- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pedig a háztartási 230 érdemben nem zavarja az UTP-t. Gyakorlatilag semennyire.
Nálam is van több száz méter közös csőben futó 230 volt és UTP, nem lehet megérezni a különbséget közel 16 amperes terhelésen sem. De több olyan irodaházat is ismerek, ahol anno közösen vezették a két hálózatot, és nincs probléma. Van, ahol a 10 Gpbs-os központi vezeték meg közös csőben egy teljes épület három fázisú tápvezetékével, és kifogástalan az adatforgalom.
Persze az árnyékolással ott szokott lenni a gond, ha vagy nem földelik le, vagy mindkét végét leföldelik. Tudom, hogy vannak ezzel ellentétes vélemények is...
MaCS
-
A Cat7 számomra már nagyon távoli téma.
A földelésről az otthoni hálózati topicban folyt némi diskurzus. Nincs egyetértés abban, hogy az Ethernet-kábel árnyékolását szabad/jó-e az épület elektromos hálózatának a földjéhez (EPH-hálózatához) csatlakoztatni.
Nálad egyébként mi az ok az árnyékolásra?
MaCS
-
Capella
senior tag
A terhelésmegosztásról nem tudok nyilatkozni, de sok értelmét nem látom mobilnetes másodlagos WAN esetén.
Nekem az elsődleges gigabites optika mellett másodlagos WAN-ként egy meglévő USB LTE modem van rádugva a TUF-AX4200-ra, ami hideg vagy forró készenlétként működik.
Sok gyakorlati szerepe ennek sincs, az optika elég stabil, csak már megvolt a stick és a DuoNet SIM korábbról, amikor ez volt a net a helyszínen.
A feladatátvétel úgy van állítva, hogy ha visszatér az elsődleges net, akkor váltson vissza mobilnetről optikára. Tesztelve volt ez, működött, de nem vettem észre, hogy élesben valaha is mobilnetre kellett volna váltson.
A VPN is működik, WireGuardot használok, amihez kell egy Asus DDNS is.
Mobilnetre váltásnál alapból nem megy a DDNS és VPN a CGNAT miatt, de erre is lehet megoldás, ZeroTier vagy Taliscale. Utóbbiakat nem próbáltam. -
-
Én is kíváncsi lennék ennek a betonkoszorúnak a fizikájára. Azt, hogy egy véletlenül pont jó hosszúságú fém elem antennaként működjön, akár el is tudom képzelni. A kicsatolás már más tészta...
De ahhoz nagyon tartom magam, hogy beltéri, botantennás, pláne wifis kombi eszközt használni durva kompromisszumot jelent.
MaCS
-
A rádiós jeltovábbítás tud ilyen anomáliákat produkálni. Nálam például az ablakrácson belül megy jobban az antenna, mint azon kívül. Ez a betonkoszorú speciel nekem is már egy kicsit sok, de ha a kolléga valamiért így tudja, annak biztosan van valami oka.
Az Erzsébet-kilátón gellert kapó osztrák tévéadás óta én már semmin nem csodálkozom.
MaCS
-
A saját példámat tudom erre felhozni:
1,7 km-re van tőlem a Yettel torony, gyakorlatilag rálátok.
Van az SXT LTE-m és egy ideig nálam volt egy Huawei 535 LTE kombi router.
Próbáltam összehasonlítani őket úgy, hogy egymás mellett működtek az asztalomon az ablak előtt. (Az SXT-t egyébként is így használom.)Kedvező körülmények között nagyon hasonlóan teljesítettek, 80-100 Mbps között, mindig pár Mbps-mal a Mikrotik javára.
Amint azonban romlottak a körülmények (eső, köd vagy akár csak ezernyi nyaraló a környéken!!!), a Huawei sebessége simán bezuhant 10 Mbps környékére, a Mikrotik viszont a legrosszabb pillanataiban is hozta a 35-40 Mbps-ot.Hasonlóan alakultak a ping értékek is, a Mikrotik az irányított antennájával egészen jó értékeket hozott olyankor is, amikor az asztali eszköz már annak sokszorásánál tartott.
MaCS
-
A körsugárzó/körvevő (alacsony nyereségű) antennára. A lakás és a torony helyzete jellemzően elég állandő, a torony ritkán járja körbe a lakást. Ennek következtében egy nagyobb nyereségű antennával lehetne célozni, ami értelemszerűen (sokkal) jobb adási és vételi paramétereket eredményez.
Ergo mindaz az erőforrás, amelyet arra fordítunk, hogy a lakás falaiból facsarjunk netet és visszafelé a konyhába és a wécébe sugárossunk, erőforráspazarlás. (Amelyet ugye hasznosan fel lehetne használni irányított antennával.)Hab a tortán, hogy minél nagyobb térszögből (-be) forgalmazunk, annál több reflexióva lekk számolnunk. Helyesebben a jelfeldolgozó egységnek kell velük számolnia, ami egyrészt számítási kapacitást foglal, másrészt rontja a rádiós teljesítményt.
A másik elvi hiba a kombi eszközökkel az, hogy hová is tegyük őket. A wifit ugye a lakás közepéhez minél közelebb jó tenni, hogy ellásson minket lefedettséggel. A mobilnetes antenna viszont (ha már beltéren kell lennie, de a kültér lenne ugye az igazi) az ablakba kívánkozik -- ami igencsak durva konfliktus a két funkció között.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Eladó autós gyerekülések, Römer és Peg-Pérego márkák
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Honor Magic V2 - Purple - Használt, szép állapot
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest