- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kissadam9
csendes tag
-
atesss
addikt
válasz
atesss #21724 üzenetére
Megnéztem az első hsz TP-Link-jeit.
És konstatáltam, hogy baromira lementek a routerek árai...
Lehet még én is beújítok egyet nemsokára, ha nem sikerül megjavítanom az Asus WL-500gP-m Wifi részét. Persze csakis custom FW-t (pl. DD-WRT) támogató darabot, de ahogy látom ez a TP-Linknél pont nem probléma.TP-Link 743ND: ugyanaz, mint a 741, csak tud kliensként kapcsolódni vezeték nélküli hálózathoz.
Ez azt is jelenti, hogy ezt az összes többi felsőbb kategóriás TP-Link tudja már ?
Pl. a 841ND és a 941ND (e kettő közt gondolkodom - persze a 941ND csak valami olcsóbb boltból férhet bele árban).TP-Link 1043ND: AR9132 @400MHz (verziószámtól függetlenül) gigabites portokkal, 145-155Mbit közötti átviteli sebességgel és USB porttal, ami csak fájlmegosztásra használható
Ez biztos ?
Melyik a legolcsóbb nyomtatószerveres router ? -
Alex91
félisten
Belkin F5D8235-4 N+ Wireless Router, ez kell neked...
-
Beri
addikt
Szerintem ha nyomtatómegosztás kell, meg torrentkliens, meg alkalmazásokat akarsz priorizálni, meg kell a 60+Mbit, akkor n16. Nem hiszem, hogy azon a pár ezren kéne sakkozni. Ezt a routert úgyis tudod majd hosszú évekig is használni, jöhet sávszélességemelés, hó-fagy-latyak, akármi
Jaés én nem hagynám rajta a gyári szoftverét semmi pénzért -
törölt tag
az u azt jelenti usb. az n15-ön nincs.
n13u: usb + 100 megabit wan/lan.
n15: nincs usb, gigabit wan/lan
volt szerencsétlenségem linksys wag160-hoz (abban egy plusz adsl modem van). most egy asus rt-n16 van. sávszél menedzsment (port/lan port/alkalmazás típus/számítógépkliens) mindkettőben van. az asusban nincs olyan, h gépenként maximalizált sávszél, és talán a linksysben hatékonyabb is volt. cserébe eldobálta a wifit hetente, elcseszett konstrukció volt, firmware-el, hekkel nem tudtam orvosolni. azt nem tudom, h a modem nélküli verzió csinálja-e.
ha nem kell usb a printservernek/háttértárnak, nem kell gigabit lan/wan, csak occsó legyen, akkor szimpla linksys wrt160n, n13. de a legolcsóbb megoldás n-es tp-link. fórumtársak majd ajánlanak, meg nyilatkoznak a QoS-ról. -
atesss
addikt
No most nézem hogy a TL-WR1043ND -n van USB port, de nyomtatóhoz nem jó.
Milyen hasonlót tudtok ajánlani, ami akár kicsit lassabb, de van benne nyomtatószerver ?Vagy most nézegettem az N-es Wifi sebességét, és a PH tesztjében eddig a legjobb az Asus RT-N15 és RT-N13 volt [link], de ez is csak ideális esetben van 60MBit felett. Azért elég elszomorító ez a 300MBit-es marketing, ha a valóságban 20%-át jó ha bírja...
No szóval ez alapján lehethogy elég lenne egy olyan router is, aminek nagyon jó a Wifi része, de mivel 60Mbit-nél úgysem nagyon vinne át többet, akár elég ha 60 MBit-et tud root-olni.
Erre mit tudtok ajánlani, a 18e-s TP-Link-nél azért jelentősen olcsóbban ?
És ha kellene bele nyomtatószerver is (igazából még nem kérdeztem meg tőlük mennyire kellene, de nem olyan nagyon fontos, az biztos) ? -
Beri
addikt
Ára: ~45 EUR
WAN to LAN: 146Mbit (ahogy párral följebb írtam)
Ha hozol egy n-es wifivel szerelt notit, megmérheted milyen gyors
Minden portja gigabites.Gyári szoftverekben csak min/max sávszélt tudsz hozzárendelni ip-tartományhoz (legalábbis ennyi pénzért). Ha protokoll-alapú vagy alkalmazásonkénti (de szép magyar szót képeztem
) priorizálást akarsz, akkor openwrt, dd-wrt a megoldás.
dudi6: Ha belefér, akkor a 941ND jó választás, de egy 542G is elég arra, amire neked szükséged van. Az 543 tud kliensként is működni, azért drágább, de gondolom erre nincs igény.
-
krealon
veterán
Van mar 18 alatt is TL-WR1043ND
Ha a lelektani 17 ezres ar ala megy, en is veszek 1-et. -
Beri
addikt
Úgy cirka 3 hónapja van a piacon, úgyhogy lehet, hogy arról beszéltünk
Jó ára van, csak nem Magyarországon. Sebességével meg semmi baj nincsen, tehát nyugodtan választhatod, nem jársz rosszul. QoS pedig természetesen van.Balageee: Mértem, próbáltam. Vittem már át vele 14MBps-et torrentklienssel PPPoE kapcsolaton úgy, hogy még két noti lógott rajta közben (múltkor párszor megszaladt a sávszélességünk tvnetwork-nél
). Sima WAN to LAN sebessége 146Mbit, ami semmivel sem kevesebb mint egy n16-é.
-
J.R.Ewing
tag
bármelyik új TP-LINK is tud QoS-t. ip és port alapján beállítgatva. pl megadhatod, hogy a 80-as porton legalább 1 mbit legyen, így a böngészés nem lassul be
[I]Bandwidth Control Rule Settings
Enable:
IP Range: -
Port Range: -
Protocol:
Min Bandwidth(Kbps) Max Bandwidth(Kbps)
Egress Bandwidth:
Ingress Bandwidth:[/I] -
J.R.Ewing
tag
beteszel egy switchet a modem és a router közé, és 2 WAN portos router kell hozzá.
modeml>>switch>>2 kábel a router mindkét WAN portjába, és majd a DHCP kiosztja mindkét WAN portnak a saját IP-jét.
azt, hogy ezután a 2 WAN portot el lehet-e különíteni és külön-külön LAN portokhoz rendelni, azt nem tudom, mert nem használtam még 2 WAN portos routert.
de erős a gyanúm, hogy csak load balancing miatt van 2 WAN port, ebben az esetben ez így értelmetlen lenne.
mivel 2 külön alhálózatról van szó, csak a duplázott router a megoldás...sírjál a modemgyártóknál, hogy az admin felületre tegyenek sávszélszabályozási lehetőséget...
vagy helyileg szabályozod le a forgalmat 30-ra 30-ra, ebben az esetben u.az az IP, de nincs is jelentősége a dolognak.
eleve nem értem, hogy miért fontos, hogy 2 ip és külön-külön sávszél. ahol ez tényleg fontos, ott van pénz duplázott infrastruktúrára. neked nem a 30/30 felosztás a lényeg? ha az megvan, miért érdekes a külön IP?
nem látok rá indokot, hogy otthoni használatban ilyen igény felmerüljön
-
az én értelmezésemben;
fiber power 15 esetén; 1 ip cím -> 1 gép, tehát egyszerre csak 1 mac adress regisztrálható, másik gép/hálókártya esetén mindig regisztrálni kell az aktuálisan használni kívántat! megoldás; router -> mac adress klónonoz -> igény szerint x számú gépre net megoszt!
fiber power 30 esetén; 1 ip cím -> 3 mac adress regisztrálható, de azonos időben alapban egyszerre csak 1 használható. szintén router kell ahhoz, hogy azonos időben több gép kapjon netet! annyival jobb a 30-as mint a 15-ös, hogy ha csak 2 vagy 3 gép van otthon, és nem akarod őket egyszerre használni, akkor mind a kettőt/hármat beregisztrálod, és mindet akkor használod router...stb nélkül, amikor csak akarod, nem kell mindig az aktuálisan használni kívántat beregisztrálgatnod - mert előtte pont a másik volt beregisztrálva.
fiber power 60 esetén; 3 ip cím -> 3 gép, tehát 3 mac adress beregisztrálható, és router nélkül, például switch segítségével, egyszerre három gép is használható úgy, hogy mind a három külön ip címet kap! -
FefeeX
veterán
Az egyik opció szerint igen, gigabites switchet kötök be, de mivel kell a wifi a hugomnak meg a notimnak is, így lehet 320n lesz belőle.
UPC gold csomagja már a 10/1 óta (asszem annyi volt, vagy 1,5) 3 külön IP-t kezel, gyakorlatilag 3 különböző gép kap 3 különböző IP-t igen, de ezt routerrel szerintem nem tudod tovább küldeni, egy router meg tudomásom szerint nem tud felvenni egyszerre 3 IP-t...Elosztásnál természetesen nem mindegyik net lesz jelen esetben 60 megabites a switch esetén sem, mert a modem a három IP össz-sebességét korlátozza le a capnél... De egyébként igen, elméletileg 990 megabitest is tudsz switch-el 3 felé osztani...
-
ecaddict
senior tag
És ezen még lassítana, ha WiFi-n kapom a netet ? Vagy csak az USB sebessége ennyire lassú, és nem prociterhelés miatt van ?
Én korábban 2-3Mbájt/s-et olvastam róla, hogy annyit bír USB-n. Azért az több lenne ennél...A WiFi is lassíthat rajta, de sokkal inkább behoz egy jókora bizonytalansági tényezőt (akadáyok, zavaró tényezők stb.).
Íme egy link ami összehasonlítja a különféle ITs adatátviteli technológiák elvi és tipikus gyakorlati sebességét.
Mint látható még a 100 Mbit/s-es Ethernetnek is gyorsabb a tipikus gyakorlati sebessége mint a 802.11n-nek.
Azaz, ha van rá lehetőség még mindig érdemesebb kábelt használni.Egyébként meg 2-3 MByte/s valóban igaz (sőt inkább 3-4 MByte/s az, pontos adatok amiket mértem kikereshetők a WL-500 fórumból) olvasásra. Azaz amikor az USB eszközről oszt meg a rotuer a LAN-ra (WiFi-re) adatokat.
Amikor írni kell az USB eszközre az jóval lassabb. Nem mennék most részletekbe, mert ez itten egy router fórum (pl. kiindulásnak Journaling file system, ez fontos, ne akard kikapcsolni).Tehát az a 10 MByte/s amit a fórumokban rebesgetnek az Asus RT-N16-nak szintén csak olvasásra (megosztásra) igaz, írásra inkább 3-4 MByte/s-ra tenném, szóval innen jön a kb. 30 MBit/s.
A fewgets egy egyszerű letöltő/web-es fájl manager (lehet más opensource routeren is működésre lehet bírni), alap dolgokat tud, de nem a teljesség igényével.
G-s Wifin amúgy egy jó vételi eszközzel, közvetlenül egymás mellett, zavaró külső környékbeli hálózatok nélkül mennyit tud max. ?
És 1 fal (25-30cm tégla) és 3m "közbeiktatásával" ?Ezt így nem lehet megmondani. Reflexiók is bejátszanak (több utas terjedés, pont ez az amit az n-es WiFi kihasznál). Még ha kipróbálod az sem feltétlen lesz mindig igaz. Valaki a közeledbe tesz egy másik kütyüt, aztán oda a sávszélességed.
-
ecaddict
senior tag
Konkrét választ nem tudok adni neked, mivel gyakorlati tapasztalatom nincs benne, viszont van egy nagyon jó leírás, ahol részletesen és elég érthetően leírják mi kell ahhoz, hogy a 802.11n-es ill. g-s routerek minimálisan zavarják egymást.
Természetesen, mint mindennek, ennek is ára van. Ez pedig az, hogy az n-es router egy kicsit lassabb lesz a rádión.
Ami neked kell az a "HT mixed mode" vagy a "Non-HT (Legacy) Mode".Egyébként elég nagy kavarodás várható n-es routerek körében mert a Draft n-es eszközökre is megengedték, hogy ráírják, hogy n-es (mindenféle Draft nélkül) és mint látható a hivatkozott doksiból jópár MCS érték lehetséges. Ezen az átlag user aligha fog könnyen eligazodni és a gyengébb készülék gyártók meg nem fogják kihangsúlyozni mit támogatnak a különféle módokból (és ezen felül ott van még, hogy milyen chipset, mennyi RAM, milyen CPU órajel stb).
Szóval n-es és n-es router között is jó nagy különbség lehet, és bár mindegyik gyorsabb lesz mint a g-s, az, hogy kinek mennyire használható inkább a gyakorlatban fog eldőlni. -
J.R.Ewing
tag
-
Speederer
senior tag
Ja, így már máshogy hangzik a dolog.
Most nálam is 2 router van, pontosabban van 1 vezetékes router (D-Link DI-604), arra van rákötve 1 AP (Ovislink WL-5460AP) és a szomszédnál is ott figyel egy a D-Link-re kötött router, ha minden igaz úgyszintén AP-ként beállítva.
Így frankón működik is, csak ezeknél nincs olyan, hogy nyomtató megosztás és torrent. Amire ugye pont kellene nekünk az Asus üdvöskéje.Szóval ha vkinek lenne konkrét tapasztalata, azt akkor ezen tényállás után én is szívesen várnám.
Szerk: nem ezek helyére keresek másik routert, az(ok) másik lakásba lennének.
-
Speederer
senior tag
A gigabit nekem mindenképpen kellene, a torrent csak opcionális volt, ezért a WL-500-as sajna kiesett. Azért köszi.
Még esetleg ami kellhetne az az usb-s nyomtatómegosztás. A WRT610N lenne talán a legjobb, de annyit már sokallok 1 routerért. De majd még meglátom mi lesz.
-
ecaddict
senior tag
Az, hogy a smallnetbuilder szinte semmilyen Asus routert nem vesz be a tesztek közzé felettébb érdekes.
Olyannyira, hogy már érdeklődés tárgyává vált.Az a magyarázat meg (a "Managing Editor"-tól akinek a stílusa inkább hasonlít egy frusztrált nyelvészhez mint egy IT szakemberhez) 2008-ban roppant meglepő, hogy de igen ők pl. 2004-ben (!) is teszteltek Asus router-t.
Szóval ennyit a smallnetbuilder WiFi router tesztjeiről.
Persze lehet az USA-ban tényleg mások a forgalmi statisztikák, akkor viszont pont ezért nem nagyon sokat érnek az ottani tesztek.
Szerk: Elnéztem, nem is 2008-ban, 2009-ben, potom 5 évvel az utolsó teszt után. Mindez IT szektorban...
-
J.R.Ewing
tag
A Gigabites 11000 körül meg főleg jó lenne !
Annak esetleg a WAN-ja is gigabites ?a 1043-nak már a lanja is gigabites, és USB port is van rajta.
gondolom direkt nem hoznak ide, mert től sok 941-es maradt raktáron.
azokat árulják 10-11ért. ha van lehetőséged külföldről megrendelni egy 1043ND-t, akkor azt vegyél mindenképpen.Illetve az N-nél nincs már ilyen, hogy ha a használt kliensek közül akár csak az egyik is csak G-t tud, akkor a router összes kapcsolata G-sre vált át ?
nem tudom. elvileg van ilyen mixed mód, de az nem az igazi. utána kell nézni, ki kell próbálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged