Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dh66e
veterán
Ehhhhhh,na ez az eset mindnenhol vitákat gerjesztett.
Valahol van magyar cikk is,de most nem találom. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
szebe
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
"Amúgy csak megjegyezném, hogy míg bárki vezethet autót, miről beszélünk? (ugye a "benzinnel/gázolajjal megy, nem jogosítvánnyal"-ra gondolok...)"
Aktuális: [link]
A januári esetnél is már bevont jogsival (pontosabban, nélküle) vezetett, meg még utána 4x elkapták.
Mennyi ilyen lehet még... -
dh66e
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
Oroszország.Ennyi.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Gyakorlatilag ez mindenhol így lenne jó. Jó lenne referenciamunka a "mestertől" ha csináltatsz valamit, jó lenne ha mindenből mindig a legjobbat kapnánk, jó lenne, ha csak új autók lennének az utakon, jó lenne ha nem lennénk betegek stb.
Az egészségügy mai helyzetében szerinted mekkora plusz kapacitás van erre? -
szebe
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
A KRESZ mellé lehetne venni pár órát oktatótól (ha nem lenne ilyen kevés
és korruptvizsgáztató, még a forgalmi vizsgát is mondanám), nagyon sok rossz beidegződésre felhívhatná a figyelmet.Aztán az orvosi se lenne rossz, ha nem puszira (meg némi házi "termékért") járna.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Cicero
üzenetére
Ez a 70 honnan jön mindig? Ismerek roncs ötveneseket és igen fitt hetveneseket is.
Sokszor volt már szó róla, hogy válasszuk ketté a dolgot, egészségi állapot, rosszullét kockázattal az egyik. Ez alapvetően nem életkorfüggő. A másik a reflexek, ez viszont mindenképp egyben vizsgálandó a közlekedni és vezetni tudással. Lehet, hogy valaki röptében levágja egy légy szárnyát, de nem tud vezetni, vagy megítélni egy közlekedési szituációt. Ezért ez szintén életkorfüggetlen.
A harmadik a mentális állapot és vezetésre alkalmas pillanatnyi állapot megítélése saját részről. Ebben sem igen rosszabb az öregebb ember.
Laudával értek egyet, életkorfüggetlen szimulációs vizsgálat és legalább tízévente megújítandó KRESZ teszt.Amúgy csak megjegyezném, hogy míg bárki vezethet autót, miről beszélünk? (ugye a "benzinnel/gázolajjal megy, nem jogosítvánnyal"-ra gondolok...)
-
nyikszi
őstag
válasz
Cicero
üzenetére
Sógorom autós iskolában oktató. Ő mesélte, hogy egy 70+-os néni akar megtanulni vezetni, mert a Tescoba akar autózni. Miért nem egy elektromos kis akármit vesz és azzal jár? Persze már vagy 70 óra vezetésnél jártak, de nem adta fel a hölgy. A sógorom viszont ott hagyta azt az iskolát

-
Cicero
őstag
Szomszédunkban volt egy öreg, 80+ évesen elvették a jogsiját a szíve miatt. Vett egy segédmotoros kisautót, azzal járt a sarki étterembe az ebédért, meg néha kimerészkedett a főútra, a 3 km-re eső sparba. Nem tudom megítélni igazából, mi lenne a helyes. Ha az öreg a sparos vásárlása után letarol a parkolóban egy 5 éves kisgyereket, akkor biztos könnyebben menne, de nem történt ilyen szerencsére.
a sorompós csávó leleményes, bár nem értem, hogy aludt ki emiatt a lámpa. "közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény" na ez a szopó

-
Pickit3
aktív tag
Telefon töltése sorompóról tutorial. [link]
-
válasz
nyikszi
üzenetére
Van aki azért nem tudja belátni, mert az agyának az a része ami belátná, sem az igazi már. Ezért lenne jó egy páv-vizsga+szimulátoros vizsga minden jogosítvány igényléskor és hosszabbításkor. Nem csak az időseknek, mindenkinek. Ezzel a döntési, cselekvési, figyelmi, észlelési, mozgásösszerendezettségi stb. stb. képességek ki lennének vizsgálva. Aki ezen nem felel meg, annak nem szabad jogosítványt adni.
-
Cicero
őstag
Hány évesek az öregeitek?
-
nyikszi
őstag
válasz
mephi666
üzenetére
"csak megfelelő állapotban szabad vezetni: kipihenten, józanul, tiszta elmeállapotban..." Nekem éppen meglett a jogsim az átkosban, amikor egyik munkatársam mondta, hogy a rendőrök úgy szedték ki a Wartburgjából, totál kómásan
Na ő biztos nem volt se kipihent, se józan, se tiszta elmeállapotban
Ezt is úgy mesélte a felesége neki. Ma biztos jogsi ugrás a minimum.Másik eset, ami inkább kapcsolódik ehhez a fonalhoz. Egy öregember beszállt a Trabantjába, kitolatott a garázsból és meghalt. Én csak a végeredményt láttam, de azóta is mindig előttem van, minek vezet az ilyen?
Harmadik. Keresztapám majdnem nekiment egy szirénázó mentőnek. Akkor adta oda az egyik unokájának a kocsikulcsot, hogy akkor ő többet innen kezdve nem vezet. Van aki belátja, van aki nem, hogy már nem képes normálisan vezetni.
-
mephi666
nagyúr
válasz
philoxenia
üzenetére
a swat mióta melózik oroszországban?

a másik témához: ha figyelmetlenségből okoz valaki halálos balesetet, az szerintem nem mentség... a vezetés veszélyes móka tud lenni, amikor tonnás járműveket irányít az ember és itt bizony mindig figyelni kell... anno úgy tanították, hogy csak megfelelő állapotban szabad vezetni: kipihenten, józanul, tiszta elmeállapotban... ha pedig valaki figyelmetlenségből balesetet okoz, akkor azt is megfelelően büntetni, ezzel felhívva a többi ember figyelmét, hogy nem játék az egész... itt sem volt a motorosnak újabb dobása

-
Popes
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Mondjuk lehet egy túlméretes kamiont sem vett volna észre. Tényleg nem tudhatjuk, de remélem ő legalább tudja hogy tiszta-e a lelkiismerete.
-
Popes
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Épeszű motoros úgy közlekedik mintha láthatatlan lenne. Mert pont az a legnagyobb baj hogy olyan kicsi a látható felülete egy motorosnak hogy még ha a megengedett sebességgel halad akkor is nehezebb észrevenni és felmérni hogy mikor ér oda pl egy kereszteződéshez.( aki nem bír a csuklójával azt meg tényleg nem lehet hová tenni)
-
philoxenia
MODERÁTOR
Általában igen. Mondjuk, hogy a lelkiismeretével, ki, hogy számol el egy halálos balesetnél....
Ismerem a szajoli vasúti balesetnél a balesetet szenvedő vonatot vezető mozdonyvezetőt. Gyakorlatilag ténylegesen igen rövid idő alatt beleőszült, noha nem tehetett semmit és teljesen vétlen volt.
Nem tudom, hogy élném meg. Nem kerülhető el minden baleset, de a bizalmi elvet csak óvatosan érdemes kezelni az úton. Mindig számítani kell rá, hogy a másik nem tartja be a szabályokat. -
válasz
philoxenia
üzenetére
Azért itt egy ismert betegség ellenére vezetett. Amúgy simán felfüggesztettel kijön belőle.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ha súlyosabb a gondatlanság előfordul.
Egy cikk a témában.
Egy másik. -
philoxenia
MODERÁTOR
Itt a motoros vétlen volt. Nem akarok ráhúzni semmit a motorosokra, csak vegyük azt figyelembe, hogy a motorok egy jelentős része igen nehézzé teszi a velük való közlekedést. Olyan teljesítménnyel és műszaki paraméterekkel rendelkeznek, mint kevés autó. Nem azzal van a "baj", aki pizzafutárként közlekedik a forgalomban egy nagyobb robogóval, hanem az kelti rossz hírét a motorosoknak, aki tavasszal rászabadulva az útra, csak a tudásában bízva, ami ugye legtöbbször azért nem aránylik a motor teljesítményéhez nem közlekedik az úton, hanem "motorozik" .
A fiam vett régebbi Yamaha R6-ot két éve, ő mondta, hogy igazából ilyennel, pláne lakott területen már nehéz minden korlátozást betartani. Ez pedig még nem a teteje....
A gyorsasági motorok csábítják azt, aki frissen kezd el vezetni ilyet. Ezekkel szoktak cikázni a forgalomban, azonban a gyorsulási képességük miatt még a sebességhatárokon belül sem igazán a normál közlekedésre valók, pillanat alatt ötvennel mész és például beleütközhetsz egy a sárgán átcsúszó másik járműbe, ha csak a lámpát nézed. A sisak miatt nem érzékeled annyira a külvilágot, mint egy autós. A perifériás látásod mindenképp korlátozottabb.
Ráadásul ezt nemcsak én látom így....
-
Popes
őstag
"a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette."
Tudom hogy csak kiragadtam ezt, de kíváncsi lennék hogy ezt pl hogy csinálná.philoxenia Megmondom őszintén hogy zavar hogy itt is ráhúzzák a motorosokra hogy megy mint az állat és legyen szervdonor, de ezt a véleményem akkor is fenntartom ha pl egy 80 éves motoros okozna halálos sérülést egy kamionosnak. Aki a saját figyelmetlensége okán(direkt vagy nem) elveszi egy vétlen ember életét, az kapja meg a megfelelő büntetést.
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
philoxenia
MODERÁTOR
Neked azért fáj ez most jobban, mert motoros az áldozat? Nincs különbség.
Amúgy felelőtlen, vagy veszélyes közlekedésre motoros részről sokkal több arányaiban a példa. Száz autóból egy-két esetben tapasztalom ezt, motorosoknál ez többszörös... Tíz-húszból egy mindenképp.... -
BTK 29. § (2)
(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmények esetében az ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében - vagy azt megelőzően, de a közvetítői eljárás keretében született megállapodásban jóváhagyva - a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette. E rendelkezés akkor is irányadó, ha a bűnhalmazatban lévő bűncselekmények közül az élet, testi épség és az egészség elleni, az emberi szabadság elleni, az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni, a közlekedési, a vagyon elleni vagy a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmény a meghatározó.
-
Popes
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
A bíróság dolga lenne hogy megfelelően súlyozva döntsön az ilyen esetekben. (nem mindig sikerül
) Azt meg hogy megölte, nem hiába tettem idézőjelbe. -
philoxenia
MODERÁTOR
Nem "ölte" meg. Balesetet okozott, ami elkerülhető lett volna. Ha kamion, vagy busz jön, akkor ő halt volna meg. Akkor aki szándékosan és előre megfontoltan öl meg valakit ki kell végezni? Nyilván van különbség halált okozó cselekmények között, ezen belül a balesetek között is.Ezt a bíróság nyilván mérlegeli. Ezen kívül azt is, hogy ilyen veszélyes a cselekmény és milyen következménnyel jár, ha felfüggesztik a büntetést.
Egy fiatal mondjuk balesetet okoz, egy másik a jogosítványa elvétele után újabbat, ahol esetleg meg is hal valaki, akkor az mit kapjon?
Mit kapjon az ilyen?A motorosok is ugyanolyan hozzáállással vezetnek esetenként.
Ez is egy baleset. A következmény itt is lehetett volna halál. -
Popes
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Félreérted, szerintem ha valaki a saját hibájából "megöl" valakit az büntetést érdemel. Korra, nemre, és egyéb dolgoktól függetlenül. Ha egyértelműen hibázott akkor viselje a következményeit.
-
mezis
félisten
-
Popes
őstag
Lehet köpködni hogy mennyi a suttyó motoros, de hogy ennyit érjen egy olyan motoros élete is aki csak simán közlekedett mint minden normális ember aki úton van.
LINK -
kerxy
őstag
Itt vajon mi történhetett? https://bpiautosok.hu/video-harom-gyermeket-hagytak-arvan-az-m3-ason-karambolozo-szulok/
-
https://videa.hu/videok/origo/jarmuvek/leparkoltak-ele-megoldotta-v5tEbFGmyBkOnSk5?start=0
Ezek se kölönbek egymástól.
-
szebe
addikt
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Csak arra értettem, hogy fel van dúlva. Hiszti helyett rendezni kellene a tartozásokat és kommunikálni a hatóságokkal.
Ezt nem tudom, nem néztem utána. A közigazgatási bírságot tudom biztosra, hogy így van.
-
válasz
philoxenia
üzenetére
Gondolom az ismerős valamit elfelejtett közölni, hogy mit nem fizetett be. Csak úgy nem vonogatnak ki autókat forgalomból. Lehet egy objektív felelősségre kiszabott bírság. Ha nem fizeted be, az autót kivonják a forgalomból a bírságot pedig a nav fogja behajtani.
-
Popes
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Esetleg nem fizetett súlyadòt meg biztosítást?
-
philoxenia
MODERÁTOR
[link]
Másik topik, de hátha tudja valaki... -
nyikszi
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Lökött

-
Ironizer
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Ne a suzukit nézd, hanem az alfát, meg a kerekét.

-
dh66e
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
Tedd Offba kérlek a képet,nem tartozik a témához szorosan.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként meg.

-
-
Így van, ahogy írod. Egyébként amit írsz autópályán is szabályos. Azonban a fordos előzött (mivel sávot kellett váltania), ami szabálytalan ebben a formában. Ezen kívül a gyorsabb előrehaladás érdekében - kis távolságon belül ismételten sávot változtatott, ami szintén tilos.
-
kerxy
őstag
Ismét egy élőző marha: Élőben adta a Facebookon, ahogy 140-nel előzget a Ferihegyi gyorsforgalmin
-
Hogyne lenne. A korábbi téma sávváltásról szólt, ez pedig sáv megszűnés.
a háromsávoson is előfordulhat, hogy le van zárva a két szélső és a középsőbe kell besorolni...
Ez is sáv megszűnés (útszűkület)
Ez a példa sem kereszteződés és mégis jobbkéz-szabály van.
Nincs jobbkéz-szabály. A jobbkéz-szabály útkereszteződésben használatos. A jobbról érkező jármű és a jobbra eső forgalmi sáv nem ugyan az.
Én a kresz előírásai alapján nézem ezeket . De ha te mindenképpen jobbkéz-szabálynak szeretnéd nevezni azt, hogy a jobbra eső járműnek van adott esetben elsőbbsége, akkor az a te döntésed természetesen.

-
MasterMark
titán
válasz
philoxenia
üzenetére
Ahol légzsák van, ott jó esetben nem nyílik a légzsák bekötött öv nélkül.
-
Pickit3
aktív tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Mondjuk mondasz valamit. Ahogy néztem legfeljebb 5 hibapont és 40k/fő bünti szabható ki a be nem kötésért.
-
bul07
nagyúr
válasz
Pickit3
üzenetére
Öv nélkül már 40-es tempónál kifejeled a szélvédőt
Unokatestérem vezet, ő nem volt bekötve édesapja az anyós ülésen igen
Zöld lámpán mentek át 50-es tempóval, piroson át jött egy BMW oldalba vágták fékezve
Unokatestvérem szépen ki is fejelte az üveget az édesapja aki be volt kötve kicsit beütötte a térdét
EnnyiÉs ez egy "puha" kocsi volt, ha 50-el egy oszlopot fog meg akkor még nagyobb erőhatás van, simán halálos is lehet úgy bevágja a fejét mondjuk a A oszlopba
-
szebe
addikt
válasz
Pickit3
üzenetére
"de ettől függetlenül mondjuk városban alias lakott területen belül nem írnám kötelezővé"
Ez remélem komoly, mert viccnek elég gyenge.
Még egy adalék: baleset során a nem bekötött ember további sérüléseket tud okozni a bekötött utastársnak.
Szóval mindenki szépen kösse be magát. -
Pickit3
aktív tag
Részben egyetértek viszont a közelmúltban történt olyan baleset ahol pont az öv miatt szenvedett életveszélyes sérülést míg aki nem volt bekötve az csak könnyebben sérült és autópályán történt az incidens. Oké, sokból csak egyszer történik ilyen, de ettől függetlenül mondjuk városban alias lakott területen belül nem írnám kötelezővé.
Ungarise szöged [link]
-
-
Mr X
veterán
válasz
Pickit3
üzenetére
Ez egy baromság. Ha nem vagy bekötve, és valaki (az ő hibájából) belédcsattan, te meg feldobod a talpad, akkor az illető gyilkos lett. Ha bekötötted volna magad, akkor meg talán csak súlyos sérüléseket okozott volna. De még ha nem is a másik a hibás, akkor is élhetne azzal a tudattal, hogy valaki meghalt, pedig, ha nem lett volna teljesen hülye és beköti magát, élhetett volna tovább.
-
Pickit3
aktív tag
válasz
Elemental
üzenetére
Viszont ha a vezető nem köti be magát akkor csak a saját bőrét viszi vásárra ráadásul nem is közveszélyes, mint egy mobilozó sofőr mégis ugyanúgy büntetik. Persze jó dolog a biztonsági öv, de kötelezőségéről azért szerintem megoszlanak a vélemények. Ennyi erővel a rendőr közúti ellenőrzés alkalmával minden harmadik autóst is megbüntethetné, mert nincs 6 lékzsák az autóban. A gyereknek mondjuk 14 vagy 18 éves koráig legyen kötelező az öv, azelőtt meg a gyerekülés. Taxisok, buszosok és mentősöknek sem kell öv, de a cégnél a beszállítónknak aki az élete nagy részét a volán mögött tölti annak kell. Szóval hehh?!
-
Elemental
addikt
Nekem ezzel a be nem kötéssel az a gondom, hogy ha balesetet okoz valaki, akkor az ilyen balfaszok miatt még gyilkos is lesz. Főleg ha gyerek. Mert nem azt fogja mondani, hogy én hülye, miért nem kötöttem be a gyerekemet, hanem azt, hogy ez vagy az megölte a gyerekem
-
bul07
nagyúr
válasz
philoxenia
üzenetére
b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;
Ez azt jelenti hogy ha 135cm és van alatta ülésmagasító([link]) akkor simán övvel elég bekötni?
-
philoxenia
MODERÁTOR
A "szállítás" mint kifejezés ütött szíven....
-
bul07
nagyúr
válasz
philoxenia
üzenetére
Hát nem is a csomagtartóba zsákba
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
bul07
nagyúr
-
Elemental
addikt
Kicsit már le vagyok higgadva. Szóval láttam, amint apuka vezeti a kocsit, anyósülésen anyuka, anyuka kezében a fél év körüli gyerek. Beálltak mellém a pirosnál. Én ezeket a birkákat bírságolnám szanaszét.
-
https://www.youtube.com/watch?v=IGOwgdDQTYE
Ennyi. Így kellene mindenhol bánni az ellenszegülőkkel.
-
kerxy
őstag
Az eredeti cikkben benne van a konkrét eset képe: https://24.p3k.hu/app/uploads/2019/04/traffi-96.jpg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Yettel topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fűnyíró topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Windows 10
- Egyre meghatározóbb az internetes életben a Reddit
- További aktív témák...
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- 218 - Lenovo ThinkBook 16p (G5 IRX) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4060
- AKCIÓ! Asus ROG Z790 i9 13900K 32GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Lian LI LANCOOL 207 ROG 750W
- Dell Latitude 3301,13.3",FHD,i5-8365U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11
- Apple iPhone 13 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100% Után gyártott Kijelző
- GAMING PC! ULTRA 5 225 / RTX 5060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe / 550W Gold 80 Plus!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)