- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #22368 üzenetére
Az OC-nek mi köze a hivatalos támogatáshoz? Semmi, ergo ezt teljesen felesleges volt még megemlíteni is.
"de azért remélem legalább a ThreadRipper-es új lapokban engedélyezik."
Minek, ha nem lehet kihasználni?
"A CPU - GPU kapcsolatra tényleg ott van az új InfinityFabric,"
Igen, szerverekhez nagyon jó, máshova teljesen felesleges.
-
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #22363 üzenetére
"a ZEN2 gyorsabb memóriákat támogat ( 4600+MHz )"
Nem támogat gyorsabb memóriákat, 3200 MHz a maximum csatornánként egyetlen modullal, és ez a szabvány teteje, várhatóan pedig nem is lesz feljebb csak DDR5-tel.
"HA LESZ - akkor a PCIe4.0 mellé a CCIX támogatás sokat jelenthet."
Az égegyadta világon semmit sem jelentene desktopon a CCIX, ezért sem vezeti be az AMD.
"Talán még az új AMD grafikus kártyák DDR6-os memóriáját is tudja írni és olvasni CPU."
Megártott a sok adoredtv meg abu realitástól teljesen elszakadt agymenései.
-
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #22218 üzenetére
Én nem venném se készpénznek se tisztán fake-nek.
meglátjuk.Az igazság olyan mint a tiszta víz. Ha hozzáhugyozol 90 rész tiszta vízhez 10 rész sárgát, hogy egy kicsit több legyen, akkor csináltál 10 rész húgyból 100 rész húgyot ahelyett, hogy 90 rész vízből csináltál volna 100 részt.
Az is lehet, hogy vacilálnak a 2 megjelenési idő között ( május vagy július )
Az AMD-nek minden egyes nap amivel elévágnak az Intelnek százezernyi dollár tiszta hasznot jelentene. (Nem tudom mennyit, de a szám nagyságrendileg helyes).
Ha érdemben előre tudnák hozni a ZEN2 rajtját, akkor bolondok lennének nem megtenni és nem az "50-ik születésnap presztízse" miatt, hanem mert nagyon sokat jelentene forgalomban, nyereségben ,részesedésben, vállalati image-ben. (AMD can execute..)
Ha nincs jobb, az 50-ik születésnapra még mindig kihozhatnak egy extra 2700X-2950X-2990WX RGB Water cooler editiont.
-
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #22222 üzenetére
Mert ezt a tonnányi marhaságot már nehéz józan ésszel elviselni, azért.
Amúgy van ez a topik ahol nyugodtan lehet ámokfutni a végtelenségig.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #22202 üzenetére
Ezzel a kvamtum állapottal szerintem jól rátapintottál.
Én biztos vagyok benne, hogy nem 100%-ban lesznek a számok sem azok, amiket adoredtv közreadott. Attól a decemberi leak még lehetett valós (terv), nem fud.és nem kitaláció.@simid
Ez az érem két oldala. Én mondhatom, hogy igaza volt, mert volt benne csata, meg mások. Te meg mondhatod, hogy nem volt igaza, mert más mondta a mondatod, meg végül mást áldoztak föl. Attól még a kézirat lehetett tök valós az akkori állapotában. -
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S #22199 üzenetére
LOL, mentem a reddit-re megnezni ahogy rakaptak a fan-ok es ott volt ez az aprosag:
"FWIW, Bizgram (not "Bizrate") is a small, single-unit electronics store in the Sim Lim Square electronics mall in Singapore."
Sim Lim Square!? Hahahahahahahahaha
Tudod hogy mi az? Tobbszintu bvasarlokozpont ami csak elektronikara specializalodik. Kismillio ilyen pici (mukorom, langosos, falatozo meretu) boltok mint az allomasokon vagy aluljaroban, csak ez egy kulon tobbszintes epulet. Nem a minosegrol hires az biztos. Regen voltam mar ott de ahogy a hireket olvasom nem sok minden valtozott azota, csak par evente van valami felbolydulas aztan minden megy vissza a regi kerekvegasba.
Az a doksi/kep eleg volt arra hogy lassa az ember hogy kamu, de ez olyan hab a tortan, legalabb jot rohodtem
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #22191 üzenetére
Egy példával úgy illusztrálnám az urak óhaját, hogy egy készülő könyv kiszivárgott "kézirata" csak akkor tekinthető hitelesnek, ha a meglevő részek már akkor tökéletesen megszerkesztettek - a véglegesen kiadott változattól csak annyiban térhet el, hogy hiányzik az utolsó 10-20 oldala.
Tehát most egy Trónok harca 8. évad forgatókönyv-kéziratot bárki össze tud dobni úgy, hogy nagyjából az történjen majd tényleg. -
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S #22193 üzenetére
A valasz egyszeru:
Ha a tablazat nem tablazatnak nez ki akkor hamis, mert ahhoz hogy jol nezzen ki nem kell csinalni semmit, ugy dobja ki a szerkeszto program, ahhoz viszont hogy ronda legyen - illesztesek nem ulnek, a meretek rosszak, ertelme nincs (a fejlec nem fejlez) - ahhoz kulon munka kell.
-
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S #22189 üzenetére
"Mire akarsz célozni ?"
Arra hogy a kepet valaki amator modon gyartotta egy aktualis Ryzen/TR-eket tartalmazo tablazatbol. Ha ezt nem latod akkor bajok vannak. Ezek voltak a hibak amiket javitottam:
Az eredeti fejlec ugyanazzal a betumerettel volt irva mint a tablazatban szereplo sorok, es erre valaki rarakott egy nagyobb fekete negyzetet es atirta a fejlecet. Ez vilagosan latszik a tetejen. Aztan a tablazat aljara odarakta az "uj" CPU-kat, de nem nezte hogy a regi termekeknel nincs a jobb oldalon meg egyszer hogy "Ryzen" mert a baloldalon mar ott van.
A tobbi problema amit nem javitottam:
1) Az Athlon 200ge hibasan van irva, helyesen 200GE
2) A fejlecben az alignment rossz. Az L a MODEL-nel tul van csuszva, gondolom a nagyobb font miatt es mert mar igy is problemas volt az uj szoveget bepasszolni, latod hogy egymasra van rakva minden
3) Az eredeti fejlec gondolom az volt hogy Family - Model - Price es nem egy inkabb cimre hasonlo felsorolas, mert annak semmi ertelme. Minek a fejlecben felsorolni a konkret csaladmegnevezeseket?
4) Bonusz - valami barom azt irta oda hogy Alone + es nem azt hogy +Athlon, d mndjuk eleve erthetetlen hogy miert van zarojelben egy plusszal es nem siman ugy nez ki az egesz hogy Ryzen/Threadripper/Athlon
5) Nem igazitotta meg a tablazat aljat, hagyott egy felesleges ures sortEz az arlista egy maximalisan amator takolmany, eleg szomoru hogy egyaltalan diskura folyik rola.
-
Raymond
titán
válasz
S_x96x_S #22181 üzenetére
Tessek, itt egy csiszolt verzio, igaz 2 percnel tobbet nem toltottem el vele de az eredetit krealo se aldozta ra azt a plusz idot:
Ebben mar nincs illesztesi hiba a tetejen es nincs a "Ryzen" jeloles se duplikalva a 3000-es sorozatnal. Egy hiba meg mindig van benne, de nem mondom meg hol, kivancsi vagyok hogy meg e talalod
-
-
Samott
addikt
válasz
S_x96x_S #22175 üzenetére
"új információk:
- várható megjelenés - Május első hete.
- erősebb hitelességi fokozat ( "skin in the game" )"Ezek kozul egyik se uj informacio. Magszam, orajel, ar. Ez informacio. Amit megirtak azt mar januarban is tudtuk. A datum csak tipp, azt kethetente megtippelheti barki egyszer tenyleg igaza lesz. Semmi ujdonsag nem volt benne. Nem kell mellebeszelni. Egyszer ugyis jon, remeljuk a pletykaknak megfelelo konfigban.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #22169 üzenetére
Ha Bizgram -os leak "fake" - akkor ez az egyik legjobb átverés
( Legalábbis, hogy mennyi energiát belefektet egy kamu dologba egy Retail cég )A Ryzen 5 3600G - tényleg érdekes lesz.
A drasztikus árcsökkentés miatt lehet, hogy a meglévő Ryzen tulajdonosok is tiltakozni fognak.
( precedens : TESLA árcsökkentés miatti tiltakozás.
Tesla owners literally protest over drastic price cuts )ui1: Majd Budapestre is szervezünk egy AMD - elleni tiltakozást a túl distruptive fejlesztés miatt. ( valószinüleg a tüntetés résztvevőinek 4/5-e Inteles lesz )
-------
u.i 2:
- Valószinüleg az új X570 - még nem fogja tudni az USB4.0 -át - mert még korai ? -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #22161 üzenetére
pörög tovább .. Majus 4,-i hétre mondja a Bizgram Asia Pte Ltd .
( állítólag ~ AMD 50 éves évfordulója körüli dátum. )
(Reddit )Q:Thank you for the quick reply. Can you also provide me information on the ETA of each of the Ryzen 3000 series CPUs, including the Ryzen 5 3600X and the Ryzen 5 3600G?
A: "Respected Sir/Madam
expected may 4th week
Thanks & Regards
Sales & Admin
Geeta
Bizgram Asia Pte Ltd . " -
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #22160 üzenetére
Te csak akkor tudod megállapítani biztosan, hogy ez több-e vagy kevesebb mint egy "educated guess"
ha neked tényleg vannak bensős információidNa ez az ami sántit. Valóban nem tudom "matematikai értelemben" teljes biztonsággal eldönteni, hogy kamu, de gyakorlati szempontból szinte egészen bizonyos lehetek benne, hogy csak a szája jár érdemi megbízható infók nélkül.
Kb jó a példa, ha azt mondom, hogy nem kell ismernem egy matematikai tétel helyes bizonyítását ahhoz, hogy egy rossz bizonyításról el tudjam dönteni, hogy az hibás.
Legalább fél tucat hard fact van ami az Adored féle agymenés ellen szól.
Occam pengéje: mi a valószínűbb?
A,
Adored -akinek semmi köze az AMD-hez- jó vagy rosszhiszeműen gyártja hoax infókat azért hogy magának ismertséget, nézettséget és végső soron reklámbevételeket generáljon. A hullámokra meg felül 1-2 senkiházi webshsop néhány kattintásért.vagy
B,
A világ kifordult a négy sarkából, és most teljesen máshogy működik a termékfejlesztés, pozícionálás, termékbejelentés, piacravezetés folyamata mint eddig mindig.Én az A opciót tartom sokkal kézenfekvőbbnek. Ráadásul az A opció az hihető motivációkat is tartalmaz arra, hogy ki mit miért csinál.
Persze tévedhetek.
Lehet hogy valaki megmondja előre a köv heti lottónyerőszámokat, én meg nem hiszek neki, aztán igaza lesz. Megeshet, de én inkább nem fogadnék arra az eshetőségre...
-
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #22158 üzenetére
Nem tudom, hogy te mit értesz az "elhinni" alatt, de a Szingapúri lista egy matematikailag "lehetséges kimenetel" - nem "lehetelen esemény" , de nem is "biztos esemény".
Ezt én is tudom vállalni a lottónyerőszámokkal kapcsolatban.
A kérdés az, hogy a szingapúri lista több-e mint egy "educated guess". Szinte biztos hogy nem. Akkor meg ennek megfelelően kéne kezelni.
-
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #22155 üzenetére
Ha én lehozom a jövő heti lottónyerőszámokat vagy a tipmixet azt is el fogja hinni a fórum?
az én jóslatomat is is olyan vehemensen fogják védeni mint ezt az Adoredes ökörséget, ha valaki esetleg szóvá teszi, hogy "de joysefke sem lát a jövőbe és joysefke biztosan túl kis hal ahhoz, hogy ő kenje meg a bírókat"?
Ha teszem azt az Adored azt jósolta volna (a Lisa féle prezentáció előtt) hogy a ZEN2 nem nagy, hanem csak egy marginális előrelépés lesz IPC terén, a megemelt tranzisztorszám által generált fogyasztással pedig nem tart kellőképpen lépést a 14+ => 7nm-es hatékonyságnövekedés és a frekvenciák sem úgy alakulnak eddig ahogy az AMD tervezte.
Na ebben az esetben lett-e volna ekkora visszhangja egy negatív leaknek, vagy egyszerűen le lett volna söpörve az asztalról? Valamiért kötve hiszem, hogy heteken keresztül csámcsogott volna rajta a sajtó és szerintem a geekek örömnedve sem folyt volna patakokban.
A helyzet asszimetrájára és arra való tekintettel, hogy az Adorednek meg a hozzá hasonló médaribancoknak érdeke a szenzáció meg a nagy hírek generálása, én igencsak kétkedve fogadom azt amit kijelentő módban írnak.
-
Samott
addikt
válasz
S_x96x_S #22149 üzenetére
Januarban is ez volt. Csak akkor egy ruszki ceg rakta az arlistajara azt, ami a pletykakban szerepelt.
-
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #22149 üzenetére
Apró betűs rész:
prices are for reference only and subject to change without prior notice. Stock is subject to availability.most egy Retaill cég rárakta az árlistájára
ez nem jelent semmit se, de mégis több mint egy súlytalan állítás.Totálisan súlytalan és havonta-kéthavonta egyszer eljátszik valami hasonlót a világ sokszázezer webshopjából valamelyik aztán a hír internet körüli útra indul.
Ha mondjuk az iPon hozta volna ezt le, akkor mi itt jót mosolyognánk, de egy pakisztánbni IT pletykarovatban lehet úgy jönne le a hír, hogy nyugaton már tudják: a legnagyobb magyar webshop már listázza a RyZEN3xxx árait. Na kb valami hasonló történt.
-
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #22089 üzenetére
Szerintem van már most is olyan játék, aminél a 12 mag (6+6 ) többet ér mint (1x8 ) mag.
Mutass egyet
Egyébként meg nincsen.
A 8700K@5GHz és a 9900K@5GHz hibahatáron belül együtt vannak mindenhol és mindkettő, a 6c12t i7 is mindenhol simán megveri a 2700X-et. A 2950X pedig hibahatáron belül együtt van a 2700X-et.És ez nem fog most vagy a következő pár évben megváltozni.
Vagy ha nincs - akkor irok egy egyszerű mandelbrot játékot, ami párhuzamositható - fapados - de játék lesz pontokkal
Jó, de az nem játék. Én is tudok Pi-t számolni párhuzamosan, de attól az még nem lesz itt releváns.
Amúgy amit érzékelek, hogy te a régi ZEN1-es architektúrát vetited rá a ZEN2-re,
de itt éppen az a lényeg, hogy az I/O die-al egész másutt lesz a szűk keresztmetszete az új architektúrának.A ZEN1-es tapasztalatokat vetítem rá a ZEN2-re, ezzel együtt tisztában vagyok vele, hogy ZEN1 processzor =/= ZEN2 processzor
A 2x ZEN chiplet L3 cache közé bekerül az IO chip. Hiába több az L3, ha a játékok amelyek érzékenyek a késleltetésre a monolitikus 6-8 magot szeretik jelenleg. Borítékolom, hogy 1x Chiplet 8 maggal gyorsabb lesz, mint 2x Chilpet 2x4 maggal és dupla L3-mal (ami ugye nem is dupla, mert itt X+X =/= 2X)
-
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #22088 üzenetére
amit látok, hogy minden szegmensben a duplázás megy.
Vagyis nem csak az AM4 - hanem a TR és az EPYC vonalat is duplázzák.
és a kannibalizálásra már van precedens.
- pl. a Threadripper 2990WX 32-Core -al - amivel látszólag éppen az EPYC vonal alját kannibalizálták.A saját termékvonal közötti kanibbalizáció racionális - HA piaci részesedés növekedéssel együtt jár.
( és itt az a lényeg, hogy az INTEL-nek ez jobban fáj )1,
A jövő nem a múlt és a jelen extrapolálása (azért mert mainstream desktopon eddig 1x dupláztak magszámot még nem fognak hirtelen még 1x duplázni csak úgy passzióból. Lehet hogy fognak, de szerintem nem egyértelmű)2,
Szerveren és HEDT-en a teljesítmény növelésének legkézenfekvőbb módja a magduplázás. A tipikus alkalmazások pedig ki tudják használni a növekvő magszámot. Deszktopon ez nem igaz.Aki deszktopon i5 8400-8600K, i7 8700-8700K-8088K, i7 9900K-t vett 2600X-2700X helyett, azt 2x annyi maggal sem győzöd meg. Mégpedig ők nagyon sokan vannak.
Deszktopon akkor amikor az i7 6700K-ra az AMD kiadta az 1700X-1800X-et, akkor a userek egy számottevő hányadának tényleg volt igénye több magra, a négy mag tényleg korlátozott. Játékokban is.
Most viszont a 6 / 8 mag a mainsztream userek 90%-nak elegendő. Őket nem fogod tudni meggyőzni arról, hogy a 8 magnál jobb a 12 mert future proof, meg amúgy is olcsón van stb ha a jelenben nem tudnak vele mit kezdeni.
2017 elején a 4->8 mag ugrás sokkal nagyobbat ütött, mint ütne most egy 8->12-(16) ugrás. Kb értelmetlen
- pl. a Threadripper 2990WX 32-Core -al - amivel látszólag éppen az EPYC vonal alját kannibalizálták.
Totál más. HEDT vs Server =/= mainstream teteje vs HEDT Az utóbbi kettő sokkal közelebb van egymáshoz.
és itt az a lényeg, hogy az INTEL-nek ez jobban fáj
Tévedsz. Az AMD számára tökmindegy mi mennyire fáj az intelnek. Az AMD-nek az a lények, hogy az AMD pénzt csináljon. Minél többet. Addig amíg nincsen legalább 40% részesedés és telis-tele a kofferek, addig eszükbe sem juthat olyan stratégia ami elsődelgesen arra megy ki, hogy mi fáj az intelnek. Nekik ez harmadlagos.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
-FreaK-
veterán
válasz
S_x96x_S #22076 üzenetére
Nem futhat azon a frekin mint a cpu maga, mivel az sem egy konkrét frekin fut, hanem a magok is össze vissza, ahogy az xfr éppen állítja őket. Nem tudni pontosan, de a max órajel is csak 1-2 magon értendő, nem az összesen. Manapság már nem lehet azt mondani, hogy egy proci x órajelen fut, mert ez folyamatosan, magonként változik, sok paraméter függvényében (pl. Hőmérséklet, fogyasztás, terhelés stb.)
Kivéve persze, ha Overclock van, és mindent beállítasz fixen 1 órajelre.Nem ismerem pontosan a Ryzen tulajdonságait, de úgy rémlik hogy a memória órajeléhez van igazítva az i/o rész.
-
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #22056 üzenetére
Magad nyomtad be ennek a végén.
-
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #22051 üzenetére
Az a 75W-os 8c16t fogyasztásérték nagyon baráti és _ha_ nincsen órajel-fal akkor ezt a 75W-os fogyasztást felnyomva 100W-ra (+33%) még lehet egy érezhető teljesítményugrás amivel játékokban is legalább befogja a ZEN2 a 9900K-t.
Szerintem a ZEN2-es demó példányok kisebb freq-en futotottak mint az Intel riválisuk, a jobb SMT (és IPC) megvalósítás miatt.
Ez szerintem is valószínű. Éppen eleget fúrtak faragtak a ZEN2-n a ZEN+ -hoz képest, hogy legyen egy tényleges IPC ugrás. Márpedig a ZEN+ IPC-je Cinebench MT tesztben kb Coffe Lake szerű volt (sőt, úgy emlékszem 1-2%-kal még jobb is).
Tehát innentől kezdve, ha a Cinebench alapvetően ugyanannyira jól fekszik a ZEN2-nek a konkurenciához képest, mint a ZEN+ -nak és nem alkot a teljesítményről torz képet, akkor ha egy *10%-os IPC növekménnyel számolunk, akkor a ZEN2 szűk 4,2GHz@8core kellett fusson a 9900K 4,7GHz@8core szemben.
Még nem tudjuk mire képes a 7nm, de hogy 8c16t 75W-ból fusson 4,7GHz környékén az nekem kicsit Sci-Fi, ha mégis így lenne, akkor a 7nm egy óriási ugrás a ZEN+ >ZEN2 váltás pedig egy jóval kisebb.
Nekem sokkal hihetőbb verzió, hogy hoztak CB-ben +10% IPC-t és órajelben most tartanak ott a ZEN2-vel, ahol a ZEN+ teteje átadja a stafétabotot.
*+10% IPC:
Ugye eddig átlagosan ilyen 13-15%-ról volt szó, de mivel a Cinebench eddig is jól ment az AMD-nek, ezért nem hiszem, hogy ott olyan nagy növekmények lennének, mint azokon a területeken amelyek korábban problémásak voltak, ezért számoltam csupán +10%-kal. -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #22051 üzenetére
elvileg a zen cpuk backendje kb dupla annyi feldolgozót tartalmaz mint az intel féle cpu architektúra, emiatt "hatékonyabb" az amd smtje, de a jelenlegi frontend visszafogja (az kb. annyit tud mint most az intelé).
egy újratervezett (akár smt4)es frontendel egy 20-30%ot teljesítmény többletet kilehetne hozni 1 szálon is, a backendhez csak minimálisan nyúlva... persze csak ha tényleg a frontend a szűk keresztmetszet jelenleg, és a backend részegységei tudnának olyan hatékonysággal dolgozni mint ami az intel cpuk esetén van.
persze.. ez most csak találgatás részben a részemről, de több "komolyabb" elemző se érti, hogy ha kb. dupla szélességű a zen mag backendje, akkor miért nem gyorsabb azonos órajelen jelentősen az architektúra... sokan a frontendet tippelik a forrásnak, hogy "nem bírja etetni"..
persze lehetnek ott más szűk keresztmetszetek (pl. belső időzítés), de akár idő/pénz hiány miatt is maradhatott a frontendnél egy korai implementáció (a backet meg később bővítették ki), mert amikor a zen architektúra megjelent már nagyon kellett valamit mutatnia amdnek... és a végtelen fejlesztés meg csak a pénzt viszi.. kellenek "köztes lépcsők" még ha nincs is kész teljesen valami ...a tesztben szereplő cpuhoz:
egyébként rebesgetik, hogy az adott cpu azon sorozatok egy egyik példánya volt ami korábban késő ősszel szivárgott ki, egy 8 magos 4,5GHzes, nagyon instabil példányról... kérdés, csak, hogy végül sikerült-e stabilan 4,5öt elérni vagy az alatt maradt valahol mondjuk 4,3 környékén? -
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #22021 üzenetére
Csak egy kicsit kellett volna gondolkoznia. Az egész chiplet koncepció lényege, hogy csak a csíkszélesség szempontjából kritikus egységeket gyártják le a méregdrága 7 nanométeren, ebbe pedig a legkevésbé sem tartozik bele az I/O. Ez még mindig áll: [link]
Lesz 12 és 16 magos is 1+2 lapkával, meg Navi GPU-val szerelt 8 magos is hasonló konfigurációban, ahogy az teljesen adja magát.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21977 üzenetére
még így is alacsony lenne az órajel, de számomra is egyértelmű, ez valami korai eng. sample lehet, ahol a működés volt az elsődleges.
de van 1 lényeges infó.. ha jól lett kiolvasva persze:
16x16MB L3 ... ez alapján egy magon belül továbbra is 2db ccx lehet, azaz a 4magos felépítés marad egy ccx blokknál ...
persze, már ha jól van kiolvasva...persze így olcsóbb, és gyorsabb a tervezés, és ha az IF sebessége javul, akkor nagyjából mindegy is lehet.. (nagyjából)
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #21958 üzenetére
Az, h a zen3 7nm+ még nem feltétlenül zárja ki egy 7nm+ zen2+ közbecsúszását. Ha jól emlékszem, zen+ se volt kezdetektől.
Az EUV, ahogy írod, 20%-kal.magasabb sűrűséget tesz lehetővé, az talán elég sok ahhoz, hogy költségcsökkentés és/vagy volumennövelés céljából meglépjék.
A másik kérdés, hogy van-e olyan fejlesztés (SMT4, AVX512), aminek implementálásához szükséges 2 év - akkor csúsztatni kell, mint a zen2-t. Vagy épp ellenkezőleg, szükséges-e ezeket a fícsöröket hamar hozni - ami azt jelenti, h nincs idő totojázni.
Erre ha az Intel nem is, jó ok lehet az belső fejlesztésű arm szerver processzorok (amazon)
Az arm jó energiahatékonyságot ígér, oda is jön a vektorfeldolgozás, ami ellen szükséges lehet az AVX512. Az SMT4 pedig nyilván együttjárna a zenben a feldolgozók szélességét 4-ről 5-re vagy akár 6-ra. Ez valamilyen korlátozott mértékben vagy extrém helyzetekben az 1szálas teljesítményhez is hozzátehet (diminishing return) -
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #21957 üzenetére
(önkorrekció)
habár pár dologban nincs igazam.
a hivatalos igéretek szerint a ZEN3 -nál várható a (TSMC) 7nm+
https://wccftech.com/amd-zen-3-7nm-euv-higher-efficiency-modest-performance-gains/ -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21954 üzenetére
könnyen lehet, a jó csippek egyenlőre mennek epic-be és még gyűjtik őket ... illetve ha "nagyon" erős lesz a zen2 akkor lehet csúsztatják kicsit, hogy az új TR platformnak is legyen ideje és ne nyírja ki X hónapra utóbbit ...
illetve ryzen 2xxx eladásokat se nyírná ki instant.. hisz onnantól ki akarná az utóbbit venni.. ami meg extra hiányt generálna...lényegében logikus döntés lenne.
és addig is tud kezdeni valamit a "kis hibás" csipekkel...
-
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #21884 üzenetére
Azt jelenti, hogy majd elmondja Next Horizon zanzásított verzióját, majd demózza a 7 nanométeres Vegát és a 3000-es mobil Ryzent.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21884 üzenetére
az egész mondat túl "sejtelmes" ...
kicsit több mint 1 hónapot kell még várni, hogy megtudjuk érdemes volt-e izgulni ...
.. esetleg megtudom várni jövő nyárig a melós gépem fejlesztését (i5-3470).. ha addig nem adja meg magát (kezd fura hangja lenni.. az elektronikának magának "zümmög" néha.. bár tudom ezt a tekercsek csinálják, de csak idő kérdése, hogy "megrepedjen" miatta a lakk és zárlatos legyen.. persze ez lehet évek, de akár pár perc is..).. -
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #21822 üzenetére
Mivel a PCIe Gen4-nek pont a szervereknél van értelme, így nem valószínű, hogy később jönnének az erre felkészített alaplapok, amiket ráadásul könnyebb is validálni, mint egy fényévekkel komplexebb, Epyc-szerű processzort. Adatközpontokban amúgy sem komoly szempont a kompatibilitás, jellemzően kompletten cserélik a platformokat.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21805 üzenetére
Van egy pár érdekesség ezen a táblázaton ...
Duron név visszajönne... de jók is voltak az első duronok .. nekem is volt. Duron 1100Mhz ... lehet bekéne szerezni akkor majd egy Duron 1100X-et, csak úgy tesztelni ha tényleg megjelenik
... mondjuk ami érdekes az az "excavator" mag ... a bulldozer tovább él ... bár fura, hogy a mostani excavatorokban van igp ezekben meg azt is letiltják .. gyengébb lenne pedig a vega3nál (kicsivel)... vuóiszont igen magas az órajel.. talán eléggé a nyakán lenne a Duron 300GEnek az X4 1100X
Athlon "szintetugrik" .. bár inkább csak chipszélesség ráncfelvarrás (de feloldanák a szorzóját? a mostaninak zárt) (tudja valaki mikor jönnek a mostani sorozat gyorsabb 220GE/240GE/260GE variánsai?)
Ryzen 5 nem lesz 6 magos változat, csak 4 és 8 magosok (de ott lesz 4mag 8száll, 8mag 8száll, 8mag 16száll). Chiplettel lehetséges lehet a 14 és 20CU-s gpu (külön chip a lapkán) cserébe csak egy cpu chip lehet, így a 8mag 16száll is értelmet nyer.
Ryzen 7 12mag, de az órajele a 3700X-nek érdekes, az első cpu a listában ami 4GHz feletti bázisórajellel rendelkezik.
Ryzen 9 ... ha már van Core i9 miért ne ... de 16mag 32száll... mainstream platformban... szép .. az a 3800X Black Edition (Black Edition? megint múltidézés? bár szép időszak volt az a kezdetben, de kell az oda?) .. de az órajele, eléggé "kicsontozott".
TR meg a legjobb chippeket kaphatja.
HA ez a lista/táblázat igaz, akkor (és elméletben lehetséges a lista, a felépítés lehetővé teszi) az intelnek nagyon nem lesz könnyű a következő év.
A termékneveknél sok esetben olyan terméknevek és terméknév részletek jönnek vissza amikor az amd utoljára verte az intelt.. most vagy nagyon magabiztosak és tényleg ez lesz a név sokesetben, vagy ez valami amd fan munkája.
Az árak mindenesetre emészthetőek volnának.
De egy ilyen listát nem nehéz kreálni... -
hokuszpk
nagyúr
válasz
szerintem ez kamu.
Fiery aszonta azert nemlesz 12nm apu, mert a process egyszerre nemjo a Cpu es a Gpu gyartashoz, ezert nem erolteti az Amd, majd inkabb 7nm.
itt meg Ryzen 3 3300G - 12nm , Ryzen 5 3500G - 12nm.
meg persze a mezei procik csucs orajele 4.65 , 3800X BE - 4.9 erre a Threadripper BE a k* sok magjaval eleve 5Ghz -n kezd ? -
-vitya-
őstag
válasz
Van pár korábbi hír, ami ennek a táblázatnak ellent mond... csak egyet, az engem érdeklő részt említsem: G-s procik nem jönnek 7nm-en. De legyen ennek itt igaza, kívánom
, mert akkor van egy 100%ig biztos vásárlójuk a 3600GX-re
De szerintem ezt valami leles amatőr rakhatta össze, nem az AMD ;-)
-
Fiery
veterán
válasz
S_x96x_S #21745 üzenetére
Azt nem arulhatom el, honnan sejtem, de azt elarulhatom, hogy semmi ertelme nem lenne 2 kulon I/O chipet gyartani (egyet ez Epychez, egyet a desktopra). Ugyanigy semmi ertleme nem lenne az epyces, bazinagy I/O chipet a desktopon hasznalni. Tehat minden logikus erv a chipletes dizajn ellen szol a desktopon. Sot, tovabbmegyek: 16 magig semmi ertelme bibelodni a chiplettel. 32 es tobb magnal kezd el (igazan) ertelme lenni.
-
poci76
aktív tag
-
válasz
S_x96x_S #21721 üzenetére
16 magot én is elképzelhetőnek tartom mainstream desktopra. Elfér.
Elsődlegesen szerintem azokat célozzák, akiknek nincs szükségük a HEDT előnyeire (extra I/O és RAM sávszél), de a sok magra igen. Így nincs szükség HEDT alaplapra, amitől sokkal olcsóbb lehet a gép. Persze magát a CPU-t nyilván az AMD sem fogja olcsón adni.
Erre pedig az Intelnek nem igazán lesz válasza, legalábbis a mostani felhozatallal. Esetleg nekiállnak ragasztani mainstream desktopon is?
-
válasz
S_x96x_S #21680 üzenetére
Ja, pfff...
Semiaccurate szerint viszont a 8 + 1 die attól még igaz lehet. Akár. Talán. Esetleg. Vagy nem.
-
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #21540 üzenetére
"Az EPYC-et és a XEON-t a Szerver listán is megtalálod, ÉS a Workstation(HEDT)-es listán is "
Kinek a listáján? Született egy cikk amiben teoretikusan szerver alkatrészeket tettek munkaállomásokba (ami egyébként alaphangon már 10+ éve létező dolog), és szerinted emiatt összemosódik a PC és a szerver?
Olyat mutass ahol egy adatközpontban Threadripperből építenek kiszolgálókat. Segítek: nem fogsz ilyet találni.
-
Oliverda
titán
válasz
S_x96x_S #21508 üzenetére
Btw, egy ideje van már Raven Ridge topik. Az ahhoz kapcsolódó termékeket és diskurzust inkább mozgassuk át oda.
Illetve ugyanez vonatkozik a Pinnacle Ridge-re is.
-
joysefke
veterán
válasz
S_x96x_S #21484 üzenetére
Irj már 3-4 példát, hogy megértselek. Mi az a valós fizetőképes piaci igény, amit nem elégít ki az AMD???????
Nem engem kérdeztél, de én is írok egy példát:
Valós fizetőképes igény van gyors-hatékony-olcsó gamer VGA-ra, már sok sok éve. Azzal, hogy az AMD sorozatban olyan chipeket hoz, amelyek a gamer piac által ki nem fizetett/nem értékelt funkciókat tartalmaznak saját versenyképességét rontja ebben a szegmensben.
Hiába nagyobb a gamer GPU szegmense, mint a GPU-k piacának bármelyik másik területe, az AMD már hosszú ideje képtelen előrukkolni egy termékkel ami ennek a vásárlói közönségnek a valós igényeire összpontosít, ehelyett van HBM, van fölöslegesen magas számítási teljesítmény és a kutya által nem használt szoftverrétegek.
Ez kb olyan, mintha egy mindenféle extrákkal megpakolt luxuskocsi gyártója a kéttonnás klímás, hifi-s SUV-t akarná utcai autóversenyen indítani annyi módosítással, hogy ráfestenek két Viper-csíkot a karosszériára. Fából vaskarika...
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #21484 üzenetére
Szerintem a megértéshez, illetve ,hogy ne beszéljünk el teljesen egymás mellett célszerű megkülönböztetni a különböző lehetséges motivációkat. Gyakori jelenség, hogy két ember nem érti meg egymást és még rosszul is esik a másik arrogánsnak/butának/értetlennek tűnő kommunikációja. Ennek talán legékesebb példája, amikor valaki a professzionális rációval felvértezve oktat ki valakit, akinek hozzászólásában hobbiszerű rajongói hozzáállás dominált.
Ennek megfelelően szerintem célszerű megkülönböztetni a vásárlói, a rajongói és a szakszerű hozzáállást.
Vásárlói szemszögből objektíve kijelenthető szerintem, hogy az AMD gpu kínálata nem fedi le a palettát, a verziók és a képességek töredezettek, sok a hézag. Például az RX 580 és a vega56 között én látok egy ilyet. De már az RX 580 sem mai darab. Nyilván ennek megvan a maga oka, amelyeket magam is ismerek és ezért most nem sorolnám. Elég komplex. De mindenképpen része a képletnek az, hogy a piacon levő 2 főbb kártyacsalád egyike a professionális piacról csorgott le, a másik pedig a konzolból származik.
Persze nyilván több módon is le lehet ezt csapni: rétegigény, vegyél mást, stb És egy szóval se mondom, hogy a gyártó szempontjából nem pont ez a legeredményesebb, legköltséghatékonyabb stb.
A cég méretét figyelembe véve valószínűleg Lisa Su semmit nem csinál rosszul, sőt elődeihez képest úgy tűnik elég jól teszi a dolgát.Ha tetszik, egy olyan példával illusztrálhatnám, hogy ha van egy sörmárka, amelyiknek a citromos sörét én nagyon szeretem, akkor kifejezhetem abbéli sajnálatomat, hogy csak citromos ízesítésű sort árulnak, mondjuk bodzásat meg nem.
És akkor ezt persze meg lehet magyarázni azzal, hogy hát azon a vidéken limonádét tudnak készíteni, de nem terem meg a bodza és máshonnan hozni meg nem érné meg, vagy legalábbis nincs erre keretük. Lehet, hogy mindent a lehetőségeikhez mérten legjobban csinálnak. Ez bármennyire is érthető, attól én még sajnálhatom, hogy nem ihatok attól az általam jónak tartott gyártótól bodzás ízű sört. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #21482 üzenetére
szerintem túl(gond)toltad.
Szerintem lényeges különbség van aközött, hogy egy 40 éves termék organikus fejlődésének eredménye egy mai példány, meg aközött, hogy egyik piacra készítesz egy terméket és annak picit mutált verzióját hozod át egy másikra is.Arra akartam utalni és sajnos jelzővel illetni, hogy az AMD-nél olyan termékek jönnek ki csak, amelyek vagy a professzionális piacról szivárognak le, vagy valamely konzolből származik - ÉS semmi más.
Azt nem kell elmagyarázni, hogy így költséghatékony.
Az sem újdonság, hogy lesz double source. Amúgy is lenne értelme. Több szempontból is. Egyrészt a GF híres a bénázásról. Másrészt ha beindul az EPYC biznissz, könnyen kapacitás-limitbe futhat az AMD, ha csak a GF-re épít.
Csak összekötöttem a szálakat, hogy tulajdonképpen a TSMC-nél gyártott zen magokhoz a know-howba beleszáll a Sony.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Autós topik
- Magisk
- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A OnePlus ellen biztonsági aggályok miatt indítanának vizsgálatot az USA-ban
- Milyen videókártyát?
- LG LCD és LED TV-k
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest