- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petykemano #21197 üzenetére
10 eve meg remenykedtem az AMD fele meglepetesekben azutan, hogy a sotet oldal 2006-ban megbosszulta az Athlon64-et, aztan elvesztettem a hitemet, mert minden uj lazado Phenomot, es Bulldoert lekaszaboltak.
Majd jott "egy uj remeny"; a Zen. Majd a Kaby Lake szemelyeben a Birodalom visszavagott.
Most abban remenykedem, hogy a Ryzen visszater. -
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #21194 üzenetére
Tippem van, fix infom nincs. A tippem nekem is az, mint masoknak: lesz egy még erosebb SKU valamikor. Lehet, hogy addig nem adja azt ki az AMD, amig az Intel nem adja ki az i7-8700K utodjat. De még az is lehet, hogy a pletykalt i7-8086K elleneben akar valamit kuldeni az AMD a 2800X szemelyeben.
-
leviske
veterán
válasz
Petykemano #21184 üzenetére
Ha visszanézed az elmúlt 1 évet, akkor láthatod, hogy a 1800X-nek nem volt sok értelme. A LGA2066 cuccokkal szemben a TR4 termékek lettek beállítva, míg a 7700K és 8700K ellenében az árcsökkenés ellenére is mindenki a 1700(X)-et nézte.
Onnantól, hogy magasabb órajeleket is eltudnak érni, a 16 magost jobban lehet skálázni. Viszont akinek munkára kell, nem feltétlen imádná az eddiginél magasabb órajelekkel járó nagyobb fogyasztást. Szóval nem zárnám ki, hogy a 16 magos lapkával meg tudnák tölteni a 9-es családot. Teszem azt, jönne a 2800X (1900X utód) $500 körül megint, a 2880X (1920X utód) $800-ért, a 2900X kaphatná a $1000-os szerepet, a 2950X meg jöhetne 220W TDP kerettel és $1200 körül.
3 lapkás variánsra én a TR4-ben nem számítanék. Gondolom most a Zen+ esetén eleve nem az Epyc procik tokozása kezdődött hamarabb, így szerintem gond nélkül mehet az eredetileg jelzett 2 lapkás kiszerelés. A 3-4 lapkás variáns már szerintem nem tudna 180W-os TDP kereten belül jönni 4GHz-es órajelekkel. 2-3GHz-es cuccokkal meg nem lennének az Intel előtt semmiben.
-
leviske
veterán
válasz
Petykemano #21176 üzenetére
Biztosra veszem, hogy lesz 2800X. Viszont azt erősen kétlem, hogy AM4-be. Az 1800X és az 1900X nagyon ütötték egymást. Ráadásul az 1900X nevezéktan tekintetében zavaróan közel volt a 1950X-hez.
Szóval én arra tippelnék, hogy a 2800X már igyekszik majd kihasználni a 180W TDP keret nyújtotta lehetőségeket, TR4 alapon. Elvégre a 1900X is már tudott 3,8GHz-es alap órajellel jönni. Emellé pedig az AMD helyében én a 12 magos procikat is kiszorítanám a 9-es családból és kiadnám 2850X és/vagy 2880X néven. Így a 8-as család mehetne az Intel $1000 alatti LGA2066 kínálata ellen, míg a 9-es család exkluzívan a $1000 feletti termékek ellen futhatna.
Bár, ha nem tesznek komolyan rendet a partnereik közt, teljesen mindegy lesz, hogy minek nevezik a TR termékeket. Több, hangos TR-re váltó Youtuber váltott hangosan vissza Intelre olyan problémák miatt, amiket egyértelműen az alaplapok okoztak.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Petykemano #21181 üzenetére
Benne hát, minden annyit ér amennyiért el lehet adni.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Petykemano #21178 üzenetére
Én is láttam 16 ezerért kövezzetek meg
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #21176 üzenetére
holott egy wraith prism azért 15-20e Ft ($40-50) biztosan lenne kereskedelmi forgalomban
annyiba high end léghűtők kerülnek. ez azért képek alapján nem az.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Petykemano #21169 üzenetére
Igen felfogtuk: április 1.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Petykemano #21157 üzenetére
Akkor jönnek a tesztek mikor startol a platform? Mert eddig ezek a gyönyörű diák és képek azt tudták megmutatni hogy milyen szép diagrammokat tudnak készíteni, de semmi kézzelfoghatót nem kommunikáltak le.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Petykemano #21110 üzenetére
Vagy aki megcsinálta ezt az "előrejelzést" az egyszerüen vette az előző évi induló árakat és ennyi. Szerintem Evidens, hogy nem fog olcsóbban startolni mint a jelenlegi gen anno..nem kell ehhez jósgömb.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Petykemano #21108 üzenetére
Hozza a papírformát, mivel ugyan ezen az áron indított az 1600-as is. Tehát kb itthon a 2600-as 88 ezer bruttó magyar forintnál fog startolni kábé, az idiotizmusom jogát fenttartom!
-
csatahajós
senior tag
válasz
Petykemano #21066 üzenetére
Szerintem kicsit borúsan látod a dolgokat. Átlagban 400 Mhz-et (~10%) hoztak a gyári spec turbó órajeleken miközben az IPC is nőtt 5% körül átlagban, szerintem ez azért nem olyan rossz egy ráncfelvarrástól.
Ha a memória sebességek is nőnek akkor nem lesz ez rossz egyáltalán. Arról meg egyelőre gőzünk sincs, hogy mekkora OC overhead van még a chipekben. Pont te írtad jóval feljebb, hogy most remélhetőleg nem lesz hardwall. És az árazás is elég jónak tűnik, főleg, hogy nem kell új alaplapért rohanni...Nyilván nem ezzel fogja megváltani az AMD a világot, de ezzel így már oda lehet állni egy az egyben a Kaby/Coffee Lake-ek ellen, úgy hogy tényleg fej-fej mellett kompetitív a platfrom és több tekintetben még jobb is.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> Számomra ez utóbbi a legmeglepőbb. ...
lehet, hogy az egész csak "fake" ... és mindenki bedölt .
* 2017. március 15.-i embargó ? ( nem 2018 van ? )
https://www.pcgamesn.com/amd-ryzen-2-dodgy-slides
apró hibák .. https://imgur.com/a/CSIlz
-
Petykemano
veterán
válasz
Abba még esetleg lehet kérdés, hogy most az a 4.35 vajon már xfr2 hatást tartalmazza-e. Ha nem, akkor ott még lehet potenciál, hogy ha a
95w tdp : 4.25ghz
105w tdp: 4.35ghz
Felállás nagyobb rugalmasságot enged meg felfelé, mint az xfr1.0 100MHz-e.
Pl:
125w tdp: 4.5ghz
140w tdp: 4.6ghz
165w tdp: 4.7ghz
180w tdp: 4.8GHz -
SECTORnooB
addikt
válasz
Gigahertzekről hivatalos teszt illetve Diy tesztek után tessék nyilatkozni. Leakek csak a fikció atmoszférájában lebegnek.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Petykemano #21015 üzenetére
Én és gondolom sokan jobban örülnénk egy 4 magos (uram bocsá 4/8-as) de erősebb igp-vel ellátott procinak.
Az sem baj ha 95 wattot eszik (de 100-105 se sok szerintem).
Egy rx 550 55 wattot kajál (igaz ebben benne van a 2 giga ram is). Saccra legyen 45-50 watt. A procinak maradna a többi.
Ilyenről pletyka esetleg? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #21012 üzenetére
oke, lehet 12nm -re tervezni 6 mag/ccx -et, de lehet nemjon ki a 65W vagy inkabb a 95W -bol. es akkor igaza lesz Fierynek, es tenyleg meg kell emelni az am4 tdp -t.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #21010 üzenetére
szvsz a Glofon mulik minden, az AMD azt nyilatkozta a multkor, hogy mar kesz a Zen2, es a Zen3 -on dolgoznak.
eredetileg az volt a terv, hogy a Zen2ben 6 magos ccx lesz.
mivel az uj cpukhoz nem lesz uj foglalat, nem kellenek uj lapok, csak biosfrissites, amint hozzaferheto a 7nm, johet is a kovetkezo gen. -
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #20989 üzenetére
Szerintem a nagyobb CPU-k mellé nem kell bika GPU. Ha egy 2600X-2700-2800X mellett egy kicsike GPU lenne ami éppen képet ad meg videókat dekódol, az éppen elég nagy célközönséget szólítana mag...
-
csatahajós
senior tag
válasz
Petykemano #20967 üzenetére
"Lehet persze, hogy ez a különszabdalt elgondolás túl meseszerű." - az érezhető hogy az illető vlogja eléggé pro AMD
, nincs is ezzel baj, de ha megvalósítható a dolog az Intel is hozni fogja ugyanezt "pillanatok" alatt.
Amúgy logikusnak tűnik amiket mond ebben a videóban éppen ezért végső soron igaza lehet, hogy ez a jövő, legalábbis addig amig nem lesz megfelelő új CPU alapanyag.
-
csatahajós
senior tag
válasz
Petykemano #20957 üzenetére
Nagyon érdekes elgondolásnak tűnik, kíváncsi lennék Fiery vagy Abu véleményére ezzel kapcs.
Az a 256MB cache azért durva lenne, meg hogy hogyan oldják meg a körkörös összekapcoslást 5 chippel...érdekes.
A TSMC rész a leghihetelenebb számomra, nem tudom valaha is gyártott-e már CPU-t az AMD-nek a TSMC, szerintem nem, csak GPU-t.
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #20892 üzenetére
Lassan visszavehetsz a szarkazmusból, mert már elég sok topik van tele vele TL,DR mértékben, kicsit kiégtél Vega miatt (vagy bármi más miatt), nem csak te vagy miatta és a jelenlegi VGA piac miatt elégedetlen. Péntek van bonts egy bambit/sört/akármit és chill.
Vagy lesz belőle valami Tier2 alatt, vagy nem.Simid: kiegészítésképp, egy feltételezhetően részben hibás lapkát tesz eladhatóvá a léte (legalább IGP részről), azaz csökkenthető vele a selejt.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #20780 üzenetére
Nem tudom, de gondolkozzunk logikusan, így is kissé szűkös a memória sávszélesség, hát még ha elfelezzük, mert így legfeljebb a belső fabricon keresztül érne el memóriát két zeppelin modul, azaz 16 mag. Nem valami rózsás helyzet.
Nyilván így tették olcsóbban gyárthatóvá a TR-es lapokat, hogy rengeteg kivezetést nem kötöttek be a foglalatba, azok nem fognak varázsütésre visszajönni. -
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #20713 üzenetére
A korai Zeppelin die-ok 17 ns-es L2-vel voltak szerelve, majd menetkozben javitottak/korrigaltak/patcheltek ezt, es utana allt be a hivatalos 12 ns. A gond az, hogy a korai Zeppelin die-okbol rengeteget legyartottak, es azt utana szepen beepitettek a Ryzenekbe es a Threadripperekbe is. Tehat vegyes a felhozatal, még egy adott steppingen belul is.
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #20693 üzenetére
Csak párszor
azóta befutott egy ilyen is.
-
zsolt320i
senior tag
válasz
Petykemano #20683 üzenetére
"Erős CPU-t kérek, gyenge GPU-val
- Parancsoljon, erős CPU. A GPU is erős lett, maradhat?"Teccik
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Petykemano #20673 üzenetére
Zsír! Úgyis Zen2-nél terveztem váltani.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #20670 üzenetére
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #20635 üzenetére
> géminget nem ilyen 1050Ti-hez kéne hasonlítani?
Miért nem a 1060 -hoz? De arra ott a Intel+Radeon combó.
(8th Gen Core G-Series with Radeon RX Vega GPU.)
Valami ok miatt a prémium kategóriát az AMD átengedte az Intel-nek.
https://videocardz.com/74640/intel-8th-gen-core-with-radeon-rx-vega-gpu-presentation-leaked -
Z_A_P
addikt
válasz
-
HSM
félisten
válasz
Notebookban azért nagy szívás lehet egy külön GPU, több szempontból is. (a kapcsolgatós mókák, bonyolultabb/nehezebb hűtés, magasabb fogyasztás)
-
Strapáciusz
csendes tag
válasz
Petykemano #20621 üzenetére
Hát meglátjuk. Most lesz CES, reméljük hogy bejelentenek egy-két jó dolgot is RR-re.
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #20579 üzenetére
Föld hívja a jósgömböt
TR4 még mindig egy elsősorban szerverekbee szánt foglalat, csak megkapta a HEDT LGA2011v3 és elődei mintájára. Abba az ordas nagy socketbe 4 CPU-t tartalmazó termékek kerülnek, ahol egy-egy ilyen lapka éppen Summit Ridge-en alapul. Ha lesz 8/16 Pinnacle Ridge lesz erre épülő TR és EPYC is.
Ahogyan a Bulldozer alapú FX-81xx et követő Vishera FX-83xx frissítését is lekövettek az Opteron 41xx, 61xx után 43xx, 63xx széria (a 31xx és 33xx pedig eleve az asztali FX-ek ikertestvére volt és AM3 foglalatot használt).Egyébként ha AMD szerver szinten is jobban fókuszált volna a perf/watt vonalra (csak már nem érte meg fejleszteni rá) akkor átültette volna Kaveri és Godavari fejlesztéseit, mert azok a 28 nm gyártás és alacsonyabb max. órajel mellett több szálon jobban muzsikáltak.
De addigra Intel teljesen elhúzott mellettük, ezt érzékelve ők is az olcsó termékvonalra koncentráltak (< $700 notebookok stb) és a 15 W elterjedésével fejlettebb gyártástech hiányában Carrizoval kicsit heréltek Godavarin némi fejlesztés mellett ( kevesebb L2 jobb L1 HPL -> HDL), Bristol pedig Carrizo frissítése (ahogy Trinitynek Richland, Kaverinek, Godavari). -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #20578 üzenetére
Ebből a szempontból nézve igen, lehet létjogosultsága egy 12nm-es HPL-es "client only" variánsnak, némileg nagyobb TDP-vel és órajellel.
A jelenlegi dizájn karakterének két fordulópontja van, az egyik 3,3Ghz-nél (odáig kb. a legjobb volt a piacon, a skálázódása mikor megjelent), itt kezd meredekebb lenni, a másik pedig 3,7Ghz-nél, innentől durván meredek. Ez szerverbe éppen ideális, asztalra annyira nem. Ezt egyébként meg lehet próbálni feljebb tolni, mondjuk egy tartós, bő 4Ghz magasságába 130W TDP körül, ha sikerülne, azzal azért tudnának még némi borsot törni a konkurencia orra alá.
-
csatahajós
senior tag
válasz
Petykemano #20564 üzenetére
De a "valamivel nagyobb" nem arra vonatkozik, hogy 4.1-4.2Ghz helyett 5.1, meg 5.5 (ezt értsd már meg, kérlek)
Hanem arra, hogy ha van egy LP+HDL node-on készülő lapka, akkor x TDP kerettel "alma" frekvenciát tud elérni, akkor 2*x TDP kerettel "alma"*"a" frekvenciát
Viszont egy HP/HPL node-on készülő lapka x TDP kerettel el tud érni "körte" frekvenciát, akkor 2*x TDP kerettel elérhet "körte"*"b" frekvenciát
Ahol "b">"a"
és ezzel a "képlettel" a két slide koherens.Szerintem ugyanazt írtad le kétszer, csak a slide illetve én konkrét értékeket is rendeltünk hozzá, ennyi a különbség. Én sehol nem kevertem bele node-okat, ezt te okoskodtad ide (respect, de ez a te gondolatmeneted, én sehol nem is említettem és minden további nélkül lehet, hogy igazad is van).
Másrészről ha te a konkrét értékek nélküli, képletes formához ragaszkodsz akkor nem egészen értem hogy lehet azzal koherens egy slide ami konkrét értékeket említ. Az, hogy valamivel nagyobb és 4 -10 Ghz tartomány azért eléggé valószínűsíthető mindenfajta jósgömb meg process/node leírás nélkül, ettől még nem koherens szvsz, maximum releváns.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #20563 üzenetére
"Emlékszel még a Carrizo megjelenésének környékén abu az egekbe istenítette a HDL-t. Akkor az volt a buzzword és azt hittük, hogy az AMD megtalálta a gyártástechnológia szent grálját."
Igen, ez többször eszembe jutott most hogy előjött a téma. Ezt is sikerült úgy marketingelnie, mintha valami világmegváltó csoda lenne, pedig inkább kényszerű döntés volt. Korábban az APU-knál talán nem, de a Ryzen esetében szerintem egyből HPL-re mentek volna a GloFu-nál is, ha saját fejlesztés lett volna a 14nm.
Persze nem rossz dolog a HDL, de valószínűleg CPU-k esetében nem igaz az amit Abu állított, hogy többet nyernek a tranzisztorsűrűség növelésével, mint amit elvesztenek órajelben. Ha jól emlékszem, még az is előjött, hogy a ZEN-nel megcélzott órajeleket úgyis el lehet érni HDL-lel is, akkor minek a HPL. Persze utólag könnyű okosnak lenni, de gyanús, hogy (desktop termékek esetén!) nem így van és menne az feljebb is a mostaninál.
Szóval e tekintetben igazad van! Biztos nem szarakodnának a 12nanóval, ha nem lenne érdemi előrelépés valamilyen téren. És valószínű, hogy azért nem építenek rá szerver terméket, mert ez az előrelépés elsősorban a max órajelekben fog megmutatkozni, amivel nem sokra mennek az EPYC esetében.
De továbbra is úgy gondolom, hogy az újabb szériák esetében is messze lesz az XFR érték attól, hogy a TDP limitálja. Ahogy mondtad, majd meglátjuk.Ehhez kapcsolódóan: Szerintetek várható PR alapú Threadripper? Mert a kiszivárgott roadmapeken EPYC nem szerepel. Márpedig több utalás is volt rá, hogy a Threadripper igazából az EPYC platform mellékterméke.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #20564 üzenetére
Én ezt a "client only" dolgot azért fenntartásokkal kezelném. Hatalmas spórolási lehetőség, illetve rugalmasság a készletek tekintetében, ha egyben kezelik a két dizájnt, a szervereket meg a klienseket. Néhány száz Mhz-ért ezt nem biztos, hogy ezt érdemes feladniuk, persze, nem is elképzelhetetlen, hogy meglépik.
A 2X-es TDP kerettel pedig az a hatalmas probléma, hogy a csip nem lineráisan reagál a feszültségre,hanem négyzetesen, tehát pillanatok alatt elfogy az a kétszeres TDP-keret, ha már a komfortzónáján kívül járatják a csipet.
(#20566) zsolt320i: Elvileg ezek jönnek még jövő év elején asztalra:
[link]
Szvsz az egyik legjobb HTPC alap lesz. -
csatahajós
senior tag
válasz
Petykemano #20553 üzenetére
Jól értem,hogy szerinted azért nem hihető, hogy egy HP nodeon készülő lapka kétszer akkora tdp kerettel valamivel nagyobb frekvencia tartományra tudhat kinyújtózni, mint egy LP node, mert egy LP node meg nem?
Valamivel nagyobb az hihető, de a valamivel az nálam nem a 30-40%-os nagyságrend, főleg úgy, hogy közben a magszám is nő 50%-kal. Ezek a számok a dián még 7nm-hez sem lennének koherensek szvsz, vagy legalábbis nem így együtt.
Ha tippelni kéne én azt mondanám hogy a 2800X vagy akármi is lesz a neve egy 4.4-es alapórajelet és egy 4.6-4.8 körüli turbót kaphat 8 mag/16 szál mellett. A Threadripper 2 vagy nevezzük most 2950X-nek meg 16 mag/32 szál és 4.3-4.5 turbo, esetleg XFR 4.6. Ha ezt hozzák akkor már van értelme a ráncfelvarrásnak, persze egy kicsit nagyobb IPC is örvendetes lenne, de nem tudom egy év különbség mire elég ilyen téren. Valamennyt biztos nyernek optimalizálással, egy ilyen 3-5% körül.
Ha ezt nem ütik meg akkor az én könyvemben ez amolyan intel módi X-dik generáció lesz (a'la Kaby Lake a Skylake után stb.).
Ha ettől jobbat hoznak sokkal az meg szvsz nagyon taccsra teszi a korábbi termékeket ami nem feltétlen baj, de akkor viszont közel sem ez lesz az ára mint a diákon van.
Nekem az a fura, hogyha fake miért készít valaki ilyen részletességű diát ha az adatok rajta meglehetősen hihetetlenek. Azért jellemzően a jó fake-ek hihető kategóriájú adatokat szoktak felvonultatni.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #20554 üzenetére
"Miből gondolod, hogy a ryzen nem magas órajelet célzó arch, amit a process (14LPP HDL) korlátoz magasabb frekvencia elérésében?"
Most jöhetnék a pipeline hosszal, meg az egyéb hasonlóságokkal az Intel uarchokkal, de tök felesleges. Jobban képbe vagy te annál, hogy eljátszhasd a naivat.
"Míg a ryzen LP HDL design fogyasztási görbéje 4GHZ-nek élesen tör föl, és emiatt nem is húzható, addig egy HP design elérheti a 95W TDP-t úgy, hogy még mindig relatív lapos karakterisztikával tudna magasabb frekvenciát elérni."
Elérheti... Most akkor én is kérdezzem meg, hogy honnan tudod, hogy ott már elég lapos lesz az a görbe?
Legtöbb amit tehetünk, hogy találgatunk hiányos infok alapján. Összevetheted a korábbi AMD termékekkel vagy a mostani Intelekkel, de akárhogy is, a Zen-t csak eltérő processen készülő, eltérő architektúrákkal tudod összehasonlítani. Egyikkel sem mész sokra, de ha már választani kell akkor én inkább az Intel Sandy Bridgetől idáig vezető útját venném alapul. Már egy 2700K-t is lehetett 5ghz-re húzni léggel és egy újrapasztázott 7700K sem megy nagyon többet. Eközben volt két nagyobb ugrás a gyártástechnológiában és több optimalizáció. A max órajelek mégsem emelkednek. A 10 magos procik turbó órajelei kb ugyan ott tetőznek, mint a 4 magos variánsoké, vagy épp alacsonyabbak. Hiába a magasabb TDP.
Gondolom ennek összetett okai vannak. Ha egy cég ugyanazt a mikroarchitektúrát akarja bevetni ultramobiltól HEDT-n át a többutas szerverekig, akkor szerintem nem éri meg az órajel emelés lehetőségére spekulálni. Sokkal kifizetődőbb magszámot emelni a generációváltásoknál. E tekintetben a ZEN sokkal inkább hajaz az Intel jelenlegi architektúráira, mint bármelyik korábbi AMD megoldásra (és legkevésbé a Bulldozerre...).
Az én tippem: A PR esetén még számítanék egy szignifikáns órajel emelkedésre (nem is annyira az alapórajelek, mint inkább a tuningpotenciál és XFR tekintetében), de szerintem továbbra is a dizájn lesz a korlátozó tényező. A ZEN2 esetén meg inkább magszám és IPC növelésbe fogják fektetni az új gyártástechből eredő előnyöket. Ahogy az ez utáni fejlesztések esetében is. Ha lesznek is előrelépések órajelben, azok nem lesznek számottevőek.
Max majd 2019ben visszanézek ide és jót röhögök ezen a tippen. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #20556 üzenetére
Arra céloztam, hogy minden erre épített felvetés eldobható. Mivel a Bulldozernél az architektúra és a gyártástechnológia is a végletekig órajel elérésére volt optimalizálva, és így is kínkeservesen, 220W-al lett meg a legjobb csipjeiknek az 5Ghz. Szerintem nyugodtan el lehet engedni az ezirányú ábrándokat.
Ha 5-10%-ot tudnak javítani az elérhető órajeleken szerintem már nagyon lehet majd örülni. Reméljük, ez nem fog az energiatakarékosság rovására menni, mert abban a mostani holmi igen jó. -
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #20555 üzenetére
1. ok legyen
2. amit bele is írtam, FX 9590, meg most hozzákerestem, FX 9370. A számítási teljesítmény / W olymértékben romlik, hogy nincs értelme tényleges használatra, csak elmondható, hogy náluk van a hivatalosan legnagyobb órajelű processzor ( x86-on, stb, egyéb kitételek). Koronaékszer: kurva drága, sokat fogyaszt, cserébe elmondható hogy nekik van de a másiknak nincs.
Ementén alkottam azt a véleményt, hogy párszáz MHz-ért extra fogyasztással fizetni szerintem nincs értelme.
Az igaz, hogy az XFR csak rövid időtartamokra viszi fel addig, egyébként a normális fogyasztási szinteken tartja, node ez meg nem számottevő segítség egy normális folyamatos munkánál. Notinál, pulzus szintű terhelés mellett, farokméregetésre, bencs nyerésre, persze jó.. (Intelesekre gondolok itt inkább, amik így akarnak trükközni)
Szerk: ez utóbbiban lehet hogy mégis tévedek, és keverem a sima turbóval az XFR-t -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #20548 üzenetére
Két alapvető probléma van a leírtakban. Az egyik, hogy a 32nm PDSOI az kifejezetten a magas órajelre skálázódásra lett tervezve.
A másik pedig, hogy nem veszed figyelembe, hogy a jelenlegi dizájn tervezésénél is kiemelt volt, hogy a lehető leginkább energiatakarékos legyen a dizájn, mivel ugyanaz a lapka megy szerverekbe és a Threadripperbe, ahol kritikus fontosságú a millió maggal, hogy mennyit kér enni egy lapka a megcélzott 3-4Ghz közötti tartományban. Márpedig ebben a tartományban jelenleg a Ryzen a legjobb.
-
apatyas
Korrektor
válasz
Csak egy-két apró szelettel nem értek egyet:
"A ryzen XFR 4.1-ig megy el, 95W TDP-ből.
A Threadripper XFR 4.2-ig, 180W TDP-ből. (akkor is, ha közben duplázódott a lapka)
A Zeppelin egy LP node-on készül, 3.7-4Ghz körül nagyjából megáll a skálázódás. Lehet, hogy a Threadripper nem is fogyaszt 180W-ot 4.2Ghz XFR használata esetén, de mindenesetre látszólag 2x TDP keretből +100Mhz jött ki."
Itt én inkább azt mondanám, hogy a 180W tdp a dupla lapka szükséglete, de arról fogalmunk sincs, hogy az XFR mennyit dob hozzá/emészt fel ebből. Különösen, ha ez csak pár mag turbóját jelenti.A másik:
"Csak annyit mondtam, hogy ha a 12LP egy HP node, akkor a a 32nm PDSOI alapján - ellentétben a 14LPP-vel - elméletben nem logikátlan a 2x TDP mellett +400Mhz elérése."
Ennek nem sok értelmét látom - kétszeres tdp árán párszáz megahertz. Kizárólag a kirakattermék, az abszolút csúcs felvonultatására jó, mint a felhozott eredetije (FX 9590) is. Nem reális használatra.Szerk: lassan írtam, harmadikként mondom el ugyanazt. De legalább egyetértünk.
-
Simid
senior tag
válasz
Egy picit azért elbeszéltünk egymás mellett. Abban teljesen egyetértek, hogy egy HPL dizájn esetében joggal várhatunk többszáz mhz pluszt a HDLhez képest az elérhető maximális órajelek kapcsán. Viszont azonos process és azonos stepping esetén ugyan az lesz a karakterisztika. Ha fal van, akkor az minden esetben korlátoz. A ryzenek jellemzően 4-4.1Ghz körül falba ütköznek léghűtéssel és ez láthatóan nem a TDP korlát miatt van.
Szóval:
- Az XFR - ha jól tudom - max két magot turbóz. Így mind 95W mind 180W esetében inkább az a bizonyos fal fogja korlátozni, ami nem TDP miatt alakul ki, hanem a process karakterisztika miatt. Nem kétlem, hogy jelentősen feljebb lehet tornászni ezt a falat és mondjuk 5Ghz környékén lesz 7nm-en, de akkor az erre épülő Threadripper is itt fog megállni. 2 mag esetén egyszerűen előbb fogja elérni a limitet, minthogy a 95W TDP korlátozná, így a 180W-os keret sem fog segíteni rajta.*
- Alap órajelek vagy all core turbo esetén viszont egyértelmű a dolog. Ha kétszer annyi mag van és kétszer akkor a TDP keret akkor kb azonos órajelek várhatóak. (Mellékesen jegyzem meg, mert én sem akarok a dia hitelességén vitázni, de ott az alapórajelek is sokkal magasabbak. Ez talán még inkább logikátlan mint az XFR értékek.)* Ehhez kapcsolódik a 32nm és a PD szvsz rossz példája. Ott a uarch is a magas órajeleket célozta, a fal jóval a TDP limit felett jelentkezett. Ezért a TDP emelése teljes egészében az órajel emelésre mehetett (még ha rossz hatékonysággal is) és nem voltak plusz magok. A Threadripper esetén pont ellenkezőleg, a magok viszik el a kétszeres keretet az XFR esetében nem sokat segít (és igen, az a kis különbség nekem gyanús hogy az újabb stepping miatt van).
(#20549) csatahajós: Megelőztél. Egyetértek!
-
csatahajós
senior tag
válasz
Petykemano #20546 üzenetére
Ellent nem mond, de az első generációból kiindulva a sima Ryzennek is meg a Threadrippernek is 4 Ghznél van a teteje, igaz ez inkább a processből adódód limitáció és mivel MCM ezét ugyanott a vége. De pont ezért nem nagyon hihető, hogy itt meg a két die-os Threadripper 2 még 400 Mhz-et ráhúzna, hacsak ez tényleg nem kb 2 core turbo és a nagyobb TDP keret miatt engedi el addig. Bár igaz lenne, de azért ez még 1 Ghz-cel lejjebb is nagyon jónak hangzana....
Ami miatt mindenképpen fake-nek gondolom az a Ryzen 10-es számozás és a 3xxx-es szériaszám, az nagyon nem illik az eddigi (akár a másik dia) logikához.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #20546 üzenetére
Szerintem kár ennyire mélyen kielemezni ezt a nyilvánvalóan kamu diát.
Szerintem még 7 nanón sem lesz drasztikus órajel emelés, de ott legalább esélyesnek tűnik a 12 mag. Ez a legkevésbé kockázatos módja a teljesítmény növekedésnek. Ha e mellé kapunk még 15-15% IPC és órajel emelkedést (tuningpotenciál mondjuk +20%) a mostani generációhoz képest akkor ez már nagy szó lesz, hiszen van közben egy optimalizációs fázis is (zen+/ryzen 2gen) és oda is kell "jusson" valami a jóból.A PD és a 32nm példád viszont eléggé hibádzik. Ott majd kétszeres TDP keret mellett lett az a +700mhz órajel ugyanazon a lapkán (bár sokadik stepping után). Itt még a kamu dia alapján is duplázódik a lapka azért a nagyobb TDP, órajel emelésre már nem nagyon lesz mód a Threadripper esetében.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #20538 üzenetére
en 48 magos EPYC2 -re emlexem, az meg pont kijon a 6 mag/ccx felallasbol.
-
.Ishi.
aktív tag
válasz
Petykemano #20508 üzenetére
Persze, erre gondoltam én is, csak nem fogja a saját sikerét kannibalizálni az AMD.
A tippem az, hogy a jövő év elején, amikor már lesznek olcsóbb Coffee Lake lapok és elérhetőbbek lesznek a CL procik, akkor fognak majd több infót csepegtetni a piros oldalról.
-
.Ishi.
aktív tag
válasz
Petykemano #20503 üzenetére
Így van, laikusként nekem is úgy tűnik, hogy ez elég wishful thinking, ha összejönne nekik a magszám-emelés plusz még a frekvencia-emelés. Én arra tippelek, hogy a frekvencia-emelésre gyúrnak rá a refreshben, de persze, februárban minden kiderül.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Petykemano #20434 üzenetére
Nem úgy van, hogy 4,7-en 1 mag megy, aztán 4,6, 4,5, 4,4, 4,3, 4,3? HT-vel természetesen ugyanez a helyzet, mivel ez fizikai magokra vonatkozik.
Viszont jó húzás volt a drága lap, mert így vagy maradsz egy olcsóbb lapnál, és veszel kaby-t, ami már sokszor nem éri meg, vagy drága lap+coffee. Mondjuk az i3 árasított i5, vagy a 6 magos i5 nem olyan rossz, de AMD hosszú távon még mindig jobb, főleg, hogy lappal együtt B 350-es chippel is jobb választás ennél, de még X370-nel is.
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #20429 üzenetére
Ha jó stádiumban van Pinnacle Ridge, akkor talán ráér a jelenlegi processzorok árát az újak bevezetésével párhuzamosan csökkenteni. Mondjuk ehhez nem ártana látni, mennyire lett jó Raven Ridge, aminek mobil kivitelben még idén piacra kellene kerülnie.
Egyébként a mobil piac túlkínálatát és a termékek beragadását szépen mutattja idehaza, hogy plakátokon még nagyban reklámoznak Core i 5xxx szériás (Broadwell) notebookokat, de egy éve ugyanígy tettek Haswellel, amikor már megjelent Kaby Lake.
-
And01
aktív tag
válasz
Petykemano #20424 üzenetére
Egy summit ridge lapka előállítása 20-30$, 200$ végfelhasználói árral
még termelne nyereséget az Amd.
A pinnacle ridge a zen második verziója amire az amd 10% körüli ipc
növekedést ígért,ha ezt tudják tartani,
valamint ehhez ha hozzá tudnak tenni 10%-al magasabb órajelet.
Az eléggé felforgathatja az intel terveit. -
HSM
félisten
válasz
"Megjelent a Coffee Lake. Harsognak a szirénák, hogy új király született..."
Én pont azt néztem, az első tesztek alapján milyen szépen állja a sarat a Ryzen, akár a hat magos is....
Ahol egyszálerő kell, ott eddig is láttuk mit tud a 7700K, ahol viszont hasznos a sok szál, ott a Ryzen is általában erős. Ráadásul itt a közepes modellekben is széria az SMT, míg a HT csak a csúcson aktív.Az pedig külön megérne egy misét, hogy miért volt szükség a 95W-os processzor lábkiosztásának "megváltoztatására" pár plusz táplábbal, amikor eddig is 95W-ra volt méretezve a foglalat... Költői a kérdés, ha esetleg valakinek kedve támadt volna megválsazolni.
-
stratova
veterán
válasz
Ebből a cuccból én is kérek.
Majd éppen ryzen termelését fogja csökkenteni, amikor már csontig költségcsökkentette a CPU részleget is, hogy kisebb veszteséget termeljen az üzletág a modulos termékpaletta idején... Nem ettek ők meszet. Biztosan van jelenleg is egy minimum a wafferekre vonatkozóan, és most még értelmes portéka készül belőlük.
Vagy csak arra alapozod a lehúzást, hogy Lisa már pofátlanul sokat idézi Jobst?
-
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #20367 üzenetére
Adjanak ki most egy normális notit Ravennel és shut up and take my money, aztán egy év múlva megvenném ugyanúgy a "Raven2"-t is erősen feljavított órajelekkel. (inkább off)
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #20336 üzenetére
HBM használhatósága szerintem kb az árán múlik . Megfelelő ár mellett igen nagy terepe lehet még a hálózati switchekben .
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #20318 üzenetére
Nem hiszem. A Raven Ridge egy komplett dizajn, nem arra terveztek, hogy ahhoz me'g mast is lehessen csatlakoztatni.
-
Goose-T
veterán
válasz
Petykemano #20228 üzenetére
Biztos fizetett az Intel, hogy legalább azt ne rakják ki.
Az Anandtech tesztje botrányos, szinte az összes teszteset az egyszálas teljesítménynek kedvez.
-
füles_
őstag
válasz
Petykemano #20228 üzenetére
TechSpot (Hardware Unboxed) készített price vs. performance grafikont. [link] Perf/W grafikont nem láttam még.
-
Z_A_P
addikt
válasz
Petykemano #20117 üzenetére
Es most jo vagy rossz?
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #20117 üzenetére
Borzasztó...
-
Z_A_P
addikt
válasz
Petykemano #20115 üzenetére
B2-step seems to focus on Uncore/SoC erratas (PCIe controllers, etc.) . I don't see many fixed bugs within the core.
-
And01
aktív tag
válasz
Petykemano #20096 üzenetére
Szerintem a raven és a zen hasonló méretű lapka,
tehát az amd-nek mindegy hogy melyik-melyik.
viszont a raven még nincs kész, tehát a piac mielőbbi ellátásához
a zen lapkákat kell használniuk. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #20096 üzenetére
Persze, TDP alapján is megy a besorolás.
Amit felhoztál a négymagosokkal jogos, arra már luxus a nagy lapkát adni, de könnyen elképzelhető, hogy még mindig olcsóbb, mint külön lapkát tervezni hozzá és gyártásba küldeni. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #20092 üzenetére
80% feletti a kihozatal hibátlan lapkákból. Ami nem hibátlan, abból lesz 16 helyett 10, 12 magos. Minek bele 4 kibelezett lapka, aminek a háromnegyede inaktív?
Bőven elég két lapka.
-
csatahajós
senior tag
válasz
Petykemano #20089 üzenetére
Ezt az infot szerintem még senki nem tudja biztosan, amig nem látunk egy deliddelt Threadrippert. Valószínűbb, hogy csak két CCX van rajta, de nem kizárt hogy a selejt EPYC-ekből s hoznak erre a vonalra, ha a tokozás meg fogja engedni (egyelőre úgy tűnik hogy meg fogja).
Ugyanakkor itt valaki feljebb linkelte, hogy a Naples 'die'-ból 80%-os a kihozatal vagy még jobb, úgyhogy lesz rogyásig tökéletes CPU, ami csökkenti az esélyét, hogy ezzel töltsék fel a HEDT vonalat is.
Én szerintem per pill. valószínűbb hogy csak 2 CCX van a Threadrippperen, (esetleg 3?, csak az a mem . vezérlő leosztás miatt lenne érdekes) és csak a szérián belül "selejteznek".
-
válasz
Petykemano #20089 üzenetére
Szerintem az egész célja az, hogy igény esetén így simán hozható egy 32 magos proci a Threadripper platformra.
Legalábbis szerintem elég fura lenne, ha 4 lapkával hoznák össze. Magok, memória- és PCIE-csatornák fele menne a levesbe.
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #20086 üzenetére
MCM
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #20019 üzenetére
"De a cannonlake idén 6 maggal érkezik a mainstreambe"
Az a Coffee Lake lesz. A Cannon Lake az ev vegen vagy a jovo ev elejen erkezik, es csak 2 ill. 4 magos, -U ill. -Y verzioja lesz, a tobbit lelőtte az Intel.
"... a raven ridge kicsit más processzen jön. Ha ez jobb, rámehet a ryzen+ is."
A Raven Ridge-hez azert kell masik processz, mert van benne iGPU.
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #20017 üzenetére
De évszámot sem kapott, majd éppen AMD váltja az alig egy éves termékét amikor végre sikeres.
Persze láttunk már szinte évenkénti váltást (Llano, Trinity, Richland, Kaveri, Carrizo, Bristol Ridge) de ott a hátrány faragása volt a cél s most éppen mobil vonalon várat erősen magára az újdonság.
Bár a modulos variánsból is csak a második körből készült mobil verzió.
Ha ez 2018, vígan lehet még Q4 akár a bejelentés is vagy rendelhető (de nem tömegesen elérhető) termék. Legalább 1 éves ciklust azért AMD is szokott hagyni. -
válasz
Petykemano #20015 üzenetére
Persze, fél évvel az a Zen után jön a Zen2. Még mindig az van, hogy (legalábbis a GloFo-nál) a 7nm csak jövő év végére lesz teljesen kész. Idén csak próbagyártás lesz, nem hiszem, hogy a Zen2 azon fog készülni.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Petykemano #20005 üzenetére
"Eddig a 4 mag fölötti termékek is kuriózumnak számítottak, most meg szinte több sku jelenik meg 8 vagy több maggal, mint alatta."
Minden másra ott a Raven Ridge... ill. ott kellene lennie.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19998 üzenetére
A Raven Ridge iGPU-ja Vega alapu, de ezt eddig is lehetett tudni. A shader konfiguracio is kiszivargott mar, tehat ahhoz se tudnék semmit hozzatenni. Az orajelek meg fene tudja, hogyan alakulnak majd. Van egy kituzott cel, de a Kaveri peldaja jol megmutatta, hogy az APU-knal az orajel celok, foleg ha uj processzrol van szo, neha tulzottan is optimistak. A Raven Ridge pedig ugyan GF 14 nanon fog keszulni, de ez egy masik processz, mint amin most keszulnek a Ryzen CPU-k.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19996 üzenetére
Koszi, bar nem tudom, mit csinaljak ezzel
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19969 üzenetére
A Kaby Lake-G tudtommal csak BGA tokban lesz elerheto. Tehat az AM4 (desktop) platform kapcsan irrelevans azt iderangatni
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #19949 üzenetére
Nem tudom, miért kell ilyen pejoratívan azt írni, hogy a B1 bétateszt volt.... Az Intel már a számát se tudom, hányadik generációnál süti el, hogy piacra dobja az újgenerációs lapkát "bétatesztnek" az asztali piacra, és fél-egy évvel később jön csak a szerverekbe, adott esetben javítva... És senki nem hívta azt bétatesztnek....
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19955 üzenetére
A majus-junius csak tipp volt.
-
Fiery
veterán
válasz
Nem tudok semmi biztosat. Amit meg gondolok, az lenyegtelen, ugyanis nem alapul semmin
Egyedul annyi biztos, hogy jon a B2, de hogy mikor es milyen formaban, azt talan me'g az AMD sem tudja jelenleg.
-
válasz
Petykemano #19951 üzenetére
Nem gondolod, hogy csinálnak egy új steppinget a két CCX-es chipből és nem hozzák ki AM4-en is?
-
válasz
Honnan veszed, hogy megérkezett a B2 stepping?
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19895 üzenetére
A B1 stepping elotti peldanyok nem fognak kereskedelmi forgalomba kerulni. Egyszeruen tul bugosak voltak ahhoz, hogy ertelmesen lehessen oket hasznalni nem teszt kornyezetben. Annyira sz*rok voltak azok a procik, hogy me'g a fejlesztoknek sem kuldtek beloluk (vagy legalabbis nagyon kevesen kaptak belole). Mi specifikusan kertuk, hogy ha nincs eleg B1 ("vegleges") stepping, akkor legalabb a B0-bol vagy A0-bol kuldjenek egyet, mert nekunk bugosan is nagyon hasznos lenne. De nem kuldtek.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19764 üzenetére
Ne barchobazzunk
14-gyel kezodik, de nem L, es nem is H a kovetkezo karakter.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19758 üzenetére
Az biztos, hogy az eDRAM-os Intel procikat rohadt draga eloallitani, ezert is kerulnek olyan sokba. Olyan sokba kerulnek, hogy az Apple-on kivul senkinek nem kell, lenyegeben. Emiatt, en nem szamitanek arra, hogy barki mast erdekelne egy ilyen fura megoldas, mint az Apple-t
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #19664 üzenetére
Ezt nem fogják javítani, majd talán a következő generációban.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19664 üzenetére
Ezt majd az AMD eldonti, ha tenyleg van egy ilyen, teljesitmeny veszteseggel korrigalhato bug a B1 steppingben. Ez egy sokkal kisebb problema, mint anno a Phenom TLB bugja, hiszen a teljesitmeny veszteseg (ha van), sokkal kisebb, mint anno a BIOS-os TLB bugfix eseteben volt. Nem feltetlenul indokolt egy uj termek kiadasa.
-
Sipike19
tag
válasz
Petykemano #19637 üzenetére
Az én környezetemben sokan használnak AMD-s notit.
Az AMD APU-kkal csak az a baj, hogy tényleg kevés lehet mondjuk egy csúcs I7-tel szemben, ami remélem most majd változik. -
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19634 üzenetére
"Egyébként mennyiségi kedvezmény adása tiltott?"
Miert lenne tiltott? A legtobb nagyker is ad mennyisegi kedvezmenyt; penzvaltokban is lehet alkudni, ha sokat valtasz egyszerre; 100 db Ford sem annyiba kerul egysegarban, mint 1 db stb.
-
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #19634 üzenetére
Ami biztosan tilos:
- a konkurencia kizárását előíró feltételek a kedvezménynél, illetve
- az előállítási ár alatt történő árusítás. -
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #19578 üzenetére
Szvsz ha igaz Fiery feltételezése a nagy cache késleltetésről illetve az általa okozott 5-10% teljesítményveszteségről, akkor a fő prioritás ennek a kiküszöbölése kellene legyen. Intelnél SB óta nem volt ilyen teljesítménynövekedés, ezért szerintem most hogy az AMD felzárkózik ez az 5-10% IPC növekedés simán megérhet egy ZEN -> ZEN+ lépést. Ha az órajelek is javulnak akkor meg főleg.
Ha kell a max desktop teljesítmény korona max lehoznak a szervervonalról egy lebutított chipesetet egy nagyobb procival oszt jónapot. Persze ehhez először el kell indítani a szerver vonalat is...
-
válasz
Petykemano #19578 üzenetére
Szerintem jobb, ha elsőre nem a koronára hajtanak, hanem inkább a profit maximalizálásra. Nem kéne drága mérnökórát ölni ilyesmibe.
A "Zen+" fejlesztése jobb irány szerintem. Nem szabad nekik most lepihenni, tolni kell a fejlesztést, mert az intel tuti nagy ellencsapásra készül. -
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19424 üzenetére
Van titkos projekt, az AMD GPU-s Intel CPU
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #19380 üzenetére
Lehet a 16 megás 4 magosokat meghagyják szerver piacra. Ott több értelme van.
Viszont azt nem értem, ha lehet negyedelni akkor az azt jelenti, hogy lehet CCX-t felezni. Akkor miért nem lehet háromnegyedelni? Vagy az L3 a teljes lapkán belül megosztott, nem csak a CCX-n belül?
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #19374 üzenetére
#18516, az interleave miatt. Felezni, negyedelni lehet az L3-at, haromnegyedelni nem.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #19363 üzenetére
Vajon a 4 magosoknál miért mind 8mega L3?
A 4 magos hibás?
A 6 magos hibátlan letiltott? -
UnSkilleD
senior tag
válasz
Petykemano #19323 üzenetére
fizika valszeg nem is lesz jobb az avx miatt, prime meg azonos sebességű memóriával és core clokkal nagyon közel van
-
válasz
Nekem nem világos, hogy miből gondolod, hogy a Ryzen okoz memória késleltetést és nem csak lassú RAM-ot használtak.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #19327 üzenetére
Nekem ugy tunik, eleg nagy kapkodas es fejetlenseg van az AMD-nel jelenleg. Gorcsosen tartani akarjak a marcius elejei launchot, holott a reviewereknek igy nem lesz eleg ideje rendes teszteket vegezni es alapos cikket kanyaritani; es a fejlesztok is tul keson kapjak meg a konfigot.
Nehez megmondani, miert csak most vettek ezt a problemat eszre. _Elkepzelheto_, hogy a TLB bugot csak ugy tudtak javitani, hogy kicsit (vagy nagyon) novekedett a kesleltetes...
-
Fiery
veterán
válasz
Vicces, hogy ezzel hozzam fordulsz, ugyanis epp par napja keresett meg minket az AMD, arra panaszkodva, hogy az AIDA64 gyorsitotar es memoria benchmarkjaban rossz (= nem az AMD szamara kedvezo) eredmenyeket kap a Ryzen. Pontosabban az L2 es L3 cache, valamint a memoria kesleltetes tul magas. Nem csak a Skylake-hez, de a Broadwell-E-hez kepest is tul magasak az ertekek. Neztuk a problemat errol, neztuk arrol, de nem jottunk ra, mi lehet a gond a mi benchmarkjainkkal. Amennyire ralatasunk van a problemara, nalunk minden stimmel, tehat a Ryzen egyszeruen rossz kesleltetessel mukodik. A bulldozeres idokben a savszelesseg volt gyatra, most meg a kesleltetes tunik annak (a savszelesseg korrekt). Lehet, hogy a CCX architektura okozza. Jobb otletunk addig nincs, amig meg nem erkezik a sajat Ryzen rendszerunk, es bele nem tudunk melyedni a problemaba.
Ha nalunk lenne a Ryzen, akkor pl. neznenk rajta WinRAR benchmarkot. Az eleg erzekeny a cache-ek es a memoria kesleltetesere, sz'al konnyen lehet, hogy abban is egybol kiutkozik, ha tenyleg hardveres problemarol van szo. Aztan persze lehet, hogy ez ilyen. Nem bug, hanem egyfajta bottleneck, amit majd egyszer eliminal az AMD.
-
válasz
Petykemano #19278 üzenetére
Ez addig igaz, amíg csak 8 magosat gyártanak és a hibásakat kevesebb maggal adják el. Szerintem meg gyártani fognak sima 4 magosat is. Erről az irányról valamiért nincs pletyka, infó, semmi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- OLED TV topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Update 07.01. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest