-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
válasz
Petykemano #22988 üzenetére
Irány a Mini-ITX topic és írd le mik az elvárások, szempontok a házzal szemben.
-
Mahrenburg
őstag
válasz
Petykemano #22988 üzenetére
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22939 üzenetére
Én azért nem teljesen értem a kérdésed, mert ez nem változik meg lényegesen. Egyedül az IO-t kellett 7nm-re újratervezniük, annak is egy része lehet, hogy már a vega20-ból rendelkezésre állt.
Igen, aztán én is rájöttem, egyedül a 7nm ami igazi bonyolító tényező a korábbi APU-khoz képest..
Szerintem a befektetett tervezési energia ennél az apunál se volt sok.
Úgy legyen. -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #22945 üzenetére
Az az 59% azert csaloka, mert ugye joval magasabb orajelu RAM kerult ala, ami egy APUnal, ami mindig savszel limites boven hozhat ket szamjegyu novekedest. A kevesebb CU meg azt jelenti, hogy egy-egy CU nagyobb power budget-bol gazdalkodhat, azaz magasabb az elerheto orajel. Ez a 3 dolog (a 7 nanoval egyutt) mar rohogve kiadhat 59%-ot.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #22939 üzenetére
"Ahhoz képest, hogy ez a cucc milyen sikerre számíthat a követőező hónapkban ... szerintem a korábbi apuk kisebb megtérüléssel kecsegtethettek."
Na ezzel tökéletes egyetértek! Én sem értem, hogy miért most kerül elő a "vajon megéri-e" téma, mikor a DT/HEDT vonalon tarolnak és ez bizonyosan húzni fogja a mobil vonalat is. A Carizzo vagy Bristol esetében (de még Ravennél is inkább mint most) még jogosan lehetett feltenni a kérdést, hogy megtérül-e. Ha most nem tudnak robbantani, akkor soha! -
válasz
Petykemano #22875 üzenetére
-
válasz
Petykemano #22872 üzenetére
Az megvan, hogy feleslegesen magyarázol egy AMD haternek? Eddig bármilyen hozzászólása is volt, amelyben szerepelt az AMD, az vagy trollkodás, vagy flame keltés volt. Jársz te is azokban a topikokban.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Petykemano #22872 üzenetére
Így van, mindenki azt vegye ami neki a legjobb. A szivárogtatások alapján a ZEN3 procik már mindenképpen lehagyják egyszálas teljesítményben is az 5GHz-en járatott 9900K-t, szinte minden tesztben + játékokban, továbbá megszűnik a CCD a CCX-eken belül.
-
Crytek
nagyúr
válasz
Petykemano #22869 üzenetére
Én mindig az árakat nézem..AMD csúcsa sokkal drágább ,mint a game-ek 90+ %-ban jobbat menő intel ami nem mellesleg olcsóbb.
A kisebbeket nem nézem mert ott pl a 3700X meg kb pár ezerrel olcsóbb mint a 9700k, de ismételten gyengébb a játékokban mint az intel.. Szóval nem látom azt hogy amd vs intel egy árba van és az amd a jobb abban a helyzetben JÁTÉKBAN.
Elképzelhető hogy az i3 felé menve már van ilyen de az meg ugye kinek kell? -
Crytek
nagyúr
válasz
Petykemano #22866 üzenetére
Azért a 125k (9700k) és a 155k (i9 9900k) nem azonos áron van a 3900X-em ami 200+ k
-
JColee
őstag
válasz
Petykemano #22785 üzenetére
Jól értelmezem, hogy a 25 millát nem kp-ban kapja meg, hanem részvényben?
Aztán nehogy az legyen belőle, hogy gyorsba eladja a részvényeket, a rossz hírek előtt.
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #22759 üzenetére
Újra elmondom: ez semmit sem jelent. Azt mondja, amit mondania kell.
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22746 üzenetére
És azt se látom, hogy ha úgymond irányba is állt,hogy az az út ne lenne rögös, buktatókkal teli.
Én sem így értettem, hanem úgy, hogy az IBM most 10x nagyobb kihívás lenne neki mint az AMD.
-
TRitON
aktív tag
válasz
Petykemano #22729 üzenetére
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #22674 üzenetére
Kimaradhatott egy link.
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #22666 üzenetére
"Egyébként akinek se a ryzen 3k, se a régi TR.nem felel meg, vehet Rome -ot."
Hol vehet?
-
joysefke
veterán
válasz
Mármint lehet, hogy pont ez az üzleti elképzelés amögött, hogy még nincs új TR.
Kötve hiszem, hogy bármiféle üzleti elképzelés lenne amögött, hogy mostantól kb senki nem fog TR-t venni addig ameddig meg nem jeleneik a ZEN2-es TR.
Szerintem csak annyi a sztori, hogy az AMD-nél nincsen kapacitás mindent egyszerre bevezetni. A TR most vár a sorára, ameddig az AMD emberei és a TSMC gyártósorai lélegzethez nem jutnak.
-
DraXoN
addikt
válasz
a sok PCIE sáv is a TR mellet szólhat (ha az kellene valakinek).
sok ram csatornára inkább csak közvetetten lehet szükség (sok memória solt-ra inkább), közvetetten, mert lehet előnyös egy-egy alkalmazás számára, de lehet, hogy nem (de arra építeni, hogy sok csatorna miatt gyorsabb, többnyire nem érné meg a TR, nagyon nem)... -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #22485 üzenetére
Precision Boost overdrive with +200Mhz automatic overclocking
XFR, is that you?
Robert Hallock:
"The new feature allows you to override the default boost clock by up to +200MHz, in addition to expanded TDC/EDC/PPT limits. The CPU will self-manage from there using its built-in boost and clock management programming." -
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22491 üzenetére
A magszáma és az abszolút minimális mértékben emelt turbo órajele nem fog rajta segíteni. Ahol játékban egy válogatott, maxra húzott 3800X vagy 3900X alul marad ott ez sem fog szerintem érdemben többet produkálni.
Szerintem jobb lenne, ha az AMD a gaming processzor szegmenst nem terelné el egyfajta freak show irányba.
Az AMD nyilván sokkal jobban tisztában van a saját és a konkurencia lehetőségeivel mint én, de kívülállóként fél óra töprengés után sokkal több potenciált látok egy
"Optimal gaming processor" -ra kihegyezett marketingkampányban, ahol A RyZEN objektív előnyeit hangsúlyozzák a 9900K-ból értelmetlenül magas tuning árán kiszedhető RyZEN-hez képesti 2-3% várható gaming többlettel szemben. Az objektív előnyöket feljebb leírtam.
Ezen felül lehetne Gaming kiteket árusítgatni:
-Ultra magas órajelű RAM-kit (3700MHz vagy fölötti)
-Megfelelő deszka (minden partnertől legalább egy modell)
-Processzor (3700X - 3800X - 3900X)
-+1 játékMár a 3700-as RAM szerintem rengeteget fog dobni a teljesítményen, nem eleget ahhoz, hogy egy 9900K+max tuningot egyértelműen megverjen, de eleget ahhoz, hogy ki lehessen nevezni optimal gaming processornak.
Mert ugye egy maxra járatott 9900K- lehet hogy 1-2 FPS-sel többet tud 1080p-ben, de az iszonyatos fogyasztásával és melegedésével meg minden egyéb nyügjével nem sok köze van az optimális választáshoz
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22487 üzenetére
mert eddig azt kérted számon, hogy miért lőnek el minden puskaport
Amit van értelme ellőni, azt idejében el kell lőni. Amit nincs értelme ellőni azt ameddig van értelme, addig tartalékolni kell. A 3950X szerintem egy olyan dolog, aminek még nem jött el az ideje (bejelentés szintjén sem).
tehát természetesen nagyonis könnyen lehet, hogy már a 4.7Ghz is pont az az 1000db válogatott
Könnyen lehet, de "gamingben" ahová éppen pozicionálják (lol) ott ez nem sokat fog rajta segíteni.
Egyébként én simán elképzelhetőnek tartom, hogy megint órajelfal lesz mint a ZEN1/+-nál és kb mindegyik chip 100-200MHz szórással pont ugyanazt tudja órajelben picit más áramfelvétel mellett. Ilyen helyzetben elég korlátozott az amit válogatással el lehet érni... Szerintem.
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22485 üzenetére
Ha lenne erre lehetőség, nem lett volna egyszerűbb leválogatni 1000db 5GHz képes 8c16t procit, legyen a neve mondjuk 3800X(P) (Platinum
) aztán azt demózni a CES-en meg az E3-on a 9900K ellen amikor gaming teljesítményről van szó?
Nem lett volna az AMD-nek sokkal jobb, ha azt tudja mondani, hogy "And here is our eight core 3800X(P) processor, which clearly beats the 9900K in all games across the board..." ahelyett, hogy azt bizonygatná, hogy már ők is nagyjából egálba kerültek?
Az hogy nem mutatták be játékokban az egyértelmű 9900K verést kb azt jelenti, hogy jelenleg nem tudják a 9900K-t játékokban megverni, csak kb egy döntetlent hozni.
Jelenleg desktopon az intel egyetlen megkérdőjelezhetetlen fegyverténye, hogy játékokban gyorsabb mint a ZEN+. És az intel marketing nem is habozik ezt kihangsúlyozni.
Szerintem egy játékokban is 9900K verő ZEN2 modell sokkal nagyobb vásárlóbázist generálna az AMD részére, minthogy a 3900X fölé kihoznak egy 3950X-et úgy hogy még a 3900X-nek sincsen ellenfele.
Szerintem ezt tudják az AMD-nél is, csupán nincsen meg a játékokban is 9900K verő ZEN2 proci ezért kénytelenek a 16 magos "gamer" procit marketingelni.
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22472 üzenetére
Jól mondod: Nem ugyanaz a helyzet.
Ezen felül:
2500K-2600K:
1, Nem volt versenytárs, aki ellen kellett volna a gyárilag legmagasabb teljesítményű modell.
Az i7 2600 alapból lemosta a Phenom 2-t. A bulldozer is csak szépíteni tudott
2, Az intelnél már akkor drága Z-s laphoz volt kötve a tuning, tehát ha valakinek az intel kiaknázható tuningpotenciált "adományozott", vigaszágon akkor is visszajött némi pénz. AMD-nél egy 25E-es B350-B450-es lapban is működik a tuning.
3, A K-s modellektől eltekintve az összes intel proci lockos volt (bár akkoriban még volt a +4x100MHz-es tuning lehetőség) míg jelenleg az összes RyZEN lockmentes.
Ha a gyártó lockmentes procikkal operál, akkor érdeke kihozni gyárilag minél több órajelet a procikból (AMD). Míg szorzólock mellett lehet a jut is marad is taktikát folytatni (intel, generációnként +100MHz a lockos procik tekintetében)
4, Az intelnél marketing és termékpozicionálás területeken lényegesen okosabb emberek dolgoztak akkor mint anno az AMD-nél. Volt annyi sütnivalójuk, hogy nem lőtték el az összes puskaporukat egyszerre.
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #22470 üzenetére
Hol írnak a Zen 2+-ról?
-
Ribi
nagyúr
válasz
Szerintem akkor még nem volt ilyen kifinomultabb boost egyik oldalon sem. Akkor még egyik procit sem járatták ennyire max frekin.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #22470 üzenetére
nem valószínű zen2+ chip ...
inkább az a valószínű szerintem, hogy megint csúszunk egy negyed évet a zen3-mal és az majd csak őszre jöhet jövőre. esetleg a teljes termékpaletta jön belőle 2021ben (mint eddig, nem sikerült az egy-egy évet tartani, pár hónapot mindig arrébb csúszik a megjelenés).
az ok az, hogy zen 2 és zen 3 között nincs akkora ugrás mint zen(+) és zen2 között, csak egy "finomítás" (leszámítva az SMT4et), illetve, hogy a gyártás kap EUV-ot egyes rétegeihez (ahol kritikus).. ezáltal nőhet az órajel vagy csökkenhet a fogyasztás ...
de nem lesz zen2+. a zen3 kvázi kész van már, csak a gyártástechnológia és azon való finomítás az ami még van vele (esetleg apróbb hibajavítások, de semmi komolyabb).eleve, jelenleg a "következő nagy ugrást" a zen4-et 2022re ígérik (5nm-en)...
-
paprobert
őstag
válasz
Azért nem facsarták ki őket, mert egy Phenom 2-t, FX-et kellett verniük ezeknek... nem volt magasan a léc.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #22457 üzenetére
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22457 üzenetére
Amivel kapcsolatban felvetődhetett a kérdés, hogy jó, de annak asztali környezetben mi értelme? A cpun számított raytracing esetleg lehet válasz rá.
És megmagyarázná, miért akarna valaki 16/64(48) cput a most vásárolt 16/32 helyett.Egy egész asztali generáció nagy dobása a ray tracing lenne? Utána majd mindenki 500$-os 105W TDPs (kihajtva persze jóval magasabb fogyasztású) processzorokon számoltatná a ray tracinget?
Totál irreálisnak és a valóságtól elrugaszkodottnak tartom.
Ezen felül az SMT4 nem csak előnyökkel hanem hátrányokkal is fog járni. Többek között megnövekedett fogyasztással. Desktopon a megfoghatatlan előnyei szerintem nem fogják kompenzálni a nagyon is valós hátrányokat ezért én most nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy desktopra is aktiválják az SMT4-et (már ha végül lesz SMT4).
Hogy mi.lesz a TR készletekkel? Hát nem tudom.
Én sem, azt viszont remélem, hogy Lisa tudja...
Egy 16 magos TR $400-600-ért annak gyermekbetegségeivel együtt még mindig csalogató lehet valakinek, akinek 4ch kell.
A 16 magos TR-nek semmilyen gyermekbetegsége nincsen a saját felhasználási területén. Ezt várhatóan nem fogjuk tudni elmondani a 3950X-ről...
Igen, 400-600$-ért csalogató lehet egy 2950X, de eddig 850$-ért is vitték...
Az amdnek érdeke lehet hosszútávon nyomatni a lécet 12 mag fölé, az Intel ringbusa ugyanis 10 mag fölé nem jól skálázódik. A mesh bus meg nem volt olyan jó a hagyományos gémingben.
Igen, erre volt a 3900X.
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22451 üzenetére
Te raytracingről beszélsz a CPU-n, én meg arról, hogy a következő iterációnál már nem lehet ellőni a 12 core->16 core váltást. A következő lépcsőnél amelyre az AMD is kisebb IPC növekedést ígér, és ahol a tovább gyorsuló memóriaszabvány miatt talán sávszélben sem lenne kifékezve a 16 mag.
Denoisingra meg ott a rapid packed math.
A még meglévő 2920x- 2950x-1950x készletekkel mit fognak csinálni? Ezeket már mind eladták?
A 2950X 850$ körül megy neweggen és bőven eladható volt, eddig.Megmagyarázná miért lehet fontos a pcie4 és a ccix
Fontos lenne a TR-rel szemezgető potenciális ügyfeleknek elmagyarázni, hogy ők pontosan mikor és hogyan fognak belekerülni az összképbe. Mert amíg ez nem történik meg, nehéz lesz a TR vonal kívánatosságát fenntartani.
____
Én úgy látom, hogy ez a 3950X egy nem jól átgondolt és az AMD számára drága marketing stunt volt, aminek nem az intel fogja meginni a levét...
Az intel a 3700x-3800x-3900X levét fogja meginni...
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #22434 üzenetére
Egy 750 dolláros processzor? Nem lesz az.
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22385 üzenetére
2 chiplet hűtése jobb tud lenni
2 chipletben 2x lehet a L3$Az első valószínűleg csak egy apró technikai kérdés amit majd megoldanak valahogyan. Mondjuk jobb forrasztással, illetve a 65W TDP-s procik mellett ugye nem is lehet jelentős a probléma.
A másodiknak pedig szerintem nincsen lényeges pozitív hozadéka. Amit nyersz a réven, annak egy jó részét elveszted a vámon: 2x 32MB L3 =/= 1x 64MB L3.
1,
Ahogy írod, ideális esetben sem jelenthet többet az L3 "duplázás" pár százalék plusz IPC-nél többet, már ahol nem jelent egyenesen hátrányt. Ha feltételezzük, hogy sehol sem jelentene hátrányt és mindenhol jelentene 1-2% előnyt a 2x chiplet felépítés 8 magnál, nos ebben az esetben sem látom értelmét a dolognak:Pár százalékért nem fog az AMD magokat letiltani, chipleteket pazarolni, azért, hogy a másod-vonalbeli termékei hajszálnyival jobbak legyenek, mert a 3900X már két chipletes "dupla" L3-as jószág lesz ahol a sok L3 számítani fog, ott az majd ennek megfelelően ragyogni fog.
2,
Ha a 3700x-3800x kettő chipletes felépítéssel jönne, akkor az AMD-nek mainstream destopon nem lenne olyan procija, ami teljes értékű chipletet tartalmaz.Ez totál értelmetlen annak fényében, hogy még ha az AMD várakozásainak megfelelően be is indul a szerver üzlet, deszktopra várhatóan jóval több chipletet fognak eladni. Ennek akkor lenne értelme, ha nagyon-nagyon rossz lenne a chiplet kihozatal és a a chipek döntő többsége eleve selejt lenne. => Szerintem ez kizárt.
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #22264 üzenetére
Nem azt mutatja a VTune.
A CB15 nem full sse128, hanem skalar 64b SSE/SSE2, es a CB20 is ~90% skalar 64b AVX/FMA, a maradek is max 128b.
Az oszlopok tetejen az FP. Ops Packed es FP.Ops.Scalar, a MULSS es MULPS kozott kulonbseg pl.
Ez kifejezetten Zen1 barat kod (4x128b vs SKL 3x256b). -
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #22258 üzenetére
Utána kellene olvasnom ennek az új verziónak. Túl jó volt a Zen a cinebenchben, felsőbb nyomásra ki kellett adni új verziót, amiben már ismét a kékek vannak előnyben?
Szerk: oh most látom, ugyanezt írtad már fel az általad linkelt twitter alá. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #22256 üzenetére
Kerekítve kb 15-15% max lehet ipc és MHz fronton.
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #22249 üzenetére
Sztem tulzoak a varakozasok, Zen4-ig nem varhato semmi lenyeges valtozas ezekben.
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #22246 üzenetére
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #22243 üzenetére
Zen2-ben nem lesz:
- AVX512
- 8 magos CCX
- 4xHTTZen -> Zen2 valtas leginkabb a K8-> K10 valtassal analog. Szelesebb FPU es felzarkozas a Skylake-hez.
Semmi egetvero ujdonsag, a lenyegesebb es konnyen kommunikalhato fejleszteseket mar elmondtak, ami par dolog meg maradt azt vszeg majd a piacra dobassal egy idoben mondjak el. -
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #22210 üzenetére
"Számomra ezeknél sokkal érdekesebb kérdések, hogy..."
Szerintem is érdekesebb, szóval a jelenlegi témát vigyük át inkább az off-ba, már ha érdemes egyáltalán tovább ragozni. -
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #22204 üzenetére
"Én biztos vagyok benne, hogy nem 100%-ban lesznek a számok sem azok, amiket adoredtv közreadott. Attól a decemberi leak még lehetett valós (terv), nem fud.és nem kitaláció."
Ezzel meg is van a 'kiskaputok', hogy miért lesz mindenképp igaz. joysefke jóslata úgy néz ki be fog jönni...
Szerintem a többi szkeptikus nevében is mondhatom, hogy nem azzal van baj, hogy valószínűségi alapon gondolkodtok, mert mi is ezt tesszük. A súlyozásotok nagyon furcsa! Hogyan üti például az amd vezetők nyilatkozatait és a hivatalos eseményeken bemutatott roadmapek adatait (és úgy általában a korábbi gyakorlatot) egy vlogger meg egy róla másoló szingapúri dzsunka kisker?Ha előre tudod, hogy nem ezek lesznek a pontos adatok, akkor légyszi tedd már meg, hogy te is leírod az egyszeri idetévedő fórumozóknak, hogy:
- Ne várjanak Ryzen 3000 megjelenést a Rome megjelenése előtt
- Ne ábrándozzanak Navi GPUs APU-ról 2019-ben mert a Picasso van betervezve, várhatóan minimális előrelépessel. Legjobb esetben lesz Renior (Vegával...) mobil piacra év végén.
- Ne akarjon egyből olcsó 6 magos Zen2-t venni, mert ha el is rajtol a széria év közepén, a korábbi gyakorlat alapján a kisebb modellek hónapokkal később érkeznek.
- Ne gyűjtsöm már most a 16 magos 5GHz-es csúcs procira, mert egyelőre még ES példányt sem láttunk belőle és az AMD nyilatkozatai is elég kétértelműek e tekintetben. Lehet 12 mag lesz a csúcs első körben.Ha ezt megteszed vagy legalább nyomsz egy egyetértő kommentet a fentiekre, akkor onnantól tőlem mehet a wishful thinking meg relativizálás ahogy csak akarod.
"Ez az érem két oldala. Én mondhatom, hogy igaza volt, mert volt benne csata, meg mások. Te meg mondhatod, hogy nem volt igaza, mert más mondta a mondatod, meg végül mást áldoztak föl. Attól még a kézirat lehetett tök valós az akkori állapotában."
Biztos hallottál már arrol az érdekes filozófia problémáról, hogy ha egy hajó összes alkotóelemét egyenként kicserélik az idők folyamán (az utolsó szegig és deszkáig) akkor vajon ugyan az a hajó még? Nincs rá adekvát válasz. Kb ilyen a te felvetésed is. Érdekes kérdés, hogy ki mit tekint igaznak (de tényleg), de nem ezen a fórumon a helye. Szóval meghagyom neked ezt a szálmaszálat ha már ennyire kapaszkodsz bele. -
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22204 üzenetére
Még arcvesztés nélkül ki tudsz szállni, ha beismered, hogy csak trollkodsz!!
Én is szoktam néha, nem gáz...
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #22145 üzenetére
Nem, csak az orosz webshophoz hasonlóan így próbál ingyen reklámot szerezni pár nevenincs senki üzlet. Ez ilyen egyszerű.
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22145 üzenetére
Egyesek szerint az AMD szivárogtat - az árazásra vonatkozó reakciókat figyelik.
Kontraproduktív.
Árakat szivárogtatni mi értelme van addig, amíg nincsen meg a konkrét teljesítmény és a hiányzó teljesítményadat tükrében azt sem tudom mire van szükségem?
Ha elkezdesz megjelenés előtt fél évvel too-good-to-be-true leakeket szivárogtatni, csak azt éred el, hogy sokakat akik tervezgetik a vásárlást, de nincsenek lépéskényszerben /ez mondjuk az éppen vásárolni készülő AMD-aware desztop vásárlók 80%-ra érvényes/ elbizonytalanodnak és elkezdenek kivárni olyan indoklással, hogy:
Fél év múlva majd sokkal jobbat kapok, ha most vennék R 5/7-2xxx-et akkor fél év múlva majd alig ér valamit, amúgy meg a memóriák úgy is túl vannak árazva, hátha olcsóbb lesz a RAM addig alapon. Aztán a végén vesznek egy intelt.
Ez totális marketing öntökönlövés. AMD részéről értelme úgy _lenne_ a szivárogtatásoknak, ha azt az üzenetet hordoznák, hogy:
-(1) Gyerekek aki 9900K-t akart venni, mert nem elég neki a 2700x vagy a TR túl nagy/alkalmatlan, az várjon, mert a RyZEN3xxx leveri a 9900K-t mint vak a poharat. És árakról még ittsem érdemes beszélni. ==> ezt a pontot többé kevésbé megcsinálta az AMD-(2) Nem szabad azt a burkolt üzenetet sugározni, hogy érdemes várni a kövi generációra, ha a potenciális vevőt egyébként ki lehet szolgálni a jelenlegi AMD portfolióból. Ez k*+rvára nagyon fontos, egyértelmű, hogy miért.
Ennek tükrében -és az AMD eddig pontosan ennek a két irányelvnek mentén viselkedett- érdemes konkrétan beszélni olyan termékekről amelyek megverik a konkorenciát ott ahol a jelenlegi RyZEN portfoliónak nem sikerült. ==> egészen konkrétan megmutatták, hogy a 9900K ki fog kapni a 8 magos ZEN2-től.
De nem szabad olyan termékekről előre hírt adni,a melyek a jelenlegi termékeket állítják a falhoz. Pld. a hat magos processzorok.
-
syberia
veterán
válasz
Petykemano #22135 üzenetére
Köszi az útbaigazítást. Ezzel lendülettel szólhatnál az AMD CEO-nak, hogy ne társalogjon egy sarlatánnal. Biztosan válaszolni fog.
(#22133) Oliverda: Ezt nem tudom, a srác sem kinyilatkoztat, többször elmondja hogy mit és mennyire tart valószínűnek . A magyarázataiból érződik, hogy elég alaposan beleásta már magát a témába. Kicsit fanboy-os stílusban adja elő magát, de ez legyen a legnagyobb hibája.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #22119 üzenetére
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #22061 üzenetére
vagy inkább árt...
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #21979 üzenetére
ez az AMD fele Big - Little konstrukcio
bamulatos, ezt is megoldottak egy letervezett lapkaval -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #21979 üzenetére
>Felröppent a pletyka, h a rome esetén 8-ból 2 lapka olyan lesz,
>ami képes elérni extrém frekvenciát is (4ghz)Akkor biztos lesz belőle Gaming kivitel is
( A "cloud gaming" - már biztos , de talán lesz Desktop Gaming is)
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #21963 üzenetére
Nem lesz Zen 2+.
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #21946 üzenetére
Az eloszlásgörbe harang,
Ezt miből gondolod?
Illetve ha esetleg harang, akkor is a frekvenciatengelyen olyan szűk az a harang, alig van szórás a várható értéktől, hogy a ZEN1 esetén nem sok értelme volt ezzel foglalkozni.
A ZEN1/ZEN+-nál már egy viszonylag alacsony órajelen megjelenik egy fal ami áttörhetetlen. Szinte az összes ZEN1 megy 3.8GHz-en, a nagyja 3.9GHz-en is, talán a fele 4.0GHz-en, 4.1-et alig-alig fut meg valami és 4.2GHz gyakorlatilag reménytelen. 4.3 Ghz pedig értelmes keretek között legjobb tudomásom szerint kizárt.
A haranggörbe modell nagyon szép és jó, statisztika tankönyvben, de a valóság az, hogy tök-mindegy hány millió R7 1800X-et gyártanak le, egyetlen egy példány sem tudott volna soha lejönni a gyártósorról, ami gyári feszültségkeretek mellett tudná a 4.4GHz-et. Az a fal ott van és nem azért van ott, mert keveset gyártottak és nem lehetett jól válogatni.
Ha a ZEN2, TSMC 7nm is ilyen lesz, akkor ezen a többet gyártunk és majd jól válogatunk dolgon fölösleges lesz izgulni.
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #21940 üzenetére
a chiplet design - ahogy mondod - azt teszi lehetővé, hogy ne A, B és C lapkából kelljen x, y és z mennyiséget gyártani és abból válogatni, hanem az A', B' és C' lapkadesignhoz szükséges chipletből mondjuk 2*x + 8*y + z mennyiséget állítasz elő, akkor pont egy nagyságrenddel nagyobb volumenből tudod kiválogatni a legjobbakat és összepakolni belőle A', B' és C' lapkadesignokat. Ez - ahogy Te mondtad - az összeállítás rugalmassága.
Tehát ennek értelmében mondtam, hogy a magasabb frekvenciájú terméktípusok lehetőségét a magas volumen és az abból való válogatás teremti meg, a magas volumenről (továbbá az alacsonyabb selejthányadról és a könnyebb, rugalmasabb összeállíthatóságról) pedig a chiplet.
Hááát...
Értem amit mondani akarsz, de rengeteg "de" meg "hogyha" van benne ami szerintem masszívan meghatározza, hogy bejön-e ez a spekuláció vagy nem. Emlékeim szerint ez egy Abu fejtegetés volt kb 1-2 hónapja...
1,
A ZEN/+ 4core/CCX alapú design-ja erre már eleve lehetőséget teremtett, mert mindenhol kommersz deszktoptól HEDT-ten át egészen szerverig ugyanazt a CCX-et gyártották és használták. Ennek ellenére az általad felvázolt elvet nem lehetett értelmesen kihasználni, mert a ZEN1 órajele minimálisan skálázódott a feszültséggel/fogyasztással. A top 1%-válogatásban jó ha volt +100MHz a top 20%-hoz képest. Ugyanez kisebb mértékben igaz a ZEN+ -ra is.Tehát ahhoz hogy legyen miről beszélni CPU-binning ügyben vagy nem szabad olyan éles órajel fal legyen a 7nm-ben mint a 14-ben volt vagy a falnak legalább magasan kellene lennie.
2,
Attól hogy sokkal több chipletet gyártasz ugyanazzal a technológiával, az egyes chipletek képességei még mindig pontosan ugyanarra az eloszlásfüggvényre fognak esni mintha kevesebbet gyártanának. Kb annyit nyersz vele szerintem, hogy
2.1
mivel nyerstermékből egy típus van (chiplet) egyszerűbb lesz ezeket válogatni, mintha különféle (monolitikus) típusok lennének különféle magszámokkal meg esetleg GPU-val. Egyszerűbb lesz erre a gépeket ráállítani.2.2
A krémet könnyebben kiválogatod és tudsz belőle egy nagyon vékony, presztizs-termékkategóriát gyártani amit nagy haszonkulccsal lehet értékesíteni. Ugye volt egyszer a tervezett R7-2800X aztán lett helyette (vagy belőle?) Epyc 7371.2.3
Ettől eltekintve az átlagos chiplet teljesítménye aligha lesz bármivel jobb, csak azért mert 2x annyit gyártasz ugyanazzal a technológiával.J.
-
Oliverda
titán
válasz
Petykemano #21931 üzenetére
Nem épp az a chiplet dizájn lényege, hogy több, kisebb darabból áll össze egy termék? Emiatt kisebbek a lapkák, alacsonyabb a selejthányad, illetve magasabb a lapkákra levetített gyártási volumen. Utóbbi adja az összeállítás nagyobb rugalmasságát.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #21931 üzenetére
Ez csak a TDP limit miatt lehet igy. Manual OC-vel valoszinuleg mindketto ugyanott fog tetozni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #21877 üzenetére
semmi extra, csak akciobalepett az eselyegyenlosegi tanacs es a nöket a szinpadra mozgalom.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #21845 üzenetére
"Így IO die segítségével könnyen megoldható..."
Könnyen biztos nem. Mivel akarod összekötni az IO die-t és a GPU-t, hogy ki is használja a 256GB/s (1 HBM stack esetén) sávszélt? GDDR még problémásabb mert forrasztani kell. DDR5 meg nem lesz jövőre halandó ember számára.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #21841 üzenetére
Ez azért is igaz lehet, mert az EPYC 2 esetében nem lesz szükséges 8 chipletet rakni az I/O die mellé, ahhoz hogy teljes értékű szerver cpu legyen (már ha a kevesebb L3$-t nem számítjuk). Korábban felhasználták a selejt chipeket is a Naples esetében, mert kellett úgyis az IMC, meg az I/O miatt, akkor is ha a magok le voltak tiltva.
Szóval lehet, hogy a félig-meddig hibás chipeket csak a desktop/mobil piacon tervezik értékesíteni.Viszont nem is az ár meg a specifikációk szúrják leginkább a szemem (bár ezek is elég gyanúsak így sok hónappal a megjelenés előtt...), hanem a G verziók. Mi a fenéért raknának 20CU-t egy APU-ba, amikor a Vega11 is már durván sávszélhiányos. Ennek akkor lenne értelme, ha a Vega mobile chipet használnák ilyen célra és HBM kerülne mellé. Az viszont tuti nem lenne 200$ alatt.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21841 üzenetére
és valóban az "ép" mag mellé GPU-t rakó példány csak később jön, a többi meg mind "csak" 1x6c vagy 2x4c felépítést követ, mind "selejt" a maga nemében. a nagyobbaknak meg már elkérik az árát rendesen. Nem ilyen "olcsó".
-
joysefke
veterán
válasz
Petykemano #21757 üzenetére
A desktop másodlagos, bár a presztízs értéke nem elhanyagolható.
Szvsz felejtsük el ezt a deszktop másodlagos mantrát. Az AMD-nek a deszktop nem lehet másodlagos, hiszen jelenleg innen van a pénz.
A mobil egyelőre bukásnak látszik, legalábbis ZEN1 alapon semmit sem sikerült eddig elérniük.
Szerver fronton valóban kezdenek lendületbe jönni, de tényleges eladásuk egyelőre még nem sok lehetett, ezen a ZEN2 remélhetőleg változtatni fog.Elég nagy butaság lenne a jelenlegi fejőstehenet (deszktop) másodlagosként kezelni, azért mert majd egyszer, talán, ha a csillagok úgy állnak (és az intel is hagyja) másik szegmensek jövedelmezőbbek lehetnek.
Desktop fronton lehet architekturális kompromisszumokat kötni -sőt az AMD jelenlegi pénzügyi helyzetében valószínűleg nincs is más lehetőség- azért hogy más szegmenseknek potenciális előnyöket teremtsenek (jobb skálázhatóság a szervereknél stb), de eleve úgy nekiindulni a következő generációnak, hogy a deszktop másodlagos szvsz nagy marhaság lenne az AMD részéről. Persze az AMD részéről nem idegen a nagy marhaságok elkövetése, szóval bármi lehet...
Én jelenleg inkább azt látom -és egyet is értek az iránnyal- hogy a ZEN1 kapcsán a mobil volt másodlagos. Félgőzzel bepróbálkoztak, de nagyon helyesen nem kockáztattak fölöslegesen semmit, mert jelenleg a mobil gépek piaca az intel legjobban bevédett, szinte bevehetetlen piaca. Ahhoz képest a szerver fáklyásmenet lesz, a HEDT pedig teadélután a nyugdíjasklubban.
Tehát ennek megfelelően az én tippem, hogy mi lesz (laikusként szerintem hogyan lenne értelme a dolgoknak):
-(1) Mobil, low end desktop: 12nm, a jelenlegi APU-k finomítása (+100-200MHz órajel)
-(2A) Mainstream desktop: 7nm monolitikus chiplet, beépített (letiltható) DC memóriavezérlővel, IO-val, külön 14nm IO-chip nélkül. Ha ezt megcsinálják, akkor az szerintem 8c16t konfigurációban legalább pariban lesz a 9900K-val mind alkalmazásokban, mind játékokban: azonos teljesítmény, kicsit alacsonyabb órajel, magasabb IPC, kezdvezőbb fogyasztás és vinni fogják mint a cukrot. ezzel a mainstream desktop továbbra is csak 8 magig menne el és 6c6t 6c12t 8c16t konfigurációkban jönne, a kicsik pedig az EPYC2 chipletek selejtjéből keletkeznének letiltással.
-(2B) Mainstream desktop: 2x 7nm monolitikus chiplet, beépített (letiltható) DC memóriavezérlővel, IO-val, *valahogyan* összedrótozva, dedikált 14nm IO-chip nélkül. Ebben az esetben fel lehetne menni 8 mag fölé. Ez utóbbinak értelmét nem látom, bár lehet hogy megcsinálják egy 9900K elleni látszatgyőzelem kedvéért egy 12c24t ZEN2 képében.
Desktopon jelenleg user szemszögből kihasználhatóság és fogyasztás szempontjából a 6-8 mag a sweet spot, a 8 mag pedig a "szinte mindenre elég" ezért nem lehet elhanyagolni a 6 és 8 magos procik kínálatát. Ide mindenképpen a maximális versenyképességet kell célként kitűzniük, ezért nem látom jó iránynak a 2x chiplet kiépítést mainstream vonalon. Egyszerre pazarló és vinné tovább azokat a technológiai problémákat amelyek a RyZEN1/2-t hátráltatják. Ha még egy 14nm-es dedikált IO chipet is belepatkolnának, az szvsz a no comment kategória.
-(3) A Threadripper legkisebb teljes értékű konfigurációja 2x 7nm chiplet+1x IO vezérlő indulna QC memória konfigurációval. A legkisebb teljes értékű TR 16c32t lenne, megvágva esetleg 12c24t. A chipleteken belül pedig az IO-rész ami a RyZEN-nél aktív le lenne tiltva.
-(4) Epyc2: chipletek + 1x dedikált IO chip. A chipleteken belül pedig az IO-rész ami a RyZEN-nél aktív le lenne tiltva.
-
válasz
Petykemano #21730 üzenetére
Naja, az meg arra való, hogy ha nem kell a sok mag, de a RAM és PCIE sávszél igen. És csak minimálisan került többe, mint az 1800X.
-
válasz
Petykemano #21675 üzenetére
Az Anandtech szvsz a legjobb, ha angol nyelvű hardvertech-et akarok olvasni. Ámde ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy tévedhetetlenek.
Reddit: Infinity Fabric Power consumption !!
Itt is kétlik, hogy mi van. Válaszolt is a szerkesztő:
You're kind of correct, it's IF and IO in one, although we're not really polling the DRAM or PCIe in our test.
Interestingly I'm looking at my register outputs and Intel's package numbers do not include DRAM by default - there's no register values that show global chip power consumption. Kind of odd, I may need to write more on this.Szóval regiszterekből olvassák ki, és hát ez na... nem feltétlenül pontos. Várjuk a következő cikkét az Anandnak ebben a témában, én nem venném készpénznek a mostanit.
-
válasz
Petykemano #21673 üzenetére
Ennek az elemzésnek nem sok realitása van, meg nem is írják, hogyan mérték. Ha az IF ennyit zabál, akkor a Zen magoknak rendkívül energiahatékonynak kéne lenniük. A dögletes nagy EPYC-ben teljes terhelésen mindössze 60-80 wattot zabál az a 32 mag? Na persze.
-
válasz
Petykemano #21671 üzenetére
Minek oda (szilícium) interposer? Arra azért van szükség, ha sok a huzal (kis területen).
Egy HBM lapka 1024 bites, azaz legalább ugyanennyi huzal egy egy HBM lapkához. Szilícium Interposer nélkül nem lehet ezt bekötni. Max talán a Samsung által fejlesztett Si-less RDL interposerrel. Jó, meg ott az EMIB.
Az Infinity Fabric legalább egy nagyságrenddel kevesebb huzalt igényel. Wikichip szerint az IF mindössze csak 32 bit széles, hogy ha die-okat kötsz össze. Ez simán megoldható a CPU nyákján.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano #21644 üzenetére
A 2800X egy presztizs termek, amivel adott esetben visszahodithatja az AMD a leggyorsabb desktop CPU cimet. Nincs racionalitas mogotte, nem is erdemes keresni.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21561 üzenetére
ez alapján intel a 7nm-hez is eléggé "nagyot mond"... könnyen lehet csúszás lesz abból is ...
-
Balala2007
tag
válasz
Petykemano #21554 üzenetére
B2, csak nem Summit Ridge B2 (800F12) (ez az EPYC1-nek van fenntartva), hanem Pinnacle Ridge B2 (800F82)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #21511 üzenetére
> Kötetlen beszélgetésre ..
Köszi a tippet, az nagyrészt az ami lefedi az érdeklődésemet és az eddig itteni posztjaimat.
Akkor pletykákat, hireket oda fogok posztolni -> "AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk"
Elnézést a többiektől. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #21483 üzenetére
>Arra akartam utalni és sajnos jelzővel illetni, hogy az AMD-nél olyan termékek jönnek ki csak,
>amelyek vagy a professzionális piacról szivárognak le, vagy valamely konzolből származik - ÉS semmi más.Ouccch ...
még mindig nem értelek.
Kérlek magyarázd el, hogy ez miért baj?
Mit hiányolsz? Irj már 3-4 példát, hogy megértselek. Mi az a valós fizetőképes piaci igény, amit nem elégít ki az AMD???????
Mit csinál rosszul Lisa Su ? A Stratégia: Meg kell fejni a fejősteheneket amig lehet, mert nagy a verseny; azt, amiből most - a NAGY pénz van. Ha lesz pénz és tartalék, akkor lehet kisérletezgetni új dolgokkal.
A Konzol és professzionális piac viszonylag homogén. konkrét igényeik vannak és ezért fizetnek, persze vannak "szerelemgyerkek" mint a ThreadRipper - ami csak úgy beesett. De ez inkább szerencsés kivétel.Szerintem a szoftverfejlesztőknek jó a minnél hasonlóbb architektura ( Sony PS4, XBOX ONE, PC-s játékok ) Lásd LLVM optimalizálás ZEN-magokra.
Vagyis a piac határozza meg a fejlesztés irányát.
Szerintem a homogenizáció egy piaci igény is. Ahogy az is belátható, hogy annak is megvan az előnye , hogy INTEL és AMD platform között lehet váltani , anélkül, hogy a szoftvereket ki kellene dobni.Ráadásul eddig rengeteg új utasítást kihozott az AMD ( 3DNow! AVX XOP CVT16/F16C FMA FMA3 FMA4 BMI ABM BMI1 TBM SSE5 ASF AES ) aztán a felét nem is használják. Vagyis nem olyan egyszerű az innováció.
A HSA platformnak - víziónak most kezd beérni a gyümölcse és most inkább a Szoftveres részeket kellene rendberakni. ( pl. rendes driverek a mobil ryzenekhez , jobb ryzen-es optimalizáció )
Piaci gyorsaság, Fortály, Hatékonyság, Cash Flow és a PROFIT - ezek a fő leckék amit megtanult az AMD - kemény tanulópénzek alapján. Megpróbálnak tulélni és kockáztatnak mint a ZEN platformnál tették. A ZEN bejött a Bulldozer nem.
> szerintem túl(gond)toltad.
ird le úgy, hogy megértsem.
Mit hiányolsz?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #21481 üzenetére
> minden ami az amdnél készül - sajnos - derivatívája, leszármazottja, testvérkéje egy konzol lapkának.
miért "sajnos" ?
A Ryzen 2700 és a Threadripper valamint az EPYC is leszármazottja a Datapoint 2200 konzolnak.
Amit Az Intel tervezett a Computer Terminal Corporation (CTC) -nek.
Ebből lett a https://hu.wikipedia.org/wiki/Intel_8008
Ami az Intel X86 architektúra egyik őse.
Amiből aztán lett az AMD64 architektúra ( amit átvett az Intel )
vagyis az I7 8700K - lényegében az AMD64 architektúrának és a Datapoint 2200 konzolnak is a leszármazottja.nulláról összerakni valamit nagyon nehéz.
>Legalábbis a radeon vonatkozásában.
Az ATI -nál - meg az IBM volt a megrendelő, de ez miért baj ? Minden tapasztalatot beépítettek a következő termékbe.
"1985-ben alapította három kínai bevándorló Array Technologies Incorporated néven. Kezdetben nagyobb számítástechnikai cégek, mint például az IBM számára tervezett grafikus chipeket, 1987-re azonban önálló gyártóvá vált, ekkor jelent meg a piacon EGA / VGA Wonder kártyáival."
https://hu.wikipedia.org/wiki/ATI_Technologies>Ha a konzol tényleg zen v esetleg zen2 magokat fog tartalmazni, amit a tsmc gyárt, akkor az AMD >lényegében a partnereivel fizettette ki, hogy double sourceolhassa a zent.
Szerintem természetes, hogy a fejlesztési költségek eloszlanak.
Ez mindenkinek jó. És a Sony el tudja dönteni, hogy mire kér kizárólagosságot és mire nem.
A kizárólagosság felár.És a piaci nyomás és az üzleti racionalitás következményeként 7nm-en az AMD döntése volt a double source! Hogy ezt teljesen vagy részben fizették a parnerek nem lehet tudni.
Mindenesetre erős verseny van. Csak azt lehet érvényesítani az árban, amit a piac megenged."Q18: With GlobalFoundries 14nm, it was a licensed Samsung process, and 12nm is an advancement of that. 7nm is more of a pure GF design. Is there any change in the relationship as a result?
Lisa Su: So in 7nm, we will use both TSMC and GlobalFoundries. We are working closely with both foundry partners, and will have different product lines for each. I am very confident that the process technology will be stable and capable for what we’re trying to do."
"AMD said (and GF confirmed) it will be splitting its 7nm production across both GF and TSMC. Which chips will be coming from TSMC versus GF is still unclear.
My understanding is AMD plans development of 7nm GPUs and CPUs at both foundries, selecting the best one for each option as late as possible. Given AMD has promised to ship 7nm Zen 2 CPUs and 7nm Vega and Navi GPUs by 2020, the window is closing on that selection process.
"https://www.eetimes.com/author.asp?section_id=36&doc_id=1332945
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #21445 üzenetére
4es nem lesz a ázsiaiak fóbiája miatt. Szerintem pluszos jelzésűek is csak akkor ha csúszik az ütemterv (ami úgyis csúszni fog 🙂).
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano #21419 üzenetére
Ilyesmiről érdemes lőni egy képet, viszonylag hamar törlik.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #21386 üzenetére
"De hogy ez most 4.9 vagy 5.1 az részletkérdés abban, hogy ha az AMD csak 10% IPC-t hoz a zen2-vel, és csak 5GHz -et ér el 7nm-en (feltéve, hogy ugye tényleg eléri), akkor csak zárta a rést."
meglatjuk, bizom benne, hogy a Zen2 eleri az 5Ghz -t, es abban is, hogy ez 12 maggal fog megtortenni.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Petykemano #21386 üzenetére
Nagyon sok időd lehet, hogy olyan dolgokat képezel le hozzászolás formájában ami az edivencia részét képezi."De hogy ez most 4.9 vagy 5.1 az részletkérdés abban, hogy ha az AMD csak 10% IPC-t hoz a zen2-vel, és csak 5GHz -et ér el 7nm-en (feltéve, hogy ugye tényleg eléri), akkor csak zárta a rést."
Igen, ha eléri.... a kulcs szempont nem az, hogy instant minden fronton jobb legyen az Intelnél,amit eddig ellehetett, elszeretett volna érni az AMD, azt abszolválta is.Felzárkózott, remekalternatívát nyújt, időtállóbb platformon, forrasztott kupakkal,innovációval egy olyan architektúrával ami versenyképes jövőbeillő és dinamikus,és talán ami a legfontosabb, olyan teljesítményeket hoz le megfizethető árszegmensbe,ami eddig sokak számára elérhetetlen volt. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #21380 üzenetére
ez hatmagos, a nyolcmagosban akarmilyen jo az energiamenedzsment, valamennyit csak eszik az a +2 mag.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Petykemano #21380 üzenetére
Tehát a 8086K egy felfutott és leválogatott 8700K
Mondhatni van hír értéke...
Csodálom, hogy mennyi időt és energiát feccöltök ebbe az Intel vs AMD állóháborúba -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #21377 üzenetére
"Ha az intel kijön a 8 magos Coffee lake-kel és az AMD 5Ghz-cel csak kiegyenlíteni tudja a frekvenciaversenyt"
te mar tudsz valamit ! az Intel eljovendo nyolcmagosa 95-100W -bol megy gyarilag 5Ghz -t ?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #21353 üzenetére
>Én egy friss architektúra esetén egy ilyen nagy gyártástechnológiai váltás
> mellett 2 év munkájának gyümölcseként a 10% IPC növekedést azért keveslem.A ZEN ->ZEN+ ( vagyis a 2nd Gen szériára ) -re +3%IPC növekedést irnak. ( 2-5% között ; programtól függően) És ez 1 év munkájának a "gyümölcse" - egyébként az idő csak 1 változó
Más helyeken 5-15% közötti IPC növekedést "becsülnek" a ZEN2 -re,
szóval a 10% egy jó középérték. Szerintem inkább 9.424 körül lesz, mert az a 3xPi értéke. Szóval körülbelül ilyen becslések várhatóakThe AMD 2nd Gen Ryzen Deep Dive: "Translating to IPC: All This for 3%?"
https://www.anandtech.com/show/12625/amd-second-generation-ryzen-7-2700x-2700-ryzen-5-2600x-2600/4A teljesítmény növekedés az már egy másik mérőszám.
-
DraXoN
addikt
válasz
Ha órajel is változik annyit mint amit pletykálnak (ígérnek?), akkor teljesen jó ez az ipc növekedés.
Ha utóbbit akarnák növelni, az valószínű a felépítést bonyolítaná, ami az órajelre lenne hatással. Nem lehet egyszerre mindent.Ami számomra érdekes, az a 8 magos CCX.. ha azt meglépik, az durva lehet... a 6 magos biztos jön, de végül is ha kb. azonos chipméretet terveznek akkor beférhet a 8 mag... Az azért jelentősen "megoldaná" jó pár játék problémáját.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Szerintem elfogadható,remélem a maximális frekvenciát tényleg kitolják 4,5-4,6 GHz körüli értékre. Fogyasztásban szintén jobb lesz mint a mostani Zen+ procik, így megint versenyképes terméket tudnak majd adni. Egyébként a Zen3 (7nm+) esetében a jelenlegi állás szerint 5-5,6 GHz közötti frekvenciára lehet számítani, ami nagyon jó érték, már ha megvalósul.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21340 üzenetére
Húúú.. de vad képzelgések..
... érdekes lenne.
Az biztos, hogy amíg a 7nm-en az EUV levilágítások nem jönnek, addig nem lesz tömegtermék a 7nm. AMD-jé kb fél évvel jöhet a DUV indulása után (szerintem azokkal inkább a 7nm-es VEGA egységekre mennek, oda kéne igazán erősítés). De jövő ilyenkor már lehet itt lesz a 7nm Zen2 tömeg termelve, és polcokon lesz velük cpu (én azt tippelném, hogy max prototípus szinten lesz DUV változatú 7nm zen2 chip).Persze lehet vegát nem "otthon" gyártják majd és TSMC 7nm-es egységeit foglalják le.
De láttam korábban valahol egy diát (amit most nem találok) ahol bemutatta a lépésszámot a 2 technika között. EUV töredék lépcsővel készíthető a másik módszerhez képest, lényegesen olcsóbb és gyorsabb gyártást feltételezve mögötte.
De legyenek vad álmaink.. a'szem én is elmegyek most álmodni... mindjárt leharapom a saját fejem...
-
sb
veterán
válasz
Petykemano #21316 üzenetére
Spectre+Meltdown előtt nem úgy volt, hogy Ryzen(1)-en is HPET Off ajánlott, mert lassítja? (Bár kisebb mértékben, nem ennyire drasztikusan)
Vagyis a default ajánlás is ez volt, még mielőtt az Intel és/vagy Spectre-Meltdown kombó is érintett (és nagyobb visszaesést produkáló) lett volna.
Szóval nem látok összeesküvést ha itt erre gyanakodnál...
-
leviske
veterán
válasz
"1) Vajon ha az AMD processzor teljesítménye függne ilyen mértékben egy ilyen beállítástól"
Mert nem függ? Megtehetné a sajtó, hogy 2133MHz-es, legolcsóbb RAM-okkal tesztel.
Amit az AT most művel, az az etikus és professzionális reakció ebben a helyzetben.
-
válasz
Az AT ugye azzal magyarázza, hogy CPU overclock esetén módosulhat az időmérés pontossága, főleg extrém tuning esetén. A HPET-et arra használták, hogy validálják az időt, mert az független a CPU overclocktól. Ez évekig működött is nekik. Most a Spectre Meltdown bekavar.
-
válasz
Petykemano #21288 üzenetére
Nézzük a tényeket: az 1800X ára jelenleg 349 dollár és nincs hozzá hűtő. A 2700X ára 369 dollár és jár hozzá a legjobb amd-s csodahűtő (ami sajnos nem valami húdejó), illetve kb 10%-kal gyorsabb. Ebből a szempontból egy jó kis incremental update, ennyi.
De a 2700X igazából nem is az 1800X utódja, hisz az utóbbi megjelenéskor egy 499 dolláros CPU volt. Szóval várunk egy 449-499 dollár körüli procit még, aminek a 2800X kell lennie.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #21288 üzenetére
en arra tippelek, hogy ez az elso termek, ami lejott a 12 nanos gyartosorrol, es az Amd abban bizik, lehet ezt meg finomhangolni, amivel mehet 4.35Ghz föle a cucc, es akkor majd lesz 2800X
-
válasz
Petykemano #21286 üzenetére
Végülis ilyen értelmezése is lehet a dark siliconnak, de én úgy tudom nem erre szokás használni.
-
válasz
Petykemano #21274 üzenetére
Ugye jelenleg a Threadripper kapja a legjobb lapkákat, de gyanús, hogy most ezen változtatnak, és a mainstream desktopra is lehozzák ezeket a 2800 / 2800X modellekhez. Szóval nem lőttek el mindent.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21271 üzenetére
mivel a kiterjedés azonos, én azt is eltudom képzelni, hogy a régi 14nm-en is gyártják egy időben a chippet, és csak néhány 12nm-es van elszórva.. vagy esetleg ezek még valójában a 14nmesek és csak azért jön (ha jön) később a 2800x mert az lesz ténylegesen 12nm, és azért van a mostani chippek korlátja is 4.2 körül a legtöbb tesztelőnél.. persze szerintem a 12nm inkább csak marketing, és nem sokban különbözik a 14nmnek nevezettől, csak kicsi finomítás volt.
mondjuk azt is eltudom képzelni, hogy erős leválogatás történik a "golden chippek" kiszedése szempontjából (TR-hez és 2800Xhez), és azok maradnak amik jók ezekhez is.. mint látszik OC nem nagyon van, de meglepően jó (szerintem) az új "turbó" mód hatékonysága.
-
válasz
Az nem dark silicon, a letiltott chiprészeket hívják így. Itt nem tiltottak le semmit, szimplán csak "szellősebb" a chipdesign, ami az órajelekre elvileg jó hatással van. Ez valamennyire elvileg sikerült. Elvileg.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #21274 üzenetére
Ezt is megértük hogy egy AMD cput azért nem adnak még ki mert várni kell a konkurenciájára
))
-
-FreaK-
veterán
válasz
Szerintem a Zen2-nél fognak ráfeküdni az optimalizálásra, most csak erre volt idő. Vagy azt már 7nm-re tervezik?
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Petykemano #21249 üzenetére
Nem fordulhat elő! -
válasz
Petykemano #21239 üzenetére
Na most mi van? Egy nappal a release után most melyik teszt a jó? Hol vannak a magyar tesztek? Ritka furcsa egy indulás.
-
HSM
félisten
válasz
Nem kell mindjárt drámát csinálni a semmiből, egy szóval sem írtam, hogy jó a teszt, csak annyit, hogy a különböző stádiumú BIOS/OS fixek okozhatnak jelentős különbségeket mérések között.
-
Szeszkazán
senior tag
válasz
Ezt úgy érted az Anand mérés nem mérv adó vagy szarkasztikus vagy ?
Szerintem jelenleg az Anand mérés a leghitelesebb.
-
válasz
Petykemano #21217 üzenetére
Az Anandtech oldalán már ott van, hogy megnézik újra a gaming eredményeket, mert sokakban kétség merült fel:
Update: A number of comments have noted that some of our gaming numbers are different to other publications. To clarify, we used the latest ASUS 0508 BIOS (on X470), full Windows RS3 + updates, Spectre/Meltdown patches, and updated gaming titles. We are reviewing the data.
-
Ruuwa
tag
válasz
Petykemano #21220 üzenetére
Az eddigi tesztekből nekem az jön le, hogy sokkal kiforrottabbak az alaplapok, szinte alig vannak szoftveres gondok, ezért nem hiszem, hogy nagyobb gondok lennének nVidia driverekkel.
Inkább azért érdekes az EK döntése a Ryzen mellett, mert talán a második generációval a partnerek is több lehetőséget adnak az AMD alapú rendszereknek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Hobby rádiós topik
- Mobil flották
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Házimozi haladó szinten
- DOOM - The Dark Ages
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest