- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rekid
addikt
válasz
weres78 #55679 üzenetére
Tök felesleges egy vázra és 1 obira elverni egy gurigát. Egyszerűen jóval jobb eredményt el tudsz érni portrénál egy kis kreativitással és 1-2 vakuval + fényformálóval mint egy méregdrága váz+obi szettel.
De pl: sony a7III a sima 85mm 1.8-al vagy ha mindenáron cél a pénzégetés akkor ott az 1.4-es G sorazatos verziója vagy a Sigma 85mm f/1.4 art.Nikonnál alternatíva lehet a z5 két SD-vel vagy megvárod a z6/z7 frissítését,
-
haruspex
aktív tag
válasz
weres78 #55679 üzenetére
Nem kitobira gondoltam feltétlenül, hanem a gyújtótávra, (Pl. Fuji 10-24 f4 ) az épültekhez, tájakhoz, utazásnál, kirándulásnál nekem ez a gyújtótáv kiváltja a kitobit, a fényerőt, és a minőséget majd kinézed, melyik az amelyikkel megelégedsz.
Nyilván objektívje válogatja, de én inkább üvegekre költenék mint vázra. Ha elengeded a fullframe-t 1m körül elég szép szettet össze lehet már rakni, de pl. inkább vennék fullrame-ből is inkább egy RP-t mint drágább vázat, és ahhoz obikat, (van elég régi filmest olcsóbban, 70-200-ból is, használtan olcsóbban ki lehet fogni, minőségre azokkal sincs gond, csak nagyobbak.), mint egy drága vázat. Makróból tökéletesen elég egy manuális is, a jobbak közül.
Lefedném a gyújtótávot olyanokkal, amik megfelelnek a céljaimnak (praktikusan nem túl nagyok, hogy könnyen magammal vihessem őket), és egy, vagy két drága kifogástalan minőségű obit keresnék, amikorra tényleg az kell. -
haruspex
aktív tag
válasz
weres78 #55675 üzenetére
Megint azt mondanám, hogy inkább objektíveket keress, a gép teljesen mindegy,ha sem nagyon low light képek, sem iszonyat gyors sebesség nem kellene. Mekkora a teljes keret amit mindenesen rászánsz, és milyen gyújtótávok kellenének?
Az alapján amit megjelöltél én egy 18-36 körüli alapobit néznék és 2-3 fixet, a portréhoz.
-
rekid
addikt
válasz
weres78 #55675 üzenetére
Nem használtam Canont soha. Második generációs (R, RP után) FF canon milc ahol javították az első generáció hibáit. Nem kell mindkét veséd eladni -mint az r5 esetében- elég csak az egyiket ha megakarod venni. Pont ugyan úgy van gyári adapter az EF / EF-S üvegekhez mint a Nikon esetében. Az új üvegei brutálisak a canonnak az árukkal együtt de ez elmondható a Sonyra és a Nikonra is..
Nem jársz rosszabbul mint a Z vonallal. Gondolt végig milyen obik kellenek és számold ki melyik vonalon mennyibe fáj. Egyik márka sem fog a leírt felhasználás mellett "korlátozni".
-
haruspex
aktív tag
-
Neck
veterán
válasz
weres78 #55663 üzenetére
Csak 4.5 FPS-t tud, és gyengébb a kijelző. Ezen felül nem BSI a szenzor (valamivel gyengébb lehet az érzékenysége). Ezen felül videóban elég komoly crop van.
Cserébe 2 UHS-II SD kártyát kezel egy XQD helyett. És elvileg lényegesen olcsóbb.Én inkább ezt a linket ajánlom: LINK
-
haruspex
aktív tag
válasz
weres78 #55652 üzenetére
Nettó képminőségben nem nyersz semmit, de szoláltatásokban, sebességben, stabilizálásban, videóban, méretben azért jóval jobb az E-M1 mkII. Nyilván minden a matekról, és az objektívekről szól. Ha nincs sok ( vagy drága) objektíved akkor megérheti váltani, de ha van egy felépített rendszered akkor Nikon vonalon érdemes inkább egy jó MILC ajánlatra várni.
Ez alól kivétel, ha kinéztél magadnak egy, vagy két egy konkrét objektívet az új rendszerről.
-
Mirman
őstag
válasz
weres78 #55589 üzenetére
Én a helyedben kipróbálnék egy Nikon Z5-öt , ez FF MILC 2 kártyás stb. Szerintem minden téren előremozdulás lenne a jelenelgi vázadhoz képest. Újonnan ez bele is fér a keretedbe , igaz hassználtan kellene hozzá jó áron egy adaptert vadászni hogy használni tudd a jelenlegi objektívjeid.
Használtam szerintem egy Z6 is érdekes lehet , ez is egy teljesen jól használható váz ami képminőségben mindenképp hozna változást (már csak a kisebb mélységélesség miatt is ).
Bár azért lehet hogy fura lesz számodra az objektívjeid látószöge a FF váz miatt , ezt érdemes belekalkulálni.
-
Neck
veterán
válasz
weres78 #55545 üzenetére
Nem akarom teleoffolni a fórumot, de 4 Sony csúcs TV van a családban, egyikkel sem volt soha semmi baj (nem mintha bármi köze lenne a fényképezőgépekhez), a Sony telefonokról meg mindenki tudja, hogy nem éri meg az árukat.
Szerintem olyan fényképezőgépet nézz, ami megfelel az igényeidnek, jó az ár/érték aránya, és szívesen használod. Ha ez Nikon, Fuji, akkor az, ha Sony, akkor meg az. Ne a TV-kből indulj ki.
Illetve, ha nem sürgős a váltás, azt javaslom, várj még ki egy kicsit, mivel most több új váz is bejelentésre kerül, jellemzően a MILC-vázak alsó-középkategóriájában (2000 EUR ársáv), ez átrendezheti annyira a piacot, hogy megéri kivárni (akár azért, mert a gyártók beakciózzák a régebben kint lévő vázakat ebből az árszegmensből, lásd Z6, A7III).
-
Neck
veterán
válasz
weres78 #55539 üzenetére
"A Sony nálam leszerepelt anno tv és telefon vásárlást követően, így ez a gyártó kiesik"
Ne haragudj, de nem bírom ki, hogy ne írjam le: Ha így vásárolsz, akkor te a legrosszabb fogyasztói kategóriába tartozol mind közül, illetve elárulja, hogy halvány fogalmad sincs egy multinacionális vállalat működéséről. Teljesen eltérő divízió foglalkozik a fényképezőgép üzletággal, mint a telefonnal, illetve a tévével. A logikád szerint, ha volt egyszer egy 3000 forintos Samsung kenyérpirítóm, ami sz*r volt, akkor már ne vegyek Samsung telefont, sőt, új elektromos Fiat 500-at sem, amiben Samsung akkumulátor van (egyébként a Samsung az egyik piacvezető lítiumos akksi technológiában). Ugyanígy, ahogy a Sony piacvezető mobilos szenzor, fényképezőgép-szenzor technológiában. Olyannyira, hogy a jelenlegi szeretett Nikon gépedben is Sony érzékelő van.
"Mást nem ajánlottatok ha jól emlékszem."
MILC-et ajánlottunk generálban, vagy pedig azt, hogy tartsd meg a vázad. -
Neck
veterán
válasz
weres78 #55535 üzenetére
Látom itt van Nikon oldalon milceknél Z bajonett, de van lehetőség elvileg átalakítóval F et használni. Ez valóban veszteségmentes?
Nem igazán értem, mire gondolsz veszteségmentesség alatt, de a képminőséged nem lesz rosszabb, ha az F bajonettes obit Z bajonettes vázon használod, mintha F bajonettesen használnád (feltételezve, hogy APSC lencsét raksz APSC-re, és szenzor MP száma is nagyjából megegyezik)
A Z "csak" drágább, vagy jobb is valamivel mint F társai?
Ezzel a kérdéssel inkább a Nikon topicba kellene menni. Ökölszabályként az új (pl MILC) objektívek általában nagyon jók szoktak lenni, bár az jó kérdés, hogy a felárat megérik-e.Ha a későbbi fejlesztéseket is szeretném szem előtt tartani, melyik gyártó ajánlott?
Egyedül az Olympus MFT rendszeréről tudjuk, hogy kiszervezte a gyártó, ezt talán érdemes észben tartani a vásárlás előtt. A többi gyártó esetében nem hiszem, hogy a közeljövőben ne lenne terméktámogatás. Ha pedig a későbbi fejlesztések alatt a saját obiparkod bővítését érted, minden gyártónak vannak prémium cuccai, ahol egy rakás pénzt el lehet verniNagyon jó lenne tudni, milyen objektívekkel rendelkezel a vázon felül, az sokat elárulna arról, merre tudsz fejlődni. Abból a kevés infóból, amit leírtál, arra következtetek, hogy lehetséges, ha vennél egy éles prémium prime-ot arra a gyutávra, amit gyakran használsz, elégedett lennél rendszerváltás nélkül is
-
tothl
addikt
válasz
weres78 #55522 üzenetére
Szerintem a D7200 -at ha nem FF -re, akkor nem igazán érdemes cserélni, az még mindig egy nagyon jó gép. MILC -re meg pláne nem.
Én is azt hittem, hogy jó lesz nekem a MILC, most mégis visszatértem egy régi DSLR -hez. Egyszerűen azért, mert sokkal jobban élvezem és nekem az a direktség amit egy DSLR tud bőven megér annyit, hogy cipeljem. -
haruspex
aktív tag
válasz
weres78 #55526 üzenetére
SZia!
Ha nem érzed, hogy miért is kellene FF, akkor valszeg nem kell, kár rá költeni, pláne, úgy, hogy volt már a kezedben, és nem vagy benne biztos. Zaj, és dinamika előnyt ad magas iso-n de viszonylag szűk az a tartomány ahol tényleg perdöntő, pláne webre, persze lehet, hogy gyakran fotózol ott. Amiben tényleg jobb és érezhetően, az a térérzet, és a DOF. A Milc, és DSLR közötti különbséget jól leírták feljebb.
Nem írtad miben akarsz feljebb lépni, és miért. Ha csak új kütyü kellene, akkor nem biztos, hogy megéri. Akkor veszünk új cuccot, ha több vagy jobb képünk készül tőle. Ha nem tudod megmondani, hogy bármelyik így lesz-e, (és miért) akkor az kütyübuziság, ami nem baj, csak érdemes visszaugrani eggyel, és olyat valamit keresni, amivel az első kettő teljesül.
A z50-et tudnám mondani én is. Jobb szenzor, jobb szolgáltatások, és sokkal kisebb méret, ami meglepően fontos, az ember egyszerűen többet viszi magával. + nem kell mindent eladnod, amivel sok időt takarítasz meg. Egy 50mm/vagy 56mm f1.4-es obi is előrelépés lehet majd, 85mm környékén illetve, ha portrézni szeretsz a fennmaradó pénzt költheted vakura, stúdióra, esetleg modellre (a 85mm miatt gondoltam).
-
Neck
veterán
válasz
weres78 #55526 üzenetére
A különbség a szenzorban és a DOF-ban van - ha sokat fotóztál, fogod érezni, hogy kevés-e a RAW-okban a "tartalék" vagy sem, illetve szeretnél-e még kisebb DOF-fal fotózni. Ezt Neked kell eldönteni. Full Frame-re is van olyan obi, ami szépen rajzol a képszéleken (viszont jó eséllyel drágább, nagyobb)
A dupla SD szempontjából indifferens, hogy RAW-ba fotózol-e vagy sem. Az arra kell, hogy legyen egy fotózásról biztonsági másolat. Ezt szintén neked kell eldönteni, de jellemzően olyanoknak a legfontosabb szempont, akik pénzt kapnak a fotókért / megismételhetetlen dolgokat fotóznak. Hobbira, családra azért szerintem lehet nélküle élni, bár nyilván előny ha van.
Tükrös vs MILC (ez az én véleményem, én szempontjaim, biztos van, akinek más, nem kell nekemesni
)
1. OVF helyett EVF-en keresztül nézed a világot, ennek minden előnyével és hátrányával. Ha kint sötét van, az OVF-ben is sötét van, az EVF-ben ha adsz ISO-ra kakaót, zajosan de "fogsz látni". Az OVF reakcióideje azonnali, az EVF-ben van egy minimális késés, ezt van aki nem szereti, ha nagyon megszokta az OVF-et. Az EVF-re ki lehet íratni aktuális dolgokat, OVF-re nyilván nem.
2. A MILC WYSIWYG (What You See is What You Get) - az EVF-ben láthatod az elkészülő képet, nem kell mindig visszanézni a hátsó kijelzőn.
3. MILC-ben nincs tükörakna, kisebb a váz, valamivel kisebbek az obik is. Ez is szubjektív, többen azért vettünk MILC-et, hogy kisebb/könnyebb legyen cipelni, de valaki szereti, ha jó nagy a váz. Mivel nincs tükörakna, ezért sokkal szabadabban van a szenzor - könnyebben lesz koszos, de könnyebb takarítani is. Mivel szabadabban van a szenzor, kisebb a bázistáv, emiatt bármilyen adapterezett obi felcsavarható - ez különösen Nikon DSLR-ről jövet lehet újdonság, mivel arra kb csak a saját obijai mennek fel. Persze ha nem akarsz adapterezni, ez indifferens.
3. A tükrössel ellentétben, a MILC-en hátsó kijelzővel fotózva pontosan ugyanaz a fókuszrendszer áll rendelkezésre, mint EVF-el fotózva. Emiatt léteznek hibrid PDAF + CD vázak (Sony kezdte, most már több gyártónak is van) ahol a PDAF fókuszsíkot meg tudja határozni a "szenzoron látott" dolgok segítségével, pl van szem fókusz, szuper a követő fókusz, etc.
4. A MILC-ek jellemzően jók videóban, részben a 3. pont miatt.
5. Nincs front-back fókusz probléma, mivel a fókuszrendszernek mindig csak a szenzor síkjára kell fókuszálnia.
6. Mivel az EVF szívja az akksit, és a vázak is kisebbek, az akkuidőtartam jellemzően kisebb szokott lenni MILC-ek esetében, persze vannak kivételek, amibe nagy akksi került, pl Sony a6600 és 3. generációs FF vázaktól felfelé. Cserébe több váz támogatja mostanában a powerbankról töltést.Miért ajánlom a MILC-et? "Ez a jövő", erre fejlesztenek a gyártók gőzerővel. Erre készülnek az új obik, az új szenzorok, a fejlesztett autofókusz algoritmusok, az új videós fejlesztések, etc.
Én a magam részéről nem vennék DSLR-t 2020 végén, ha nincs nyomós indokom rá (pl piszok jó obipark összegyűjtve rá).Ezen az áron Nikon Z6-ot, Sony A7III-t néznék.
-
80hun
addikt
válasz
weres78 #38161 üzenetére
Portrézni Nikon AF-S 85/1.8G v. kicsit rövidebb gyójtótávval Nikon AF-S 50mm f1.8G
Makrózni ha nem zavar a vázmotor hangja Tokina AF 100mm f2.8 Macro v. esetleg Sigma AF 105mm f2.8 EX DGEsetleg még makrózni (nekem is volt) Nikon AF-S 40mm f2.8 Micro , igaz rövid a gyútótáv de jó kis objektív és olcsó is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest