Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Z Flip6 - színt lép
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Igen, ismerős volt. Ha el is értem a vágyott konfigot (nekem még csóró diákként) az eleve egy maximum közepes gép volt már újonann is, ráadásul rögtön lehetett tovább fejleszteni is.
Aztán jött pár év, amikor hiába kezdtem dolgozni, a gépre egy fillért sem tudtam költeni. Akkor jött az Athlon XP tovább tuningolása (miután építettem majd eladtam pár darab Pentium D805 @4GHZ-es konfigot, az utolsó kettőt már megakartam tartanim, de mindig kellett valamire a pénz, így pár hét után mentek a háztól
).
Aztán mikor már 1466@2669MHZ-en ment a proci napira, akkor új problémákkal kezdtem szembesülni : Egyre több játéknak kellett DX9 (vettem egy 7300GT-t a 128MB-os GeF3Ti500 helyére) és egyre több játéknak kellett SSE2. Akkoriban konkrétan kétféle játék volt : Vagy az ami ment 25 FPS-el, full beállításon is 1024-ben, vagy az ami el sem indult már. Nem volt mese cserélni kellett a teljes gépet ... Akkor a Phenom 9500, 2GB RAM, HD3870X2 nagyon előregondolkodásnak látszott, de eleinte semmi nem használta ki a 4 magot, ellenben egy szálon jó lassú volt, lassabb mint a korábbi tuningolt procim, a két GPU-t alig használta valami és az is alig gyorsult, ellenben a RAM hamar kevés lett ...Az ilyen újabb de gyengébb kártyán bezzeg megy a játék élményem meg nekem is akadt.
Bizony el lehet, mint fentebb írtam remekül elvagyok egy 5 éves PC + 4 éves VGA kombón.
-
8th
addikt
Ugyanígy látom. Akkoriban félévente-évente cseréltem a procim és a videokártyám. Pályakezdőként mamahotelben héderezve meló mellett könnyen ki tudtam köhögni rá a lóvét. Aztán amire fokozatosan elértem a régen vágyott "álom konfigomat" (P4 661, 2x1GB DDR2, ATI X850XT) nem örülhettem neki túl sokáig mert elkezdtek szállingózni az első Pentium Dual Core procik amik 2.8 GHz környékén hozták a 4 GHz-re húzott HT-s P4 procim teljesítményét fele fogyasztás és jelentéktelen hőterhelés mellett. És azok a Conroe architektúrás procik a leggagyibb alaplapban is megfutották alapfeszen minimum a 2.8 GHz-et. Szóval marha boldog voltam. Természetesen a videokártyám is szempillantás alatt elavult mert egyre több játék minimum követelményébe bekerült a SM3.0 ami nélkül el sem indult a game. Tragikomikus volt ahogy haverom vacak DDR2-es X1300Pro-ján elindult valami általam vágyott játék az én sokkal sokkal erősebb kártyámon meg nem. Na manapság ilyen szerencsére már nem nagyon fordul elő. Egy 5 éves néhai középkategóriás gépen ma is simán el lehet játszogatni némi kompromisszum árán.
-
KROK640
nagyúr
Ahogy mondod.
De már máshol kifejtettem, hogy ennek van egy előnye is.
Régen az volt a jó, hogy bármi szarul futott tudtam. hogy jövő ilyenkor az akkori gépemen jól fog futni. A hátránya viszont az volt, hogy 1-2 évente lehetett gépet cserélni.
A lelassult fejlődés előnye az, hogy ritkábban kell gépet cserélni. pl én ezeket a sorokat most egy közel 5 éves I5 10400F-ről írom, 32GB RAM mellől meg egy RTX3060 12GB-val (2021-es, vagyis 4 éves kártya, és ez a legfiatalabb része a rendszernek). Ez régen elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen régi géppel, még átlagos felbontásban (most FHD) akár a legújabb címeket is elindítsa az ember... már a 3 éves címek is neccesek lettek volna egy 5 éves géppel. -
Z_A_P
addikt
3 ev = 300% sebesseg.
Hol van ez ma? Talan a 30% sincs meg. -
KROK640
nagyúr
Nagyszerű cikk!
A végén belegondoltam, hogy a tesztelt CPU-k által átöltelt időszakban (2000 november - 2004 február) mennyit változott az életem. Valamint abba, hogy nekem akor P4 helyett mezei diákként milyen gépe(i)m volt(ak).
A köztes állomásokat most nem írom le, de :
2000 novemberében egy Celeron 366, 96MB RAM, ASUS V3400TNT1 16MB, 3GB-os HDD-s gépem volt.
2004 februárjára meg már ilyen gépem volt : Athlon XP 1700+@2700+, 640MB RAM, GeForce 3 Ti500 128MB, 2×120GB HDD.Tehát ha lehet, nálam még nagyobb fejlődés ment végbe mint a Wilamette 1300 és a Gallatin között. Közös a két CPUban, hogy megjelenésekor mindkettő nagyon drága volt, és tele volt a piac akkor sokkal jobb ár/teljesítmény viszonyú alternatívákkal (az elején ugye az Athlonok, nem sokkal később a Tualatin Celeronok --- bár akkori mércével jóval később
). -
Gőzöm nincs, hogy most akkor az RDRAM közreműködése játszik, vagy más van a háttérben. Ha előszedem a gépet, lehet ismét tesztelni(talán immár több tapasztalattal), bár most más projektek mennek, a 423 meg ahogy nézem a géppiramisom alján van, sok órai meló lenne kiszabadítani, a felette levőket másik szobába kell kipakolni.
Közben világbajnok is lettem, 2 Voodoo kategóriában, és sok madnessben, RyZenen először Win98, stb, meg ilyesmi, ha megnézed a blogjaimat, ezek most lekötnek, de valszeg előszedem még a 423- at valamikor... -
Köszi az írást, élveztem!
Első gépem egy Cyrix 6x86 volt, ha jól emlékszem, de nem hagyott bennem mély nyomot, még túl fiatal voltam. Valójában számomra az első saját építésű géppel kezdődött el igazán az a pécés korszak, amit most idézgetek fel gépépítésekkel. Egy Athlon 900-as "Thunderbird" volt az első procim, amit már úgy vettem, hogy az egész gépet én fogom darabonként megvenni, összerakni, majd telepíteni rá a sok illegális szoftvert.

Emlékszem, a szomszédunk a TNT2-jét akarta nekem eladni, de visszautasítottam, mert jobbat akartam, egy GF2-t.
Aztán GF2MX400 lett belőle végül. Mikorra megvettem, már a Radeon 8500-ra vágytam. -
Törött lapátos venti helyett ilyenem volt
, az egyik képen a törött lapátos is látszik. Lehet szentségtörés Intel- re AMD matricát tenni 
Játékok : a Willametten már jól mennek a kedvenc közép-korai FPS- eim, Quake- k, Serious Sam, UT99-2004, Unreal- ok, a nagyobbikon meg ezeknek a HD- s átiratai is elmennek ( ezt még nem volt időm kipróbálni ).
-
skydragon
tag
Régen valahogy a játékok se ennyire sablonos akármik voltak,sorry de engem sose hozott lázva a dx78 és a csilli-villi, a játékélmény az első.
-
Mokó
aktív tag
Max Payne 2-3 vonatkozásában annyit hogy a 2-.ik résznél a szerző Saami Jarvi aktívan vett részt a tervezésben ,míg a 3.-iknál már csak tanácsadó volt.Ettől függetlenül jó lett a 3-is igaz azt 2X pattintottam végig.Hidd el megéri legalább 1X végigtolni,a modell és szinkronhang ugyanaz.Szerintem a sztori is jó,nem annyira fordulatos mint a MP2 de igyis tündököl a mai gamék közt

-
dogab93
tag
A jó öreg Max Payne
Annak a második részét szerettem igazán.A legújabb harmadik rész az már kimaradt az életemből ,de ahogy hallottam nem sokat vesztettem vele.Múltkor megpróbáltam felrakni a Max Payne 1-2 részét de az istennek sem akart elindulni Win10-es rendszeren.
Egyébként szerintem ezekben a régi játékokban sokkal több kihívás volt mint a legtöbb mai játékban.Pedig a mesterséges intelligencia a béka feneke alatt volt de mégis.
-
Mokó
aktív tag
hatalmas +1 szívás is volt keményen.Öcsém 6 évvel fiatalabb hát komolyan felhívtam hozzánk csinálja már meg,ez az egyetlen olyan eset mikor kellett az öcskös segitsége..Örök játékok?Mérget vehetsz rá,telón is toltam őket,sima 2 mag armcortex A7 azt haddszóljon.És Max Payne 1...kb 25X vittem végig.
-
Paqito
senior tag
Jó nézni és visszaemlékezni ezekre a "régi" vasakra. Köszi az írást, jó volt elmerengeni egy kicsit

Az első gépen az AsusP4T-n alaplapon csüngő AMD hologramos hűtőmatrica nagyon zorall

-
Mokó
aktív tag
Ugyanmár,engem úgy el tud vinni vissza sem jövök egy délutánt
NFSU2,GTA III,ViceCity gyengébb gépeken öröm boldogság lehet tolni 1000-rel manapság is.Nemrég volt egy Dell Latitude 10éves noti nálam integrált radeon nem is tudom milyen pontosan,de 64 megás,64 bites volt.U2 768p medium és gyönyörűen ment... -
Mokó
aktív tag
Manapság 50 fps alatt sz@r....Nos amúgy minden amit leirtál igaz,kérdés az hogy régen darabos volt már a menü is de akkor is játszottunk vele nem zavart.DooM3-at 1GHZ P III-on toltam 256 Ram-mal,gondolhatod...
A dolog lényege az,hogy,nos mondok egy példát;akkor még fiatal inas voltam nem érdekelt hogy csak menjen a játék suli után legyen mit nyomni,nem érdekelt 10-15 FPS csak menjen.Mostmeg 40-50 FPS-t szeretnék mindenhol.Azt kérded miért?Mert felnőttünk,mi emberek,és ezzel eggyütt az igényeink is. -
dogab93
tag
Pont ez jutott eszembe múltkor,hogy ma megy az fps hajhászat 60-50 fps alatt nem játszok ,meg sokan azt mondják 50 fps alatt szerintük szar ,aztán közben régen senki nem foglalkozott azzal hány fps-el ment a játék.Én is nem egy játékot úgy vittem ki régen,hogy már a menü darabos volt,nem hogy a játék.A doom 3 például kifektette az akkori gépeket ez alól az enyém sem volt kivétel nem beszélve a stalker első részéről.A tuningolás is sokkal jobban meglátszott teljesítményben régen mint ma.
-
Mokó
aktív tag
Látom szóbakerült az NFS U2,mai napig legkedvesebb NFS játékom.Anno egy 800-as Celeron-on nyomtam FX5200 64bit mellett.800*600 medium 15 FPS jóesetben
Aztán jött az OC elején csak enyhén 960 Mhz-en
már jobb volt de a gyűlölt URL versenyek igyis nagyon nyögvenyelősek voltak.... -
-
+ dogab93
Én e korszak elején még csak K6-2- vel csapattam
, majd K6-2+ / Duron / Athlon. Azonban a 478 virágzásának idején jóideig a számtech másodállásom főállássá vált, rengeteg P4- et raktam össze, jó sok megrendelés volt rá, főleg cégektől, de magánemberek is vettek elég komoly 478 konfigokat. Tehát ez a 2 gép nem nosztalgia klónként született, mivel nem volt nekem, de a gyűjteménybe kell.
, öröm hogy tetszett Nektek a blog 
Azért ha már a K6-2 idején lett volna egy ilyen P4+6800GT kombóm, nagy királyság lett volna...
-
dogab93
tag
De szerettem ezt a P4-es korszakot.Emlékszem mikor a kis penya mellé kaptam egy Abit 9550xt kártyát és leesett az állam az underground 2 grafikáján,jöttem haza suliból és ültem le azonnal a gép elé.
De szép idők voltak.Köszi az írást! 
-
Nekem ez a korszak volt a kedvencem! Köszi az írást!
-
Mokó
aktív tag
Üdv DarthSun!
Először is gratula a gépekhez,igen jól sikerült összeállítások,külön tetszik az FX 5900 meg a Gigabyte deszka hőcsöves hűtése,de a legjobb hogy a VooDoo-t bevetted a tesztbe,ez igen!Nekem anno 1000-es P III vagy Celeron mellett (sajnos nem emlékszem) 3Dmark2000-ben ~500 pont körül ment...Bejött a kupaktalanított Prescott is
Nemrég még használtam über-tuning P4-et ilyen "just for fun" alapokon 2.66Nw@3.5+GF 7600GT-vel,tudott kellemes pillanatokat szerezni.Érdekesnek találom a 3Dmark01-ben Prescott vs Gallatin eredményeket is (Precottnál csak ~110MHz a FSB többlet-így vagy úgy a Gallatin nyert)
Új hozzászólás Aktív témák
- Marvel Snap
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Milyen egeret válasszak?
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- MSI NVIDIA GeForce RTX 3090 3X OC GPU Kitűnő állapotban
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070Ti 12GB Zalman S2 TG Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
).
, jó régi cikk, még kicsit kiforratlan azért.
, én most kicsit ellustultam, híztam is 5kilót a 2.5 év alatt, mióta nyuggerbe mentem.

Aztán GF2MX400 lett belőle végül. Mikorra megvettem, már a Radeon 8500-ra vágytam.
" már vártam kinek tűnik még fel
zorall biony