- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Honor Magic V2 - origami
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben22
senior tag
válasz
gaben22 #22323 üzenetére
Átnéztem a logokat és 5 napja egy "leakadásom" se volt miután Mikrotikon kikapcsoltam IPv6-ot teljesen. Nem használtam így könnyű volt meglépni. Tekintve, hogy Mikrotikot a problémás időszakban (június közepe) nem update-eltem, nem írtam át configokat így szerintem is ONT-ra mehetett valami update vagy config vagy akármi, ami miatt zavar keletkezett az erőben. Az is lehet, ha most visszakapcsolnám többet nem jelentkezne.
-
gaben22
senior tag
-
gaben22
senior tag
válasz
Shkiz0 #22317 üzenetére
Megfordult a fejemben esetleg túlmelegszik vagy ONT vagy Mikrotik, ma mondjuk csak 30 fok van a szobában (alváshoz tolok klímát csak) 32 helyett, ami az utóbbi pár hétben volt és most is volt egy disconnect... Mikrotik CPU nálam 64 fokos, ami elvileg simán belefér úgyhogy akkor legyen ONT a hibás
. Lehet lelövöm seed servert pár napra, bár pár MB/s fölé nem nagyon szokott menni a forgalom.
Generic debug log ennyit mond egyébként (eleje az normál üzem összehasonlítva előző log entry-kel), aztán egyszer csak ether1 (WAN) down a semmiből... Picit visszanéztem más adatok alapján és kb. 2 hete kezdődött nálam, ami nagyjából egybevág ezzel a rohadt meleggel is...
21:23:31 pppoe,ppp,debug,packet pppoe-out1: rcvd LCP EchoReq id=0xfb
21:23:31 pppoe,ppp,debug,packet <magic 0x66134958>
21:23:31 pppoe,ppp,debug,packet pppoe-out1: sent LCP EchoRep id=0xfb
21:23:31 pppoe,ppp,debug,packet <magic 0x701fa4f0>
21:24:01 pppoe,ppp,debug,packet pppoe-out1: rcvd LCP EchoReq id=0xfc
21:24:01 pppoe,ppp,debug,packet <magic 0x66134958>
21:24:01 pppoe,ppp,debug,packet pppoe-out1: sent LCP EchoRep id=0xfc
21:24:01 pppoe,ppp,debug,packet <magic 0x701fa4f0>
21:24:08 interface,info ether1 link down
21:24:08 pppoe,debug ether1: terminating sessions: interface state changedAmúgy log alapján az LCP EchoRep után a "helyes válasz" ez kéne legyen:
21:17:12 radvd,debug received Router Advertisement on ether1 from xxxx::xxxx:xxxx:xxxx:xxxx -
gaben22
senior tag
Helosztok, Telekom ONT mögött van egy Mikrotik AX3-as PPPoE passtrough-val úgy, hogy mindkét eszköz autentikál. Fél évig minden klafa volt viszont az utóbbi másfél hétben (jellemzően reggel és este) állandóan van egy 5-15 perces periódus, amikor net elmegy, Mikrotik ezt írja: "terminating... - failed to authenticate ourselves to peer". Aztán magától észhez tér, Mikrotik log ezen kívül semmi érdemlegeset nem mond. Esetleg valakinek valami ötlete miért kezdte el csinálni?
-
gaben22
senior tag
válasz
Shkiz0 #21089 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséget, pontosan ez kellett, hogy megkapjam a lökést a jó irányba, ezeket csináltam:
* dhcp client disabled - ezután egyből kapott a router IP címet
* firewall/NAT - defconf:masquerade - default settings volt eddig, átraktam out interface listet WAN-ról all-ra (ezt lehet majd később megizmozom, hogy WAN listába bekerüljön, aminek be kell), viszont őszintén szólva ezt nem tudom megmondani miért kellett
* ezután ping 8.8.8.8 már ment
* ping reddit.com - reddit.com: Temporary failure in name resolution
* gépemen sudo systemd-resolve --flush-caches - nem segített
* mikrotikon is flusholtam a DNS cache-t - nem segített
* IP/DNS - server lista eddig üres volt, hozzáadtam 8.8.8.8-at és egyből ment névfeloldás is
* 192.168.1.1 T-s routerre mostmár nem megy, ha minden igaz azért, mert másik subnetben van - laptopról T-s routeren futó WiFi-n keresztül viszont bejönDe, hogy válaszoljak a kérdésedre is alapvetően Mikrotik alap config van, végigmentem 1-2 security összefoglalón, csomó dolgot kikapcsoltam (pl. telnet service...), UPnP nem fut hanem saját tűzfal szabály van port forwardra meg még talán 1-2 dolog, amire már nem emlékszem
. Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget
.
-
gaben22
senior tag
Helosztok, bekötötték Telekom optikait, szeretnék beállítani PPPoE passtrought, de nem akar sikerülni. Mivel abszolút kezdő vagyok Mikrotik témában (Mikrotik HAP AX3) ráadásul hálozatokban se vagyok szakértó, ezért biztos, hogy én csinálok valamit rosszul.
Az alábbi a felállás:
* T-s router WAN/LAN portjából ether1-be megy a kábel
* Mikrotikon "PPPoE Scan" futtava és ether1-en talált
* passtrough nélkül Mikrotikon keresztül is van net
* Telekomot felhívtam hogy biztos publikus IP címem legyen
* Telekomot fel kellett hívnom a PPPoE jelszóért, mert sehol nem találtam, T-s routeren meg csillagozva volt (input type=text trükk nem működik), egy gyanúsan rövid jelszavat adtak, de gondolom jót mondtak, vissza is olvastam nekik
* Telekom ONT-on átkapcsoltam passtrough-ra, Mikrotikon nem csináltam semmi, van net (de gondolom nem passtrough)
* T-s routeren direkt átírtam rosszra a PPPoE felhasználónevemet, Mikrotikon csináltam PPPoE klienst, "add default route" bepipálva, user + jelszó beírva, nincs net
* kíváncsiságképp Mikrotikon, ha felhasználónevet üresen hagyom, akkor: "Status: terminating... - failed to authenticate ourselves to peer"Merre induljak el a megoldásért?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztalos klub
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- Bittorrent topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- XIV. Leó pápa szerint a politikusoknak kezdeniük kell valamit az AI-veszélyekkel
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen digitális videókamerát?
- Foxpost
- További aktív témák...
- Egyedi ékszerdobozka
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest