- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Íme az új Android Auto!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
Aktív témák
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Szten Márs #17715 üzenetére
Üdv a Nikon topikban Szten kolléga!
-
charlie_hu
aktív tag
válasz
Szten Márs #17711 üzenetére
Fel lehet rakni DX obit 35 mm-es kockára is, csak max lesz vignettálásod. (vagy sem, ez objektívtől függ, pl a 18-55-ös 30mm környékétől már ki tudja tölteni a teljes képkockát)
-
Sucuka
senior tag
válasz
Szten Márs #17711 üzenetére
Köszi szépen. Nem tervezek venni FX obit (egyelőre), annyira azért nem állok jól anyagilag, csak ha pl egy régebbi objektívet szeretnék "bugászni" pl ebay-en és az FX, akkor tudjam, hogy működhet-e vele, vagy felejtős.
-
Kerio
őstag
válasz
Szten Márs #13567 üzenetére
Csak azért kérdem mert ebben az árban van még pár márka. De tényleg nem tudom, azért kérdeztem, hogy van-e tapasztalat?
-
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #11766 üzenetére
Ahogy írod, bár úgy tudom újat kapni Nikonhoz, hivatalos forgalmazónál már eleve csak a beépített motorral lehet.
-
Throme
veterán
válasz
Szten Márs #11648 üzenetére
Az mennyire befolyásolja a képminőséget, hogy az alapértelmezett iso érték ennél a gépnél 200, a 100 - esetleg 64 - helyett?
Kérdezem ezt azért is mert én többnyire iso 100-on használnám (ahogy a fényviszony engedi persze) kültéri fotózásoknál, nappal.... vagyis ahogy én azt elképzelem -
Karima
őstag
válasz
Szten Márs #11266 üzenetére
De, most már gondoltam arra is
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #11012 üzenetére
Próbáltad már? Van előnye a PEF-fel szemben?
De menjünk át a saját topikba, majd ott válaszolj légyszi.... -
Sefter
veterán
válasz
Szten Márs #10445 üzenetére
komoly...
-
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #10416 üzenetére
17-70es sigmáról mi a véleményetek? (temrészetesen a HSM-es)
bár az jóval drágább...Degeczi: erre gondoltam
-
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #10413 üzenetére
a fix 50-est olyankor találnám értelmesnek, amikor pl kevés a kitobi fényereje tele állásban (meg gondolom minőségben sem ua...). tudom, hogy portrézásra használják, de gondolom tökéletes lehet általános használatra is, nem?
de a legjobban egy makróra fáj a fogam...hmm lehet jobb, ha hagyom tényleg.... kb úgy 90-et érhet talán a gépem. kitobival
65-öt a D50 az eladó szerint, 30 a 70-300 sigma akkor a 28-80 45k?lehet hogy inkább nem költök egyelőre. (bár az a baj, hogy akkor meg elverem másra/egyéni problémák
/)
erre gondoltam...
a 17-70-es sigmával csak az a bajom, hogy sok hibás példányról hallok
-
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #10411 üzenetére
ennyire?
lehet még a végén egy 17-70-et veszek, bár lehet, hogy full nem lesz rá pénzem -
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #10409 üzenetére
van egy ilyen ajánlatom:
a gépemet beszámolnák (attól akitől vettem) egy D50-be+28-80 Sigma 1:2 makró leképzéssel+ 70-300 Sigma 1:2 makró leképezéssel +40-et ráfizetekszerintetek?
igazából anno (2 hónapja) azért nem vettem meg a D50-et (1: nem volt hardveraprón) mert sokkal régebbi gép
a 35-öst portrézni fix, hogy nem használnám
mondjuk amúgy sme portrézok
-
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #10272 üzenetére
A nem VR-es Nikkor 55-200 egy kulturált darab, és - bár már csak használtan kapható - az ára is elfogadható.
-
svili
tag
válasz
Szten Márs #10272 üzenetére
A Sigma 55-200 és 70-300 objektívekből is van már AF-motoros - legalábbis a 220volt.hu oldalon így láttam.
Persze a legjobb az "igazi" Nikkor AF-S obik lennének......
-
válasz
Szten Márs #10018 üzenetére
A sigmából a 150-es és a 180-as makró hsm-es, azaz beépített fókuszmotoros. Azokkal lesz autofókusz a motortalanított vázakon is.
-
máyköl
veterán
válasz
Szten Márs #10014 üzenetére
-
aginor
veterán
válasz
Szten Márs #10018 üzenetére
Most nézem, hogy tényleg nem azok sem. D40-hez kéne.
-
aginor
veterán
válasz
Szten Márs #10016 üzenetére
Mi a különbség a sigma 105 és tamron 90mm között (természetesen a nyilvánvaló dolgokat leszámítva)? A tamron is beépített fókuszmotoros objektív?
-
eastsider
nagyúr
válasz
Szten Márs #9934 üzenetére
köszi így már sokkal tisztább
akitől vettem M-ben nyomta, azért gondoltam... de akkor nem csoda, h nehezen találtam el a dolgokat
nem baj, így legalább megismerkedtem naggyából a géppel, lőttem avgy 400 képet (ezek próbálgatások)
így azért már jobbak
vihar lesz, lehet kimegyek valahova fotózni. érdemesebb kocsival menni?
lemegyek a balcsira. tuti érdekes
pl egy statikus tájképnél inkább blende előválasztást válasszunk? mozgásnál meg záridőt? -
Ferdzsoo
addikt
válasz
Szten Márs #9744 üzenetére
Mindegy most egyszer várok ennyit és utána legalább van egy hibátlan gépem, valahogy kibírom, elvileg eddig sem volt gépem, szal ez az 5 hét majd csak elmegy valahogy, de akkor is vicc.
Photo hall.- Mondjuk nagyon korrektnek tűntek az ügyintézésnél.
Szóval effelől nem lehet panaszom. És inkább mondajank 5 hetet és legyen meg 3 hét alatt, mint hogy mondanak 1 hetet és várok rá 3-at. -
dabgergo
őstag
válasz
Szten Márs #9744 üzenetére
Köszi! Akkor jól emlékeztem
-
dalst
csendes tag
válasz
Szten Márs #9564 üzenetére
Köszi a választ! És Tamron is van motoros, mert árban szimpatikusabb?
És az ár sajna ami meghatározó! Egy fix 400-as tényleg jobb lenne valamivel... -
MrBean55
aktív tag
válasz
Szten Márs #9432 üzenetére
Rendben, köszi.
De mint írtam ez csak az egyik ok volt, viszont részemről a téma lezárva.
Okosabb lettem, nincs harag. -
válasz
Szten Márs #9344 üzenetére
Amit írtatok a kettő között van a lepattanás. Nem a szélén, hanem a külső harmadban, azaz a széle és a közepe között 1/3-2/3 távon, azaz közelebb a széléhez mint a közepéhez.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #9342 üzenetére
Nem mondta, hogy a széléről van lepattanva....
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #9192 üzenetére
Hát persze, hogy nem. Kisebb az érzékelő zaja.
Egyéb szolgáltatásaikban lényeges eltérés nincs. 4 millió pixel meg nem sok.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Szten Márs #9169 üzenetére
Nagyon köszi az eddigieket. Ezt például nem tudtam a Nikonokról, jó tudni. Valahogy a Nikon gépekről olvasott infókban nekem nem annyira szúrt szemet a "plastic", mint váz anyaga...
A D50-D70s tehát ugyanúgy használható sima és AF-S obival is? Ezt is jó, hogy megemlítetted, mert eddig abban a tudatban voltam, hogy az AF-S csak az újabb vázakkal megy.
Alapesetben RAW-ban fotóznék, a JPEG algoritmus tehát sokadlagos szempont. A JPEG-et még a Fuji S5600-nál utáltam meg. Igaz ott kényszerítve voltam a RAW-ra, olyan fos volt a tömörítése.
HGyu
-
Krumpliszsak
csendes tag
válasz
Szten Márs #9125 üzenetére
Sokkal érthetőbb, köszönöm!
Már csak annyi, hogy Nikon vállpántot(nyakpánt, ami van hozzá, honnan tudok külön szerezni?) -
Krumpliszsak
csendes tag
válasz
Szten Márs #9123 üzenetére
Átfuttottam első hsz.-t még pár napja, de ezt nem leltem, sorry...
Fototrenden is olvasom az írásokat, amik megjelentek, de még mindig nem tiszta a kép, ott elég szaknyelven van leírva...
Amúgy ilyen hogy blende, meg ilyenek, ezek micsodák?
Amúgy a többit nagyon szépen köszönöm, előrébb vagyok sokkal! -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #9080 üzenetére
A cella érzékenységére gondoltam, nem az ISO szabványban meghatározottra.
Nagyobb területre több fény jut ugyanakkora "fénysűrűség" /megvilágítottság/ mellett. Tehát az ugyanakkora fénymennyiségre /külső, luxban meghatározható megvilágítottságra/ jobban tud reagálni a cella. Az alapérzékenység gondolom a legtöbb gépnél az erősítésmentes állapotot jelenti. -
Ijk
nagyúr
válasz
Szten Márs #9082 üzenetére
"...de valójában a D700-on is iso400-nak van jelölve..."
Ezzel akartam arra utalni, hogy nincs eltérés az érzékenységben -
Ijk
nagyúr
válasz
Szten Márs #9080 üzenetére
Akkor rosszul sikerült megfogalmaznom. Én is tudom, hogy iso200 minden gépnél ugyanolyan expo-t ad, tehát egy meghatározott érték. Én is ezt próbáltam megfogalmazni: "Itt csak arról van szó, hogy ugyanakkora érzékenység eléréséhez kisebb erősítést kell alkalmaznia."
-
Zozzant
addikt
válasz
Szten Márs #8615 üzenetére
Jaja, első válaszomnál még képben voltam önmagammal, aztán megmagyaráztam amit nem kellett volna
bocsesz
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #8615 üzenetére
Gugli a barátom.... Első találat.....
-
Zozzant
addikt
válasz
Szten Márs #8611 üzenetére
Már teljesen összezavarodtam
-
benny23
tag
válasz
Szten Márs #8572 üzenetére
Nem lepte meg még! Majd csak ma fogom közölni vele a "híreket"!
Azt tudta, hogy mi lesz ha DX-es vázra FX-es obit tesz, csak a fordítottját nem!
Engem meg érint az FX, mert boldogan elvagyok a D40-el!
Köszönöm a kimerítő választ! -
válasz
Szten Márs #8336 üzenetére
Végre valaki aki megértette a gyakorlat és elmélet közötti különbséget. Csak kár hogy ez nem napokkal ezelőtt történt, egy csomó gőzt megspóroltunk volna.
Ez érdekel egyébként. Te mást tapasztaltál ezek szerint. Én azt tapasztaltam, hogy az ilyen jellegű képeknél észrevehető volt a torzítás. Bár az is lehet különbség, hogy ott egy kompakt érzékelőjéhez igazított korrigált, vagy csak ahhoz készült objektív dolgozott, én pedig a ff-re készült nagylátószögű objektívről beszélek dx-en, "normálobjektívesítve". Ez pl okozhat-e különbséget? -
válasz
Szten Márs #8326 üzenetére
Hidd el, én is így gondoltam régen. Elméletben valóban jónak tűnt. Ezért hajtogatom, hogy próbáld ki, csinálj a 35-össel portrét. És 50-essel is filmre. Próbáld ki. Hidd el tévedtem már az életben, és ha így volt beismertem.
-
válasz
Szten Márs #8312 üzenetére
"No, de nézzük sorba:
Mi ez a digitális zoomos croppolásos izé? Hogy jön ide? Hogy jön ide az igazolványképes eszmefuttatás, meg ez az egész izé? "Nem érted, mert nem akarod érteni. Vagy ha tényleg nem akkor bocs
Következőre gondoltam. Tesztképek és tesztelők szerint ugyanonnan elkészített kép 24mm-en, ugyanonnan 35mm-en. A 24-esnek kivágják olyan részét, mint a 35-ös látószöge, és "ugyanaz".
Arra céloztam, más helyeken, hogy ha rendeltetésszerűen használsz fotós eszközöket, akkor az nem így működik, egy 35mm-es objektívvel a dslr gépeden is ugyanolyan közel mész pl egy archoz hogy az portré legyen, és nem úgy fog kinézni a kép, mintha FF-en egy 50-essel készült volna, az 50-es felvételező távolságával.
Csak az a baj, hogy olyan emberekkel beszélgetek (nem írom hogy vitatkozok, ezt inkább eszmecserének tartom), akik a kettő közötti gyakorlati különbséget, amit próbálok többször elmondani, az életben nem tapasztalták, hanem csak a neten felszedett információkat adják tovább.
De végül is az egész nem fontos, magamat hibáztatom hogy belementem ebbe az egészbe - megint. A tapasztalat azt mutatja, hogy felesleges megpróbálni másokat meggyőzni ebben a témában, számukra linkek léteznek okos weblapokról, nem a gyakorlat.
-
válasz
(csak a pontosítás végett: én sem azt állítottam tegnap, hogy egy 50 mm-es obi aps-en tökéletesen azonos a 85-ös ff-essel. sőt, itt még elég nagy különbség van, a 85->128 esetében sztem az a 7 mm már jórészt elhanyagolható.
tényleg csak annyit írtam, h a "ff nélkül nincs élet" erős túlzás, az összes régi ff-es fixnek abszolút van értelme aps-en is, igaz, kicsit máshogy viselkednek az üvegek. de, nekem például elég jó lesz a 24/2,8 egy 35/2,8 helyett.)
-
madgie
titán
válasz
Szerintem ez legyen a végszó
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #8283 üzenetére
JPG-ben biztosan
de pl. a RAW-ban tesztelő dxomark szerint nincs lényegi különbség ezek között, csak nagy érzékenységen jobb vmivel a Pentax -
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #8277 üzenetére
lehet, bár a jobb tesztoldalak (pl imaging-resource, dxomark) RAW-ban vizsgálódnak, ott pedig viszonylag kis különbség valószínű, ha valóban egyforma két érzékelő
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #8274 üzenetére
magad írtad, h nem látod rögtön az eredményt - és pár héttel később, amikor végül kézhez kapod, már rég elfelejtetted melyik képhez pl. milyen rekeszt használtál
még később már az sem feltétlenül biztos, melyik obit - tényleg magyarázni kell, miért rossz ez ha tanulni is szeretnél az elkövetett hibákból?
nyilván nem kizáró ok, én is kacérkodom a régi SLR beüzemelésével - de egyértelműen hátrányha kivétel nélkül minden teszt egybehangzóan állít vmit, legföljebb azt lehet vitatni, vkinek a saját felhasználásában ez mennyire vehető észre, ha egyáltalán
márpedig ha ott egyszer nem probléma a szűkebb dinamika, akkor egy jóval tágabb miért nem elég? -
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #8255 üzenetére
és (pár méregdrága profi gépet leszámítva) jegyzetelned kell a beállításokat, különben nem tudod, mi milyen értékekkel készült
mivel mindig ott van, az ember nem is gondol bele, mennyire hasznos egy ilyen apróság, mint az Exif adatok
-
madgie
titán
válasz
Szten Márs #8255 üzenetére
Valamelyik nap láttam az index adok-veszekben egy síkfilmes fa csodakütyüt, na nekem meg azután indult meg a nyálelválasztásom. Tilt-shift, amit akarsz, óriási méretű filmre rögzíteni a gyönyörű fekete fehér éjszakai (és persze nappali) tájképeket. Csak nem tudnám hol előhívatni... Pest 300 km, a fürdőszoba kicsi és nem szellőzik (és nem mellesleg lusta vagyok vegyszerezgetni)
-
Dare2Live
félisten
válasz
Szten Márs #8240 üzenetére
mért nem veszel egy 20-50éves Pentaxot?
nagy kereső, tekergethetnél rajta mindent meg anyagból is van, helios is rámenne.... akár filmet se füzz bele...Szeritnem itt csak annyiröl van szó hogy pénz. Egy D3ban gondolom A900ban is nagyon jó a kereső de mérlegelni kell megér e neked annyit. Én nemrég mérlegeltem. Nem vettem.
Egyébként ha már kereső. Ha Oly meg tudta csinálni, hogy E3nak akkora keresője van (kb)mint egy D300nak akkor nem elkézelhetetlen, hogy egy D400ban akkora kereső lesz mint egy D700ban. Na akkor tuti emegyek a botba vázat venni.
-
madgie
titán
válasz
Szten Márs #8250 üzenetére
Igen, kétségtelenül impozáns belenézni egy FF keresőbe, a szemüvegesek (mint én) forgathatják a szemüket mindenfelé, hogy belássák a széleket
...viszont van egy "hátránya", ami pont az AF segédtükör miatt adódik. Mivel annak a maximális mérete a főtükör miatt adott, így nem nagyon lehet a szélekre AF érzékelőket rakni. Érdemes megnézni, a Nikon 51 érzékelős AF rendszere mennyivel jobban "beteríti" a D300-ban a keresőt, míg a D700-nál ugyanez inkább csak középre került.
Én már azt várom, hogy az egész korrekt sebességgel bíró Micro 4/3 kontraszt AF-et ötvözzék a régi Canon-féle infraérzékelős szemvezérléses AF-fel, így létrejöhetne egy olyan rendszer, ami pont oda áll élesre, ahová nézel. Persze könnyen meglehet, hogy a Canon levédette a technológiát, és nem lesz ebből semmi... vagy csak simán utópisztikus a gondolkodásmódom
-
válasz
sajnos nem annyival nagyobbak azok az ff keresők. kukkoltam d700-ba és a900-ba is. szép-szép mindegyik, tényleg nagyobb. de egy d300-éhoz képest nincs nagyságrendi különbség.
a régi filmes vázak keresői valahogy lényegesen nagyobbaknak tűnnek. de én sem mértem, csak érzetre mondom. és amúgy egyetértek veled: a jó kereső fontos dolog.
-
Drunkenpig
tag
válasz
A DX-s vázak kb. 1.5-ös szorzója széleslátó obiknál épp az "extrámítást" veszi el. (FX-n a 17-35mm-es obi nem kb. 26mm-ről indul...)
Tele használatakor FX-el készült képen tudsz kivágást csinálni, de DX-nél nem tudod megnövelni a látószöget. -
adnoctum18
senior tag
válasz
Ugyanezek lennének az érveim a FF mellett, pont ez a két dolog lesz az, amiért le fogom cserélni a D90-et majd pár év múlva egy FF-re. Persze szempont a zajszint is, de ez az első kettő nekem sokkal többet nyom a latban.
-
Cassidey
senior tag
válasz
ff nikonokat nem vagom, de a sullyal kapcsolatban: mikor kibontottam a mkII-t meglepett, h milyen baromi konnyu. Ez nyilvan azert is van, mert megszoktam, h objektivvel fogom a gepet, es az igencsak megdobja a sulyat, de aztan utananeztem es osszesen 60 grammal tobb a 40D-nel. Bennem is az elt vhogy, h erezhetoen nagyobb es nehezebb lesz, de nem. Mondjuk szerintem ez mar nem az a kategoria, ahol ez hatrany (450D pl..).
a kereso pedig tenyleg elmeny, sokkal elvezetesebb fotozni vele.
amiert en ff-t akartam:
- kepminoseg. ami meg pariban lehet az 1D mk III, de az riportergep, markolattal (ez nekem hatrany), absz nem arra talaltak ki ami nekem kene, arban mint az 5DmkII
- fejlodes, jovo. egyetertek lugosival, full frame-e lesz a jovo. aps-c-re nem akarok sok penzt kolteni, d300-al is ennyi a problemam, h bar kurvajo, de draga is. en szemely szerint hamarabb vennek egy hasznalt 5D-t, ha 300k lenne a vazra szant osszeg. ebben nyilvan kozrejatszik, h kicsit sem erdekel a szuper fokuszrendszer, mert nem hasznalnam ki
- zaj, zaj, zaj! vaku nelkul fotozom, mert a termeszetes fenyt szeretem. van, amikor nincs is "szivem" vakut hasznalni (ujszulottek, keresztelo..). igyekeztem fenyeros objektiveket valasztani a keretbol, de ha iso1600-ig feltekerhetem ha muszaj, az igencsak megkonnyiti az eletem, plusz olyat tudok kiadni a kezembol amitol nem hanyom el magam.
- nagy nyomatok. kezd ra igeny lenni, es nem az a4-re gondolok, hanem akar az a3, vagy nagyobb, szinte poszter meretre.
- jo minosegu fotokonyv, itt szamit a felbontas is. volt olyan kepem a k10d-vel amit igaz, h vagtam is, de ki kellett hagynom, mert a blurb azt mondta, ez tul kicsi lesz..na most valaszoltam talan kicsit annak is, aki kerdezte mer nem jo nekem a regi 5D. igazabol annak nem is csokkent annyival az ara ujonnan, h megerje. szerintem..
-
Andie
őstag
válasz
Szten Márs #7981 üzenetére
Áh, azthiszem értem a lényeget! Köszönöm, hogy megfogalmaztad szakmai, és számomra is érthető laikus nyelven is. Az nekem is eszembe jutott, hogy nyilván egy 3800x2500-as kép közepéből ki lehet vágni egy 1024x768-as darabot, és akkor még mindig jó képet kapunk (nagyíthatót). Talán a látószöget is értem mostmár, bár ez az arctg kicsit magas nekem
Mindenképpen utánna kell olvasnom ezeknek a dolgoknak, lehetőleg összefüggéseiben.
Köszi mégeccer! -
Andie
őstag
válasz
Szten Márs #7975 üzenetére
Nézd el tudatlanságom, de nem teljesen értettem ki a lényeget. Azt mondod tehát, hogy ezzel a 18as fókusszal képes lennék ugyanilyen képeket lőni a Holdról, mint a kis nikonnal?
-
Drunkenpig
tag
válasz
Szten Márs #7967 üzenetére
Hát ez az.
F80-n jók.
-
Drunkenpig
tag
válasz
Szten Márs #7965 üzenetére
Tudom, hogy nem sokakat érint, de engem igen... Igazából meg sem próbáltam feltenni G-s obit az FE-re. Hogy lehet használni rajta?
Eddig a másik irányból közelítettem, digitális vázra régi széprajzú ai, pre-ai obi felpaszírozása. De ez is érdekes.
-
Drunkenpig
tag
válasz
Szten Márs #7958 üzenetére
Rekeszállítás?
-
MrBean55
aktív tag
válasz
Szten Márs #7862 üzenetére
Tehát minden makrózós megoldásnál kicsi a mélységélesség. OK.
-
jorden06
senior tag
válasz
Szten Márs #7855 üzenetére
Dcr- 250 menete egészében 65mm, összenyomva 45mm , 70-300 szűrőmérete 58mm között mozog, úgyhogy szerintem bőven ráfér. Egyébként tényleg érdemes rá beruházni, viszonylag nem drága, és jó képeket lehet vele készíteni
-
válasz
Szten Márs #7766 üzenetére
viszont, azt is tegyük hozzá, hogy hasonló szenzort használnak, csak a d60 sokkal újabb, tehát a képek minősége alapvetően hasonló, de a d60-ban kicsit jobb.
-
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #7476 üzenetére
Még nem volt időm kellőképpen kielemezni az új gép tudását, de az már egyértelmű, hogy fantasztikusan szép képek jönnek elő a RAW konverzió után. Ez egyértelműen az új szenzornak köszönhető. Nagy megnyugvás volt, hogy a 15-éves 35-70/2,8 szépen kirajzolja a 12 Mp-es érzékelőt !
-
Drunkenpig
tag
válasz
Szten Márs #7333 üzenetére
-
Drunkenpig
tag
válasz
Szten Márs #7322 üzenetére
Ez van megadva a Nikon hivatalos lapján.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Szten Márs #7322 üzenetére
Már, hogy lenne lehetetlen ne viccelj már..... csak nagy tömeg kell megfelelö helyen.... gondoj csak a tömeg(csillagok) "lencse" efektusára.....
szerk: belegondolva most lehet hülyeséget irtam...
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #7070 üzenetére
Az a sejtésem hogy ez meg Nikon bajonettes. A gép így 900 g! Hordtáskával átlépi az egy kilót! Elem nincs is benne.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Szten Márs #6961 üzenetére
"Egyébként igen, értelemszerűleg kompatibilis mindennel, amivel a D200 is"
sajnos nem így van!
mivel a D200-nál a régi, EL3 akku kiegészült adatkommunikációs lábbal, a váz könnyen meg tudja állapítani, milyen gyártmányú az: és az S5 bizony nem működik még Nikon akkuval sem, csak eredeti Fujival...
(természetesen ennek semmilyen technikai oka nincsen, hiszen az akkuk egyébként mindenben azonosak, csak a digitális azonosítójuk tér el)ugyan nincs róla adatom, de nem lennék biztos, h a Nikonokkal teljesen egyenértékű módon képes pl. a vakukat vezérelni (pláne vezeték nélkül), hiszen az a Nikon egyik féltett titka, aligha adta ki minden részletét (és a vas hiába ugyanaz, ha a firmware Fuji...)
éppígy firmware kérdése is, tehát nem szükségképpen azonos a fénymérés vagy az AF sem
az S5 lassúságát pedig tényleg nagyon szidják!
sebességben durván elmarad nemhogy a D200-tól, de ősrégi modellektől, pl D70-től, vagy akár D50-től is, valóban...még a 3 fps-es sorozatlövés (szemben az 5 fpes-es D200-al) is csak addig igaz, amíg nem használod ki a nagy dinamikát (amit nyilván gyakran kihasználsz, különben miért S5-öt vennél? minden más ellene szól), mert olyankor a felére esik vissza! = gyakorlatilag nincs sorozatfelvétel...
eközben a képek tárolása is az elképzelhető legpazarlóbb módon (nem csak hely, de ismét: sebesség tekintetben is) történik: 12M egy alap, 6Mp-es RAW (egy 6Mp-es Nikonnál ugyanez a fele! de még tömörítés nélkül is csak 9MB lenne - a Fuji azonban 16 bites szavakban tárolja a 12 bites mintákat), nagy dinamikával már 25MByte!
ha Nikon gyártja, ők biztosan 10MB alatt tudták volna tartani a teljes dinamikájú kép helyigényét is... (az érzéketlen cellák adatai nyilván sokkal erősebben tömöríthetőek, mint a normál érzkelők adatai)
ezen felül jön a kezelés lassúsága (képlapozás, belezoomolás), és átgondolatlansága (pl képvisszanézés közben nem jegyzi meg, h épp melyiknél tartasz - így kezdheted elölről a keresést, ha közben leállsz, és elalszik)
nagyon jó a nagy dinamikájú érzékelő, így olyan területen, ahol a fönti hátrányok nem túl fontosak, persze népszerű váz (esküvői fotósok elsőszámú választása) - de az a kár, h nem a Nikon készített ilyen érzékelőre alapozva gépet...
-
Zebu
addikt
válasz
Szten Márs #6961 üzenetére
A dinamika átfogás fogott meg engem is..... hmmmm még elmélkedem, de nagyon szimpatikus!
-
Zebu
addikt
válasz
Szten Márs #6959 üzenetére
Én is ezt néztem, hogy nagyon jó az ára... A teszeken általában a lágyítást hozzák fel és a feldolgozási sebességet negatívumnak....
Emellé társítják, hogy állítólag régebben magasabb volt az ára, mint a D200-nak. Most így hogy feleannyiba kerül, szerintem már nem húznák le annyira.... Már amennyire lehúzásnak lehet nevezni amit írtak róla.
Azt olvastam ,hogy full kompatibilis az összes Nikon tartozékkal, mert egy az egyben a D200 házába csomagolták, csak a Fuji Super CCD szenzorát tették bele.
Igazából nem tudom, hogy a lassúságát mennyire érzékelném, ugyanis a D50 is gyors és nem gondolnám, hogy ennél lassúbb lenne a képfeldolgozás....
Keresem, hogy milyen dolgokban nyújt többet a D80-nál, de objektív még nem tudtam kiszűrni a lényeget.
-
Flow
senior tag
válasz
Szten Márs #6934 üzenetére
Egy oldal beindítása, főleg kritikus közönség előtt nem könnyű feladat.A site most került a prioritás élére, a háttérben zajlik a szervezés, két új taggal bővültünk. Remélhetőleg az egész staff hamar felpörög és megfelelő mennyiségű/minőségű anyag kerül ki, kialakulnak a végleges metodikák, felépülnek a kapcsolatok a cégekkel. Most ezeken dolgozunk.
Türelem, hamarosan indul a dolog. -
Konflikt
addikt
válasz
Szten Márs #6934 üzenetére
Lehet nincs ra/keves az ember igy nem tudnak annyi cikket/hirt kesziteni, mint a ph-n/mobilarenan. Meg gondolom a gyartokkal/forgalmazokkal is ki kell epiteni a kapcsolatokat, h kapjanak cuccokat tesztelesre. Mindenesetre remeljuk beindul a dolog
-
j.bravo
addikt
válasz
Szten Márs #6787 üzenetére
(Ha közben valaki megírta, akkor ezer bocs)
Feltételezem hogy ha DX obit teszünk rá, akkor egy kulturált filmes váz kulturált keresőben azért feltűnne hogy nincs kirajzolva a teljes képkocka -
törölt tag
válasz
Szten Márs #6782 üzenetére
Végig olvastam a topikot,thx
Csak azért itt tettem fel a kérdést mert nikon rendszerem van
és a már meglévő objektívjeimhez venném a vázat.Meg hátha a két megszólított mond valamit.Erre nagy a hallgatás.Úgyhogy boltban fogok érdeklődni,veszek egy tekercs filmet befűzetem apám megmaradt orosz gépébe,ellövöm,hívatom,nézem,döntök.Kell az F100 vagy D300 lesz.Most ezt gondolom.
johnjohn:köszi a linket
-
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #6787 üzenetére
Forrásmunka Itt megtalálható melyik filmes Nikon vázon, mi működik.F 5 vázon például megy a VR is
-
Drunkenpig
tag
válasz
Szten Márs #6782 üzenetére
Elméleti kérdés. A VR-t kezelni tudó filmes vázon biztos hogy nem dolgozik a DX obi VR-je?
-
válasz
Szten Márs #6655 üzenetére
Köszi a válaszokat, jorden06-nak is!
visszaviszem holnap és remélem cserélik vagy szoftveresen javítják, mert az is már jobb mint ez az ormótlan piros pötty...
remélem itt másképp működik a garancia mint otthon... próbálok majd lőni még egy pár fotót mutatóba nekik... hátha akkor komolyabban vesznek. -
törölt tag
válasz
Szten Márs #6636 üzenetére
köszi
qrva élet,és még finom is voltam -
drkbl
őstag
válasz
Szten Márs #6501 üzenetére
-
Drunkenpig
tag
válasz
Szten Márs #6501 üzenetére
Valószinűleg tényleg nem igaz. Még egy kis adalék a témához:
http://www.nikonrumors.com/
(MX Lenses, Comment in a forum) -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #6389 üzenetére
Amióta láttam az ezzel az "alap"
zoommal készült képeket, róla álmodom....
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #6387 üzenetére
-
jorden06
senior tag
válasz
Szten Márs #6382 üzenetére
Az ára korrekt, de érdemes felrakni D80-ra? Nem torzít, nincs vele gond? 18-70-nél jobb nemde?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #6384 üzenetére
Ebből nincs régebbi ?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #6382 üzenetére
-
Carsee
tag
válasz
Szten Márs #6358 üzenetére
AF-S fix 50es az csak ez van
[link]
-
Ijk
nagyúr
válasz
Szten Márs #6346 üzenetére
Vegyen 85 1.4-et és soha többé nem kell jobbra cserélni
Már 200k-ért hozzádvágják.... -
drkbl
őstag
válasz
Szten Márs #6352 üzenetére
Bizonyos értelemben igen, az van benne. Más értelemben, ha a kereső 1 stoppal sötétebb, valószínűleg már nem azt látom élesnek, ami valóban az.
D40-en még nem volt olyan élményben részem, hogy a manuálisan, zöld pöttyel beállított élességen ne változtatott volna az AFÉs mindig igaza volt. Mondjuk, nem vagyok egy sas (~-5D).
Másrészről szvsz az 50mm csak akkor elég portréra, ha az alany is portrét szeretne, beáll, nem mozog, stb. De ez csak szvsz, nem foglalkozom gyakorlatban portréval, ismerősöm, aki igen, 70++, már csak a világítás miatt is.MOD: rémlik egy FF portré, amit akkor linkeltél be, amikor meglett a K10D. 50mm? Ha igen, kérlek, linkeld be, 1 kép 1000 szó, ez az 50mm/x portré MF-el.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Szten Márs #6349 üzenetére
nem olvastam el a cikket, de drkbl nem azt akarja mondani, hogy MFel k*ra nehéz, mert 50 1.8 de még 2.8on is annyira pár mm az élesség, hogy rímítő és azért egy 50 1.8 fokuszgyürüjét nem "5* csavarod" körbe ez nem makroobi + egy D40 se az óriási tökéletesen állítasz fokuszt keresőjéről híres.
szerk: nem, nem erre célzott mind1 azért meghagyom.
-
drkbl
őstag
válasz
Szten Márs #6349 üzenetére
Végül is két lényegi pont van: a nem-linkelt Ken Rockwell cikk szerint "Focusing errors at large apertures for real subjects at real distances completely obliterate any differences between lenses. At f/1.4 with a manual focus lens the focus indicator on my D200 is not precise enough to ensure perfect focus.", azaz az a kis zöld pötty nem elég precíz, ha nagyon sekély a mélységélesség-tartomány.
A másik cikk szerint az AF bevezetésével kiszorultak a manuális fókuszálást megfelelően támogató mattüvegek, a crop miatt szükséges nagyítás, a szokásos szűkebb induló rekesz, az AF miatti fénymegosztás sötétebb keresőképet eredményeznek. Ezt a sötétséget megfelelő mattüveggel (mikrolencsék) próbálják javítani, de a váz árszintje meghatározza azt is, hogy mennyire gyors lencsékre végzik el a korrekciót. Itt egy példa a nemlineáris kereső-fényerőnövekedésre: [link].
Ezért van létjogosltsága pl. a Katz Eye Optics kiegészítőinek, vagy a nagyítós keresőknek.Mod: persze, hogy sikerülhet, meg nem is, azonos fókusz és rekesz mellett sokat befolyásol a tárgytávolság, egy normál portrénál még dof-ban van a szem, egy közeli szemkiemelős, félarcosnál
már probléma lehet a szemre fókuszálni.
-
drkbl
őstag
válasz
Szten Márs #6338 üzenetére
Ez a világon mindenhol így van, a világgarancia közel sem azt jelenti, hogy X állam polgára az Y államból beszerzett dolgai garanciáját X államban érvényesítse. Ha nem hiszed, nézd meg az eBay-en milyen gondosan kihangsúlyozzák, hogy NEM szürkeimport a Nikon cucc, amit árulnak.
Körmondatod utolsó részéhez: pontosan ez választja el kétforintértkecskévelhálokországot unitedwestanddividedwefallországtól, és ez így is marad -
j.bravo
addikt
válasz
Némely garipapírt elfogadnak egyébként, legalábbis felmerült bennem ez a kérdés amikor egy obi vásárlásán gondolkodtam, és azt mondták, küldjek egy képet a garipapírról és megmondják. Végül nem küldtem el (nem vettem meg az obit), de egy próbát megér a dolog ha komolyan foglalkoztat a külföldről vásárlás gondolata. Mintha azt mondta volna a hölgy egyébként, hogy európai garit elfogadnak (tudom ezzel nem vagyunk sokkal beljebb, lévén legtöbbször 1USD=1EUR módon számolnak), más kontinens sincs feltétlenül kizárva, de rendesen kitöltött-lepecsételt garipapír kell az eladó bolt minden fontos adatával. Talán számla is, azt nem tudom.
-
johnjohn
addikt
válasz
Szerintem olyan kicsi a Magyar piaci szelet, hogy a Nikon lesz@rja itt mit csinálnak.
Ahogy a Canon sem izgul a Kamera kft. miatt! -
johnjohn
addikt
válasz
Szten Márs #6336 üzenetére
Jól emlékszel, a szürke, illetve fekete import miatt van, hogy csak a hivatalos Nikon viszonteladók által eladott termékre van gari.Európa többi részén ennek nincs jelentősége, ott már rájöttek az árképzés normális módszereire, tehát nincs szükség szürke importra.
-
jorden06
senior tag
válasz
Szten Márs #6310 üzenetére
Akkor úgy kérdezem, hogy melyiket érdemes ajánlani, egy bridge gépről áttérő dslr-es fiatalembernek, aki tájképeket akar készíteni
Egyébként 18-135 nagyon torzít, nem érdemes megvenni? -
Róth
aktív tag
válasz
Szten Márs #6281 üzenetére
"mintha egy Ferrarira szerelnél 145/70 R13-as gumikat."
És milyen hasonlatot mondanál egy D40-re végig F/2.8-as obival? -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Szten Márs #6281 üzenetére
A Ferrari hasa leérne a földre......
A D300 használható a kitobival....
Más kérdés, hogy mire.....
-
jorden06
senior tag
válasz
Szten Márs #6254 üzenetére
Nézegettem külföldi árakat, és rátaláltam egy ilyenre :
Nikon D60 Digital SLR Camera with Extra Lens, Flash and Filter
zirka. 180e Ft. Érdemesebb a világ másik végéről, más kontinensről rendelni? Ez hivatalos oldal, úgy hogy a pénzemmel nem futnak el, max a garanciával lennének gondok. De ha 55-200-as kit; vaku+ 52mm polár, a hülyének is megérnéérdemes az ilyet megfontolni, vagy hasonlókat?
-
Chandler
senior tag
válasz
Szten Márs #6251 üzenetére
De azt manual módban is expókorrekciónak hívják?
Egyébként mennyire lehet ez hiány? -
Chandler
senior tag
válasz
Szten Márs #6249 üzenetére
Ezen a képen a 6-os számú dologra gondolok, akkor nemtom hogy hívják
És ezt nem láttam a felső LCD-n a D80-ban... -
jorden06
senior tag
válasz
Szten Márs #6246 üzenetére
Általában tájképek, minden formában, állatok után így annyira még nem mozogtam (lehet, hogy csak a lehetőségeim korlátozottak), csak bogarak-makró- iránt. DCR-250-esem van, azt még beszereztem a bridge-s időszakból, de aztán feltudom rakni obira?
Nem nagyon akarok így belemászni, hogy akkor én most makróra akarok obit-gépet venni, hanem gy általános obi, amivel tudok többet. Túl sokat akarok ugye?
Ezért gondoltam az 55-200 VR kit-re mert annak elég a teléje, a 18-55 nek elég a tájfotózáshoz. De akkor ezt így sehogyse tudom összehozni ugye?
18-70-es kittel sokan megvannak elégedve. Tényleg sokat nyújt minden téren?
lehet, hogy nehéz megérteni, de nem akarok mindenre külön obit venni (talán nehéz is így) ezért gondoltam, hogy egy fix obi, (esetleg 2)amivel tudok mindenhez dolgozni.
Tetszik érteni?
Aktív témák
Hirdetés
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Windows 11
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Yettel topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Diablo IV
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- KAMATMENTES , BANKMENTES részletfizetés ASUS ROG Strix G814JIR-N6012W Notebook
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest