- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MCGaiwer
addikt
válasz
krealon #56984 üzenetére
akkor TP-Link TL-SG1008 lett. 13k most itthon. Sima otthoni hálózatba, 2 gép, TV, médialejátszó, NAS közé szerintem tökéletes. PoE nincs benne de nem is kell, viszont örökölte a PoE-s tesók belső tápját.
-
kisp113
tag
válasz
krealon #56941 üzenetére
Köszönöm a választ!
Az elhelyezést központba a lépcsőház környékére tervezem a bejövő netet ahova sikerül powerline juttatni."Nem csoda, ha ezt a leheto legeroforrasigenyesebb mododt valasztottad az adattarolasra."
Mivel nem volt képes a rádugott vinyóról kiszolgálni a on the fly a medialejatszot sem, így ez a módszer maradt. A hdd-t nem akarom ideoda dugdosni.
-
válasz
krealon #56291 üzenetére
- az internetszolgaltato nem biztosit reszedre publikus IPv4 cimet (NAT-olt halozaton vagy)
A Vidanet esetén -ahogy írta- ez is elég valószínű.
FTP kapcsolatra és FTP-s szolgáltatásokra hivatkozva az ügyfélszolgálatnál kell kérni a NAT-olás megszüntetését. Általában megteszik. Mert hiába írták át az ÁSZF a Vidanetnél tavaly ősszel. Attól még eléggé aggályos, hogy a NAT-olás mellékhatásaként (aminek célja a publikus IP cím megvonása)... a felhasználók egy része (tehát akiket a NAT-olt kőrbe bevontak) az internet szolgáltatásainak csak egy részét használhatják. Miközben még mindig a teljes összeget fizetik.
Közben egy másik szerencsésebb a szomszédban, vagy 2 utcával távolabb ugyanazért a pénzért minden szolgáltatáshoz hozzájut.... Az ÁSZF-ba a publikus IP cím megvonása került bele, de nem az, hogy bizonyos alap!!!! szolgáltatásokat ezután nem használhat az előfizetőknek egy!!! része.
Elnézést az off-ért, de hátha segít még másnak is. -
allein
addikt
válasz
krealon #56292 üzenetére
A kiszemelt NAS egy Synology DS916+ lenne. Irodában használnánk, 15-20 ember. Router fejlesztés is tervben van, ezért gondolkodtam el a link aggregation opción. Belső hálózaton mondjuk nem mindegy, hogy a marketinges kollégáim amennyiben anyagokat mozgatnak 1 vagy 2 Gbit/s másolnak. Mondjuk otthonra lehet nincs értelme, elég az 1 Gbit/s is, említett Synom van otthon és csak kíváncsi voltam. De lehet a cisco switch-em ami amúgy menedzselhető, tudja a link aggregationt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
krealon #56138 üzenetére
Ugy tunik, egy ilyen repeater lesz a vegso megoldas. Koszonom szepen az otletet!
Repeaterben ajanlott az AC750? Vagy az csak a routerekre vonatkozik, hogy AC1200-ast kell venni? Vagy valamit felre ertek?
TP-Link RE200 jo lehet? Ezt latok boltban, hogy csak bemegyek, es megveszem.
Elnezest a sok kerdesert, azert otletelek, mert jo lenne olyan megoldas, aminel megvan a megfelelo balansz, az ar, a performance, es a befektetett energia (beallitgatas, firmware hekkeles) kozott. -
tvamos
nagyúr
válasz
krealon #56138 üzenetére
Ha a TL-MR3420-at megtartod (javasolnam inkabb a stabilabb rOOter firmware hasznalattat, de a DD_WRT-rol atallas masra mindig veszelyes) Ja, nem hagyja magat.
TP-link RE210 Meggondolom ezt a szenariot.
(#56140) Gubek-Einste válasza tvamos (#56132) üzenetére
Azt is lehet, csak nem nagyon latok ilyet. Gondolkodom meg rajta.Koszonom a segitseget mind a kettotoknek, mesz min ragodnom.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
krealon #56072 üzenetére
"VPN-kiszolgáló, ha kell"
De számomra inkább a CFW támogatottság fontosabb, ráadásul kiderült, hogy a d1 is tud vpn-t (igaz csak pptp-t), szóval meg lett a megoldás a kérdésemre.
Egyébként a 3 az egyben a router mód, repeater mód, és ap mód (egyik sem kliens mód).
-
-
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
krealon #55603 üzenetére
Bocsánat,gigabitet (meg kell jegyeznem)
Tehát a wifi problémas lesz?
Jelenleg egy ilyenem van, amint antenna sincs es tökéletes 50 cmes vályog falon át...
A sima 2,4 Ghz es wifi ennél is gyenge volt, de érdekes az 5 ghz viszont hasít
[link]
Panel lakásba menne, ahol az előszobába lenne 'közepén' es az volna a cél hogy a két szobában legyen wifi.
Ehhez gyenge lenne?
Egy samu mobilt es egy Huawei MediaPad M2 8.0 - t kellene kiszolgalnia, mindkettő tudja az 5G wifit. -
sutyesz96
őstag
válasz
krealon #54859 üzenetére
Akkor leírom mi a probléma forrása..
2 szintes házban lent van a router (máshova semmiképp nem lehet helyezni), és a fenti szinten van 3 eszköz amihez szükség lenne vezetékes hálózatra (wifi nem elég megbízható, illetve elég vastag téglafalak vannak). Eddig ez úgy volt megoldva hogy folyamatosan ráncigálva volt a LAN-kábel -látszik is rajta-, na ehhez szeretnék valami életszerűbb megoldást találni.
-
Sterilzona
senior tag
válasz
krealon #52927 üzenetére
szia
nem akartam előzményt írni, mert kb amiket eddig láttam, mind ugyanaz volt.
böngészőbe beírják a számokat, pl amit írtamén én is, és utána mehet a beállítás.
a baj, és a használati utasítás is ezt mondja, amit adtak hozzá, a baj, hogy hiába írom be a böngészőbe, nem jön be az a bizonyos felület.Erre tettem szert: [link]
Nem tudom mit csinálhatok rosszul.
-
pv1982
csendes újonc
válasz
krealon #51586 üzenetére
Köszi az infókat!
A problémát még tesztelem este, vettem egy antennás külső wifi adaptert ami sokkal jobb jelerősséget és megabiteket produkált, viszont egész este küzdöttem azzal, hogy a torrent amikor begyorsul úgy kipusztítja a routert, hogy mindenki aki rajta lóg kap egy sárga felkiáltójelet a wifi jeléhez, meg nem szakad, viszont az átjárót ideiglenesen elveszíti szem elől, és újrakapcsolódáskor áll csak helyre.
Még csak egy gépen teszteltem, de ott akármit állítottam torrenten, kliensek száma, szálak száma stb. ez volt ha csak tényleg nagyon minimálisra nem redukáltam, de akkor a letöltés is 50mbit volt max.
Végső elkeseredettségemben újraindítottam a számítógépemet és utána gond nélkül lement egy torrent szóval gondolom egy idő után a windows hálózatkezelői megelégelik a macerálást, úgyhogy ma másik notival is teszt.. jó kis időelbaszások ezek
Ha lesz még ezzel gondom természetesen már a másik topicban fejtem ki, de gondoltam mindenképp érdekes lehet itt is
-
pv1982
csendes újonc
válasz
krealon #51584 üzenetére
Köszönöm a fejtágítót, a mindenféle tesztek és review oldalak túrása közben nagyjából én is erre az eredményre jutottam.
Meg arra, hogy az 5ghz lehetne jobb, de ahhoz ugyebár minden géphez/eszközhöz olyan vevő is kéne, szóval az egész nem ér annyit ha nincs folyamatosan kihasználva.
Esetleg bármi építő ötlet arra vonatkozóan, hogy miért omlik össze legjobb beállítással terhelés alatt a netem? Lehet az usb-s, elég alap kütyü nem bírja a terhelést?
Érdemes beruházni a routeren megspórolt pénzből valami jobb 2,4ghz wifi adapterre jobb eredmény reményében?
-
válasz
krealon #49182 üzenetére
Az AC56U-t nyugodtan vehetjük kifutott típusnak, már csak a saját tapasztalataimból kiindulva.
Bp-n minden kisebb-nagybb boltot végigjártam végül ahol csak egy kis esély is mutatkozott arra hogy lesz, de mint fent is írtam mindenhol a DSL verzió volt az RT-vl szemben.
Ezen felbuzdulva berendeltem az AC68U-t
Bocs az OFF-ért.
Üdv. core2
-
Mr Bond 007
őstag
válasz
krealon #49183 üzenetére
Én úgy tudom hogy nem lehet controller (a controller alá be lehet rakni őt is). KATT
"The real reason USG doesn't run the controller is that it was developed with Java/MongoDB and its resource usage is a little ridiculous for how little it does (sorry guys, I mean little in terms of actually work per proc time)."
Pont ugyanezért nem lehet feltenni az Edgerouterekre se.
Ez az eszköz ráadásul drágább mint az edgerouter lite és csak 1 wan 1 lan portja használható mert a másik lan port ami voip-re lett dedikálva nem használható jelenleg. (úgy volt hogy később megkapja a voip kiegészítést a szoftvere de végül elvetették és ígérték hogy lan-ként lehet majd használni azt a portot is egy későbbi fw update-nél) És egy csomó extra hálózati dolgot nem lehet gui-ból konfigolni mint az Edgeroutereknél. Ezek miatt nem szoktam javasolni. A pro 4-es rackbe szerelhető már nagy jóság, de az már máshova való.
-
krealon
veterán
válasz
krealon #49170 üzenetére
"Az Access Point-oknak meg szukseguk van egy Controller-re is. "
Javitanom kell magam.
Most leltem ra a UniFi® Security Gateway-re, ami az ellathatja az EdgeRouter es a UniFi Cloud Key feladattat is. Radasul nem sokkal dragabb, mint az EdgeRouter Lite. -
Mr Bond 007
őstag
válasz
krealon #49177 üzenetére
Szerintem ide neki nem kell controller. Ahogy írta nem kell neki sok extra, csak legyen normális gyors és stabil hálózat. Ha valamit majd változtatni akar akkor telefonnal/tablettel/pc-vel amire felrakja a unifi szoftvert át konfigurálja őket. Még így is sokkal jobban jár mintha venne 3 konzumer wifi routert.
Ha pedig később bővül a hálózat vagy szükséges lesz controller, akkor se kell pc-t venni csak egy cloud key-t KATT. 31k (+ 1 poe injector vagy egy micro usb végű táp amiről áramot kap)
-
-
poolbig
aktív tag
válasz
krealon #48931 üzenetére
Köszi a linkeket, hasznosak voltak.
De mielőtt hajba kapnánk, a következő tulajdonságok lennének elsődlegesek:
- VPN
- AC1200
- Dual csatorna
- Gbit LAN&WAN
Ezeket mind a négy tudja (sőt a 66U már AC1750-et, gondolom ezért is ő a legdrágább), de nem ugyanabban az árkategóriában. Az érdekelt volna elsősorban, hogy mi okozza ezt az árkülönbséget az egyes routereknél, leginkább a wifi teljesítmények érdekelnek, mert itthon szinte csak így csatlakozunk a routerre.
Illetve ebből adódóan a felsorolt tulajdonságok elődlegesen figyelembe véve "Milyen routert vegyek?"ha van rá max 35-40e Ft-om, de azért az ár/érték arány érdekel a legjobban, és persze nem bánnám ha 20-30e Ft körül megúsznám inkább. Emiatt is jött a képbe az AC1200G+. De ha azt mondjátok, hogy minden ami a fentieket kellő teljesítménnyel kiszolgálja 35e Ft alatt nem kapható, akkor veszem a drágábbat.
Köszi. -
válasz
krealon #48933 üzenetére
Annyira emlékszem (hadd ne keressem újra elő), hogy az 1200G+ 16/128 MB RAM-ot tartalmaz, tán egymagos a SoC benne és mintha nem tudna OpenVPN szerverként működni.
Kérdés persze, hogy kinek mire van szüksége, de ez nekem valahogy nagyon felemás specifikációnak tűnik.
MaCS
-
válasz
krealon #48931 üzenetére
Ezekből sajnos nem mindenki lesz okosabb, különösen, hogy még az Asus oldalán sem mindig azonos sorok szerepelnek a specifikációknál.
Nekem mindenesetre úgy tűnik, hogy az AC1200G3 mind teljesítményben, mind szolgáltatások terén jóval alul marad az AC56u-val, de még az N18u-val szemben is.
MaCS
-
venndi
csendes tag
válasz
krealon #48554 üzenetére
Nekem csak ADSL kell, a VDSL nem szükséges. Miért bonyolítja ez a helyzetet? Az ADSL splittertől ugyanúgy elvezetem a routerba nem? Igazad van, jelen helyzetben felesleges a fritzi, de ha olcsóbban kapok jobbat, akkor azt veszem. Szóval mivel lenne bonyolultabb a beállítás?
-
Sweetraver
csendes tag
válasz
krealon #48479 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a választ!
2 dolog nem egyertelmű még számomra:
Mi az a sok külső hálózat? 5-6? Több? Megnézem majd mennyi van. De gondolom az én wifim a másokére ugyanolyan hatással leszOlvastam, hogy az 5 GHz-t nem minden eszköz tudja. Ez mitől függ illetve mire kell figyelnem, hogy ezzel ne legyen gond?
köszi
-
Játékos
addikt
válasz
krealon #48441 üzenetére
Szia!
Köszönöm a választ!
Miután a nyomtató már megvan, így a cseréje valószínűtlen, ezért kérdeztem ezt az alternatív lehetőséget. Egyébként nincs olyan (olcsó) router, amivel nem kell ennyi mágiát végrehajtani, hanem tud a gyári szoftverrel printszerverként működni?
Hálás köszönet a segítségért! -
-
Soma01
veterán
válasz
krealon #47533 üzenetére
Akkor 1 olyan router kell ami ezt tudja, meg persze a 2db switch. Letre a fő router ami tudja ezt a funkciót (wan portba be a kábel) aztán a most üresen lévő kábel be az egyik lan portjába, azon felmegy a net a padlásra ottfent csak összrkötni egy sima toldóval a tetőtérbe menő kábellel és a kábel másik végére mehet egy routet switch módban (lan portjára) vagy AP, ami meg felül szórja a wifit. Ennyi.
-
Departed
őstag
válasz
krealon #47221 üzenetére
Már megtettem, íme: D-Link DIR-840 tapasztalatok
-
törölt tag
válasz
krealon #45645 üzenetére
Gubek-Einste írta az Asus RT-N18U-t. Látom ebben erősebb a hardware. Kiindulási alapnak tökéletes volt, amit javasoltál. Kis olvasgatás után az új felállás, kicsit bővebb igények meghatárázásával: 20 ezer környékén a legerősebb hardware-el ellátott router OpenWRT support-al úgy, hogy a WiFi mellékes, mert csak egy-két telefon fog csatlakozni rá, azok is csak böngésznek és az 5 GHz sem érdekel, AC szabványú eszközök pedig nincsenek. Ha lennéneek is irreleváns, mert telefonnal való böngészéshez az sem kell. Nincs a közelemben túl sok 2.4 GHz-es eszköz sem, ilyen gondok sem érintenek. A modem egyébként Cisco EPC3208.
-
medium84
aktív tag
válasz
krealon #45150 üzenetére
Sziasztok!
TL-MR3420 Ver: 2.4
Huawei E3372
Tökéletesen működik elsőre, mindkét eszközön gyári fw.
De!
Nem tudom fixen 4G-re állítani! Esetleg nem gyári fw-ben van ilyen állítási lehetőség?
Üdv! -
-
kerlac
őstag
válasz
krealon #44462 üzenetére
Szia!
Köszi, bocs a buta kérdésekért, okés, értem. Ezért is ajánlották egy erősíti (acces point) beiktatását is szükség szerint. Switch-ből a Tenda G1008D 8-Port Desktop Gigabit Ethernet Switch-et ajánlották, bár a 100mbit-es olcsóbban is elérhető. az nem volna elég a gigabites helyett?
Viszont a switch mehet a modembe is, nem csak a routerbe, nem? és akkor maradna a modem 3 portja és ehhez jön a switch-é.
Ilyesmi kombót ajánlottak tehát:
Tenda G1008D 8-Port Desktop Gigabit Ethernet Switch
TP-Link TL-WA701ND Acces Point
TP-LINK TL-WR841ND Router
-
fogtunder
nagyúr
válasz
krealon #44255 üzenetére
nem hiszem, hogy erre reális igényem lenne a belátható jövőben, a házat lefedi a két ASUS router, amit jelenleg AP-nek használok (mert a T hulladékát persze nem lehet ppoe passthrough módba állítani), minden szobában van gigabit LAN, szóval csak arra kell, hogy kinti lefedettség legyen és ne kelljen még a tápellátással is külön foglalkozni.
-
SLYM
veterán
válasz
krealon #43620 üzenetére
igen, tényleg nem nagy dolog, végülis jobb 200k-ból, 5 eszközből, amiket valszeg anyám is simán beállít megoldani, mint egy wifis routerből. szaladok is a boltba rögtön. azért ha valakinek mégis van egy titkos tippje, amit valami tesztből kiolvasott, egy titkos esélyes router, ami talán többet tud wifi range terén, mint a tl wr1043nd, nem érdekel, hogy mennyibe kerül, szóljon. thx
-
Vasy09
őstag
válasz
krealon #42012 üzenetére
Köszi a gyors választ! Az antenna csere nem sokat segített, annó azzal kezdtem, hogy azokat le is cseréltem. Igazából a probléma az, hogy a legbelső szobában gyenge nagyon a jel, mivel az ágyban fekve van már, hogy a hálózatot is eldobja. De mondjuk ez talán egy wifi repater-rel orvosolható lenne, de sajnos azzal nem tudok mit kezdeni, hogy mostanában csak a netet dobálja el. Pedig nem is egy öreg darabról van szó (3 éves). Szóval akkor azt mondod, hogy nem érdemes 20-30 ezreket kiadni egy másik routerért, mivel önmagában az sem lesz jobb?
-
farkas-j
őstag
válasz
krealon #40888 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy jelezted a hibát!
Valóban elírtam, de már ki is javítottam
-
zsolt501
nagyúr
válasz
krealon #40841 üzenetére
Érdekes, mert a leírásában meg nem találtam rá infót, vagy csak elsiklottam felette, a többit megtaláltam, mármint a Samba, FTP, és a nyomtató megosztást, mondjuk a nyomtató megosztás hagy némi kívánni valót maga után, az ismerősnél szenvedtünk is vele, mert kell hozzá a TP-Link programja, hogy nyomtatni tudjon, sima hálózati nyomtatást nem akar összejönni vele, vagy nem támogatott a gyári programmal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Minecraft
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Eredeti játékok OFF topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Vízpart, vakáció és hardverek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Xbox Series S 512gb 2 kontroller
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest