- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple Watch
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Fotók, videók mobillal
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- VoLTE/VoWiFi
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Android szakmai topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
OldMike
őstag
válasz Kiskutya #6975 üzenetére
Szia!
Érdemes lenne kipróbálni, hogy amikor éppen működik a Windows, akkor az Energiagazdálkodásban kikapcsolod a Gyorsindítást.
Nálam egy teljesen más, régi Gigabyte alaplappal történt, hogy az újraindítás rendben működött, de a kikapcsolás utáni bekapcsoláskor csak a BIOS futott le, a Windows forgó pöttyei gyakorlatilag megálltak, azaz a Win már nem jött be. A fenti kikapcsolás után a probléma megszűnt.42LM660S
-
OldMike
őstag
Köszönöm. Igazából az volt a furcsa, hogy a "normál" driver egy exe fájl ~20 MB mérettel, a másik pedig temérdek fájl ~420 MB mérettel.
A Realtek Audio Console-t csak véletlenül vettem észre amikor a Start menüben végignéztem az ott lévő programokat, kipróbáltam és működött.
42LM660S
-
OldMike
őstag
Üdv!
Nagyon újonc (pár napos) B450 Aorus Elite alaplap használó vagyok, lenne egy amatőr kérdésem. Az alaplapi hangkártyát használom egy 2.1-es hangszóró szettel, nem is váltanék. A W10 telepítéskor felment egy audio driver, ami nem egészen egy hónappal régebbi, mint a Gigabyte honlapról letölthető, nem foglalkozom vele.
Viszont a honlapon van egy ilyen letöltési lehetőség
Letöltés után láttam, hogy ebből egy mappa lett, rengeteg fájllal és setup. exe-vel. Az a gondom, hogy fogalmam sincs, hogy ennek a telepítése mit eredményezne, illetve szükségem van-e egyáltalán rá a fenti hangszóró szett esetén. Ami egyébként rendben működik. A W10 telepítéssel jött egy Realtek Audio Console nevű program, amiben vannak beállítási lehetőségek.
Köszönöm ha tud segíteni valaki.42LM660S
-
Rakeem
aktív tag
Sziasztok!
Úgy néz ki meghalt a procim. (R5-2600). Vészmegoldásként arra gondoltam, hogy beszerzek egy A8-9600 vagy A12-9800e procit. Viszont kicsit elbizonytalanodtam. Lehetséges, hogy nem kompatibilis velük az alaplapom? (Gigabyte Aorus M - B450)
-
keresgo
csendes tag
Sziasztok !
Nem találtam kifejezett választ a következőre : most szereztem be egy B450 Aorus Elite lapot, r5 3600X-el.
Ryzen Master telepítő lefut, aztán feladja az opciót, hogy "Open RyzenMaster" és nem történik semmi. Programok tel. törl. között ott van, de start menü keresés csak help guide-t dob ki, executable sehol a mappákban. Elég zavaró a dolog, főleg hogy a CPU ilde temp 59-70 C között van, gaming terhelés alatt 88ig is felcsúszik (stock cooler), reméltem hogy a ryzen master-en keresztül kiderül valami...
Az AMD meg azt írja (legalábbis amit találtam) hogy a ryzenmaster nem támogatja a b450-t, használjam a másik progit, de az meg discontinued.
A BIOS verzióü lehet gond (F50) ?
Előre is köszi ! -
hrabanc
tag
köszi a tippet, kipróbáltam.
Természetesen normális minőségű, CAT6-os kábellal használom.
Amint írtam is, többször volt, hogy kihúztam, visszadugtam és ideig óráig jó volt, majd ismét 100 Mbps-es lett. Most is kipróbáltam egy másik vezetékkel, hozza is a maxot.
Kezd a modem csatlakozója gyanús lenni, mert tud benne mozogni (kicsit "lötyögni") a csatlakozó, kipróbálok rajta egy másik portot. Még egyszer köszi a választ! -
ricsip
addikt
válasz hrabanc #6987 üzenetére
Én először UTP kábelt cserélnék az érintett útvonal minden részén (garantáltan új kábelt, nem mindenféle otthon kallódó szemetet újrafelhasználva!). Arra általában senki nem szokott gondolni, míg több hónap troubleshoot után a véletlen cseréjük után varázsütésre meg nem oldódik az összes misztikus gond.
[ Szerkesztve ]
-
-
hrabanc
tag
Sziasztok, van egy GA-B250M-DS3H alaplapom, alaplapra integrált gigabites porttal. Sokáig rendben is ment, majd elkezdett random maximum 100 Mbps-sel dolgozni. 500-as telekomos netem van, amikor gigásként ment a hálókártya, akkor szépen tudta is. Ha kihúztam és 1-2 perc múlva újra csatlakoztattam, akkor ideig óráig ismét gigabitesként működött és hozta az 500-at, de percek vagy órák múlva ismét visszaállt 100 Mbps-re. Remélem érthetően írtam le a problémát és lesz, aki tud rá magyarázatot és megoldást. Előre is köszönöm!
-
ricsip
addikt
Valami alaplap tesztelő posztban írták, hogy a fehér PCB-k azért ritkák, mert nem olyan jó a végeredmény ezekkel, mint a nemfehér színűekkel. Ez igaz? Miért?
-
-
ricsip
addikt
Van új BETA bios X570-hez:
F30a
Update AGESA ComboV2 1.0.8.1 for New Gen AMD Ryzen processors supportSzokás szerint nem derül ki, mi változott.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kiskutya
veterán
-
rsf
senior tag
válasz Kiskutya #6975 üzenetére
Cmos reset volt?
Nekem is volt hasonló gondom.
De észre vettem hogy amikor indul akkor a backup biossal indul amikor nem akkor meg a main biossal akar de nem tud. Amikor indult akkor is gondolkozott egy jó darabig..
Vmi időzítési paraméter nem tetszett neki amit én állítottam be.
Üdv.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
Kiskutya
veterán
Igen látja csak nemtom az normális e hogy csinál egy Windows boot managgert is amikor a meghajtókat nézem. Tudom hogy van F3 de az F1 meg f2-vel is ezt csinálta. Elméletileg csak memória kompatibilitást javít az F3 nem hiszem hogy megoldaná de ki fogom azt is próbálni.
hmm...
-
Kiskutya
veterán
Sziasztok! Adott egy egy gigabyte aorus elite b550 alaplap. Az lenne a problémám hogy win 10 64bit telepítése után (ami természetesen legális) addig semmi probléma nincs amíg csak újraindul a gép de ahogy kikapcsolom majd vissza csak az aorus logóig tölt be és nem is megy tovább. A Biosban bármit állítok semmi változás csak a win újra telepítése segít de utána ugyan az történik amit fentebb írtam. Valaki találkozott már hasonló problémával? Processzor egy ryzen 3600 ram g. skill ripjaws v xx8gbddr 4 3600mhz f4-3600c19d-16gvrb vga: SAPPHIRE Radeon RX 5700 XT 8GB GDDR6 256bit
Biost f2 lett frissítve.
hmm...
-
ToXeN
tag
Ha már hangzásnál tartunk, tudtok arra megoldást, hogy a hifi hangszóróim kimenetén hallom a processzor zaját? Írták különböző fórumokon, hogy a zaj abból ered, hogy a processzor idle-módban visszaveszi a feszültséget és az órajelet (c-states) és ez a kapcsolgatás átmegy a hangszórókba. A hifi kb 40% hangerőn van. A windows hangerő nem számít. Teszteltem ha megterhelem a processzort és nem ugrál a vcore akkor nincs zaj!!
Bárkinek bármi ötlete? Azon kívül, hogy kapcsoljam ki az energiatakarékos opciókat a biosban. Ez bizonyítottan működik, de nem szeretném.
Továbbá még egy észrevétel a front panel audio-n nem jelenik meg ez a zaj?!?!
Ilyen hibát elkövet a gigabyte, amikor ezzel is reklámozzák, hogy mennyire el van különítve az audio rész. Gigabyte Z390 Gaming-X"Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra"
-
7om
tag
válasz gordonfreemN #6964 üzenetére
Értem, valójában halkabb lett az egész rendszer vagyis a hangfalak,áramkimaradás zenehallgatás közben okozhat ilyet-vagy esetleg windows frissítés után egyszer csak halkabb lett az egész és nem tudom miért, azért gondoltam hátha behalt az alaplapi hangkártya és pótolnám egy beépíthetővel.
[ Szerkesztve ]
-
7om
tag
Sziasztok, van egy gigabyte b85m d3h alaplapom amin realtek alc892 chip van és vennék egy asus xonar dgx-et. Az a kérdés van aki használja e ezt a kombót és van e lényeges különbség az alaplapihoz képest hangzás minőségben, játékra-zenére lenne használva.genius sw hf6000 5.1-el lenne használva.
-
brugo
aktív tag
Linuxot telepitenék egy USB pendriv-ról. a BIOS /Boot Option Priorites/Boot Option#1(UEFI : USB FLASH DRIVE PMAP,Partition 1, vagy a Boot Option #2 (USB FLASH DRIVE PMAP) állitsam be a telepités inditásakor ?
-
brugo
aktív tag
Jó estét kivánok,
Vettem egy B450M DS3H alaplapot. Melyik SATA3 portra kössem a rendszer SSD -ét a 4 közül ( 0-1-2-3) ?
-
Floyd80
addikt
-
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
kazsmerlaca
senior tag
Sziasztok!
Van egy GIGABYTE Z490 VISION D alaplapom, INTEL CORE I7-10700-el hajtva.
Van az alaplapon egy HDMI és egy DisplayPort.
Valamilért a DisplayPort-on nem jön ki jel.
Nem lehet a kettő kimenetet egyszerre használni valahogy?Saját gyártású zenéim: https://www.jamendo.com/album/73598/music-in-the-fire
-
rsf
senior tag
-
ricsip
addikt
Továbbra sem értem, hogyan tudna a processzor beleszólni az alaplap által felügyelt és vezérelt ventillátor fordulatszámba?!
Wiki szerint: https://en.wikipedia.org/wiki/Cool%27n%27Quiet
AMD Cool'n'Quiet is a CPU dynamic frequency scaling and power saving technology introduced by AMD with its Athlon XP processor line[1]. It works by reducing the processor's clock rate and voltage when the processor is idle. The aim of this technology is to reduce overall power consumption and lower heat generation, allowing for slower (thus quieter) cooling fan operation. The objectives of cooler and quieter result in the name Cool'n'Quiet. The technology is similar to Intel's SpeedStep and AMD's own PowerNow!, which were developed with the aim of increasing laptop battery life by reducing power consumption.
Na ez 1 szóval nem mondja, hogy tényleges ventillátorvezérlést csinálna. Indirekten van rá hatása igen, mert ha leveszi a processzor az órajelet alacsonyabbra --> alacsonyabb lesz a hőtermelés is --> ezt elég lesz alacsonyabb fordulatszámú ventillátorral is hűteni --> csendes lesz a gép!
Magyarul az égvilágon semmi köze a ventillátor fordulatszám vezérléshez. Azt az alaplapon a FAN curve-el lehet befolyásolni.
Viszont ha nincs engedélyezve a Cool&Quiet, akkor nincs dinamikus órajel le-fel, azaz fix-en járatja a base clock sebességen, idle-ben is?
-
-
Zsolty20
senior tag
válasz keximilian #6943 üzenetére
Na mi lett a vége a sztorinak?
Proci lett a hibás végül?[ Szerkesztve ]
-
b.vr
őstag
Sziasztok! Az alaplapom egy Gigabyte Z87P-D3 (nem fiatal gép már, de amire nekem kell arra megfelel) A VGA-t viszont szeretném frissíteni (nem játék hanem más szoftvereknél jó lenne) és amit kinéztem hogy ennyit árban is szánnék rá és nekem teljesítményben is elég növekedés lenne, az a geforce GTX 1650. Gondoltam azért a biztonság kedvéért rákeresek lehet-e kompatibilitási gond (olyan rég építettem már gépet hogy lemaradtam voltak-e/milyen szabványváltozások voltak esetleg), végülis egy ilyen oldalt találtam (nem tudom persze mennyire teljeskörű és pontos) [link] (pc-specs.com, és a linken már be is van írva az adott vga), namost itt szerepel is ez az alaplap-típus, csak éppen mögé van írva hogy Rev2, az enyém pedig csak sima. Próbáltam keresgélni hogy miben tér el a Rev2, nem találtam olyan infót ami kimondottan vga-specifikus lenne (de simán lehet hogy csak nem találtam meg) Másrészt persze a honlapon is simán lehet hogy egyszerűen csak nem szerepel a sima változat külön.
Szerintetek belefuthatok olyanba hogy az alaplapomban (itt a gyártói specifikációja) nem futna egy GTX 1650 vagy azért ez nem valószínű?
"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
TIT
veterán
válasz keximilian #6943 üzenetére
Majd tönkrevágja az ő gépét is.
Mondjuk ki kéne fizetnie mind2 lapot amit tönkretett.
Ezért nem veszek használtan semmit,mondjuk azt hittem a procikkal nem lehet gond.ricsip: Hát nem ártana már magyar bios,főleg,hogy 2x annyiba kerülnek a lapok mint 10 éve,de akkor informatívabbak is voltak,de primitívebbek is.
AMD cool&quiet:0 éve is be volt kapcsolva,terheléstől függően tekeri a ventiket.
Power Supply idle control:Auto értelemszerően,de ezeket jobb nem piszkálni,maradjanak auton mint alapból.
Nekem néha az X-570 AorusElite nem jön vissza alvóból,ez is rejtély.[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
válasz gordonfreemN #6935 üzenetére
Ok, rendben köszi, de ezt mondjuk épp tudtam. Véletlenül volt azon a kijelölés a screenshot-on.
Akkor megkérdezem konkrétan: van itt ph-n egy rövid összefoglaló, melyik BIOS beállítás/opció mire való? Több mint 3 szóban...? Vagy mind a 10 ezer ember egyesével kell megkérdezze amikor ide látogat? Vagy ez az elvárt, mert ez pörgeti az oldalt és a reklámokat?- Core performance boost: ha ezt letiltod, akkor nincs semmi boost, a base clock-ig megy csak fel az órajel. Lefelé viszont mehet idle-ben, de fölfelé (terheléskor) nem! Ha engedélyezed, akkor.....?
- AMD cool&quiet: ? ha engeded ez történik: X, ha tiltod, ez történik:X előnye? hátránya?
- SVM mode: ha virtualizalni akarsz, ezt engedelyezd, mert ez hardveresen gyorsítja a VM-kezelést. Ha letiltod, vagy szimolán el sem indul a virtualizációs szoftver, v. qrva lassú lesz a VM-ek futása. Hatása a boost-ra pozitív/negatív irányban?
- PPC adjustment: ?
- Global C-state control: a C-1-2-3-4-5-6-x egyre energiatakarékosabb üzemállapotok. Cserébe...?
- Power Supply idle control: ha a táp alacsony terhelésnél lekapcsolja a gépet szónélkül, itt kell átállítani auto vagy Low current helyett Typical current-re. A C6 enable/disable ezzel hogy függ össze?
- CCD control: ?
- CPPC: ?
- CPPC preferred cores: ?
- Downcore: le lehet tiltani bizonyos darabszamu magot (bizonyos kötött per-CCX-es bontásokban) pl. 2+2, 4+0 stb. Az oprendszer-ben letiltja a Sleep (alvó) módot az engedélyezése, nem fogod tudni altatni a gépet
- SMT mode: az 1 maghoz 2 logikai processzort rendelő (hyper-thread) funkciót lehet tiltani, SMT disabled esetén 1 mag = 1 logikai processzor lesz látható. Az SMT tiltása letiltja a Sleep (alvó) módot, nem fogod tudni altatni a gépet-
-
keximilian
csendes tag
Sajnos most már én is úgy gondolom hogy az új procival valami nem stimmel. Jövő héten viszem vissza az eladónak és megy bele az ő tesztgépébe. Ott majd meglátjuk hogy mit mutat, de teljesen tanácstalan vagyok. Már mindent is kipróbáltam amit lehet. Vga nélkül indítottam, ramokat kiszedtem, egyesével kipróbáltam mindegyik slotban, kábeleket kihúzkodtam amik nem kellenek, CMOS rest.....
Semmi.Akkor ezeknek lehet hogy tényleg gatya.
Keximilian
-
Zsolty20
senior tag
válasz keximilian #6941 üzenetére
Ha a CPU led folyamatosan világít, akkor bizony proci hibás. Simán lehet, hogy túlfeszültséget okoztál mindkét lapnál és azoknak könnyen lehet, hogy annyi. :/
manual alapján cpu not detected or cpu fail. Azzal a procival én nem próbálkoznék többet. -
keximilian
csendes tag
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem!
Adott egy MSI Z370 PC PRO alaplap, amibe szerettem volna egy új procit tenni. Megbízható ph tagtól vettem egy i7 9700 procit. Beépítettem a gépbe, és azóta nem kapcsol be a gép. Ez debug-nál egymás után a cpu és a ram ledek villannak fel, és ez ismétlődik. Minden vennti felpörög, de képet nem ad. Nagyon sokat szarakodtam vele, kábeleket ellenőrizzem 100x de semmi. Majd amikor már letettem róla vissza raktam az előző i5 8500 procit, amivel új kora óta üzemelt a gép. Most azzal sem indul, ugyan azt a hibajelenséget produkálja. MI LEHET A BAJ?
Végső elkeseredésemben megbontottam a másik gépemet is amiben egy Gigabyte Z390 Gaming + alaplap van. Beszereltem az i7es procit, el is i dult a gép vele de durván 2 perc után kikapcsolt és azóta ugyan úgy se kép se hang
Cpu led folyamatosan pirosan világít, és sajnos ez a gép sem indul most el az eredeti processzorjával sem.Valaki segítsen ha tud mert lassan idegösszeroppanást kapok ezektől a szaroktól.
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
Keximilian
-
frame>24
addikt
Köszi a válaszokat!
Közben utána olvasva még olyanokat találtam, hogy CL16 helyett CL14-14-14(-34)-es RAM-mal, akár 3200MHz-n is jobban járnék, a latency nagyon sokat számít, (csak ugye +15k HUF egyből).Emellett, a b450 lapok nem tudják out-of-the-box a Ryzen 3xxx-as támogatást, csak a F40-es BIOS-tól, nekem meg nincs korábbi ryzen, amivel flashelem, úgyhogy a plusz pénzen most inkább b550 chipsetes lap lesz...
A RAM egyelőre marad ez a kis "béna", de így jobb a jövőbeni bővítési lehetőség.▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1
-
Floyd80
addikt
válasz frame>24 #6936 üzenetére
A native az alapsebesség, az XMP az OC-s, pl. a 3200 amit látsz a terméknévben. Kompatibilitási okok miatt általában 2133 Mhz a native, de most már vannak alapból 3200-esek is, de a cél, hogy ne kelljen hozzányúlni már ott bukik, hogy ilyen időzítéseket adnak neki: 22-22-22-52 és alapból 1.2V.
A 3-as Ryzenek szeretik a 3600-os ramokat, inkább arra hajlanék 2*8 GB-s modulokkal.
-
TIT
veterán
válasz tasiadam #6937 üzenetére
Hát 4+3 a legalapabb,nem olyan acélos de talán bírja,max.visszaveszi ha nem.
frame24: Játékra elég a 8gb,hiába írnak 16-ot,egyedül a gow5 szivatott meg,hogy kilépett mert keveselte a 8gb-t,pedig 8 az ajánlott.
Mondjuk azért vettem 16-ot mert nincs kedvem 3 év múlva megint eladni és venni egy másik kittet. -
tasiadam
veterán
Sziasztok!
Lenne 2+1 kerdesem B450 aorus M lappal kapcsolatban:
-Mennyire elfogadhato 80c 4ghz-s 2700x eseteben?
-Van ertelme VRM thermal padot cserelni, valami jobb hovezeto kepessegure?
+1: mennyore jo ez a 4 fazis? Birna 3800x-et?Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
frame>24
addikt
Hello!
Segítséget kérnék b450 Aorus M memória kompatbilitás értelmezéséhez! (ilyen lapot tervezek venni)
A processzor hozzá ryzen 3100-as lenne,
a RAM pedig Ripjaws 3200MHz F4-3200C16D-16GVKBadott a lista - mem compatibility
Namost, a fenti Gskill ram kódját a táblázatban keresve ott van a támogatottak között, de mit jelent, hogy "native 2133?"...(csatolt pdf jobb szélső adata) Más esetekben 3200 névleges MHz-hez a native érték is 3200. Nem tudja 1:1 arányban futtatni 3200-on?!
Vagy jobban járnék egy (valamilyen) 3600MHz cl16 kittel? (ezt néztem még ki, ami papíron nem kompatibilis, Crucial kit)
8GB vs 16GB? (Én még nem láttam sok esetet, ahol a 16GB sokat számított volna)
JA ÉS: tuning nem!! Az a terv, hogy összerakom, és különösebb bíbelődés nélkül menjen. max ezt az fclk-uclk mizériát adom meg manuálisan, ha muszáj...
KÖSZI!
▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1
-
gordonfreemN
addikt
Power Supply Idle Control (Note 1)
Enables or disables Package C6 State.
-Typical Current Idle Disables this function.
-Low Current Idle Enables this function.
-Auto Lets the BIOS automatically configure this setting. (Default)
Magyarázat: The option is there for older psu's which donnot support very low power states & are known to shut off while the pc is idling on desktop.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
gordonfreemN
addikt
válasz schatis #6920 üzenetére
[link]
A alaplapok többsége tudja ezt a fajta digitális kimenetetet csak az egyre szűkülő piac és az USB térnyerése miatt már nem vezetik ki. Még egy tüskesorra sem mint jelen esetben. Itt ezt megtették, így könnyedén tudsz rá csatlakozót tenni, ha mégis szükséged lenne rá.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
wwenigma
Jómunkásember
Kell hozzá egy ilyen: [link]
Nekem hasonló van, nagyon nem lényeges ki a gyártó mert koax jelet ad ki a header és az 1:1-ben megy is ki, az optika pedig csak az átviteli közeget váltja fényre.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Floyd80
addikt
-
TIT
veterán
A tépos részt hagyd auton,az a tép nyugalmi állapotszabályzása.
Most tunungolni akarod a cpu-t vagy nem?
Ha ne fogyasszon,ne melegedjen rakd 3000-re,nekem a 3600 2600-on van és csak 20%-on fütyürészik.
Mondjuk a 10 éves giga lap több infot adott,ráadásul már nem ártana magyarul is.
Alulról a 3. maradhat auton,a case nyitv azt sose értettem,miért lenne a ház nyitva vagy mi?
Cpu vcore is maradhat auton,a 3200Mhz ramnak jó,azt simán bírnia kell,ha a lap bírja,de biztos.Zsolty20: Jól gondolod,a 3 pines csak fesz.alapon szabályoz,ott nuku pwm,biosba se lenne aktív.
[ Szerkesztve ]
-
Zsolty20
senior tag
válasz Floyd80 #6919 üzenetére
Asszem megvan minden probléma forrása.
A ventiknek a csatlakozója csak 3 pines, tehát nem képes átadni és felvenni a PWM-re jellemző adatokat, elvileg. A controller FAN része is csak 3 pines, tehát az sem PWM-es. De lehet rosszul gondolom, hogy csak a 4 pines csatlakozók képesek a PWM-re. -
ricsip
addikt
Ami ebből a nagy katyvaszból érdekelne, hogy miket kell beállítani mire, hogy
a) minden legyen base / alap órajelen, 3800X = 3,9Ghz allcore, ne boostolgasson sehova, ezen menjen atomstabilan, hűvösen és ezért relatíve alacsony feszültségen, valamint ebből következően alacsony venti fordulatszámon. A 3200-as RAM az XMP miatt már overclock-nak számít, de ez tudtommal még a bőven semmi rizikó terület. Igen/Nem/Talán?
b) minimális de biztonságos "gyári tuning" ami még nem főzi el, süti meg a magas fesz. miatt, de amit biztonsággal ki lehet még hozni belőle 3,9 Ghz és 4,5 Ghz között.
c) mit kell ezek közül átállítani, hogy már a garancia határán menjen overclock-al?
d) ami a csövön kifér efölött?
-
-
ricsip
addikt
Szóval ezek voltak azok amik szerintem relevánsak:
Itt állítottam be RAM-ot XMP-re, 3200Mhz
Itt látszik a gigabyte féle minden 2helyen állítható minden 2 helyen állítható RAM XMP:Igazabol itt vagyok elveszve: Core Performance Boost = Precision Boost v2.0?
Az SMT mode es a Downcore hatását értem, a többit itt egyáltalán nem.-
-
asynur
tag
Szia!
Manual(pdf) 4. és 17. oldal:
"11) SPDIF_O (S/PDIF Out Header) This header supports digital S/PDIF Out and connects a S/PDIF digital audio cable (provided by expansion cards) for digital audio output from your motherboard to certain expansion cards like graphics cards and sound cards. For example, some graphics cards may require you to use a S/PDIF digital audio cable for digital audio output from your motherboard to your graphics card if you wish to connect an HDMI display to the graphics card and have digital audio output from the HDMI display at the same time. For information about connecting the S/PDIF digital audio cable, carefully read the manual for your expansion card."ricsip: Pakold fel, aztán vagy lesz aki érti vagy nem Ha itt nem is, talán ebben a topicban érdemes lehet még próbálkozni.
[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
Updateltem az X570 Gaming X-et F20 BIOS-ra. Megjelent egy csomó új beállítás és paraméter, csak pislogok mint lelencgyerek a szülőértekezleten. Ha bekopizok néhány fotót, fel tudnátok okosítani, melyik mit csinál? A manual elég haszontalan, az in-BIOS help mint halottnak a csók (szerintem még a gigabyte firmware író se tudja mire valók).
A Ryzen 3000 PB vs PBO vs AutoOC fél órás videót végignéztem a Gamer nexus-on, de majdnem elaludtam rajta annyira érthetetlenül adták elő, és számomra továbbra is érthetetlen mi a különbség PB v2, PBO, AutoOC között-
-
schatis
csendes tag
Üdvözletem.
GIGABYTE B450 Gaming X alaplapon nem tudja valaki mint jelent a S/PDIF Out támogatása ?
Optikai kimenet nincs rajta.
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/B450-Gaming-X-rev-10#sp -
Floyd80
addikt
válasz Zsolty20 #6918 üzenetére
Ezek nem igazi controllerek, az Akasa csak egy elosztó, A Deepcool is sztem egy csak burkolat, nincs benne olyan elektronika, mint a házadban lévőn. A lényeg ezekkel látni fogod és lehet szabályozni az egyik ventit a biosban vagy a SIV-ben, persze egyforma sebességgel fognak menni.
-
Floyd80
addikt
B450-re is megjött a 1006 AGESA. Július 2. a dátum, de szerintem múlt héten nem volt kinn.
Ez az Aorus Pro-é:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-PRO-rev-10/support#support-dl-bios
-
ricsip
addikt
Na végre megjelent a végleges F20 az x570-hez, most már rendes changelog-gal:
https://download.gigabyte.com/FileList/BIOS/mb_bios_x570-gaming-x_f20.zip
2020/07/10
- Update AMD AGESA ComboV2 1.0.0.2 for 3rd Gen AMD Ryzen XT series processors and New Gen AMD Ryzen with Radeon Graphics processors support
- Fix AMD security vulnerabilities for SMM Callout Privilege Escalation[ Szerkesztve ]
-
-
Pehi
senior tag
Sziasztok! Talán tudnátok segítséget adni,egy érdekes kérdésemre. Egy Gigabyte B 450M DS3H alaplapom van, és vettem egy RGB-s procihűtőt. LC Pover CC124. Hogy tudnám ezt összehozni az alaplappal hogy menjen a led is?
Köszönöm előre is![ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
Hali! Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem!
Sikerült szereznem egy Gigabyte GA-F2A75-D3H deszkát egy AMD A10-5800K-s procival. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e még építeni rá? Néhány régebbi játék futtatására is hadba fognám.
Előre is köszi!"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
Floyd80
addikt
válasz Zsolty20 #6909 üzenetére
Az RGB Fusion-nal tudod irányítani a színeket? Annak elvileg működnie kellene.
Elvileg jól van összerakva: a) PWM – Connector can be plugged into designated 4-PIN PWM header on motherboard (it must be confirmed in motherboard user manual, if 4-PIN header provides PWM signal or DC). It allows fan speed control from BIOS. If controller is not connected to motherboard, fans run at default RPM. This PWM connector have 2 pins in fact, which is intended and correct.
A házadhoz ezt írják: allows for independent backlight adjustment, and is additionally equipped with a 4-pin PWM plug, allowing for fan speed adjustment depending on the system load.
Nekem ebből az jön le, hogy magának szabályozza, szóval az alaplap adatot nem lát. Gondolom azt látni, hallani hogy a venti nem rögzített fordulaton megy. Más házaknál van szoftver is a controllerhez, pl. NZXT vagy Corsair, amibe lehet látni ezeket.
Vagy veszel egy elosztót a 4 ventinek, összekötöd őket és az megy a lapra és akkor csak az RGB megy a HUB-ról.
-
Floyd80
addikt
válasz Zsolty20 #6906 üzenetére
Elvileg minden Gigabyte alaplapi fan-header kezel mindenféle ventit, szabályozza is ha 4 pines, ha nem. Milyen típusú ventik ezek?
Ezt le tudnád fényképezni? Lehet a tápról kapja a feszt, nem a lapról?
"A vezérlőből kijön 3 db kábel, 1 VDG(gigabyte only)-bekötve, egy 3 pines 5V-os kábel szintén bekötve és egy PWM feliratú kábel amely - szerintem legalábbis - a ventik fordulatsebességért felelne, ezt valamelyik sys_fan nevezetű csatlakozóra kötöttem."
-
ricsip
addikt
https://www.gigabyte.com/Press/News/1814
GIGABYTE AMD Motherboard Adopt the Latest AGESA Microcode to Solve the SMM Callout issueGIGABYTE RD confirmed that GIGABYTE BIOS with AMD AGESA Combo V2 1.0.0.2 and Combo V1 1.0.0.6 microcode, not only supports 3rd Gen. AMD Ryzen™ XT desktop processors, but also provides an effective solution for the possible SMM Callout related security issues on part of the AMD APU
Chipset BIOS Version Beta BIOS Release Date Formal BIOS Release Date
X570 F20 and after Mid. of June, 2020 (ready for download) Mid. of July, 2020
Tökjó, hogy a kiba. changelog-ban nincs benne
1) sem az h. ez igazából BÉTA bios, tehát úgy rakd fel
2) sem az h. az XT processzor támogatás mellett security fix is került bele sunyi módon.-
-
Zsolty20
senior tag
Sziasztok
Remélem jó helyre írok. Az alábbi eszközökkel rendelkezem
MB: Gigabyte B450 AORUS Pro
Ház: Natec Genesis irid 505
A házban található 4 db argb-s venti melyek mindegyik a szintén házban található kis vezérlőre csatlakozik. A vezérlőből kijön 3 db kábel, 1 VDG(gigabyte only)-bekötve, egy 3 pines 5V-os kábel szintén bekötve és egy PWM feliratú kábel amely - szerintem legalábbis - a ventik fordulatsebességért felelne, ezt valamelyik sys_fan nevezetű csatlakozóra kötöttem. A problémám az, hogy eddig semmilyen program nem ismerte fel őket, hogy egyáltalán léteznek és nem tudom befolyásolni a működésüket. Ettől függetlenül rendületlenül teszik a dolgukat ahogy illik, csak számomra egy kicsit fura az a tény állás. Örülnék ha valaki ellátna egy-két tanáccsal, hogy mi az amit elronthattam.
Illetve olyan furcsasággal szembesültem, hogy a wake on lan funkció, csak akkor működik, ha alvó módba teszem a PC-t, pedig elvileg akkor is kéne mikor kikapcsolt állapotban van. -
gordonfreemN
addikt
válasz gordonfreemN #6902 üzenetére
F51 biosra frissítés megoldotta!
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Floyd80
addikt
válasz gordonfreemN #6900 üzenetére
Bocs a kérdésért, másik VGA is van a gépben vagy csak az APU? Sok mindent nem lehet csinálni, load default setting esetleg, F40 BIOS-t ír amitől támogatja a lap, lehet azt kellene visszatenni.
Gondolom akkor ezek a menük se látszanak: Advanced Frequency Settings
GFX Clock Frequency (Note)
Allows you to alter the frequency for the GPU. After you alter the GFX Clock Frequency settings, make sure to adjust the GFX Core Voltage settings. (Default: Auto)
Note: The adjustable range is dependent on the CPU being installed. Auto lets the BIOS automatically configure this setting.
GFX Core Voltage (Note)
Allows you to alter the voltage for the GPU. (Default: Auto)
Note: The adjustable range is dependent on the CPU being installed. Auto lets the BIOS automatically configure this setting."Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest