Szerintem ha kezdő vagy, akkor első körben menj be egy boltba vagy ha szerveznek fotós találkozót akkor oda, és fogdoss végig pár vázat. Például ez teljesen ízlés kérdése, hogy neked mondjuk a panasonic GM1, G6 vagy a GH3 tetszik, sőt az is lehet, hogy egyik se, mert neked az olympus OMD vonalon jön be valamelyik gép. Ha az én ízlésemet mondom, akkor én most Panasonic G6-ot van Olympus OMD EM5 közül gondolkodnék. Az előbbi a kijelző és az ára miatt, utóbbi a stabilizátor miatt (ami épületfotónál elég jól jöhet), amúgy mindkettő nagyon jó váz. Aztán van aki a GX7-re esküszik, az is egy igencsak szuper váz, van közöttük különbség, árban is bőven, ha van rá pénzed, akkor azt vedd amelyiket szivesebben fogod a kezedbe, ne hallgassa a tesztekre. Aztán hogy ellent is mondjak magamnak, első körben egy G5 (árkategóriás) vázat ajánlanék, az nem túl drága, de elég jó és ha közbe rájössz, hogy másra van szükséged, nem buktál vele sokat.
Amikor kezdő voltam és utánanéztem a dolgoknak, akkor hozzá mindenképp egy kit objektívet akartam venni, mert azzal lehet zoomolni. Amióta volt pénzem fix objektívre, azóta le se került kb a 20mm-es fix a vázról, annyira szeretem, nem is hiányzik a zoom. Illetve amikor hiányzik, oda a kit is kevés lenne, mert állatokat fotózok, de arra másikat használok. Amit írtál épület fotózásra már nem olyan biztos, hogy a 20mm-es jó. Így most azt mondom vegyél vagy egy kit objektívet a fent említett valamelyik vázzal, vagy egy 14mm-es fix-et.
Ezzel messze nem költöd el a kereted, tudsz venni egy kicsi táskát, amit könnyű fotózni, valami jobb állványt (ahhoz nem értek, véletlenül kifogtam egy jót, de csak szerencsém volt). Ja meg egy pót akksit, ha kellene.
Ezzel el tudsz indulni bőven és fotózni egy csomót, olvasni könyveket a témában, aztán később amikor már értesz hozzá és tudod mi kell akkor költeni rá többet, nehogy kidobott pénz legyen.