- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Shkiz0 #12417 üzenetére
Most azt csináltam, hogy a telon, kitöröltem az adott programból teljesen a konnektorokat, ill. eddig csak 2 öt a 3 ból,
mert este nem volt kedvem kimenni a teraszra.
Majd ismét elölről felvettem az eszközöket, mintha akkor lettek volna újak, és most úgy tűnik, hogy nem dobálta a kapcsolatokat, ráadásul nem is kaptam weak signal üzenetet mikor az adott konnektort kiválasztottam az alkalmazásban.
Pedig a jelszó, a titkosítás, SSID minden változatlan, csak annyi történt, hogy a Zyxel helyett a miki hap 2 van beüzemelve AP ként.
Még a konnektorból sem húztam ki az "újratanítás" alkalmából.
Most ránéztem az AP re, hosszú órák óta nem dobálta el a kapcsolatot.Fene se érti, hogy miként azonosít egy ilyen okos konnektor egy adott wifi hálózatot.
-
-
-
Veron
addikt
válasz
Shkiz0 #12272 üzenetére
wAP AC-vel előrébb lennék a hAP AC2-höz képest jelerősségben?
egyrészt az AC2 valamiért gyengébben teljesít, mint az Asus, másrészt van a lakásban egy terület amelyiket egyik sem fedi le 5G-n. itt nincs UTP aljzat, valahogy másképp kellene fedni ezt a területet
[ALAPRAJZ] a képen a sárga folt a dead spot, a pirosak az UTP aljzatok, a kék körben piros a fő router helye, ott a Digi ONT is. ötlet esetleg a lefedésre? -
TechToys2020
kezdő
válasz
Shkiz0 #12244 üzenetére
Szerintem használd a régi sw-t. Nem kell frissíteni, ha működik.
Én ki vagyok akadva azon, hogy hirdeti a mikrotik a sok 100Mbit-es eszközöket, de
amint beteszed CAPSman-ba, megáll az élet és visszalépünk 20 évet.Lehet ezt magyarázgatni, de nem kell. Sajnos ez nagyon gáz, hogy már ez a gyártó is itt tart.
TP-Link-nél nem lepődnék meg a fentieken. De ez egy drága márka ahhoz képest.Abban kérem a segítségeteket, ha valaki tud régi verziószámot, ahol a Capsman még nem ilyen béna, az írja meg melyik verziónál rontották el, illetve mi az ami jól működik.
Köszi!
-
válasz
Shkiz0 #12052 üzenetére
Csak nem hagy nyugodni a dolog.
Ma kezeim közé került egy 750G is, és ennél is megvan a hiba.
Amíg 6.43 alatt maradok tökéletesen megy ezen is és a múltkori 750GL-en is amint frissítem már nem hajlandó működni.
Nem mint ha nem lehetne ezzel együtt élni de azért csak jó lenne valami megoldás, vagy a végére járni, hogy miért is van ez. -
-
-
-
válasz
Shkiz0 #12047 üzenetére
Visszaraktam a 6.42.12-őt ezzel megy.
Anno mikor variáltak valamit a clouddal akkor írták ezt:
Starting since 6.43rc21 new ip-cloud implementation is available for the first adopters. The feature set for now is the same as in older versions however that is about to change. It has improvements in security, responsiveness and expandability.
Current upgrade path:
1) disable ip-cloud /ip cloud set ddns-enabled=no
this is to remove your entry from the old database, so when you decide to not use the feature in newer version, it would not return your old address.
2) upgrade to verion 6.43rc21 or newer
3) enable the ip-cloud /ip cloud set ddns-enabled=yes
Kipróbáltam kikapcsoltam, úgy frissítettem frissebbre de akkor sem megy, úgyhogy maradtam a 6.42.12-nél. -
válasz
Shkiz0 #12039 üzenetére
bár kifelé jelenti az IP-t, ezért nem kellene, hogy a tűzfal belenyúljon, de azért próbáld meg, hogy a Telekomos eszközön megnyitod a 15252-es UDP portot
-
b10up
tag
válasz
Shkiz0 #12041 üzenetére
Pedig sajnos szokás lett. Az új előfizetéseket már majdnem minden esetben natolva kapcsolják be. Bár ez általában nem vigasztal senkit, de viszont van ipv6 prefix hozzá.
Elvileg erős indokkal még lehet kérni ingyen a publikus ipv4 címet, de egyre nehezebben adják vissza. -
törölt tag
Nincs itt semmi speciális. Vagy az van, hogy cégesen lakossági előfizetést néztetetek, mert az olcsóbbnak tűnt.
Vagy egyszerűen félre értette valaki.
A lényeg hogy a céges előfizetésen meg lehet oldani, ezt írja is a Talakom, valszeg nem is azt az eszközt kapják, mint a lakossági előfizetők.
Abban az esetben ha cég lakosságit köt, akkor meg az van amit leírtunk már egy páran.
Hogy most nektek külön csinálnának egy csomagot, hát.... Lehetésges, de kétségeim vannak efelől. -
Beniii06
addikt
Nem minden cég engedhet meg magának százezres nagyságrendű fejlesztéseket önerőből. pl. ha venni kell bármit is, pl.: a minőségibb, többet tudó cucc helyett is a pár százalékkal olcsóbbat veszik, mert az irodában ülő, magasabb beosztású, gazdasági végzettségű emberke kiszámolja, hogy akkor ezen ennyit spóroltunk, az már nem számít, hogy meddig bírja vagy mennyire bővíthető, a lényeg, hogy a célnak megfeleljen és minél olcsóbb legyen, nekem ez a tapasztalatom.
Az utolsóként leírt megoldást is azért írtam, mert korábban foglalkoztatott engem is az ötlet, hogy 1/1 helyett 2/1 vagy 2/2 legyen. Először én is direktbe akartam kötni az ONT kihagyásával, de azután rájöttem, hogy nem leent és megfordítottam a gondolat menetet, viszont végig gondolva lakossági szinten:
1. nem sok értelme van a dolognak
2. nem is ért volna meg ennyit(minden gépbe ssd, 10gb-es kártyák, 10gb-es modul stb.)
3. gigabitek ide vagy oda, a központban egy szegmens(60-80 előfizető kb.) egy 10-es portra van kötve, így elosztva a garantált sebességek is alig lennének meg, ha mindenki egyidejűleg használná a netet, tehát hiába fizetsz elő akármilyen lakossági/üzleti csomagra ha főleg magaddal és további 60 előfizetővel osztozol a sávszélen.
4. Ezeket figyelembe véve, hogy csaka garantálttal lehet biztosan számolni végképp nem éri meg, még két előfizetésnél is 1/1 esetén 600/100 lenne a garantált. Itt is eleinte megvolt a 950/950, mostmár érződik, hogy több ember csatlakozott be és délután már csak 700/950 van meg, de szerintem ez 600 alá is le fog menni később, mert még nem sok helyen láttam a légkábelt behúzva a környéken.(lakossági csomag)Ha nem bérelt vonalatok van, akkor hagynám az egészet vagy ha ennyire zavar a kihasználatlan sávszél, váltsatok le 1/1-re és a maradék összegből vegyetek valami hasznosat pl. switchet vagy egy új kávéfőzőnek biztosan örülnének a kollégák.
-
Beniii06
addikt
Ez a témakör a telekomos topikban(nem csak mikrotikkel) már le let futva többször is és a válasz, hogy nem. Van kb. pár tucat ezzel kapcsolatos hsz. Tehát nem tudod azt megoldani, hogy az optika direkt menjen, mivel az ONU (vagy értsd jól - központ) csak a regisztrált ONT-ot engedi fel egyedi azonosító alapján + ha bármi probléma van a telekom szétteszi a karját és azt mondja a te készülékedben van a hiba. Egy céges előfizunál, amiért pont a rendelkezésre állás idő és a gyors hibaelhárítás miatt felárat fizetsz, azt bukod ezzel.
A telekom topikban az az ötlet született, hogy az ONT-ot meghagyod routernek és két külön kábel/ip-vel bondingolsz, más nem nagyon van, ha ez nem jó akkor szintén bonding(mert ugye LACP-t nem tud a kínai olcsó cucc, sagem) , két 1/1-es előfizetést köttök és a két ONT-ot kötöd mikrotikre.
Azt nem írtad, hogy van-e telefon, mert az is eszközhöz van regelve és buknád azt is.Ha mindenáron 1 gigabitnél többet akarsz, akkor megoldható bonding etherneten és az SFP+-ba raknál 10-es modult és onnan osztanád szét, csak ez ugye nem olcsó mulatság.
-
törölt tag
Teljesen egyetértek veled abban, hogy ha egy eszközzel megoldható pénzkidobás többet venni.
Az én tapasztalatom, hogy a legritkább esetben lehet optimális helyre tenni a router-t, az épületek kialakításánál még ma is ritkán gondolnak arra, hogy oda csövezzék a bejövő kábelt ahol a router optimális lesz. Így marad az, hogy az "árnyékos" részekre csak le kell tenni AP-t,, pláne 5GHz-en.
UBNT-n is gondolkodtam régebben, szerintem kb. ugyanazt tudja mint a Mikrotik. Akkoriban árban jobban jöttem ki Mikrotik-ből azóta meg megszoktam. Ami nekem viccessé tette őket amikor elkezdtek anyagokat gyártani ahol csak egyetlen gyártóval a Mikrotikkel kezdték a cuccaikat összehasonlítani és ez olyan szánalmas ízt adott nekik, bár azt gyanítom ez a Marketing/PR osztály remekműve lehetett nem a mérnököké.
-
törölt tag
Én azt gondolom, hogy a router-ben ne legyen WiFi, azt tegyük be a rack-be és tegyünk le annyi AP-t amivel teljes lefedettséget tudunk biztosítani. Én ha ma kellene dönteni már nem a 3011-et hanem ezt venném.
Az ára szerintem teljesen rendben van.
Amire még várnék, hogy jöjjön egy olyan fw ami stabilabban megy vele mint a jelenlegi.
-
gemilj
újonc
RouterOS v6.43.2 (stable)
Log11 items
# Time Buffer Topics Message
0 Oct/08/2018 18:38:17 memory system, info router rebooted
1 Oct/08/2018 18:38:24 memory bridge, info hardware offloading activated on bridge "bridge" ports: ether2
2 Oct/08/2018 18:38:24 memory bridge, info hardware offloading activated on bridge "bridge" ports: ether3
3 Oct/08/2018 18:38:24 memory bridge, info hardware offloading activated on bridge "bridge" ports: ether4
4 Oct/08/2018 18:38:24 memory bridge, info hardware offloading activated on bridge "bridge" ports: ether5
5 Oct/08/2018 18:38:33 memory interface, info ether1 link up (speed 100M, full duplex)
6 Oct/08/2018 18:43:35 memory interface, info ether2 link up (speed 1G, full duplex)
7 Oct/08/2018 18:43:44 memory system, error, critical login failure for user admin from 192.168.88.254 via web
8 Oct/08/2018 18:43:50 memory system, info, account user admin logged in from 192.168.88.254 via web
9 Oct/08/2018 18:56:02 memory system, error, critical login failure for user admin from 192.168.88.254 via web
10 Oct/08/2018 18:56:07 memory system, info, account user admin logged in from 192.168.88.254 via web
Ennyi van a log-ban reboot után. -
Cirbolya_sen
aktív tag
Csak egy baj van velük, hogy 5000-7000 huf az alap szállítási díjuk, mert a raktár külföldön van.
Van olyan érzésem, hogy nem véletlenül tűnt el az RB450gx4 szinte minden honnan. Valami gyártó által eddig nem tapasztalt hibára hivatkoztak nekem is, és a csere is több hét volt.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
Szia, kaptam infót a szervizből. Megtudod nézni, nálad milyen ROS verzió és milyen firmware fut a routerben?
"nálunk is produkálta az alaplap a jelzett hibát. Egyeztettem a Mikrotikkel, akik szerint a BIOS-ban van egy bug ami okozza a galibát és dolgoznak a kijavításán. Feltettem a 6.42.7-es verzót, ami 5 napos működés után stabilnak mutatkozik összeszerelve. Mellékeltem képeket. Az 5 napban van egy hétvége, ami a log-ban látszik is, mert nem léptem be. Napi 8 órában tudtam 30% -on terhelni az alaplapot. Nem indult újra, nem szakadt meg a link."
szerk:
/köszi, látom gyorsabb voltál mint én/
-
Adamo_sx
aktív tag
Azért azt ugye tudod, hogy pl. egy Digi gigás net akár olcsóbb is lehet, mint szinte bármi más.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
-
cszolee79
tag
Én csak a gbites net miatt cseréltem le az RB951G-t. Ennek (hap ac2) az n-es wifije jelentősen gyengébb. Az ac-s wifije meg az első szériás hap ac-nél gyengébb (2x2 vs 3x3).
Ha kanócon van bekötve a géped akkor persze érdemes cserélni, pláne ha 500mbites vagy gyorsabb neted van. -
ekkold
Topikgazda
Így igaz, több a RAM és a tárhely is, viszont van wifi. Amúgy voltak kósza hírek a neten hogy valami oknál fogva néhány hAPac2-be több RAM került a specifikált 128Mb-nál. amikor megérkezett, gyorsan meg is néztem, és sikerült beletrafálni, 233Mb elérhető RAM-ot lát a board.
Amúgy érdekes a beszúrt táblázatodban, hogy elvileg az IPQ4019 is tudna kezelni kétsávos wifit, amit az RB450Gx4 végülis nem használ ki. -
ekkold
Topikgazda
Szia!
Megérkezett a 450Gx4? Én is nézegettem, de találtam nekem megfelelő olcsóbb megoldást.
Vettem egy hAPac^2-t (RBD52G-5HacD2HnD-TC) 19190Ft-volt áfával, ebben is négymagos proci van, és kétsávos wifi. Digis 1000/200-es nettel 960Mbps-volt a legnagyobb mért letöltési sebességem. Fasttrack/fastpath -al 10% alatti proci terheléssel, ugyanez enélkül 60% körüli proci terheléssel. PPTP VPN szerverként sem utolsó kb 150MBps -re képes (nyilván nem egy AHx4, de az átlaghoz képest jó, és ugye kissé olcsóbb) -
SeaShark
tag
Szia!
Köszönöm a gyors választod.
Ha már tudja az általad említett 5-600-at stabilan akkor már félig elégedet leszek.
Jelenleg teszt jeleggel most egy linksys wrt320n van fent amin szintén belső antennás, ha tudja ugyanazt a lefedetséget akkor teljesen elégedet leszek vele.
Egy két beállítással kapcsolatoan azért egy kicsit szkeptikus vagyok, hogy meg-e fogom tudni oldani.(Pl.: Tűzfal, portátírányítás, Nas, torrent, stb.)
Ezért előre érdeklődnék, hogy elkakadás esetén volne-e valaki aki szívesen segítene - személyesen - a router beállításában. (BP)
Tudom választhattam volna valami egyzerübb routert, de nekem most a megbízzhatóság és a stabilítás volt az elsődleges szempont.Üdv;
Laci -
-
Soma01
veterán
A Telekom témában elég sokszor feljön, hogy olyan routert (vagy valamilyen megoldást) keresnek amivel összejöhet egy gépen a 2 Gbps egy PC-re. A Telekom meg 2db 1 Gbps-os porton adja ki a 2 gigabitet. Szóval olyan routert tudnál ajánlani ami tudja routolni loadbalance-al a 2x1Gbps-ot? Biztosan drága cucc lesz, de had ijedjen csak meg aki ilyet akar, vagy had fizesse ki ha tényleg olyan fontos neki. PC-re vinni meg gondolom 2 vagy több csatlakozós gigabites hálózati kártyával lehet vagy SFP+ kártyával.
-
Soma01
veterán
Drukkolok neked! Nagyon kíváncsi vagyok rá, mit tud gigabites nettel, PPPoE (wan) kapcsolaton keresztül.
Úgy látom, te inkább úgy döntöttél, hogy veszel egyet és leteszteled (mivel rendes tesztet én sem találtam), ha nem jó, akkor meg eladod vagy vissza a webshopba...Egy blog bejegyzést megérne a teszt.
-
-
e90lci
senior tag
Szia
A telekomot kellene megkérdezni ezzel kapcsolatban,hogy miért nem kapcsolja bridge módba az IPTV miatt szerintem csak nem akarnak szívni az ügyfelek miatt.Mert technikai akadálya nincs ezt dchard kifejtette bővebben azt hiszem a telekom topikban.
(#5119) bacus
Hogy miért van 2 nekik azt nem tudom.Viszont olvastam azt hiszem,hogy mivel PPPoe vel kapcsolódsz,elég azt hiszem az ONT-ból kitörölni a felhasználónevet,és jelszót és a mikin beállítani onnan kezdve csak ő routol.De kérdezz rá a Telekom topikban,mert nekem kábel modem van és itt DHCP-n kapcsolódik. -
bacus
őstag
Igen, olvastam. Hétfőn rendeltem meg tőlük (ramiris) a routert este, kedden vidéken voltam, ma pont mentem volna érte, de már égett a raktár.
Péntek délután jönnek a cuccért, addig fel kell még programozni a minimumot, hogy elérjem távolról, ráadásnak a keleti határhoz megy, nem szívesen mennék jövő héten nyíristenháta mögé, mert ez nincs meg.
Drukkolok nekik, mert kényelmes elérhető távolságba vannak tőlem, kb 10 perc motorral..
Ha már akkor kérdezek, egy optikai net van, amihez most vittek ki nekik egy Sagemcom F@st 3686 V2 routermodemet.
Néztem a menüjét, de elsőre nem találtam meg, hogy kell kikapcsolni a router funkcióit? Vagy csak az ügyfélszolgálat tudja??
Nem szeretnék dupla nat-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 8-16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest