- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Oliverda #23231 üzenetére
Nem életbe vágó, de elég ciki, hogy AMD mindig utolsó az ilyenek támogatásában. Tiger Lake már most tudja.
2400G-m viszi szépen procierőből a 4K AV1-et youtube-on, szóval gyakorlati jelentősége nem sok, nekem a tudat miatt lenne fontos. Egy 2021-ben vásárolt, alapvetően multimédiára szánt APU vigye már a terjedő formátumot is. Anno szintén nem életbe vágó, de elég bosszantó volt, hogy az A8-7600 vásárlása után a yt elég hamar átállt VP9-re, ezzel annyi is lett a hw gyorsításnak. -
válasz
Oliverda #23193 üzenetére
Tehát akkor CEO-nak nincs semmi hatalma?
Kb így értetted te félre, amit írtam, elég nehéz így bármi érdemi kommunikációt összehozni.
Utólag könnyű okosnak lenni. Ha tudták volna, hogy a Bulldozer ekkora kalap kakkanat lesz, akkor talán esetleg lenyelték volna a békát, s belementek volna valamilyen NV-s összeolvadásba, nem szopatták volna meg magukat pénzügyileg az ATI-val. De ugye nem volt kristálygömbjük.
-
Z_A_P
addikt
válasz
Egyébként az NV már hónapok óta többet ér, mint az Intel+AMD együtt,
Mintha ez bármit jelentene manapság...
Nezd meg a vicc Tesla nevű céget, mit ér?
P/E es P/S, valamint a growth, es persze a hit. Ezek lennének mervadok. De ott a sok robinhood-os "befekteto". Es persze a CB-k elkepeszto amokfutasai...
Mindegy offtopic.
Csak a tőzsde kb semmit sem jelent manapság, teljesen elszakadt a realitásoktol. -
joysefke
veterán
válasz
Egyébként az NV már hónapok óta többet ér, mint az Intel+AMD együtt, úgyhogy valszeg JH sem bánja túlzottan, hogy elmaradt az összeborulás.
Az AMD majdnem csődje és az intel mostani szenvedése is rossz üzleti döntések következménye. Ilyenből az nV-nek nem nagyon volt az elmúlt 20 évben (legalábbis olyan horderejű nem, mint amelyek az AMD-nél voltak) ami elsősorban Jensen érdeme.elég mókás azt feltételezni, hogy Jensen nem csinálta voltna jobban mint a Lisa előtti AMD CEO-k vagy Krzanich az intelnél. Ha másért nem, legalább a "reality check"-ért felelt volna az AMD-nél, hogy ne lifisz-lufusz marketing hanem eladható technológiákba invesztáljanak.
-
válasz
Oliverda #23191 üzenetére
Nyilván, ahogy a NV sem Jensen tulajdona. De ő vezeti. Ha ő lett volna az AMD-NV összeolvadmány feje, akkor az elég komoly hatalom az AMD felett, ilyen értelemben az övé. Persze, a csapnivaló CEO-k után bármi jobb, sőt, Jensen konkrétan igen jó CEO, csak hát az nem összeolvadás, hanem effektíve beolvadás, ha az egyik cég CEO-ja lemond a másik javára, ahelyett hogy egy közös vezetőt választanának vagy két vezetés kooperálna valamilyen módon.
-
válasz
Oliverda #23184 üzenetére
Ez a kérdés, hogy mit mondanak a befektetőknek / nekünk, hogy de mijjért kell nekik a Xilinx.
Én az ok-okozati viszonyt pont fordítottan látom. Az APU vonalat pont azért "erőltették", mert tudták hogy gyengék CPU-ban, ezért abból dolgoztak, amijük volt. A Bulldozerbe raktak rendesen, csak hát ott valami nagyon félrement és egy kalap kaki lett. Emiatt ahogy kijött a Bulldozer, elkezdték tervezni a Zent, addig meg a felszínen nem volt más választásuk: nyomták tovább az fusiont. Ami PC-n nem jött be, de a konzoloknál viszont nagyon.
-
-
Tyrel
őstag
válasz
Oliverda #23169 üzenetére
Jó AMD-s szokáshoz híven úgy sem fogunk olyan teszteket látni amikből kiderül a valós teljesítmény, csak pár best-case-scneario-t... Kb. a megjelenési dátum és az ár az, ami most kiderülhet ill. érdekes lehet, a sebességről sztem csak annyit fogunk megtudni, hogy gyors.
Engem viszont főleg az érdekelne, hogy nagyobb tesztoldalak (pl. Gamer's Nexus) vajon rendelkeznek-e már tesztpéldányokkal, és ha igen akkor az ő NDA-juk mikor oldódik fel?...
Meg még abban reménykedek, hogy a B450-re adnak egy frissebb hivatalos álláspontot, hogy most akkor menni fog vagy nem, vagy min múlik majd...
-
Mumee
őstag
-
Mumee
őstag
válasz
Oliverda #23137 üzenetére
[link]
3000 CL16 -> 3800 CL16 +10% és ez még mindig nem dual rank.
Ez már elég régi teszt a dual rank-ra, de hirtelen nem találtam mást.
[link]
Tévedtem találtam frissebbet. Ebben van 3200 dual rank is mutatónak.
Logikusan a legnagyobb fps-t egy 3800mhz szinkron FCLK CL14 hozna dual rank memóriával. (Nálam 3733mhz CL14 dual rank fut épp)
[link]Logikusan nem 20-30-50%-okról beszélünk, csak 3-10%-okról, de ki a kicsit nem becsüli...
Illetve minfps-re több hatása van, mint az avg-re. -
huskydog17
addikt
válasz
Oliverda #23083 üzenetére
Na igen, kicsivel ugye lassabbak a visszafogott TDP miatt, továbbá magasabb árat rakhatnák rá, mert ezek Pro változatok, azaz üzleti modellek.
Csak nekem erősnek tűnik, hogy egy 350 eurós csomagból 225-öt csak a CPU tesz ki (4650G), illetve egy 531 eurós csomagból 350 a CPU.
Mindenesetre ezt nem nekünk konzumer végfelhasználóknak szánják/szánták. Irodai gépekbe ezek tökéletesek.
#23084 Kelleret: AMD-t kérdezd, hogy miért döntöttek így. Feltételezem a korábbi APU-k a konzumer kiskereskedelmi piacon nem nagyon taroltak, ezért az újat már el se indítják ott.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Oliverda #23053 üzenetére
varjuk meg azert a zen3-at 7 nanon
meg itt azert 4 mag vs 8 mag van, ami elsore mindenki ravagna, hogy a 8 mag jobb, de lehet azon a TDP keretnel nagyon nem mindegy* (a ket ryzen 1.8-2.0 GHz, az intel 2.8 GHz), hulyen hangzik de lehet a 4300u kozelebb lenne (2.7GHz base)**.*Multi core tesztnel latszik, hogy mindegy, hogy 4 vagy 8, a TDP miatt ugyanannyi a vegeredmeny.
szerk:
**nem, ha jol latom az sokkal rosszabb. -
Fücsök007
őstag
válasz
Oliverda #23047 üzenetére
Nem tudom az új változat hány tranzisztorból fog állni a régihez képest, de mindenképpen egyerűbb és olcsóbb a gyártása az APU-nak így mint RDNA IGP-vel, ez volt a fontosabb, nem a maximális Tflop elérése. DDR4 miatt 12CU-s Renoir IGP fölött már korlátoz a memória sávszélesség is, ez a másik ok. Asztali vonalon nem tudom hány CU egység lesz a plafon, de mobil vonalon tesztelnek 12CU-s változatot is.
-
Simid
senior tag
válasz
Oliverda #23027 üzenetére
Május 28-án volt az amit Petykemano is idézett és volt Bank of Amerika Conferens június 2-án. A hivatkozott prezit június 5-én tették közzé.
Ami még nekem feltünt ebben, hogy bár a Zen4 és külön a Genoa is 5nm-re van jelezve, a Ryzen 5000 szériáról nincs szó. Szóval elképzelhető, hogy a Vermeer után tényleg lesz még egy 7nm-es széria (Zen3+?, Raphael?) és csak később jön le asztalira a Zen4. Ha kevés a kapacitás vagy nagy az igény a Genoa-ra akkor lehet beáldozzák az asztali szériát, illetve az is lehet, hogy párhuzamosan akarnak egy DDR4 és DDR5 platformot futtatni desktopon, hogy fokozatosabb legyen az átállás.
-
Petykemano
veterán
válasz
Oliverda #23027 üzenetére
At today's Bernstein Strategic Decisions Conference AMD CEO Lisa Su responded to a question about the report, saying, "I think 5nm is an important node, and one that we will use quite heavily in our roadmap. I'm not ready to talk about timing yet, but I will say that Zen 4 is deep in design, and we are very collaborative with TSMC. The way to think about it is, the process nodes usually start with mobile, and mobile is usually a simpler process from the standpoint of the performance it is trying to get. [..] 5nm will be important for Zen 4, as well as our GPU roadmap, will be using 5nm, but we'll talk about timing as we get a little bit closer."
[link]
(De tegyük hozzá, Lisa nagyon ügyesen tudja forgatni a szavakat) -
Simid
senior tag
válasz
Oliverda #23025 üzenetére
Nem is az volt a lényeg, hogy valami új info van erről, hanem éppen az, hogy minden marad az eredeti tervek szerint. A prezentációt (illetve az említett slideot) június 2-án újra bemutatta az AMD egy hivatalos eseményen. Befektetők/hitelezők esetében nehezen elképzelhető, hogy direkt hamis infokat közölnek, szóval ezt vehetjük cáfolatnak is.
TESCO-Zsömle:
Hát nekem az az ARM chip is nagyon kamunak tűnik. Viszont Lisa Su közvetve reagált később az 5nm+ pletykára.“I think 5nm is an important node, and one that we will use quite heavily in our roadmap. I’m not ready to talk about timing yet, but I will say that Zen 4 is deep in design, and we are very collaborative with TSMC,”
“The way to think about it is, the process nodes usually start with mobile, and mobile is usually a simpler process from the standpoint of the performance it is trying to get,”
“5nm will be important for Zen 4, as well as our GPU roadmap, will be using 5nm, but we’ll talk about timing as we get a little bit closer,”
Ezzel végülis a mobil chip lehetőségét nem zárta ki. Az RDNA2 és a ZEN3, ZEN4 esetében viszont marad az eredeti utiterv.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Oliverda #23008 üzenetére
Érdekes lépés lenne. De van benne ráció. Így ki tudnák húzni könnyebben a DDR5-re váltásig. Bár szvsz még az idei évre nem kellene elengedni a gyeplőt. Az ünnepi szezonra nagyot szólna egy minden tekintetben csúcs CPU. Vagy a recesszió és a konzolok startja miatt ezt elengedték :/
-
-
paprobert
őstag
válasz
Oliverda #22948 üzenetére
A #22935-ben található linked 2016-os, és 1 SoC-et feltételez.
Tehát az a modell tökéletesen leírja, hogy mennyibe került az Apple-nek a 2018-as Iphone SoC 7nm-es dizájnja.Minden más ami ez után jön, töredék árba kerül, majdhogynem "ingyen" van. Az IPQ már megvan, Arch már megvan, Software már megvan, a verifikáció nagy része is megvan.
Marad a Validation, a Prototype, a Physical, + a wafer ár.Tekintve, hogy a 7nm mostanában lép be a matured korszakába, felesleges ilyen régi adatokat hozni, mert egyszerűen out of date. Az AMD 7nm-es portfóliójára vonatkozóan pedig különösen az.
-
joysefke
veterán
válasz
Oliverda #22935 üzenetére
Brutális pénz.
És relative kis (AMD-féle) piaci részesedés mellett könnyen dominálhat az egyszeri tőkeköltség -amit ráadásul jó előre kell kifizetni- a chipek gyártási költségével szemben.
Könnyen téves lehet az a gondolatmenet, hogy "50$-ért gyártunk egy CPU-t, eladjuk 100$-ért mekkora haszon lesz abból".
Elképzelhető, hogy az anyagi sikernek szükséges feltétele lesz, hogy az upper/high-end end laptopok piacán komoly (20%+ ???) részesedést kell szerezniük erős marzs mellett.
Ez pedig nem csak az AMD-n és nem csak az AMD termékein múlik. Ráadásul, ha valahol akkor itt az intel igen erős (piactorzító) pozícióban van és ráadásul az elérhető legjobb technológiái (mobil 10nm) ide fognak jönni először.
Az intelnek beleférnek 200-300M$-os bukták, az AMD-nek nem...
-
HookR
addikt
válasz
Oliverda #22914 üzenetére
Részemről lenne rá igény. A nosztalgikus érzésektől fűtött játszhatnék csak alkalmanként kerít hatalmába, az idő nagy részében elegendő az iGPU. Arra az időre, amikor bepattint az ember egy combosabb dVGA-t, kellene az ehhez méltóan erősebb CPU rész is.
Hogy az iGPU rész nincs érdemben fejlesztve, abba már beletörődtem. A korszerűsített multimédiás rész és megnövelt CPU magszám viszont az abszolut minimum elvárás egy következő generációs APU-val szemben, hogy legyen értelme az R5 2400G-ról feljebb lépni. Olybá tűnik, már annak örülhetünk, ha ezt legalább a legerősebb asztali változat épphogy megugorja a valószínűsíthető 6/12-es magszámmal. -
Simid
senior tag
válasz
Oliverda #22898 üzenetére
Te tudsz olyan roadmapről amin rajta van Zen4 meg a Zen5? Amít írtál amúgy logikusnak tűnik a TSMC fejlesztési terveit nézve, de például Abu máshogy tudja.
" Mivel az alapot leváltani mindig is kockázatos, így a Zen 4 mag inkább a Zen 3 optimalizálása lesz, továbbá marad a 7 nm-es EUV-s node is a CPU chipletekre vonatkozóan. "
És ebben is van logika. Lehet, hogy az AMD szemszögéből 5nm-re csak akkor éri meg váltani, ha az Apple már továbblépett a következő node-ra és ezért elegendő gyártókapacitás áll rendelkezésükre. Úgy néz ki 2021 vége előtt nem lesz riválisa még a Rome-nak sem nem hogy az utána következőknek, így lehet érdems maradniuk a jól bevált 7nanón cserébe a magasabb volumenért.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Oliverda #22858 üzenetére
Úgy tudom tervben volt az SMT4, de elvetették azóta, szerintem ezért hivatkoznak még rá. Sok esetben a túl sok(3 vagy 4) szál vetélkedik a processzormagok egyes erőforrásain, így lelassítják a feldolgozást. A gyakorlatban 2 szál/mag fölött csak nagyon kevés speciális program tud hatékonyan működni. A mezei felhasználónak nem hoz előnyt.
-
Petykemano
veterán
válasz
Oliverda #22761 üzenetére
$25m bónusz
Felmarkolja és megy, vagy marad? -
Petykemano
veterán
válasz
Oliverda #22771 üzenetére
"először volt a mainframe az IBM dominanciájával, aztán jött a miniszámítógép, melynek a meghatározó cége a DEC volt, majd a harmadik hullámban érkezett a Sun és az Apollo által uralt munkaállomás, aztán a PC, most pedig jön a mobilarchitektúra"
Ezek nem mind egyre kisebb és kisebb architektúrák voltak - legalábbis kezdetben?
Coreteks készített nemrégiben egy videót, amiben épp azt taglalta, hogy egy kisebb lapka (kisebb architektúra) általában mind méret, de főleg jelentős mértékben energiahatékonyabban képes egységnyi feladatot végrehajtani. Persze nem gyorsabban.
Tulajdonképpen az Intel a Knights sorozattal - manycore atom - pont ezt szándékozta volna kiaknázni.
A lakefieldben 4 atom mag és 1 sunny cove fog debütálni (egyszer)
Kiváncsi vagyok, a szerverekben meg fog-e jelenni ez a big.LITTLE koncepció. -
joysefke
veterán
válasz
Oliverda #22758 üzenetére
Érdemes lenne feleleveníteni az eseményeket. Akkor kb. olyan pácban volt az Intel mint most. Zsákutcába futott Netburst uarch gyártástechnológia bakikkal tarkítva. Hasonló volt a probléma a 90 nanométerükkel mint most a 10-zel:
Emlékszem mintha tegnap lett volna, talán még a linkelt HWSW-s cikkeket is olvastam anno.
Egyszerűen arról van szó, hogy az intel pozíciójával szembeni fenyegetéseket máshogy súlyozom:
Intel oldalán korábban nem volt tartós gyártástechnológiai hátrány, sőt szinte mindig fél-egy (majd később még több) lépés előnyben voltak. Én nagyon súlyosnak látom a gyt előny hártrányba fordulását. ugyanígy az a tény, hogy most már másoknak is van komoly gyártókapacitása az aktuális legfejlettebb processzel az nagyon komoly hosszú távú fenyegetés.
Az intel a 2000-es évek óta nagyobb és erősebb lett, de ugyanezen az iparágban megjelentek olyan új szereplők akik szinte ugyanakkorák és nagyságrendileg ugyanannyi erőforrással tudnak dolgozni (TSMC, Samsung) egy esetleges buktát pedig tudnak kereszt-finanszírozni egy az intel számára elérhetetlennek tűnő piacról, piacokról.
A másik pedig az, hogy korábban írtam, a vásárlókörükben olyan erőközpont jött létre (Cloud szolgáltatók) amire korábban nem volt példa ráadásul az ő üzleti modelljük sikeressége és úgy általában a növekedési potenciáljuk részben hozzá van kötve ahhoz, hogy milyen hardvert kapnak.
Ezek az új körülmények/kitettségek hosszú távú stratégiai fenyegetések az intel számára és nem lehet összekeverni taktikai bakikkal.
Ami forgatókönyveket én elképzelhetőnek tartok. Nem mondom, hogy megtörténik mind, de szerintem bőven elképzelhető:
1, Cloud
Ha az AMD a ZEN2-3 rohammal elérni a 20-30%-ot a nagy cloudoknál és ott bizonyít, akkor ezek saját hosszú távú érdekükben dönthetnek úgy, hogy a jövőben egyetlen processzor beszállítót (khm intel) sem hagynak a saját infrastruktúrájukban mondjuk 2/3 részesedés fölé menni, hogy egyrészt megakadályozzák a zsarolás és a számukra fenntarthatatlan beszerzési árak kockázatát másrészt mindig tudják az ajánlatokat versenyeztetni.
Még ha az AMD ajánlat pár év múlva technológiailag egy picit gyengébb lenne, az ármérséklő hatása és a plusz garancia amit a jelenléte nyújt elég lehet hogy megérje őket versenyben tartani. Túléltek ők már hurka-gyurka konzol SoC-okon is, ehhez képest a cloud piac egy szelete habzsi-dőzsi lenne.
1.1, Cloud+1
Mindig van egy következő killer feature ami még csak ezért nem tudott bevetésre kerülni, mert a számítási igénye olyan magas, hogy az aktuális hardveren futtatva még nem rentábilis. Amikor rentábilissé válik akkor bevetik és megint megvan 1-2 évre a felfutás motorja amire ugranak a felhasználók és termeli a bevételt.
A számítási teljesítmény kiszámítható növeléséhez pedig nyilván nem az kell, hogy az egyetlen gyártó pipettával csepegtesse a fejlesztéseket.
2, Google
A cloudon belül is szerintem a Google helyzete az AMD számára speciális. Minden egyes dollár amit a Google az AMD-nél költ el, a TSMC-n keresztül közvetve a saját partnereit erősíti, hiszen a pénz visszafolyik az ARM SoC-ok gyártására is használt technológiákba. Olcsóbb ARM SoC => több telefon eladás, gyorsabb csereciklus, újabb Android verziók magasabb aránya stb.
3, TSMC, Samsung
A TSMC üzleti modellje jelenleg annyi, hogy mások hozzák a designt, ők pedig hatékonyan legyártják. Ameddig nem lehet tudni, hogy a ZEN-ből lesz-e valami komoly, ezt nyilván nem rúgják fel és feleslegesen nem kockáztatnak.
Egy olyan helyzet viszont, ahol a TSMC által gyártott ZEN(n+1) elér egy komoly részesedést az x86 piacon, én úgy gondolom hogy erősen motiválná a TSMC-t, hogy beszálljon a next gen ZEN-ek designjának finanszírozásába, ezáltal biztosítva saját piacát illetve nyilván biztosítana egy jóval magasabb marzsot is a kockázatokért cserébe.
Az AMD számára még mindig sokkal jobb buli lemondani a marzs egy részéről a partner számára cserébe a részben megfinanszírozott és ezért kiszámíthatóbb fejlesztésért mintsem lemondani a piac jelentős részéről a konkurens számára, mert éppen nem volt pénzük egy jó designra.
És fordítva: A TSMC számára a mobil SoC-ok piacán egyértelműen látszik a termékenkénti egységár illetve a részesedés plafonja is. Az x86 pedig egy új meghódítható terület ahol a nulla körüli részesedésükről ha felmennek tartós 30-40%-ra az számukra óriási plusz forgalom lenne. Az x86 DC termékek ára pedig más dimenzió mint egy éppen aktuális mobil SoC. Ha vérszagot éreznek, nem hiszem, hogy hagynák hogy az x86-os térnyerés azon ússzon el, hogy az AMD-nek éppen nem volt évi párszázmilliója versenyképes fejlesztésre.
A TSMC-nek minimális a kitettsége az intel irányába, a hátországuk az intel számára bevehetetlen, szerintem bolondok lennének legalább egy kicsit nem bepróbálkozni.
Samu:
Amit leírtam a TSMC-vel kapcsolatban az szerintem a Samura hatványozottan áll, persze egy AMD-Samsung kapcsolatnak előfeltétele, hogy az egyik következő ZEN design a Samunál legyen gyártva.
Nem hiszem, hogy nagy lenne a motiváció, de egy Samsung által gyártott x86 ZEN, ahol a Samsung a design finanszírozásában is részt vett és ennek megfelelően a profitból is érdemben részesül beszállási pont lehet a Samsungnak az x86-os kütyük és szerverek világába érdemi haszonkulcs mellett (intel alapon ez utóbbi nem tud teljesülni).
Tehát a lényeg szerintem az, hogy az x86 jövőjét erősen alakíthatják az egyes új, az intellel összemérhető nagyságú (vagy nagyobb) szereplők. A meccs még messze nincsen lejátszva és egy tartós 30%- körüli intel konkurens részesedést én könnyen elképzelhetőnek tartok. És ez az intel konkurens nem biztos, hogy egy teljesen önálló AMD lesz, hanem könnyen lehet, hogy egy erősebb partner által zsinóron rángatott AMD akik bérgyártják a designt és x86-os liszencet adnak a fab számára.
-
joysefke
veterán
válasz
Oliverda #22749 üzenetére
Talán így lesz. Mindenesetre sok minden lehetséges, emberi szempontok is befolyásolják a döntést és tucatnyi egyéb változó amelyekről nekünk nincsen tudomásunk.
Én például ha váltani szeretnék, akkor a helyében inkább az Intelt CEO pozíciót céloznám be. Az is nyitva van és fel mernék tenni rá egy korsó sört, hogy az inteltől már meg is keresték, hátha elvállalja /ezt persze mostanában nem tudjuk meg/.
Pénz, presztízs stb ott is van annyi mint az IBM-nél, azzal a különbséggel, hogy az Intel üzleti területeit/ kapcsolatait tekintve sokkal aktuálisabb és relevánsabb tapasztalata van, mint ha az IBM-hez menne CEO-nak. Én az intel pályára (vissza)állítására sokkal nagyobb esélyt adok mint hogy ugyanez az attrakció az IBM-mel sikerüljön.
Talán belátta, hogy tótágast is állhatnak napi 8 órában, akkor sem lesz soha akkora piaci részesedésük mint most az Intelnek.
Úgy érted 90+% minden fronton? Valószínűleg nem lesz soha. 20-40-50-60 ezek is nagyon szép milestone-ok lesznek, ha az AMD eljut oda (valaha).
Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy jósolgatni huzamosabb időre előre nem lehet a tech iparban.
Megingathatatlan pozícióval rendelkező góliátok tűntek el olyan gyorsan hogy fel sem eszméltünk, mások pedig gombaként nőttek egészen más üzleti modellel oda ahol most vannak (és ahol éppen megingathatatlannak hisszük őket).
Egy ilyen világban simán benne van a pakliban, hogy az AMD elér egy olyan pozícióba, ahol a cache flow nem korlátozza a core-termékek fejlesztését és piacra dobását. Magyarul ahol újra nyitott lesz a verseny.
Már az A64- Opteron korszakban is volt egy szép menetelése a cégnek egy a mainál sokkal-sokkal erősebb intellel szemben. azóta pedig a piac is átalakult az intel pozíciói pedig rengeteget gyengültek (persze még így is nagyon-nagyon erősek).
Intel 10 éve vs Intel most:
10 éve:
-(1) Gyártástechnológia megkérdőjelezhetetlen elsősége amely még a gyengébb designokat is kihozta legalább egál közelébe (P3 vs Athlon), Prescott
-(2) Konkurenshez képest korlátlan gyártási kapacitás, olyan hogy ellátási nehézségek az kb ismeretlen volt.
-(3) Szerver oldalon ők fújták a passzát szelet, az összes partnerükkel szemben aránytalan volt az erőfölényük, legtöbbjük tökét (Dell, HP) vasmarokkal fogták.
Most:
-(1)
Technológiában a TSMC és a Samsung legalább utolérték, a helyzet pedig (az intel szemszögéből) romlani fog. Semmi jele, hogy a TSMC elkezdeni lassítani a következő pár évben vagy hogy azok a pénzcsapok (mobil SoC-ok tengere) amelyek a TSMC technológiai fejlesztéseit finanszírozzák elapadnának.Ha valaki kihoz egy jó designt és teríteni is tudja a célpiacon, akkor annak a sikere az eddigiek alapján nem a TSMC-n és a Samsungon fog múlni. Korábban a GloFo bénázásai akkor is kifogták volna az AMD vitorlájából a szelet, ha a Bulldózer meg Llano helyett történetesen valami épkézlábat hoztak volna ki.
Apple - Qualcomm - AMD - Samsung ezek mind bebizonyították, hogy tudnak chipet tervezni (a saját célpiacukra). Onnantól kezdve hogy az intellel egyenértékű gyártástechnológia és kapacitás rendelkezésre áll, az intelnek már nem lesz opció az, hogy Prescott minőségű designokkal versengjen a jobb gyártástechnológiára támaszkodva.
-(2) Itt egyértelműen átfordulóban a mérleg nyelve, ráadásul -mint följebb írtam- a mobil SoC-ok dömpingje ami finanszírozza a kapacitásbővítést és fejlesztéseket egyértelműen marad a TSMC/Samsungnál. Minden egyes hurka-gyurka ARM SoC ami legördül a TSMC-nél részben keresztfinanszírozza a TSMC-nek az x86 designok számára is elérhető fejlesztéseit és kapacitását.
Ráadásul a TSMC/Samsung / (kínai dzsunkagyárak) / AMD egy lényegesen alacsonyabb költségstruktúrára rendezkedtek be.
-(3) A régi szervergyártó partnereket többé-kevésbé továbbra vasmarokkal tudja irányítani az intel, ezzel kordában tarthatja az AMD-re épülő szerver platform kínálat egy részét, de az utóbbi 10-15 évben a cloud irányzatnak hála olyan szereplők nőttek ki a földből mint az Azure, Google cloud, Amazon cloud (meg még fél tucat másik).
Holmi Dell meg HP összeszerelő üzemekkel szemben a Googlet, Microsoftot, Amazont nehéz erőfölénnyel / kedvezménymegvonással elnyomni és 1-1 pénzeskofferral meggyőzni, hogy nekik mi a jó.
Teljesen más a Cloud üzleti modell, az itt felsoroltak a szolgáltatásból élnek, nem egyszerűen rárakják a beszerzési árra a százalékukat "aztán jólvan". a cloud szolgáltató által elérhető megtérülés pedig nagyon erősen hozzá van kötve a vashoz amin szolgáltatnak, főleg annak beszerzési és szupport árához illetve fogyasztásához.
Ők sokkal kevésbé engedhetik meg, hogy valamely főkomponens (CPU) tekintetében egyetlen lehetséges beszállítóra támaszkodjanak, aki előbb-utóbb nyilván annyiért csepegteti az árút, hogy a haszon jelentős részét kiszedné a zsebükből.
Ha az AMD elég jó, akkor a nagy cloud szolgáltatóknak elemi érdeke, hogy két vasat tartsanak a tűzben és ne engedjék, hogy a beszállítójuk a kiépített monopóliumjára építve zsarolni tudja őket. Ezen szereplők megjelenése lényeges változás a 10-15 évvel ezelőtti szituációhoz képest. (korábban is voltak tervek pld a Googletól egy második hardverláb kiépítésére ARM alapon. Most hogy van második x86 opció, kapni fognak az alkalmon, ebben biztos vagyok )
____
A növekedés nagy része lepörgött
Egyrészt nem tudhatod, másrészt kicsit azt érzem, hogy feltételezed, a piaci növekedés szépen lassan fokozatosan fog történni, kb mint desktopon a RyZEN 1-1+.
Ez utóbbiban én nem hiszek. a konzervatívabb szerver( CPU-) piacban ahol a ZEN1 minden jósága ellenére csupán pár százalékot ért el, szerintem benne van a robbanás lehetősége egy későbbi (ZEN2-3?) termékkel. Addig vihar előtti csend van.
Ez nem egyedi jelenség. A siker összetevői szépen egymás után a helyükre kerülnek (sebesség - fogyasztás - platform - bizalom - biztonság), a csomag elér egy kritikus tömeget és utána a vihar előtti csend fényében érthetetlen sebességgel kezd el terjedni a piacon.
Lehet, hogy így lesz, lehet hogy nem, de hogy ez nincsen még teljesen lejátszva az biztos.
___
Nem temetem az intelt, nagyon erősek a pozíciói és összességében még mindig jobb lapjai vannak mint az AMD-nek, de hogy nem rendelkezik azzal a 10 évvel ezelőtti megingathatatlan beágyazottsággal az bizonyos.
A fentiek technológia dolgok mellett szvsz megváltozhatott az intelen belül a munkavállalói, vezetői légkör is.
-(1) x86-on kívül semmi nem jön be
-(2) x86-on belül is már hosszú ideje képtelenek a megújulásra. Nem csak technológiai értelemben.
-(3) Kapva kapnak minden külső (AMD-s !!) ember után, tök mindegy, hogy mit csinált és mit ért el.
vérfrissítés nyilván kell, a jókat el kell happolni a konkurencia elől. A legjobbakat pedig minden áron magukhoz kell csalogatni. De hogy az AMD marketinges csapatát is két kézzel vegyék át meg ilyen Rajákat , az nekem sok.
Nekem ez azt mutatja, hogy nagyon komoly probléma van a saját tehetségek kinevelésében, megtartásában, pozícióba juttatásában meg amúgy meg önbizalomban stb...
Ennyi év állóvíz után persze ez nem meglepő.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Oliverda #22741 üzenetére
> most pedig jöhet egy magasabb szint a négyszer értékesebb
> és 35-ször több alkalmazottat számláló IBM elnök-vezérigazgatói székében.imho - nagyobb az esély,
- hogy hamarabb lesz az AMD-ből 4x akkora cég,
- minthogy az IBM-ből 2x akkora céget csináljon.A következő pár év az INTEL-AMD szerverpiaci versenyről szól
- és ezt pont a lomha IBM fogja megszívni -
joysefke
veterán
válasz
Su az AMD előtt 13 évet húzott le az IBM-nél, Rometty pedig nem bizonyult egy kifejezetten sikeres vezetőnek, így adja magát, hogy 8+ év után leköszönjön/leváltsák. Su rendbe tette a céget (amiért gondolom már a részvényopcióját is megkapta), most pedig jöhet egy magasabb szint a négyszer értékesebb és 35-ször több alkalmazottat számláló IBM elnök-vezérigazgatói székében. End of story.
Ez nekem csupán a mérleg egyik serpenyőjének tűnik. A másik serpenyőben pedig ott van, hogy a munka gyümölcse beért, van egy nagyon jól topmanager pozíciója egy feljövőben lévő nagy cégnél, ahol az elkövetkező évekre sínen vannak a dolgok.
Az IBM ennek a totális ellentéte és nagyságrenddel nagyobb kihívás gatyába rázni mint az AMD-t volt (ha ez egyáltalán lehetséges).
Nyilván Su nem kerüli a kihívást, nem azért jutott oda ahol van, mert a dolgok könnyebb végét fogja meg, de ennyi mindennel a háta mögött nem biztos, hogy keres egy az AMD -nél még nagyobb kihívást. A pénz bizonyos mennyiség fölött, pedig (szerintem) már nem mindenkinél döntő érv két pozíció között. Ha nem lenne 13 IBM-es éve azt mondanám, hogy valószínűleg nem megy át. Így viszont azt mondom 50-50
-
válasz
oké. 90 napot mondtál, akkor az kb. november 4., igaz?
gondolom kávé előtt volt, legalábbis a helyesírási hibából ítélve. FRISSTÉS: Saját megbízhatónak titulált forrásaira hivatkozva Lisa Su utódját vizionálja Rick Bergman személyében a Wccftech. A híroldal szerint Su még az év vége előtt korábbi munkaadójához az IBM-hez távozhat, ahol Ginni Rometty helyét veheti át az elnök-vezérigazgatói székben. Bergman szerződtetése állítólag már az előkészített utódlási terv része, amely során Su a következő 90 napban fokozatosan átadja a stafétabotot a régi-új AMD-s veterán szakembernek.
felőlem január 1. is lehet, ez attól még ugyanúgy hápog.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Oliverda #22735 üzenetére
> Így logikus.
Lisa tagadja. "Just for the record, zero truth to this rumor. I love @amd and the best is yet to come!"
https://twitter.com/LisaSu/status/1158716089561432065 -
paprobert
őstag
válasz
Oliverda #22723 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá az IO die történethez, hogy ez nem egy olyan evolúciós lépés amely az abszolút teljesítményt szolgálja, hanem egy skálázhatósági, és költségcsökkentési lépésről van szó.
Leszögezem, hogy gyorsabb biztosan nem lesz egy chip a széttagoltságtól, sőt, komoly ellenlépésekket kell tenni a performance penalty kiküszöbölésére.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy desktopra kisebb fogyasztú, jobb teljesítménnyel rendelkező, kompaktabb CPU-lenne egy IO die nélkül a Zen2.
Tippre 15W körüli idle fogyasztással fizetünk mi a skálázhatóságért. Részben a nagyobb csíkszélesség miatt, részben mert aktív elektronikáról van szó.
Más:
A "rosszul skálázódik lefele az IO" mantra egy bullshit.
Az igazság valahogy így szól az AMD részéről "Nem fogunk kétszer-háromszor annyit költeni az IO die-ra 7nm-en, hogy nyerjünk 5-10 W-ot, ha egy csomó chipet ki tudunk/kell tolni a GF gyárából potom pénzért."
Tehát a skálázhatóságért valamennyi teljesítményt és fogyasztást feláldoztak, és ha már így alakult, a gyártástechen is szemtelenül meg tudják fogni a kiadásokat extrában.
-
TRitON
aktív tag
válasz
Szerintem a fenti képen az összes fekete terület üres Si.
Vegülis sok új dolog nincs rajta, a PR összes IO blokkja (PCIe, USB, stb.), a memóriavezérlője... Nem azt akartam mondani, hogy rossz, sőt, viszonylag kevés erőforrásból össze lehetett rakni már meglévő design-okból.
És igen, tudom, hogy azért készül 12nm-en, mert nem éri meg lejjebb vinni; ebben nem is kételkedem, sőt, zseniális ötlet. -
Petykemano
veterán
válasz
Vaknak kell lenni ahhoz, hogy ezt valaki a képek alapján bevegye.
Valószínűleg lehet összefüggés az igazságtartalom és aközött, hogy senki nem készített ábrát, amin kijelölte és így feliratozta azt a területet.
Nem, tele van huzalozással ami rosszul skálázódik, ezért sem éri meg kisebb csíkszélességen gyártani.
Akkor azt mondod, hogy ez a következő szériákban is 12/14nm marad?
-
TRitON
aktív tag
válasz
Oliverda #22719 üzenetére
Igenszép. A CCD helykihasználása példás, viszont az IOD-n van egy csomó szabad(nak tűnő) terület. Ha tippelni kéne, csak össze lett ollózva, hogy gyorsan készen legyen, meg valahogy működjön. Kérdés, hogy azon kívül, hogy ki kell fizetni az üres területet is, számít-e bármit. -
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #22712 üzenetére
értem.. mivel nem 100%ig egyforma a röntgenképen a 2 oldal "színe", akár eltudtam volna képzelni ilyen felépítést (ha van értelme).. bár gondolom 2 szint azért van a CCX miatt és lehetőleg CCXen belül próbálja az L3ban levő adatot "tartani"...
arról nincs infó, hogy hogy sikerült olyan jól a CCX-ek közötti latency, hogy gyakorlatilag nem számít, hogy chipleten belül vagy azon kívül van a CCX? Mert nagyon szép eredmény arra nem számítottam, hogy a "határ" ilyen szépen elmosódik majd. Emiatt nagyon kíváncsi leszek majd az epicek és tr3mak chipletek közti latencyére, hogy ott is megmarad-e ez, vagy az összetettebb felépítés miatti bonyolultabb áramkör ott már "megérződik"...
-
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #22710 üzenetére
érdekes az L3 felosztása.. gyakorlatilag 3 szintű a kép alapján ...
egy cpumaghoz közeli, egy CCXen belüli "közös" és a másik CCXben levő "terület" (de még mindig gyorsabban elérhető mint a ddr4 ramból lekérhető adat..de érdekes az is, hogy manapság a CORE rész mennyire kicsi a sok-sok cache területhez képest ... az adattal való etetés igencsak áldozatokat "követel"...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi haladó szinten
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Diablo IV
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Bomba ár! HP ProBook 440 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest