- Samsung Unpacked: második generációs okosgyűrű és AR-szemüveg is jöhet
- Nubia Flip 5G - kagylót, jó áron
- Mobil flották
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- Narwal Freo Z Ultra - ne kerüld el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rsf
senior tag
válasz Kiskutya #6975 üzenetére
Cmos reset volt?
Nekem is volt hasonló gondom.
De észre vettem hogy amikor indul akkor a backup biossal indul amikor nem akkor meg a main biossal akar de nem tud. Amikor indult akkor is gondolkozott egy jó darabig..
Vmi időzítési paraméter nem tetszett neki amit én állítottam be.
Üdv.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
-
rsf
senior tag
válasz Visormail #6432 üzenetére
De nem írta hogy XMP-s lenne az a patriot ram.
Én ezért használok közel 10 éve csak Kingston ramokat.. És minden ismerősömnek is azt ajánlom..
Nem volt velük még rossz tapasztalatom és minden alplap gyártónál ott vannak a kompatibilitási listán..
ADATA- val szívtam utoljára..“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
válasz Xanax88 #6428 üzenetére
Én is jártam így pont egy éve csak nekem B450 Aorus PRO-m van..
Az M is dual biosos! Amúgy hogy látnád egyszer az F4 aztán az F50 -et??
Adj egy kis +feszt a ramoknak nézd meg mi van írva a ramokra.
Sok Ram nem szabvány feszültségen tudja a ráírt időzítéseket.
Szerintem az lehet a baj.
Üdv.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
Van vmi működési probléma a 3. generációs ryzenekkel ha négy ram modul van mellettük. Ezt javítja elvileg. Bár nem értem ez a tool hova ír, mit javít miért nem a biosban van benne a javítás aztán legfeljebb 1 modullal frissít az ember aztán vissza rakja a többit..
“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
Sokszor nem magával a bios van a baj, hanem egyszerűen el van állítva valami benne. Aztán frissítés után visszaáll alapra és már jó is vagy pont hogy rossz.
Aztán amikor visszaállnak egy régebbi verzióra mert azzal jó volt akkor derül ki hogy már azzal sem jó..
Ezek legtöbbször beállítási problémák.
Érdemes lefotózni a beállításokat frissítés előtt és mindig kell myomni defaultot frissítés után.
-
rsf
senior tag
válasz Krisz0418 #6186 üzenetére
Én anno egy drótot kötöttem a lelógó sarokban lévő egyik hőcsőre és azt kötöttem fel a ház egyik pontjára. A videó karin egy univerzális AC hűtő volt 3 ventis jó nagy dög. Muszáj volt mert az is hajlott lefelé nagyon.
-
rsf
senior tag
De látok egy SamsungEvo plus 250 SSD -t is.
Az én lapomnál B450 ha m.2 sdd-t(pcie) használok akkor 2sata port nem működik a 6db-ból. azokat nem lehet használni. mert ugyanazokat a portokat használják ergó olyan mintha 2db ssd-t kötnél egy portra ami így természetesen nem működikőképes.
De ezek szépen le vannak írva a manualban.
Lehet, hogy nálad is ez a baj.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
válasz raubisoda #6052 üzenetére
A backup biost nem így kell behozni, magától elindul ha baj van.
Csak itt az sem tud semmit tenni, mert ugyanaz a verziója mint a Main biosnak.
A gyárban ugyanazt töltik fel mindkét biosba.
Kell szerezni egy régebbi procit azt belerakni az alaplapba,azzal frissíteni a biost aztán mehet vissza az új proci.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
válasz Nagya21 #5964 üzenetére
Mi volt fent előtte?
Azt rakd vissza aztán F32, F40, F41 Ezzel nem lehet baj.
Egyértelműen le van írva, hogy F40 előtt az F32-t fel kell rakni.
Lehet hogy elég az F32 aztán mehet az F41 de ez nem elég egyértelmű nekem..
-
rsf
senior tag
válasz Spartacushu #5962 üzenetére
A B450 már a 2xxx -es cpu-khoz készült. Az 1xxxx -et meg alapból támogatja.
Bios frissítés után meg már a 3xxx -eseket is fogja vinni..[ Szerkesztve ]
“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
válasz Floyd80 #5881 üzenetére
Ez hülyeség. Nem tudom, hogy honnan vette az infót az aki írta a cikket.
A Backup bios frissítését te tudod kezdeményezni nem publikus módon. Nem automatán történik.
A frissítés eleve kb. 1-2perc amit észrevenne a user.
Egyik régi lapomon télen néztem, hogy még F1-es a backup bios amikor a main ben már F8 volt és vagy 5ször frissítettem a 8év alatt..
Az is lehet, hogy hibás a bios flashelő része a lapnak vagy a backup bios elindítással van vmi baja.
Januárban nekem is volt, hogy az új aorus pro lapom a backuppal indult el, nem értettem, hogy miért F2 a bios amikor én F3-ra frissítettem..
Aztán rájöttem, hogy altatásból az alacsony fesz miatt nem bir elindulni a lap aztán ilyenkor a backup biossal indult el. Gép lekapcs majd vissza akkor meg elindult F3-al...
Már én is azt hittem, hogy rossz a lap...[ Szerkesztve ]
-
rsf
senior tag
válasz Attila2019 #5867 üzenetére
Nekem ilyen a lapom és a procim is.
Én HyperX 3200-as ramot használok benne. De az benne is van a support listában.
Ugyanannyi lett volna forintra a 3333MHz-e HyperX is de azt nem akartam megkockáztatni anno.
-
rsf
senior tag
válasz raubisoda #5761 üzenetére
Nekem is ilyen lapom van.
Néztem is hogy F5 után F30 jött ki..
Más hw reviziókat szoktak betűvel vagy két jegyű számmal megkülönböztetni, hogy feltűnő legyen az eltérés..
Itt ez elég gyanús.. Nem is mertem felrakni..
De akkor jól tettem...“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
Hát az szívás..
Én azt hittem, hogy létezik satas és pcies 860 evo és meg sem fordult a fejemben hogy te satas ssd-t vettél.
Én meg MLC-s ssdt akartam venni. A pro az az csak az meg 512Gb tól indul. Az meg már feleslegesen nagy a rendszernek meg már drága is.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
Attól az még satas, hogy a csatija m.2-es.
Most néztem, hogy a 860 az satas a 960,970 meg pcie4x es
Mert két pcie-est lehet használni, de az egyik port csak 2x-et tud a lapon.
40e fölött vannak olyan lapok amelyek mindkét m.2-n pcie4x-et tudnak.
Jobban jártál volna ha pcie-es ssd-t választasz, mert az 3-4 szer gyorsabb mint a satas verzió. És ment volna mind a kettő, csak az egyik kicsit lassabban..
Nekem 970 Evom van ami pcie4x-es.[ Szerkesztve ]
-
rsf
senior tag
A B slotban nem kezel pcie-es ssd-t csak sata-sat. Ha jól emlékszem.
De pcie 4x-et biztos nem. Azt csak a legkomolyabb lapok tudják.
Amúgy meg kell nézni a manualt, de most nem tudom..
-
rsf
senior tag
Dupla magasak?? Egy oldalon két sorban vannak a memória chip-ek.
Anno azt mondták olyat nem szabad venni..
De attól még mennie kellene.
De a memória oldala is számít. Ezt írni szokták az alaplap könyvében, hogy pl. Dupla oldalasból nem kezel annyit mint szimplából.Mit hova rakj stb. Nézz még körül a manualban.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
Elég érdekes..
Én ezt csinálnám:
Nyomj a lapnak egy cmos resetet és úgy próbáld ki a problémás ramokat.Hátha vmi olyan bios beállításod van amit nem szeret az a ram.
Mekkora fesz kell a ramoknak?
Régen voltak pl. 1.65V-os DDR3-as ramok és 1.5V-osok is.
Az egyik gépemben is keverve vannak és 1.65V-on mennek az 1.5-ösök is mert csak igy indul a lap 1600MHz-en. Az alap beállítás 1333MHz és 1.5V ott nincs gond.
Ha ezután sem jó akkor már gyanús, de azért megpróbálnám egy másik lapban esetleg intel vonalon is.
-
rsf
senior tag
Igen nagyon régen volt az a csillogó matrica a jó nagy eeprom chippen na ezen tényleg nem volt bios infó.
De a kisebb kb. 1x0,8cm-esen fehér matrica volt azon volt bios verzió szám.
Mondjuk ez nem minden gyártóra lehet igaz.
De nekem volt olyan lapom amire rá volt írva..[ Szerkesztve ]
-
rsf
senior tag
válasz Visormail #5664 üzenetére
Megnéztem én is.
M.2 SATA SSD -nél tényleg 3db sata portot tilt míg az Aorus Pro csak 2db-ot
De
M.2 PCIe SSD -nél csak 2db-ot mint az Aorus Pro!
Sajnos
M.2-es PCIe SSD-t kell venni, ha kell a 4 sata port!
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
rsf
senior tag
válasz Bernardo20 #5657 üzenetére
Nekem az Aorus Pro csak 2 portot tilt le az Asatákat!
Furcsálnám, ha nálad 3-at tiltana.. Ugyanaz a chipset.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
Én beraktam a dobozba a gyári hűtőbordát.
Ugyanis a samsung ssd-n egy nagy matrica van és szerintem jobban hűl így az ssd mintha lenne rajta egy kókány borda ami nincs is rendesen rajta.“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
rsf
senior tag
Na felraktam az F4-et.
Gyorsabb lett a Memória kezelés picivel mint az F3-ban volt.
Semmin nincs állítva nálam csak a 3200MHz-es XMP profil van kiválasztva a biosban.
Egyedüli bajom, hogy a CPU szorzó nem megy 30x alá. Még az Fx procimon netezés közben 15x-re lement.
Erre tudtok vmi megoldást vagy ez ilyen?
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
rsf
senior tag
Újra telepítettem a win10-et. Azóta minden OK a lappal.
Szerintem a telepítés elötti bios xhci,ehci enable oldotta meg a problémát.
Szerencsére nem kellett csalódnom a Gigabyte-ban..
-
rsf
senior tag
-
rsf
senior tag
Sziasztok.
Évek óta Gigabyte alaplapokat használok.
Most vettem egy B450 Aorus pro-t és olyat csinál, hogy ha bedugok egy pendriveot vmelyik USB portba akkor sokszor a Sata portba dugott 2db winyóm eltünik a rendszerből. Eltűnnek a meghajtó betűjelek és a lemezkezelésben sem lehet látni őket.
Az m.2-es ssd látszik továbbra is.
Ilyenkor újra indítom a gépet és újra vannak.
A legfrissebb bios van rajta és cmos reset is volt már..
Mi a fene lehet?? Rossz lenne az alaplap?
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Eredeti játékok OFF topik
- DIGI internet
- Windows 11
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Horgász topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Amatőr csillagászat
- Húsz éve ezek a márkák uralták a tévépiacot – mi lett velük?
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest