- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colonel993
senior tag
válasz
Mercutio_ #9988 üzenetére
Igazándiból volt már olyan, hogy bement a mattüveg mögé a porszem.
Erre a megoldás az volt, hogy lebillentettem a mattüveg tartókeretét és kifújtam onnan a port...
Problem Solved...Pentatükrös júzereket talán ez a verzió kényesen érintheti mert nekik tulajdonképp egy szögletes LUK a prizmaház... de PentaPrizmás emberkéknek ott is egy üveg fal van és szigeteléssel.
Emiatt igazán nem kell félni.Pentax-nél pl kiváltképp nagyon igényesen van kidolgozva a tükörakna és a pentaprizma ház alatt lévő mattüveg befogó kerete...
Tehát van alapja annak amit írsz, csak nem túl gyakori esemény... K100D-ben is volt ilyen eset.. de körtepumpával innen is kitudtam tolni.
A szemkagyló és annak lencserendszere meg eleve szigetelve van a mostani korszerű képeken a kellemetlen porosodás elkerülése végett. -
Colonel993
senior tag
válasz
Mercutio_ #9983 üzenetére
Ajj mááár... kéérlek...
Sőőőt soha ne is cseréljünk/vegyünk le objektívet a vázról, nehogy por érje...Mintha olyan komoly munka lenne kifújni pár szöszt a vázból vagy a szenzorról... vagy épp a szenzor pucolás lenne olyan macera vagy veszélyes...
Miért ilyen Istentől eltávolodott, SÁTÁNI dolog ez az alapszintű pucolás meg mi ez a por félelem?! -
Novics
senior tag
válasz
Mercutio_ #9981 üzenetére
Az igaz, de nagyon megszerettem a kézi élességállítást. Persze még bőven van mit gyakorolni, meg nem baj, ha nem ficánkol a téma - a macskámat gyakorlatilag lehetetlen, mert vagy fel s alá rohangál, vagy csak egy fekete gombóc a fotelban -, de ez is olyan dolog, hogy meg kell tanulni a trükköket. Egy manuális fixszel lelassul az ember, nem rohan. Kicsit olyan, mint a pipázás, idő kell hozzá.
-
-
Novics
senior tag
válasz
Mercutio_ #9972 üzenetére
Ennél többet nem nagyon szeretnék kiadni közgyűrűre, szóval egyáltalán nem gond, hogy nincsen rekeszvezérlés vázról.
Bár Colonel javaslata sem rossz amennyiben tudok venni normális adaptert, akkor a m42-es közgyűrű is jó lehet. Ennek viszont az a hátránya, hogy mindig cipelnem kéne az egészet. Ha lenne egy nem peremes adapterem, akkor egy m42-es fixszel kiválthatnám a Pentax-A-t, lehetne csak úgy lődözni, plusz mehet a makró. Persze egy jó kis törőékes mattüveg is kéne a manuálokhoz. -
Novics
senior tag
válasz
Mercutio_ #9961 üzenetére
Így elsőre szerintem növények - és tényleg nem bitang nagyításon, csak az obiénál nagyobbon -, gombák, gyöngyékszerek, apró mütyűrök, semmi olyan, ami el tudna futni. A csigáimhoz meg nem kell makró, mert olyan batár nagyok.
Egy ilyen sorral tudok vázról rekeszt állítani? A 6-8 k elég szimpatikusan hangzik. -
Novics
senior tag
válasz
Mercutio_ #9946 üzenetére
Jogos.
Néha megfeledkezek róla, hogy nem csak fiatalok járnak ide.
Használ itt valaki közgyűrűt makrózáshoz? Az 50-es manuális fix alá - mögé - szeretnék egyet. Valami megfizethetőt, de használhatót. Csak ismerkedek a makróval, és nem is akarok túl nagy nagyítást elérni.
-
yolan
őstag
válasz
Mercutio_ #7730 üzenetére
Aha K-x-em van, nem zavarna, hogy kisebb érzékenységen kell fotózni, amikor lehet iso100-on állok neki, de cél a legalacsonyabb a körülményekhez mérten. Egyébként pedig a WR váz meg a portrémarkolat számomra bőven megéri, plusz anyagilag is mert a K-x vázból és esetleg ha valami obim vagy felszerelés elmegy vele megvan a k10d+markolat és még maradna valami finom obira.
hirdetés az aláírásomban -
válasz
Mercutio_ #6353 üzenetére
olvass vissza: külön írtam, hogy míg a nagyoknál eladja a brand a tucatkompaktot, a pentaxnál nem. ráadásul ütős kompaktot sem csinál a pentax, míg a nagyok közül páran legalább igen. magyarán: a pentax kezében semmi sincs kompakt téren. nem mondtam, hogy minden nagy csak jót csinál...
-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #6350 üzenetére
Okés, értelek és szerintem ugyanarról beszélünk csak más megközelítésből.
Lehet én szőrős szívű vagyok, de nekem nincs ilyen erős kötődésem adott márkákhoz.
Például a Panasonic is gyárt belépő kompaktokat, mint ahogy tűzpiros porszívókat is és valószínű mindkét esetben nem mellékes a cég szempontjából, hogy mennyit ad el ezekből, de őszintén szólva engem ez kicsit sem érdekel. -
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #6346 üzenetére
Számomra az i10-es a szenzora, képminősége miatt egy teljesen értékelhetetlen kategória, éppen ezért részemről innentől kezdve teljesen mindegy, hogy mekkora zoomja van.
Ez a gép max azoknak szól akik csak emlékek rögzítésére használják a fényképezőgépüket, de amúgy vizuálisan nem túl érzékenyek.
Még mielőtt bárki besérülne, ez nem a Pentax ellen szól, már csak azért sem mert a hasonló kategóriás gépek minden gyártó kínálatában megtalálhatók.Amit nem értek az az, hogy te mint igényes fotós mi értelmet találsz egy ilyen gépben?
Jó hogy megemlíted a Pantax auto110-est, ahhoz is volt már szerencsém. Az egy aranyos kis műanyag játék és nem is kérdés, hogy innen kapta az i10-es a formáját.
Azonban az előbbi mondandómat alátámasztva van egy nagy különbség a kettő között, a Pantax auto110 nem csak úgy néz ki, de bizony tényleg egy SLR gép! -
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #6319 üzenetére
Ezt az I-10-est én nem erőltetném.
Volt szerencsém ilyenhez, élőben kézbe venni megrázó élmény. Olcsó műanyag játék érzet minden mennyiségben, plusz ehhez illő lehangoló képminőség. Persze ez utóbbi ebben a kategóriában úgy általában jellemző.
Konkrétan 0 fantáziát látok ebben a gépben. Pontosabban egyetlen egy dologgal lóg ki az átlagból és az hogy formailag erősen hajaz egy DSLR-e. Ami viszont a fentiek fényében, meg hogy alig nagyobb egy gyufásdoboznál kicsit olyan mint amikor a Wartburgra lángnyelveket festenek, hogy sportosabbnak tűnjön.De hogy ne legyek ennyire negatív, nemrég volt kezemben egy K-r, na az meg éppen hogy pozitív meglepetés volt. A kategóriájától és a méretétől teljesen idegen módon minőségi érzést keltett és a fogása is olyan volt mintha direkt a kezemre szabták volna.
-
jeni
félisten
válasz
Mercutio_ #6314 üzenetére
Innen a Medikerből
Hát igen tényleg nem egy drágaság,főleg,hogy olyan retró filingje van neki.
Ennyiért Digitális stabis gépet adnak ami nem azonos a fizikai stabilizátorral,valamint 3x optikai zoom. -
válasz
Mercutio_ #6314 üzenetére
a pentax kompaktjai is nagyon rosszak. a különbség az, hogy a nagyobb gyártóknál a márkanév elviszi a hátán a kompaktokat (nehéz más okot találni, hogy bárki is nikon kompaktokhoz nyúl például), a pentaxnál nem. másrészt, azért mondjuk a canon és a panasonic értelmes és főleg saját dolgokat is csinál kompakt téren. a pentax nemigen.
a 645d nagyon látványos és jó termék, csak épp drágább a fejlesztése, mint amennyit aztán a konyhára hoz (az egész mf piac nagyon-nagyon kicsi, pár tízezer az eladott darabszám, szemben a dslr-ek milliós nagyságrendjével. a hasselblad hányszor is cserélt gazdát?).
egy darab k-5 viszont kevés a boldogsághoz. meglátjuk, hogy van-e vmi ütős koncepciója a ricohnak a pentaxszal, amit végre is tud hajtani. ha igen, túlélhetik, ha nem, hamarosan újra eladó lesz a márka.
(mindez jórészt független attól, hogy milyen minőségű termékeket csinálnak, a ricoh gxr sztem most is a legjobb mirrorless rendszer, a ricoh csúcskompaktok szintén az élmezőnyben vannak, ahogy a k-5 és a 645d is.)
-
macskajancsi
aktív tag
válasz
Mercutio_ #6268 üzenetére
köszi, akkor belövöm pöccre a 90-essel, és utána jön a 17-50 tesztelgetése.
Bár ha jól emlékszem, pont ezzel állítottam be a helyes fókuszt.tbs: és végül mi lett a megoldás/alternatíva?
és igen, azt el is felejtettem, hogy gyútáv és fókusztáv függő is a dolog.
az a vicc, hogy negyedik alkalomra találtam én is ezt az obit, de úgy látszik, sokkal alaposabban kellett volna letesztelni.Ezek után kérdezem, hogy akkor mi a fenét használjak fényerős alapobinak? Sigma 18-50-nél talán még nagyobb a szórás, nem?
a DA*-ra meg még jócskán kellene kuporgatni...szerk.: és akkor még egy lényeges dolog: kinek van garantáltan pontos 17-50/2.8-as Tamija egy kölcsön erejéig?
sör/bor/csoki/stb. ellenében. -
-
bnorci71
addikt
válasz
Mercutio_ #6097 üzenetére
az, hogy lassú az AF még elviselhető is lenne talán, de inkább azt mondanám, hogy ahányszor én kipróbáltam be se tudta állítani a fokuszt
igaz edig talán ha 3x próbáltam. Pillanatok alatt hozzászoktam a kereső használatához hisz teljesen más abba a kép mint egy kompaktba.
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
Mercutio_ #6085 üzenetére
De akkor is van adott MP-szám mellett adott algoritmussal egy átlagos fájlméret. Gondolom a RAW-t is így számolja. Egy kép átlag 11Mb, akkor maradék tárterület osztva 11-gyel, egyenlő X, amit kiír. Nem okoskodni akarok, csak a "józan paraszti eszemet" használom.
Másrészt csak akkor van gond, ha sorozatot lövök.Mindenesetre furcsa.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #5986 üzenetére
Úgy van. Az Olympus EP-2 után kipróbáltam a Sony NEX-5 gépét is de egyik sem volt megfelelő. Az EP-2 esetén a szenzor korlátaiba ütköztem az NEX-5 optikája pedig a legnagyobb jóindulattal is csak közepes minőségű volt.
A Pentax-K5 minden szempontból egy más kategória, de véleményem szerint a jövő mindenképen a tükör nélküli gépeké lesz - ez csak idő kérdése. Egyenlőre még fel kell nőniük, de ez már belátható időn belül meg fog történni.
-
csakb
őstag
válasz
Mercutio_ #5990 üzenetére
"LV-ben pontos a váz, normál fókuszálásnál pedig nem, ellenben a vázban beállított korrekció mindkét üzemmódban érvényesül"
Nekem nem LV-s a gépem, de egy barátomé az (K-7), és elég sokat copik a tárgytávolságtól függő front-/backfókuszos FA 1,4/50-ével. LV-ben viszont mindig pontosan fókuszál, tárgytávolságtól és AF-korrekciótól függetlenül.
Nem értem, hogy a kontrasztfókusznál miért vennék figyelembe a pókuszkorrekciót.
-
hcs57
addikt
válasz
Mercutio_ #5990 üzenetére
Ezt csak azért nem értem, mert úgy sejtem, hogy a segédérzékelőn vizsgálja a kontrasztot... persze lehet az LV esetében nem a segéd érzékelő, hanem a szenzor vizsgálja a kontrasztot AF szempontjából.
Ha finomhangoljuk a vázban az AF-t akkor nem ezeket hozzuk szinkronba? -
hcs57
addikt
válasz
Mercutio_ #5983 üzenetére
Jól mondod, valószínűleg maradt néhány reklamált darab, az járkál mostanában körbe... ahelyett, hogy visszaküldenék kalibrálni. Ez tipikus magyar jelenség. Kétszer is voltam az USA-ban, de ott ennek nyoma sincs. Ott pl. ha nem jelzel vissza a rendelés után, akkor ők érdeklődnek, hogy minden rendben van-e, elégedett vagy-e s nehogy kiszaladj a 30 napos visszaküldési időből... aminél még okot sem kell megadni.
-
Agent87
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5977 üzenetére
ez azért egy szinten szánalmas... egy japán cég és nincs egy normális minőségellenőrzési rendszere? vagy 8 éves malájzia gyerekek rakják össze legózás helyett? nekem kb 2 perc volt észlelni a hibát már az LCD(!) kijelzőn.
nem tudom mit csinálok ha a berendelt következő tamron is hibás lesz. reménykedek csak, mert azt nem raktárról hozzák.de az a kereskedő is megéri a pénzét, aki ezután visszarakja a polcra, hátha lesz egy balek, aki megveszi.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5969 üzenetére
Tapasztalatom szerint általános használat során ISO800-ig simán el lehet vele menni, ez nekem elég, bőven megfelel a képminősége.
A Sigma marad: ismerem, kedvelem, nem akarom eladni, max. vmi állványgyűrűs darabra cserélném le, ha találnék olyat. Majd a Samsung saját 60mm-es makróját akarom megvenni, ha megjelenik a nyáron.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5966 üzenetére
Vettem egy Samsung NX100-at és amióta megvan kézbe se vettem a Pentax-ot. Nagyon-nagyon bejött, ráadásul piszok jó áron jutottam hozzá. Vettem hozzá egy PK-NX adaptert is, kipróbáltam a 105-ös Sigma-t és döntöttem: megy a Pentax a levesbe.
Lesz még egy K-7 + markolat + 16-45 + apróságok eladó, külön-külön is, ha ez elment.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5919 üzenetére
Én elsősorban az MP-E 65-re gondoltam, az egy izgalmas darab, bár a hozzám hasonló őrülteknek való. De van még ott egy másik százas és egy 180-as is (aranyáron).
Ami a Pentaxot illeti: ambivalensen viszonyulok hozzá, alapvetően kedvelem ezt a rendszert, épp ezért bosszantanak a hiányosságok. Remélem, lépnek, erre megvan az akarat, ahogy olvastam egy interjúban. Ha nem szeretném, akkor simán eladtam volna az objektíveket áron alul, csak hogy válthassak.
A régi objektíveket én az optikai hibáik miatt tartom érdekesnek: ha ismered a hibákat, akkor jól ki lehet őket használni. De kellenek a modern változatok is.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5917 üzenetére
Azért akad ott még pár, csak nézz körül.
A nem váltás oka meg az itthoni használtpiac állapotában keresendő: mivel normális árat nem adtak az objektívekért, várni nem akartam túl sokat, viszont a vázat elvitték. Ugyanakkor szembejött egy K-7 jó áron, így maradtam.
Nem vagyok elégedetlen, csak bosszantó a választék szűkössége. Nem vagyunk egyformák, ami neked jó, az engem nem feltétlen érdekel. Megoldottam végül, persze.
De kb. mindent leírtam már, amit le lehetett írni. Amit csinálnak, az nem rossz, de ennél több kellene.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5915 üzenetére
Én saját magamat az általad említett első kategóriába sorolom. Egyáltalán nem szimpatikus a Pentax portré választéka: az 50-es szerintem kissé rövid, az 55-ös meg a 77-es drága, a 70-esnek meg idióta rekeszértéke van.
Canonra megvan a kétszeres makró választék, talán még külső gyártók nélkül is, velük együtt biztosan.
A nagyobb választék egyértelműen jobb, ez nem kérdés, ez az alapárfogásra is igaz.
Sajna a Pentax jelenleg árnyéka önmagának, akárcsak az Olympus.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5913 üzenetére
Alapzoom, makro, portré, stb.
A Limitedek valóban jók, ez teszi némileg egyedivé a Pentax objektív választékot. Vannak, akik csak emiatt tartanak Pentax vázat is. De nem véletlen, hogy a régi optikák után nagy a kereslet, míg más rendszereken nincs is rájuk igazából szükség.
p.s.: Úgy olvastam vhol, hogy az összes optikából lesz modernizált változat, amik az új AF motort használják majd. Csak a DA palacsintáknál marad a régi AF motorhajtás.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5910 üzenetére
De még így is többszörös a választék. Aki túllépett már a kitobjektíveken, azok között szinte mindenki tud olyat mondani, amit szeretne és Pentax véggel nem kapható.
Egyértelmű, hogy nagy a lemaradás, ezt interjúkban a Pentax illetékesei se cáfolják. Csak épp eddig nem volt erőforrás a felzárkózáshoz. A Hoya felvásárlás óta jobb a helyzet valamivel.
-
csakb
őstag
válasz
Mercutio_ #5902 üzenetére
Nem ismerem a Canon 1.8/50-et, csak azt látom, hogy az egyik barátom mit összeszenved a K-7 + FA 1.4/50-nel. Pontosan ezt csinálja, hogy amikor szükség lenne a fényerőre, akkor mindig mellélő. A váz AF-finomhangolása pedig nemlineáris. Ha úgy állítja be, hogy a közeli dolgokra (mondjuk 1-2 m) ne legyen frontfókuszos, akkor a távoli témáknál lő mellé és viszont. Másodszor fogja visszaküldeni a szerviznek, és ha most sem csinálnak vele semmit, akkor váltani fog, mert a töke tele van.
De most ettől teljesen függetlenül továbbra sem értem, hogy a Pentaxnak miért csak egy eléggé és egy nagyon drága 50 mm körüli obija van. Meg van még a Stigma, szintén jó drágán, de az legalább HSM-es. Aztán az összes kis pénzű kezdő beleszalad ebbe, hogy kellene egy fényerős 50-es, de nincs. És akkor most milyen manuálist vegyen az íbéjről.
A 2.4/35 tényleg jó dobás volt, és már nagyon kellett, meg én is veszek egyet, csak kellene folytatni.
-
-
BEE
addikt
válasz
Mercutio_ #5875 üzenetére
Na jó, akkor leírom neked !
Lehetőségem volt kézbe venni és kattintani párat a K 5-tel, meg a K r-el.
Jó kis gép ez a K-r, de a K5 meg k...a jó !
A K-r AF sebessége jobb, mint a K10D AF, a K5 meg még sokkal gyorsabb.
K5 AF olyan, hogy egy kanyonos sem találna benne kifogást.K-r : gyorsabb AF, (de hajlamos volt mellélőni, ez szerintem egyedi hiba lehet)
a keresőnek semmi hibáját nem láttam a pár kattintás alatt
az LCD messze jobb, mint a K10D
a képminőség szerintem teljesen rendben van, bár kevés képet lőttem
a menüjében sokat kellett kotorászni, mivel senki nem ismerte a gépetK5 : Ilyet írt fel az orvos, már gyűjtök is rá !!!
AF gyors és pontos, még a híresen antiAF FA 50/1,4-el is
több obival próbáltuk, mindegyikkel jó volt, kivéve a Tamron 90/2,8 mkróval
ezzel sokat küzdött, de már ismert hogy ezt az obit valamiért nem bírja
a képminőségéről nem sok derült ki az adott körülmények miatt
( szobában fotózás ködös, sötét időben )A lényeg, hogy szerintem a K5 az a gép, amire tényleg érdemes váltani a K10D-ről.
BEE
-
msgt.fubar
senior tag
válasz
Mercutio_ #5867 üzenetére
Vacilálok egy nullkilométeres (3900 expo, tegnap megnéztem, vadiúj szinte) K20D kit, és a kb ugyanilyen jó Kx kit között... A káhúsz 120k, a káiksz 105k. Csábít az iso12k, de fájdalmasan kevés gomb a Kx-en, zavar az is, hogy nincs státusz lcd, és azt sem tudom mennyivel kisebb a K100D-nél... Szóval megy az agyalás gőzerővel
ja és mentőövként van egy K200D kit is a tarsolyban 80k-ért
-
Darkness1
aktív tag
válasz
Mercutio_ #5861 üzenetére
Vannak vakura rakható fényterelők, kb. ilyesmivel lehet csinálni valamit, ha nem akarod szembevakuzni az illetőt.
Inkább próbálj meg visszafogottan deríteni.
-
csakb
őstag
válasz
Mercutio_ #5858 üzenetére
1.: Azt jól sejtem, hogy valami derítőlappal azért lehet ilyen esetben is jobbára használható eredményt elérni? Tapasztalatom nincs, csak próbálom beleélni magam a vaku használatába.
Amúgy Sztent talán ez az egy dolog nem nyomasztja majd, mert nem lesz vakuja. :]2. Az külön vicces, hogy zsúfoltabb pillanatokban szinte nem tudsz olyan képet készíteni, hogy valaki ne pont abban a pillanatban vakuzzon oda egy jóízűt. Sok képet kellett dobnom ez miatt.
3. Ohó, ezt van aki tudja még fokozni! DSLR a jobb kézben, kompakt a balban, egy mini DV kamera a nyakban lóg, egy másik meg állványon, ami folyton útban van, a lehető legrosszabb helyekre kerül, és még arra is kell vigyáznod, hogy ne rúgd fel véletlenül a tülekedésben.
Aztán ha észreveszel egy jó helyet a terem túlsó felében, mire odaérnél, a DV kamera már megelőzött valahogy.Képek: köszi.
Igen, az elsőből lehetne nyisszantani, az tényleg jót tesz neki.
-
madgie
titán
válasz
Mercutio_ #5853 üzenetére
Hát, a lensbaby K bajonettes, így csak Pentaxosnak lesz jó. De majd meglátom, meghirdetem jövő héten, oszt hátha kő valakinek egyben is.
Ha lenne hozzá távkioldó és tiszta idő volna, akkor már kivittem volna a K10D-t csillagfotózni... a G1 nem erős ebben, jó rég nem fotóztam ilyesmit és hiányzik picit
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest