Hirdetés
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- CES 2026: Bemutatta a világ legkisebb aktív zajszűrős fülhallgatóját a JLab
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- CES 2026: Alig nagyobb egy AirPods Pro tokjánál a Baseus 45 wattos power bankja
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- One mobilszolgáltatások
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- iPod Nanóra hasonlító USB DAC és zenelejátszó a Snowsky Disc
- iPhone topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
Aktív témák
-
gyurma01
tag
válasz
Throme
üzenetére
A hitelkártyás megoldás is úgy jó hogy egyben van a lé és egyből visszafizeted a kártyára és nyertél 10%-ot az árból(kb. 33e ft), nincs kamat.
Eperkutyus: Pár pötty nem lenne gond, de itt több tucat pötty van a képeken, amik keringenek. Ráadásul ha ne adj isten nem csak olaj van hanem forgács is van ahogy írtátok, akkor f..szán össze lehet karcolni a szenzort tisztításkor. Szervizelés esetén nem örülnék neki ha havonta 3-5 napig nem lenne gépem, szerintem te sem.

-
Real_Necro
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Cél nem volt, csak úgy alakult, hogy eddig Nikon cuccaim voltak, bár ott volt az Oloong vaku is, ami nem jött be és eladtam, helyette is Nikon lett.
Nem olyan régen majdnem vettem egy 18-50-es Sigma-t, csak kicsit sántított a dolog ezért inkább lemondtam róla. Elég sokat filóztam az 50-es D fix eladása után, hogy váltsak G-re vagy sem, de arra jutottam, hogy a fényerős alapzoommal több mindent tudok kezdeni. Persze Nikon 24-70 nagyon tetszik, de nem lenne rá már keret, meg mióta tegnap élőben láttam hogy mekkora, már nem is akarok. Lassan 10kg lesz a pakkom és még nyaralásra is vinni szeretném. 
-
Sequoyah
tag
válasz
Throme
üzenetére
Azért követni kell a technológia fejlődését
Én is csak egy "techbuzi" vagyok, csak próbálom ésszel csinálni, és nem évente a legtrendibb cuccokat megvenni, hanem addig használni a cuccot amíg csak lehet. Olyankor viszont kényeztetem kicsit magam a legjobbal
A D40 kibírt nálam 5 évet, a D7100-nak legalább ugyanennyit kell, vagy 10et akár. -
gyurma01
tag
válasz
Throme
üzenetére
Így van, szerintem is az obi felbontása lehet néha kevés. kitobinál maradva pl. a 18-105 d90-en nagyon jó, d3100-on nagyon jó, d3200-on már annyira nem tetszett amit láttam, de ez belenagyítva vagy nagyon megvágva jöhet ki, ezeket próbáltam az ismeretségi körömben. D7000 tulajok is azt mondják hogy ott még nagyon jó. A többinél nincs személyes tapasztalatom, de a d3200-nál meglepődtem. Viszont az új szenzor az nagyon jó. Ha belegondolsz a 18-105-öt annó a d90-el dobták piacra. Azóta megduplázták a megapixeleket.
Spanyoll: Kb így lepődtem meg amikor megláttam a haverom új d3200+18-105-el készített képeit, úgy hogy tudtam milyen d90-en és d3100-on az obi.
-
dabgergo
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Nem fotózok mindig 6400-es ISO felett, de esküvőkön sokszor jól jön a 4000 feletti ISO.
Nettó árkülönbség egyébként kevesebb mint 140k. Ennyit bőven megérne nekem a jobb ISO és a jobb minőségű videó ill. a maga az FX. Itt jön képbe az olaj...
(D800 meg rohadt drága és minden szempontból sok nekem.) -
törölt tag
válasz
Throme
üzenetére
Rájöttem, miben különbözik a Nagy Nikon DSLR topic a Nagy Canon DSLR topic-tól: a Nikonosok a szent grált keresik.
A Canonosok nem. (Mert tojnak bele, vagy megtalálták?)

De amúgy tényleg, amit itt összeírogattok, hogy így milc úgy nagy nehéz amúgy "van-e obi hozzá" stb.. pfff

-
Freddy76
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Nem, télen nincs annyi kirándulás, játszótér, ilyesmi. Tavasztől őszig pörgés van, ki a szabadba, D vitamin raktározás, fenének van kedve cipelni. Rohanok a gyerekkel, fekszem a fűben, térdelek a homokozóban, itt idegen test a dslr, ide kicsi, vidám milc kell. De amúgy meg tök jó a d7k, amikor van idő kicsit elgondolkodni, akkor jó kézbe venni.
Huhh, nem tudom, érthető voltam-e
. -
-
Freddy76
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Az a helyzet, hogy hirtelen nem tudtam reális magyarázatát adni arra, hogy miért nem használom a 18-105-öt. Aztán rájöttem: amikor jók a fények, akkor a fuji x10-et használom inkább
.Hát ja, néha én is csak kapkodom a fejem
. Kövezzetek meg, én nem tudnék mit kezdeni a d800+24-70+70-200+85+150 makró+markolat+vaku szettel. Azaz de, eladnám, megvenném belőle az x-pro1-et a három fix-szel, oszt jónapot
. Pont olyan jó/szar/átlagos képeket készítenék azzal is, de nem lenne teniszkönyököm, nem kellene kisbőrönd, és még maradna egy millám, amiből vehetnék 17 db 18-105 obit
. És nem lenne fókuszproblémám egy tamronnal sem
.Szerintem a talira sem fogom hozni a dslr-t, csak a fujit meg a filmes olyt valami fekete fehér filmmel. Az is fullfrém végül is. És még szép is.
Aztán lehet, hogy ráállok erre a ciklusra, nyárra veszek valami kicsi tükörtelent, télre meg visszamegyek dslr-re

-
Santiagain
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Nem arról van szó, hogy nem éles a 18-105. Kíváncsiságból megnéztem DxO-n és élességben ugyanazt hozza D5000-en, mint az agyondicsért Tami. 24-70. A CA, vignettálás, torzítás a sok, ami élesség csökkenéssel javítható.
Fényerős alapzoomra meg nem trendiségből vágyik az ember, hanem pont a fényerő miatt.
-
Kleroo
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Te ilyenekre emlékszel?

Ejj de rég volt.
Igen,emlékeim szerint is,bármennyire akartam látni a 35ös letaglózó előnyét,eléggé placebó szintű volt F8 környékén 12MP-en.
Hupikékcsalád ha jól rémlik.
Persze ettől még szerintem(is) egy minőségi fix üveg előnyei rekeszelve is megmaradnak,legfeljebb olyan szintű lesz,ami egy átlag kocafotósnak az esetek nagy részében a pont "kitérdekel" kategória.
-
aleister
veterán
válasz
Throme
üzenetére
"...aki vesz FX gépet, mit vacakol a tamival ..."
Ez azért nem adja magát.
Mindenki más és más okból vesz/vett FX-et. Én (ez most egy fikció lesz példának) ha még 2 évig használom a vázat, kb akkor is árában tudom eladni. És ha azt nézem, hogy x évig ingyen használtam a legjobb Nikon vázat, akkor hirtelen mosolyogni támad kedvem. Ellenben, ha nem látok ugyanilyen jó vétel obiban, akkor nem fogom megvenni. Ezt a Tamit 230-ért vettem 300 helyett, úgy, hogy kb 1 hónapot volt használva, makula, bolti állapotban volt, és volt még rá kb 58 hónap garancia. Nagyjából ezt is el fogom tudni árában adni 1-2 év után. Ha Nikkorban lett volnailyen jó vétel, azt vettem volna.
Az csak hab a tortán, hogy a tesztek szerint, és 2 fórumtársunk szerint is állati penge obi. Tehát még csak a lekicsinylő hangsúly sem biztos, hogy ideillő. Szóval én nem érzem jogosnak a mondatod. Magasan én szopok, szoptam a legtöbbet a Tamival, mégsincs rájuk egy rossz szavam sem. Amikor mellettük döntöttem, elfogadtam ennek a lehetőségét, mert tudtam, hogy előbb-utóbb jól fogok kijönni a dologból.

Szóval nagyon sokan vagyunk, nagyon sokféle lehetőséggel és motivációval, és nemigen lehet még egy topic látogatóira sem általános szabályt felállítani, nemhogy ánblokk a nikonosokra, vagy úgy nagy egészében a fotósokra.
Egyébként értem mit akarsz a többivel mondani, és egyet is értek a számokon való lovaglás részével.

...és most megyek, és meglövöm ezeknek a nyomiknak a qrva tesztképeiket

-
Horbal
őstag
válasz
Throme
üzenetére
A 18-105 talán a legjobb öszvér
. Nem olyan éles, nem is olyan hűde gyors, viszont lefedi egy átlagos városi sétálós fotózás minden szegmensét + nem dögnehéz és ormótlan nagy.Én gondolkodom egy 18-200-ra váltáson de nem hiszem, hogy meg fogom lépni. A 18-105 használt ára olyan béka segge alatti, hogy annyiért én oda nem adom a 18-200 meg elég drága. Állítólag 18-105/200/300 közül a 200 a legjobb, de nem hiszem, hogy megér annyi + lóvét.
Ez a pixel buzizás meg tesztábra fotózás szerintem elég hülyeség. Ameddig nem keresek ezzel pénzt márpedig valszeg nem fogok, nem nagyon érdekel. Ellövök mindenre 5-6 képet bkt sorozattal ha kell/úgy tetszik (én M-et használok, nekem ez jött be és amióta van 2 tárcsám azóta nem is akkora veszkődés), egy-egy csak jó lesz belőle. Tudom, hogy ez így nem hangzik túl tudatosan, de működik és alacsony a baszódás faktor. Ha meg művészni támad kedvem előveszem az 50-est, vagy valamit trükközök a 18-105-el és kész. Kevesebb baszódás több öröm nekem így jó ez a hobbi

-
Freddy76
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Nekem ne mondjad, nekem nincsenek sem drága üvegeim, sem drága vázam (ma már a d7k annyira nem menő, úgy látom
), és nem is akarok egyiket sem. Na jó, egy 24-70/2.8 nikkort elviselnék, bár nekem van egy cipelhetőségi maximumom, és az azon már túl van. A d7000+17-50 párosnál nagyobbat nem vagyok hajlandó cipelni.Igazad van abban, hogy drágga cuccnál szívás a szívás. Engem már az zavart fogyasztóként, hogy a d7000 nem működött rendesen, de az, hogy milliós cucc ne tudjon felállni... Nekem ez kicsit ilyen sztori, a technika egész egyszerűen nem akar, nem tud működni, a gyártó nem tudja letenni azt, amit elmondása szerint elad neked.
M3ss: én már öt hónapja használom a d7k-t, lassan eladom, majd szólok
. -
Freddy76
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Ahogy mondod...
De amúgy tényleg vicc, hogy többszázezres (milliós) szettek nem működnek. Hogy a 'csába? Toljuk a csillió megapixelt, az eszméletlen dinamikát, a csillió isót, miközben az élesség nem ott van, ahol kellene - amennyire tudom, a canon 5dmkII-nek is ez volt a nagy baja. WTF

Én is megvettem a drága cuccot, és körbejártam a várost, mire kb. egy hónap alatt megoldódott a problémám, és mot van egy tényleg remek vázam, egy remek tami 17-50-nel és remek nikkor 50-nel (a 18-105 is biztos remek, csak éppen soha nincs a vázon). De jó lenne egy remek 35-ös is, vagy valami más ekvivalens 40-50 közötti fényerős, kis méretű, nem horrordrága fix.
Ehhez képest egy sokak által lesajnált milc a bal felső sarokban is pillanat alatt harap halálpontos fókuszt.
-
Throme
veterán
válasz
Throme
üzenetére
(#48586) -Shadow- : thx! Ez jó hír, csak nem csökkentik a már alkalmazott szolgáltatások körét....
Még egy kérdés. Azt lehet tudni, hogy a 18-105VR és a fix 35mm f1.8 DX obik felbontóképességében van annyi tartalék, hogy kiszolgálja a 24 MP-es szenzort?
Igazából kitben árulják a D7100-at és a D3200-at, 5200-at a 18-105VR obival, ebből én feltételezem azt, hogy nem lehet gond, de hátha mégis egy haladóbb fotós (nem én) észreveszi, hogy esetleg mégsem olyan tuti a dolog.....
thx
-
MC Pite
veterán
válasz
Throme
üzenetére
1, és a torzítás
2, és hogy bele kel mászni a modell arcába félalakos, ne adj isten váll/fej portrénál?
3, időnként innen már kifogod a fényt a modell elől
4, tárgytávolság/mélységélességet kihagytad a képletből úgy hiszem... Portrénál!Lehet akár nagylátóval is portrézni, de nem erről volt szó, hanem hogy miért nem jó a 35ös rá igazán...
Kleroo, nem de megköszönnénk egy linket. Reméltem hogy nem b***ák el. 1-2 kósza képet láttam ami nem hűdekemény, de majd a végleges megoldást meglátjuk... Nem tudom ugyanazt néztük-e. N8-al persze nem kell versenyeznie, de a kompakt modul méret fontosabb nekik...
-
-Shadow-
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
Kivágni ugyan lehet, de ettől az objektív optikai tulajdonságai még változatlanok maradnak és szvsz a 35-ös még igencsak tud torzítani portréra. 50-es már elmegy, mondjuk én azzal sem portrézom. Részemről 85 mm és felette. De ez is egyéni ízlés kérdése, az előzőek csak a saját véleményem.
-
Sequoyah
tag
válasz
Throme
üzenetére
Nem, a telefon esetében nem így gondolták. Ott a PIN kóddal a sim-kártyát véded (ez praktikusan törhetetlen), a screen-lockkal pedig a telefonon lévő adataidat. Magát a telefont semmi sem védi.
Ha megfelelő hardverszintű védelmet teszel bele, mint pl a simkártyánál, akkor ahhoz jó eséllyel bele kell nyúlni a hardverbe, ami nem házi rutinfeladat, mint a telefon kiüttetése.
Nyilván lesz aki képes lesz rá, de az átlag tolvaj nem.
Az autók feltörése más kérdés, az feltételen némi profizmust, de a telefont/fényképezőt nem a profi bűnbandák rabolják, hanem utcai zsebesek. -
Freddy76
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Szerintem nem fogja a lopásokat megakadályozni, egész egyszerűem azért, mert fényképezőgépeket nem célzottan lopnak. Kiemelik a táskából a tömegben, lenyúlják a pillanatra lerakott táskát/gépet, kikapják a tulaj kezéből/nyakából a táskát/gépet, feltörik a lakást, autót, és elviszik az ott talált gépet. A rablót tipikusan az alkalom szüli, és nem azt kezdi el nézegetni a metrón, hogy "annak ott pin kódos a gépe, azt nem lopom el". Mobiltelefont sem így lopnak - azaz annak ellenére lopnak, hogy ott van pin kód.
Megnehezíthetjük a csibész dolgát, de max. annyit érünk el vele, hogy szétkapják a gépet alkatrésznek, vagy feltöreti a kódot - amint az történik a mobilok esetében is.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Throme
üzenetére
Régi motoros D300-as kolléga 2 db D7k-t vett, majd ~1 hónap után eladta őket és vett helyette 2 db Canon 5D2-őt.
Ő volt az a maradék 1%. 
Volt olyan kolléga is, aki Canonról Nikonra (D700 + D7K) váltott teljes rendszert 2 vázzal és sok optikával meg vakukkal, majd vissza, mindezt ~ fél év alatt.
(#48135) spanyoll: Elég furcsán hízelegsz, hallod...Szeretnél valamit?

(#48146) Peethy: hogy a legtriviálisabb okot mondjam csak: sokkal masszívabb, a CF kártyát 50 érintkező tartja a csatlakozóban, az az életben nem lesz kontakthibás (ha csak ki nem törsz 1-2 tüskét, de az egy másik történet).
-
Bazsee71
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Nálam egy világos csík van a kép alján, garis gépnél cserélték volna a szenzort. Használtan vettem, nem kértem magas ISO-s hosszú záridős képet átvétel előtt, legközelebb fogok - erre gondoltam tanulópénzként. Egy 5 éves amatőr gép esetében nem is gondolkodom alkatrészcserében, nem éri meg. Használható, a szélsőségeket nem szereti, viszont az alapok megtanulására tökéletes lesz.
-
A Zéé
addikt
válasz
Throme
üzenetére
hát mert ő tényleg csak parkol ott.
A HA-LIX rendszeresen szokott repülni bemutatókat, meg sétarepülést is néha-néha. Jelenleg ő a világ egyetlen repképes Li-2-ese, megértem, hogy így fedetten tárolják.
A Mig meg csak díszlet, figyelemfelkeltés, ez nem egy repülőmúzeum, hanem egy működő reptér
-
Freddy76
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Köszi, azért kicsit túlzol. Perpill 1,5 millát nem tudok erre a dologra költeni...
Amúgy tényleg azt a szettet keresem, ami nincs... Van ugye a d7000, egy bajom van vele (ismét), nagy. Azért lehet jönni a múkusvillantóval, meg turistacsattogtatóval, meg szappantartóval, de azért baromi kényelmes egy feleakkora súlyú-méretű cuccal szaladgálni, különösen gyerek mellett. Nekem a d7000 képminősége kell, annál lejjebb nem akarom adni, de erre nincs is szükség, ezt hozzák a felsorolt milc-ek is. Jobb képminőségre nem vágyom, mert amint azt fentebb is írtuk, nem lesznek jobb képek. Okés, lehet, hogy egyszer egy barlangba lesz olyan kép iso 6400-on, ami nagyon zajos lesz, és nem lenne zajos egy ff vázzal, de ezért váltani nem fogok. Tehát d7000 képminősége, ez megvan. Ugyanígy kell a kezelhetőség, a két tárcsa, a dedikált gombok. A státuszkijelzőt feladom egy jó evf-ért. Itt elvérzik az omd. A gyors és pontos (mert a d7k nekem már az) af szintén kell. Itt elvérzik a fuji.
Az oly - d7k váltásom egy fillérbe sem került, és nem is tervezek nagyobb összeget rákölteni. Ha kijön az om-d em-6, az valószínűleg az em-5 indulóárán fog kezdeni, annyiért nem veszem meg (kivéve, ha megint lesz valami jó akció, mint tavaly volt a 20 %-os). Az xe-1 jó lenne, bár az általam preferált két obival (18-55, 35) rá kellene fizetnem valamennyit, de nem lenne nagyságrendi ugrás.
Tehát addig marad a d7k, amíg nem lesz egy értelmes milc, értelmes áron. Az sajnos nem most lesz...
Az ff-es kérdésem tényleg csak érdeklődés volt, semmiképpen nem akarok ilyen méregdrága súlyzót, és ekkora e-péniszre sincs szükségem. Mert a képeim ettől biztos, hogy nem lesznek jobbak. Amúgy ha a három rendszer sok is lenne, az ff-re váltást valóban megtehetném, csak éppen értelme nem lenne...
-
Freddy76
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Nemnem, nem akarok d7100-ra cserélni, felesleges megapixelekre pláne nem költök pénzt. A d700-as kérdésem is csak hipotetikus volt, arra sem akarok cserélni. Túl nagy, és nehéz. Nekem a mostani szettem nagyon jó, jó a gép, jók az obik, és így jók a képek, egy dolog van, amelyért cserélnék: a méret. Az olympus om-d em-5 méretben jobb, de kezelhetőségben elvérzik a d7k-val szemben. Az xe-1 jó, de itt az af lassúcska kevés fényben (pedig ez egy igazán jó cucc, minden szempontból). Ha bármelyiket orvosolják a nevezett két probléma közül, nekem megvan az ultimate szett. A d7k sajnos kisebb nem lesz...
Aleister: semmi baj nincs az af-fel, nekem helyretették, és az általam használt obikkal pöpecül megy. Ezen a téren sincs semmilyen hiányérzetem.
-
Horbal
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Igen igazad van nem számít semmit egy vevő (sajnos).
DE akkor sem értem, hogyan engedhet meg egy ilyen bolt magának ilyesmit, legalább ne vinnék be a vevőt olyan helyekre amiket jobb ha nem lát. Csilli vili a bolt, egészen értelmes a kiszolgálás - ha nem látom a garis "irodát" nem lett volna egy szavam se.
Analógia: Szeretem a sztéket, tudom miből lesz - de nem feltétlen akarom látni a vágóhidat...
Tanultam én is elég sok marketinget hasonló bla-bla dolgokat. Azt akarom mondani ha már gányolunk gányoljunk rendesen/okosan...
-
Freddy76
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Hát, ők a hülyék. Olvasom, nincs benne, mondom van, hát használtam, de ilyenkor csak elbizonytalanodik az ember. De ha már ott a pixinfon, gyorsan megkeresen a 2,5 évvel d7000 tesztet, ott mit írnak az AF-ről, látom ugyanazt, szóról szóra. Emmámilyenvazze?
Aleister: dehogy kapok, kapjanak ők.
-
JohnyBlue
addikt
-
válasz
Throme
üzenetére
Miért lenne filozófia az, hogy valaki el tudja dönteni, hogy mit akar, mire van szüksége és pénze?
Ez lenne a normális(és most nem csak Karimát akarom pártolni emiatt), hogy az ember alaposan körbejárja a témát, nem pedig "A" vagy "B" ajánlása szerint vesz valamit. Lehet, hogy pl. "A" nincs is képben a dolgokkal, mégis "A"-ra hallgat a kérdező, mert szimpatikusabban fogalmaz, mint "B".Az autó üzemeltetése meg nem épp azonos költségkategória a fotózással, ha hobbiból fotózol.
-
Karima
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Arról volt szó, hogy ki mi alapján veszi a gépet. Nyilván ha már komolyan gépvásárlás előtt van, akkor megvan rá a pénze, igénye. A "vélt tudás"-on meg azt a tudást értettem, hogy egy tesztből ki tudom hámozni, hogy mi a marketing bullshit, és mi az ami tényleg előrelépés az előző vázamhoz képest, mi az, amire tényleg szükségem van egy új váz vásárlásakor.
Én meg azzal nem tudok azonosulni, hogy kedv alapján vesz az ember valamit. Nekem még sohasem volt olyan, hogy megvolt a pénzem valamire, kellett is, de nem vettem meg, mert nem volt kedvem hozzá. -
törölt tag
válasz
Throme
üzenetére
Kevesen csinálnak jó teszteket, amolyan IGAZÁN jókat, bemutatva sok fontos paraméterét képekkel.
- Zajt úgy néznék, hogy emberi bőr látszódjon rajta, sztem nem elhanyagolható..
- Highlight: kiégetni -> visszahúzás (recovery)
- Shadow: alulexponálni -> visszahúzás (recovery)
- eleve borotva obit rá (85-ök hajrá)
- AF statisztikát eddig sehol nem láttam (pl. 10x ugyanazt meglőve úgy, hogy célpont meglő, aztán letartja a gépet az orra elé saját lábára-cipőjére fókuszt állít, majd előtte levő célpont újra meglő egyetlen gombnyomással, újra láb, újra célpont) .. -> lássuk, hányszor talál az AF profi üveg, jó fény mellett és mennyire éles vagy elé-mögé lesz az eredmény, mert való életben is így megy kb.
- moiré, gyerünk elővenni egy olyan ruhát, aminek sűrű mintája, szövése van, vagy női harisnya (lábon) és hasonlók..
.
.
Szerk.: D800E-n relatív könnyű, felcsap az ember egy HAMA UV-t és ollé, nincs moiré
-
Graphy
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
pl a 2. kép az kit objektívvel készült és tényleg jó minőségű. 60x40-es nyomatokat csináltattam pár képről és nem lehet egy rossz szavam sem. Termék fotónál is kipróbáltam a kit objektívet, és utána az utómunka sem jelent nagy gondot.
A Nikon saját programja kezeli természetesen, csak egyenlőre az Adobe LR és CR nem. De amint átírod az EXIF-ben a D7100 modell számát D5200-ra, már tökéletesen beolvassa mind a két program.
Az 1.3 crop módot kipróbáltam, de a dof-t nem néztem. Olyan, mintha egy 24Mpixeles képet megvágnál, ennyi az egész. Az előnye viszont az, hogy a fókuszmező ilyenkor szinte a teljes képernyőn van. Sport, vagy gyors mozgású képek esetén (madarak, vadak) hasznos lehet.
-
Graphy
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
A vázzal egyenlőre nagyon megvagyok elégedve. Egyáltalán nem nehéz, az én kezembe tervezték. A hátsó kijelzőn tűéles kép, nagyon jól konfigurálható kezelőgombok. Pillanatok alatt át tudsz váltani a dedikált gombokkal a megfelelő beállításokra.
Moire problémával még egyenlőre nem találkoztam, de elég friss még a gép, keveset lőttem vele, alig van benne 1500 expo.
A kit objektívvel is nagyon jó képeket lehet készíteni. A fix 50/1.8 és a 17-50/2.8-as is brutálisan szép.
A fókuszt kevés fénynél is megtalálja rendesen.A LV módot szinte sosem használom, max makrónál tablettel összekötve.
Az auto funkciót sosem használom, erről ne kérdezzetek, meg az effekt lehetőségről sem.

A magyar menü nekem nem tetszik egyik gépen sem, de kezdőknek nagyon jól jöhet.Sajnos egyenlőre sem a LR sem a Camera Raw nem ismeri fel, de kis trükkel megoldható a dolog.
Belinkelek pár friss képet:

-
törölt tag
válasz
Throme
üzenetére
Az offtopic gomb nem véletlen van itt, nyilván a nagy offtopic topic sem
de mint mindennek, ennek is van egy határa, mennyitől kell oda átmenni és mennyi fér még ide. Szerintem ez még itt elfért.
On: tőlem anno aleister priviben faggatta a vasat, ha nagyon sürgős, esetleg fel is hívhatod Graphy-t..
-
Som@
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Nálam népszerű vagy, mert a költői kérdésemre hasonló választ vártam.

Először az igényeket kellene pontosan letisztázni magunkban, utána pedig sok-sok tesztet olvasni, böngészni.
Hna aztán megint letisztázni az átalakul igényeket.
És akkor utána pontos kérdést feltenni...
-
törölt tag
válasz
Throme
üzenetére
@Furkoo (#45726): Köszi a választ!
@Throme (#45728): Pontosan erre gondoltam, köszi! Igen én is ezt olvastam, hogy a Nikon kicsit a konzum rétegre szabta ezt az oldalát a gépnek, de annak aki komolyan fényképez meg fontos a gyorsaság, mivel sokat állítgat. Hogy hozzászóljak ehhez is, a WB engem speciel nem érdekel, kint, természetes fényben egy melegebb állítás (cloudy preset @aleister) egyszer elég, utána nem nyúlok hasonló körülmények közt hozzá.
@Throme (#45743) : Talán ez az egy dolog (de mindenképp a legmeghatározóbb), ami miatt még nem vettem meg az 5100-at, és még alszom rá párat. A Canon ára (600D) viszont azért nem kevéssel többre jön ki, a 650D-ről meg még nem is érdemes beszélni.
@Throme (#45752): Én is egy csomó turista (sokszor idős) nyakában látok lógni igen komoly gépeket, amikkel auto csattogtatnak, de ilyenkor azért vérzik a szívem, nem ő miattuk, hanem inkább magunk miatt.

Az érintőképernyőről: szerintem a legjobb a dedikált gomb, aztán az érintő, aztán a menüben flangálás. De a legutóbbinál mindenképp jobb a tapogatás is (gyorsabb). És ha már kicsi a gép és nincs hely dedikáltnak, vagy azt a "nagyok" privilégiumának tartják, akkor legalább érintő legyen, vagy jobb menü/gombkiosztás, az is jó.
-
spanyoll
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Te most vagy nagyon ráérsz ilyenek miatt sopánkodni vagy végtelenül igényes vagy akkor pedig vagy adj lejjebb az igényeidből vagy vegyél felső kategóriás gépet. Nem is értem mi a problémát megmondom őszintén. Kell videó? d7k, tökéletes upgrade. Nem kell? Akkor vedd meg a d300am, tele van dedikált gombbal meg mindennel, csak régi a szenzor, na bumm. Nem tudom, biztos bennem van a hiba de én nem tudok fennakadni ilyeneken, pedig az én gépemnek is van hiányossága nyugi.
@Furkoo: Mindegy, de az volt a lényeg, hogy ha helyben belövöd a WB-t az pontosabb és jobb mintha utólag próbálod emlékezetből és szépérzékkel eltalálni. RAW-nál "mindegy", de a helyszínen állított az igazi ugyebár. (Vagy ha a kockás akármivel csinálod akkor utólag, de az mindegy most)
-
Larry303
addikt
válasz
Throme
üzenetére
hát igen izlések és pofonok..kollega itt pont leírta, amit nagyjából érzek az érintőképernyő iránt...
a másik dolog, hogy pont azért is veszünk tükröst, mert egyelőre nem lehet hasonlítani a fázis és a contraszt alapú af sebességét...arról nem is beszélve, hogy keresőben szeretek/ünk komponálni
tán pont ezért nem is került bele ebbe a kategoriába...akinek meg az kell vegye meg az 5100et..más rétegnek készült...nekem fontosabb sokkal, hogy gombon legyen minden illetve bírja a strapát a gép...vigyázok rá, de "brutál" körülmények között használom...nekem ezek a prioritások...szal nem biztos, hogy annyira mellélőnek a nikon mérnökeiviszont lassan azt is elmagyarázhatja nekem vki, hogy miért lett álomgép a a 7100, miközben szidják a d7k-t
ok jó az a crop funkcio amikor verebészik az ember...ok jó az új kijelzés a keresőben...de ezek sztem annyit nem érnek, mint amennyivel több...az egy dolog amiben tényleg össze erszteném őket az az af rendszerükaleister: nyilván itt mindenki igényes arra, hogy ne narancssárga fejű gyerek nézzen vissza ránk az expo után...
de pont ez az amit a gép jól megcsinál magától sztem...ahol meg tényleg fontos a színhűség ott meg nem fogsz te bogarászni, hanem lősz egy szürkekártyát és kész...
komolyan minden szituban basztatod a wb-t ?
-ne érts félre nyilván megnézem a színenkénti hisztogramot, (ugye azzal érvelltél, hogy kiéghet bizonyos szituban) de sztem egy kezemen meg tudom számolni, hányszor pöcsöltem wb vel expo előtt -nyilván nem publikált termékfotokról beszélünk pl -
Som@
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Érintőképernyő?
Lehet maradi vagyok, de az nem fényképezőgépre való. (Szigorúan saját vélemény)
Dedikált gombok, oszt jónapot.
Van érintőképernyős kompaktom is, utálom. Soha nem azt csinálja, amit kellene.
Télen pl. kint kesztyűben mit csinálsz az érintőképernyővel? (Bambulod
)
Ha egyszer tönkremegy, megkarcolod, odavered mi lesz? (Tudom, sokan vigyáznak rá, de akkor is...)
Mennyi lehet egy ilyennek a cseréje?
Tapogattam a 650D, de nem győzött meg. Ahogy a Canon sem. (Pentaxon szocializálódtam.)
De még jó, hogy van miből válogatni.

-
Kleroo
veterán
válasz
Throme
üzenetére
'A D90 egy kényelmi funkciókkal felruházott D5000'
Azért ez erős sarkítás. Inkább azt mondanám,hogy lényegében a D90 szenzora,és AF-a belekerült egy belépő gépvázba...
D7k-val nem hiszem,hogy ennyire rossz a helyzet. Egyrészt túlnyomórészt hibák miatt keres fel az ember egy adott fórumot. Másrészt a D7k-t sok profi is veszi@vette,magasabb elvárásoknak kellett megfelelnie amit a D80-D90 nem "kapott" annyira meg. Harmadrészt az AF fine-tuningal való játékkal sokkal többen jöttek rá,hogy valami baj van,mint akik a D90-el csak azt hitték bénák,avagy ennyit tud a rendszer.
Azon viszont tényleg jól el lehetne vitázgatni,hogy a D7k szintbe indokolt-e a kijelző forgatása.
(hasonló összefüggést,szemléletet gondolok,mint hogy a Dx00 vázakban nincs IR vevő)A belépő vázakban kijelzőtapicskolás? Szerintem is érdemes lenne berakniuk,minden érv mellette szól.Habár ez gyanítom néhány gomb eltűnését is jelentené,hogy érdemileg előny legyen a nem tapicskolos,gyorsgombos váz felára.
-
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Nem. Az esetek nagy részében elég az a pár előre definiált preset (flash, cloudy, sunny, stb).
A színek ugyanúgy kiéghetnek, mint a túlexpozott részek, ha rossz WB-t adsz meg. Így ha a váz elmér valamit auto-n, elveszhet egy bizonyos alapszínből egy rakás részlet. Nem véletlen van a WB mellett RGB hisztogram is.
-
aleister
veterán
válasz
Throme
üzenetére
"Ha rawban fotózol, akkor az auto WB teljesen jó mert időt spórolsz és egy képszerkesztőben oda állítod ahova akarod (akár kelvin fokonként)."
Már régebben is utaltam rá, de itt jegyezném meg, hogy ez egy tévhit. Hiába van auto-n a WB, és hiába állítod be utána helyesen (pl) LR-ben, nem lesz ugyanaz az eredmény, mint ha a fotózás elején a fényviszonyoknak megfelelően (s nem auto-ra) állítod be.
-
válasz
Throme
üzenetére
Az amivel jobb a D7k, ha úgy nézed nem sok. 1-1 generáció között nincsenek nagy különbségek, sőt már azért olyan szinten vagyunk, hogy a régebbi is igen jó. Úgy szokott lenni, hogy ebben is, abban is jobb egy kicsivel.
A D200 szenzorjához képest a D90 elég jó lépés volt, erre tett még egy lapáttal a D7k.
A D7k elérte azt a szintet, hogy nem érdekel az FX. Azaz tisztességes a teljesítménye - minden téren.
Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 1TB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- Új kijelzős! HP ZBook Studio G8 WorkStation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3481
- KÉSZLETKISÖPRÉSI ULTRA GIGA AKCIÓ! CTO 0perces SKY MacBook Air 15" M4 10C/10G 16GB 1000GB 1 év gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Én is csak egy "techbuzi" vagyok, csak próbálom ésszel csinálni, és nem évente a legtrendibb cuccokat megvenni, hanem addig használni a cuccot amíg csak lehet. Olyankor viszont kényeztetem kicsit magam a legjobbal
.
.
. Pont olyan jó/szar/átlagos képeket készítenék azzal is, de nem lenne teniszkönyököm, nem kellene kisbőrönd, és még maradna egy millám, amiből vehetnék 17 db 18-105 obit
. És nem lenne fókuszproblémám egy tamronnal sem

? Mennyi ez így? Hol?