- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
peterk
senior tag
válasz
M@trixfan #8295 üzenetére
Saját HP szoftverről én még nem hallottam i386 környezetben.
Ehhez semmilyen oprendszer nem jár, a HP a windows server 2008-hoz való driver lemezzel adja. De fut rajta a Win7 és az XP is. Az ubuntu gond nélkül települ, az ubuntu szerver is. Szerintem a freenas-nak is mennie kell, egyedül a hálókártya driver a kérdés. Ha bsd-re van, akkor freenas alá is beizzítható.
-
peterk
senior tag
válasz
Polemius #8290 üzenetére
Polemius, hacsak nem kimondottan építeni/bütykölni akarsz, akkor az általad leírt elvárásoknak - azaz alacsony fogyasztás, 4HDD, file-, torrent-, médiaszerver funkciók - éppen megfelel a HP Proliant Microserver. Ez az ár - 30 bruttó -, amennyiért a HP akciózza, egyszerűen verhetetlen. Adnak egy komplett gépet egy kimondottan 4-5 lemezes NAS-nak való csinos házzal, AMD N36L procival, és ATI 5450-es onboard videoval. A gép erősebb, mint a brazos, de a fogyasztása mégis nagyon visszafogott, itt lemérték, és ezek alapján alig fogyaszt többet, mint az én Atom D525 alapú NAS-om. (Az enyém normál táppal 31-33W-ot evett idle-ben, ez meg eszik 34-35-öt.). Ez alapján 4HDD-val sem enne többet 50-55W-nál.
u.i.: Azért raktam az egész postot offtopicba, mert a gép nem mini ITX szabvány. De nem hinném, hogy egy NAS esetén ez kizáró körülmény lenne.
-
peterk
senior tag
Nincs hely neki, a ház eleje - a ventillátor rácsozaton kívül - egyetlen fém lap, csak a bekapcsolgomb "töri meg" az egyhangúságot.
Viszont, most, hogy mondod, a bekapcsológomb maga a HDled, az világít, ha lemezművelet van. Ha átteszem a power led jumperre, akkor lesz jelzésem.
Mondjuk az meg zavaróan erősen világít, de majd befestem alkoholos filccel.
-
peterk
senior tag
Csak nem ilyen házad van? Nekem ilyen van, és ránézésre a tied nagyon hasonlít...
Ha ilyen házad van, akkor vegyél egy Scythe Slip Stream 120mm Slim-et, ez befér. Vedd le a procihűtőt, a Scythe-t meg ragaszd rá a tetőre a rácsozott részhez. Ne direktben ragaszd oda persze, mert úgy rezegni fog és nem is szív úgy, hanem egy távtartóval. Pl. egy egéralátétből - vagy akármi hasonló, fél centi vastag gumiszerű anyagból - vágj ki ötforintos nagyságú karikákat, és pöttyintsd oda az egyik oldalát a tehőhöz a másikat meg a venti sarkaihoz.
-
peterk
senior tag
válasz
xEon1337 #7596 üzenetére
Milyen konfigot szereltél abba a házba? Nekem is egy ilyenben van a NAS-om, nyolc vinyóval, AtomD525, és az első kivételével kivettem az összes többi ventit, mert majdnem havazik odabent.
(A 14-est meg kicseréltem, mert borzalmas az a világító kékség.)
Gondolom nálad valami komoly konfig lehet. Ha kiveszed a középső négyes vinyótartó szettet, akkor elvileg kéne lennie légáramlásnak, mert az első szív a fölső meg kifúj.
-
peterk
senior tag
válasz
ballington #7520 üzenetére
Gondold végig, hogy pontosan milyen feladatokra szeretnéd használni. Ha már építesz egy ilyen mini rendszert, akkor az akár a napi torrentezést is megoldhatja (ha torrentezel, és nincs ennél is jobb megoldásod rá), akár TV műsorok rögzítésére is jó, sőt, akár otthoni mini-NAS-nak is beállítható.
Ha eldöntötted, hogy ezek közül mi kell, az meghatározza már azt is, hogy milyent építs. Ha valóban nem kell más, csak a mozizás, és valóban az USB a legkényelmesebb, akkor lehet, hogy még az SSD sem kell, hanem elég egy olcsó 1-2GB-os pendrive, rajta egy xbmc live és kész is. Ha másra is használnád - pl. böngészés, facebook, némi játék - akkor már kell valami tárhely. Torrentre még több, ha mini-NAS-ként is használod akkor pedig még több, és akkor már házat is olyant kell választani amiben elfér(nek) a winchester(ek).
-
peterk
senior tag
válasz
blackmoto #7292 üzenetére
Én is éppen ezt néztem ki, csak abban nem vagyok biztos, hogy fektetve elhelyezhető-e...
Ha nem ez, akkor valami hasonló jöhetne nálam is szóba. Az asrock brazos menne bele és egy 2.5-ös noti vinyó társaságában kizárólag XBMC futna rajta (esetleg torrent még). Mivel már megy a hardveres gyorsítás az amd chippel is, így akár még downclockolnám is, hogy minél halkabb lehessen. Optimálisan akár passzív, de fogalmam sincs, hogy lehet-e a proci hűtő helyére passzív megoldást kapni.
Ha már erre járok, nem hagyhatom ki, hogy megemlítsem, hogy elkészült a NAS-om, amit nem kis mértékben az ebben a topicban kapott információk alapján építettem. Ezért utólag is köszönöm minden topictársnak a segítséget! Ha esetleg mást is érdekel, itt vannak a főbb paraméterek: A ház a Lian Li PC-Q08B lett, benne egy GIGABYTE GA-D525TUD, 2GB rammal, és egy 4 portos PCI-os sata bővítő kártyával. A táp végül sima ATX táp lett, találtam egy használt 300 wattos delta tápot olcsóért, ami a típusa alapján 80+-os, remélem nem tévedek. A gépben ezek mellett egy 2.5-ös rendszer, és 5x1.5TB + 2x2TB tárhely vinyó van, ubuntu 10.04 szerver került rá, a tárhelyet RAID5 fölött LVM-be szervezve építettem ki. (Az LVM mellett azért döntöttem, hogy a későbbiekben rugalmasan tudjam majd az 1.5-ös vinyókat nagyobbra cserélni.)
A szerver a 7+1 vinyóval terhelés alatt fogyaszt 70W-ot, amikor a 7 tárhely vinyó leáll, akkor pedig olyan 38 watt körül. Már ez sem rossz egy bő 9TB-s raid szervertől, de még ezen is lehet mit optimalizálni. Pl. egyelőre a mindkét nagy ház-ventillátort bekötöttem, de ahogy a hőmérséklet adatokat nézem, ez elég overkill a rendszernek. Ha kikötöm őket, vagy az egyiket meghagyom ultra alacsony fordulaton, az is jelent majd pár wattot. Aztán a cpu throttling is jelenthet még néhány wattot. Végül a delta tápban sem vagyok biztos, hogy tényleg olyan jó a hatásfoka, mint remélem. Majd ha megjön az XBMC gépem a pico PSU-val, akkor nyomok egy tesztet vele, hogy összehasonlítsam a delta táppal. Ha kiderül, hogy benéztem a tápot, akkor lecserélem egy FSP ZEN Aurum-ra, az biztos 90% körül teljesít. És persze még ott van lehetőségnek a standby mód is a spórolásra, de ezzel megvárom a hónap végén kijövő végleges 11.04-et, mert abban sokkal jobb auto-standby / wake-on-lan támogatás lesz. Mindenesetre egy ekkora méretű home szerver esetén a 40W-45W körüli átlagos fogyasztás is már bőven oké, úgyhogy annyira nem görcsölök rajta.
Egyébként, ha valaki hasonló NAS-t szeretne építeni ubuntu-val, annak szívesen segítek tanácsokkal a konfigurálásban.
-
peterk
senior tag
Ja köszi, nem kerülte el a figyelmemet. Úgy gondoltam, hogy szétkapom, és csak a "hátát" és az egyik oldallapját tartom meg. A hátával normálisan fel tudom szerelni a táp helyre, az egy oldalra pedig felraknám a panel tápot. Esetleg még egy harmadik oldallapot is megtartok, ha két lappal nem elég stabil. A házba bőven belefér.
-
peterk
senior tag
A Lian Li házban bőven van hely, ezért felmerült bennem, hogy picoPSU helyett paneltáppal oldjam meg. Találtam egy ilyent, az ára egész jó, a teljesítménye is bőven elég lenne egy atom + 6HDD konfignak (igazából kevesebb is elég, de a winyók beindulásakori áramfelvételtől picit tartok, ezért inkább legyen nagyobb teljesítményű).
Lehet brick-kel együtt is kapni, kérdés, hogy ennek így együtt milyen hatásfoka lehet.
A beépítését pedig megoldanám egy ilyennel. Beleszerelém a panelt, a hátára pedig felfúrnám a 12V csatit.
-
peterk
senior tag
válasz
user137 #6939 üzenetére
Raidet mi másnak, mint biztonságnak.
Tudom, hogy a raid nem egyenlő a backuppal (informatikus vagyok, tudom mi micsoda), egyszerűen csak nekem egy optimális középút. A NAS médiaszervernek lesz, a raid egyszerűen annyit segít, hogy egy vinyó megdöglésével nem száll el minden az adott vinyón levő filmem/zeném. Ennél komolyabb backupot viszont nem ér a dolog. A WHS csak egy pillanatnyi ötlet volt, mert épp tegnap installáltam egyet egy ügyfélnek. Nekem nem lesz jó, mert lényegében annyi a lemez igénye, mint a normális backupnak, akkor meg már inkább az. Valószínűleg maradok a linuxnál, egy ubuntuval. Egyszerű, rugalmas és a korábbi nasaim miatt a linux softraidet már jól ismerem.
-
peterk
senior tag
válasz
PeterPH #6917 üzenetére
Ha már diy, akkor én lehet, hogy inkább maradok a Lian Li-nél, mert abba több vinyó is belemegy, és kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy kicsit nagyobb.
A pico PSU-ról viszont mesélhetnél. Hogy megy egy ilyen bele egy táp helyére? Hegeszteni kell, vagy lehet kapni hátlapot, elosztókat, stb.-t is hozzá? Örülnék, ha lehetne, mert még mindig zavar, hogy egy ATX táp önmagában megeszik 15-20 wattot nekem a "semmiért". A másik megoldás, ha találnék valami alacsony fogyasztású, 100W körüli ATX tápot, de ilyent egyelőre nem láttam...
u.i.:
Én raid-et is akarok, de nem hardveres raid-et, mert azzal már jártam rosszul. Vagy Windows Home Server és duplikálás, vagy linux és szoftver raid lesz, majd még meglátom. De előbb legyen meg a megfelelő hardver. -
peterk
senior tag
válasz
user137 #6912 üzenetére
Köszönöm, "felülről" ez talán még elmegy méretben. Bár, jobb lenne valami nem atx tápos megoldás (barkácsolni viszont nem szeretnék).
Írtad a D510+4 portos PCI sata2 kártya megoldást. Tudnál mondani egy konkrétat is? Tudom, én vagyok a béna, de nem találok PCI-s mini-itx lapot, plusz normális áron (monduk 5e körül) 4 portos kártyát sem. A fordítottra - 4 alaplapi + 2 bővítőkártyás sata port - viszont van jó alternatíva, az ASROCK E350M1 24 ezerbe kerül, 2 portos SATA bővítő pedig fillérekért van. Ha ilyen nagyságrendben megoldható lenne a D510, akkor azt választanám, de ha sokkal drágább, akkor jó lesz ez is.
-
peterk
senior tag
Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget vagy iránymutatást kérni. Szükségem lenne egy második NAS-ra a lakásban, és arra gondoltam, hogy a meglevő Synology 4 lemezes NAS-om mellé ahelyett, hogy egy másikat vennék, inkább építek egyet - ha ez lehetséges.
A "belső" úgy nézem nem jelent problémát, akár az intel atom akár az új AMD fusion vonal megteszi számomra és hardver erőben meg is felel. Video teljesítmény nem kell (alaplapi akármi jó), hang nem szempont, hálózat elég ami van rajtuk, egyedül a minimum 4 sata port a fontos, ami akár lehet alaplapi, akár egy bővítőkártyával is jó.
Eddig OK, de innen eléggé megakadtam. Nem tudom a ház (táp) és a fogyasztás terén milyen lehetőségek vannak. Azt szeretném, ha a cucc pici lenne. és nem fogyasztana sokat. Összehasonlításképp, a Synology DS410-em méretei 17×19×23 cm, és vinyók nélkül 16-18W-ot eszik. Ezt az AMD fusion tudná, a kérdés, hogy milyen táppal hajtsam meg, hogy a táp ne egyen még egyszer ennyit.
És végül a legnagyobb kérdés, a ház. Létezik-e olyan Mini-ITX-es itthon elérhető "kocka" ház, ami ha nem is kel versenyre a Synology méreteivel, annál nem sokkal nagyobb? A Synology ilyen:
Ilyesmit szeretnék, semmi extra, minél egyszerűbb, annál jobb. 5.25 hely sem kell, elég, ha van egy bekapcsológombja elöl, hátul meg az a pár kimenet (lan, usb, táp, video). Létezik ilyen? Köszi szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest