-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alcsi69
senior tag
válasz
mikrofon #45298 üzenetére
Igazából ez nem zavar engem fotózásnál, ha videózni szeretnék ott van a 8 plus, elég jó videókat lehet vele csinálni, csak egy gimbalt kell vennem még hozzá.
Azt már tudom hogy 50/1.8 kelleni fog, meg valami tele, pl Pentaxoknál én a Pentax SMC DA 50-200mm f/4-5.6 ED WR-t néztem, és a kitobi meg megfelelő lenne nagylátónak szerintem.
A négy általam nézegetett márkából már kizártam az Olympus-t, mivel annyira nagyon nekem tetsző obikat nem találtam, és ha találtam is, akkor ahhoz jó sokáig nem kellene ennem.
Még mindig ott van a Canon, Nikon, Pentax. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
mikrofon #45194 üzenetére
Nem tudom, a K10D második kitje egész jó volt. Rövidnek az LX100 is rövid. Itt egy videó, nem tudom mennyire valós, vagy másik obival van fölvéve?
-
Muerte68
addikt
válasz
mikrofon #45094 üzenetére
Igen vannak nagyon jó obik a Sony-ra de nagyon drágák-a köztes verziók eléggé hiányoznak.
A Fujinál van egy olcsó tele-egy drágább jobb-meg egy még drágább még jobb van lehetőség választani azonos gyutávval mi az ami neked jó.
Sajnos eléggé elterjedt az obigyártók körében hogy szinte csak a pro-drága meg persze jó obikra koncentrálnak a köztes kategóriával nem nagyon foglalkoznak
Ha valakinek van rá keret igen jó dolgokat lehet venni de a kevesebb kerettel rendelkezőknek elég szűk a mozgástér. -
faki_
senior tag
-
válasz
mikrofon #44925 üzenetére
Isten őrizzen, hogy védjek bármilyen gyártót.
Az látszik, ami a cikkből is kiderül, hogy nincs egységes kezelése az időjárásállóságnak a gyártóknál. Mindenki ködösít a leírásaiban, meg a specifikációban, aztán garanciát meg gondolom nem vállalnak rá. A Nikon spec-ben ennyi van a nedvességről van: "Humidity: Less than 85% (no condensation)"
A Feature-ök között meg írják, hogy van benne "extensive weather and dust sealing".
Olympus komolyabb: "Weatherproof: Dust, Splash and Freezeproof"
A fröccsenő víz már konkrétabb. A Sony meg beóvatoskodott egy nedvességállóval, ennek ellenére engedélyt adott a tesztre.
A tesztelők is forszírozzák a végén, hogy kéne egységes iparági szabvány. Csak már vannak általános ipari szabványok (IP szabványok), amit rengetegen használják. Jól definiált, reprodukálható tesztelőírásokkal. Nem is írtem, hogy miért nem használják, vagy legalább iránymutatást írnának le a gyártók: ilyen körülmények között tesztelve, ezzel az objektívvel, hogy lásd, hogy mennyit bír.
De az tény, hogy arra jó volt a teszt, hogy képet kapjunk róla, mit bírnak. Elgondolkodtató volt, bár a lottónyereményig sem a D850, sem az A7R nem érint. -
válasz
mikrofon #44917 üzenetére
User manual:
"This camera is designed to be dust-
and moisture-resistant, but is not
waterproof or dust-proof."
Weboldal features:
"Sealing is provided throughout the body to minimize entry of dust and moisture." Lábjegyzet: "Not guaranteed to be 100% dust- and moisture-proof."
Én időjárásállóságot nem találok. A specifikációban is csak hőmérséklet van megadva. Semmi IP védettség.
Szóval nyilván kellemetlen, de ők nem mondták, hogy időjárásálló, vagy csak én vagyok figyelmetlen. -
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #44900 üzenetére
1. Szerintem nagyobb lenne a zavar.
2. Illusztráljuk példával, hogy mennyire járható ez az út, pl azokkal a Nikon 35/1.8 DX és FX obikkal, amit Nikon jelátvivős adapterrel CX-re is fel lehet rakni. Milyen látószög szám kerülne rá?
Meg hogy zoom is legyen a Canon L 70-200-asra szintén milyen fokot szitázzon a gyártó? -
tvamos
nagyúr
válasz
mikrofon #44897 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy régen volt egy optikus, mit tudom én... legyen mondjuk munka néven Karl Zeiss, aki faragott egy objektívet, a fényképezőgépjére. Gondolkodott, mit is írjon rá. Gondolta, a gyújtótávolság jó dolog, mivel a lencsének, vagy lencse rendszernek egy fizikai jellemzője. Gondolom előtte is az volt írva, mondjuk a csillagászati távcsőre, vagy máshol látta, nem tudom. Szóval, valamiért így döntött, és azt kezdte ráírogatni. Mindenki átvette ezt, mert nekik is jónak tűnt. Most ez van mindenre írva. Szerintem ezt könnyű is megtanulni, és használni is. Akit érdekel, az meg is tanulja. Pláne, mert mindenre ez van írva.
Az, amit te mondasz, hogy látószöget használjuk, az nagyon jó, de pont annyi előnye van, mint hátránya. Simán megtanulnánk ezt is, ebben is tökéletesen igazad van.
Csak most már, valamilyen megfontolásból más van.
Pont ugyan úgy, mint ahogy métert használunk, és nem araszt. Jobb lenne az arasz, mindenkinek ott van rögtön a kezében, el tudja képzelni, hogy mekkora, csak ezzel is vannak gondok. Az inch is jó lenne, csak valami miatt mégsem azt használjuk. Én ezt így képzelem el.Engem két dolog zavar az írásodban:
1, nem értem, hogy hova akarsz kilyukadni. Csak elmondtad, hogy szerinted mi lenne a jó? Használjunk mást az ajánláshoz, beszélgetéshez? Legyen egy tálba az osszefoglalóban, hogy milyen gyújtótáv milyen szöget jelent? (Ez nagyon hasznos lenne szerintem is...) vagy hova akarsz kilyukadni?2, Leírod, milyen rosszul esik neked, hogy nem fogadjuk el, neked más a véleményed, de leszánalmasozod, amit a másik ír. Én nem akarok semmit félre magyarázni, pláne nem szándékosan.
-
asdf_
veterán
válasz
En tenyleg nem ertelek titeket.
Az egesz vilag fokusztavot ir az obira.
Az egesz vilag 35 mm-re szamol at.Innentol kezdve teljesen lenyegtelen, hogy ki mit gondol es tart eszszerunek, tovabbra is mindenki ezt fogja hasznalni. Akkor mi ertelme van itt oldalakon keresztul ezen pocsmeregetni, hogy ki tudja meggyozni a masikat? Ertelmetlen az egesz...
-
80hun
addikt
válasz
Azért mielőtt lekorlátoznád ezt az egészet a mai gyártókra nézz már meg egy 1935-ös Rolleiflexet.
És azt is hogy a 120-as rollfilm mikbe volt befűzhető
És rájössz hogy már akkor számoltak és arra is hogy az obikra az obik fizikai adatai kerűltek rá.Egyébként egy két gyártó próbálkozott a látószöggel is mert van egy két ilyen manuál de gondolom kudarc lett az egész azért nem folytatták.
-
tvamos
nagyúr
válasz
mikrofon #44895 üzenetére
Oké, legyen neked igazad. Nekem 1-2 hónap alatt átáll az agyam erre.
Győzd már meg légyszíves az összes gyártót, hogy ne legyenek hülyék, és ezt írják az objektívekre!Gondolj vissza a pár nappal ezelőtti szín háborúra....
Azt mondjuk szívesebben olvastam...
De ez is tetszik. -
válasz
mikrofon #44876 üzenetére
"az elkészült képnek pedig a látószög a valódi jellemzője"
Az objektívnek meg a fókusztávolság, a váznak meg a szenzorméret, amiből máris kijön a kép látószöge.
Egyébként melyik látószöget írnád rá? Függőleges, vízszintes vagy átlós? Melyik jellemez legjobban egy képet? Mit csináljanak a third-party gyártók? Mindegyik bajonett verzióra mást írjanak rá, mert nem egyformák a croppos szenzorméretek az egyes gyártóknál?
Amikor kijön egy új APS-C, H akármilyen szenzor egy gyártónál, aminek a méretei egy kicsit különböznek a régitől, akkor számozza át az összes obit? -
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #44871 üzenetére
Értelek, hogy számodra többet elárul egy fokban megadott látószög, de a látószög nem az objektív tulajdonsága, hanem amit alá teszel annak függvénye. A gyutáv, fényerő és képkör a fő tulajdonságai. Mint total90 példája is mutatja a DX 35mm-es obi közel kirajzolja a 63°-ot, miközben fokrendszer szerint 46°-ot kellene. Akkor az FX-en is használható DX obi hány fokos? DX-en is használható FX hány fokos? Mit írjanak rá egyik és másik obira? Természetesen egy tesztben, leírásban, jótanácsban le lehet írni, hogy az FX, DX, CX Nikon vázakon milyen látószög adódik.
-
80hun
addikt
válasz
mikrofon #44876 üzenetére
Tessék egy idézet innen
"Nagyon kérünk ne kérdezd, hogy miért nem látószögben mérjük/mondjuk ezt az értéket… ez terjedt el, ezt használja mindenki, ez a divat, mint vadnyugaton a pisztoly meg a pantalló. Elég ritkán fogalmazunk úgy, hogy vettem egy 46 fokos látószögű objektívet, viszont a “vettem egy 50-es alapobjektívet” teljesen hétköznapi kijelentés (mindig hétköznap veszünk alapobjektívet ;-). Még pálinkánál is többször mondjuk a fokot, mint az objektívnél Persze hozzávetőlegesen illik ismerni ezt az értéket is. (… mármint a pálinkáét… ha sokat iszol a “rossz” hőfokúból, olyan látószöged lesz hogy ihaj 😉"
-
b.vr
őstag
válasz
mikrofon #44874 üzenetére
Mi az hogy "vélt igazság"? Komolyan már egy technikai fórumra is beköszönt a post-truth korszaka... eszem megáll...
Azt próbálom/próbáljuk veled és a többi értetlenkedővel megértetni hogy ne a saját rögeszméiteket szajkózzátok hogy szerintetek mit kéne meg hogy lenne jó, hanem próbáljátok meg végre elfogadni (ha megérteni nem is sikerül) hogy a dolgok hogy vannak. A dolgok pedig úgy vannak, hogy az objektívnek a fókusztávolság az egy önmagában értelmezhető tulajdonsága, a látószög pedig nem, ezért az előbbit ráírják, az utóbbit pedig nem (most azt vagy megérted miért, vagy nem, a te dolgod, de az biztos hogy prüszkölnöd ellene neked is és másoknak is teljesen fölösleges, a világ (természetesen) nem fog azért megváltozni mert szerintetek az milyen jó ötlet lenne. Nem, nem lenne az, de szerencsére ezt igazából szükségtelen is bizonygatni, ha nem értitek ennyi magyarázat és cikk után sem akkor marad a jó öreg "ez így van és kész!"PS: erre azért konkrétan is: "Amikor ráírják, hogy FX, akkor már el is dőlt, hogy mit kellene ráírni..." Mert miért is? Mint írtam, az FX objektíveket abszolut teljesen hivatalosan felteheted DX vázra is, annál is inkább mert a Nikon (pont mint ahogy a Canon) croppos objektív-kínálata meglehetősen korlátozott. Az meg elég cifrán nézne ki hogy felteszi a delikvens az obiját a DX vázra és akkor teljes joggal reklamálna hogy de hát ez nem az a látószög mint ami rá van írva...
Aztán írtam példának a multi-aspect szenzort, lásd a legfrissebb Pana váz. Ott is nagyobb lesz a látószög mint a normál m43 vázakon, nem lehet ezt belegravírozni az objektívbe.
-
b.vr
őstag
válasz
mikrofon #44871 üzenetére
"Ugye ha ez a látószög ismert lenne minden lencséhez és még jelölve is lenne, akkor mennyivel könnyebb lenne összehasonlítani a különböző rendszeren levő lencséket"
De azon mégis mit nem lehet megérteni hogy a látószög az nem egyedül magának az objektívnek a tulajdonsága, akkor mégis hogyan írnák rá? Pont most került szóba a példa, legyen akkor egy FF Nikon 35/1.8-at teljesen hivatalosan felteheted a Nikon DX és FX vázaira is, csak éppen más lesz a látószög! Közben a fókusztávolság meg természetesen az nem változik, hiszen ez az objektív egy saját tulajdonsága, ezt is írja rá a gyártó.
-
topikk
senior tag
válasz
mikrofon #44840 üzenetére
Szerintem megszokas kerdese. Pl. bennem van egy erzet, hogy ha egy ekv 50 vagy 24-es fokusztavolsagot hasznalok milyen kepet fogok kapni. De ha megkedezed hogy milyen latoszog tartozik ezekhez, fogalmam sincs. Nagyjabol be tudnam loni, de komfortosabb a fokusztavolsag, ezt szoktam meg.
-
tvamos
nagyúr
válasz
mikrofon #44840 üzenetére
Értem, amit mondasz, csak nem látok mögötte olyan mérőszámot, hogy az emberek el tudják képzelni, miről beszélek. Magamból kiindulva, ha neked azt mondom, hogy venni akarok egy 46° 40'-es objektívet, az it mond neked? Nem, hogy semmit sem, de még csak nem is jellemzője az objektínek. Miért? Mert egy másik kamerán, (ha fel lehetne tenni rá,) és manapság, a milc-ek világában ez azért nem kevésszer előfordul, más lesz az Angle of view. Mondjuk a Focal length=18.5 mm fizikai jellemzője az objektívnek, ha hozzá teszem, hogy cx-en, akkor némi guglizás árán kijön, hogy az olyasmi, mintha te föltennél egy 50mm-est az A7r2-re. De minek fáradj vele, ha mondhatom, hogy ekvivalens?
De mondj jobbat, ami tényleg jobb!Ja, a háziasszonynak ez az egész nem mond semmit. Az mond neki valamit, hogy ha bemész a fotós boltba, akkor azt a piros kompakt gépet vedd, amire az van írva hogy...
-
tvamos
nagyúr
válasz
mikrofon #44833 üzenetére
Nem jól látod! Ő szerintem arra célzott, hogy lehet, az ekvivalens értéknek nincs értelme, de a látószögnek sincs, egy objektív esetében, mert attól függ, hogy mire rakod, de legalább még nem is mond semmit senkinek.
Igen, olvastam a diskurzust, az f érték átszámítása valóban félrevezető. -
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #44833 üzenetére
Nikon 1 csak egy példa volt tvamos rendszerére. Az elsőgépes anyukát meg nem én hoztam fel, hanem hogy neki nem mond semmit se a valós, se az ekvivalens érték. Én annak vagyok a pártján, hogy teljesen jól van a jelenlegi specifikácó az objektív orrán feltüntetve. Ezt mindenki értelmezheti a saját, vagy kiszemelt rendszerén. Ha nem mond neki semmit akkor azon magának kell segítenie, vagy valakit megkérnie hogy szemléltesse számára. Persze lehetne piktogramokkal is pl. rekeszre?
-
asdf_
veterán
válasz
mikrofon #44801 üzenetére
Az _egesz vilag_ ugy hasznalja, ezer eve, hogy 35 mm equivalent, innentol kezdve tokfolosleges nekiallni barkinek is szellel szemben pisalni, akinek ez igy nem tetszik, mert ez igy marad. A CD lemez is ertelmetlen, a LED ego, a LED izzo is, tudjuk is rola, hogy ertelmetlen, megis hasznaljuk (es nem akarja senki megreformalni, hogy az ugy helytelen). Deal with it.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #44798 üzenetére
Nem ez volt a kérdés, hanem egy objektívre az van írva 63° azzal nem tudsz mit kezdeni, további adatokra van szükséged, azaz mekkora képkörre/szenzorra értendő. Ha egy EF bajonettes obira van írva akkor mit kezdesz vele? Elkezded számolgatni, hogy teszem azt az apsc vázadon ez 46°-nak fog megfelelni. Aztán felteszed és jaaa ez apscre való tehát mégis 63°. De én felteszem a m4/3-ra akkor meg arra számítok, hogy 35°-os, de felrakás után kiderül, hogy 46°. Ezzel előrébb lennénk? Nehézkesebbé, átláthatatlanabbá és sokkal több vitára okot adó számolgatás lenne. És akkor joggal lehetne a dof ekvivalenciát ráírni, ha már egy látószög ekvivalenciát adunk meg, pl egy ff-re a valós 50/1.4 obi-ra amit apsc-re tekerünk kb ez szerepelne 63°dof2. De az expozíció kissé csorbát szenved mert a fényereje valójában 1.4, akkor azt lehet számolgatni, aki meg többféle szenzort használ annak atom szívás az egész.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #44792 üzenetére
Az objektívre az van ráírva amit nyuijt. Ez így logikus és nem hagyomány. Egy objektív tulajdonság, nem származtatott. Az 50mm mindenféle méretű szenzoron 50mm, univerzális és nem téveszt meg. Ugyan ez vonatkozik a fényerőre. Ha f1.4 akkor mindenféle szenzoron a beeső fény felét engedi át.
Míg ha a látószöget adnák meg az tiszta szívás lenne. Nem tudni min mit is jelnt. Ugyan így ha ekvivalens ff dof számot adnának, akkor borulna az expozíció és összevissza kéne számolgatni. Nagyon jó igy, hogy a valóság van ráírva.
Csak egy példa, felteszek egy 63°-os obit a m4/3-os vázamra az mekkora látószögű? -
Rapid136
őstag
válasz
mikrofon #44792 üzenetére
Én még mindig gyűlölöm az átszámolgatást...
Az emberek jelentős részének (Gauss görbe, kalapgörbe közepe) egyféle rendszere van. van egy-két kitobjektivje, esetleg néhány fixe. Mindnek van gyujtótávolsága és minden újonnan beszerzendő objektivet csak azokhoz kellene viszonyítani a saját rendszerében.
A jó értelemben vett tudatlanság és a pongyola fogalmazás viszont oda vezet hogy tényleg az hiszik hogy lett egy 100mm-es objektivjük az 50-esből. Ez legjobb esetben is csak a látószögre érvényes.
És közben a 12-48 kitobjektivről nem mondják hogy az 24-90, azt hiszik hogy előrelépés a "100"-as obi...
Szóval igen nagy a zűrzavar a fejekben, igen tudom van aki keni-vágja és kardoskodik mellette de akkor is nagyobb a kára mint a haszna. Sőt már a gyujtótávolság is alig mond valamit, hogy mitől tele, alap és nagylátó. A zoomok már átléptek ezeken, átfedés van köztük.
És az autók lóerejét se számolgatjuk át ekvivalens személyautóra, pedig az is függ a jármű súlyától. -
PuMbA
titán
válasz
mikrofon #44773 üzenetére
55mm-en (azaz valójában 88mm-en) f5.6-ban nagyon közelről nem nagy a mélységélesség
Csak egy elem szövege látszik teljesen tisztán, pedig milliméter híján egymást érték az elemek. Ha hiba lenne, akkor már ezt el kéne rontania vagy másik elemnek fókuszban lennie szerintem.
-
itouchfan
senior tag
válasz
mikrofon #44736 üzenetére
óriási nagy +1
nem beszélve arról, hogy a kezdők, a gépválasztók, vagy épp kezdő szintről tovább lépő hobbi fotósok is rengeteget tudnának tanulni belőle...azért ahhoz kicsit drága mulatság ez, hogy mindent a saját kontójára próbáljon ki az ember, szerintem simán segíthetnénk egymásnak...és attól hogy X elmondja Y-nak, hogy ez az objektív ezért jó, ezért nem, ez a váz ilyen körülmények között jó, ott nem, attól még Y nem fog jobb képeket csinálni nála...nem is tudom mi állhat ennek a hátterében -
tvamos
nagyúr
válasz
mikrofon #44668 üzenetére
A Sony-rol nem lehet az obit levenni, es igy azert nem olyan univerzalis.
A vegeredmeny szempontjabol, (fenyero/iso,) en ugy tudom, hogy csak a legujabb Sony jobb nala.
Viszont sebessegben nagyon ott van a N1, szerintem gyorsabb az RX100-nal. (De ez is csak szubjektiv... mert szerintem van igy.) Sok DSLR/obi kombot megszegyenit... az tuti.Persze, ha bokeh-buzulni kell, akkor ugyis FF kell, oda nem eleg a Sony fenyereje.
-
válasz
mikrofon #44652 üzenetére
De hol itt a gond? Igen, az is egy paramétere a két gépnek. Egy profi biztosan ezt is fogja mérlegelni, még ha nem is ez lesz a döntő szempont. Megnézi milyen a tömörített raw-ja a Sonynak a tömörítetlenhez képest, mennyibe kerül a winchester, meg a memóriakártya stb. Megnézi az összes többi paramétert, aztán ha a többi paraméterben számára előnyösebb a Sony, mint a Nikon, akkor azt választja.
Én sem azt írtam, hogy kizárólag a jpeg motor a fontos, csak próbáltam rávilágítani a kérdésre más nézőpontból. Az amatőröknek hadd számítson már, hogy milyen fotó jön ki egy fényképezőgépből, anélkül, hogy tudná mi az a raw, meg utómunka. Nem kizárólag ez alapján kell választani, de mint írtam a felhasználók egy jó részénél érdekes lehet. Például nálam is szempont volt. Próbáljunk már meg nem burokban élni és elképzelni, hogy másnak nem az a hobbija, hogy órákatbaszogassapofozgassa a fotóit LR-ban. Csak szeretne kicsit próbálkozni a mobilfotózáson túli világban.
Nem akarom tovább ragozni a témát és remélem, hogy senkinek a lelkébe nem sikerült belegázolnom, részemről lezártam. Az biztos, hogy egy igénytelen, balfék jpeg shooter biztosan követni fogja továbbra is ezt a topikot.(Mentségemre szóljon, hogy a kamera raw konverterében néha állítok utólag WB-t és filmszimulációt.)
Neck: Az a baj, hogy valaki már beletrollkodta az összefoglalóba ezt a hülyeséget:
"A JPG fájlok képminősége nagyban függ az adott gép JPG feldolgozó rendszerétől, egy raw-ban igen jó képminőséggel büszkélkedő gép is produkálhat a konkurenciájánál rosszabb képeket JPG-ben és fordítva, gépvázon belül értve ezt. Természetesen külső programmal egy jó RAW képből csodás JPG is kreálható némi tudással.Érdemes tehát vásárlás előtt az adott gép JPG feldolgozó algoritmusának képességeiről tájékozódni - természetesen amennyiben ez fontos szempont számunkra és JPG-ben is szeretnénk használni a gépet extra utómunka nélkül. "
-
80hun
addikt
válasz
mikrofon #44652 üzenetére
Itt egy teszt a sony rawról.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
mikrofon #44615 üzenetére
Oké, hagyjuk, de akkor most szabad színvilág, jpg alapján (is) gépet ajánlani vagy sem? Mert az még nem derült ki, csak arra derült fény, hogy egyesek szerint m*rhaság az egész, mások meg többek között a színek miatt is döntenek oly/fuji mellett. Mi lenne ha a cicaharc helyett ilyenkor szavaznánk?
-
tvamos
nagyúr
válasz
mikrofon #44564 üzenetére
Ez azert van, mert keves Ken Rockwellt olvasol. Akkor tudnad, hogy a Canon a kiralysag!
(#44593) pumsz
Belepo MILC vaz ol. a Nikon 1 J5. Nagyon faja! Olvasd el a Nikon 1 ajanlomat! -
total90
veterán
-
Royo85
tag
válasz
mikrofon #44526 üzenetére
Voltak régebbi Panasonic vázaim (GF1, GF2, GF3, GF5, GF6, G5 és G6), a gépből kiesett jpeg alap (natural) beállítás mellett valahogy nekem nem tetszettek. Ahogy látom az újabb gépeknél (G7 és GX80) már sokkal jobb a helyzet. Sokkal tetszetősebbek a színek. Persze, hozzáteszem ez csak az én véleményem.
-
Rapid136
őstag
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #44262 üzenetére
Itt egy példa a vezetékes, programozható távkioldó-ra. Ez ugyan Sony kompatibilis, de biztos van minden márkához...
-
szbalogh
addikt
válasz
mikrofon #44262 üzenetére
Na ez az, ezt kéne megtalálni, hogy mekkora az a szenuor és melyik készülékek tudnak olyan beállításokat,ami éppen elég ilyen fényviszony meleltt láthatóvá tenni a témát. Úgy látom, hogy a Canon A610 éppen a határon van. Szerintem holnap hajnalban kipróbálom mit lát mindent maxra tekerve.
Ehhez a géphez vajon lehet ilyen programozható távkioldót kapcsolni?
-
topikk
senior tag
válasz
mikrofon #44205 üzenetére
Nem is mondtam, hogy egyaltalan nincs rolling shutter, csak azt mondtam hogy hasznalhato. Ami azt jelenti, hogy nem veszed eszre a kepen. Persze ha 250 km/h-val robogo vonatot fotozol akkor biztosan elojon, de a Sony sem lehet sokkal kulonb ebben az esetben.
(arra valaszotam eredetileg, hogy egyedul a Sony A9 e-shutter-je hasznalhato)
-
Muerte68
addikt
válasz
mikrofon #44214 üzenetére
nem a gépek minőségéről van szó,hanem hogy a kompakt-és ultrazoom gépek jobbak,amiből nem tudom mire gondolsz,még mindig.Nem a csúcskompakt-ot kérdőjelezem meg hanem a kompakt-ultrazoom kategóriát.
A csúcskompakt ugyanúgy nem olcsó-de az biztos hogy van olyan mikor jobb mint a csrélhető objektíves gép-viszont a szenzor méret ugyanúgy nem mindegy,hiába fényerősebb egy objektív ha kisebb szenzorra kell a fényt kivetíteni.
Én nem fogok ezen tovább vitázni legyen igazad
Viszont azt azért megjegyzem hogy a cserélhető objektíves topic összefoglalóját azért frissíteni hogy a kompaktok(aminek van topicja)belekerüljenek mint jobb lehetőség hát...érdekes gondolat -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
mikrofon #44214 üzenetére
A kompakt nem fejleszthető. Ez egy. A másik a sebesség. A K10D szerintem még minden kompaktot agyonverne most is sebességben, használhatóságban, ha kicsit kiismered. Tíz éves lesz mindjárt.
Félre ne értsen senki, nem vagyok igazi fotós, csak tudom hová nyúljak, ha a zöld vonalnál nem tetszik a kép.
A Minolta Z2 ami volt előtte, nagyon jó kompakt volt, de ennyi idősen már kuka és javíthatatlan. DSLR-hez vehetsz obikat, amik húsz év múlva is obik.
Igazából kompaktot max 5-6 évre vesz az ember, egy DSLR-t meg szerintem tízre. -
Muerte68
addikt
válasz
mikrofon #44210 üzenetére
az rx100-ra 120000-et írtam [link]
És a rx10-szenzorát is nagyítottam véletlenül hol a ferdítés?
Nem erőlködök vegyél kompaktot,ha olyan jó-vagy azt a szuper ultrazoom-ot amire még mindig nem láttam az épkézláb példát mit is tud,és melyik olyan jó?80hun igen azt elnéztem
-
Muerte68
addikt
válasz
mikrofon #44208 üzenetére
mennyibe kerül? 120000?-Rx10-250000?Lx 100-180000?ez nem belépőszint mint amivel összehasonlítod és egyedül az rx10-ben van akkora szenzor mint a dslr-ek ben.
És az ultrazoom-ok ban mekkora van,és melyiknek van képminősége is?
Ez a három gép amik csúcskompaktok amik szóba jöhetnek képminőséggel,és ahogy írtam nem olcsók egyáltalán.
Meg a Fuji X100f-400000-ért.
Kíváncsi vagyok mi volna a folytatás? -
Muerte68
addikt
válasz
mikrofon #44205 üzenetére
Azért a kompaktok meg az ultrazoom ok minőségét haggyuk már
Az a kompakt ami hozza akár egy dslr minőségét az már olyan drága mint egy jobb dslr.
Egy kőkorszaki D3000-vagy 1000d-vel is bármikor külömb képet lehet lőni mint a körömpiszok szenzoros kompaktal,pláne ultrazoom-al. -
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #44190 üzenetére
No hát ezért írtam, hogy korrigáljuk azt a 14-140 shutter sockot, ami nem az obi hibája. Más obival is előfordul. Haruspex által ajánlott GX80-al pl nincs, régebbi vázakkal meg van. Ennek tudatában a kérdező választhatja a GX80-at, aminek van még más előnye, de hátránya is.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #44188 üzenetére
Komolyan persze. A shutter sockot a zár okozza, aszem ez elég nyilvánvaló. A GX80 előtti vázakban a régi zár van ami igen nagyot csattan kb 10-szer akkorát mint az új. Az új zár nagyon szépen puhán jár egész csendes. Elárulom azt a titkot, hogy nem csak a 14-140-el van bizonyos záridőknél shuttershock, hanem más obikkal is, nekem a G6 és 45/1.8-al is. Akkor a 45-ös obi is shuttersockos? A G7 eleve hírhedt a shuttersockról. Itt is írják, hogy az új zárral ez a probléma resolves
-
jjeahh
nagyúr
válasz
mikrofon #44071 üzenetére
Gazdag hipszterek fekete fehér ázsiai aktokra? A képek mellé meg csupa nagybetűvel odaírják mivel készült
12mp a4-es méretű szenzorral én sem értem mit lehet jobban meglőni, mint egy középformátummal, vagy a9-el, max ha vannak rá brutál fényerős fix-ek, érdekes hatású képeket lehetne csinálni egészalakos képeknél emberméretű bokehekkel
-
vihartigris
őstag
válasz
mikrofon #43948 üzenetére
Van a Tamron 18-400 22 X zúmmal. Én nem feltétlenül akarnám birtokolni.
-
KawaBazsy
aktív tag
válasz
mikrofon #43813 üzenetére
Akkor is minimum két aksi kell, hobbi használatra is.
Én még ezzel sem értek egyet. Korábban írtam, h tapasztalataim szerint akkor merül gyorsabban az akku, ha csak pár képre veszem elő a gépet, s sokszor ki be kapcsolgatom. Legutóbb esküvőn 60 fotó (RAW+jpeg) után még 96%-on volt a gép. Csináltam még egy csomót, s videóztam is, s úgy ment le tán 60%-ig. Majd ha egyszer nem lesz elég egy nap az akku kapacitása, akkor veszek másikat.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
mikrofon #43604 üzenetére
Ez szvsz nem oldaná meg a dolgot, ennek az értelmetlen cicaharcnak csak egy módon lehet(ne) véget vetni: ha Econ abbahagyná ezt az egész önfejű marketinghadjáratot. Nélküle is rengetegszer ajánjuk az a6000-et, ő ezzel semmit nem tesz hozzá a topikhoz, csak tönkreteszi azt. Az egész háború miatta van, így amíg ő nem adja fel, valszeg sosem lesz vége...
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #43598 üzenetére
Azt egy nagyon rossz iránynak tartanám, hogy mindenki megcsinálja a saját elfogult tukmálóját amin egy jottányit se lesz hajlandó helyesbíteni, minden bizonyítás ellenére és azt minden topikba linkelje. Ezt csinálja Econ, mindenkire tojik ahogy imént is írta, linkelgeti. Akkor mi értelme a fórumnak?
Ezért jó és jobb ez a topik, itt kéne leírni a konkrét ajánlást, hogy hozzászólásokkal lehesen válaszolni, kritikázni, véleményt írni. Különben csak egy linkgyüjtemény és zárható az egész. -
törölt tag
válasz
mikrofon #43598 üzenetére
Maximálisan egyetértek Veled. A kis csapat célja, hogy ezzel a hozzászólás cunamival elérje az eltávolításom. De ebbe a trollkodós játékba nem megyek bele. Kulturáltan elmondom a véleményem, ha a kérdező szempontjából releváns, akkor beteszek az ajánlom linkjét és ennyi.
-
total90
veterán
válasz
mikrofon #42193 üzenetére
Állapottól függ. Ha nincs rajta sérülés, akkor visszaveszik... legalább is itt DE-be. Aztán Refubished-ként adják tovább.
Ilyet csinál egyébként a Media Markt/Saturn is. A kiállított, tehát vitrinben tartott termékeiket egy idő után Refurbished-ként adják el, olcsóbban az eredeti árnál. Én így vettem annó a Tami 24-70-em. -
asdf_
veterán
válasz
mikrofon #42074 üzenetére
Hat nemtom. 130-ert mennek garis EM10-II-k, 180 az uj ara, ez 28%, amikor meg volt visszaterites, akkor is 15% folott volt. 60e korul megy a 45mm 1.8 (altalaban meg szinten garisan), ami 100 a boltban (de a multkor volt 3 hetig is egy 44-ert, majdnem ra is mozdultam, de gyanusan olcsonak tunt, nem tudom mi volt a trukk benne, es meg most is fent van egy garimentes 49-ert). Ezek nagyon nem 10-15%-ok.
-
Terapeuta
őstag
válasz
mikrofon #42058 üzenetére
Amikor az embert otthon várja a gyerek meló után, mondthatni, nem sok ideje van az embernek az alapos böngészésre...hogy kifogja a tutit. De konkrétan: rákerestem és megnéztem az első használt váz árát: legfeljebb 3 éves gép (7DII), gyári gari már nincs. 120k-140k val olcsóbb mint az új. Nem tudom, kocsmában sör mellett ez kiváló téma lenne, de szvsz ez a vélemény nem demagóg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kuponkunyeráló
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- EAFC 25
- Óra topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -Dobozos, újszerű-
- Dji Osmo Pocket 3 kamera 2026.06.19. jótállással
- Canon EOS M50 Mark II kit objektívvel, Canon BR E1 távkioldóval, 5680expo-val
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged