Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• FEDman

addikt

válasz Parci #34639 üzenetére

Azért ezt ne vedd készpénznek, én is csak a sötétben tapogatózom, hogy miért is lett ez ilyen.
    A shutter shock jelenség létezik, ez nem is kérdés! Viszont eddig még sose találkoztam olyan esettel ahol ez ekkora problémát jelentene. :(

Megnéztem a korábbi tesztjeiket, itt a Lumix 45-200 az öregecske G1-en. Azon túl, hogy nem ez a legacélosabb Pana obi én nem látok semmi a fentihez hasonló mértékű berázást.
    Vagy itt van a régi Lumix 14-140/4-5,6 GH1 vázon tesztelve. Itt is inkább az obi gyengeségeit látom, de nincs durva mértékű berázás.

Erre persze lehet mondani, hogy a GX1 nagyobbat üt, mint a többi Pana váz, viszont itt a Lumix 12-35/2,8 tesztje szintén GX1 vázon és nyoma sincs berázásnak. No persze ennek nincs nagy tele vége, de a 14-140 II tesztben se csak tele végén lettek totál berázva a képek.

Nem biztos hogy igazam van, de emiatt én arra gyanakszom, hogy ennek a példánynak (vagy az összesnek?) bizonyos szempontból hibásan működik a stabija. Értem ezalatt, hogy kikapcsolt állapotban nem rögzülnek az érintett lencsék, szabadon lebegnek és ezeket ilyenkor a zár egyszerűen berázza.
    Ha így van és ráadásul ez nem egyedi eset akkor lehet ennél az obinál érdemesebb minden helyzetben bekapcsolva hagyni a stabit.
    De mondom, ez is csak egy találgatás a részemről. A legvalószínűbb, hogy csak az adott példány volt a hibás.

Egy viszont biztos, máshonnan is informálódva már kiderült, hogy ez az obi a 10x zoomok között optikailag egy kiemelkedően jól sikerült darab, sokkal jobb annál, mint amit ez a teszt mutat.

Ezen kívül ha másra nem is, de arra mindenképpen jó volt ez a teszt, hogy rávilágítson a GM1 új zárszerkezetében azért van fantázia. :)

Új hozzászólás Aktív témák