-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márk
senior tag
válasz
joysefke #23216 üzenetére
Nyugodtan lehet röhögni.
Átnéztem a hazánkban is elérhető 5 alaplapgyártó cég (Asus, MSI, Gigabyte, Asrock, Biostar) X570, B550 alaplap kínálatát, de nekem kinézetre csak az Asus Pro-WS-X570-ACE tetszik.
Tisztában vagyok vele, hogy az ember nem nézegeti az alaplapját, maximum addig, amíg berakja a házba, de hát most mit csináljak - üveg oldalú házam van - nálam ez is szempont és csak az tetszik.
Workstation alaplap, így arra is gondolok, hogy talán tartósabbnak ígérkezik, mint a mezei lapok.
Anandtechnél volt róla egy kimerítő teszt, amiben nagyon jó értékelést kapott.
Ha meg neadjisten 2021-ben a Warhol-lal (Zen3+) jön egy X670 chipset passzív hűtéssel, akkor így jártam.
-
Oliverda
titán
válasz
joysefke #22961 üzenetére
Tekintve, hogy a DDR5 borítékolhatóan nem lesz olcsó az első évében, nem elvetendő lehetőség, hogy a Zen 4 még a DDR4-et is támogatni fogja. Az AM4-be pozicionálhatja olcsóbb, DDR4-et támogató Ryzen 3 és 5 modellekkel, az AM5-be pedig a Ryzen 7-tel az AMD. Így egy darabig párhuzamosan futhatna a kettő, amíg nem normalizálódik a DDR5 ára.
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22936 üzenetére
Csak még egy felvetés a tervezési költségekhez.
Ez a figura sokat fejtegeti azt, hogy mik lehetnek a konzolok, meg mik ezek az Oberon, Ariel, Spark, NaviXX_Lite megnevezések.
Navi10_P
Navi12_P
Navi14_M
Navi21_P
Navi10_LITE_P_A0
Navi10_LITE_P_B0,
Navi12_LITE_P_A0
Navi21_LITE_P_A0Nem állítom, hogy én tudom, hogy melyik micsoda, de ezek közül bizonyos lapkák kereskedelmi forgalomba kerültek vagy várhatóan kerülnek diszkrét gpu-ként, mások (ezek az oberon, meg ariel, meg Spark) feltehetőleg PS5 és Xbox konzolchipek megnevezései, vagy legalábbis dev kiteké.
Én nem állítom, hogy pontosan tudom, hogy a mérnöki tervezéstől az első tapeouton át a sorozatgyártás beindításáig milyen arányban oszlik meg a "tervezési költség"
Mindenesetre nagy esélllyel többségüket le kellett gyártani, el kellett juttatni a tapeoutig, ha sorozatgyártásra nem is kerültek. És azt képtelenségnek gondolom, hogy ezek a lapkák mindegyikének tervezése egyenként $200-300m költséget jelentett volna. Nyilván nem 0, de szerintem kell, hogy legyen költségmegtakarítási haszna az IP reuse-nak, a lego elemek használatának.Persze ha azt is figyelembe vesszük, hogy esetleg nem csak felhasználták az IP-ket, hanem komolyan dolgoztak a jobb energiahatékonyságon, akkor a fejlesztés összköltsége rúghat nagyobbra. Lisa Su ugye emlegette, hogy 59%-ot hoztak a vega CU teljesítményén, ami részben persze a 7nm-nek köszönhető, de ha 8CU beelfér 15W-ba, akkor egy 64 magos vega 20-nak kb 150W, de legfeljebb 180W-osnak kéne lennie. Tehát tényleg érhettek eredményeket a perf/w terén. Talán most érik be a zenes csapat átvezénylése az RTG-be.
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22933 üzenetére
"Amire rá szerettem volna világítani az az, hogy mivel a Renoir az nem egy (N+1)-ik a meglévő chipletdesignból összelegózott termék, hanem egy saját design egy a jelenlegieknél lényegesen nagyobb lapkával:
Az eddigi RyZEN mobil APU-k minimális fejlesztési-beszállási költséggel készültek, hiszen a már meglévő designt-chipleteket használták újra."Én azért nem teljesen értem a kérdésed, mert ez nem változik meg lényegesen. Egyedül az IO-t kellett 7nm-re újratervezniük, annak is egy része lehet, hogy már a vega20-ból rendelkezésre állt. A zen2-t és a vega IP-t csak át kellett emelni. Szóval szerintem a munka dandárja már megvolt. Szerintem a befektetett tervezési energia ennél az apunál se volt sok.
Ahhoz képest, hogy ez a cucc milyen sikerre számíthat a követőező hónapkban (mármint potenciális teljesítmény és perf/W alapján, ami némileg elüthet a tényleges piaci penetrációtól, ami a design winektől függ), szerintem a korábbi apuk kisebb megtérüléssel kecsegtethettek.
-
válasz
joysefke #22936 üzenetére
Szerintem addig nem lesz az AMD elég jó helyzetben, amíg a mobil piacon nem tudnak valami különösen jót alkotni. Ehhez pedig kockáztatni kell.
Szerintem itt nem csak a rövid távú anyagi haszonról van szó, hanem presztízsről is.
El kell terjednie az emberek fejében, hogy vannak nagyon jó AMD-s notik, és választék is van és meg is lehet venni.
Ha ez megtörténik, akkor lesz kereslet rá és az OEM-ek más területeken is elkezdik venni az AMD chipeket.
Enélkül örökké beszorulnak a DIY piac keretei közé. -
Simid
senior tag
válasz
joysefke #22933 üzenetére
"Az eddigi RyZEN mobil APU-k minimális fejlesztési-beszállási költséggel készültek, hiszen a már meglévő designt-chipleteket használták újra."
Nem értem, hogy mit akarsz ezzel mondani. A raven ridge/picasso sem volt chiplet, hanem külön lapka. A chiplet felépítés sincs ingyen, ahhoz is kellett volna fejleszteniük egy IO+IGP lakát amihez oda lehet rakni a meglévő CPU chipleteket. Ezt vagy régebbi nodeon csinálják és akkor olcsó lesz, cserébe nagy és gyenge IGP teljesítményt kapnak vagy 7nanón csinálják ami drágább, de belepakolhatnak egy fejlettebb IGP-t. Esetleg még opció, hogy az IO és IGP is külön lapka legyen (ez lenne talán a legnagyobb hülyeség). Egyikkel sem lett volna olcsóbb mint így egyben gyártani. -
Oliverda
titán
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22926 üzenetére
2.
Mondjuk 10x15-ös mérettel és 0.09-es defect densityvel számolva a kalkulátorral kijön, hogy kb 88%-os a yield 338 jó és 48 hibás lapka jön ki. Ebből 370 biztos felhasználható. Ha továbbra is a $10000/wafer árral számolunk, ami lehet, hogy már nem is annyi, akkor $27 jön ki egy lapkára.A Renoir akkora, mint egy navi14-es lapka. (Ezért persze súlyos árat kellett fizetni a L3$ méretében) Ha azt PCB-vel és GDDR6-tal együtt megéri $200-ért adni, akkor ezen is bőven lehet keresni. Mármint az eddigi gyakorlat az volt, hogy a 4 magos Apu valahol a 6 magos cpukkal volt egy árban. Ezt figyelembe véve a $200-os árcédula elképzelhetetlenül mocskosul olcsó lenne ezért, tehát valószínűbb, hogy minimum a 3700X-3800X árában lenne ha megjelenne asztali változatban is teljes valójában - még akkor is, ha egyébként a valós teljesítménye csupán a 6 magosokkal lesz összemérhető. De a roadmapben mondjuk azt írták, asztalra csak 4 maggal fog megjelenni.
-
válasz
joysefke #22929 üzenetére
Notis piacon egy éve már jöttek fel erősen, még Raven Ridge-el (cikk dátumából kiindulva), Picasso elvileg javított a helyzeten, elkezdték komolyabb gépekbe is bepakolni, akár úgy is, hogy nem rontották el szándékosan valamit a gépben. (AMD is the better choice. Lenovo's ThinkPad T495 is finally a full-fledged AMD business notebook with almost no compromises compared to its T490 sibling with Intel CPU. It might even be the better choice for many office users thanks to its lower price.)
Szóval Renoirnak van keresnivalója szerintem. A dupla annyi design amúgy számít, mert így egyszeri user nagyobb eséllyel választ AMD-s notit, ha többféle van belőlük a polcon. Ha meg utána is néz a dolgoknak, elég vonzó lehet egy 6-8 magos motyó, erős IGP-vel.Az persze igaz, hogy volt honnan feljönni. Első linkről, thx Oliverda a cikket!
"A kutatás talán legmeglepőbb pontját a notebookos piacon mért eredmények adják. Az AMD egy év alatt közel duplájára növelte a részesedését: 2017 utolsó negyedévében 6,9, egy évvel később pedig már 12,1 százalékon állt a mutató [desktopon ekkor 15,8%]. Hasonlóan eredményre legutóbb 2013 harmadik negyedévében, vagyis bő öt éve volt példa."
...
"Az AMD a közelmúltban elárulta, hogy az idei évben nagyjából harmadával nőhet a Ryzenekre alapozó konfigurációk száma."Azaz kb egyharmados növekedést vártak design számban Picasso miatt, Renoirral már közel duplázást várnak. Nekem ez elég biztatónak tűnik.
-
válasz
joysefke #22926 üzenetére
3-ra:
A notigyártóknál dupláznak úgy fest, ebből kiindulva volt értelme."I think we’ve probably had over 50 designs in the last year. OEMs are starting to understand the capabilities of our technology and we’ve been very very consistent with our roadmaps, and so you can imagine how important it is when we say there will be over 100 notebook designs with Ryzen Mobile 4000 in 2020'"
via -
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22864 üzenetére
Megvártam a választ.
Szerintem arról van szó, hogy az a tévképzet, hogy a ryzen3k-hoz feltétlenül X570-es alapkap kell. Ami ugye nyilván nem a legolcsóbb.
Másrészt pedig az azonos áron kapható ellenfelek között az intel javára ma még tapasztalható <5% előny a játékokban. -
paprobert
őstag
válasz
joysefke #22828 üzenetére
1. Az AMD nem mond le a profitjáról provident hitelért cserébe, főleg hogy sínen vannak a tervezéssel.
2. A TSMC-nek abban az állapotban kell lebegtetnie az ügyfeleket, hogy "Bármennyire is drága az eljárás, kell, mert ..." Ide tetszőleges indokot kell behelyettesíteni, de a lényeg, hogy minél inkább kell, annál többért tudja eladni a kapacitást TSMC.
Egy jobb architektúra elviekben megadja a lehetőséget az AMD-nek arra, hogy a régebbi, olcsóbb node-on kibekkelje a csúcs litográfia használata nélkül. Tehát bizonyos szempontból ellenérdekelt a jó architektúrában a TSMC.3. Amíg valaki a 7nm-es körön kívül marad, pedig igény lenne rá, addig maradni tudnak a magas árak, aminek örül a TSMC. Hogy ez épp úgy jött ki, hogy az AMD simán triplázhatná a gyártást... ez van. Ez nyomást helyez az AMD-re a következő licitalkukor.
Az még hozzá tartozik a jelen helyzethez, hogy nagyon finomhangolva szabad csak a gyártást felfuttatni, hogy az érkező, még jobb, még drágább node-ok valós alternatívát jelentsenek a 7nm-nek, és ne szakadjon be a wafer árfolyam 1-2 év múlva, megölve ezzel a roadmap-et.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
joysefke #22828 üzenetére
Ez egy alaptalan elképzelés. Jelen álláspont szerint a K+F köszöni szépen jól van, csak nincs termék a boltok polcain, amit el lehetne adni. A TSMC kizárólag ezzel, kapacitással segíthetne az AMD-nek, de azzal nem tud.
A TSMC-nek semmi érdeke nincs bárhova is beszállni. Ha be akarnak fektetni, akkor ott vannak a saját gyártósoraik, lehet bővíteni, igény van rá.
1 - A TSMC cseszheti a haszonkulcsát, ha nincs eladott termék, lásd feljebb.
2 - A TSMC-nek az Intel nem konkurenciája, amíg nem kezdenek el bérgyártani. Ez elől eddig az Intel rendre elzárkózott.A gyártókapacitás folyamatosan nő, de mobilpiac meg még mindig olyan erővel szipolyozza fel, hogy behorpad a homloka és nem látni, hogy ez a közeljövőben változna. Kapuban az 5G, megint lehet telefont cserélni. Az x86 piac meg versenyezhet vele, ha labdába akar rúgni. Jelenleg úgy látszik (Apple) hogy nem sikerült...
sz: Az 1000+$-os EPYC-ek meg Threadripper-ek mellé meg -jelen álláspont szerint- nyugodtan odateheted az iPhone-okat eladási számok tekintetében, mert kb egy ársávot fednek le. Azzal a különbséggel, hogy egy Threadripper-be vagy EPYC-be azért a pénzért 3-6x annyi szilícium van, mint az aktuális almás SoC-ban. -
paprobert
őstag
válasz
joysefke #22819 üzenetére
A meglévő wafermennyiség licitre bocsátásában az a jó, hogy teljesen mindegy ki és mit gyárt rajta.
Ha a TSMC "segíteni" vagy "beszállni" akar az AMD sikerébe, azt nem azzal fogja megtenni, hogy mások (magasabb) licit ajánlatait megvétózza, hanem azzal, hogy bővíti a gyártósorokat és megmunkált 7 nm-es wafer mennyiséget.
-
Fiery
veterán
válasz
joysefke #22817 üzenetére
Fogalmam sincs, milyen deal-ek mennek zart ajtok mogott, de tippem szerint az AMD megprobalta a szerzodest boviteni, csak epp lehet hogy nem sikerult ertelmes keretek kozott megoldani; vagy egyszeruen a nagyobb gyartokapacitas eredmenyet is elkapkodtak a vasarlok.
Szerintem az AMD nem jutott me'g el oda, hogy kivetelezett pozicioban legyen a TSMC partnerei kozott. Ahhoz sokkal nagyobb gyartasi volumenre lenne szukseg.
-
Oliverda
titán
válasz
joysefke #22765 üzenetére
Ja, ahogy az Intel anno betört az olcsó x86-os processzorokkal és sorra tüntette el a régi nagyokat, úgy kerülhet majd maga is partvonalra, ha nem alkalmazkodik megfelelően. Márpedig eddig nem úgy tűnik, hogy sikerülne, amire jó példa a dupla okostelefonos bukta. Egy érdekes kapcsolódó 9 évvel ezelőttről:
„Ha megnézzük a számítástechnika történetét, először volt a mainframe az IBM dominanciájával, aztán jött a miniszámítógép, melynek a meghatározó cége a DEC volt, majd a harmadik hullámban érkezett a Sun és az Apollo által uralt munkaállomás, aztán a PC, most pedig jön a mobilarchitektúra, amely legalábbis a kliensoldalon meghatározó számítógépes platformmá válik” – magyarázta. Hauser szerint a számítógép-történelemben arra még nem volt példa, hogy egy olyan vállalat, amely az egyik „hullámban” domináns szereplő volt, a következőben is megőrizze a jelentőségét, ahogy arra sem, hogy az új hullám ne törölte volna el a korábbit. „Na most a PC-piacot az Intel és a Microsoft uralja” – tette hozzá. Az üzletember szerint az, hogy az Intel nemrég felvásárolta a német Infineon mobiltelefonokban használt chipeket fejlesztő üzletágát, azt mutatja, hogy a cég próbál alkalmazkodni az új trendhez.
Hülyének is nézte az ürgét egy szép nagy csapat kevésbé hozzáértő, elég átfutni az akkori kommenteket meg vetni most egy pillantást a Cortex-A77-re vagy az Apple magjaira.
(Meg a komplett okostelefonos és tabaletes piacra.)
"Ezek az új körülmények/kitettségek hosszú távú stratégiai fenyegetések az intel számára és nem lehet összekeverni taktikai bakikkal."
Szerintem azok a döntések is a taktikai bakik közé sorolhatóak, amelyek nem az új körülmények miatt születtek, vagy végül nem sikerült velük alkalmazkodni.
"Ha az AMD a ZEN2-3 rohammal elérni a 20-30%-ot a nagy cloudoknál és ott bizonyít, akkor ezek saját hosszú távú érdekükben dönthetnek úgy, hogy a jövőben egyetlen processzor beszállítót (khm intel) sem hagynak a saját infrastruktúrájukban mondjuk 2/3 részesedés fölé menni, hogy egyrészt megakadályozzák a zsarolás és a számukra fenntarthatatlan beszerzési árak kockázatát másrészt mindig tudják az ajánlatokat versenyeztetni."
Szerintem a Zen 3/Milan nem lesz annyival a Cooper Lake/Ice Lake előtt, mint amennyivel a Zen 2/Rome most előzi a Cascade Lake-et, tehát a jelenleginél szorosabb lesz a helyzet már kb. jövő ilyenkor. A Rome sem jobb minden felhasználásra, épp az általad linkelt STH-s anyag írja le pontosan, hogy hol van még előnyben az Intel.
A Rome ugrásának alapját a 14->7 nanométeres váltás adta, amihez képest a Milan jóval kisebb büdzséből gazdálkodhat (~20% tranzisztorsűrűség, 6-12% power), tehát valami nagyon nagyot kellene dobni mikroarchitektúrában (Maxwell szint), hogy komoly legyen az előrelépés. Ettől függetlenül ott lesznek a cloudban, csak az a kérdés, hogy mekkora részesedéssel. A 20-30% szerintem is hozható lehet.
"A cloudon belül is szerintem a Google helyzete az AMD számára speciális. Minden egyes dollár amit a Google az AMD-nél költ el, a TSMC-n keresztül közvetve a saját partnereit erősíti, hiszen a pénz visszafolyik az ARM SoC-ok gyártására is használt technológiákba. Olcsóbb ARM SoC => több telefon eladás, gyorsabb csereciklus, újabb Android verziók magasabb aránya stb."
Bár ebben van valami, de azt kétlem, hogy ez szempont lenne az adatközpontos bevásárlások döntéshozatalánál. A Samsungnak egyébként sokkal jobban kellenek most a partnerek, tehát én nem csodálkoznék, ha 5 vagy 3 nanométernél behúznák az AMD-t, ahogy végül az NV-t is sikerült.
"Azt már megmutatták, hogy a piac 80+%-át bitrokolva jól tudnak működni. Azt is megmutatták, hogy a költségeket nem tudják levinni a többi gyártó szintjére. Kérdés mi lesz akkor, ha legalább időlegesen 90+-ról mondjuk 60%-ra csökken a nagy haszonkulcsú területeken a részesedésük.
Vissza tudják-e skálázni a költségeket?"
Egy esetlegesen csökkenő volumen mellett elég nehéz lenne, miközben a fejlesztési és gyártási költségek fokozatosan növekednek. Ezért is szálltak be a GPU gyártásba, de hogy ez elég lesz-e, az egyelőre kétséges, a többi piacon pedig nem úgy tűnik, hogy nagy robbanás várható a közeljövőben.
-
joysefke
veterán
válasz
joysefke #22765 üzenetére
4,
További kihívás az intel számára:
Azt már megmutatták, hogy a piac 80+%-át bitrokolva jól tudnak működni. Azt is megmutatták, hogy a költségeket nem tudják levinni a többi gyártó szintjére. Kérdés mi lesz akkor, ha legalább időlegesen 90+-ról mondjuk 60%-ra csökken a nagy haszonkulcsú területeken a részesedésük.
Vissza tudják-e skálázni a költségeket?
-
Oliverda
titán
válasz
joysefke #22750 üzenetére
"Én például ha váltani szeretnék, akkor a helyében inkább az Intelt CEO pozíciót céloznám be. Az is nyitva van és fel mernék tenni rá egy korsó sört, hogy az inteltől már meg is keresték, hátha elvállalja /ezt persze mostanában nem tudjuk meg/."
"Pénz, presztízs stb ott is van annyi mint az IBM-nél, azzal a különbséggel, hogy az Intel üzleti területeit/ kapcsolatait tekintve sokkal aktuálisabb és relevánsabb tapasztalata van, mint ha az IBM-hez menne CEO-nak."
Elképzelhető, hogy BK
eltávolításalemondása után megkeresték, bár arra még nem volt példa az Intel történelmében, hogy egy külsőst ültettek volna be CEO-nak. Ha meg is környékezték, szerintem nem fogadta el a felkérést. A pénz pedig szerintem már nem oszt, nem szoroz, többet számíthat a korábbi 10+ éves IBM-es múlt. Egyébként Su épp akkor tájt jött el az IBM-től amikor Rometty lett a CEO. Talán anno ő is pályázott (volna) a posztra csak nem jött össze, most viszont kipiálhatja ezt lezáró fázisként a karrierjében, amihez jó ugródeszka volt az AMD."Úgy érted 90+% minden fronton? Valószínűleg nem lesz soha. 20-40-50-60 ezek is nagyon szép milestone-ok lesznek, ha az AMD eljut oda (valaha)."
Ha 30-40%-ra fel tud mászni az AMD és meg tudja tartani huzamosabb ideig, már az is kész csoda lesz. Ennél feljebb szerintem nem lesz, és nem biztos, hogy (csak) az Intel miatt.
"Már az A64- Opteron korszakban is volt egy szép menetelése a cégnek egy a mainál sokkal-sokkal erősebb intellel szemben."
Érdemes lenne feleleveníteni az eseményeket. Akkor kb. olyan pácban volt az Intel mint most. Zsákutcába futott Netburst uarch gyártástechnológia bakikkal tarkítva. Hasonló volt a probléma a 90 nanométerükkel mint most a 10-zel: [link], [link], [link]
Az vitathatatlan, hogy a gyártástechnológia előnyüknek lőttek, amit ráadásul már nehéz lesz visszaszerezni (talán a majd szilícium után). Ráadásul élvonalbeli node-ot szinte bárki vehet a TSMC-nél vagy Samsungnál, versenyképes logikai áramkört tervezni pedig még mindig sokkal
könnyebbolcsóbb, mint gyártástechnológiát. Ennek fényében nem, vagy nem csak az AMD jelenthet majd fenyegetést a következő bő 10 évben az Intelre. A Qualcomm és a Samsung is szívesen aratna a processzorpiacon ARM alapokra építve, az Apple pedig már elég régóta jelen is van, bár csak saját termékekbe tervez. Egyszóval hosszútávon az ARM nagyobb fejtörést jelenthet az Intelnek, az okostelefonos buktájukat talán nem kell bemutatni. Persze most fordított a helyzet, de több nagy mellényúlás már nem biztos, hogy belefér a következő pár évben. -
Fücsök007
őstag
válasz
+1.
Az Inteles szerverfronton pont az okozta a problémát, hogy a sebezhetőség hatására sokkal (40-60% között is akár) esett a teljesítmény egyes jól párhuzamosított programoknál, ezért újabb inteles szerveregységeket kellett venni (gyakorlatilag duplázta a legtöbb cég a szerverprocik számát), mivel nem engedhetnek meg maguknak ilyen mértékű kiesést. Egyébként a váltás a Rome prociktól fog beindulni, és a Milan procik hozhatják el a várt áttörést. Annyival jobb lesz energiahatékonyságban a két említett platform Intelhez képest, hogy ha ingyen adná a procikat az Intel akkor is olcsóbb az AMD platform, mivel rengeteg pénzt takaríthatnak meg az áramszámlán 2-3 év alatt. -
paprobert
őstag
válasz
Jim Keller az egyik interjúban arról beszélt, hogy milyen kényelmes helyzetben érzi magát az Intelnél.
Az AMD-nél minden CPU részegységre (jó esetben) volt egy szaki, aki konkrétan letervezi az adott áramkört. Az Intelnél meghirdetett egy feladatot a belső toborzásnál, és 15, elmondása szerint "pretty good" mérnök jelentkezett a feladatra konkrét ötletekkel.Az architektúra lényegében ugyanaz maradt Skylake óta, a FAB-os fiúk pedig megoldották, hogy menjen 1-1.5 GHz-el magasabb órajelen az összes chip jó kihozatallal.
Engem az érdekelne, hogy a konkrét mérnökök az Intelnél hogyan számolnak el azzal, hogy az elmúlt 4 évben napi 8 órában kávézgatnak?
Például az, hogy a branch predictor egy centimétert nem fejlődött, akkor az ezért felelős mérnök eddig mi a jóistent csinált?
-
Oliverda
titán
válasz
joysefke #22745 üzenetére
Nála valószínűleg nem sokan látják át jobban a cég helyzetét. Talán belátta, hogy tótágast is állhatnak napi 8 órában, akkor sem lesz soha akkora piaci részesedésük mint most az Intelnek. A növekedés nagy része lepörgött, most épp tízszer annyit ér az AMD mint amikor átvette. A jelenlegi 31 milliárdot már megduplázni is nagyon nehéz lesz egy erős Nvidia, illetve egy jó eséllyel csak ideiglenesen meggyengült Intel mellett. Most lehet szépen elbúcsúzni, amikor még felfelé viszi a céget a lendület.
Az IBM pedig egy teljesen más kaliber, nem lehet egy lapon említeni az AMD-vel. Valószínűleg jött egy lehetőség, hogy átveheti Rometty helyét, amire kb. 8-10 évente nyílik esély. Ha ezt most nem használja ki, akkor a következőnél már a 60-at súrolhatja, amikor inkább nyugdíjba mennek a felső vezetők nem pedig az IBM patinás elnök-vezérigazgatói székébe ülnek be.
Bergman talán majd rendbe tudja szedni a GPU-s fejlesztéseket amelyek Su alatt csúnyán mélypontra kerültek, mert ezt azért nem kéne elfelejteni.
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22745 üzenetére
Én tökre nem látom úgy, hogy az AMD a csúcson lenne és már ne lenne kellően nagy kihívás.
És azt se látom, hogy ha úgymond irányba is állt,hogy az az út ne lenne rögös, buktatókkal teli. Tehát ha és amennyiben az AMD szempontjából minden jól megy, akkor 5-10 év, mire a cég tényleg megkapaszkodik, vastagabb piaci részesedést szerez, tartósan nőni kezd a bevétel és a piaci érték.
Számos buktató leselkedik rájuk a konkurencia felől - nyilván ők sem tétlenkednek.Ha Su most lelépne, annak szerintem pont nem az lenne az üzenete, hogy innen már siklórepülés, hanem hogy maga sem hisz abban, hogy 2-4 év múlva előrébb fog tartani a cég, ezért most, ebben a ritka pillanatban, amikor minden klappolni látszik (pedig nem, de legalábbis nem sima ügy), most kell kiszállni, és az eljövendő kudarcok már nem hozzá tapadnak majd.
A ceok persze biztos másként gondolkodnak.
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22668 üzenetére
Nem értem, miért mondod, hogy senki nem vesz.
Persze, aki 12-16 magos procit akart, az már nem kénytelen TR-t venni. De akinek kell a sok pcie, vagy a memória sávszélesség, az vagy TR vesz, vagy új rome-tDe biztos, ami biztos majd nézzük meg a mindfactory számait.
Én nem hiszem, hogy tsmc kapacitásával összefüggne. Akkor inkább a 3600-3700X-at nem jelentették volna meg.
De az eddidiek alapján a TR mindig jobb lapkákat kapott, 4.8GHz-es lapkákat meg lehet, hogy gyűjteni kell.Az AMD kapacitása inkább lehetséges.
De nézd, a 3800X és a 3950X sem jelent még meg. Mármint előbbit se kapott senki tesztre. Ennek is lehet marketing oka.
Linus jelezte, hogy neki gyanús,hogy valnami nem kerek a Windows ütemezővel. Számos játék lehet, amit patchelni kellhet/érdemes a zen2 topológiájára, magszámára. Ez 2-3 hónap, és aztán újra kell benchmarkolni, amit a kutya nem végezne el, ha nem lenne új termék.Én azt gondolom, hogy a TR-t ki akarják szakítani a legjobb munkagép szerepkörből és be akarják venni a legjobb prémium géming platform szerepkört. Erre minden lehetőség adott, mivel a topológia lényegében egyformna a rxzennel. De ehhhez kellhet fél év gyűjtögetés és szoftveres optimalizáció.
Ha ez sikerülne, busásan térülne meg, hogy pár hónapig aki 12-16 magos procit akar, az nem TR-t vesz, hanem párszáz dolcsival olcsóbb ryzent
-
-
paprobert
őstag
válasz
joysefke #22661 üzenetére
Ha a desktopot és a szervert tudták duplázni, a TR-t is fogják tudni. Az árrvágás már látszódik egy ideje, és igazából semmi nem indokolja hogy ne forgalmazzanak régi chipeket továbbra is. Már csak az olcsóság platformpörgető hatása miatt is.
Inkább az a kérdés, hogy a GF-szal kötött kötelező wafervásárlási szerződés mikor fut ki. Addig tolni fogják párhuzamosan.
-
Balala2007
tag
válasz
joysefke #22554 üzenetére
Kaptatok tesztpéldányt?
Kaptunk, meg foto is van.
Tudod a memória késleltetéseket kommentálni?
A hivatalos bejelentesig (ami jul 7-re van most utemezve tudtommal) semmit se
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #22494 üzenetére
azért ... TRből volt/van 8 és 12 magos is, a 16 mellett ... de van bele 24 és 32 magos is a jelenlegi palettából.
egy minőségi TR4 lap jóval drágább mint egy minőségi AM4 lap, ne egy csúcs AM4et mérjünk egy "belépő" TR4hez ...
akinek létszükséglet a sok PCIE vagy több memória foglalat (és több csatorna) továbbra is veheti azt.. eredeti tervek szerint egyébként a TR4 platform is "lépne egyet" a duplázásban úgy mint az AM4is.. más kérdés, hogy mikor, mert a hírek szerint az epic a prioritás a chippeknek... (fene tudja, hogy az IO chip azonos lesz-e mint ami az Epicen van, vagy sajátot kap "vágott" memóriavezérlővel.. bár valószínű azonos, mert akkor nem kell újat tervezni).
amit ott nem tudni inkább és nagyobb izgalomra adhat okot, hogy a PCIE4 miatt lesznek-e új alaplapok, vagy foglalat, vagy bármi féle kompatibilitás.. bár lehet lesz kompatibilitás csak kiadnak egy TR4+ ami már PCIE4es felépítést garantál ... (de utóbbiról most csak spekulálok)..
de egy valamit kifelejtesz még..
ezen AM4chip jó eséllyel jóval olcsóbban is gyártható... így a kieső összeg egy része "megmarad".
plusz az olcsóbb platform miatt lehet több embert tudnak meggyőzni a vételről, ami megint "előny" és behozhatja a "hátrányt", hogy kisebb a haszonkulcs (ha kisebb ... ezt sose tudhatjuk pontosan meg).egy biztos,
az AM4 nem a TR4 konkurens platformja ... akinél elég az AM4 az valószínű úgy se vett volna TR4 platformot, mert nincs szüksége azon platform szolgáltatásaira teljesen...de amd mindenképp nyer ... valószínű ,kiszámolták "mennyivel" és megéri-e ...
hallottam olyan pletykát, hogy a 16magos AM4 cpu csak jövő január táján jött volna, de a TR csúszása miatt inkább előrehozták. -
paprobert
őstag
válasz
joysefke #22488 üzenetére
"Amit van értelme ellőni, azt idejében el kell lőni. Amit nincs értelme ellőni azt ameddig van értelme, addig tartalékolni kell. A 3950X szerintem egy olyan dolog, aminek még nem jött el az ideje (bejelentés szintjén sem)."
Még egyszer megkérdezem, mi hoz több pénzt az AMD-nek?
A; 2 évig árulni a 16 magosat úgy, hogy az Intelnek nincs érdemi válasza rá, felárral?
B; Éppen csak az Intel fölé ígérni 2-3 éven keresztül 12 maggal?Mellékvágányon valami olyasmi prekoncepciót érzek a mondandódban, hogy ha megállnának 12 magnál, akkor valamelyest "könyörületesebb" lenne az Intel válaszlépése 2021-ben. Hogy akkor csak elő kellene húzni a kalapból a 16 magot, és nyerne az AMD újabb 1-2 évet az elsőség biztosításához.
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22488 üzenetére
Könnyen lehet, de "gamingben" ahová éppen pozicionálják (lol) ott ez nem sokat fog rajta segíteni.
Ezt a megjegyzésedet nem értem.
Azt mondtam, hogy lehet, hogy nincs 4.8-5Ghz OC, hanem már a 4.7Ghz is a legcsúcsabb válogatás. És nincs tovább.
Könnyen lehet, de nem fog rajta segíteni? mi? Az, hogy ez már a válogatott csúcs? Vagy hogy 4.6 helyett ez 4.7Ghz-et tud? Vagy mire gondoltál? -
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22486 üzenetére
Amit most elmondtál, teljesen egyetértek. Ezt mondtam én is korábban.
Csak azért feszegettem, mert eddig azt kérted számon, hogy miért lőnek el minden puskaport. (=> ez nem jelenti azt, hogy a 5Ghz-et megközelítő puskapor be lenne töltve, tehát természetesen nagyonis könnyen lehet, hogy már a 4.7Ghz is pont az az 1000db válogatott) -
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22480 üzenetére
Miből gondolod, hogy az AMD nem választotta azt a taktikát, hogy nem adnak ki 5GHz-es sku-t, mert kisebbrészt nem mutatna jól a TDP értéke, de főleg mert esetleg nem tudják vállalni, hogy érdemi mennyiségben válogassanak össze 4.8-4.9Ghz-es skut. Vannak ezek a cégek, akik az intel procik esetén a kupaktalanítással foglalkoznak, ott is megvan a statisztika, hogy a papíron 5GHz-es procik közül 1000-ből hány képes 5.1, 5.2, 5.3Ghz-re bizonyos feszültségek mellett. És az intel ezt mégse csapta le saját maga (eddig) azzal, hogy létrehozott saját maga 5.2Ghz-es sku-t mondjuk 10-szeres áron.
Félre ne érts, egyébként szerintem outofthebox kell jó terméket készíteni. És ha jobb minőségű gyártás majd csak fél év múlva gyártott chipeken teszi lehetővé az 5Ghz OC-t, az nekem nem megfelelő.
-
paprobert
őstag
válasz
joysefke #22465 üzenetére
"Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra." - Tartja a mondás.
Ez az AMD esetében arra változik, hogy:
"Amit ma eladhatsz, ne halaszd a következő generációra."
Jobban megéri bezsákolni a 250 dolcsit most, mint megvárni mire az Intel -hasraütök- 12 magot hoz, amivel már versenyhelyzet is lenne, és kénytelen lenne az AMD a mostanihoz képest nyomot áron, pl. $500-ért szórni a 16 magot.
El fog jönni az az idő is, amikor az $500 helyiértékbe fog csúszni a 16 mag, amíg viszont nem, addig sápolnak rendesen. Ez így van rendjén.
TR-hez:
"Olcsón", sok maggal, memóriasávszél-igény mellett továbbra is marad a TR4 az előző gennel, mint választás. Valamennyi átcsoportosulás és átfedés lesz, mert mosódik el a határvonal, de nem számít ha anyagilag net pozitívban jön ki a változtatás.Egyelőre úgy fest, a teljes termékportfólió duplázni fog magszámban. Mivel minden arányosan nő, nem igazán lesz fájó "felfalás". Megkockáztatom, hogy a duplázás utáni megnyújtott árpaletta átlag eladási ára (és a realizálható plusz profit) bőven kompenzálni fogja az éppen közel eső 1-1 termék mínuszát.
-
Samott
addikt
válasz
joysefke #22465 üzenetére
"A gémereknek ez a rétege most 9900K-t vesz, év végén pedig 9900KS-t fog venni, mert ezek egy reális tuning után még mindig mondjuk 2-3%-kal gyorsabbak lesznek játékokban mint a húzott 3800X-3900X-3950X."
Ezt amugy honnet tudjuk? Volt mar valami kiszivargott teszt? Eleve a 3800X-3900X-3950X sorozatnak kulonbozo eredmenyt illene elernie, nem?
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22453 üzenetére
A következő iterációnál az SMT4 lesz a nagy dobás. (Esetleg SMT3 )
Amivel kapcsolatban felvetődhetett a kérdés, hogy jó, de annak asztali környezetben mi értelme? A cpun számított raytracing esetleg lehet válasz rá.
És megmagyarázná, miért akarna valaki 16/64(48) cput a most vásárolt 16/32 helyett.Hogy mi.lesz a TR készletekkel? Hát nem tudom. A zen+ lapkák mentek 2700(X) néven $250-300-ért. Egy 16 magos TR $400-600-ért annak gyermekbetegségeivel együtt még mindig csalogató lehet valakinek, akinek 4ch kell.
Ahogy mondtam, én drágább 3950X-re számítottam. Az,.hogy."csak" ennyi két dologra utalhat: sok a kiszórandó szivárgó lapka, vagy az AMD nem csak a kirakatba szánta.Két megjegyzés:
- Szerintem lehet zen2+ is. Ott ellőhetik az 5GHz-et, apróbb javításokkal, amik még nem nyilvánvalók - pont mint a zen+ esetén. Úgy, hogy ez a felhozatal kap egy áresést - mint a zen+ esetén.- meglepődnék, ha előrántanák a kalapból a cpu raytracinget. Nyilván nem is nekik kéne ezt tenni, hanem szoftverfejlesztőknek.
Erre csupán az utalhat, hogy az eddigi konzoloknál az volt, hogy felesleges az erős cpu, mert majd mindent megoldanak gpun. Most meg 8-12 zen2* magos konzolokról beszélnek.Az amdnek érdeke lehet hosszútávon nyomatni a lécet 12 mag fölé, az Intel ringbusa ugyanis 10 mag fölé nem jól skálázódik. A mesh bus meg nem volt olyan jó a hagyományos gémingben.
Ezzel együtt persze lehet, hogy igazad van és nem jól átgondolt lépés, csupán vérszemet kaptak.
-
Oliverda
titán
válasz
joysefke #22455 üzenetére
Ezekkel nehéz lenne vitatkozni. A típusszámozás alapján nem tűnik egy túlságosan átgondolt, régóta fixált modellnek a 3950X. Vagy elgurult Santa Clarában valakinek a gyógyszere, vagy tudnak valamit, amit mi még nem, akár Intel oldalról, akár a TR jövőjéről.
Vagy azt képzelik, hogy mindenki így akar streamelni.
-
Petykemano
veterán
-
csatahajós
senior tag
válasz
joysefke #22357 üzenetére
Edit: bocs, közben látom már volt feljebb, annyi kiegészítéssel, h azóta confirmed.
Jön az a 16 magos holnap...: https://wccftech.com/amd-ryzen-9-3950x-4-7-ghz-cpu-leaked-worlds-first-16-core-gaming-chip/
-
joysefke
veterán
válasz
joysefke #22390 üzenetére
+1 Indok:
Az eddigi ZEN-ZEN+ tapasztalatai és amit eddig a ZEN2-höz közölt TDP és órajeladatokból láttunk az is ellentmond a "nem skálázódik jól, ezért több félig letiltott chiplettel indulunk versenybe akkor is ha kevesebb chiplet elegendő lenne" teóriának:
ZEN-ZEN+:
Jó kihozatal, masszív órajelfal.+100-200MHz jelentős válogatást igényelt, +300MHz pedig lehetetlen volt (turbón felül)
Nem véletlenül nem volt 2800X (pedig lebegtették): A gyártás végére és válogatással sem sikerült volna értelmes órajeltöbbletet kihozni a 2700X-hez képest. => helyette kijöttek az órajeloptimalizált Epycek.
(másrészt ez sem lett volna a 9900K-ellen elég)ZEN2:
A megadott órajel és TDP értékek alapján ugyanúgy órajelfal van. 3700X vs 3800X, 3600 vs 3600X.
Alig nagyobb órajelekhez határoztak meg +50% TDP-t.Jó, a TDP nem túl erős indikáció, mert annyit nem ér a TDP adat mint a bitek amelyek tárolják, de ez az eddigi tapasztalatokkal azért órajelfalat sejtet.
-
poci76
aktív tag
válasz
joysefke #22386 üzenetére
Pár hete volt hír, hogy 70% fölötti a kihozatal, azaz ennyiben működik mind a 8 mag.
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22386 üzenetére
Szerintem az, hogy hol termelődik a hő nem annyira apró techikai kérdés. Nyilván nem a 65W-os TDP esetén érdekes, hogy ugyanaz a hőmennyiség 1 vagy esetleg 2 chipletből származik-e.
De nyilván ez sem jelent többet 1-2-300Mhz-nél.
A L3$ sem nem 64MB, semnem 32MB. Valójában minden CCX-nek 16MB van. Tehát itt arról beszélünk, hogy 2x16MB van-e, vagy 4x16MB van-e. Valamint hogy 4c/16MB van-e, vagy 2c/16MB.
1 magnak mindenképpen csak 16MB áll rendelkezésére "teleszemetelni". De a multicore teljesítményben ennek lehet hozadéka, ha 1 szálra átlagosan 4MB cache jut 2MB helyett.Szerintem azt senki nem gondolja, hogy a 3700X vagy a 3800X ilyen lenne. De abban igazad van, hogy ha a dupla CCX használata inkább a multithread használatban segít, akkor arra ott a 3900X.
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #22375 üzenetére
ez érdekes, ezt most ajánlotta a youtube:
[Ryzen 3600 3 Cores Per CCX]ez ugyan nem biztos még, mivel a tesztprogramok (még) tévedhetnek, de ez alapján a 3600 2db 3 cpu-s ccxből áll.
ez két dolgot jelenthet (pontosabban hármat).
1. egy chipleten belül 2db 4cpus ccx van.. azaz a cpu csoportosítás annyi mint eddig.
2. 2 chiplet van egy tokozásban, mind kettőben 3-3 cpu aktiválva
+1. 2 ccx van egy cpuban, de mind kettőben 1-1 van aktiválva 3-3 cpumaggal ...a második, de akár a +1 variáció is, megerősítheti azt amit én mondtam még a 3700X kapcsán mint "sejtés"..
anno, igaz nem mostanában, de régen csináltak olyat, hogy egy-egy cpu paraméterei, az azonos jelölés ellenére megváltoztak. nem feltétlen "jó" irányba. pl. anno valamelyik K8 amd cpu esetén csinálták még, hogy jobb legyen a gyártási kihozatal, az talán az L2 időzítésén "lazítottak", így pár százalékot bizonyos tesztprogramokban "esett" a teljesítmény..
de most is, ha nem vési kőbe a felépítést, jöhet egy új stepping már más belső felosztással (ha már jobb a yield) ... de könnyen lehet, hogy a zen2 esetén sose lesz annyi jó (vagy elegendő jó) chip, hogy nagy mozgástér legyen. lehet a gyártási kapacitás lesz a korlát ez ügyben, így minden die fel lesz használva amit csak lehet... ezen max a zen3 segíthet majd.
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #22373 üzenetére
ES-ból sokféle létezhet(ett).
egyszerűen azért gondlom, mivel a legjobb chippek mennek Epicbe, mivel a profithányad ott lényegesen nagyobb, illetve így csökkenthető a selejt arány ha a 4magosra "sikeredett" példányt is felhasználják.
a 3700x és 3800x között pedig hatalmas a TDP különbség a nem annyira jelentős órajel különbség ellenére, még érdekesebb ha megnézzük a biztosan 2 chippes 3900x azonos TDP keretét és hasonló órajeleit...
persze erre akár magyarázat lehet egy esetlegesen "szigorúbb" boost szabályzás a 3700x esetében.. de inkább azt gondolnám, hogy a 3900xből kiindulva, kevesebb aktív cpumag/chip, kisebb órajelen engedné a beférést a 65Wba...
persze ez csak feltételezés most még a részemről amit a videó indított el mint gondolatmenet, hogy "fura a TDP felosztás"..
a másik amin gondolkodtam, vajon lesz Ryzen 3000 csak 4maggal (és ha igen mikor).. de ha jönne is, addig is lehet kiszórni a 4 magosra "sikerült" chippeket?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
joysefke #22347 üzenetére
> Lesznek helyzetek amikor limitálná a 16c32t RyZEN 3K-t
> a 3200MHz-es RAM sávszél és nem fogja azt hozni amit elvárnál 16db ZEN2 magtól.egy kis szerencsével jobb lesz a helyzet.
- a ZEN2 gyorsabb memóriákat támogat ( 4600+MHz )
- HA LESZ - akkor a PCIe4.0 mellé a CCIX támogatás sokat jelenthet.
Talán még az új AMD grafikus kártyák DDR6-os memóriáját is tudja írni és olvasni CPU.
https://en.wikichip.org/wiki/ccixSzerintem van (elméleti) esély, hogy az X570-ben is engedélyezik a CCIX-et, és ekkor igencsak értelmet nyer, hogy miért az EPYC I/O -die -ból készítették az X570-et.
Abu85:2019-03-25:" Mi van akkor, ha az AMD a HEDT szintre is engedélyezi a CCIX-et? Az érkező lapkákban elvileg benne van, egy szimpla döntés kérdése, hogy működni fog-e. Ha igen, akkor a Castle Peak a Navi társaként lesz igazán erős, hiszen ez lehet a legelső első asztali platform, amely memóriakoherens interfésszel köti be a dedikált grafikus vezérlőt a processzorba.
Akárhogy is lesz, nagy haszna a memóriakoherenciának nem feltétlenül a játékokban lesz, hanem inkább a professzionális alkalmazásokban, ami mondjuk pont a Castle Peak kódnevű fejlesztés elsődleges piaca. A játékok szempontjából az esetleges CCIX inkább a több GPU-t reformálhatja meg, hiszen memóriakoherens összeköttetéssel a rendszer legnagyobb korlátját, vagyis a rossz kialakítású memóriakialakítást lehet korrigálni, így a mostani szoftveres helyett hardveres hátteret kaphat a grafikus vezérlők összekötése."
https://prohardver.hu/hir/amd_navi_gpu_castle_peak_platform.htmlDe 10 nap múlva megtudjuk.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
joysefke #22357 üzenetére
Tökéletesen igazad van. Annyit fűtnék hozzá csak úgy érintőlegesen, hogy az AM4-es platform mainstream. Elsősorban szórakoztatásra van, ahol már a 12c24t is messze előremutató, amit alig egy fél marék játék ha kihasznál. Még arra is jó, hogy bizonyos munka-jellegű dolgokba belekóstoljon az ember. Ténylegesen munkára meg még a Threadripper is vanilla belépőszintnek, játékra/szórakotni meg egyenesen overkill, ha nem egy gépet akar az ember szétdobni 3-4 virtuálisra úgy, hogy még játszani is lehessen rajtuk.
-
csatahajós
senior tag
válasz
Utolsó nekirugaszkodás, mert majd úgyis kiderül, de:
"Technológiai szinten az szól ellene, hogy a 3700X-3800X-szel szemben ez nem lenne egy tiszta történet. Lesznek helyzetek amikor limitálná a 16c32t RyZEN 3K-t a 3200MHz-es RAM sévszél és nem fogja azt hozni amit elvárnál 16db ZEN2 magtól."
Miért, a 2990WX-et nem limitálta? mégis kiadták, pedig az majd 2k USD. Nem hiszem h pont ez fogná vissza őket. Itt ráadásul annyira nem kiélezett a dolog, mert most sokkal jobb a RAM support.
+Másrészt tartalékolni kell a puskaport, miért lőnék most el a muníciót amikor még a 12c24t is simán veri a 8c16t intelt? Hasonló áron a 3900X helyett 9900K-t vennél, de ha lenne 16c32t ZEN2 drágábban akkor már azt vennéd? Ennek hol lenne értelme?"
Igen, ez az egy amit én is írtam, de csak addig kell tartalékolni, amig az Intel válasza nem jön, ha jön egyáltalán. Tegnap bedobták az Ice Lake-et meg a full 5 gézás 9900-et, de ezek kb várhatóak is voltak (az előbbi mindenképpen, igaz az csak mobile chip, úgyhogy itt nem sok vizet zavar egyelőre). Ha lenne 16magos azt nem a 9900k helyett vennéd, hanem ahogy fent is írtam, a 9980XE vagy más HEDT helyett, féláron...ennek nagyon is lenne értelme.
"Harmadrészt ott van a 16c32t 2950x Threadripper. Annak az áránál többet nem tudnának elkérni, cserébe összezavarnák azt a pénzes enthusiast réteget aki ténylegesen kifizeti a 2950X+lap árát. Mindezt miért? A semmiért? A 2950X most is bőven jó ajánlat, miért vágna az AMD naki házon alul alá?"
Akcióban 820 USD az Amazonon, amúgy 900. A tippelt 800 USD-s pricetage ezért pontosan illik ide. Cserében kevesebb PCI-E (igaz gyorsabb) és csak 2 csatornás RAM. Ahogy írtam anno is volt 1st gen TRből 8 magos úgy hogy mellette volt AM4be is 8 magos és mégis működött 100 USD különbséggel.
"Negyedrészt mainstream desktop vonalon jelenleg nagyon kevesen tudnának bármit kezdeni 16db RAM sávszél limitált maggal. Értelmetlen ezzel összezavarni a népeket."
Még nem tudjuk, h mennyire lesz limitálva, meg milyen speciális esetekben. 2990WX sem mindenol szív ezzel, és elvileg itt sokkal jobb lett a mem kezelés.
"Az AMD elsősorban nem megalázni akarja az intelt, hanem eladani a portékáját, minél magasabb áron. A jelenleg bemutatott product stack olyan lesz, hogy nincsen olyan potenciális vásárló akit pont egy 16c32t RyZEN billentene intelről AMD felé. Akit a 12c24t ZEN2 nem győz meg a 9900K(S)(KW)-val szemben azt a 16c32t sem fogja meggyőzni.
Akinek jelenleg 16c kell az biztosan professzionális szoftverekkel dolgozik, tehát csak fizesse nyugodtan ki a quad channel és a komoly alaplap felárát és ne olcsójánoskodjon. Én az AMD helyében így állnék hozzá."
Most akkor pont magadnak mondasz ellent
. Ha minél magasabb áron akarja eladni a portékáját akkor az a 800 USD-s price point a 16 magosért tökéletesen ül, és arányosan 2X akkor mint a 3800X ára. Nem értem a logikád, illetve pont h a saját magad állítását cáfolod ezzel.
Megint csak azt tudom mondani, h a 2990WX-re is lehet ezeket felsorolni, h akit ez nem győz meg az vegyen azt, meg hogy akinek profi cucc kell az vegyen amazt, de ott is mégis meghúzták ugyanezt, nem látom, hogy miért ne tennék meg, főleg egy sokkal alacsonyabb price point-on, tehát még volumen is lehet ebből.
Ezzel az erővel akkor a 64 magos TR-t se lesz értelme kiadni mert az is sávszél limitált lesz az EPYC-hez képest... -
Fücsök007
őstag
válasz
Én is így látom, akinek nem elég 12 mag, annak ott a TR platform. Igazából 8 mag fölött csak mutatóba van 1-2 játék ami képes rendesen leterhelni minden magot. Amíg nem jönnek az új konzolokra a játékok, addig a még 6 magos ZEN2 procik is elég erősek magas frekin, kivéve az RTX 2080Ti-hez.
-
csatahajós
senior tag
válasz
joysefke #22325 üzenetére
"Ez befolyásolja a számozást és befolyásolja az árképzést is. Ezekkel az információkkal pedig nem rendelkeztek fél éve az garantált." - ezzel az infóval jó eséllyel már egy éve rendelkeztek
, a többit adom amiket leírtál, de ebben nincs is vita.
Azt ne feledd, h egy ilyen CPU design évekre nyúlik vissza, nem hónapokra, itt maximum az órajel volt még kérdéses, de már a CES demónál látszott, hogy azzal sincs nagy gond.
Szimulátorokkal, kémkedéssel stb. azért elég jól tudják egymásról is, hogy kinek mi van a kezében adott időben, és ezt nem 1-2 hónapra előre látják (ezt Fiery-től tudom).Itt ráadásul a versenytárs aktuális csúcs-terméke (9900K) is piacon volt már 2018Q4-ben, tehát még csak jósolni se nagyon kellett.
Na de so much about this, kicsitm ár OT ez.
-
csatahajós
senior tag
válasz
joysefke #22314 üzenetére
Internally értettem, egész biztos, hogy a marketing részleg azért addigra már tudta, hogy kb milyen performanszra lehet számítani a végleges terméktől (kb 4 hónappal ezelőttről beszélünk...) és nyilván belsőleg volt egy előzetesen felépített marketing stratégia már.
Persze ettől még hülyeség volt az Adored leak, de az akkori szitu alapján igaz is lehetett akár (még egyszer mondom csak a termék nevekre és pozícionálásra gondolok).
-
csatahajós
senior tag
válasz
joysefke #22313 üzenetére
Tudom, én ugyanezt mondom, arra reflektáltam, hogy pont ugyanez a helyzet a 16 magossal is, mint a TR-rel. Sok oka lehet a csúszásnak, de miért ne adnának ki egy jól jövedelmező csúcs terméket, amikor a konkurencia a kanyarban sincs és simán kérhetnek érte 800-900 vagy akár még 1k USD-t is, a TRnek még így is marad tér felfelé, a 2-es szériás csúcs TR is 2k USD (és nincs kőbe vésve, hogy nem lehet 16 magos TR, az első generációnál is volt 8 magos úgy hogy AM4be is az volt a csúcs)....
#22316: miért fulladna ki ne viccelj? Csak amikről pletyka szinten hallani, már abban is rengeteg lehetőség van (2 helyett 4 thread per core, L4 cache HBM-ből, stb stb) és nem zárható ki, hogy IPC-ben is tudnak még tovább erősödni, ha nem is ennyit egy lépésre mint most. Amenynire Lisa Su mondta, Zen 4-ig (nem Ryzen, hanem ZEN) megvannak a tervek és nagyjából tudják hozni ezt a generációs ugrást minden lépcsőnél. Eddig amióta Lisa van a kormánynál bejött amiket ígért, 95%-ban....
Jah és ami a gyártástechnológiát illeti, ott is pariban lehetnek. Szerintem amit Linus mond a videóban, hogy a jelenleg tudható infok alapján legalább 2021-ig biztosított az AMD fölénye nehéz elvitatni mostmár a tények ismeretében. És ez elsősorban a szerver fronton fog nagyon fájni az Intelnek, a desktop mint tudjuk azért másodlagos (vagy harmadlagos ha a laptop piacot is veszem).
Persze nem kell temetni az Intelt, sőt az agyelszívás amit mostanában csinálatak azért előrevetíti, hogy a birodalom keményen vissza fog vágni 2021-22 körül, de addig az ilyen i9-9900KFC-kel inkább csak égetik magukat.
Totál off topic: tudom nyelvészkedés stb, de itt a topikban is tök sokan használják a desktop gépekre a PC kifejezést és a laptop/notebook-ot a mobil gépekre. Szvsz a PC még mindig Personal Computert jelent, amibe beletartozik mindkét kategória, nemde?
-
Oliverda
titán
válasz
joysefke #22299 üzenetére
"Ezen felül azt is mondtam, hogy nem lesz 16 magos RyZEN 3xxx indulásnál és szerintem még később sem nagyon."
A 12 magra sem számítottál, de ez már részletkérdés.
-
S_x96x_S
addikt
-
S_x96x_S
addikt
válasz
joysefke #22162 üzenetére
>Legalább fél tucat hard fact van ami az Adored féle agymenés ellen szól.
Most a Bizgram árlistájáról van szó. Válaszd le kérlek az Adored-es infót.
Sorold fel a a legalább 6 pontos hard fact listádat a bizgram listája ellen.>Kb jó a példa, ha azt mondom, hogy nem kell ismernem egy matematikai tétel helyes
>bizonyítását ahhoz, hogy egy rossz bizonyításról el tudjam dönteni, hogy az hibás.it az evolució törvényei igazak. A bizonyítás nem lényeges - az eredmény számít.
Survivorship bias a normál állapotÉs
- a Bizgram egyszer már bizonyított. ( INTEL leak )
- valószínüleg válaszol az üzleti megkesesésekre ( 10 hetes időd adott ) de ezt azért lehet ellenörizni.Ez éppen annyira elég, hogy ne lehessen teljesen lesöpörni - mint ahogy te szeretnéd.
persze annyira nem is elég, hogy rátegyek 10 millió Ft-ot tétnek.de ha annyira biztos vagy 1000 Ft-ot - feltennék a te 6e Ft-od ellen - ( ha már "6 hard factod" van )
a vesztes valami jótékonysági gyerekalapba fizeti be az összeget ... -
S_x96x_S
addikt
válasz
joysefke #22159 üzenetére
>A kérdés az, hogy a szingapúri lista több-e mint egy "educated guess". Szinte biztos hogy nem.
pörög tovább ..
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/ax7ztb/just_received_a_reply_from_bizrate_610_weeks_from/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Fúziós energiát vásárol a Google
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Apple asztali gépek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Viccrovat
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest