- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
MC Pite #8381 üzenetére
Ha nagyon jol utana akarnek szamolni akkor en is magasabb aranyt kapnak, mert elso valogataskor nem valogatom ki az osszes eleset, kihagyom ami nem tetszik, illetve azokat sem szamoltam bele amikor nem volt jo helyen a fokuszpont de a kepet annak ellenere ellottem. Azt viszont nem mondtam, hogy nekem AF fenyem sem volt, ugyanis fent volt a vazon a radios kioldo, olyankor pedig a gep azt hiszi, hogy vaku van fent, es hogy majd annak a segedfenye vilagitani fog. Ezert aztan ki is kapcsolta a vaz a segedfenyt, anelkul keszult az osszes foto.
Utobbi egyebkent baromi idegesito, semmi nem indokolja, hogy a segedfeny kikapcsoljon, ha elmozditod a fokuszpontot, ez en sem ertettem sohasem...
-
Graphy
aktív tag
válasz
MC Pite #8374 üzenetére
Ha komolyabban kezdesz foglalkozni utómunkával majd rájössz, hogy mennyivel jobb egy raw és az acdsee-t is el fogod felejteni hamar.
Egy raw fájlból jobb jpg-t tudsz kihozni "kis" munkával, mint amit a váz köp ki magából...persze 800x600 méretre lekicsinyítve szinte tök mindegy, felhasználás kérdése. -
aleister
veterán
válasz
MC Pite #8352 üzenetére
Bár nekem címezted a hsz-t, mégis használtad a "Ti" névmást. Tudtommal nem vagyok egyetlen közös tudat tagja sem.
Csak azért írom ezt, mert egyedül a saját nevemben beszélek. Konkrétan "itt sem voltam" amikor a téma felmerült.A problémád nem teljesen értem. RAW-ot és JPEG-et nem lehet összehasonlítani. Az egyik egy folyamat eleje (nyersanyaga) a másik a vége (végterméke). Ez olyan, mintha egy marék vasércet fognál a bal kezedben, egy szamurájkardot a jobban, és nem értenéd, hogy miért nem ugyanúgy néz ki a kettő.
(#8357) Kleroo:
Nagyon jó dolgod van ma Neked, hogy elkényeztetünk ilyen jó hsz-ekkel.
Egyébként ilyen helyekre én sem a D800-at viszem. Nagyon örülök, hogy családban maradt a D5100 (fater használja, de a reális árát megkaptam érte), mert ilyenkor elviszem azt. De pl streetfotózni is ez utóbbit vinném, mert sajnos olyan világot élünk, amilyent, és nem szeretném a réti indiánok büdzséjét megfejelni. -
Freddy76
addikt
válasz
MC Pite #8335 üzenetére
Figyi, az az értelmetlen, hogy ekkora fuji promóciót tolsz itt a nikon topikban... Ha valaki, hát én nem vagyok elfogult a dslr-ek iránt, és használok is egy fujit (X20) nagy megelégedéssel és örömmel, de te tényleg túlzásba viszed. Megjegyzem, én távolról sem vagyok seggreesve a fuji jpg-ktől: nem rosszak, de azért nem fosom le a bokámat. Ez az egyik. A másik, hogy a képeiden is látszik, hogy azért a fuji fantasztikus lencséi is baromi lágyak nyitva, és ezekkel is lehet életlen képeket lőni... A harmadik, ami a szenzor tesztjeiből nem látszik, az a fuji (és konkrétan az xe-1, x-pro1) tetűlassúsága. Lassan kapcsol, lassú az af, lassan ír ki, lassan működik, lassú a menü, lassú az egész. Persze, most leírod, hogy ez nem így van, meg az új fw gyorsított, meg mindenre elég így is, de én próbáltam ezeket, és lassúak, ez tény. A neten számos teszt szól arról, hogy lassúak (nem méricskélős tesztek, hanem a gépet ténylegesen használó bloggerek tesztjei). Mlaca is dobta, igen rövid idő alatt. A kislányom mellé pl. marhára alkalmatlan lenne, felnő, mire egy éles képet lövők vele.
Engem részben a lassúsága beszélt le az xe-1-ről, részben pedig te... Annyival nem kisebb a d7000-nél, hogy komoly előny legyen, ellenben sokkal drágább, és sokkal lassabb. Okés, jpg-ben 5-ből 4-szer jobb eredményt ad, de én egyrészt keveset exponálok, másrészt válogatok, így a rawok feldolgozása nem sok idő. A feldolgozott raw pedig már versenyben van.
Azt pedig különösen csendben jegyzem meg, hogy most nagyon sok jpg-t mutogatsz büszkén, de ha tárgyilagosan nézzük, annyira azért nem meggyőzőek.
m3ss: miért, gáz popupflashelni focimeccsen
-
-
Kleroo
veterán
válasz
MC Pite #8320 üzenetére
Igen, ennél jobb a D90 lapkája (raw). Ez egy mosott és mégis zajos trutyi 1:1-ben.
Ez 3200 körül jellemző D90-re inkább(ott azért már rosszabb(lehet) ennél).Dinamika? Abban is nagyon jó. Nem értem miért csapkodod a földet. Nem hiszem,hogy az X100 az etalon mindent überlő dinamikakirály.
A DXO-t értelmetlen ilyen butasággal(lefizetés) vádolni. Legfeljebb a tökéletlen mérési módszerekkel. -
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #8318 üzenetére
Hű, ez a mondat brutális lett
; szóval akkor helyesen:
Hogy messzire ne menjek, az iso 1600as és 6400as képeket egymásnak eresztve (akármennyit is csal akármelyik gyártó)teljesen mást kéne látnunk a dxo szerint?
Kevésbé rébuszokban: D90 szenzora vs X-Trans szenzor. Előbbi 1600on... tudjuk milyen, sajnos ritkán mondhatni rá hogy jó, néha kihipózott. Utóbbinál bárkit bárhol olvasok, 6400ig simán felengedik (és aki emlékszik rá, azt mondtam hogy 3200on legalább olyan jó az 5100 mint az 5000, és ezt a szintet legalább hozza 6400on ez X-E1-em).
D90, D5000 tulajok, jobb-e szerintetek ennél a ti szenzorotok 1600as teljesítménye? Zajszűrés alapon (normál), SOOC jpg hétvégéről. Koomlyan megírhatjátok, mások is, szóljatok ha én látom rosszul
Pixelvadászoknak: Ez nem a fix, ez csak a kitobija, nyitva; és igen, +1 sharpness-t állítottam a vázban a jpegekre.DXO: " According to our tests the X100 is superior to the EOS 60D in all the DXO Mark case scores and it performs equally as well as the D90..."
"Nevertheless the D90 still has a clear advantage in the dynamic range(földetcsapkodósanröhögős szmájli); on the other hand in lower ISO settings the X100 is superior to the 60D."
"...and the D7000 is still far better" -
Freddy76
addikt
válasz
MC Pite #8264 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy a d60 után, a d5100 mellett, a nikon dslr topikban miként merült fel éppen a fuji x10-20, és nem pl. a Canon 600d, valamelyik milc, vagy éppen egy pana-oly-sony akármi csúcskompakt/bridge (leszámítva persze azt, hogy láthatóan fujifan lettél)...
Szatura: szerintem is d5100 lenne a jó döntés, csak gyorsan, amíg van. Tudtommal már nem gyártják, és elképzelhető, hogy a meglévő készlet karácsony előtt kifut.
-
törölt tag
válasz
MC Pite #8228 üzenetére
Sokszor nem csak a fényerő többlet, ami jól jön ugyanazon obi "nagytesójánál" (értem ezt a drágább verzión), hanem a lamellák száma, illetve főleg D-G viszonylatban gyakran (nem mindig, de gyakran) az, hogy lekerekítettek-e vagy sem. Tágon is van a bokeh-nak egy minősége, fókuszsík előtt sem mindegy, milyen, de általában a fókuszsík mögötti bokeh kritikusabban nézendő, sávosodás, fura "idegesség" benne (ahogy a photozone mondja) és hasonlók.
Nem mindegy, hogy a nagy kenésből f/5.6 körül egy fénygömb fénygömb marad (esetleg oválisabb, de gömb-forma), vagy stopptábla (kis túlzással), szögletes élekkel. Tehát az 1.8-as és 1.4-es obit egyaránt 2.8-4 körül használod, mégis az 1.4-esnek van/lesz szebb bokeh-ja. Nem az 1.4 miatt, hanem a fényerősebb obit pozicionálják a gyártók prémium ligába, elkérhetnek érte több pénzt és beleteszik 7 helyett a 9 lamellát, azokat is persze kerekítve, stb. és a végeredmény jobb. Az, hogy ez mennyire szembeötlő, már más tészta, mivel a bokeh homályos, mérni nehéz a szélét vonalzóval az elkenődött pacáknak, max ilyen fura teszteken lehet nézni, ez most jó-e a szemnek, vagy sem, tetszik-e vagy sem, stb.
Példa a két 50-es obi:
50mm f/1.8G - 7 lamella, kerekítettek:
50mm f/1.4G - 9 lamella, kerekítettek:
Ha összenézed mondjuk a 2.8-as, de inkább az f/4-es gömb formákat, az 1.8G a kerekített lamellák ellenére - mivel csak 7 van neki - szögletes "gömböket" generál, az 1.4G nem (illetve alig felismerhető). A végső képen ez nyugodtabb, krémesebb bokeh-t ad.
85-ösökkel ugyanez a helyzet.
Na nem kell mindjárt kukázni az 1.8 fixeket
csak bokeh-bu*iknak ez is szempont lehet.
-
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #8228 üzenetére
"Persze, imádom a gyors üvegeket, de mondjuk ff+1,2/1,4es fényerő kombót már-már megkérdőjelezem mennyiszer hasznos."
gondolkodj nagyobb targytavolsagban, amikor nem vagy ilyen kozel a temahoz...akkor mar nem is lesz olyan sok az az 1.4
na meg elesseg is a nagyobb szenzor mellett van...dx 35 1.8-hoz hasonlo dofot osszehozol ff-en 50mm-en es rekeszelhetsz, jobb a kepminoseg...eperkutyus durva. expokorrekcio feleslegesse valik kb.
hmm ha pl fullhdben gondolkodunk mondjuk nem pixelszinten, zajt nezve, akkor jo nagy elony a nagyobb felbontas..nem? -
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #8221 üzenetére
Akik esetleg csak lazán követik a konkurenciánál a történéseket, kb ekkora vázon FF szenzor mellet így néz ki egy alap 55ös 1,8as üveggel:
Főként, hogy a méret kordában tartása miatt nem is túl fényerősek a zoomok pl:
Carl Zeiss Vario-Tessar T* 24-70mm F4 ZA OSS
Sony 28-70mm F3.5 – 5.6 OSS
De persze a meglévő E bajonettes parkkal is használható...Aztán hogy APS-C nagy féynerejű zoomokkal és fixekkel, vagy FF nem túl fényerős obik lesznek a kelendőbbek... attól tartok (tart a fene pontosabban) hogy marketing értéke nagyobb mint valódi.
Pl ha megnézzük hogy ettől (FE bajonettes 55 1.8) érezhetően kisebb az 56mm 1.2es X üveg... ill a 18-55 2,8-4 zoomhoz(szintén stabis) képest mekkora a 28-70 3,5-5,6
-
Andrew31
senior tag
válasz
MC Pite #8101 üzenetére
Köszönöm
Kleroo, aleister és Te segítettél
(legalább is Manualban ezeket is tudom már
)
De: SEMMILYEN módban nem ment tegnap este és Auto módokban ugye mindig Auto AF-ra ugrik vissza a beállítás (ahol nincs középső vagy másik pont választás), akármit is tekerek rajta. És hát nem egyszer körbetekertem.
M_o_g_y_i: Azért is vettem már ki az aksit, reseteltem a beállításaimat, mert hiába kapcsolgattam ki-be 20x. :s
De most jó, ez a lényeg, csak maradjon is így!
Peethy: Annyiért simán megérheti megmenteni, ha nem tropa a gép maga.
-
válasz
MC Pite #8093 üzenetére
Ne vackozd le a kedvenc farmereim, amikben már a drágákról is leszoktam, mert jó néhány noname is kiváló minőségű.
Mivel nem az Everestre készülök, így nekem mindenhová megteszik a farmerek nadrágnak.
A -15-től +35-ig mindig farmerban túrázok, nekem ez jött be. Pont.
Nem is hiányzik más, sőt lehet, hogy egy farmert fogok magamnak megcsináltatni, vízálló térdlappal + 20cm-es alsó vízálló szárral. Akkor majd már kamásli sem kell... -
Kleroo
veterán
-
Fecniii
tag
válasz
MC Pite #8032 üzenetére
Ezt elmentettem magamnak, nagyon tetszik. Nekem egy Vanguard állványom van abból is egy olcsóbb, de relatíve nagyobb teherbírású, de nagyon nem szeretem, erősen gondolkodok hogy eladom és ez az állvány elég jó lenne ezért az árért.
szerk: Privátban ha nem gond leírnád miért pont ezt választottad? Milyen géphez vetted? Köszi
-
aleister
veterán
válasz
MC Pite #7837 üzenetére
Photoexpon kipróbáltam a Sigma 35 1.4-et. Ez is FX üveg. Bámulatos.
Létezik Sigmában 30 1.4 is, de ez csak DX.Ez utóbbi 110 felett kicsivel, az előbbi 224 körül van, ami a fele a Nikkor obi árának. Szóval vannak azért jó kis alternatívák, nem csak a fél misis üveg.
Megnéztem az új Sigma obikhoz használható dokkolót. Eddig állati nagy tévedésben voltam. Egy cikkből az jött le, hogy 100k körül van egy ilyen stuff. De nem! 15.000 pénz. Másfél szervizes kalibráció ára. Ezzel megkövetem a Sigmát, mert ez nagyon korrekt és baráti ár. A kiállító szerint ugyanazt el lehet vele végezni, mint egy szervizes kalibrációval.
Nálam nagyon mostoha szerepet kaptak eddig a Sigma objektívek, de felül kell vizsgálnom ezt az álláspontom, mert egyre jobb üvegekkel, innovatív megoldásokkal, és -a Tami után szabadon- kiterjesztett garanciával állati szimpatikus megoldásokat kínál.
Btw szombaton a Canon is bejelentette, hogy kísérleti jelleggel 3 év garit ad a dslr vázaira (milc-re nem) és objektívjeire.
(#7842) spanyoll:
Igen, de azért köszi! Értékelem. -
törölt tag
válasz
MC Pite #7837 üzenetére
Na igen. A 105-ös Nikkor sem hibátlan, elég nagy a lilás, de főleg a zöldes CA-ja például. Míg a 105-ös OS-es Sigma-é lópikula ehhez képest. Csak nagyon nem mindegy az AF pontosság egész képet kitöltő fejportrénál, szóval a Nikkorral pl. ha a szem orr felé eső tövét célzod, akkor ott lesz a fókusz, ha a pupillát, akkor meg ott. Tamron oda lő, ahova ő akarja, nem oda, ahova Te, Sigma meg passz, de az AF itt kritikus nekem és inkább korrigálok CA-t utólag, mint hibátlan kép legyen félrement fókusszal. Szóval ez sem tökéletes. Persze lehetne manuálfókuszolni LiveView-ban, de kültéren, álló modellnél a modell "billeg" annyit simán, hogy mikro szinten az 1 mp-el előtte beállított fókuszból kiessen, szóval abszolút nem életszerű nekem (emiatt is csodálkozom ezeken a csicsa über Zeiss üvegeken, wtf, meghalnék AF nélkül). Vagy én vagyok béna.. de a tapasztalat nálam eddig ez. Atok 105-öse gyilkosan pontosat lő - és CA-zik nagy kontrasztoknál tágon.
-
Freddy76
addikt
válasz
MC Pite #7783 üzenetére
Azért ne felejtsük el azt sem, hogy a vázak szinte mindegyike csal... Ha te iso 1600-ra tekered a vázat, az még lehet valóságban iso 1520, például. És ebben a csalásban a fuji tudomásom szerint eléggé élen jár... Mondhatjuk, hogy a fuji olyat tud iso 3200-on, mint a d7k iso 2000-en, de azért az eléggé érdekes, ha pl. ugyanazon körülmények között, ugyanazon rekesszel és záridővel a d7k 2000-ret mér, a fuji 3200-at... Nem kisebbíteni akarom a fuji érdemeit, bitang jó a szenzor, de a teljes képet ez árnyalja.
-
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #7722 üzenetére
ja tenyleg nem tunik rossznak az elesseg nyitva...de ezek az af-es problemak nem tetszenek...ki kell probalni egyet lehet.
amugy tamronnal hogy van ez, olvasom masik topicban is hogy chapel pl elegedett mert eles 17-50-et vett. miert ebbol nem csak olyan van h decenteres mondjuk, egyes peldanyok kozott elessegbeli kulonbsegek is lehetnek? es ezt hogy teszteljem ki ha meg eletemben nem volt ilyen uvegem?
tenyleg nincs vki pecsrol? hirdetnek itt ph-n eleg olcson egy 17-50-et...(#7723) gab.m
-
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #7603 üzenetére
azert azok az uvegek latoszogben kicsit mast tudnak. jo lehet a 17-50, de ha elkezdesz tajkepezni, epuletfotozni majd meglatod. eleg kompromisszumos lesz...
neha nem tudsz hatrebbmenni, meg ha hatrebb is tudsz, mas lesz a kep. ez pl attol jo, hogy a kozeli dolgokat nagyobbnak latod nagylatoban, hiaba megyek hatrebb, total mas kep lenne...10mm.
vagy peldaul ha lefele forditod a kamerat, mert bele akarsz komponalni a parton bizonyos dolgokat a kepbe vagy torzitassal jatszani. ezt max ugy csinalod meg 17mm korul ha letrara allszdetto.
vagy ha nem tusz hatramenni. rengeteg ilyen szitu van. itt pl sziklafal volt mogottem, 1m-t nem tudtam hatrebbmenni. a kep jo sok portre 10mm-bol allo panorama...tudod mit fotozol itt mondjuk egy kitobival. az uszokat, 105mm-en
vagy panoramazol 4 sorban, 23424 kepet. de akkor a tobbiek otthagynak
itt szinten hegy volt mogottem, 10mm es kb szuk .vki tajfotozni akar nagylato kell, nem lehet kikerulni, es nem 17-18mm..
de csillagfotozni tenyleg idealis lehet, ott ritkan problema hogy nem tudsz hatrebbmenni -
Andrew31
senior tag
válasz
MC Pite #7572 üzenetére
Jó..., etz egy ~400Ft-os kiegészítő volt.
(így belegondolva lehet kicsit drágán vettem :s ) Szóval van, ha kell, ha nem kell, akkor meg mindegy.
Meglehet, hogy ha majd használnám, nem fogom tudni, de most nincs kedvem itthon pötyögtetni, terepen meg már mindegy lesz majd.Lehet ki kellene próbálni párat és végigbogarászni minden funkcióját.
Amúgy ma reggel megrendeltem én is a 17-50-es Tamit
, várhatóan holnap jön, akkor majd lehet nekiülök kicsit ezeknek a programoknak is. (valamelyikben [mindben?] van "manual" fókusz is)
-
Andrew31
senior tag
válasz
MC Pite #7570 üzenetére
Hát, én csak azért vettem a kábelt, ha mondjuk kellene kihajtható kijelző néha a gépre. Telefon van, így sokkal olcsóbb, mint egy külső monitor. Kipróbáltam ezt a 2 népszerű appot, tényleg csak megnéztem, hogy működik-e, és hát működik.
(de ezek a telefonra mentik a képet (vagy csak oda is?), meg ilyenek, kellene egy, ami tényleg csak vezérlőként működik, ha ez egyáltalán lehetséges majd nézelődöm, ha annyira ráérek egyszer)
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #7567 üzenetére
szerk: Persze DX-re.
Én úgy voltam vele hogy pár lépésről az ötvenesbe is befér egy egészalak, de a fixet azért veszi az ember hogy kiemeljen valamit, amihez nem olyan kompozíció kell hogy az alany a képmagasság 50-60%át töltse ki, hanem 90et, és pici hely maradjon felette.
Ki a fene kíváncsi az ember cipőjére? Kis dof kell és szűkebb kompozíció hogy arcból/tárgyból/növényből megmutass valamit, nem azt hogy a tér/erdő/kert közepén van egy kis izé.
Nekem zoomból is a 28-75 volt a legkényelmesebb gyutáv (szükség esetére volt 18-200, de ami szinte állandóan vázon lévő fényerős alapzoom az csak itt volt használható. Szerk: kicsivel fentebb linkeltem a 17-50es galériát, nézd meg lenyitott exif adatokkal.Ha érdekel gyere le és próbáld ki, így a nagyítóskeresős, közgyűrűs, vakus, tokos, távkioldós, alapzoomos, fixes, gyutávos, képminőséges, akkumlátoros, markolatos/fogásos és egyéb kérdéseket fél óra alatt megelőzöd, és megnyomkodhatot a retró vackot is, de itt titok legyen, ami nem csattog az nem is jó
.
Én egy évig olvastam, próbáltam, vásároltam, eladtam, vásároltam. És mire faszán összeállt... Kezdem előről, de ez sokkal rövidebb lesz, 90% megvan vagy úton. Igaz, már ismerem a szokásaimat, úgy könnyebb -
lyunior
tag
válasz
MC Pite #7212 üzenetére
Próbálom elképzelni a szitut amikor fix obival fényképezek...
Tájfotózásra valószínűleg k..va jó, mert két hete voltam a Dolomitokban sziklát mászni, és praktikussági okokból csak a telefonom (5MP) volt nálam és mivel azon a minimális zoom is rommá zilálja a képet kénytelen voltam az alap fix beállítással dolgozni. És én sem gondoltam volna, de kib....szot ütős képeket csináltam azzal a kis vacakkal.
Ugyanezt mondjuk egy vadfotózásnal nehezebben képzelem el, bár itt már van elég pixel így lehet játszani a képkivágással. Hozzáteszem és azon anti PC emberek közé tartozom akik szeretik a keresőben készre komponálni a felvételt, ezt meg a fix obi kevésbé támogatja.
Te hogy látod? -
lyunior
tag
válasz
MC Pite #7209 üzenetére
Kicsit meg vagyok lőve e tekintetben, ugyanis a 18-105 ös obi tökéletesen megfelel általános célokra. Ami nagy vágyam, az egy hosszabb üveg természetfotós (főleg állat) célkora, de ugye oda nem árt a fényerősebb cucc, az meg egy vagyon. Tehát nem mostanában kell olyat vennem. A 105-ös kistele meg már használható közelebbi célok lövöldözésére, esetleg portréra, mert az eddig használt kompakttal vért izzadtam, hogy elmossam a hátteret de az eredmény mindig elég silány lett.
Szóval ez a 18-105 os obi egy kompromisszumos kényszermegoldás, hogy legyen is üveg a vázon, meg használni is tudjam valamire.
Aztán majd csak megsegít a gondviselés egy valag cash-sel és tudok venni valami kilóméteres kályhacsövet F1.4 es fényerővel. -
lyunior
tag
válasz
MC Pite #7196 üzenetére
Én topok, te topol, ő ...
"Amíg pszichológushoz nem mentem, határozatlan embernek tartottam magam. Ma már nem vagyok ebben annyira biztos..."
Azért szeretek vájtfülü (szemű) emberekkel beszélgetni, mert egészen más megvilágításba tudják helyezni ugyanazt a dolgot. Amikor feljöttem a fórumra, határozott elképzelésem volt a vázat illetően, most már benne val a bogár a fülemben.
Ennek ellenére jó hogy tájékozódok, mert a régebbi nagyobb és az új kisebb között nem egyszerű a választás.
Minél több kommentet olvasok annál inkább meggyőztök, hogy ne a 3200-őt vegyem.
Bár még nem kiforrott, hogy mi legyen helyette. Elültettétek bennem az 5100 csíráját, de még nem nőtt fává. -
lyunior
tag
válasz
MC Pite #7188 üzenetére
Bár most hogy kicsit utána olvasok, nem is tűnik olyan rossznak.
Pl. a HDR teszik benne.
A 3200ban nincs, sőt még expo sorozat se.
Nem tudom...Valami jó kis kombináció kellene (váz+obi), ami kijön 200 rupó körüli árból.
Régóta eszem magam rajta, mert a pénzem se sok, meg az eszem se, meg valami haszontalan cuccot se akarok venni...Bár most Nikon-os fórumon vagyok, ahol gondolom a Canon felér egy szitokszóval, azért a Canon-on is gondolkoztam, de amikor egy belépőt volt szerencsém a kezembe fogni, azt elég gagyinak éreztem, legalábbis az ergonómiáját tekintve.
A nikon valahogy jobban tetszik. -
lyunior
tag
válasz
MC Pite #7188 üzenetére
Sokallod a pixelt a 3200-ban, vagy a képérzékelőt találod jobbnak a 5100-ben?
Mástól is hallottam már, hogy az 5000-es szériát javasolta.
Most a 7100-ról olvastam jókat, főleg természetfotózásra, de az ugy 3x annyiba fájna mint a 3200.
Árban végülis hasonló lenne, de kicsit zavarna, hogy a technikai fejlődés már átlépte az 5100-at.
Vagy rosszul látom? -
lyunior
tag
válasz
MC Pite #7186 üzenetére
Gondoltam ilyesmire én is, de pont a fényerősség kérdése tántorít el. Bajban vagyok, mert jó lenne némi természetfotózás, de oda meg fényerős tele lenne jó, az meg ugye a házunkkal azonos árban van. Tehát valami kompromisszumos megoldást keresek.
Olvasom itt a fórumon, hogy sigmában is egész jó minőség kapható, elérhetőbb árakon.
Szeretnék venni egy D3200-at, de a kit obi (18-55) helyett valami használhatóbb kellene, erre keresek megoldást. -
Freddy76
addikt
válasz
MC Pite #7175 üzenetére
Szerintem ez a kérdés engem érdekel itt a legjobban, de ki fogsz kapni, ha offolsz. Inkább lehelj életet ebbe a topikba, és írd le, hogy miért cseréltél, mennyiért cseréltél, hogyan cseréltél, mid van hozzá, meg egyebek.
-
MC Pite
veterán
válasz
MC Pite #7169 üzenetére
Nullszériás OOC jpegek: [link]
Az af sebesség javulása (bőven), focus peaking és a fókuszpont váltás gyorsabbá tételével sokkal szerethetőbb, nem értem előző tulaj miért nem frissítette. Jah, HG-XE1-el használom, nem is olyan kicsi mint ahogy képeken tűnik, pontosabban elég ehhez a súlyhoz.
A drive gombot és a 2 dimenziós q menüt ha a többi gyártó nem másolja le akkor ökrök
.
Film módot korábban sose használtam a fujiknál, viszont most kóstolgatva egész jó cucc, az X10esen is rálesek. -
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #6770 üzenetére
na vegere legalabb mar egyetertek a hozzaszolasod nagy reszevel
teny h kicsit elbeszeltunk egymas mellett.
90e-ert tenyleg nem jon ki az a set, mondjuk abbol kijon egy 18-55, 50 1.8d, d70, raynox 250. pont volt ilyenem is, egesz univerzalis. de most inkabb ne menjunk bele hogy melyik a jobb x10 vagy ez
ugy sem tudsz meggyoznimajd kiprobalok mar egy ilyen fujit, kivancsi lettem na.
-
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #6760 üzenetére
"X10/X20at 17-50-hez vagy hasonló zoomhoz lehet/illik hasonlítani, nem egy makró fixhez."
miert csak ahhoz er hasonlitani? azert annyira nem olcsok azok. en ar/ertekben gondolkodom es te meg makrorol beszeltel.
x10 arabol veszek egy d70-et, egy sigma 105-ot, sot meg egy 18-55 vagy 50mm is, es osszeall a regi felszerelesem. ez macroperse tajkepfotozasra, portrefotozasra is ossze lehetne rakni ennyiert jo setupot ami agyonveri a fujit ha a kesz kepet nezed. az uvegek (ara) miatt.
persze ha a lhoce-ra kellene felmaszni inkabb a fujit vinnem de amugy...nyilvan ettol meg jo atlagjuzernak az x10, de ne csinaljunk mar ugy hogy ez az ultimate macrogep, foleg ha a sajat zoomobidhoz hasonlitod. semmiben sem ultimate. nem vitatom a legjogosultsagat, sok mindenre hasznalhato, de az hogy sok mindenben jobb mint egy dslr a tomegen, mereten kivul sztem csak te gondolod komolyan...de azt osztom hogy kivalthat siman egy kitobis dslrt. es zarojelben teszem hozza hogy a meret, tomeg sokszor elony. pl focus stack kezbol, hasalva amikor a legkisebb oldaliranyu mozgas is elronthatja a kepet.vagy raraksz egy vakut softboxal, jol elbirja az x10? 1:1-en megmozdulsz par mm-t es mashol van a fokusz. 2:1-en gondolhatod milyen focus stackelni kezbol ugy hogy vaspalcan log a vaku+softbox a vazrol. probald ki ekkora nagyitason es szolj mennyit szamit a tomeg, fogas, felfekves stb...nem art sietni sem mert nem marad ott orokke.
multkor nezegettuk a fuji 60 makroobit, ha jol emlexek munkatavra az sem volt vmi acelos. de legalabb jo dragabiztos csordaszellem, de sztem van vmi oka annak hogy minden "profi" 1-2 kiveteltol eltekintve dslrezik.
de meg hazai viszontlatban se nagyon latok senkit aki nem dslrezik es ugy megjegyeztem volna a kepeit.
fotozzon talan froghunter (de o 1 droid, neki mind1 mi van a kezeben annyira ugyes) evakar, mondjuk ezek lehet inkabb bridge gepek...nem tudom.
itt fotos topicokbol se nagyon remlik senki aki kepelne. multkor freddy linkelt vmi eskuvofotost aki milcezik...
ahogy vmi erdemleges funkcioban (amitol jobb lesz a keped) agyonverik a dslreket a milcek biztos meg fognak jelenni profik is akik fotoznak veluk...meg ha dragabbak lesznek akkor is.(#6763) forceberg pedig jo ez. kis dof nalam nem hatrany soha
vagy mi nem tetszik neked rajta? tenyleg jok a szinek. milyen a 150? zaridoben hol tudod kitartani? 105-ot mennyinel hasznalod?
es amugy nehez? portrezni vagy ilyesmit fotozni kenyelmetlen lenne a sulya miatt ha tartani kell?nekem is jo nagy reject gallerym van, majd egyszer kivalasztok belole 20-30 kepet, lehet pont azok tetszenek majd masoknak. igy is sokszor azokat a kepeket tetszikelik, amiket fel sem akarok rakni csak mondjuk paromnak tetszik aztan megis. ezt meg ezt sem akartam felrakni...
szerk: 2x annyit irtam mint eperkutyus szokott, be is fejezem az agymenest
-
m3ss
veterán
-
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #6735 üzenetére
"Természetesen nem mindenben. De bokehban közel van/hasonló (ugye azért vágod az X10-et is valamennyire?). Ergonómiában relatív, de nem hátrány ha kicsi ilyenkor a gép, kezelésben meg mint korábban kifejtettem sztem a D90/D7K felett van, logikusabb kezelés, okosan megválasztott gombok és funkciók. Mf X20-nál már királyság (itt annyi mint a miénknél, nagyít, zajos, ennyi; max tamihoz képest nagoyn finoman lehet állítanni, tamival csak durván).
És nem is mindegy ugye milyen szinten nézzük. De amire használnám, ott szerintem pariban van a nagy cuccommal, ugyanúgy felpattintom a körvakut, aztán ha időm engedi hasonlítgatok."freddynek ha jol emlexek x10-ese volt amit megfogdostam, bar lehet vmi mas fuji volt. bar kb 2 percet volt a kezemben szoval abszolut nem ismerem. de hogy ergonomiaban meg kezelhetosegben ez jobb mint az en 2 tarcsas nehez cuccom (sot barmilyen parameterben, featureben ami makrozasnal jo nekem) abban nagyon ketelkednek. de teny hogy targyfotozni az is hasznalhato.
tamron 90 fokuszgyurujet sem ismerem, csak a sigma 105-ot, de hat ez nagyon finoman allithato.csodalkoznek hogy egy ilyen x10 fokuszgyuruje precizebb lenne mint egy direktben erre kitalalt makroobjektive, de elhiszem, nem probaltam.de ha ennyire mindenben jobb neked meg az x10 is mint egy dslr, akkor miert van meg mindig meg a d5100?
(#6744) Freddy76 "a 18-105-ről alkotott véleményem nekem is árnyalódott... A fuji x20-ra szerelt obi nyilván nem hasonlítható össze vele, de azért az beszédes, hogy az x20 (szerintem) símán hozza egy d3100+18-105 képminőségét..."
hja, elhiszem. es ha nincs nagyon masra igeny akkor miert cipekedjen feleslegesen az ember?
egy dslr akkor eri meg ha veszel hozza uvegeket, es cipeled is oket magaddal, cserelgeted oket. kulonben nem lesznek jobbak a kepek egy atlag zoommal dslr ide vagy oda. de legalabb erosebb leszel a cipekedestol
ezutan mindenkit kuldjunk at a milces, fujis vagy akarmilyen topicba. aztan amikor rajott a juzer hogy pl jo ar / erteku makroobjektivre vagy nagylatoszogu obira van szuksege akkor meg visszakuldik oket ide
vagy lehet par ev mulva mar nem is kell visszakuldeni oket -
Freddy76
addikt
válasz
MC Pite #6742 üzenetére
Én? Mit érdekel engem a makró? Makró az, amit m3ss csinál gombákról. Ez így jó?
Ha már m3ss: a 18-105-ről alkotott véleményem nekem is árnyalódott... A fuji x20-ra szerelt obi nyilván nem hasonlítható össze vele, de azért az beszédes, hogy az x20 (szerintem) símán hozza egy d3100+18-105 képminőségét... A 18-105 szerintem fél éve nem volt a gépemen, el is kellene adni...
Aleister: miért ne lenne? Nem értem a kérdést, ha ott a szemed a kukucskán, akkor tök mindegy, hogy honnan jön a napfény, tisztán látod a keresőt.
-
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #6735 üzenetére
"Azért egy 18-105 egyetlen obinak egész vállalható."
errol sokszor kifejtettem mar a velemenyem, annyira nem szokott nepszeru lennilegalabb a 18-105 olcso. amugy ja kezdoknek siman jo. amig ra nem jon a juzer hogy mit akar fotozni, 18-200 is hasonlo.
de ha elkezdesz fotozni, vagy csak 1x.com-ot nezegetni rajosz hogy vadhoz nem jo, makrohoz nem jo, tajkephez szuk, portrekat meg sokszor hattermosassal csinaljak akkor rogton ott tartasz hogy igazan nem jo semmire sem. es meg itt azt sem hozhatod fel ervnek, mint a milceknel hogy legalabb kicsi es kenyelmes azert jo...
nem lesz nagy kulonbseg abbol hogy most 3 obit viszek vagy 1 nagyot. latod te 3 gepet is viszel nyaralni, igy mar a 18-200 mint koncepcio is megmagyarazhatatlan -
Peethy
őstag
válasz
MC Pite #6731 üzenetére
Kifejtem: az, hogy az EVF-ben a végső expót lehet látni, egyszerűen nem igaz. Főleg szürkületben, sötétebb szituációkban, ahol ez fontos lenne, simán téveszt 1-1,5 fényértéket, a zajosodásról nem is beszélve. Akkor mivel látsz többet? Főleg a G2-nél, volt olyanom is, ott köze nem volt a később látott képhez. Hogy a felsőkategóriás EVF-ek mit tudnak, azt nem tudom, de azokat akkor a FF-pentaprizmás OVF-ekkel kéne összehasonlítani. Aminek szintén semmi értelme, mert almát a körtével effektus...
-
m3ss
veterán
válasz
MC Pite #6731 üzenetére
valahogy erre utaltam en is, amikor mondtam hogy semmire sem jo
vadat lehet lefotozol vele oriasi szerencsevel, de az is olyan lesz amilyen, tul rovid, nem fenyeros...akkor meg minek erolkodni?
a ganajturo nem lenne rossz, 100% cropon
a meh kicsuszott a dofbol, persze telefontol biztos nem rossz, de hat attol meg shiftdel nalam. gyikot meg le se fotoztam volna, rosszak a fenyviszonyok, meg ilyen szogbol ilyen hatterrel tul kusza lesz.
tajkepre szinten szuk lesz a 18mm. dof, hattermosas sincs kreativkodni. akkor mire jo? azt ertem hogy miert talaltak ki, kell marketing szempontjabol egy jo nagy atfogasu uveg amit el lehet adni a bridge-hez szokott nepnek, de nem gondolnam hogy haladobb fotosok is ilyen uvegeket akarnanak venni.
van egy elonye, hogy raw-ban tud fotozni a mogotte levo kamera. azon kivul biztos inkabb zsebrevagnek en is egy ixust vagy akarmit, azzal is megfotozom kb ugyanazt a szinvonalat csak az 150g es a zsebemben is elfer. es kb ingyen van. -
Peethy
őstag
válasz
MC Pite #6724 üzenetére
"Próbáltál valaha _normális gépen_ arcfelismerést (eretnekség!) ami még az EVF-ben expó után rögtön a felismert arcra zoomol fél másodperc után(addig látod a kompozíció/fénymérést jó lett-e) és látod fasza lett-e? Lehet hogy bénán hangzik, de negyed óra után úgy hiányzik mint az állat!"
Gondolom szubjektív élmény, de szerintem kicsit túldimenzionálod az EVF előnyeit. Nyilván rögtön vissza lehet benne nézni a fotót, meg előre nagyjából leellenőrizni az expót, de az esetek többségében ez ugyanúgy közelítés, mint az OVF-ben megjelenő visszajelzés a helyes expóról. Használtam mind a kettőt, egyikből sem a csúcskategóriát, hanem a közepet. Van számos előnye az EVF-nek is, de nekem nem hiányzik a GX1/LVF2 páros, mert a D300 keresője legalább annyi pozitívummal jár együtt.
Pont a lagot nem említeném negatívumként, ez már két generációval ezelőtt sem volt zavaró, a mostani 30-40ms pedig kb. a kétszerese annak, amit a közepes monitoroknál input lagként észlelünk. Tehát észrevehető, de szerintem egyáltalán nem zavaró.
-
aleister
veterán
válasz
MC Pite #6709 üzenetére
A cikk alapján az emberi reakcióidőt kb 10-20%-kal növeli meg az említett késleltetés. A kérdés már csak az, hogy ennek mennyi hatása van életszerű használat közben.
Én egyébként nem nézem meg minden egyes expó után az elkészült képet, csak ha érzem, hogy valami nem volt oké a komponálással.
-
r3dsnake
nagyúr
válasz
MC Pite #6537 üzenetére
Köszi szépen! Amelyikben adapterben van üveg, azzal viszonylag használhatóbb lenne az M42-es obi?
Lenne még egy kérdésem. Egy Minolta MD 50mm f1.4-es obi és egy ILYEN adapter hogyan szuperálna együtt? Mennyire lennének használható fotók? A régebben M42-es helios obit próbáltam már D90-en egy tökegyszerű adapterrel, és azzal is készültek igazán jó képek, egyedül a végtelen fókusz hiánya volt zavaró.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Everest / AIDA64 topik
- Nyaralás topik
- BestBuy topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- IPhone 15 Pro 128GB Szép Állapot! Akku:88% Jótállás: 2026.04.09.-ig
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest