- Mobil flották
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
t.imi
addikt
válasz
Mirman #56108 üzenetére
Röviden mindenre. Természet fotók, portré, tájkép, vad, város fotók. Fuji a 15-45 + 55-200-al elég jó mindenes, kivétel a vadfotózás.
Erősen oly felé hajlok, az új 100-400 nem tűnik rossznak, az alap 14-150 is elég egy egyszerű kiránduláshoz és zsebben elfér szétszedve, a meglepi 45 1.8 hab a tortán. Kilónyolcvan portré obi nélkül.
#56112 Neckt
Natív = semmi adapter, 1:1-ben a vázra
Érintőnek inkább kényelmi és "ne kelljen percekig keresni valamit gombok segítségével" jelentősége van. Mivel 0 munka 100% hobbi, ebből kifolyólag nincs agyon gyötörve az aktuális váz, emiatt lassabban is tanulom meg, hogy mi, hol található. Okostelefon jellegű megoldással lényegesen gyorsabb a navigáció (számomra). Akkor maradna a Pana.
A Tamron 2.8-as zoomok sem a kommersz kategóriába tartoznak
Akcióról szerintem lemaradtam, való igaz hogy Canon üvegekkel gyönyörűen együtt tud dolgozni a Sony, egy db 28-75-el szeren lennék. -
Feenyx
aktív tag
válasz
Mirman #56111 üzenetére
Köszi szépen a válaszod, én is az m50-et nézegettem eddig (meg a Panasonic G7-et, de amit eddig néztem teszteket az m50 jobbnak tűnt az én szempontjaimnak).
@vihartigris: kezdőként azért nem szeretnék egyből hatalmas összegeket beleölni, ez remélem érthető
. Memóriakártyám van hozzá és táska is amiben biztonságosan cipelhetem
Egy kérdés még amúgy: az új gépeknél Canonnál mindig csak 1 év gyári gari van? -
-
tirszin
senior tag
válasz
Mirman #55708 üzenetére
A Canonnál nem, mert van gond bőven az R6-ig, de még azzal is, mert lehet, hogy fél órát nem is előképezhetek vele, és akkor már legalább legyen olcsó. És ahogy néztem, a kereső és az LCD is gyakorlatilag u.az 3"-os mindegyiken.
Pl. 4k-nál milyen crop-ot tol már mindegyik, különösen, ha szoftveresen stabilizálsz is. :( -
weres78
senior tag
válasz
Mirman #55660 üzenetére
Próbálom röviden, de nem lesz az. Nem vagyok képzett fotós, és nem is ismerem igazán a technikákat. Filmesről váltottam D7200 - ra. Azt megismertem, megszerettem. Fix 50 és 85 volt hozzá, illetve 70-200 2.8.
Nagyrészt statikus téma van, úgy 99%ban. Táj, növény, épület, ritkán portré, egy-egy jelenet ami tetszik. Csak és kizárólag magamnak fotózok.
Általában a zoom volt fent... -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
Mirman #55590 üzenetére
"Nikon Z50 fényképezőgép kit (16-50mm VR + 50-250mm VR objektívvel)" ez 419e ft bruttó áfásan 3 év garival a vázra, és amatőr szinten 16-250 mm ekv 36x24-en le van fedve a fókusztartománya. oké, nem acélos fényerő, meg persze lehet elseftelni a kitobikat, és FTZ-vel felrakni a profibb üvegeket. (vagy megtartanám a telét mondjuk
)
-
PuMbA
titán
válasz
Mirman #55534 üzenetére
Igaz, bár az ár még ekkor is alacsonyabb. Például egy használt Nikon D7200 125k most. Hol veszel 2 kártya slotos MILC-et, hasonló akksiidővel, 24MP AA filter nélkül, még ma is csúcs dinamikával, ISO teljesítménnyel ennyiért? Szóval akár profi felhasználásra is alkalmas cumót...sokkal drágábban
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mirman #55256 üzenetére
Azt láttam, hogy viszonylag jó kínálat van másból is, sorba vitrinben, Sony A7 széria, több zoom és fix obival, Canon, Nikon is. Egy időben még a Fujiból is sokféle volt. Panaskodikból volt a legkisebb, meg volt, hogy egyáltalán nem volt ebből semmi.
Valamint gimbalból is ki volt téve pár darab Ronin. -
kovsol
titán
válasz
Mirman #55240 üzenetére
Ehhez is volt doboz meg minden, csak a vitrinben porosodott kicsit. Egy áttörlés után minden okés.
Egyébként 500k -ért volt még most is egy RP+24-105 kit a westendben, hacsak ma el nem vitte valakiés az nem vitrinben volt kirakva.
Volt A6100 váz is 190k ért. Azt sajnálom nem vettem meg. Egyébként egy hete szerintem ide is beírtam, hogy van ott RP 250ért. [link]
wms a sima váz+adapterből ez volt az utolsó.
-
rekid
addikt
-
80hun
addikt
válasz
Mirman #53893 üzenetére
Hát az enyém f2.5-től volt korrekt. Persze kinek mi az ingerküszöbe
Az Ef50/1.8 stm-em meg f2.2-től frankó.
Ja én FF-en használtam.
Nálam a korrekt amikor tényleg tűéles élesítés nélkül.Azért ne feledjük hogy még a 90-es években tervezték azt a 85-öst. Nem egy sigma art élességre az obi
-
bigaatis
csendes tag
válasz
Mirman #53853 üzenetére
csak teljesen más lehet az árazás, a használt objektív kínálat, adott tipuson belül az elérhető minőség, választék ect..
en nem vennék már tükröst egyébként, amióta már ilyen szintre feljöttek a milcek, a tükrös egyre jobban távol áll.
sőt, a kitobit sem venném meg hozzá mert minek, hanem eleve olyannal venném amit szeretnék.
de mindenki mást helyez előtérbe -
-
haruspex
aktív tag
válasz
Mirman #53267 üzenetére
Az oly pletykák szerint megszűnik fél évente, aztán mindig cáfolják, ahogy most is. M50-t akkor érdemes venni, ha meglévő pár obit használnánk főleg, és egyet vagy kettőt adaptereznénk, mert pl a fényerős zoomok így sokkal olcsóbban jönnek ki. A rendszer maga messze van a teljestől, és nem úgy néz ki, hogy lesz nagy átjárhatóság az ff milchez, és hogy nagyon törik magukat az apsc obikkal.
Jó lehetőség az adapterezés, de tükrös obikra nem érdemes milcet venni szerintem.
-
MittuDomain_
őstag
-
kovsol
titán
válasz
Mirman #51398 üzenetére
Akkor szépen bemegyek a menübe, és beállítja, hogy akar több szaturációt, több kontrasztott, több élesítést, kiválaszt az előre definiált profilokból olyant ami neki legjobban tetszik.
Vagy ha még erre se veszi valaki a fáradtságot, hanem kézbe vesz és kattintgat hát akkor így járt. AWB -t is lehet finomhangolni, hogy kevesebb magenta vagy ahogy neki tetszik.
Vagy akár videós profilokat is ráhúzhatja jpegre, és ott is szépen be lehet állítani a képi világot. -
tvamos
nagyúr
válasz
Mirman #50871 üzenetére
En is pont igy, de vegul vissza vittem az M50-et is. Tobbet vartam tole, nem voltak olyan elesek a kepek, mint szerettem volna.
(#50879) tomboy0013
Ha esetleg megis beleferne az M50, szerintem az hegyertelmuen hamarabb megfogja a temat, mint az A6000, nagyon jo az az DP AF.(#50878) 80hun válasza PuMbA (#50877) üzenetére
Voltam a heten megfogdosni az RP-t, nekem is tetszik. Csak szerintem erosen le van butitva, (szoftveresen,) es meg draga is. Ne keruljon mar tobb penzbe, mint a Sony A7II. Pane ne ennyivel. Meg IBIS sincs benne. (Oke, hogy van amiben meg jobb... de akkor is!) -
Tin_Shield
őstag
válasz
Mirman #50631 üzenetére
Ebben is van igazság, ettől függetlenül első gépnek, tanulni, kipróbálni, hogy egyáltalán érdekel-e a fotózás nem feltétlen vennék új gépet, van bőven használt de még garanciális gép a piacon.
Persze az igaz, ha nem lennének impulzusvásárlók akkor sokkal kevesebb használt, garanciás gép lenne a piacon...
A tapogatás jó ötlet, a jutyub videokkal azért csak ésszel, sok a "szponzorált". Amúgy rossz gépet nem igazán lehet venni, 200e környéke már túlvan a fapados belépő gépeken, átlagos igényeknek, tanulni, bármelyik gép megvehető.(#56034) ugforma
Mozgásban lévő dolgok fotózásához nagy segítség a jó követő autófókusz. Olyan gépet érdemes nézni amelyik ebben erős. -
ugforma
tag
válasz
Mirman #50631 üzenetére
igen.. es az ujat meg lehet elobb eladom itt a hardverapron. de egyenlore ahogy tanacsoltak. youtube tesztek es forumokat nezek. hatalmas a valasztek es fogalmam sincs. nem akarok gagyit venni mert felek, hogy az venne el a kedvem az egesztol, hogy tudom egy olcso, rossz minoseg van a kezemben amivel ugy sem csinalhatok kiraly kepeket. mondjuk iphone se-vel is csinaltam mar jo kepeket de azert megis
-
Rusher4587
tag
válasz
Mirman #49609 üzenetére
Neked & (#49605) Terapeuta
Ha mft-s kompromisszumot kötnék, akkor már lemennék az 1"-os RX10-re is, azzal az obival meg ellennék!
Makrózás is egy sokadrangú szempont, köztes gyűrűvel is elégedett lennék.
Mirman, most egész pontosan mire célzol a stabilizátor hiányával? Minden Sony-ban van, amit néztem, most épp egy 6500 van fent három obival használtan (igaz, jegelve, de lesz még) elfogadható áron.
Nekem egy bajom van a 6xxx szériás Sony-kkal, még nagyon keveset tapogattam őket, de a kis kezem ellenére is elég kényelmetlennek tűnnek. A sarokba dugott kereső, a rejtett vaku stb. nekem valahogy annyira "túl kompakt" érzést ad, a szó rossz értelmében, ha van ilyen. Az ergonómiát azért én is igénylem.
A gyárilag megadott akku időnek gondolom, vagyis remélem, azért nem sok köze van a valósághoz! -
Teasüti
nagyúr
válasz
Mirman #48462 üzenetére
Egy ideje már olvasgatom a hsz.-eiteket (az elmúlt száz offtopic egy kicsit monoton volt) és folyton ezt a zsargont látom mindenhol, hogy kitobi, zoom obi, fix obi, fényerős, nem fényerős, stb. Összefoglalóban nincs erre vonatkozó infó, így tudnátok linkelni vmi cikket, ami elmagyarázza konyhanyelven mik ezek és nekem mire volna szükségem kezdésnek?
Ami megválaszol olyan kérdéseket, hogy pl. miért csak f2.8 a legnagyobb rekesz érték a legtöbb obin, amikor a telefonom f1.8-at tud és egész jól lát a sötétben is? De hallomásból tudom, hogy léteznek 1.0-ás objektívek is, gondolom az lehet a high end.
Köszi! -
kovsol
titán
válasz
Mirman #48367 üzenetére
Amíg kapni 5e Ft-tól már használható utánagyártott aksit addig nem érzem akkora hátránynak, hogy a táskába be kell rakjak két extra aksit.
Mindenki ezzel jön elő, de hiába bírja ki egész napig a DSLR gép, én akkor se mennék el tartalék aksi nélkül sehova. Szóval úgyis cipelném, max nem rakom bele.Az objektív dologban egyet értek amúgy. Én is egy Sigma 100-400+MC11 -t használok a sony géppel, mert a GM objektív megfizethetetlen lenne számomra mint hobbi fótósnak.
Ma viszont voltam rendezvényen ahol az szem fókusz iszonyat jó szolgálatot tett. Ez hiányozni az biztos másik gépekből. -
-
80hun
addikt
válasz
Mirman #46419 üzenetére
Ezt a cikket érdemes elolvasni.
Pont ezért nem müködnek tökéletesen a nem natív adapterezett obik
És persze a Sigma megtoldott végű új obijai sem fognak úgy müködni mint a natív obik.
A sigma is már közölte hogy új obikat tervez E-mountra is amit erre fejlesztettek.
Ami most van csak köztes megoldás a részükről persze nem rossz de még nem tökéletes.Nem véletlenűl csinálta meg a tamron az új 28-75/2.8-at is új RXD léptetőmotorral
-
Rapid136
őstag
válasz
Mirman #46419 üzenetére
Bár ennyire egyszerű lenne...
A probléma ott van hogy a klasszikus tükrös AF rendszer egész más elven működik mint a MILC vázakon és ez komoly áttervezést igényel a korábbi obikon. Egyébként jelenleg csak APS-C obik vannak a Canonnál.
Adapterezve vagy összeépítve az adapterrel viszont nehezen lesznek versenyképesek a többi gyártó nativ objektivparkjával. És kérdés hogy a Sigma, aki már a Sonyra is gyártott adaptert a Canon obikhoz és bár sokáig nem vállalta be de végül kijöttek a Sony FF objektivekkel is, kifizetődőnek látja-e majd az EOS-M bajonettjét? -
hibavissza
veterán
válasz
Mirman #46389 üzenetére
Azok már szerintem ár/érték arányban nem annyira jók most. Esetleg valami jó akcióban. Ha el lehet nyújtózni 2000 dodóig akkor egy szürke importos A7 mkIII az abszolút best-buy a piacon minden tekintetben. Ezzel mondjuk picit várnék, nehogy kibukjon valami konstrukciós hiba. Szürke importnál a szokásosnál is fájdalmasabb a gariztatás.
A kérdező kis vázat akar. Videózni akar. Stabi pl. nincs az a6300-ban és az a6500 stabija sem világmegváltó. Egy gimbal se nem kicsi, se nem olcsó. Egy jó minőségű, stabis uwa képes zoom valahol 250 körül kezdődik Sonyéknál. Panasonicra a 12-32 ehhez képest gombokért van. -
hibavissza
veterán
válasz
Mirman #46151 üzenetére
a reklámban
(#46147) Fotonhámozó: ezt most úgy írod, mintha ff-ből nem lehetne croppolni. 24 megás szenzorból bőven lehet. Madarászásnál, vadfotónál főleg számít a zajtűrés. Mozgó állatokat 1/1000 alatt már problémás fotózni, ha a pillanat megjelenítése a cél. Nem mintha APSC-n nem lehetne, de ha anyagilag belefér akkor egyértelműen ff.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Mirman #45549 üzenetére
Azt gondolom, hogy egy kép ha igazi portré sokkal jobban megtervezett kellene legyen annál, minthogy a szemen a fókusz, oszt' jóvan...
Persze, mondom nekem nincs MILC tapasztalatom, tükrösben gondolkodom, nekem felvillan a fókuszpont, ha a szemen van jó. Szerintem nagyrészt két malomban őrlünk amúgy.
Mivel az igazi fotózás, (nem amit én csinálok) szerintem művészet, a művészet pedig attól az, hogy egyedi. A futószalagon gyártott képek pedig ezzel ellentétesek, azaz az arcfelismerővel gyártott, egyenportré szerintem nem igazi portré, mint ahogy az esküvői fotózásban elterjedt ugyanolyan képek, más ötleteinek másolása, a párhoz nem illő helyszínek és nézőpontok erőltetése is csak művészkedés...
De ez már nagyon az off felé visz. Részemről erről ennyi... -
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Mirman #45469 üzenetére
Eglobalon - gondolom innen van a 80 ezres ár - most több mint 500 euró a Sigma 17-70mm + MC-11, az Oly 12-40mm ennél olcsóbb volt, amíg lehetett kapni. Nem áfacsalt és magyar árakat figyelembe véve 230 vs. 300 ezer Ft adódik. Abban azért biztos vagyok, hogy az Oly jobb képet ad valamivel, aztán végig f2.8 és időjárásálló, az adaptert figyelembe véve jóval kisebb és könnyebb, viszont a Sigma meg hosszabb a végén. Az AF-S sebességet is érdekes lenne megnézni.
-
asdf_
veterán
válasz
Mirman #45413 üzenetére
De miert ternenek vissza, ha mar egyszer kiszalltak, es raadasul akkor, amikor kb. a celvonalban voltak, akkor leceltek le, amikor mar pont nem kellett volna, mert beerett a termes.
Grga_Pitic
Egy 12-50mm a hardveraprón 55-ért van fentAz mondjuk meredek, nalam 35-40-re van kalibralva annak az ara (de teny, most nem szorja 50-ert a zsirujgarisat a mintabolt)
-
asdf_
veterán
válasz
Mirman #45376 üzenetére
Akár igazad is lehetne, ha a két croppolt kép nem egy olyan tág snittből származna, ahol 15+ méterről gyalogol felénk a célszemély, és a snitt végen nem 5+ méterre lenne (azaz kvázi végtelenben, aminek kb. halálmindegy, hogy F2 vagy F4).
Én mindenesetre sokkal szívesebben néztem volna egy olyan összehasonlító videót, ahol főként a GH5 videóját rakják a GH5S mellé (és nem olyan idióta módon, mint itt, hogy félbevágják a képet, a felső felé ez, az alsó az, hanem hogy a két félképen ugyanaz látszik, mert összehasonlításra ugyebár az lenne alkalmas)
-
törölt tag
-
pandur99
aktív tag
válasz
Mirman #45262 üzenetére
A féltégla formájúaknak valóban locsék a fogásuk. Volt epl5-öm, azt sokáig fogni biztos görcs. Az em5 alapból már jobb, grippel nagyon jó. A dslr építésű milceket szinte mind normálisal lehet fogni átlagos kézzel. Dslrből nekemfogásilag pl. a nikonok bejöttek, acanonok nem.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Mirman #45031 üzenetére
Pont ezért nem győzöm hangsúlyozni állandóan a hozzászólásaimban, hogy szerintem, szubjektív, kinek mi ésatöbbi. De valaki így is állandóan ellenkezik és próbál meggyőzni engem, meg a társaságot a saját igazáról. Pedig tipikusan abból lesznek mindíg a cicaharcok meg parttalan viták, amikor egy vagy több ember a saját preferenciáit akarja a többiekre ráerőltetni, mintha csak az és úgy lenne jó amit és ahogy ő használ.
-
Matska
senior tag
-
mikrofon
veterán
válasz
Mirman #44816 üzenetére
Ha ennyi pénzt rá szeretnél szánni csak a portréra, akkor néznek a helydben egy Batis 85/1.8 objektívet és ahhoz egy Sony MILC vázat. Hihetetlen mit tud ez a zeiss lencse ami ha kiegészül a Sony arc felismerő és szem fokuszáló rendszerével akkor csodálatos portrék születnek. Nincs mellé fókuszálás. A kontraszt és éleség is gyönyörű. Saját tapasztalatból mondom... Portré esetén az FF-ben az erő.
Az MFT sem rossz, csak nem a portré az erőssége. A Batis 85-ös obihoz legközelebb az új oly 45/1.2 állhat, talán, de az drágább is, jobbnak pedig biztos nem jobb....
Viszont beltéri családi eseményekre biztos szükséged lesz egy nagyobb látóra. Ha erre nem sokat szánsz akkor Sony-n ott a 35/2.8 esetleg 28/2 vagy samyangnak vannak új af-es obijai jó aron 35/1.4 vagy 35/2.8....
Egy 35-ös és egy 85-ös lencse szinte minden eseményhez elég lehet.....
Ha a használt is játszik ezt a komplett szettet (két obi plusz váz) kihazhatod Sony-ból.
-
Rapid136
őstag
válasz
Mirman #44816 üzenetére
A két téma kissé üti egymást. A portréhoz inkább FF vázat vennék (na jó, az is van) rendezvényre inkább APS-C vázat. Ott előnyös a nagyobb mélységélesség komolyabb rekeszelés nélkül, a portrénál meg inkább a leheletvékony élesség jön jól néha.
Az A7-re tuti jó kis manuális obik vannak extra háttérrel, AF nélkül, de jóval olcsóbban. -
b.vr
őstag
válasz
Mirman #44816 üzenetére
Szia!
Szerintem más topicban írtam is erre neked még régebben hogy ha kimondottan elsődlegesen portréfotózásra keresed, akkor elsősorban a Fuji-t vagy a Sony-t nézd. Fujinál a megadott összegbe még az 56/1.2 is bele fog férni (ami ugye ekvivalens85/1.8) , Sonynál meg lehet a "sima" 85/1.8 (ami ár/értékben is szuper) vagy a szintén 85/1.8 Batis is. Objektíveknél nyugodtan nézz szét a használt piacon is.
Vázakból is válogathatsz mindkét rendszerben, mindkét rendszerben, többféle generációban és azokon belül többféle tudásban is, azt már neked kell eldöntened hogy mennyi pénzt érnek meg neked a pluszok.
(Fujinál azért talán inkább x-transIII (ami az x-t2/20), Sonynál meg főleg azt érdemes megnézned hogy van ergonómiai különbség is, meg hát IBIS (bár a Batis-ban pl. van stabilizátor, a sima 85ben nincs) De ha nem foglalkozol kimondottan portréretusálással akkor amúgy ennek nincs akkora jelentősége, családi használatnál emeld nyugodtan az iso-t és kész)dslr-ről kimondottan portréfotózásra lebeszélnélek, azzal megfosztanád magad az eye-AF-től (és még ráadásul belavíroznád magad a front-back fókusszal való szenvedésbe, ami különösen szűk mélységélességnél problémás)
-
80hun
addikt
válasz
Mirman #44612 üzenetére
Persze nem vagyunk egyformák de a gépeket is meg kell tanúlni megfogni. Az hogy mi a legjobb csak saját nézőpont szerit jelentheted ki ahogy írtad is.
Nekem pl tökmindegy hogy GM1 v 5Dmk4
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest