- iPhone topik
- Samsung SmartTag2 teszt
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
yle_greg
aktív tag
válasz
schumy1 #104228 üzenetére
Hogy miért tetszik, az azért is lehet, mert az adott kép azt a látószöget kívánja. Ha tájat fényképezel, nyugalmas, szép ívű dombokat, akkor azokat egy széles látószög adja ki. Lehet, hogy a távolban is van ilyen, és telével hasonló hullámokat kapsz, de az kivasalja belőle a tér érzést, ezért nem fogod olyan jónak érezni.
Hasonló a portré, lehet egy telével is elmosott hátteret létrehozni valaki arca mögött, de az az arc nem lesz olyan természetes 300 -on, mint 85 mm -en. Szinte minden témának van egy neki "jól fekvő" gyújtótávolsága, amin fényképezve természetes, vagyis szép lesz.
De persze rá lehet menni direkt az eltérésre, ha sikerül meglőni egy "oda nem való" gyutávval egy témát, amitől az szürreális hangulatot áraszt magából, akkor az pont ezért lehet egy nagyon megkapó látvány.
Ha bicaj, és tájkép, akkor érdemes kipróbálnod egy UWA üveget, 7-8 mm környékén nagyon más a perspektíva. Ja, és poénkodásra a halszem sem rossz, ha a horizont középen van, akkor a torzítás nem fogja bántani a szemedet, viszont poén ahogy jobbról-balról "bedőlnek" a fák. Én ilyen játékra gombokért vettem az Aliexpresszről egy kínai halszemet, poén. -
Throme
veterán
válasz
schumy1 #104228 üzenetére
Bringatúrán - többedmagaddal - érthető, hogy a cserélgetés macera.
Ott nincs idő vacakolni, pláne, ha a többiek mobil "fotósok".
Mobillal még menet közben is lehet fotózni, csak egy tartó kell a bicajra, onnan könnyen elővehető.Ha fotós haverokkal, vagy egyedül mész képeket lőni, akkor majd előkerül a tele is.
Család már megszokta, hogy rám mindig várni kell
-
-
Jahno
veterán
válasz
schumy1 #104222 üzenetére
Szerintem a 14-140 sajna occsó. Most esnek be kisebb fotós melók, kellett hozzá 28-105 obi, az potom 600ezer. Kellene második váz, valami nagylátó féle és művész képekhez Laowa 10mm. Lehetne folytatni a sort, de ezzel már elég jól el lennék. Aztán vakarózhatok, hogy 1.5 milliós beruházás mikor térülne meg és állandó melóm mellett mennyire tudom művelni. Mellékesen amilyen helyeken most járok az műszaki érdeklődésű civilként is elég jó. Mashol ezért vastag belépőt szednek:-D
-
gyapo11
őstag
válasz
schumy1 #103995 üzenetére
Jó az öv, ha van rajtam. De nyáron nincs, rövid nadrág van gumis derékkal meg madzaggal, arra nem akarok még egy övet is, nincsenek bújtatók, nem jó. Az átlós vállszíjon a táska/gép meg beleütközik a hátizsákba, előre jön és verem bele a kormányba. Hasra kell rögzíteni, erre jó az övtáska vagy a heveder.
-
Throme
veterán
válasz
schumy1 #103874 üzenetére
pana 45-150 szerintem szuper kis obi. Nyilván nem fényerős, de nem is sötétben futkározó feketepárduc a neki való téma.
Ahogy nézem ennek nem szállt el az ára, korábban ez is megállt 72k huf-ban..... most kb egy húszassal többért beszerezhető.
Ráadásul passzol a G800-hoz is, mert van benne stabi. -
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
válasz
schumy1 #103865 üzenetére
Jók azok az obik, élesek. 12-32-vel meg egy igazi kis zsebgép a GX800.
Alg: Ha nincs szükséged az OM5 extra szolgáltatásaira akkor a P7-t, vagy M10mk4-t választanám. Ebben a kereső döntene.
PL10 nagyon fapados, annál tényleg tudni kell hogy nincs szükséged a kezelőszervekre és a koros 16mp-es szenzor van benne. -
szőröscica
addikt
válasz
schumy1 #103833 üzenetére
Kisebb meret elony, arban a G2 szellemi utodjat keresem, az 15 eve 150k korul volt kitobival, szoval ennek az inflacioval korrigalt verzioja erdekel. Zsebrevagosabb jobb lenne.
Sajnos idom erre nem lesz. 8 evig a fenykepeim nem szelektaltam ki, orulok, hogy azt vegre megcsinaltam. Nemhogy nekialljak dinamikat varazsolni belejuk.
Nem veszem kioktatasnak, ha azt mondjatok, hogy egy Pro iPhone-nal jobban jarok, mert azzal nem fog kiegni az eg felhos idoben, akkor siman abba az iranyba indulok.
-
Throme
veterán
válasz
schumy1 #103816 üzenetére
Semmiképpen nem akarom megkérdőjelezni #103812 Mercutio_ hsz-át, nem ma kezdte az "ipart", de én ajánlanám azt, hogy néhány tesztképet azért lőj 1/3 iso beállítással és nézd vissza, akár pixelkukkolva.
Ha látható a minőségromlás, akkor még mindig tudsz 1 ev-re állni, ha nem , akkor szerintem jobb az 1/3 lépésköz. -
válasz
schumy1 #103809 üzenetére
Szia!
Szerintem egy tök jó kis méretű gépet vettél, nekem az eggyel nagyobb van, a GX80. Rengeteget használom én is bicajozáskor. Pont nekem is ez a két obi van a géphez (plusz egy 20mm 1.7, ezt szerintem gondold meg később, hogy veszel-e egy ilyet, egy nagyon jó obi), én soha nem kapcsoltam ki a stabit, és mindig AF-S-t használok. ISO-nál simán mindig auto iso-n van a gép.
Amiket - szerintem - érdemes kikapcsolni, az az i-akármi funkciók a menüben, mert hatással vannak a (jpg) képminőségre. (i.dynamic, i.resolution és társai.) -
Mercutio_
félisten
válasz
Vázban nincs stabi, csak az objektívben.
Pana obik azonos irányba forognak (12-32 és 45-150, bár utóbbiból van több változat is) nekem a Sigma-knál és Olympusoknál rémlik a "másik irány"
ISO lépésköznél olyasmi rémlik, hogy az 1/3-os ISO nem jó, mert képminőségben a köztes értékeknél van valami hatékonyság romlás, de már nem emlékszem honnan a forrás.AF-ből én csak az S-t használtam, mivel a C és intellingens nálam néha rossz irányba indolt, így nem tudok véleményt modani.
-
MrChris
nagyúr
-
Throme
veterán
válasz
Nekem az előd váz van meg, a GF7, de nagyon rég nem használtam, mert jöttek az oly-k.
Igazi zsebrevágós váz, pláne a 12-32 obival.
Aztán elkezdett hiányozni a kereső (erős napsütésben pláne)
A pana 45-150 szerintem egy jó kis tele, ezt használom többek közt oly vázon is, csak csessze meg a 2 gyártó a fordított zoom forgásirányát.Stabira azt szokták mondani, hogy nagyon rövid záridőnél felesleges. Sőt most néztem egy Rob Trek videót madárfotózásról, amiben azt mondja, hogy stabival talán picit életlenebb a kép. Amiért mégis használja a stabit az a komponálás. Főleg tele obiknál jól jön a stabilizált kép, hogy lásd mit is fotózol.
Ráadásul telénél, ha csak nem penge fényerőst használsz szikrázó napsütésben, azért kell a stabi.
Én bekapcsolva hagyom, mert szeretek a stabilizált képet nézve komponálni. Szerintem tapasztald ki neked mi a jó.Panánál szerintem az A, vagy C fókuszt használtam, attól függően, hogy statikus, vagy dinamikus a téma.
Manapság már használom a folyamatos fókuszt statikus témánál is.Szerintem MFT szenzoros gépnél jobb, ha kisebb lépésközöket használsz az ISO léptetéshez.
Nem mindegy, hogy iso 1200, 1600, vagy 2000... stb.De én nem vagyok szakértő, csak hobbista.
Éppen a minap írogattam, hogy nincsenek új belépők nagyon ebbe a rendszerbe
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A54 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest