- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch GT 3 Pro - korlátolt szépség
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- 8300 mAh, maradhat?
Aktív témák
-
m3ss
veterán
ok. amugy jo lett enyem is, jo a fokusz 1.8-on ugy latom kepekbol, tavolra is . de azert meg tesztelgetem majd...orom, boldogsag
amugy szinek is teljesen masak igy ccd vs cmos, zold pl nagyon eros d90-en, meg ugy a tobbi szin is szaturaltabbnak tunik. nekem amugy jobban bejon az enyem, bar teljesen mind1 mert ugy is szanaszethuzza az ember, meg megszokas kerdese is..
de mindenesetre vicces, hogy egybol meg lehet mondani hogy melyik keszult melyik geppel -
Kleroo
veterán
Hát biztos van olyan eset,amikor az extrém tartomány is jól jönne átlag fotósnak, de egyáltalán nem fontos.
Fényerős obi & vaku mellett nem fontos,csak ügyesnek kell lenni.Viszont egy sport/esküvőfotósnak igencsak fontos,hogy mennyire zajos 3200/6400-on,hisz nem csak a monitoron/max A4 körüli méretben nézi,hanem nagyobb nagyítás is kellhet belőle. Márpedig a csarnokokban,esküvői szitukban nem játszik a vaku,és kell a rövid záridő.
-
Crob
tag
-
Crob
tag
Igen, ezeket elolvastam, ezzel kezdtem, de valamiért mégsem indul az időzítő...manuális fókusz módban nem kellene mégis elindulnia? M módban próbáltam egyébként először, aztán pedig az összes többiben...ha lenyomva tartom a gombot sorozatmódban, akkor meg kikapcsol...
Egyébként bekapcsoláskor is csak akkor reagál, ha ki-be pattintom a kártyát. Ha kiveszem, akkor sem kapcsol be, csak ha utána az akksit veszem ki- rakom be. -
drkbl
őstag
Egy (számomra) érdekes hozzászólás egy 5D3-kesergőből: "nikon has selectable rear curtain sync without the damn use of a external flash or ste-2"
-
Degeczi
nagyúr
ezt így nem igazán értem
a vaku nem is feltétlenül tudja, mennyi ideig tart az expó, hiszen az a váz "magánügye", a rear sync-hez csak annyira van szükség, h ne az expó kezdetén, hanem a vége előtt adja ki a parancsot a váz: nem lenne haszna ezt a vakura bízni (digitálisnál éppenséggel volna rá mód, régi analóg rendszereknél viszont eleve nem, és persze ott is lehetett ilyet választani, ha a váz tudta)
hol olvastad? -
-
Peethy
őstag
Most arról van szó, hogy mélységélesség =/= rekeszérték, attól hogy egy adott obinak jobb mosása van f/1.8-on egy bizonyos szenzor esetében, attól még ugyanannyi fényt enged be egy kisebb szenzorra is. ISO200, f/4, 1/500s ugyanolyan expót ad egy kompakton, mint egy FF-szenzoros gépen.
-
Degeczi
nagyúr
a felsőrész szinte sosem kerül rá, csak az alsó - hiszen amúgyis szinte mindig pancake obi van rajta (bár a barátságosabb általános célú látószöge miatt többnyire inkább 17-es)
persze, a retró is szempont - de az elsődleges a fogás: sokkal jobb érzés a kézben, mint egy gumiborítás egy mai vázon (kemény műanyagról már is beszélve, persze)
-
Degeczi
nagyúr
nyilvánvalóan nem fogtad még az E-PL1-et bőr fél-tokban: azon még van markolat, ami a bőrtok is követ, és kellemesen puha, biztos fogást ad:
a négyirányú gomboktól eredetileg én is féltem, de meglepően jól használhatóak, még EVF-el szemhez emelt gép esetén is (és még pont kellően nagyok ahhoz, h bumszli hüvelykujjal is tévesztés nélkül lehessen kezelni: az utód E-PL2 ezen a téren sajnos bizonytalanabb lett)
-
Peethy
őstag
D200 vs D3000 esetében alig van súlykülönbség, a fogása mégis sokkal rosszabb. Oly E-PL1-nek jóval kisebb a tömege, így kényelmesen tudom tartani még akkor is, ha nem akkora felületen támaszkodik a kezem, mint egy D70 esetén. De m4/3-ban is van nagyon rossz darab ilyen szempontból, pl. az Oly E-PL3, amit sokan szidnak, mert a kiegészítő markolat nélkül borzalmas vele fotózni.
-
aleister
veterán
csakb, drkbl:
Köszi! Akkor majdnem bejött a becslésem. Figyelgettem a DOF-om a szobában, és valahová 6-10 közé tettem.
Az idézett cikk érdekes, de most kissé összezavarodtam. Eszerint ugyanis kb 52MP a szem felbontása (és ez is csak a központi területeken), nemrég meg azt olvastam a hwsw-n, hogy 200.
Az ismert, hogy az emberi szemben 130 (+7) millió 'érzékelő' van. Ez alapján vehetnénk ennyinek is a felbontását, nem? -
Degeczi
nagyúr
teljesen hülyeség a cikk, és persze a D3/D700 érzékelőket sem a Nikon gyártotta (biztosat senki nem tud, csak tippek vannak pl. a Toshibára) - mert egyszerűen nincs is ehhez gyártósora...
ők azt választották, h az aktuálisan legkedvezőbb ajánlatot nyújtótól veszik meg, nem akarnak saját gyárhoz (ami idővel elavul, rengeteg pénzt fölemészt) kötődni
ettől még persze bármit ráirathatnak, hiszen a specifikációkat valóban ők határozzák meg
-
nesa
veterán
Peddig ugyanazt a szitut A modba a D90 iso 200 megcsinalja ezmeg 1600 on de en ugygondolom ez azert van mert nem rendes TTL be villat D90 nel latotom hogy 2 villan ezmeg csak 1db ot, deha atrakom TTL-rol manual fullra rogton iso 100 on dolgozik.
De mar kinomba kiprobaltam mi a turo pontossan ez a Guide kepregeny menu, lass csodat kepregeny modba is kileht valasztani A modot es frankon teszi a dolgat ugy villant ahogy azt elis varom, mondom fasza akkor ezt max kepregeny stilusba hasznalom, dehogy ne oruljek a Guide mod minden kikapcsolasnal alapba al ....
-
nesa
veterán
Koszi szepen, akkor nyikon gyurje ki, nemertem hogy eg yjolmukodo dolgot minek elcseszni mert a D3100 be is rendessen mukodik , D40 is tuti volt ezen a teren, feltetelezem a D60 is.
Elcserelem megkimelt kevesexpos D60-ra esetleg rafizetek D5000 re, ha valakit erdekel ilyen opcio. -
flash-
veterán
De szerintem ez nagyon nemjó amit a Nikon csinál.Úgyértem biztos lesz D5200 de biztos hogy nem lesz akkor mint a D90.
Arra akarok kilyukadni hogy jó fogású Haladó gépet akar az ember akkor vagy megveszi a D90 et(ami már kicsit régebbi,pl expeed 1)
vagy az "utódját" a D7000 et ami szerintem nem lehet az utódja ha az árát nézzük,mert több mint 100 ezer forinttal drágább.szerintem ez nagyon sok.
és a kettő között nincs Nikon Gép ha jól tudom.(vagyis majd biztos lesz a D5200..)
vagyis ez azt jelenti hogy ha az ember akar egy újabb nem belépő(értem ezalatt azt hogy jó fogású tehát a d3100 és d 5000-5100 nál nagyobb)gépet akkor gyakorlatilag 100 ezerrel többet kell már fizetni mint eddig...
ez nagyon szomorú..
pár év mulva már ott fogunk tartani hogy egy d3100 méretű gép 280-300 ezer forintba fog kerülni,és egy d90 méretű gép félmillióba?de lehet hogy nem kéne rinyálnom,várok még amíg a Canon 60d ára csökken egy 20 ezret aztán rohanok eladni a d3100at a 18-105 ös obimmal
-
-
Frigetrus
aktív tag
Nem vagyok nagy pixelkukkoló, de az feltűnt, hogy a legelső tesztképen (amelyiken a sárga levelek vannak) ISO 400 mellett elég nagy a zaj (teljesen szemcsés, és nem csak a homogénebb részeken látszik), ami még leméretezve is feltűnő. Sőt másik ISO400-as kép is hasonló. Fura.
-
Balinov
titán
Erdekes, nekem se a sys patriciora van rakva (win7 x64 prof) viszont abszolute nem pofazik semmiert. tudasban szerintem egesz jo, bar en ilyen programokat nem nagyon hasznaltam meg, igy igazi osszehasonlitasi alapom sincs. Viszont a 3Ghz-re huzott 1Mb L2 cache-s E2200 procit siman megeszi, lehet kene mar egy quad....
-
TeeJay
félisten
na ezt jó tudni
mindig tanul az ember
ki fogom én is próbálni mert tegnap épp fotóztam egy hölgyet és van 1-2 kép ami lehetett volna világosabb is de nem volt időm M módban szórakozni 15perc alatt kellett gyorsan elintézni 80képetígy pedig maradt az A mód és középre súlyozott fénymérés meg vakuval derítés
-
04ahgy
nagyúr
Öhhhm, akkor én hibásan értelmeztem a bracketinget. Másra gondoltam.
Arra, hogy több (3 ... 9db) különálló képet készít a gép, és ezek addíciójával (azaz a megfelelő pixelinfók szimpla összegzésével, vagy más kombinációs módszerekkel) adja a végső képet.
RAW-ban fotózok, full manual módban, és legtöbbször be is tudom jól állítani a szükséges dolgokat. Ha mégsem, a RAW jól alakítható. Számomra tehát haszontalanok a fentiek, amiket leírtál. Ha nem értelmezek valamit félre.
HGyu
-
Degeczi
nagyúr
ez valóban nagyon érdekes!
látószögben ugyan elhanyagolható különbség, de akkor is fura, miért nem lehetett a korábbi méretet pontosan tartani, hiszen az lenne logikus, és aligha járt volna komoly többletköltséggel
(de persze nyilván vmi lényeges gyártástechnológiai oka kell legyen) -
Throme
veterán
Örülök, hogy beszéltünk erről, mert ki is próbáltam ezt az auto ISO szabályozást. Minimumnak 1/30 záridő és max ISO-ra H1-et hagytam.
Először fura volt mert ilyenkor a menüben nem vált auto-ra az ISO (A, S, P), csak a kijelzőn látható az "ISO-A" felirat....
Viszont működik. Tetszik!
Ahogy pár próbaképből kivettem, törekszik a minimum értékre amivel még jó a kép (tehát nem rakja pl 3200-ra, biztos ami biztos alapon...).A D3100-nál ezért változatlanul tetszik a külön expo módválasztó kapcsoló.
Nálam marad az Fn-en az ISO továbbiakban is..."Nálam ez nem tehető az időzítőgombra". Vagyis D40-en nincs programozható gomb?
-
Throme
veterán
Nem, még nem próbáltam. Auto ISO-t talán még a bridge gépemen se használtam.
Főként "A" és "S" (régebben "P") módban fotózgatok és előfordul párszor, hogy az ISO-t meg kell növelnem, rövidebb zársebesség, vagy nagyobb "f" szám (kisebb rekesz) érdekében.Az auto reciprok szabály beállítására nincs lehetőség, viszont fix, minimum zársebesség beállításával kicsit lehet ezen segíteni.... most így továbbgondolva a témát, ha csak nem hibás az agyalásom...
Ebben az esetben meg a minimum zársebességet kell sűrűn állítgatni (pl egy kiránduláson).Eredmény ugyan az: kevés az az egy programozható gomb (D5000)
-
Degeczi
nagyúr
lehet, h ez is pixinfós hülyeség, ami szerint csak külön gombnyomásra van AF videó közben?
(az rendben, h ez így van jól alapértelmezetten. A kérdés azért fontos, hátha mégis kihoztak egy olyan érzékelőt, amin nem csak képalkotó, de AF szenzorok is helyet kaptak. Az nagy durranás lehetne, mert LV/videó módban nem csak folyamatos, de éppoly gyors is lehetne az AF, mint alaphelyzetben lévő tükörrel! Ugyanakkor sokkal pontosabb, hiszen a képérzékelő síkján történne a beállítás)
-
aginor
veterán
Először úgy olvastam, hogy "amelyek azonosak az igényeimmel"..
Vannak érdekes gondolatok benne, de van ahol saját magát cáfolja meg. A FF gépnél írja, hogy az ő felmérése szerint milyen nagy igény lenne rá (ezt mondjuk kétlem, de én nem vagyok releváns), aztán meg azt írja, hogy a Kodak próbálkozott ilyennek, de a kutyának sem kellett, és ezért nem csinálnak ilyen gépeket. Akkor most mi van?
Remélem jól értettem, kicsit hiányos az angolom..Throme: ezen én is gondolkodtam, de annyi változással, hogy csak a fókuszkiválasztás zárolása esetén működnének, vagy az Oly e-p1-en látottakon hasonló tárcsa esetén, egy ilyen tárcsa amúgy is jót tenne a kezelhetőségnek szerintem.
-
aginor
veterán
Érdekes felvetés, de szerintem nem ennyire egyszerű a helyzet. Én is ismertem olyat, aki a 450D-ről soha nem vette le a Sigma 18-200 obit, és nem is állt szándékában, de a képminőség miatt használt tükrös gépet. Nekik lehet jó megoldás egy MILC, én Nikon helyében biztos nem akarnék kimaradni, még ha csak egy átmeneti divathullám lesz is.
Mik ezek az igények? A szabadon programozható gombokkal én is csak egyetérteni tudok, nekem is van olyan gomb a vázon, amit nem igazán használok, így szívesen programoznék rá valami más funkciót. Nálam Nikon a makró obiknál ásta el magát (megoldottam 3rd gyártóval mondjuk, így igazán csak Nikonnak fáj a dolog), bár már jobb a helyzet, de valami jóféle 50 és 60mm makró nem ártana. Valamint a 18-105-re is ráférne már egy frissítés, azt hittem idén végre megkapjuk.
-
aginor
veterán
Ez nem feltétlenül Neked szólt, hanem azoknak akik állítják a tutit egy ilyen gurut követve, ő sem lát mélyen bele az iparba így nem tudhatja, hogy melyik gyártó éppen mit is főz jelenleg, fikázni meg én is tudok, elektronikai képzettség nélkül is. Ha van elektronikai ismerete, akkor miért nem azt a részét kritizálja a rendszernek amihez ért? De mindegy, szerintem hagyjuk, én majd hiszek a saját szememnek, mint neki, vagy bármely más önjelölt messiásnak.
Canon valóban úgy tűnik, hogy nem akar egyelőre beszállni a MILC lázba, de a Nikonra ez nem feltétlenül igaz, van ilyen irányú szabadalmuk is.
De a D700 a FF-ek belépője, nincs is igazán értelme kihozni egy ilyen jellegű "olcsó" vázat, mivel az objektívek drágák maradnak hozzá, valamint belső konkurenciát állítana magának a Nikon.
Nem érted, nem a kritikával van baj, mert azzal a Nikont is lehet jogosan illetni bőven, hanem azzal, hogy szidja a japán fényképezőgép gyártókat, holott neki is tudnia kell, hogy lényegében nincs más, akkor valamit csak tudhatnak ezek a lemingek. Szerintem azt az írást is ő publikálta, ahol kijelentette, hogy már nincs mit fejleszteni a tükrös gépeken, felállított valami jóslatot is a jövőre illetően, már az az írás sem volt szimpatikus, mivel tele volt tényként kezelt spekulációkkal. -
aginor
veterán
Nem igazán értem ezt a Thom Hogan imádatot, én meg róla nem igazán vagyok jó véleménnyel, ebben a szakmabában mindenki a másikat követi.. de nem muszáj akkor neki japán gépet használni. Ugyanakkor a felvetése valóban érdekes, már ami a Tamront illeti, az amatőr FF váz szerintem baromság, arra ott a D700.
-
Throme
veterán
Tudom ez nem objektív topic, de arra az 55-300 VR-re (már ha tényleg lesz) kíváncsi leszek.
Főleg a 200-300 közti tudására! És nem adhatják drágábban, mint a 70-300 VR-t, ami addigra még olcsóbb lesz, mert a kép szerint inkább a jelenlegi 55-200 VR-re hajaz ( és DX).Azt is jó látni, hogy mind a 4 obi AF-S -es...
Persze meglátjuk, mi fog ebből realizálódni valójában...
-
kricsi81
senior tag
-
Degeczi
nagyúr
ezért próbáltam ki, h van-e látható hatása 30 mp-es, fönnhagyott obisapkával készült expón, ha a Nap felé forgatom a keresőt: de nincs, teljesen fekete maradt a kép = innen kezdve én ugyan nem kínlódom a kereső letakarásával, mert egy autó lámpája mégannyira sem tudna nyomot hagyni
ha vki félórás képet készít a csillagokról, ott már lehet jelentősége(vagy egy távoli időpontra időzített felvételnél, ahol nem lehet előre rögzíteni az expót, hiszen nem tudható előre a megvilágítás - de olyat sem szoktam lőni)
-
Degeczi
nagyúr
a fénymérő megtévesztése valós (de nem kell hozzá a félig áteresztő tükör, hiszen a fénymérő fönn, a prizmaházban van - ezért is tudja könnyen megzavarni a hátsó fény), így természetesen vagy M módot, vagy AE-L-t kell használni ha nem szemhez emelt géppel készül a kép
a keresőgumi helyére tehető takarót viszont nagyon kényelmetlennek tartom, ezért próbáltam ki, van-e jelentősége saját használatomban a letakarásnak: szerencsére nincs
(sok perces expónál már állítólag be tudna szűrődni némi fény, de olyat nem szoktam lőni)
a D70-en annak idején asszem 18-70 volt amikor próbáltam, de az már nincsen meg -
Degeczi
nagyúr
4000-en csak kezdi a bemutatást egy gyenge zseblámpával, de az erős stúdióvilágítás még ISO200-on, 1/125 mellett is jól látható nyomot hagyott, ami már tényleg gáz (nem fekete képen persze nem lenne ilyen a hatása, de egyértelműen rontja a képminőséget)
viszont mivel a kép szélét érinti, csak FX vázon gond
-
Degeczi
nagyúr
képpontokra lebontottat természetesen nem tudna - de az nem is fontos: elég lenne azt látni, hogyan sikerült az egyes csatornákat kiexponálni
ehhez pedig nem kell a demosaicot végrehajtani, csak a zöldek darabszámát megfelezni
a többség biztosan nem igényelné, de mint opcionális lehetőség nagyon hasznos lenne
ennek híján olyan félmegoldásokkal próbálkoznak néhányan, h pl. lineáris kontrasztgörbét töltenek a vázra, ami persze teljesen használhatatlan előnézeti képet ad, de a hisztogramja sokkal közelebb áll a RAW-ban rögzítetthez (noha az sem tökéletes, távolról sem)
-
Frigetrus
aktív tag
-
Degeczi
nagyúr
először gyűjtögetni a rávalót, mert $7000 körülire teszik az indulóárat, ami nálunk simán lesz 2M is...
ráadásul ha igaz, optikailag nem változott a régi változathoz képest némi bevonatot leszámítva, így még kevésbé érthető az árazás (bár a régi szintén $6000 fölött van...)
-
kricsi81
senior tag
Hmm ezek szerintem elég jó lépések voltak a Sigmától.
A 70-200/2.8 OS nagyon fincsi obi lesz, ha nem száll el az ára, a 17-50/2.8 nekem pont kéne, ha olcsó lesz, és nem lesz nagy szórás, és jó lesz a minősége, szintén nagyon jó lesz, és a 85/1.4 is jó lépés, persze csak ha ez sem lesz drága...Reméljük a legjobbakat
-
-
TeeJay
félisten
á jó lesz itt nekem a 220volt is ott 99.900 most az SB-900
aztán mivel megvan a rávaló jó lesz az nekem kb. most már örökre
apropó vakuknál van valami irányszám hogy mennyi villanást bírnak ezek?
úgy mint a vázaknál a zár tervezett élettartama.illetve volt már régebben téma ez a Nikon féle CLS
és ez most azt jelentené számomra hogyha lerakom a rendszervakut állványra a modell mellé akkor a D90 beépített vakujával el tudom sütni plusz a beépített vaku is tud deríteni a fotóhoz? tehát mindkét vakut használhatnám fotózáshoz, vagy a beépített csak elsütni tudja a rendszervakut és kész? illetve ha később még egy vakut vennék akkor 2 rendszervakut el lehet sütni a beépítettel?
Aktív témák
Hirdetés
- 3DMark 11 eredmények
- Milyen autót vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Trollok komolyan
- Okos Otthon / Smart Home
- Digital Fingerprinting: Így buktat le a böngésződ a neten - Tech Percek #18
- Bluetooth hangszórók
- Építő/felújító topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Olympus pl5, Panasonic 20 1.7
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest