- Google Pixel topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Yettel topik
- Mobil flották
- Realme GT Master Edition - mestermunka
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Milli82
tag
válasz
Gézengúz #49334 üzenetére
Tegyük fel:
- kikondizom 500-1000huf
- kicserélem a memóriát 1000-xxxxhuf
Ehhez kell speciális eszköz, ami jelenleg nincs otthon.
- kap egy jóminőségű tápot/szétszedem a tápot 2000-3000hufOtt tartunk, hogy 5000huf.
Ekkor van egy kb 6-7éves routerem, ami ma már elég korlátos.
És a rá fordított idővel nem is számoltam.Szóval szerintem megette a kenyere javát.
-
tatararpad
őstag
válasz
Gézengúz #44972 üzenetére
Mivel nem vagyok szakértője a dolognak csak személyes megjegyzésként de nekem szürke van itthon, egy hulladék, és se webshopokban se fórumokban nem olvastam még pozitív megjegyzést se a szürkéről se a feketéről, általában szidják mint a meszet. A 321B volt amiről igen, de az meg kétszer annyiba kerül.
-
zsigee
aktív tag
válasz
Gézengúz #43676 üzenetére
Szia.
Tudomásom szerint az érintett helyen 20Mb-nál nincs gyorsabb net, de ennek holnap utána tudok járni. A belső hálózatnak nem kell gigabitesnek lennie, csak wifit használnak, talán nincs is aztali pc, csak laptop, és telefonok.
Amit én használok, az 841-es, nekem teljesen megfelel, de mint írtam, kicsi a lakás. Egy 100m2-es kecóban más a helyzet. az általad írt eszköz 5-6k környékén megvásárolható, ha kettőt vesz emberünk, nyilván duplája. Kérdés, van-e olyan megoldás, hogy egy eszközt vásárol, aminek nagyobb a teljesítménye, mondjuk 20k környékén. Illetve két eszközzel hatékonyabb? Jelenleg egy régebbi tp-link van üzemben, típusát nem tudom, esetleg azzal is össze lehet hozni a dolgot? Vagy szükséges két egyforma router?Köszönöm előre is a válaszokat, és bocs a sok kérdésért. A legjobbat szeretném emberünknek.
-
Lack999
tag
-
TeeJay
félisten
válasz
Gézengúz #41899 üzenetére
az a baj hogy nincs forrasztó pákám meg ón hozzá, illetve a kondenzátort se tudom hol vegyek pesten ami megfelel, a router meg nem ér 2-3ezret sem és amúgy jól megy ha nem kap durva terhelést
pl most visszaraktam tegnap a gyári FW-t és azóta megy a torrent de nem állt le a wifi nem fagyott le a router szimplán csak annyi hogy letöltésre nem 94megabit hanem már csak 88 körül van a max, ha a wifit kikapcsolom akkor ismét maxon teljesít úgy mint novemberig.
szóval továbbra is működik és jó csak nem tudom meg tudnám-e forrasztani és cserélni a kondit, meg hogy tápegységet is hol találnék hozzá olyan áron hogy jó legyen... -
Alteran-IT
őstag
válasz
Gézengúz #41565 üzenetére
Én még mindig nem értem, hogy hogy lehetnek olyan idióták a gyártók, hogy ilyen eszközöket 100 megás porttal látnak el. Gyakorlatilag így a Wifi sebessége is kihasználhatatlan. Pedig egy gigabites port nem kerülne sokkal többe és ésszerűbb is lenne már, meg az is, hogy már a 100 megás kártyákat kilőjék a forgalomból, vagy betiltsák a gyártását/beépítését.
Egyébként olyannal is találkoztam már, hogy 300 ezer forintos laptopban (i7, 8GB RAM stb) is csak 100 Mbit/s vezetékes kártya és 150 Mbit/s vezeték nélküli adapter van. Kérdem én, hogy mi értelme van?Na meg nem tudom, hogy hallott-e valaki a TP-Link új eszközeiről (CPE510, CPE210), amikben szintén 100 megás port van (bár itt gondolom a PoE is közrejátszik, de más gyártó érdekes mód azt is megtudja oldani pl- RJ50 porttal, vagy PoE nélkül.)
-
válasz
Gézengúz #41022 üzenetére
Köszi.
Akkor már konkrét típussal kérdeznék vissza. Gigebites switch, rackbe vagy szabványos "dobozba" tehetőből a legolcsóbb, ha jól látom, akkor ez a TP-Link-SG1008. Bár ebből kettő már drágább, mint egy 16-s és az alapból belemegy a rack-be. Sima "asztali" verzióból viszont már nagyobb a választék. Például ott a számomra ismeretlenül hangzó Trendnet, ami 3 év garanciát ad. Ezekből tudnátok ajánlani egyet?
Menedzselhető switch szerintem egy ekkora hálózatnál nem kell (igazából, ami kell, az szerintem menni fog a fölötte lévő routerből is, de szóljatok, ha tévedek).
-
-
-
Djsaba
senior tag
válasz
Gézengúz #40768 üzenetére
Hát ha a tenda-ban nem vagy biztos akkor, ehhez mit szólsz?
-
-
Djsaba
senior tag
válasz
Gézengúz #40763 üzenetére
Szóval teljesen mindegy hogy milyet veszünk erre a felhasználási módra?
Azt gondoltam azért van valami minőségi/ átmeneti sebességi tényező vagy hasonló.
Szerinted amúgy nem opció a wifi erre? Mert tegnap nálunk 3 routert kellett az asztalon elosztva, mert mindenkinek olyan rövid szar utp kábelja van
-
zsolt501
nagyúr
válasz
Gézengúz #40444 üzenetére
Szerintem 2 dologra érdemes oda figyelni ott ahol már most is telített a 2,4GHz
1 ne belső antennás routert vegyen
2 ha a készülék (kliens: telefon, laptop, táblagép) támogatja a az 5GHz-t akkor érdemes olyan routerre beruházni ami ezt is támogatja.legyen egy 3. felállás is amikor a jövőre is gondolunk akkor is érdemes 5GHz-s routert venni, max olyat ami még az AC-t is támogatja, de ez nem előírás senkinek, mint írtam előrelátás.
Amúgy nincs kőbe vésett 100%-os megoldás, van akinél az egyik van akinél a másik router válik be jobban.
-
-
válasz
Gézengúz #40316 üzenetére
nem beleállok, nem kötekedni akarok, csak lehetőség szerint pontos szeretnék lenni, ha már szakmai fórumról van szó.
írtak már ezzel kapcsolatban itt és más témákban is, hogy 130 - 140 Mbps átment wlan <-> wlan irányban 2.4 GHz és 2*2(:2) mimo kapcsolaton, szóval nem ördöngősség, hardveres tekintetben is más terület, mint a wan <-> (w)lan irány.
azt nem tudom, hogy nálunk lehet már kapni az új tl-wr941nd típusból, vagy még csak a régiből - hardver/wifi tekintetében sem mindegy, de az eltérő külső miatt szerencsére könnyű megkülönböztetni a kettőt -, és abban sem vagyok biztos, hogy nagy kereslet lesz rá, mert nem sokan vesznek már 100-as routert, ha meg igen, akkor a(z) (leg)olcsóbbakat keresik, de hátha sikerül bezsákolni egyet valakinél, legalább egy teszt erejéig - még akkor is, ha rétegigény.Scale; szia, engedélyezni/tiltani szeretnél csak wifi mac adress alapján, vagy komolyabb dolgokat is, mint például a sebességek szabályozása?
elég a 100-as router, vagy gigabit képes kell?
az első verzióban már egy tl-wr740n, tl-wr741nd, tl-wr841n(d) - a wifi a fő különbség; 150 kontra 300 Mbps - is tudja, ezek elég olcsónak számítanak, gigabit képes verzióban pedig a tl-wr1043nd v2 a minimum, de ha több támpontot is leírsz (netes sebesség, elvárt hozzávetőleges terhelés), akkor más típusok/gyártók is szóba jöhetnek. -
válasz
Gézengúz #40308 üzenetére
amiről szó van - crissprivat linkelte itt; link -, az sokkal újabb verzió, külsőre és belsőre is más, jobb/erősebb a korábbi verzióktól.
amit te linkeltél, az még a régi, nem 450-es és 3*3:3 mimo képes, de arra várni kell, mire a wiki is kidobja majd az új verzió specifikációs leírását.
a maximum 100 Mbps átvitelt nem tudom, hogy honnan veszed, 100 Mbps jelölésű routereknél ~94 Mbps a maximum wan <-> lan sebesség, wan <-> wlan irányban meg nem fér már át annyi, wlan <-> wlan irányban viszont több is lehetséges.
nem véletlenül írtam korábban, hogy a wifi nem feltétlenül függvénye a wan <-> lan átvitelnek, mert ha mondjuk a router által szórt hálózatra kapcsolódik két wifi ellenoldal és azok között akarsz másolni, akkor már más a helyzet, és ott bizony lehet jelentősége a 3 antennának, a korábban is írt diversity miatt pláne, mert ha az ellenoldalak csak 2 antennás is, a két ellenoldal nem azonos helyen történő elhelyezkedése miatt a router jellemzően eltérően választja ki a két használandó, jobb kapcsolatot biztosító antennát, és emiatt eloszlik a terhelés, ami jobb és gyorsabb kapcsolatot eredményez.
nem véletlenül írtam a sok szituációt, vannak helyzetek, amikor jobb vagy elég a 2 antennás és csak 2*2:2 mimo képes router, de sok esetben ez nem igaz, és ez a lényeg! -
válasz
Gézengúz #40306 üzenetére
a több antenna nem csak gyorsabb sebességet tesz lehetővé a jobb mimo képesség miatt - itt már 3*3:3, hiszen nem csak külsőben, hanem hardver tekintetében is történt fejlesztés a korábbi azonos típushoz képest az új verziónál -, hanem jobb minőségű szórást/kapcsolatot is biztosít a diversity okán.
ennyire nem egyszerű persze a dolog, regényt lehetne írni minden szituációra, de nem jelenthető ki egyértelműen, hogy nem jobb a 900-as széria, nem lehet kihasználni, nem éri meg a többletet...stb.
arról nem is beszélve, ha esetleg szintén 3 antennás és jobb, mint 2*2:2 mimo képes az ellenoldal, mert akkor egyértelműen ideálisabb a 900-as széria.
a régi emulátort hiába nézed... -
szata.68
senior tag
-
pohár
félisten
válasz
Gézengúz #40231 üzenetére
igen, már megbántam, hogy ezt leírtam
igazából még sosem használtuk a laptopot kültéren, szerintem ezután sem lenne rá igény, ez inkább amolyan extra lett volna, hogy jó ja tudja, de ha nem, az sem problémaa legeslegfontosabb végül is az perpillanat, hogy legyen a routernek egy olyan 5-6 méteres rádiusza, ahol jól fogható a jel
-
pohár
félisten
válasz
Gézengúz #40223 üzenetére
tudom, de sajnos túl macerás, nem nagyon kivitelezhető
igen, padon kell, mivel nem tudnánk úgy elvezetni a kábel a két router között, hogy az esztétikus lenne, mivel van egy nagy ebédlő a két szoba között, ezért maradnék a jó hatótávú router mellett inkább (ahol lejön a koax a kábelTV-nek, ott fel tudna menni, de ott nem fér el szerelt kábel, így még akkor vennem kellene egy krimpelőt is, amit itthon nem árulnak)nem olvastam még, de gyorsan átfutottam, eddig abban a tévhitben éltem, hogy tud nőni a hatótáv is az antennák számával
még az USB-n gondolkozok, mert oké, hogy most nem kell, de mi van, ha később majd kellene, akkor csak ezért vegyek majd új routert a régi helyett
(ez esetben a 842 ajánlott vétel, ahogy látom az összefoglalót)
-
pohár
félisten
válasz
Gézengúz #40220 üzenetére
és mi a helyzet akkor, ha 1 eszközzel szeretném megoldani a dolgot? ahhoz, hogy két szobában legyen router, kellene vagy 20 méter kábel, plusz a padon szerelgetni, nem túl nyerő ötlet
az sem baj, ha nem ér el mind a 30Mb a másik szobáig, de azért legyen használható a sebesség általános használatra (a lényeg az én szobám
)
az itt nagyon ajánlott TP-Link TL-WR1043ND-nek körülbelül mennyi a hatóvávja családi házban, mik a tapasztalatok?
-
maxika2004
őstag
válasz
Gézengúz #39939 üzenetére
Köszi !
" ""A"" Routerhez "B" WiFi router hozzákapcsolása:
"A"-n: DHCP tartomány kiolvasása. (Pl. 192.168.0.100 - 192.168.0.200)
LAN IP címének kiolvasása.(Pl. 192.168.0.1)"B"-n: LAN IP címének beállítása. (Pl. 192.168.0.99)
DHCP = OffWiFi SSID, csatorna, titkosítás beállítása.
UTP kábel "A" egyik LAN portjából "B" egyik LAN portjába."
Talán, de lenne pár kérdés :
" "B"-n: LAN IP címének beállítása... "
Ezt elérem a fenti kábelezéssel pc ről ?"
"B"-n: LAN IP címének beállítása. "
Azt kell ide irni amit az A LAN IP címének kiolvasok ?Huuu de kinai ez nekem !
-
vmaxter
tag
válasz
Gézengúz #39963 üzenetére
Amit Te írsz és ami az összefogalóban van a sávszél.-ről azt értem. A kérdésem elsősorban arra vonatkozott, hogy a 100Mbit-es router ugyanúgy fogja-e bírni a strapát mint most, amikor okostelefonnal, és/vagy smart tv-vel is csatlakozok majd rá, miközben mondjuk torrentezek, vagy WoT-ozok.
Így érthető a problémám? Boccs, de v.színű azért nem tudom elmagyarázni, mert k.-ra nem értek hozzá
-
-
vmaxter
tag
válasz
Gézengúz #39949 üzenetére
Konkrétan például jó lenne tudnom, hogy a most használt Cisco EPC3925-nek milyen paraméterei vannak. Gigabites-e vagy sem? Persze ez egy Wi-fi-s kábel modem, aminek nem tudom van-e összehasonlítható eleme egy routerrel? Így összetudnám hasonlítani az általad ajánlotakkal, de pillanatnyilag sehol sem találok róla infót.
-
válasz
Gézengúz #39774 üzenetére
attól is függ, hogy a digi 100-as vagy gigás hálózaton/eszközökkel szolgáltat, mert nekem is 100/50 netem van tőlük, de még nem cserélték a 100-as eszközeiket a lépcsőházi elosztóban, és nem is feltétlenül fogják egy ideig, így én is eleve csak 94/54 netet kapok, tehát ők a szűk keresztmetszet, hiába gigás a lakásban a kábel, router...stb.
igaz, én már 40/20 alá is gigás routert (tl-wdr3600) tettem be anno, mert szeretem nem alultervezni a hálózatot, illetve nem csúcson, felső határukon járatni az eszközöket.
akinél gigás háló adott, ott 108-110 Mbps a letöltési sebesség, ott már ténylegesen a 100-as router a szűk keresztmetszet. -
kezdő
senior tag
-
btz
addikt
válasz
Gézengúz #39731 üzenetére
Valahol olvastam már róla de a link nincs meg, de ha meg is lenne nem egy mai írás volt az biztos egy cisco oldalon, azóta meg is változhatott. Úgy emlékszem hogy Japánnál nagyon kis érték volt, indiaiaknál meg 4 Watt (megnéznék egy indiai 4W-s routert
).
Magyaroknál 1W volt írva ami 30 dbm lenne de gondolom már unionizáltak minket és így lett 100 mW itt nálunk is.
Kerestem most is de nem nagyon akar előjönni erre egy lista sem, főleg nem ami naprakész. De ha nem így lenne miért fontos országot megadni egyes routereknek. -
Gézengúz
addikt
-
btz
addikt
válasz
Gézengúz #39724 üzenetére
Nem egy tömeg gyártott cikkek és nem is tömegeknek valók.
Ha feljebb nem is legalább lejjebb nem toljuk a powert a földrajzi hely routerben való megadásával. Még előfordulhat hogy valaki olyan országot ad meg ahol 10mW a max azthiszem japán (?) és a router bekorlátozza (majd kipróbálom így van e)
Lehet azoknak a szolgáltatóknak van rá engedélye
-
Andrew31
senior tag
válasz
Gézengúz #39620 üzenetére
OK.
A mostanival a 2 gépem között ~50-80 MB/s-mal szoktam másolgatni, de lecserélem, ha hosszútávon nem működne a dolog. És elég a V2, nem kell komolyabb modell?
Nem akarok mindenképpen költekezni, de ha csak éppen megfelelő, akkor inkább áldoznék rá még egy kicsit. Ha perfekt, akkor V2 lesz!
Köszönöm.
-
jeni
félisten
válasz
Gézengúz #39395 üzenetére
deere
használtan a TP-Link 1043D garival,lehet olcsóbban is találni ,ha új akkor az Asus RT-N12D1
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Google Pixel topik
- EA Sports WRC '23
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Bestbuy játékok
- Xbox tulajok OFF topicja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Synology NAS
- Extra D betűvel jöhet GeForce RTX 5090D utódja
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest