Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz pamesz #1729 üzenetére

Hát attól függ mire használod.
    Amikor szerverként futtatom, akkor a legkisebbre veszem, 1GB-ra, de mintha a win nem szerette volna, annak legalább 2 kellett :D Szerverként virtuálisgépekhez inkább a több rendszer ramra van szükségem.
    A 16GB-ot akkor próbáltam, amikor AI llm futtatást próbálgattam, hogy tényleg gyorsabb-e, mint a 680m-en. Átállításkor kicsit tovább tart az indulás, mert újra megy a ram tréning.

Nem nagyon szoktam játszani, szóval inkább technikai oldalról közelíteném meg. Mekkora felbontás az, amin még vállalható a sebessége a játékban és akkor azzal a beállítással mennyi videoram kell (valamelyik sebességkijelző progi kiírja, mennyit használ - msi afterburner talán, vagy riva tuner?). Csak hasraütésre 4-8GB közt tippelem az ideálisat. Csak beletekerve például ebbe a tesztvideóba, 4-et némelyik játékban túllépte, szal lehet 6 már bőven jó [link]

• azbest

félisten

válasz pamesz #1709 üzenetére

amúgy még halkabb is tud lenni, az ssd és ram feletti ventilátornál 2000-ről 1000-re véve a system fan kezdő fordulatszámot (start pwm 130 -> 70), már tényleg csak terhelés alatt pörgeti fel a másik, cpu ventit. Már persze, ha egyébként is quiet móra van téve a bios főképernyőn a teljesítmény.
    (ezt most hirtelen egy youtubeos videból szedtem hasonló gépről)

Arra nem emlékszem, hogy van -e esetleg a biosban opció a gomb világításra.

A win telepítésnél csak az amd oldaláról letölthető driver csomag [link] és az intel lanhoz az intel oldaláról külön v226 lan drivert [link] kell kézzel, ha nem szeretnéd a kínai csomagot használni :)

• zmaster

csendes tag

válasz pamesz #1704 üzenetére

7600XT körül nézegettem, AMD vonalon. Ez valószínűleg ~2 ventillátor hosszúságú és ~2.5 slot vastag kártyát jelent, de a jövőbeni upgradek esetén jó lenne ha nem kéne új dokkolót venni :)
    Nem tudom, még méricskélek mi hová fér az asztalomon, de az eredeti cél a minél észrevétlenebb (tehát kisebb) konfiguráció volt. Az sem lenne rossz ha a vga+tápja elférne a monitor talpa alatt, de ez egyrészt megint horizontális elrendezést feltételez, másrészt nem lenne jó a hűtésnek ha takarná valami.

• azbest

félisten

válasz pamesz #1701 üzenetére

hát, az érkezés egy dolog, mert egy héten belül is itt tudnak lenni a kínából jövő rendelések is. Inkább azért keressük az európai forrást, hogy biztos ne kelljen még ráfizetni pluszban adót, kezelési költséget. Remélem nem szivatnak meg vele. Picit mindig zavaros volt az oldalukon ez. Bár elvileg úgy írják, hogy már rendezve van az adó.

• pamesz

tag

válasz pamesz #1700 üzenetére

Közben megérkezett, viszont kicsit átverésnek érzem a külön német oldalt a GMKtec-nél. A sima oldalon még olcsóbb is lett volna pár ezerrel, direkt azért rendeltem a német oldalról, hogy EU-ból érkezzen. Erre nyomkövetési szám alapján ugyanúgy Kínából érkezik.

• azbest

félisten

válasz pamesz #1684 üzenetére

igen, sajna a diana store eltűnt, nem tudom miért. Most francia és lengyel eladókat hoz fel eusként az ali, de utóbbiak nagyon új fiókok még, nem tudom mennyire megbízhatóak.
    Ahogy látom a korábbi gmktec.eu helyett de.gmktec.com alatt csináltak eus aloldalt. Bár nem tudom mennyiben más a sima főoldalról elérhető ajánlataiktól.

• atoszmester

tag

válasz pamesz #1684 üzenetére

Igazad van, abban tényleg "csak" 680-as van.
    De nézz körül a honlapon, van itt több is amiben már 780-as van.
    [link]
    [link]

Ezek közül jópár konfig van ami rendelhető a német raktárból

• atoszmester

tag

válasz pamesz #1680 üzenetére

Szia!

Én most vettem egy Aoostar GEM12 Max-ot, szerintem ár/érték arányban a legjobb.
    [link]

Ez ráadásul a Max verzió, azaz külön van a DC táp + 2 db USB4 is található. 32 GB RAM-mal és 1 TB tárhellyel 160 ezer körül (429 dodó).
    Alin nézegettem amikor szülinapi akció volt, de pont ez a típus 100 dolcsival volt drágább volt úgy hogy toltam rá egy 70 dolcsis kupont. A hasonló tudású, más márkájú PC-k minimum 40 ezerrel drágábbak, de lehet hogy keveset írtam.

Ráadásul német raktárból küldik, 9 nap alatt itt volt.
    Ha bármi kérdés van, csak írj!

• azbest

félisten

válasz pamesz #1631 üzenetére

Nem nagyon válogattam, megnéztem éppen mi hol van és mennyiért. Általában pcx, aqua, alza valamelyikéből, mert azoknak van csomagautomatás szállítása a közelbe. Ramból kifejezetten a szabványos változatokat vettem, ami nem spéci tuningprofilos, normál késleltetéses és feszülstégű. Bármilyen gépben kell tudniuk a hivatalos sebességüket.
    A 8845hs procihoz 5600 ddr5 a hivatalos támogatott.
    Az k8 plusba épp a pcx-ből vettem cruical-t, kettőt [link]

Az m7-ekbe 4800-as való, abból kettő gépbe adatát [link], egyikbe corsairt [link] vettem. Hát akkor még jobb volt a forint váltás árfolyam :D Persze ezeknek van 16GB-os kisebb változata is.

Az ssd-ből is többfélét vettem. Ár és sebesség alapján patriot viper 4300 lite [link], volt épp akciós kingston kc3000 (vastag) [link] ... kifejezetten nagy írás terhelhetőségű, nagy teljesítményűt kerestem. A Samsung 980 pro és 990pro is jó lenne, de nagyon elszállt az áruk. A notimban épp 990 pro van, azt lehet kiveszem, mert valsz feleslegesen erős bele, és átcserélem az egyikben lévő gazdaságos kingston nv1-re. Plusz gyűjtöttem ilyen kis kapacitású vegyen samsung, mikron és más fajtákat, Az a rendszerindító, a virtuális gépek háttértárának lesznek majd beállítva az erősebbek.

Amúgy gazdaságosabban is vannak, nem indokolt játszós, hobbi gépbe ilyeneket. Lehet valami wd black vagy blue fajta is jó, ami gen4-es és tlc, 600TBW írás garantált Terabájtonként. Kicsit utána kell olvasni, hogy az éppen kaphatók közül van-e bármelyiknek hátránya.

Ezek az m7-ek, de teljesen így néz ki a k8 plus is belül, csak felirat meg persze a ram órajel más. Ja nem, a jobb oldali aszem a k8 a képen.

Ez így most összességében elég durva volt, bár van aki egy notit vesz hasonló összköltségből :D De nekem most kifejezetten életszerű, clusteres tanuláshoz kellett valami. Az m7-ek kifejezetten gazdaságosak, csak ugye a gpu-ja lassabb.

• azbest

félisten

válasz pamesz #1628 üzenetére

Nekem jónak tűnik, kb ekörül van kuponos áron.
    Arra érdemes még figyelni, hogy nincs -e kiírva a leírás rész elején hogy külön szállítási díj extrát kér-e, de ahogy látom nincs. A nagyon nagy ünnepekkor a nagy kereslet miatt volt, hogy kitette.

A megbízhatóságáról azt tudom mondtani, hogy rendeltem tőle egyesével 3 darab GMKtec M7 Ryzen 7 6850H barbone és egy GMKtec K8 Plus Ryzen 7 8845HS masinát is 2024 szeptember és október közt.

Kb 7-10 munkanap alatt itt voltak, állítólag spanyolországból indul, az első kb 7 nap nem látni mozgást, akkor lesz követhető, ahogy a franciáknál a dhl átveszi és utána következő munkanapra más esélyes a kézbesítés is.

Érdemes a gép belsejét jól átnézni, nincs -e benne gyártási szennyeződés. Egyik masinában a ram slotban volt valami pici fém forgács, ami nem tett volna jót, ha benne marad. Középen a tekercsek némelyik gép alaplapján kicsit ökörhugyozás párhuzamosságúak, de működnek hibátlanul :)

Most konfigurálom épp a három m7-en lévő proxmoxot, hogy thunderbolt portokból alkotott körhálón 25GBps sebességgel tudjanak kommnikálni [link]
    A k8 pluson még esxi8 fut, de majd valsz átköltöztetem a virtuális gépeket a proxmoxokra. Még nem igazán próbáltam játékot az k8-on. De az igp-je AI-ra tényleg majd 2x gyorsabb a k8 plusnak, mint az m7-nek.

Egy kis mikrotik switch is van lanon köztük (vlan támogatás miatt), valamint nanoKVM [link] + XH-HK4401 [link] 4 portos buta kvm switch kombináció, kis barkácsolással 3d nyomtatott házikóba és soros kommunikációval tudja vezérelni [link] . Így távolról is elérem a kép kimenetüket, vezérlést, telepítést. Egy alzás zsúrkocsi a "rack szekérény" [link] .

• azbest

félisten

válasz pamesz #1626 üzenetére

A saját webshopukra volt pár panasz, hogy késedelmes, meg még most van kínai holdújév, ezért lehet többet kell várni.

A diana ali shop esetén mindig meg kell nézni, hogy van-e kuponozós akció, az ali főoldalon is kinn szokott lenni, vagy az itteni fórumos srácoknak is van erre oldala.
    Most is 50 eurot le lehet vonni belőle, úgy 366 euro (416-50, kupon 25LD50) a k8 plus barebone. Nála általában euroban érdemes vásárolni, mert az eu storeban az az alappénzneme és nincs annyi konvertálás.

A ram és ssd általában nem olcsóbb vele, mint itthon megvenni külön és itthon azért jobb gari van rá. A vastag, kétoldalas ssd (pl kingston kc3000) is elfér benne, de a wifi antenna csatiról vastagnál le kell venni a szivacs támaszték matricát és valami vékonyabb szigetelőt tenni - nehogy lejöjjön és elszabaduljon az antenna kábel, nehogy hozzáérjen az ssd-hez. A középen lévő slotra nem emlékszem, hogy vastag is belefér-e.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés