- Operatív igazgatót vált az Apple
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- 8300 mAh, maradhat?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz
jorden06 #40027 üzenetére
Az önkioldóra gondolok. D50-en lehet választani hogy 2, 5, 10 vagy 20 másodperc legyen az eltelt idő a gomb lenyomása és az expozíció között, hogy biztos odaérj az állványra állított géptől a többiekhez hogy rajta legyél a csoportképen.
d50 tulaj lévén, sajnos nem tudom hol lehet a d80 menüben -
j.bravo
addikt
válasz
jorden06 #40024 üzenetére
Ha az aksi allapota lenne a gond, latnad a kijelzon v keresoben a merulo aksi ikont, hacsak nem romlott el az is.
Lama kerdes, de kesleltetett expo nem maradt beallitva?
Ha nem, es minden modban (a, s, p, m, auto) ezt csinalja, az rosszul hangzik. Persze ha találsz vkit aki tud kolcsonadni aksit, obit, meger egy probat... -
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #14347 üzenetére
már a bélyegképen is látszik az akkunyúlványon az említett rés...
(pl. ezen is) -
-
TeeJay
félisten
válasz
jorden06 #12182 üzenetére
ezért hívják kitobinak mert a belépőszintű vázakhoz teljesen jó az
hidd el rengetegen vannak akik vesznek ilyen felszerelést és sosem fogják levenni az objektívet mert bőven elég nekik a kompakt után a belépő DSLR + kitobiakit meg komolyabban érdekel a fotózás a belépő illetve haladó szintű vázat is meg tudja venni jobb kitobival lásd 18-105VR vagy 16-85VR netán 18-135, 18-200
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
jorden06 #12185 üzenetére
Én azért elég sokáig elvoltam a 18-55, 55-200 duplakittel, úgy, hogy zömében a 18-55 volt fent. Abban igazad van, hogy egy nagyobb átfogású kompakt után érezheti azt az ember, hogy nem elég a zoom, de azért tájat fotózni elég jó. Meg ha nincs más obija az embernek, akkor ugye annál meg minden jobb...
-
Hth
tag
válasz
jorden06 #11796 üzenetére
Sajnos , a technika mai állása szerint , a fényképező gépek , még nem tudnak olyan gyorsan kártyára írni , mint a belső memóriájukra
Ezért a sorozat felvétel sebessége , mindenképpen lassulni fog , mikor a belső memória betelik
A sorozat felvételi képesség jobb kihasználása érdekében két dolgot lehet tenni !
1. Ha RAW-ban fényképezünk , több , de rövidebb sorozatot kell lőni , mert akkor közben marad ideje a gépnek , közben kiírni a pufferből ( több , kevesebb ) képet , ettől később telik teljesen be a belső memória
2. És / Vagy , JPG-re állítani a gépet , mert akkor a kisebb méretű képek , később töltik meg a belső memóriát , és azokból , ugyan annyi idő alatt többet tud a gép , a memória kártyára írni , ezáltal , hamarabb lehet ,ismét használni a sorozat felvétel módot !
De ! Mind ezektől függetlenül , csodák nincsenekEgy kisebb sorozat felvételi képességű géptől nem lehet azt várni , mint azoktól , amiket kimondottan , riport , és sport fotózásra készítettek !
-
-
-
-
Throme
veterán
-
vth
tag
válasz
jorden06 #10886 üzenetére
a gond az, hogy ahhoz, hogy legyen biztositás a csomagon, meg kell adni az értéket, ebben az esetben azonban mindenképpen kiderül, hogy a csomag meghaladja az adott összeghatárt, ameddig nem kellene fizetni. A másik megoldás az, hogy megkéred az eladót, hogy feladásnál ne tüntesse fel (vagy jóval kevesebbet) a csomag értékét, igy viszont nem lesz a csomag értékbiztositva. Ez utóbbi esetben érdemes egy jó nevű céggel szállitatni, jobb cégek esetén neten követheted is, hol jár a csomagod.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #10886 üzenetére
asszem van vmi értékhatár (20-30e Ft körül), de ha új fotós cuccot veszel, az biztosan fölötte van, így vámköteles
ettől még jó eséllyel átcsúszhat, hiszen rengeteg csomag jön az országba, csak szúrópróbaszerűen tudnak velük foglalkozni - de erre alapozni nem szabad!
ökölszabály, h csak akkor érdemes netről ilyesmit vásárolni, ha vámmal, áfával együtt is megéri, és aztán marad az öröm, ha átcsúszik - ne fordítva legyen
a garancia hiánya mindenesetre komoly ellenérv, így szerintem célszerűbb hazai seftelőtől (mint pl. madeinhungary) venni, mert azoknál ki tudod próbálni már az átvétel előtt, és van garanciaféleség is náluk
-
törölt tag
válasz
jorden06 #10884 üzenetére
Eljut hozzád, csak egyrészt nyilatkoznod kell, hogy vállalod ennek minden költségét. Másrészt meg eldöntik, hogy vámköteles-e. Ha nem minősítik annak, akkor ki kell fizetned az ÁFÁ-t utána. Ha vámköteles, akkor még a vámot is. Ja, és az ÁFÁ-t a szállítási költség után is ki kell fizetned.
-
johnjohn
addikt
válasz
jorden06 #10825 üzenetére
Itt van pár cucca.
De ha felhívod, és vázolod ,hogy mi érdekel, elmondja éppen mi van nála eladó. -
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #10701 üzenetére
természetesen megszokható, de valóban nem mindenkinek sikerül
pl. Nikonos berkekben jól csengő név Thom Hogané, nagyon kedveltek a vázakról szóló részletes könyvei - és ő sem mulasztja el megjegyezni szinte egyik cikkében sem, h mennyire nem tudta elfogadni azt a fajta mátrix mérés viselkedést, és inkább másik vázat használ
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #10674 üzenetére
eddig csak olyan megoldásokat láttam, ami a tartomány legelején fogta meg az obit, más állásban át sem lehetett húzni "lock"-ba
jó eséllyel tehát ez is csak olyan lesz, amit a 18-as állásban lehet majd rögzíteni - amit viszont a régi verzió átkapcsolás nélkül is megtesz...
(ha netán mégis bárhol rögzíthetőt hozna létre a Nikon, akkor az valóban egy érv lehetne mellette)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #10671 üzenetére
nem
az ilyen lock kapcsolók uis csak a zoomtartomány elején működnek, tehát nem egy adott tetszőleges pozícióban rögzítik (annak valóban lenne értelme)ez viszont azért fölösleges, mert onnan egyébként sem mászott ki a régi 18-200 sem, akár függőlegesen tartva sem!
csak kb. olyan 35 mm állástól kezdve volt hajlamos a kilopakodásra
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #10636 üzenetére
van logika, de mivel korábban nem foglaltak le kellően nagy számtartományokat, a legutóbbi modelleknél már váltani kellett...
a 3 számjegyes típusszámot a félprofi modelleknek adták, ez a D100-al kezdve, majd D200, D300 és D700-al érvényes maradt, és valszeg marad is, mert kellően sok a hely a tartományban
az egyszámjegyű profi vázak szintén szépen lépegettek egyesével, és ott is van még tartalék sokáig
a kétszámjegyű belépőmodelleknél kezdetben még minden tiszta volt: a D70 alá pozícionálták a D50-est, majd a D40-et, és még a D40x is érthető volt, de a D80 és D90 is
mivel itt valszeg maradni akartak a 10-el osztható számoknál, a D60 ezért ugrott akkorát számozásban (holott a tudását tekintve egy D41 vagy hasonló lett volna logikus)az utódoknak azonban végképp nem maradt már hely, ezért nyitottak egy új, több ezres sorszámkategóriát az 5000-nek és 3000-nek
ha majd 1-2 múlva a D90 is utódot kap, és az több lesz egy egyszerű "s" alverziónál, ott is kénytelenek lesznek az 1000-es sorszámkategóriába átlépni
-
Konflikt
addikt
válasz
jorden06 #10636 üzenetére
persze h van irany. csak eddig ugyvolt h:
-egyjegyuek a zaszloshajok, lepkednek felfele: D1, D2x, D3x, regi D1H, D2H stb.
-haromjegyuek a felsokategoria: D100, D200, D300 (s), D700
-ketjegyuekben ket szint van,
a belepo felso a D70-D80-D90
a belepo also a D40-D50-D60, (nem idorendben)illetve mivel a beleposzint szamozasa kvazi kimerult (hacsak D10, D20, D30 nem lett volna) ezert az uj belepoket negyjegyuvel jelolik: D3000-D5000.
valszeg az uj zaszlos D4, ill.D4x lesz kb 2010 vegen, az uj felso D700x, meg D400 mondjuk 2010 kozepe, illetve az uj belepo-felso talan D90s (?) valamikor. a full belepo (ugyan most jelent meg a D3000) meg talan D2000, v D6000, D7000 ilyesmik. de csak sacc.
-
aginor
veterán
válasz
jorden06 #10620 üzenetére
Nem látom akadályát a próbának, hétfőn pont nálam is lesz..
Degeczi: szerintem kellő gyakorlattal azért rá lehet érezni a dologra, én a tamron makró esetében pl imádom, hogy kézzel kell babrálni.
eastsider: úgy tudom, hogy neked még csak a 18-55 kitobi van, azzal valóban mókás kézzel szenvedni, de próbálj ki egyszer egy valódi makró objektívet, kicsit más érzés használni..
-
aginor
veterán
válasz
jorden06 #10579 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a mostani Li-ion akkuknak nemcsak, hogy nem árt ha "rátöltesz", de még jót is tesz nekik. Az élettartamuk használattól függ, telefonoknál olyan 1év után szokott kapacitáscsökkenés leghamarabb elő fordulni, szerintem ez itt is áll, ha nagyon gyakran használod, de én inkább olyan 1,5-2érve tippelnék.
-
Ijk
nagyúr
válasz
jorden06 #10210 üzenetére
A gond, hogy mindig lehet valamit találni, mi hiányzik. Obi, vaku, állvány, új váz... Nekem is kellene egy állvány, 85-ös vagy 135-ös fix, 14mm-es fix (ha létezne). Most éppen ezekre van igényem, aztán meg kitalálnám, hogy milyen jó lenne egy 80-200 f2.8, de ha már ennyi minden van, akkor a d50-et is le kéne cserélni d90-re. Nagyjából sohasem lenne vége
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #9820 üzenetére
ha nem kell akku, akkor 13-14e Ft-ért van jó minőségű
-
-
i4s
tag
-
aginor
veterán
válasz
jorden06 #9527 üzenetére
Este töltök fel néhány képet. Direkt ilyen alakzatokra lőttem, kíváncsi voltam, hogy mennyire gázos a torzítása, ezek, amolyan legrosszabb esetek, a mindennapi használat során valószínű nem ennyire kritikus a probléma.
Kazimír: az élessége az elsőrangú, a képstab is jól működik, de még jelentősebb CA-t sem találtam, azon a pár képen amit eddig csináltam vele. Ha meg programmal ki lehet küszöbölni a torzítást, akkor egy igen jó obi lehet belőle..
-
aginor
veterán
válasz
jorden06 #9525 üzenetére
Ablakon kinézve a szomszéd panel oldalát fényképezve, valamint TV-t úgy hogy kb mindig kitöltse a keresőt, de akkor is, amikor az ablak keret belógott a kép szélébe. 18, 24, 35, 50, 70 és 105mm-en is néztem, legtöbb esetben volt jól látható hordó vagy párna jelegű torzítás.
-
Carsee
tag
válasz
jorden06 #9492 üzenetére
Én annó vettem egy ilyen Meike markolatot a D80-hoz és meg vagyok vele elégedve. Egy akkuval használom, mert nekem csak a portré állásban kezelhetőség volt az elsődleges. Szimpatikus továbbá, hogy akár AA elemekkel is lehet használni a gépet (vész esetén azért elképzelhető lehet). Egyszerűen nem értem miért olyan drága a gyári, ezért is mérlegeltem és vettem nem eredetit. Tényleg sokkal jobb a fogása, bár nekem állítólag kis kezem van, szóval nekem néha a markolat széltében picit kényelmetlen, mert majdnem túl széles. Nem bántam meg.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #9492 üzenetére
persze, ezért írtam
ha havernak úgyis van, mindenképp próbáld ki
amire érdemes figyelni: expógomb nyomáspontja elfogadható-e, tárcsák stabilan működnek-e, el tud-e mozdulni a markolat (nagyon gyakori, "origi"-nél is, h hangyányit igen. Ilyenkor egyszerűen 1-2 menet szigszalagot teker az elemnyúlvány tövére az, akit zavar)a D80/D200 sajnos jelentős visszalépés akkuüzemidőben a D70 után, a D90/D300 már ismét min. 7-800 képet lő RAW-ban (de akár jóval többet is, ha nem hetek alatt készül ennyi), ezért nem is emiatt vettem a markolatot
az általad linkelt típusban mindenesetre nem igazán tetszik a fixen beépített akku: egyrészt ha lemerül, akkor nincs más opciód mint leszedni a markolatot és a gyári alapkiépítéssel folytatni, másrészt erősen kérdéses, tudnál-e majd cserepéldányt szerezni, ha idővel elhasználódik - valszeg nem...
a többi utángyártott markolat olyan, mint az MB-D80: vagy 2 db olyan akku tehető bele, mint a gépvázba is (értelemszerűen kb. duplázott üzemidővel, és ha mégis lemerül, gyorsan cserélhetőek a markolatban is),
vagy pedig 6 db AA-s ceruzaakkut fogadnak, ami bár kényelmetlenebb a töltés szempontjából, de roppant költséghatékony megoldás -
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #9487 üzenetére
markolatot én sem az akku miatt vettem (a D90 veszettül sokáig bírja egy töltéssel), hanem elsősorban a nagy kézben sokkal stabilabb fogás miatt
markolat nélkül a kisujjam nem találja a helyét: nem fér föl a vázra, alá görbíteni viszont hosszú távon kényelmetlen
különösen akkor számít ez sokat, ha mondjuk külső vaku is nehezíti a vázat, de persze portré állású képeknél végképp jól jön (igaz, olyankor viszont a fókuszpont kiválasztás nem az igazi) -
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #9480 üzenetére
"origi" MB-D80-at szerintem semmiképp!
mostanában 50e körül van, de a gyakori panaszok alapján (pl. a vázon lévőtől eltérő nyomáspontú expógomb, kontakthibák) nagyon úgy tűnik, h nem Nikon gyártmány, hanem beszállító terméke...utángyártottak között természetesen nagy a szórás, vakon lutri lenne olyat bevállalni, de van pár bevált típus
pl. az Ebayen a LinkDelight nevű cég forgalmaz "Meike" nevűeket, azok beváltak (postával együtt kb. 15-ért van itt) -
Flow
senior tag
válasz
jorden06 #9480 üzenetére
Én kb 1.5 éve vettem utángyártott akksit, felváltva használom őket. Már most fele annyit bír a gagyi, mint az eredeti gyári... kérdés, megér-e annyival többet (vagy a különbözetből még futja +2 bóvlira...
) Vegyél egy pótakksit, postaköltséggel 4ezerért, és meg van oldva a hosszabb túra. Persze ha markolatot is akarsz, az más kérdés.
-
Flow
senior tag
válasz
jorden06 #9465 üzenetére
Egyénfüggő, de én is úgy jártam: megvettem az ötvenest (mert akkor még nem volt más "olcsóság"), aztán rájöttem, hogy dx-en az a látószög, amit ad, nem jó túl sok mindenre. Számomra vagy nagyobb, vagy kisebb gyútáv a használatos. Kizárólag akkor hasznos, ha a mélységgel akarok játszani kicsit, vagy nagy ritkán portré, de az meg inkább a tele... (esetleg a 24-es). Szóval jó, hogy van, de igazán ha nem lenne se esnék el túl sok képtől.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #9465 üzenetére
számomra egyértelműen 35: jobban használható a látószöge
nem véletlenül volt az a látószög filmes korszakban is annyira népszerű, h sokaknak csak ennek megfelelő obija voltaz 50 viszont DX vázon teljes alakos portréhoz beltérben túl szűk, gyakran nem lehet elég távol menni, fej-portréhoz pedig túl közel kellene, ami nem előnyös, arra a 85 jobban használható
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #9457 üzenetére
ha pl. olyan épületet fotózól, amin a kép széléhez viszonylag közel haladnak az egyenes vonalak, azon nagyon jól látható lesz a görbülés!
ebből a szempontból mindegyik 18 kezdetű Nikon zoom elég gyatra, csak a 16-85 jobb
viszont tény, h sok témán egyáltalán nem lehet észrevenni, másrészt persze szoftverrel is korrigálható (igaz, nem könnyen, mert nagylátóban nem tisztán hordó jellegű a torzítás, hanem bajusz formát ölt, azaz vegyesen hordó és párna is - de ha vkinek nagyon fontos, létezik erre az egyes obikat ismerő célprogram is)
-
Kazimír
őstag
válasz
jorden06 #9457 üzenetére
Pedig torzít az. [link]
A legtöbb élethelyzetben persze nem feltűnő, de mondjuk épületfotózáskor, ahol sok vízszintes/függőleges vonal fut át a képen, már látszik. A CA is helyzettől függ. Kültérben sok napsütéses/árnyékos helyen megjelenik az. De mindkét fajta torzításon lehet utólag javítani, szerencsére.
-
MrBean55
aktív tag
válasz
jorden06 #9428 üzenetére
Hát, egy kicsit még félek tőle. Egy nap (nem sokkal azután hogy megvettem használtan) több százat lőttem a "régivel", és sok kép "bibis" volt, nem volt jó kedvem. Mivel "csak" ED-s garanciája volt ezért el voltam készülve mindenre, végülis a Fóti úton kötöttem ki, de a végén 0 ft-os számlát kaptam
, pedig ismerték a helyzetet és előtte nem ennyit mondtak. Ma sem értem hogy miért volt ez, de örültem neki és nem firtattam. Azóta (kop-kop) rendben van a gép ebből a szempontból, de próbálok rá vigyázni, pl. ilyen módon is ahogyan ma "alakult". Ez már szerencsére Nikon garis, aminek külön örülök.
Hogy jó üzletet kötöttem-e azt az idő majd eldönti, most baromi jónak tűnik, még majdnem 2 év gari, hmmm...
Ja, az utolsó mondatodat nem értem, pont így van nagyobb esély rá hogy mindkettőt használjam.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
jorden06 #9315 üzenetére
kapcsold ki a vörösszemcsökkentést...
(az LCD-n látszik egy kis szem ikon is, ha olyan vakumódot állítottál be, ahol ez be van kapcsolva)ilyenkor az AF segédfénnyel világít az áldozatok szemébe, majd szándékosan vár egy kicsit, és csak ezután lő, mert addigra jó eséllyel összehúzódott a pupillájuk, így kevésbe lesz hajlamos pirosodni
sokat nem ér, márcsak azért sem érdemes ezt a módot használni
Aktív témák
Hirdetés
- Fűnyíró topik
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Operatív igazgatót vált az Apple
- Milyen légkondit a lakásba?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Goddess of Victory: Nikke
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Új FULL HD webkamera + Számla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest