtató, ha hasonlóan jól sikerült mint az 50/1.4 EX HSM (úgy tudom az ingen jól sikerült darab) -
Zozzant
addikt
válasz
Darkness1 #5342 üzenetére
Hogy jött egymáshoz ez a kettő? Nem akarsz eladósodni vagy nagyon el akarsz?
A sigma ellenében az ugyanilyen 70-300 tamront szokás állítani ami jobb is, vagy legyen egyel feljebb a pentax 55-300, ami árban még mindig nem a 70-200 tamron, aminél újabb, fényerősbbet most nem kapsz. De mivel írod mire akarod és nem fontos annyira a fényerő akkor 55-300-at ajánlom.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #5342 üzenetére
A Tamron 70-200 egy baromi jó objektív, teljesen más ligában játszik, mint a Pentax 50-200, vagy a Sigma 70-300. Amellé egy 1,4x-ezőt is lehet tenni szerintem nyugodt szívvel. Amúgy ha nem lényeg a fényerő, de kell a 300mm, akkor egy Pentax 55-300 is megfontolható szerintem. De a Tamron 70-200 egy jóval jobb objektív
-
Slowman
aktív tag
válasz
Darkness1 #5238 üzenetére
Azt hittem ez megáll 100k alatt. De 180k HUF
az iszonytató összeg érte (a 85/1.4-re nem is keresgélek tovább mert azt ha találok kb 350k-ért adnák
). Nem értem miért nincs tényleg egy 50-60k-s 35-ös obi meg egy olyan olcsó 50-es mint a Canon 50/1.8 és azért azt se felejtsük el, hogy 85/1.4-et nem kellet volna levenni a terméklistáról és kb annyiért kéne adniuk mint a 70/2.4-et. Akkor azt tudnám mondani, hogy abszolút versenyképes a többivel. És a 135/2.8 is maradhatott volna nyugodtan. Nem értem miért hagyták abba a régi FA obik gyártását
tisztára széles spektrumú objektívválasztéka volt régen a Pentaxnak ehelyett most frankón leredukálták. Az FA obikat nem elhagyni kellet volna, hanem feltuningolni és újra pályára állítani (némelyikbe SDM motort is rakni, WR-t stb). A hivatalos honlapon van egy kép az obi parkról, és annak a fel nem is kapható
. Ez a 645D szerintem tökre felesleges volt, elég drág ahhoz, hogy ne vegyék meg az átlag userek, a profik meg nem fognak átállni rá a bevált rendszerről és szvsz nem éri el a normál középformátum Mamya Hasselblad Phase one szintet. A 645 rendszerhez tartozó obik fejlesztése helyett inkább az APS-C vonalat támogattam volna, de legalább párhuzamba. Meg mi lett abból az online shopból ahol csupa jól árasított cuccot vennénk
... semmi. Valamit lendülhetne a Pentax... Ezeknek a marketingeseknek nincs szemük úgy veszem észre, mert ha lenne csak megnéznék mit mennyiért ad a Canon és a Nikon és miből fogy a legtöbb, mert a két gyártó termékpalettája szinte egy és ugyanaz. A Pentaxnak is lendíteni kéne az olcsóbb kategóriás fixeken.
-
BiriBum
őstag
válasz
Darkness1 #5039 üzenetére
Semmi flame nincs benne, de a kolléga szempontjából nézve, a P-TTL-en kívül valószínűleg nem nyer vele sokat a nagyapától örökölt régi vakuhoz képest, amelyet rekeszprioritással belőve frankón lehet használni, ha nem túl nagy a talpfeszültség.
A 360-as szempontjából a 36-os kulcsszám persze sokkal több, mint a beépített vaku 13-a, szépen elemelkedik az optikától (vörös szem), vezérelhető, P-TTL, ráadásul Pentax rendszervaku, nem 3d party, nincs is ezzel semmi baj.
A forgatható fej hiánya akkor probléma, ha portré állásban a plafonra kell deríteni. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #5039 üzenetére
Persze, igénytől függ ez is - mint minden más. Biztos, hogy lehet olyan felhasználást/igényeket találni, ahová tökéletes a 360-as Mindenesetre a forgatható fej szerintem igen sokaknak igen jól tud jönni, szóval törekedni szokás olyat ajánlani, ami rendelkezik ezzel a képességgel
-
decens
tag
válasz
Darkness1 #4918 üzenetére
nah, akkor ezek szerint az iso használat (és nyilván még megannyi más dolog is) egyéni preferencia kérdése. én viszonylag gyakran használom iso 800-1000 körül a gépet, vakuzni alapvetően nem szeretek, az állvány meg tendenciózusan akkor nem szokott épp nálam lenni, amikor szükség volna rá. így aztán a k10d sávosodása miatt olykor igencsak görbült lefelé szám sarka...
ami pedig az apsc érzékelőkkel szerelt kis pöcsköszörű vázakat illeti, teljesen egyetértek veled - nekem is fáj a fogam egyre, mert sokszor egyszerűen a súly/nagyság miatt nincs nálam a gép, és bosszankodom, ha épp lemaradok valamiről... ugyanakkor az is biztos, hogy a jelenlegi szett marad, amíg a k20d ki nem rohad alólam és/vagy vissza nem hozza az árát
-
decens
tag
válasz
Darkness1 #4915 üzenetére
nem fogtam kézben a k-x-et, úgyhogy a fogásáról nem tudok nyilatkozni, és ez különben is erősen szubjektív dolog. nekem pl. k20d-m van, de a mai napig meggyőződésem, hogy a k100d (páromé) fogása a valaha volt legjobb: nekem az a markolat áll kézre, mások meg hozsannákat zengnek a k10d/k20d-ről. én nem jelenteném ki kategorikusan, hogy egyik vagy másik gépnek jobb-e a fogása (marok kérdése
) kivétlet képeznek ez alól, a 350d (és utódai), mert hogy azok a bukakke-idol 16 éves japán középiskolás lányok kivételével senkinek nem állnak kézre...
portrémarkolatról nem tudok, ez tény, de szerintem percek kérdése és legyártják a kínaijak... kínajilyak... őőő.. szóval a vietnámiak.
az af visszajelzés megint csak szubjektív: én nem kapnék infarkust a hiányától. nem az af visszajelzéstől lesz jó a fénykép...
ugyanakkor a k200d-ben ott figyel a k10d-ből jól ismert, híres-hírhedt, sávosan zajosodó sony ccd... amivel a magas iso használata nem volt nagy öröm (számomra). amondó vagyok, hogy az elkészült kép (minősége) meghatározóbb a fotográfiában, mint az eszköz, és hát -igaz, vagy sem- internet szerte azt hallani, hogy a k-x-ben igen csak jól sikerült szenzor üldögél, ami döntő jelentőséggel bír a végeredmény szempontjából.
uff. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Darkness1 #4866 üzenetére
Persze anno egy filmes géppel kattogtatva sem méregetett az ember fényt gondolom az utcán, vagy akár a szobában sem....
Nekem már ilyen régi filmesem nem volt, volt egy NDK kompakt filmes, azt elejtették, aztán lett egy olcsó Kodak filmes, az még megvan, csak nem használjuk....
Ezeknél távolságot és rekeszt már nem lehetett állítani, csak filmérzékenységet és kész....
Ellenben beépített vakuval rendelkeztek már. Szmenája a bátyámnak volt anno...
A Kodak ilyen: [link] nem én árulom... -
Slowman
aktív tag
válasz
Darkness1 #4619 üzenetére
Hát most már csak használtan sajnos, de az FA 50mm F/1.4 még megfizethető, valamikor láttam egyet a vaterán 40k-ért. Mert kb fél éve vettem akkor még 75k-ért eddig 95k volt, most meg már 125k
. Azt a pénzt szerintem már nem éri meg, de azért még MF obikból bőséges a választék. Az tényleg jó lenne, ha Pentaxék is gyártanának már olyan olcsó mindenki számára elérhető obikat mint a Canon/Nikon. Az a 25k 50/1.8 nagyon megéri az árát igaz papírból van de, occó pici pénzből megvan, és van is egy fényerős fixed. De még a Nikonnak is az 50mm és 35mm obija is nagyon jó árú.
Nem tudom mi lesz már ezzel a Pentax online webshoppal, mert már vagy 1 hónapja volt ez hír, és semmi fejlemény. És arra is kíváncsi leszek ha lesz valaha, akkor olcsóbb lesz e vagy csak kamu volt az egész
.
BEE: ez aztán nagy kicseszés, pedig még jobban megnőne a használható MF obik száma.
-
Szten Márs
nagyúr
-
BEE
addikt
-
BEE
addikt
válasz
Darkness1 #4212 üzenetére
Halszem:
A hatás erősen függ a témától, meg a használattól.
A 16mm-es Zenitaromat elég jól használhatnám fix nagylátónak,
ha nem lenne egy 16-45-öm.Tamron 17-50/2,8
Dícséri akinek van.Tamron 28-75/2,8
Én dícsérem, de nagyon !
Ajánlom mindenkinek !85-ös fix
Helyette Tamron 90/2,8 makróra és portréra, meg mindenre.
Nagyon jó a képminősége, egyik kedvencem.BEE
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #4212 üzenetére
85mm-es fixet Pentaxra pont nem fogsz találni - legalábbis újat. A hagyományos 85mm F/1,8 helyett pentaxéknál 77mm F/1,8 van, teljes nevén FA 77mm F/1,8 limited, azaz teljes képkockát kirajzolni képes, brutálisan jó minőségű (mind felépítési-, mind optikai minőségre) objektív. Viszont nem olcsó, 250 ezer HUF körül mérik.
Ami emberibb áron beszerezhető, és portrécélra ajánlható, az a Pentax DA 70mm F/2,4 limited. Ez már 140 körülért újonnan beszerezhető, és szintén bitang jó üveg. Bár a 70mm nem teljesen 85mm, de ettől függetlenül abszolúte portréra teremtett objektív. Érdemes a photozone tesztet is elolvasni róla, ha érdekel. Amennyiben komolyan gondolod a portrézást, szerintem igencsak megéri beszerezni -
tbs
addikt
válasz
Darkness1 #4207 üzenetére
Nos, nagylátókról a saját tapasztalatom.
Akik ismernek, azok tudják, hogy a 16-50em összenőtt a vázzal. Azonban Merc. kartács jóvoltából alkalmam nyílt megvásárolni egy 12-24et. Pénz borítékban, M. kedvessége határtalan: odaadta egy hétvégére, hogy próbálgassam. Az objektív 110%-ot nyújtott, viszont. 16mm alatt alig használtam, és a 24 lépten-nyomon rövidnek bizonyult. (Egy riportfotózáson "próbálgattam".) Másnap gyakorlatilag sírva ültem a képek előtt, mert ritka jó obi, viszont számomra használhatatlan... Meghasonlottam. Azt hittem szeretjük egymást a nagylátókkal. De nem.
10-17 halszem: szintém M. kollégától, de ez definitíve játszásra kölcsönbe. Szférikus panorámára tök jó. Amúgy max. poénképek születhettek volna azon a délelőttön, mikor volt időm használni. NAGYON réteg-téma-cucc...
A 16-50 a két végén, és 30-35 között van használva igazán. Riportfotózás főleg. Hátha ez segít a látoszögek keresésében. 16 -> extrém portrék, terek, csoportok, 30-35 -> általános táv, hiperfokálisan használva jórészt, "vadászat" üzemmód, 50 -> részletek, közeliek, illetve rákészülős témák.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #4207 üzenetére
Fene tudja, halszemes
Nem feltétlen vagyok oda a halszemek által produkált effektért, az az igazság, bár pár ütős képet azért láttam, ami azzal készült. Mindenesetre ez abszolút egyéni ízlés kérdése, hogy halszem, vagy inkább egy térgörbítő effekt nélküli ultranagylátó.
-
-
inzsellér
tag
válasz
Darkness1 #4187 üzenetére
A DA 17-70 nekem a K20D-én nagyon bevált, az f4 abszolút nem zavaró, legfeljebb feljebb tekerem az ISO-t. Az esetleges képzajt pedig jól lehet csökkenteni -a PFC topicon javasolt- Noiseware progival. Ha fotók érdekelnek, szívesen küldök emilben, mert itt nagyon kisméretben lehet csak feltölteni
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #4187 üzenetére
Te kérdezted, hogy mit lehetne venni, ha beáldozunk valamennyit a fényerőből
Azért az objetkívvásárlás nagyon sokszor lutri. Vannak objektívek, amelyikeknél jobban, vannak amelyikeknél kevésbé. Ezen árkategóriás Sigmáknál és Tamronoknál eléggé, de ha jót fogsz ki, akkor baromi jól járhatsz velük.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #4185 üzenetére
Sajnos az a helyzet, hogy a Sigmából és a Tamronból is ki lehet fogni igen gyenge darabokat - alaposan ki kell próbálni vásárlás előtt, ha van erre mód, ha nincs, akkor kaparós sorsjegy a vétel. Jobb esetben mondjuk visszaveszik a láthatóan és feltűnően hibás darabokat.
Ha beáldozunk valamennyit a fényerőből, akkor amit említettem:
Pentax 17-70 F/4 SDM: ezzel még nagyobb átfogásod is lesz, és még esetenként sem fog kelleni a 18-55. Plusz az SDM motor sem egy rossz dolog és az összes itt említett objektív közül mindössze ez rendelkezik vele.Pentaxforums tapasztalatok
SLRgear teszt
photozone teszt
135 ezer HUF körül lehet kapni.Ha 50-nél megállunk, akkor kibővül a kör a Sigma 18-50 F/2,8-al és a Tamron 17-50 F,2,8-al. Ez utóbbi igen jónak tűnik számomra, és mindössze 100 ezer HUF-ba kerül (!). Ezeknél is érdemes a fent említett tesztoldalakat nézni, bár be kell valljam, én a felhasználói tapasztalatokat jóval előbbre helyezem, mint a teszteket, szóval ajánlatos itt is túrkálni: [link] Na meg persze egy 17/18-50 teljesen másra jó és más igényeket elégít ki, más fotózási helyzetekben lehet használni, mint egy 24/28-70/75-öt. Szóval ha az F/2,8-asok közül valamelyik mellett döntessz, akkor tisztázd le az igényeidet, hogy melyik gyújtótávolság kell inkább neked. Természetesen ezeknél is számíthatsz gyártási szórásra.
A legolcsóbb megoldás, és a Pentax 17-70-hez hasonlóan igen kellemes gyújtótávátfogású a Sigma 17-70 F/2,8-4,5, ami korrekt optikai minőséget és igen korrekt makróképeségeket kínál, mindössze 80 ezer HUF környékén. Ellenben az építési minősége hagy maga után kívánnivalót, kis használat után a zoom creeping igen valószínű, hogy elő fog fordulni - kérdés, hogy ez kinek mennyire zavaró.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #4179 üzenetére
Ha F/2,8 kell, akkor nincs túl sok választási lehetőség, az a helyzet. Konkrétan kettő:
Sigma 24-70mm F/2,8:
Pentaxforums tapasztalatok, photozone teszt (Canonon), SLRgear-en felhasználói tapasztalatok
Kb. 145-150 ezer HUF-ba fáj.Tamron 28-75 F/2,8:
Pentaxforums tapasztalatok, photozone teszt (Canonon) és SLRgear-en felhasználói tapasztalatok + SLRgear teszt:
Kb. 130 ezer HUF.Ennyi összesen.
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
Darkness1 #4176 üzenetére
a 24 mm már szerintem sokkal kevesebb lesz, mint a 18. ha fontos a fényerő, akkor ez szerintem jó vétel, bár mindenképp teszteld le előtte a gépeden. elég nagy a gyártási szórás.
a másik alternatíva amit nagyon sokan ajánlanak a sigma 17-70 2.8-4.5. itt megmarad a nagylátó vége, a tele jobb kicsit. viszont fényerőben nincs annyira ott, mint a 24-70mm -es sigma.
van még 28-75-ös tamron is 2.8 -cal végig, ennek még nagyobb a kezdő gyutávja.
szerk.: most látom, hogy a nagyobb fényerő is lényeg számodra. akkor viszont a 17-70 kilőve.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Darkness1 #4176 üzenetére
Milyen árkategóriában gondolkodjunk? Amúgy, ha tényleg nem fontos a nagylátó része, akkor én a Tamron 28-75 F/2,8-at is javasolnám pl.
Vagy márkán belül maradva (apropó: milyen vázra lesz?) és nem áldozva a nagylátóból sem, viszont kiszélesítve a tele oldalt, igaz kissé gyengébb fényerővel: Pentax 17-70 F/4 SDM. -
-
Mercutio_
félisten
válasz
Darkness1 #3847 üzenetére
Ugye csak vicc ez a D90 szöveg?
Mennyi is az, és mennyi egy K200Dde látom erre már bwoay is utalt.
Milyen vaku amit rendeltél?
Oly E-520 keresőjébe néztél már? LiveView "lag"-ja nem zavart? Obiárakat is érdemes megnézniZolibá: Nem győzködni akarlak, mert azonos kategóriában tényleg ízlés kérdése a dolog, de a 35/1.8-nál nemrég még nem sokkal volt drágább a Pentax FA 50/1.4 (igaz azóta durván elszállt az ára) a 18-105 VR-nél pedig most se sokkal drágább a frissen kiadott Sigma 18-125 HSM.
Ez nem neked szól, csak az elmúlt heti eszmecsere és más fórumok alapján merült fel bennem: Nekem fura, hogy azok az emberek, akik a kitobis vázat is azért veszik, mert nincs jobb lencsére pénzük és az olcsó manuálobik felé kacsingatnak egyszercsak elkezdenek arra panaszkodni, hogy nincs megfelelő lencseválaszték.
Ebben nekem két dolog érthetetlen:
1. Olyan lencsét hiányolnak rendszeresen, ami vagy máshol sincs, vagy ott is drága, és megfizetni nem tudják.
2. Felhoznak 1-1 más rendszerben olcsóbban megvehető lencsét, de azt nem nézik meg, hogy abban a rendszerben a teljes obiparkjuk (vagy az egész renszerük) mennyiből is lenne kihozható.
Az egyébként tény, hogy ha valakinek kicsit több pénze van, akkor Canon/Nikon rendszerhez használt obikból gyorsabban találhat jó áron, de ennek a nagyobb piac és részben a sok teknokrata, vagy khm...kevésbé hozzáértő tulajdonos az oka. -
bwoay
nagyúr
válasz
Darkness1 #3853 üzenetére
hát tőled származik a mondat, hogy ha ma kellene gépet venned,
akkor talán a D90...Erre kaptam fel a fejem, mert az árban jóval húzósabb,
ilyen téren nem alternatívája a K200D-nek.Lehet, hogy igaz az 520-ra, hogy nem olcsóak a tartozékok,
de nem tudom, miként viszonyulnak árban a Pentaxhoz való dolgokhoz.
Szerintem abban a magasságban, ahol a ténylegesen jó objektívek vannak,
nemigen lehet nagyságrendbeli különbség.
Ha meg a vakukat nézem, egy Metz MB 58 pont Olympushoz olcsóbb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 380 / 4200 expoval )
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports ( Nikon ) -Újszerű-
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Asus Rog Strix G16
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged