Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- CES 2026: 4. generációs szemkímélő kijelzővel debütált a TCL NXTPaper 70 Pro
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Snapdragon 8 Gen 5-tel jön a Realme Neo8
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
scream
veterán
válasz
szkaroly
üzenetére
Ugyan azért "néznek" rá a kínaik, mint ami miatt az USA is. Csak az emberek nagytöbbsége, szerintem úgy van vele - mmint aki ezzel foglalkozik/foglalkoztat és nem a másik fórumtárs hozzáállását követi - hogy inkább "csak" az USA-nak "adja" az adatait, nem Kínának is. Hiába, még mindig inkább hiszek egy amerikai cég biztonsági intézkedéseinek és adatkezelésében, mint a kínai állampártéban.
Általánosságban nyilván nem Kis Pista asztalán lévő karácsonyi családi kép lesz fókuszban, egy 10+ fős akciócsoport feladatául, de pl simán elég ahhoz, hogy "mintát vegyenek" és még akár név nélkül, csak egy ID-t kapva összefésülik az embereket arc alapján - így információt és beazonosíthatóságot szerezve róluk. Ez lehet, hogy ott és akkor még nem hasznosítható "érték" számukra, de később ki tudja mit tudnak/akarnak kezdeni vele. És akkor ezt képzeld el szisztematikusan, felskálázva világ méretben.
-
scream
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Szerintem kár belekeverni a képbe a Windows 11 körüli problémákat, mivel az kb bármelyik gépen előjöhetnek, nincsen hozzá köze, hogy drága "nagy" gyártó vagy adott esetben "kicsi" olcsó kínai - mint pl nálam is tette a Beelink SER8 (R7 8754HS) vagy előző PC-m (R7 5700G) esetén, ami miatt végül Linux került rá, és láss csodát, utána semmi gond nem volt egyikkel sem. Nyilván tudom, hogy nem mindenki tudja/akarja megugrani a Linuxot más-más dolgok miatt, viszont a kérdező torrentezésre, média lejátszásra FHD-n, és néha office-ra szeretné használni. Na erre, ha gondja van a Win11-el, bármelyik GUI-s Linux disztro alkalmas lesz és a hw bőven elég rá.
-
scream
veterán
Szerintem egyébként driverek tekintetében egész jó a dolog - ha a Windows magától nem is mindig, mindent talál meg, általában a gyártó valamilyen módon biztosít letöltést hozzájuk - sokszor pl az előretelepített rendszere is már rárakják, ahonnan lementhető.
Inkább a hosszabb távú fejlesztések/javítások fw/BIOS/UEFI szinten, ami elmarad.
-
scream
veterán
válasz
csabi324
üzenetére
Szerintem egyébként nincsen semmi gond egy 8th gen Intellel - 100x inkább egy régebbi, de normális gyártótól vásárolt eszközt választanék, mint egy olcsó, ki tudja meddig megy mini gépet.
Értem, hogy van, aki már akár 1+ éve is használ Chuwi-t, de ugye kérdőjel, hogy vajon a 2. évet is megéli-e. Ameddig egy Dell/Lenovo/HP USSF-nél tudott már, hogy bírják. De nyilván, egy több éves üzleti használt cucc vs új consumer termék. Én biztosan üzleti irányba hajlanék - torrentet, filmet lejátszani FHD-n egy régebbi Intel is ugyan úgy tud, mint egy valamivel frissebb AMD.
Amúgy, a konkrét linkelt gépet nem venném, mert használt termék, használtan meg HA-ról olcsóbban találsz, jobb konfigurációval ugyan abból a modellből.
-
scream
veterán
válasz
csabi324
üzenetére
Fontos lenne tudni, hogy mennyi a keret, van-e méret limit, használt vagy új, itthoni forgalmazótól garanciával vagy külföldről is jó, stb.
Amúgy első körben én használt piacon (HA) körülnéznék a kisméretű gépek között, ott is az irodai/üzleti USFF gépek körében (Tiny/Mini/Micro), mondjuk 8. gen Intelektől felfelé. Ezek keveset fogyasztanak, általánosságban nem sikít a venti bennük, normális driver/BIOS támogatás, van videókimenet (HDMI/DP).
-
scream
veterán
válasz
attilla84
üzenetére
Szerintem első körben nem lenne baj kideríteni, hogy miért is állt le a gép.
Pl. eredeti-e a Premiere Pro, vagy milyen hőmérsékletet produkált a gép vagy mekkora áramot vett fel a konnektorból - pl ha a hozzá tartozó táp túl kicsi.
Szóval azért sok tényezős lehet ez.
Én nem feltétlen keresnék nagyobb fogyasztású procit ilyen kis gépben (általában bármelyik R9), mert vagy nem elég a hűtés vagy messze nem a gyári értékeken megy a proci (szóval el is veszti a jelentőségét, hogy R7 vagy R9) vagy mind a kettő az előzőkből...
-
scream
veterán
válasz
hahakocka
üzenetére
Ezért írtam, hogy utána kell nézni/kérdezni, hogy honnan jön. Nem csak elolvasni, amit beleírnak - adott esetben csak egy képre rakják rá - a hirdetésbe. Ez történhet direkten az eladó keresésével vagy adott esetben fórumokon/egyéb portálokon megosztott tapasztalatok alapján.
Ez szerintem időben nem akkora ráfordítás, hogy ne érné meg, legalább megpróbálni. Aztán ha a válasz nem egyértelmű, vagy nem szimpatikus, még mindig ott van magán célra a drágább út.
-
scream
veterán
válasz
hahakocka
üzenetére
Ez így azért nem igaz. Elég annak utánanézni/kérdezni, hogy EU raktárról jön-e az adott termék, amit rendelsz. Ha EU-ból érkezik, akkor nincsen gond és 1-2 héten belül nálad van a csomag.
Amiért itthon érdemesebb adott esetben vásárolni, az max a garancia kérdése - kényelmi szempontból mondjuk, hogy egyrészt fel tudod/akarod adni vissza a gyártónak tengerentúlra (esetleg van EU-n belül szervizközpontja), ha baja van, másrészt meddig van rá garancia, illetve meddig tudod nélkülözni a gépet.
Aki mondjuk munkára használja és 1 nap alatt ledolgozza az árkülönbséget, ott nyilván nem kérdés, honnan fogja rendelni.
-
scream
veterán
-
scream
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
MS sok dolog miatt ludas, de most pont, hogy a GMKTec "saját" Windows iso-ja lesz a hunyó, amibe ők nyúltak bele, nem az MS...
-
scream
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Én idejét sem tudom mikor kellett nagyon kézzel keresgélni bármilyen drivert.
Win install után AMD oldala, onnan lehúzni a kapcsolódó chipset/CPU/IGP drivereket, és ha kell, akkor nyomtató driver/soft csomag és kész. Esetleg, még billzet/egér driverek.
Amúgy nekem ugye Beelink van, ott elég jó a software-es oldal is (kínai gyártóhoz képest), de ahogy nézem a GMKTec-nek is van ilyen gyűjtő oldala, ahol a K6-hoz tartozó Windows iso is fent van, meg van külön driver csomag, sőt még Ubuntu is elérhető (mondjuk azért az "élményhez" hozzáad, hogy mind Google Drive-os link, szóval én inkább kiindulási alapnak használnám és kézzel, gyártó (mmint az adott hw komponens gyártója) oldaláról szedném össze a szükséges drivereket direktben).

Persze tudom, hogy van pár (főleg az olcsóbb kategóriában sztem) hálókártya, aminél gond, hogy nem látja, mert akkor a fenti drivereket/Win update-et sem tudja leszedni és akkor másik gépről kell átmozgatni - ezt belátom, tényleg időigényesebb, mint a Win install.
Viszont, ha készen vagy vele - tiszta install, Win update lement, megvan minden driver én csinálnék egy "master" backupot az egész rendszerről valami imaging tool-al, és akkor azt az állapotot bármikor vissza tudod állítani, ha valami félre menne - pl.: Macrium Reflect vagy Acronis True Image, illetve van a Windows-nak is saját beépítettje (Control Panel > System and Security > Backup and Restore).
-
scream
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hát, ha van egy ismeretlen eredetű telepítésed, amibe látszólag valamennyire biztos belenyúltak meg egy, amit te tudott/biztos helyről töltesz le és raksz fel, akkor szerinted melyik biztosabb?

A bajlódás alatt a next -> next -> finisht érted vagy egy üres pendrive előkeresését?
Ha a mostani Win aktiválva lett, akkor a gépen, ha nem történik különösebb hw komponens csere, akkor ahogy azbest is írta, fel kéne tudni ismernie MS-nek, hogy ez ugyan az a gép, amire lett már aktiválva Win, így nem lesz vele bajod.
De tesztelni amúgy kulcs nélküli Windows is elég, ha ragaszkodsz másik SSD-hez.
-
scream
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hát, bátor vagy, hogy azzal a rendszerrel használod (és még külső disk-et is ráraksz), amivel érkezett és nem egy teljes clean installal kezdtél. Többek között, pl kivédeni az ilyen lapozófile és társai problémákat. Ki tudja mennyire és hogyan nyúltak bele.
Manapság azért már nem olyan bonyolult egy Win install medium-ot összekattintgatni és újrainstallálni arról egy gépet - főleg, hogy nincsen rajta semmi értékes adat.
-
scream
veterán
válasz
szarnyasdino
üzenetére
Beelink szerintem ebből a szempontból tök jó, mert csak márkázott (Crucial) NVMe-t és RAM modulokat (2 db - 24/32/64GB opciókkal) rak bele.
-
scream
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Én használt gépet, eőre telepített rendszerrel biztosan csak saját kézzel végzett, teljesen újratelepített rendszerrel kezdenék el használni - a saját lelki békém érdekében elsősorban.
Új hozzászólás Aktív témák
társtopik: Mini-ITX
- Cyberpunk 2077
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Synology NAS
- OLED TV topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Autós topik
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkcentre M70s Gen 4 i5-13500 16gb 512GB UHD Graphics 770+ajándék
- Intel passzív csúcsgép: 4,7 GHz Intel i7 1255U, 10 mag / 12 szál barebone
- www.olcsogamerpc.hu - Intel i7-12700KF - RTX 3080 - 32GB RAM - 1TB SSD - Z alaplap
- Eladó 1440p Ultra Gamer PC: i5-12400F Intel Arc B580 12GB 24GB RAM SSD Dobozos!
- Sok garis asztali gép! ( 7950X3D, Nito+ 9070XT, 32 GB , 1 TB, 850W 80+Platinum ) + LG OLED monitor
- Apple iPhone 13 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3840
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 WIFI R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Zalman Z1 PLUS GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest