- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Yettel topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Motorola G86 - majdnem Edge
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atom_Anti
senior tag
Több MHz, jobb tuningólhatóság, így még több MHz és egy CCX design ami megint szép kis plusz teljesítmény. Nem is kicsit gyorsabb a 3300X, én pl a gyorsabb féle 3600X ről “upgradeltem” 3300X-re. Ott nem gyorsabb csak ahol 4mag/8szálnál több kell, de ilyen alkalmazás nálam nagyon ritka...
-
joysefke
veterán
Összeolvadás nincs, de magszámban, multithread teljesítményben és (ezután nyilván) árban is nagyobb átfedés lesz a HEDT desktop és a szerver chipek között.
Másfél éve még desktopon minden HEDT volt ami négy magnál több, most meg sub-200 dollárért (1600X) söprik ki az akkori HEDT belépő 6800K teljesítményét
-
Oliverda
titán
Nem, ez már sokkal régebb óta így van, és semmi köze bármiféle összeolvadáshoz. Az Athlon 64 és az Opteron is tök ugyanazt a lapkát használta, és még lehetne sorolni. Egyszerű gazdasági oka van, hogy sem az AMD, sem pedig az Intel nem fejleszt csak és kizárólag PC-khez szánt chipeket.
Egy Threadripperre épülő PC és egy Epyc szerver megbízhatósága, rendelkezésre állása, illetve szervizelhetősége között pedig nagyjából ég és föld a különbség, de ezzel alapvetően nincs is gond, hisz nem ugyanarra tervezték a kettő. A gond azzal van, ha valaki ezekkel nincs tisztában és bizonygat egy nyilvánvalóan fals állítást.
-
S_x96x_S
addikt
> Ezért is fontos, hogy a késleltetésre érzékeny alkalmazások (pl. játék és VGA driver)
> jól optimalizálva legyenek erre az architektúrára az optimális teljesítményhez.Szerencsére vannak érdekelt cégek ...
Sony Is Working On AMD Ryzen LLVM Compiler Improvements - Possibly For The PlayStation 5
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Sony-LLVM-Ryzen-Improvements -
Nem konkretan a TR jelenlegi felepitesevel kepzeltem el, hanem egy jovobeli sokszalas procival, ahol egyben van az egesz.
(#21348) Crytek: En a kis rendelesi volumenre tippelek, mint akadalyozo tenyezo.
Gondolom, ugyanaz az oka a Ryzen lassu terjedesenek laptop vonalom, mint szerver iranyban. Nagyon ovatosak a gyartok, es csak kis mennyiseget rendelnek, emiatt dragabb. De ez csak tipp.En is eppen 13-14 colos laptoppot keresek Ryzennel, es hat ami van, annak hutesi gondjai vannak, emiatt fele frekin megy gyakran.
-
Crytek
nagyúr
Ezt az előny dolgot nem értem.... Kb az amd laptopszinten valjuk be egy halott ipar...ki az aki gyengébbet venne drágábban? Annyival se nem vékonyabbak se nem néznek ki jobban sőt totálisan semmi extra nincs az amd-s gépekben ami miatt +50-60 + ezerrel drágábban venne az ember mint egy akármilyen i5 + mx 150 kombot ami gyorsabb..
Totálisan nem érthető hogy amíg asztali szinten elég jó árakkal dolgoznak addig laptop fronton miért rohadt drága?
-
sb
veterán
Innen a ph-ról:
A jó hír, hogy szoftveres gondról lévén szó ez teljes mértékben korrigálható és az AMD szerint nagyjából egy hónapon belül elkészül az első, Ryzenhez használható HPET meghajtó, amely már tartalmazza a szükséges optimalizálásokat. A hibát egyébként az okozza, hogy a HPET aktuális működésével az újszerű, LDO-val kiegészített AVFS nem igazán alakított ki baráti viszonyt. Utóbbi ugyanis egy milliszekundumonként olvassa ki az aktuális állapotát a processzornak, miközben az aktuális HPET meghajtót nem egy ennyire precízen monitorozó rendszerhez tervezték. A hagyományosabb, DVFS-t alkalmazó, Ryzen előtti processzorok százszor ritkábban monitorozhatják a lapka állapotát, így korábban nem volt esélye annak, hogy kiderüljenek a HPET eszközillesztő aktuális limitációi. Végeredményben a szoftveres oldal limitálja a Ryzen turbóját, így aktív HPET mellett a processzor a gyakorlatban beállíthatónál estenként jóval alacsonyabb órajelen üzemel. Inaktivált HPET mellett már nagyobb turbót állít be a hardver, és innen jön az AMD által kimért 5-8%-os extra teljesítmény, viszont a rendszer így elveszti a HPET-vel nyerhető sebességelőnyt.
-
DraXoN
addikt
Windows 10 esetén minden gépen ajánlott a HPET OFF, windows 10 előttieknél ajánlott az ON.
utánanézve gyakorlatilag ez a cpu órajel változását vezérli, de a windows 10 vezérlése ütközik ezzel a móddal amit a korábbi windowsokhoz fejlesztettek ki, emiatt "lagolhat" tőle a rendszer. -
Petykemano
veterán
Mióta számít egy év inkább "mindig is"-nek, mint több év?
16-18 magos szörnyetegek csak alig 1 éve létezik mindkét oldalon. Az Amdnek tavalyig nem is volt HEDT platformja. Ettől függetlenül, hogy tiszta legyen, úgy értettem: az egyes platformok csúcsán.
(De mondhatnám most azt is, hogy persze úgy értettem, hogy a HEDT csúcsán. Ki beszélt középkategóriás platformról?)
Az intel minden platformon igyekszik legalább egy orrhossznyi előnyt fenntartani. Ezt korábban sok évig - főleg a nemlétező amd hedt platformon - különösebb megerőltetés nélkül fenntartotta, az utolsó évben néha izzadtságszagúan sikerült csak.
Ez a a csúcson látható előny az, ami hozzájárul ahhoz a marketinghatáshoz, ami húzza a platform középkategóriájánam eladásait is. Hiszen ha azt a márkát veszem, ami a leghosszabb csíkot érte el, akkor a legjobbat vettem, mégha nem is azt vettem. -
sb
veterán
15%. az sem baráti, de speciális szituációban lehetséges.
A lényeg viszont itt is az, hogy akkor ez vmi nagyon speckó dolog lehet. Még egyedi tesztben is borzasztó ritka, nemhogy ha általánosan nézzük.
Akárhogy nézzük, ezek irrális eredménynek tűnnek Spectre patchel együtt is úgyhogy a legjobb ha adott tesztoldalak tényleg utánanéznek mi volt a hunyó. Fontos is, hiszen vmi más volt ami ezt okozta nyilván.Az Athlon 200GE-ről mit tudni? Lesz vagy csak pletyka volt?
Ill. úgy általában érdekelne 2200G alatti megoldás (és nem a GE)
-
sb
veterán
"különböző stádiumú BIOS/OS fixek okozhatnak jelentős különbségeket mérések között."
Épp ezzel van a gond. A korábbiakban sem okoztak jelentős eltéréseket a Spectre mérések sem játékban, sem általános felhasználásban. Akkor itt - bár okozHATnának - sem valószínű, hogy okoznak, hiszen ha 1 hónapja nem esett be egy Coffee Lake CB ST 200 pontról 160-ra akkor most mitől esne be?@joysefke
Okoznak is, pld a Tomshardware tesztben ezt írják:
Amit bemásoltál ott a különbség tényéről van szó, arról nincs, hogy okozott-e mérési eltérést.
Ettől még nyilván nem fair teljesen a mérés, de ha nincs hatása akkor sokat nem ront a végeredményen. -
joysefke
veterán
Okoznak is, pld a Tomshardware tesztben ezt írják:
Leider beinhalten unsere heutigen Performance-Messungen nicht die Mainboard-Firmware-Updates für Spectre 2 für die Intel-Plattformen und AMDs X370
...
Leider wurden wir erst am Tag vor dem Embargo-Lifting durch einen Insider darauf aufmerksam gemacht, dass in der Firmware unseres X470-Mainboards bereits der Microcode für den Spectre-2-Patch vorhanden ist, was uns jedoch aufgrund des späten Zeitpunkts nicht genügend Zeit gab, alle Intel-Plattformen mit den Patches erneut zu testen.
...Wir haben jedoch alle Testsysteme mit den aktuellsten Windows-Updates und Patches versehen und auch ältere Ergebnisse durch neue Messungen nach den Softwareupdates versehen.
Tehát:
Az intel rendszeren még nem élesítették a Spectre/Meltdown patcheket, hogy igazságos legyen a mérés, mivel úgy gondolták, hogy az X470 rendszer sem tartalmazza a Spectre mikrokódot. Erre állításuk szerint az embargó napján tudták meg, hogy az intel rendszerrel szemben a legutolsó AMD BIOS amivel az X470 rendszert tesztelték már tartalmazza a Spectre mikrokódot annak teljesítményre negatív hatásaival együtt. Tehát ebből a szempontból a teszt nem hogy fair lett, hanem az intelnek lejt.
Ugyanígy nem igazságosak a memóriabeállítások, mert a kapott tuningmemóriát a tesztekhez a RyZEN 2 hivatalos max sebessége (2933MHz) alá, 2666MHz-re downclockolták. Más tesztek, ahol gyorsabb memóriát használnak jól mutatták, hogy a RyZEN2 nagyon meghálálja a memóriasebesség növekedését/késleltetés csökkenését.
Anandtech ebből a szempontból fair volt: Mindkét rendszer a hivatalos max memóriasebességével volt mérve, minden a legújabb peccsel.
-
sb
veterán
Nem voltam teljesen definit, de a szövegből és a patchEK többesszámból szerintem egyértelmű, hogy én mindkettőre, tehát a Meltdown és Spectre patchekről IS beszélek. Egyben.
Annál is inkább mert a Spectre okozta az említett viszonylag drasztikus IOPS visszaesést. Úgyhogy többnyire konkrét storage tesztben vagy storage-függő (pl. DB szerver) tesztekben jött ki mérhető különbség. Ott megvolt a két számjegy is bőven.
Gaming meg általános alkalmazástesztekben viszont kb. mérési hibán belül volt a Spectre patch is.
Computerbase teszt pl...Ezért mondom, hogy itt sem kéne nagy difiket látnunk sima game vagy pl. a fentebb linektl CB ST tesztekben a korábbiak alapján.
-
Simid
senior tag
Szerintem megegyezhetünk, akkor abban, hogy a Ryzen vásárlók többségének a tuning potenciál nem volt meghatározó a döntéshozatalkor, de egy jelentős részük szívesen kihasználja azt amit lehet és örül ha fejlődés van ilyen téren is. Ez a két állítás nem zárja ki egymást. A befolyásoló hatás pedig tényleg fontos lehet hosszútávon.
A skálázódás kérdése valóban érdekes. Én meg voltam győződve róla, hogy PR alapon nem lesz EPYC (és így valszeg Threadripper sem), mert oda nem sokra mennek egy olyan karakterisztikával ami 3-3.5GHz fölött válik előnyössé. De például a sokak által várt jobb IMC sem a szerverpiacon lenne lényeges (ott gondolom nem szokás 3200-as ramokat használni). Egy korábbi roadmapen is úgy volt jelölve, hogy a Naples után a 7nm-es Rome lesz a következő szerver chip 2018 legvégén. Ez logikusnak is tűnt, mert ha tényleg 7nm Vegával jönnek 2018 H2-ben akkor simán beleférhet még idén 'rendelhető' státuszba kerül a 7 nanós EPYC. Erre a kevesebb mint egy évre meg minek dobnának piacra valamit amit lehet nem is a célpiac igényeinek megfelelően fejlesztettek tovább.
Viszont, ha jól emlékszem, Fiery nemrég célzott rá, hogy lesz 12 nanós EPYC, TR refresh is. Szóval nekem nem áll össze miért érte meg ez a facelift, ha tényleg csak a desktop és HEDT piacon lesz érdemi előrelépés. -
Simid
senior tag
"...annak ellenére sokan vették ebből a nem reprezentatív, az átlagnál jóval több tuningost tartalmazó mintából, hogy mint írtad, nem remekelt ebben, és még éltek, mitöbb, számoltak az elérhető többlettel. Ezzel pedig cáfoltam az érvelésed, hiszen annak ellenére veszik szép számmal tuningra is, hogy nem remekel benne."
Nem akarok én itt beleszólni a 'nagyok' vitájába, de szerintem ezzel egyáltalán nem cáfoltad az állítását (logikailag nézve biztos nem).
Abból hogy egy sportkocsi topicjában arról diskurálnak, hogy amúgy milyen nagy csomagtere van (sőt még ki is használják ezt és jól megpakolják) még nem következik az, hogy emiatt vette volna bárki is azt a sportkocsit.
A Ryzent egy szűk közösségen belül sokan tuningolják, mert ha már ott a lehetőség akkor kihasználják, de nem biztos, hogy ez volt a fő szempont és főleg nem következik ebből az, hogy az összes vásárlóra nézve fontos tényező lett volna a tuning potenciál.
Másfelől viszont, szerintem az sem következik ebből, hogy felesleges lenne erőltetni a magasabb órajeleket az AMD részéről: A első ryzen szériát elsősorban nem a tuning lehetőség adta el, így a másodikkal meg lehet célozni azt a réteget is akinek viszont ez döntő fontosságú. -
Oliverda
titán
Akkor parancsolj:
"Reprezentatív a felmérés egy adott halmazon (embercsoporton), ha az eredménye várhatóan megegyezne az egész halmazon végzett felmérés eredményével. (Felméréseket ugyebár csak egy részhalmazon szoktunk végezni, mert nincs pénzünk, időnk, energiánk, hogy mindenkit megkérdezzünk)."
Magyarul az, hogy abban topikban mit csinálnak, nem jellemzi a komplett vásárlótábor szokásait.
-
Ha cserélik, azt maximum méltányosságból teszik, nem azért, mert kell!
De a QVL listákon is egyre többet feltüntetik a gyártók, hogy CPU oldaláról is kell a support, pláne a Ryzen megjelenése óta!
Intelnél annyira nem volt kihegyezve ez a történet, mert az IMC/BIOS-ok kiforrottsága miatt jóval többször ment a magas órajel a gyakorlatban, mint amikor nem, de amikor nem, az attól még nem garanciális probléma, hanem inkompatibilitás. Garin dolgozom szóval nem az ujjamból szopom!
-
Dehogy tudod legaranciáztatni!
A RAM hiába támogatja, az alaplapnak (eleve az, hogy szerepeljen a támogatási listán) és a CPU IMC-nek is támogatnia kell. Jelenleg viszont tudomásom szerint nincs olyan processzor a piacon, amely hivatalosan támogatná a 3200 MHz-es RAM üzemfrekvenciát. Márpedig az a mérvadó, amit hivatalosan támogat, a többi tuningnak számít, amire nyilván nincs garancia. A Ravennel annyiban változik a helyzet, hogy ott már 2933 MHz lesz a hivatalosan támogatott, tehát odáig lehet "reklamálni".
-
Fiery
veterán
Ha a 18+ magos ill. 4 die-os Threadipperekrol van szo, nem feltetlenul kell arra gondolni, hogy a mostani deszkakba lehetne rakni ilyen procit. Mi van, ha az X499 chipsetes, frissitett TR4 (TR4+ ?) foglalatu deszkakba lehet majd csak ilyen vizionalt 18+ magos Threadripper+ procit pakolni?
-
csatahajós
senior tag
Megnézted a videót?
Der8auer másképpen gondolja...
Szó szerint azt mondja hogy they could be used in any boards without any change, except for microcode update.
1. Pont erről szól az egész, hoyg amit az AMD mondott az nem egészen igaz, de szerintem az alaplapokról hivatalos nyilatkozat (nem twitteres stb.) nem hangzott el AMD részről sem.
2. honnan tudod, hogy egy Zenith Xtreme hány rétegű? miért ne lehetne bevezetékezve ugyanúgy? Szerintem erre nincs rálátásunk.
3. lásd az első mondatom. Betekertem neked a videót 18:40-től van a lényegi mondat.
-
csatahajós
senior tag
Azt nem mondta sehol, hogy a jelnlegi lapokhoz lesz optimalizálva, az új lapok meg simán jöhetnek 8 csatornával illetve akár 16 foglalattal is (bár desktopon lehet meghagyják a 8 foglalatot, hogy maradhasson az EPYC ennyivel is különlegesebb).
Egyébként miből vagy benne biztos, hogy a jelenlegi lapok nincsenek bevezetékezve akár 8 csatornára? Ezt biztosan nem tudhatjuk....
-
SECTORnooB
addikt
Nem hiszem, hogy értelme lenne a nettó semmiért bevetni az új gyartósorokat, de ha még is így lenne az megint csak a túlsó fél kapujára játszana. Ha nem tévedek úgy említették a Pinnacle Ridge szériát, hogy a Kávé Tó ellen küldik ringbe de órajel emelés nélkül biztosan nem abszolválja ezt.
-
Z_A_P
addikt
Hat azert remelem bejon az AMD-nek (es nem 3 db laptop lesz RR-el, hozza valami DGPU (raadasul gyengebb mint az IGP, mert mintha lattom volna olyan idiota gyartot), single memoriaval).
En atneztem a premium uzleti (nem gamer!!!) laptopokat, es nem talaltam olyat (HP) ami Ryzen-el utne a mostanit teljesitmenyben.
Persze nem is tudom mit vartam, mert tudom hogy RR-bol 4/8 lesz a max, desktop CPU-t meg nem(?) raknak uzleti laptopba. Ekkor kifakadtam -
Z_A_P
addikt
Epp most fut egy VPC a hatterben, megeszik rogton 2/4, forditok 4 szalon (eddig a 4/8 elment). En ekozben nem csinalok semmit(!), es mar kifujt a CPU. Muszaj forumozni, pedig lehetne mast is
Es kozben persze fut mellette (epp most) 100+ process.Minel jobb laptop gep kene minel tobb core/mhz.
-
Petykemano
veterán
-
Z_A_P
addikt
Miért vagy így rágörcsölve az IGP-re?
Mert anelkul nem lehet ma mar szinte "munkagepet" eladni.Neked akkor egy normál asztali Ryzen kell
Jo lenne de muszaj laptop, mert hordozni kell.@Ribi, ebben ott egy Rx480.
Ne a jatekosokbol induljatok ki, hanem a cegek, fejlesztok, munkaallomasok (nem, nem a 3D grafikusok, azok kevesen vannak).
Legdurvabb 3D ami fut ezeken az a windows [OK/Cancel] gombja. Bar win10-el az is 2D lett... -
Ribi
nagyúr
Pl egy ilyen. Ha ennyire fontos az a 16 szál.
-
Dare2Live
félisten
"Az a vicc amúgy, hogy szvsz 200W környéki TDP-re sem feltétlen kell víz, csak elég sok hőcsővel szerelt, kellően méretes léghűtő."
Lehet, hogy egy D-15 monstrum 2db 3000+on pörgő 140mmes ventivel képes hűteni csak az elviselhetetlen.
Nincs vmi teszt ahol nem vizzel tolták a 165Wos intelt / 1950Xet és nézték throtlingot? Abból ki lehetne indulni.
-
stratova
veterán
Kicsiben ezt látod viszont a 15 W-os 4/8-ak megjelenésével. A 4 mag és alacsony TDP miatt alacsony órajelek, de 1-2 szálon 4 GHz környéke.
R7 2700U 4/8 2,2-3,8 GHz
R5 2500U 4/8 2,0-3,6 GHzi7 8650U 4/8 1,9-4,2 Ghz
i5-8550U 4/8 1,8-4,0 GhzVagy akár a Xeon W sorozatnál amit kifejezetten munkaállomásokba szán Intel. Különösen igaz ez a 2195-re.
-
Fiery
veterán
A 200 Wattal az a "gond", hogy onnan is tuningolni fog mindenki, akkor pedig mar beadja a kulcsot a leghutesek tobbsege. Tehat kell oda a folyadek. Lehet persze, hogy lesz az adott CPU-gyarto altal javasolt, ultra-brutal leghutesbol 1-2 feher hollo, de inkabb a folyadekot fogjak javasolni.
-
Fiery
veterán
A TDP kitolasa -- a Skylake-SP 200-220 Wattos SKU-i okán -- az Epyc vonalon mindenkepp meg fog tortenni. Onnan mar csak egy lepes az UEDT (Ultra High-End Desktop), azaz a folyadekhuteses, 200+ Wattos TR (ill. Skylake-X), sok-sok maggal. SZVSZ hulyeseg lenne kihagyni ezt a ziccert, plane mivel lattunk mar erre peldat a gyakorlatban is. Knights Landing, 1 socketes szerver foglalat (LGA3647) 215-245 Watt TDP-vel, gyari folyadekhutessel szerelve. Mas persze ott a celkozonseg, de a koncepcio mukodik a gyakorlatban.
-
Petykemano
veterán
Pont erre gondolok. Mi van, ha egy hpl nodenak a 3.3-3.7GHz alatti fogyasztása magasabb, tehát nem energiahatékony. De ezek a töréspontok nem 3.3 és 3.7-nél vannak, hanem Mondjuk 3.8 és 4.5. (Ez most csak két fiktív szám bemondva)
Ez persze nem feltétlenül jelentene azt, hogy 4.8-nál fogyasztana annyit, mint a másik 4ghznél.
De azt mindenképpen, hogy 4ghznél kevesebbet fogyasztana még, mint a másik, amelyik mindkét töréspontján túl van.Ez a 130w tdp érdekes kérdés. Azt gondolom, ha nem.sikerül megugrani az intelt,akkor nem szabad a tdp keretet emelni, mert az csak egy jó ok lenne a fanyalgó médiának, hogy fanyalogjon : lassú is, kazán is.
Ha viszont igen, akkor nosza, mert egy X2999X deluxe terméknél ugye már ki nézi a fogyasztást? A 8700K-nál ki nézi, hogy 30%-kal többet fogyaszt, mint a ryzen, vagy a tdp kerete, amikor 10%-ot ráver az enemy flagshipre? -
Petykemano
veterán
Client only
A spórolásban igazad van, nem véletlenül lett olyan a zeppelin amilyen. Na persze biztosan befolyásolta a környezet is, abból kell főzni, ami elérhető, ha nincs HP node, akkor nem érdemes azt célozni. De a nagy pénz és volumen akkor is a szerverben és a mobilban van. A zeppelin elsősorban előbbit célozta, a raven ridge utóbbira repül rá.
Ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált a közönség és az amd számára is, hogy a kicsit rosszabb, de olcsóbb megközelítés nem válik be, nem működik. El lehet vele evickélni, de nem hoz mindsharet es így minden százalékért a piaci részesedésben dollármilliókban kel fizetni, miközben a konkurencia alig jobb termékért prémium felárat söpör be.
Tehát a mindshare érdekében szükséges lenne egy olyan termékváltozat, ami a high performance területen dobbant. Persze csak ha lehetséges.
A lényeg hogy ha most nyílt egy lehetőség - ez ugye nem biztos - hogy építsenek 12LP-re egy 5-10%-kal magasabb frekvenciát elérő 15%-kal kisebb lapkát, ami a <4GHz ugyanúgy kiválóan energiahatékony, VAGY ha történétesen 15-20%-kal magasabb fmax elérésével egy desktop es gamer piacon elvitathatatlanul versenyképes királytermék készítésére nyílna lehetőség, akkor ez egy igen komoly dilemma lenne.
Alapból azt mondanám az első változat az amd's usual way. És csak a client only hint, valamint egy Lisa su mondás van, miszerint az amd nem akar többé a cheap underdog lenni.2x tdp keret.
Erről tépem a számat. Persze nem biztos, hogy csupán a tdp keret limitál. De ha ezt feltételezzük, hogy lp hdl használata esetén a komfortzónán kívüli karakterisztika meredekebb. Ugyanakkora keretemelés kevesebb többlet frelvencia elérését teszi lehetővé, mint hpl esetén.
Ha pl van két ugyanolyan felépítésű lapka, az egyik hdl, a másik hpl nodeon készítve, ugyanazzal a tdpvel és ugyanazzal a max frekvenciával, akkor egységnyi frekvencianövelés potenciálisan kisebb energiaigénnyel jelenkezik a hpl esetén. -
Petykemano
veterán
Nekem nem áll szándékomban védeni semmilyen 5GHz-et, meg nem is ábrándozom róla.
Azt mondtam: a bulldozer esetében, ami persze már architekturális szinten nyilván egy speed demon, a TDP 125-ről 220W-ra való feltolásának volt yieldje, volt értelmezhető eredménye. A zeppelin esetén meg úgy tűnik, nincs. Én azt feltételezem, hogy ennek részben az lehet az oka, hogy LP+HDL node-on készül, ami az energiahatékonyságot célozza 3-4Ghz között.
-
Petykemano
veterán
A pdsoi HP node volt, a bulldozer pedig speed demon arch. És? Én nem mondtam, hogy a diákon szereplő frekvenciák valósak, csak hogy koherens.
A zeppelinre valóban igaz, hogy a megcélzott piacokon elsődleges fontosságú az energiahatéonyság. De a 12LP-n készülő termékekre azt nyilatkozták: client only. Ez a hint felveti annak lehetőségét, hogy a ryzen 2 HP libbel keszül.
Ettől még a slide nem lesz persze igaz.
-
Persze, hogy nem. De attól még erősebb.
Desktopon az utolsó az a Kaveri. GCN2. Most meg GCN5 jön, ami csupán három generációval újabb, ott a DDR4 is, ráadásul az egész 14 nanométeren jön, ami igen jó hatással lesz az órajelre és a fogyasztásra. Szvsz lehet ebből közel dupla teljesítmény is.
-
wsanyi
aktív tag
És 14 nm vs 28 nm!!! Tehát megfelelő optimalizálás esetén sokkal magasabb órajel érhető el, bár úgy tudom, a streaming processzorok IPC-ben is javultak a VEGA-ban. Szóval én olyan 60 FPS minimummal számolok 1080p-ben. Így az RX 550 és a GTX 1030 teljesen értelmét veszítheti.
-
JColee
őstag
Pontosan tudom, mi az az órajel elosztó hálózat, köszönöm.
Visszakanyarodva az eredeti állításhoz: a 4 lapka külön külön kevesebbet fogyaszt, mintha monolitikus lenne.
Tehát a magok közötti IF monolitikus esetben kedvezőbb lenne. Órajel elosztó hálózata miért fogyaszt kevesebbet 4 lapkán, mintha csak egy lenne? Mert pont ugyanannyi erőforráshoz kell eljuttatni az órajelet. -
JColee
őstag
Hívhatod ahhoz akarod, ha ugyanazt a vezetéket, amit most az interposeren vezetnek valamelyik fémezési rétegen lenne, akkor kevesebbet fogyasztana ugyanez a sávszélesség. Ergo ugyanez a cucc egy lapkán kevesebbet fogyasztana.
Azonos órajelen vannak, különböző szorzóval.
Tehát más órajelen vannak. Két mag órajele nincs szinkronban. Pontosan erről beszélek, elviszik magokhoz a referencia órajelet, és mindegyik magának állítja elő a tényleges órajelet. -
JColee
őstag
Persze, rövidebb, mert ami eddig ugyanazon a lapkán ment vezeték, az most lemegy az interposerre, elmegy a következő lapkáig, és ott visszamegy. Ugyanmár.
Nem látom az órajel elosztásbeli előnyt sem, jó volna ezt valami számszerűsíteni a dolgokat. Órajel domain-en belül kell szinkronban működnie a chipnek, abból pedig ugyebár több van egy lapkán (már két mag is különböző órajel domain-en van, tehát van legalább egy-egy lokális órajelforrásuk).
-
Nekem is olcsó FM2+ lapom van 4 hűtetlen fázissal, és lazán megy vele a tuning 880K-val.
Csak venni kellett ebay-en 600Ft-ért 9*9mm-es süniket, és egy top-flow hűtővel csönd van, és a lap is hűvüs fix 4*4.4GHz-en. Igaz, nem nagy tuning, de fogyasztásban jelentős növekedés. -
stratova
veterán
Én is néztem, hogy egy olyan monstre IGP a konkurencia CPU-ja mellett szerintem felére egy közepes ön-tökönszúrással pláne ha csak ahhoz van HBM, de gondolom legyártják amit megrendeltek tőlük... Aztán lehet itt is az áll a háttérben, hogy ez HBM-mel azért drága csúzli AMD-nek nem érné meg (szerintem szívtak ezzel eleget Fijinél) ha nem tudja elég drágán adni, de egy fix megrendeléshez szabott árral még megérheti.
-
stratova
veterán
Ezzel szemben Ryzen 2500U és 2700U alap legutóbb pedzegetett órajele már-már túl jónak tűnik i7-8550U 1,8 Ghz és i5-8250U 1,6 Ghz-éhez viszonyítva (a 2 GHz boost érték lehetett Geekbench és eredméynek és screenshotok alapján). Már felmerült bennem a gyanú, hogy AMD esetleg magasabb kerettel operál, igaz számozás alapján elvileg ebben Intelnek a kövérebb IGP-je kerülne (bár szerintem náluk 4/8 mellé így is GT2 fér).
Azért jöhetne AMD-ről is vmi megerősítés, konkrét termékleleplezés. -
Fiery
veterán
"így sem érzem egyáltalán, hogy számottevően gyorsulhatna a rendszer egy gyorsabb példánnyal...."
Szerintem forditva kellene vizsgalnod a kerdest: elobb valts 2000+ MB/s-ot nyomo SSD-re, es utana nezzuk meg, ha visszaallsz a 400 MB/s-re, erzed-e a lassulast. Tipp: erezned
Meg persze az sem mindegy, mire hasznalod a geped, milyen CPU-d van, mennyi RAM van a gepben, stb. Nyilvan egy Core 2 Duo E4300-hoz kevesbe erzi az ember fontosnak a gyors SSD-t, mint egy Ryzen 7-hez vagy i7-7700K-hoz.
-
Petykemano
veterán
Érvelésed a kihozatallal jogos.
Félre ne érts, nem állítom, hogy a threadripper sapka alatt 4 zeppelin van, csak reagálok az érvedre.
Ami csak akkor állja meg a helyét, ha feltételezzük, hogy a 16 magos threadripperek és 32 magos epycek, valamint a 8 magos ryzenek elviszik azt a hibátlan 80%-ot.
Azonban a ryzen 5 a mindfactory.de adatai alapján közel 4x akkora volument jelentenek, mint a ryzen 7, és még csak eztán jön a ryzen 3, ami logikusabb lenne, ha ilyen kihozatal mellett inkább a raven ridge athlonja lenne, de ha nem az, akkor az is a hibás 20%-ból megy, meg a 12 magos thríadrippper és a 24 magos epyc is.
Hacsak nem talált az amd egy olyan nagy vevő(ke)t, amelyik milliószámra fogja felvásárolni a hibátlan lapkákat (ami a 80%), és csak azt, akkor a letiltott magszámú lapkákra nagyobb mennyiségben lesz szükség.Én valószínűbbnek tartom, hogy az amd a magszám tekintetáben hibátlan, de a kelleténél többet fogyasztó lapkákat is vágja.
-
hobizoli
nagyúr
a memoria a dVGA-kon se a videochipben van, hanem mellette
ezek az IGP-k amúgy se valok tobbre, a workstation gepek integralt videoinal
Win Linux tetszoleges op.rendszer bejon rajta, meg ott lehet vele dolgozni, de normalis game-ra dVGA kell ugyis
úgyhogy ebbol a szempontból nem latom miert nem lenne jo kulona passzainszot, netet elvinne azzal is, ha kivul van
-
Fiery
veterán
Mirol is beszelsz pontosan? Skylake-S (i7-6700K) ugyanaz a stepping, mint az 1 utas WS verzioja (Xeon E3-1280 v5). Ha arra gondolsz, hogy a desktop es mobil Skylake utan jo nagy kihagyassal jon a 2/4 utas szerver ill. HEDT verzio (Skylake-SP es Skylake-X), akkor az egy teljesen mas tema, semmi koze ahhoz, hogy az AMD-nel milyen relacioban van a Ryzen es a Naples peldaul. Az Intelnel nem beta teszt a desktop es mobil vonal, hanem egyszeruen azokat _sokkal_ konnyebben es gyorsabban lehet validalni. Par honap vs. egy-masfel ev, peldaul. Plane amikor a desktop/mobil Skylake nem tamogat AVX-512-t, mig a szerver/HEDT verzio igen. Teljesen ertelmetlen eleve ugyanolyan kodnevvel illetni ezeket. A vicc az, hogy a Kaby Lake-nek sokkal tobb koze van a desktop/mobil Skylake-hez, mint az utobbinak a szerver/HEDT Skylake-hez...
-
namaste
tag
Már lehet kapni LGA 3647 foglalattal desktop rendszert Xeon Phi processzorral.
-
Fiery
veterán
Az, hogy ha ki akarod olvasni az aktualis hofokot (pl. egy diagnosztikai utility kereteben), akkor ugyanugy ervenyesiteni kell a 20 fokos ofszetet, kulonben tul magas ertekeket kapsz.
"Ami pedig azt illeti, Intel-nél is voltak ám mókás dolgok, pl. szobahőfokon kemény mínuszokat mérő Atom és barátai."
Kiemeltem a lenyeget. Semmi gond nem lenne az AMD féle benazassal, ha a mult lenne es nem a jelen. Az Intel pedig az elso Nehalem generacios CPU-k ota, azaz cca. 9 eve meg tudja oldani a hodioda kerdest, gond nelkul.
Teljesítménymérő: rakerdeztunk az AMD-nel, varjuk a valaszt. Velhetoen errol is jon majd egy community update, amennyiben valoban gubanc van. Megjegyzem, eleg mokas, hogy a RAPL alapu megoldas a CPU regiszterek szintjen a Sandy Bridge ota hasznalt megoldas copy-paste-je
Tehat sikerult lemasolni az interfeszt, csak magat a RAPL hardvert szurtak el -- legalabbis jelenleg igy tunik
-
namaste
tag
Szerintem azért nem támogat gyors memóriát a memóriavezérlő, mert elsősorban szerverbe fejlesztették RDIMM, LRDIMM modulokhoz.
A memória órajele inkább a fabric késleltetésével van összefüggésben, a fabric órajele ugyanaz mint a memória órajele, ezért a lassabb memória miatt nagyobb a fabric késleltetése is.#19723
A fabric egy CCX esetén is jelen van, az egyetlen CCX-et köti össze a memóriavezérlővel (és még ki tudja mivel). -
apatyas
Korrektor
DDR3-1600 a max sávszél amit egy noti valaha is támogat, fehér holló kivételekkel - hogy az előző érából hozzak példát a gyártók trehányságára. Nem a CCX ill fabric zavart. Úgy gondolom, hogy attól ha a fabric kimarad, még nem fog se a késleltetés, se a sávszél javulni. De majd meglátjuk, messze még a második félév. Ja, és a JEDEC kiadhatná végre a magasabb órajelű szabványokat, mert addig tuti biztos nem lesz változás.
-
lee56
őstag
Pontosan ezért volt ott a "Kb.". Sejtettem hogy valaki majd jól beleköt, és nem tudtam még tegnap este utánanézni elég alaposan, azért kutattam így is jópár percet.
Lényeg az hogy valami "kis" fejlődést, azért elvárna az ember már e-téren, főleg hogy előző architechtúrák egyik állandó gyengepontja volt??? ez.
-
HavocS
senior tag
Jó, a Crysis 3 valóban szereti a gyorsabb RAM-ot, a Fallout 4 a másik ilyen, de mondjuk pont a C3 az ami talán még a 16 threadet is használja, de nyolcat egész biztos, szóval ott a 4 szál is elég komoly bottleneck. Azért a játékok 99 százalékában nem a cpu miatt nem lesz meg a 60 fps a ryzennel, még a 4c/8t modelleken sem úgy gondolom. Azzal meg nem tudok mit kezdeni amikor valaki rosszul lesz mert 240 helyett csak 180 fps-e van...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kuponkunyeráló
- PR-Telecom
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Klaus Duran: 2025 dude
- One mobilszolgáltatások
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- További aktív témák...
- Eladó ÚJ Intel Core i3 10105F bontatlan dobozos processzor 3 év garancia 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 5600X 5700X 5800X 5900X processzor 3 év garancia 27% áfa termékbeszámítás
- Intel I5-8500 / Beszámítás OK!
- AMD Ryzen R5 2600 / 6 mag / 12 szál / Beszámítás OK!
- ÚJ, 27% számlás! AMD Ryzen 7 7800X3D (96M Cache, up to 5 GHz) Processzor! BeszámítOK
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest