- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Légies iPhone halvány színei
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
80hun
addikt
A másik topikban bedobtak egy videot .
-
aleister
veterán
Melyik részét nem érted?
DX-en, FX-en ugyanazok a telék mennek. 70-300 és 70-200-ak. A fixek dettó, kivéve a 35-öst. Makrók (Tamron 90, Sigma 105, 150) megint csak mindkét formátumra jó.Tehát leginkább az alapzumoknál van különbség, és itt igaz egyedül, hogy méretben jóval nagyobb az FX-re szánt üveg, mint a DX-re.
-
törölt tag
[link] Persze ez biztosan nem profi optika.
80hun: Nem is tudom, nekem az E-mount 70-200 f4 nem tűnik valódi E-mount obinak. Kb olyan, mintha az A-mount verziót (ami mondjuk nincs) az E-mount-hoz igazították volna.
Larry303: Akkor viszont ne keverjük össze a FF-et sem az APS-S-vel. Ugyan az az obi a két rendszeren teljesen más DOF-ot fog adni.
-
80hun
addikt
Előre közlöm nem vitatémaként dobtam fel hogy ez jobb vagy az.
Csak érdekesség hogy mennyire elkezdett fejlődni ez az oldala a piacnak.Hát igen az árak húzóssak egyenlőre de azért a Zeiss obik elgég jók,, meg a G-s sony-k se elhanyagolhatók.
Az obik meg majd gyarapodnak.
Egyébként a 70-200/4 tele 840g. Szép nagy darab :-)
Zeiss 16-35/4 518g.Meghát örülünk mert a sony dobálja ki az új szenzorokat és a nikon is profitál belöle és ez mindenkinek jó.
-
80hun
addikt
A kis fuji aps-c persze hogy nem ellenfél a nagy sony szenzoros D800-nak.
De mondjuk az A7R vagy az új A7R Mark II.A A7RII tesztjét én már nagyon várom mit mutat az új BSI szenzor.:-)
De nemkizárt hogy a d800 utódjába majd a 42Mp-es szenzor fog belekerülni.Már nemsoká lesz AF Nikon G adapter is, csak még kicsit fejleszteni kell rajta.
-
törölt tag
A ViewNX2 a módosítások során roppant primitív megoldást választ: a módosított nef file-t simán hozzáfűzi az eredeti nef file elejéhez. Szóval visszafordítható, maximum minden egyes mentésnél megnöveled a file méretét az eredeti mérettel.
Próbáld ki inkább a CaptureNX-D-t. Az nem ment semmit a file-ba, hanem létrehoz egy NKSC_PARAM almappát, és minden a mappában levő módosított nef-hez ott tárol egy paraméterlista file-t (8 KB darabja, legalábbis nálam). Jóval helykímélőbb, csak az almappa meg kell, hogy legyen. Szóval ha másolod a képeket valahova, akkor a paraméterek mappája is kell, különben az eredeti képet fogod viszontlátni.
-
Ed Parker
nagyúr
A mkII obik azért a legtöbbször jobbak,mint az előd, a vrI-nél élesebb a vrII, plusz két ED lencse, nano kristály bevonat, amiről elég szépen lepereg a kosz, kicsit rövidebb és a stabi és fejlődött egy rekeszt.
De ez így volt a kenonnál is 70-200/2.8IS és a mkII-nél is jelentős javulás érkezett,egy nagy áremeléssel.
Ettől független egyetértek veled, nem mindenkinek érnek ennyit ezek az újdonságok,mert a vrI is egy remek üveg. -
Byk01
őstag
A d810 36MP-je meg engedi a croppot elég rendesen, meglesz az a 120 így is.
Viszont a 120-ból akár a 200 is meglehetne. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Tami nem jó, de ami nincs meg mm-ben, arra ne hozzuk fel, hogy "úgyis ott van a crop", mert az mindig ott van. A hosszabb telénél is.
-
aleister
veterán
Az nem vigasztal, ha a konkurenciánál is fosul van megoldva. Nem nekik akarok rosszat, hanem magamnak jót.
Egyébként engem ez annyiban nem érint, hogy a D5100 egyetlen, középső keresztszenzoros AF pontját szocializálódtam. Mindig középen fókuszálok, és gyorsan újrakomponálok, ha szélre akarom vinni a témát. Gyakorlatilag nekem mindegy, hogy hol, mennyi AF pont van.
Ezért jó fapados cumóval kezdeni.Ettől még a probléma létezik.
-
imyourfriend
őstag
A 24-70 2.8G-vel hogyan szuperál a két váz, van szignifikáns különbség? Mert az 50-500 nem mérvadó mivel fényerőtlen és bizonyos gyútávokon nem túl penge. iso-ban leméretezve nézted, úgy jobb a D7100, vagy milyen összehasonlításban? Félre ne érts teljes mértékben elhiszem, csak a körülményekre vagyok kíváncsi meg hogy "mennyire" jobb a D7100 iso-ban.
-
Throme
veterán
Ezt a szitut egyszer már itt kitárgyaltátok a srácokkal, hogy nem biztos szerencsés egy "sötét" obit rossz fényviszonyok közt használni és egy haladó hobbista vázat ezért lehúzni.
Ahogy írod is fényerős obi kell, ami viszont durván drága abban a tartományban.Én azért meg merem kockáztatni, hogy ha Zoli bácsi vesz egy 7100-ast akkor inkább öröme lesz benne, mintsem olyan bosszúsága, mint neked.
szvsz
-
Colonel993
senior tag
Nekem ezek így most kicsit túlspilázott, fals dolgoknak tűnnek...
A tőled átvett Tami 70-300-al pl végig lett fotózva a Netadós tüntetés egy D7K-s vázon. (este volt, max térvilágítás, F4-től 5.6 -ig változó fényerejű üveggel)
Az AFC valóban döglött (bár ezt nem ilyen körülmények közé találták ki) de S-en simán végig ment pöccre a móka...Ha most vesszük azt, hogy a D7K -1 Fé-re van garantálva a D7100 meg -2Fé -re... semmi se magyarázza az általad elmondottakat...
Nem egyedi probléma volt ez?
Olyat még eltudok hinni, hogy más az AF léptetés algoritmusa... és pont nem volt nyerő a szituhoz, de ilyensfajta kontraszt már rég kibukott volna temérdek fórumon, köztük itt is.Amúgy sötétben logikus, hogy 1-2X mellé megy hangyányit az AF... ezek is fény alapján mennek, ahogy fogy; exponenciálisan nő a tévesztés mértéke (sőőőt, nappal is ha olyan a hangulata...)
Canonéknál azt vettem észre, hogy ott az AF pontok kisebbek, emiatt nem tud beleszólni a hatalmas területen pl, hogy most a szemnél a pupillára, vagy a szivárvány hártyára vagy épp a szempillákra állítson éleset.
Bár náluk "más" az AF elképzelés is. -
Larry303
addikt
nem tudom én ezt nem tapasztaltam vele...d7k hoz képest pedig sokkal jobb a fokuszrendszere...
volt pedig olyan körülményben is, benti fénynél, hogy iso 2500 f3 on kb 1/20 kellett, és teljesen jól működött.
követő fokuszt szar fények mellett nem próbáltam kint teljesen jó volt ellenfényben is, közeledő témánál.
mondjuk az is igaz, hogy 2,8 nál lassabb üveget nem raktam rá. -
aleister
veterán
"meglehet, hogy még te is hallanál újat egy ilyen összeröffenésen"
Ez az egyetlen dolog, ami miatt vonzó lehet egy ilyen tanfolyam, képzés. Eddig bárhol voltam 99%-ban már ismert dolgokat hallottam. De mindig volt kb 1%-nyi info, ami újdonságként hatott, és elég hasznosnak bizonyult.
Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy megéri-e ez.
-
imyourfriend
őstag
Én biztos a 300/4-et választanám, bár most f*s a forint így nem túl nyerő az ebay. De az a fix már f/4-en is karcol míg rekeszelni kell a zoom obikat.. mm-ből sohasem elég, meg ahogy írtad az 50-500-as bigma 300mm felett már csak dokumentálni jó.
Igaz ez ekv 450mm DX-en, ettől független számomra még mindig esélyesebb mint egy zoom obi.
(#23165) Throme: Kai csinál hajmeresztőbb dolgokat is, neki csak kipucolják (vagy még azt sem) aztán viszi tovább a vázat.
(#23171) Ed Parker: Az a 300/2.8 VRII vagy 1,7 millió forint környékén van.
-
-
-
Throme
veterán
Sztem az az 1/500 is kevés lehet, ha 150-500 obi van fent. 500mm közelében már kéne az 1/750 és akkor még a mozgó célpontról nem is beszéltünk.
Egyébként AF sebesség szempontjából már egy 55-200/300 és egy 70-300 VR közt is érezhető a különbség, pedig mindkét obi sötét.
Mi lehet ha egy 70-200 f2.8 van az ember gépén?!
Na én ezt nem is fogom megtudni...csak költői a felvetés -
imyourfriend
őstag
Szükségeltetik adott esetben a zoom igen, viszont ha azt nézed a fix üveg arányaiban sokkal többször betalál és minőségibb képeket tudsz vele készíteni. Nem véletlen adtam el a 120-400-at, rekeszelni kellett mindig sőt 400-on f/10 vagy f/11-ig is akár. Persze ott már jó volt a képminőség, csak D90-en valamint D7000-en nem akart működni a dolog az iso miatt, D600-on simán működne és a 120-400 csak egy fényerőtlen belépő tele.. egy 120-300 2.8 nehéz drága meg körülményes kézből madarazni vele azért. Megvitattuk már egyszer a témát, de mindig arra a véleményre jutok hogy inkább készüljön 50 minőségi kép egy fix üveggel mint 200 nem túl acélos a zoom obival.
-
m3ss
veterán
azert kalibrald be elotte az uveget...meg ne 1/125-on lovoldozz vele. ugy biztos tobb megtarthato keped lesz
amugy meg rengeteg mulik az uvegeken, ha az af pontossagot nezzuk. fontosabb mint a vaz sztem..en legalabbis ezt tapasztalom. lehet ez a bigma 5d3-on se talalna annyit...ff kamerakra visszaterve, azert sztem dofban, zajban, keresoben, fogasban adnak akkora pluszt hogy boven megerjek.
sztem termeszetfotozni egy 7d sem hulyeseg...es a kulonbozetet inkabb vmi durva uvegre kolteni. iso1600-ig meg hasznalhato. cserebe durva af, es ff meretu kereso. -
Throme
veterán
Szvsz ha ennél komolyabb, vagy durvább körülmények közti felhasználás a cél, akkor a d7100 nem a te géped.
Ez a váz egy haladó hobbistának készült, nem pedig Máté Bence szintű képelésre.
Nekem repülőnapon (szikrázó napsütés) egy 70-300VR-el teljesen jól működött. Ami nem sikerült inkább volt user error, mint AF bénázás.
Mindenhol azt olvasni, hogy természetfotón belül állatokat inkább fényerős optikákkal érdemesebb.
Már a belépő FF is elveri a DX-et zajban.
AF terén meg a D7100 sajnos hülye koncepció mentén középre halmozza a keresztszálas AF pontokat.
Canon tesz a szélekre is.Ahogy itt olvasgatom a fórumot a hsz-ekből az jön le nekem, hogy a canon AF-ben jobb.
Ha ez így van, lehet canonra kell váltanod, vagy FF-re.Említetted az árakat is. Azért vedd figyelembe, hogy egy D7100 nekünk drága. Megjelenésekor kb 1200 € volt max, ami ugye a minimálbér környéke...mármint jóléti társadalomban.
Szóval ez egy kis hobbigép. -
Byk01
őstag
az általam ismert természetfotósok zöme kanonok
Te ilyen katolikus papi körökben mozogsz?
-
törölt tag
Ahogy forceberg is mondja, a fázisalapú AF pontokra gondol sztem.
Ezt fedi le egy D600/610 a fókuszpontjaival.Egy egészalakos, harmadoló környékére tett modell arca például már bőven kívül esik az AF pontokkal lefedett területen, tehát rá kell fókuszálni, arra tartva a gép egyik fókuszpontját (középsőt, vagy vmelyik szélsőt), majd így rögzített fókusszal visszaállni eredeti helyzetbe és katt. Ez kis mélységélességű üvegnél tágon elég gebaszos tud lenni, mert fókuszálás utáni visszaállás során a fotós szimplán az előbb rögzített fókuszsíkot elvesztheti, mögé vagy elé érkezik meg és kész a "homály".
(Ezzel szemben a LiveView és az ő kontraszt alapú fókuszmódszere az egész képernyőt lefedi és újrakomponálás sem kell, csak lassú).
-
törölt tag
Nyugi nyugi, felmegyek Pestre, megszaglászod a nyócázam, én meg az iksztéeggyet
Egyébként abban is van 9 fázisalapú pötty a szenzoron, elvileg nem kéne tetűznie. Az OM-D E-M1 az E-M10-emhez képest például valamivel instantabb, illetve a huntingot hírből sem ismeri. A fázisalapú pontokkal odarántja nagyjából a fókuszt, a kontraszt alapúval ráfinomít és ollé. Ultimate megoldás.
Na majd azért megszaglászom, bár nem tervezek most nagy pénzt tartani fényképezőben (=marad az E-M10) de megtapiznám szívesen
Lehet kitérek hitemből
-
imyourfriend
őstag
-
törölt tag
A D800 AF mocsok jó sötétben is. Igaz nekem segédfény ON volt mindig, mármint gyári alapbeállításon, de bármilyen karácsonyi félhomályban a fa mellett ha lőttem, az oda tette. Szegény kis Olympus meg most hajlamos kevés fényben huntingolni
de hát nem ezért vettem
- mondjuk a focus peaking fasza cucc..
A 800 fókuszában az a poén, hogy a sötét utcánkat mikor hülyére expóztam nagy záridővel, szintén szuperül ráállt azonnal akármire. Szomszéd kocsija, oszlopok, bármi. Pedig oda az AF segédfény már nemigen ér el, nem lézer ez..
Meg eléggé üvegfüggő, 50 1.4G-nél szerintem a Tejútra is pontosan rááll
pedig néhány százezer évbe beletelne, mire a messzebbi csillagokik elér és visszatér az AF segédfény 1-2 maradék fotonja
Voltam salsa buliban, fotóztam vele, na ott volt néha mellélövészet. De ott a WB úgy imbolygott, hogy kézzel lekövetni kb. k.o. Egyszer kék diszkófény, aztán zöld, aztán piros, aztán sárga, aztán fehér, aztán ezek feles arányban egymással tetszőleges ismétléses kombinációban
+ hozzá két diszkógömb és akkor állj korrekt WB-re, na meg hipersebességgel mozgó egyedek egy salsa tánciskolából. GLHF
Esélytelen volt. A Nikonok jól tűrik a kéket-zöldet és a vörössel állnak hadilábon, ezért olyan wb-re álltam kézzel, amiben a vörös a legjobban mutat és a legkevésbé ég ki (kifog amúgy így is), aztán hajrá. 10% kuka lett így is, AF miatt.
-
Larry303
addikt
kicsit szebben hangzik, hogy kevés fénynél gyengélkedő AF-fel
de azért jó lenne ha megnyugtatnátok
tervezem a 610est, kb 2 kattintásra vagyok tőle, illetve már megvannak a kinézett üvegek is hozzá...pont a dx en megismert
(khmm megutált)fokuszrendszere miatt nem ugrottam bele egyelőre, viszont kipróbálva (600as) illetve neten olvasva egyértelműen máshogy muzsikál FX en mint DX en, most akkor mi legyen, basszam ki a pixxx- ba az egész szettet? -mondjuk nekem most minden atom pontos, ami fokuszhibás az durván az, szal vagy user error, vagy kilogott az érzékelő a kis négyzetből és azért harapott mellé, kb 20ból kb 1 max 2 kép. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- E-roller topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Elektromos autók - motorok
- Kerékpársportok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG OLED Televíziók: KÉSZLETKISÖPRÉS -30%
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest