- Google Pixel topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
Itt egy magyar példa:
- Első szívdobbanás
- It's alive! -
zhagyma
őstag
válasz
#22145024 #6983 üzenetére
Esetleg ezt olvasd el: picoPSU + xbox 203W brick
-
user137
őstag
válasz
nagynorbi #6995 üzenetére
hát nézd, lehetne úgy, hogy a kisebb a nagyobb alatt, meg utána felett? esetleg előről-hátulról is lefényképezhetnénk, meg meztelenre vetkőztetni a házakat, megnézni őket csupaszon jó mélyen bentről is?... vagy a kicsit berakhatnánk a 2 nagy közé nyitott tetővel és lehetne egy alul-felül szendvics is!
-
peterk
senior tag
Ja köszi, nem kerülte el a figyelmemet. Úgy gondoltam, hogy szétkapom, és csak a "hátát" és az egyik oldallapját tartom meg. A hátával normálisan fel tudom szerelni a táp helyre, az egy oldalra pedig felraknám a panel tápot. Esetleg még egy harmadik oldallapot is megtartok, ha két lappal nem elég stabil. A házba bőven belefér.
-
nagynorbi
aktív tag
Aki esetleg nem akar várni a Wesena ITX7 házra
-
user137
őstag
válasz
user137 #6811 üzenetére
Wesena: megkérdeztem, lehet rendelni!!
az akció nem nyilvános az aprón, psszt!
Wesena ITX2 14 pénz (Cooling:1db 40X40X10mm )
Wesena ITX7 17 pénz (Cooling:1db 80X80X25mm)Pico belső 8k (120W, 12V7A, 5V6A, 3.3V6A, 5VSB 2A)
Pico külső 8k (12V/10A)+1db egység szállítása olyan 10k körül van (DHL, 4 nap), 10 darabé 20k(!), közte arányosan csökken. Nekem kell egy ITX7 amúgyis, úgyhogy elvileg ketten már vagyunk CséZével.
privátban tessék érdeklődni a számlaszámom felől és mondom a többit.
------------------------------holnap reggelig lehet leadni a rendelést. a következő kör sztm a következő napéjegyenlőségkor lesz.
annyi változás van, h pico 24pin 150W-os lett közben.
-
HookR
addikt
válasz
#22145024 #6983 üzenetére
Ezt pontosan megmondani nem tudom, de kétlem, hogy gond lenne, tekintve, hogy:
- a neten több példa is akad ra, hogy Xbox tápjáról működtetnek PC-t.
- amennyire én látom, az Xbox 360 felépítése nagy mértékben hajaz a PC-kére.Persze az a biztos, ha megkérdezed a hozzáértőbbeket:
- Modding és elektronikai kérdések
- Tápokról alaposan - mélyvíz -
HookR
addikt
válasz
Iginotus #6979 üzenetére
A 203W(, 175W, 150W)-os Xbox 360 tápcsatlakozója nem szabványos, azt mindenképp át kell alakítanod. Ha netán ki akarod használni mind a közel 200W-ot, akkor kénytelen leszel kikerülni a korlátozottabb teljesítményű pico vagy paneltápot, amihez valamivel több kábelt kell moddolni. #6185
-
peterk
senior tag
A Lian Li házban bőven van hely, ezért felmerült bennem, hogy picoPSU helyett paneltáppal oldjam meg. Találtam egy ilyent, az ára egész jó, a teljesítménye is bőven elég lenne egy atom + 6HDD konfignak (igazából kevesebb is elég, de a winyók beindulásakori áramfelvételtől picit tartok, ezért inkább legyen nagyobb teljesítményű).
Lehet brick-kel együtt is kapni, kérdés, hogy ennek így együtt milyen hatásfoka lehet.
A beépítését pedig megoldanám egy ilyennel. Beleszerelém a panelt, a hátára pedig felfúrnám a 12V csatit.
-
CséZé
őstag
nem hiszem el h sehol sincs még 2100T...
-
HookR
addikt
válasz
zhagyma #6975 üzenetére
"Ui: Hazai aprókon még nem jött össze használt xbox360 táp sem az általad is említett ár közelében sem. De azért igyekszem ..."
Hardverapró / "Szoftver, játék, konzol" kategória, keresés "203W" kifejezésre, s voila: [link1], [link2], [link3]
Néhány hónapja még jellemzően 4k-ért kínálgatták az emberek, de ne legyél szívbajos, ajánlj PÜ-ben mindháromnak 4k+postát, valamelyik csak odaadja, tekintve hogy ezek a tápok nem pörögnek annyira.
-
zhagyma
őstag
Köszi.
Technikai értelemben korábbi tanácsaidat megfogadtam. A javasolt Dell és Xbox adapeterek mögötti FSP, Delta, stb gyártók termékeit felderítettem. Az így elérhető adatlapok alapján ezeknek az adaptereknek a műszaki paraméterei rendben vannak. A gond ott van, hogy egy új 180-200W környéki ilyen branch "tégla" szállítási költséggel >20 eFT fölött áll meg. A legrosszab eddigi ajánlat nem ebay-n 35 eFT körül volt. Az ebay-n általában refurbished és használt darabok ugyan beszerezhetők 10-15 eFt környékén USA/UK/HK viszonylatban (a new-nak hírdetett változatokról kiderült, hogy mégis used
), de ezeken még gondolkodom ...
Ui: Hazai aprókon még nem jött össze használt xbox360 táp sem az általad is említett ár közelében sem. De azért igyekszem ...
-
PeterPH
senior tag
-
Iginotus
addikt
válasz
user137 #6943 üzenetére
Nem tudok olyan szert ami marja a rozsdát de az alumíniumot nem
Szóval minimális elszíneződés tutti lesz az aluminiumon is.
Én akartam venni vaterán egy G5 házat, meg egy monitort. ami valszeg rossz volt de tullicitáltak bár még lehet megért volna többet is mint 25
ö volt az...
-
zhagyma
őstag
válasz
PeterPH #6965 üzenetére
Egyetértek. Csak keresgéltem a neten alternatív megoldásokat a tápellátásra. Már korábban felmerült bennem az ötlet, hogy a picoPSU + brick kombó egyesíthető műszakilag. Van pár bíztató megoldás a nevesebb gyártóknál, de magas az ár ...
Ekkor elgondolkodtam. Mi lenne, ha a drága branch téglatápot helyettesíteném egy saját építésű kapcsolóüzemú AC/DC konverterrel. Mint kiderült a chipgyártók egész ütős chipeket gyártanak ebben a kérdéskörben. A chipekhez a tervezési utasítások (részletes számításokkal) általában a gyártók honlapján szabadon elérhetők. Egyelőre ez tűnik a legolcsóbb minőségi megoldásnak, de némi időráfordítást igényelne. Na majd meglátjuk ...
Mivel jelenelg nincs felesleges szabadidőm így akadtam az "open frame" megoldásokra. Ezek a PSU gyártók által készített OEM megoldások, amelyeknek 12V AC/DC konvereteres változatait fröccsöntik a kínai üzemek a téglatápba. Emiatt a téglatápok újonnan tök egyformák lehetnek kívűlről, de nem mindegy mi van a burkolat alatt ...
Jelenleg egy ilyen picoPSU-160-XT-m van. Ehhez kellene legalább 12V/16.6A bricket találnom, hogy a peek teljesítményben is passzoljon a picoPSU-hoz. Igazság szerint nem találok olyat, amely a neten elérhető datasheet-l rendelkezik és nem "horror" áron van. Kínai utánérzések persze vannak olcsón, de nem sok bizalmam van bennük.
Ui: Bocs hogy sokat rúgózok a kérdésen, de egyelőre ez izgat.
-
PeterPH
senior tag
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma #6923 üzenetére
Rövid "guglizás" eredménye:
FSP150-5G01 datasheet.
FSP150-5G01 priceSzerintem ez drága és valószínűleg olcsóbb forrás is lehet. Valószínűleg egy 150W-s picoPSU + 150W 12V brick combó árával összevethető árfekvésben van esélye elterjedni. Sajnos a specifikációban az efficiency >= 76% szerepel. Ez rosszabnak tűnik egy picoPSU + tégla combo együttes hatásfokánál. Bár a noname kínai 12V-s téglatápok borzalmas eredményeket képesek produkálni. Így a picoPSU + tégla együttes hatásfoka is borzalmasan rossz lehet. Azt meg tudjuk, hogy neves gyártó által specifikált téglatápok >80% fölötti hatásfokkal horror áron kaphatók.
-
user137
őstag
igen. "jó lesz még valamire".
peterK: arra figyelj a RAIDnél, h tudjanak a lemezek lepörögni rendesen, különben szívás lehet a lemezek futásteljesítménye. a RAID5 sztm nem pöröghet le valami túl nagy biztonsággal, a mirrorból viszont nekem a NAS csak az egyik feléről olvas, így kíméli a meghajtókat.
plusz ugye ha szétesik a RAID5 alatt a kontroller, akkor lőttek mindennek (hacsak nem pakolod át egy linuxba a vinyókat és kézzel feléleszted az ext2/3 raid fs-t.
-
peterk
senior tag
válasz
user137 #6939 üzenetére
Raidet mi másnak, mint biztonságnak.
Tudom, hogy a raid nem egyenlő a backuppal (informatikus vagyok, tudom mi micsoda), egyszerűen csak nekem egy optimális középút. A NAS médiaszervernek lesz, a raid egyszerűen annyit segít, hogy egy vinyó megdöglésével nem száll el minden az adott vinyón levő filmem/zeném. Ennél komolyabb backupot viszont nem ér a dolog. A WHS csak egy pillanatnyi ötlet volt, mert épp tegnap installáltam egyet egy ügyfélnek. Nekem nem lesz jó, mert lényegében annyi a lemez igénye, mint a normális backupnak, akkor meg már inkább az. Valószínűleg maradok a linuxnál, egy ubuntuval. Egyszerű, rugalmas és a korábbi nasaim miatt a linux softraidet már jól ismerem.
-
user137
őstag
urak, honnan vettetek max magassági méretet a Wesena ITX7 max cpu-hűtőre? én úgy nézem, h akár egy 5 centi körüli darab is elférne, ha a 3.5-es HDD hely kimarad...
-
user137
őstag
urak, offtopik egy kissé. került hozzám egy Mac Pro G5 ház, amiben elfolyt a hűtőfolyadék és az alja tiszta rozsda. a nem kellő (
) hardvereket kivágtam belőle, de le kellene tisztítani és a háztartási eszközökkel nem lett makulátlan (csavarok környéke, etc).
1) mivel lehet nekiesni az alumíniumra kiült rozsdának (a fémcsavarok rozsdásodtak el)?
2) hova menjek majd fúrás-faragás igénnyel, ha ebbe PC cuccokat akarok eszkábálni? távtartók kellenének (az alu alapba) és egy hatogatott-lyuggatott acéllap kellene vinyó bracketnek, meg valaki lelkes sörivó egy dremellel.viccből ITT megtekinthető egy duál G5 Pro 2004-ből (ez csak a proci és a hűtése). a mostani gépem szinte minden irányban kisebb (és erősebb!)
-
user137
őstag
raidet minek?
pláne sw-ből, csak a szopás van vele, és sztm a WHS nem is támogatja(?).
a vinyónkénti különálló storage (share, ftp, bármi) a legbiztosabb, és napi szinten menteni az egyiket a másikra (a backup backupja). így megkíméled a vinyókat (a "B" vinyó szinte mindig standbyban van), és nem buksz be semmit a RAID esetleges szétesése miatt. manapság a sebesség meg már nem számít (tárolónak főleg). -
Pista0001
addikt
Ne adogasd össze a teljesítményeket, úgy nem jó. Ha megnézel egy korszerű tápot a 12V-os ágán majdnem az egész teljesítményét le tudja adni, csak akkor a többi ágra nem marad semmi. A 12V-os ág amúgy azért fontos mert a mai számítógépek processzorának tápellátása teljesen arról az ágról történik, emellett más eszközök is kapnak onnan áramot, így a 3.35A (kevesebb mint 40 watt) kevés lehet.
-
HookR
addikt
A low-profile PCI szabványra vonatkozó doksiban egy minimum és egy maximum értéket is specifikálnak a magasságra (A PCIe low-profile-nál csak maximumot). Értelem szerűen az utóbbit kell szem előtt tartanod.
Mivel a magassággal önmagában nem sokra mész, az a gyanúm, valójában a kártyák tetejének az alaplap nyákjától mért távolságára van szükséged, ami viszont 72.3 mm mindkét szabvány esetében (annak ellenére, hogy a PCI LP kártyák alacsonyabbak a PCIe LP kártyáknál). -
-
CséZé
őstag
jelentem, megjött a lap!
-
tthom
senior tag
Van valakinek low-profile vga kártyája? Ha igen, lemérné, hogy mekkora magasságú? A neten a low-profile szabványál tól-ig érték van megadva, ezért kiváncsi lennék, hogy valóságban ez miként alakul.
-
zhagyma
őstag
" ... A másik megoldás, ha találnék valami alacsony fogyasztású, 100W körüli ATX tápot, de ilyent egyelőre nem láttam... "
Érdekes alternativa mivel valószínűleg jobb a hatásfoka, mint a picoPSU / brick comboknak: FSP150-5G01, FSP150-5G01
-
PeterPH
senior tag
A picopsu-t gyakorlatilag az alaplapi 20p vagy 24p tápcsatlakozóba kell bedugni.
A hátlapon a bemeneti 12VDC kör alakú csatlakozójának kell helyet kialakítani, ezt én egy kártyahely takaró lemezen oldottam meg..
A kimenetét Y tápkábelekkel el lehet osztani megfelelő mennyiségben a SATA eszközök között.
Az általam mutatott házban 150W-os SFX táp volt, de mint a mellékelt számok mutatják, a hatásfoka ennek sem a legjobb. Drágább, de hosszú távon gazdaságosabb egy 60-150W között megfelelően kiválasztott picopsu. -
peterk
senior tag
válasz
PeterPH #6917 üzenetére
Ha már diy, akkor én lehet, hogy inkább maradok a Lian Li-nél, mert abba több vinyó is belemegy, és kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy kicsit nagyobb.
A pico PSU-ról viszont mesélhetnél. Hogy megy egy ilyen bele egy táp helyére? Hegeszteni kell, vagy lehet kapni hátlapot, elosztókat, stb.-t is hozzá? Örülnék, ha lehetne, mert még mindig zavar, hogy egy ATX táp önmagában megeszik 15-20 wattot nekem a "semmiért". A másik megoldás, ha találnék valami alacsony fogyasztású, 100W körüli ATX tápot, de ilyent egyelőre nem láttam...
u.i.:
Én raid-et is akarok, de nem hardveres raid-et, mert azzal már jártam rosszul. Vagy Windows Home Server és duplikálás, vagy linux és szoftver raid lesz, majd még meglátom. De előbb legyen meg a megfelelő hardver. -
PeterPH
senior tag
Miért lenne titok?
A homesys-nél rendeltem.
Anysee DVB-C USB tuner -
PeterPH
senior tag
Nekem hasonló volt a célom, tehát egy normális saját építésű NAS, megfejelve HTPC funkciókkal.
Az alapötletet a homesys mybox mininas adta. De az alaplapja nekem nem volt megfelelő, a házat külön nem adják.
Úgyhogy keresgéltem, és mégis ráleltem a neten a CFI A7879 házra, ami ugyanaz.
4 db 3.5" HDD + 1db 2.5" HDD fogadására alkalmas.
ASRock E350M1 alaplap került bele, 4 GB RAM társaságában.
Fogyasztása a gyári tápegységgel 29-31W körül van, mikor a 3.5"-os HDD-s standby-ba mennek.
Sokallottam ezt úgyhogy picopsu-ra cseréltem, így 22-23W ugyanez. (Nagy winyók nélkül 18-19W).
Kapott még egy USB-s DVB-C tunert is, így már teljes a rendszer.
Ha RAID is kell, akkor ez az alaplap persze nem megfelelő, csak bővítőkártyával. -
Pista0001
addikt
válasz
nagynorbi #6907 üzenetére
Az oldalra szánt borda talprésze elbírja hogy közvetlen abba kerüljön a hőcső egyik fele, plusz egy ellendarab kell ami rögzíti + a másik oldalról is elviszi kicsit a hőt. Mivel belül is lenne légáram az egyéb alkatrészek miatt, ezért úgy gondoltam hogy az ellendarab is lehetne bordás, természetesen jóval kisebb bordákkal mint a külső.
-
CséZé
őstag
iPonban 25910 a Giga H67N-USB3, akit érdekel...
ASRock 29k. -
user137
őstag
nem tudsz nem-ATX tápot használni, mert a paneltápoknak és a picoknak nincs elég molex csatlakozója sajnos. esetleg SFX, de az dettó ugyanaz (csak a kisebb méret miatt zajosabb).
4 portos PCI SATA kártyából mi is csak ezt az egyetlen darabot találtuk, amióta beraktam jól üzemel egy kollégánál.
a D150/D525 alaplap olyan 15-18k körül talán már fellelhető (vigyázz a D410-nek 100 megás az ethernet portja!), ez a kártya 6ezer forint.
-
peterk
senior tag
válasz
user137 #6912 üzenetére
Köszönöm, "felülről" ez talán még elmegy méretben. Bár, jobb lenne valami nem atx tápos megoldás (barkácsolni viszont nem szeretnék).
Írtad a D510+4 portos PCI sata2 kártya megoldást. Tudnál mondani egy konkrétat is? Tudom, én vagyok a béna, de nem találok PCI-s mini-itx lapot, plusz normális áron (monduk 5e körül) 4 portos kártyát sem. A fordítottra - 4 alaplapi + 2 bővítőkártyás sata port - viszont van jó alternatíva, az ASROCK E350M1 24 ezerbe kerül, 2 portos SATA bővítő pedig fillérekért van. Ha ilyen nagyságrendben megoldható lenne a D510, akkor azt választanám, de ha sokkal drágább, akkor jó lesz ez is.
-
user137
őstag
jól mondja netseft, itt van is egy eladó Lian Li PCQ08 még bontatlanul.
6 vinyó elfér benne, ez a mostani rendszerrel max 18TB
én egy Atom D510-et vennék hozzá + 4 portos PCI SATA2 kártya, olcsó, alig fogyaszt (20W alatt idle-ben) + a vinyók annyit, amilyet teszel bele. -
toldy
őstag
Én meg azt tudom javasolni hogy szerez be egy Chieftec itx házat.
Abban gyárilag van 1 db 3,5" hely, és egy 5,25 -> 3,5" átalakítóval lesz még egy hely, valamint az sfx tápot lecserélve egy 80w pico psu-ra befér még 2 db hdd a táp helyére ( ha jól számolom).
szerk1,ez így kb 14k a ház, 15k a táp és 1-4k az átalakító kb 35k. biztos nem egyszerűbb mégegyet venni?
szerk2, igen lehet jobb így
-
netseft
aktív tag
Sok merevlemezt fogadó mITX alaplaphoz méretben illő ház eléggé ritka szerintem, régebben mikor kerestem, én egyedül a Lian Li PC-Q08-et találtam, de annak márkához hű árazása van, nem tudom szánsz-e ennyit a dologra. Ha fontos a méret, szerintem a NAS viszi a prímet.
-
peterk
senior tag
Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget vagy iránymutatást kérni. Szükségem lenne egy második NAS-ra a lakásban, és arra gondoltam, hogy a meglevő Synology 4 lemezes NAS-om mellé ahelyett, hogy egy másikat vennék, inkább építek egyet - ha ez lehetséges.
A "belső" úgy nézem nem jelent problémát, akár az intel atom akár az új AMD fusion vonal megteszi számomra és hardver erőben meg is felel. Video teljesítmény nem kell (alaplapi akármi jó), hang nem szempont, hálózat elég ami van rajtuk, egyedül a minimum 4 sata port a fontos, ami akár lehet alaplapi, akár egy bővítőkártyával is jó.
Eddig OK, de innen eléggé megakadtam. Nem tudom a ház (táp) és a fogyasztás terén milyen lehetőségek vannak. Azt szeretném, ha a cucc pici lenne. és nem fogyasztana sokat. Összehasonlításképp, a Synology DS410-em méretei 17×19×23 cm, és vinyók nélkül 16-18W-ot eszik. Ezt az AMD fusion tudná, a kérdés, hogy milyen táppal hajtsam meg, hogy a táp ne egyen még egyszer ennyit.
És végül a legnagyobb kérdés, a ház. Létezik-e olyan Mini-ITX-es itthon elérhető "kocka" ház, ami ha nem is kel versenyre a Synology méreteivel, annál nem sokkal nagyobb? A Synology ilyen:
Ilyesmit szeretnék, semmi extra, minél egyszerűbb, annál jobb. 5.25 hely sem kell, elég, ha van egy bekapcsológombja elöl, hátul meg az a pár kimenet (lan, usb, táp, video). Létezik ilyen? Köszi szépen!
-
CséZé
őstag
Gigabyte GA-H67N-USB3-B3 lap 24600 pízért megrendelve.
holnap vagy holnapután meg is érkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Max
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Google Pixel topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest