- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Realme GT 2 - aláírjuk
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Balage85 #104064 üzenetére
Hivatalosan nem támogatott, lévén a gyártó nem teszteli más vasakon, csak a sajátján. Sok mindentől függ a sikeresség, pl. az Oly vas firmware verziójától is, ezért pontos választ senki nem fog neked tudni adni, kivéve aki már próbálta egy adott Oly váz adott verzióján egy adott Pana obi adott verziójáról egy másik adott verziójára a frissítést.
Én biztosan nem próbálnám meg, mert Murphy nem alszik. -
aginor
veterán
válasz
Balage85 #103961 üzenetére
És igazából kimondtad az igazságot: "és ahhoz képest ugyanolyan drága"
Pont ez a baj a jelenlegi m43-al, hogy FF rendszer árban van, miközben már csak a telék esetén tud kisebb lenni (márahol)."A Nikon jobb lett volna, fájó szívvel váltottam. De a FF sokkal zsebbenyúlósabb lett volna." - az attól függ, hogy mire használod. Ha kellenek a nagytelék, akkor valóban, ellenben ha portézni akarsz, akkor egy 2-2.8-3.5 fixel még akár olcsóbban is ki tudsz jönni, mint itt.
-
aginor
veterán
válasz
Balage85 #103921 üzenetére
Leírom meglátásaimat a dologról, persze nem kell egyetértenünk:
Z5: Beszéltem olyan fotóssal, aki használja ezt a funkcióját a gépnek (focus swift a neve). Ugyanakkor mivel sokaknak nem tiszta, hogy mi a különbség a focus bracketing és a focus stacking között, így sok a félreértés a témában. A Z5 megcsinálja a sorozatot, de nem rakja össze a képeket egy nagy mélységélességű képpé, azt neked kell megtenned. Ugyanakkor az én személyes tapasztalatom szerint a jó eredményhez elengedhetetlen a képek manuális illesztése, és lokális "összedolgozása". Tehát, ha csak bracketing van a gépben, az szerintem nem hátrány, én magam mindig számítógépen dolgozom fel az ilyen sorozatokat. Azt viszont nem tudom, hogy kézből használható-e a funkció, és ha igen, akkor mennyire (ebben jó az Oly). Viszont van a Nikonnak olyan beállítása ide, ami szerintem tök hasznos. Történetesen tudja az ilyen sorozatokat külön mappába tenni, és külön számozni, ami jelentősen megkönnyíti a válogatást és az utómunkát.
AF: valóban nem a legjobb, de általános célra megfelelő, legalábbis a tesztelők szerint (magam még nem próbáltam). Ugyanakkor ismerve a szenzor korlátait, gyorsan mozgó témára eleve nem használnám a rolling shuttel miatt, de oda már az AF teljesítménye is kevéske lehet (pl: madárhoz), de az arc és szemkövető fokuszát pl dicsérik.Z6mk2: régi? Kicsit. Az OM-2 új? Nem annyira. Van két olyan ismerősöm is -Naturart arcok- akik madarazáshoz Z6mk2-őt használnak, és magam is láttam az azonos szituációban készült képeket, és nem egy liga M1mk3-al összevetve..
Az OM-2 egy frissített OM-1, ami viszont kb. egykorú a Z6mk2-vel. Mivel ugyanaz a szenzor van az OM-1 és OM-2-ben, így a lényegben megegyeznek. Fejlesztést pár szoftveres fícsőr, és a processzor/buffer kapott igazából. Ezek alapján csak azért kizárni a Z6mk2-őt mert régi, nem valid.Ne érts félre, én nem akarlak meggyőzni arról, hogy a Nikon jobb választás lett volna, csak rá akartam világítani, hogy van pár dolog, amit én másként látok.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Balage85 #103921 üzenetére
Ne hajszold a pixeleket. Ezzel a huszon Mpixel felbontással lehet kb. optimumot csinálni. Feldolgozás, zaj, dinamika, diffrakció stb. Ettől még lehet portrésoknak a 48, 64 stb felbontás, de ők nem rekeszelnek erősen. Az átlag polgár meg annak örül, ha karcol az írisz, de már nem kivehető a füle. Nem véletlen, hogy a pro reklám és portré fotó inkább a középformátum birodalma és ott kellemesen elérhető a 100 Mpixel felbontás is.
Egy 64 Mpixeles FF szenzor pixelszinten kb azt tudja mint azonos technológiájú 16-os mFT. Aztán persze lehet arról elmélkedni, hogy kell-e pixel szinten kukkolni egy képet vagy elég a képernyő méretben, nagyítási méretben.
-
Throme
veterán
válasz
Balage85 #103898 üzenetére
Mikor megjelentek a milc szettek nagyon vártam, hogy a nikon mikor jön ki a saját megoldásával... vártam...vártam...aztán beleugrottam az MFT-be.
Mikor kijött a Z50 (nekem bőven elég lenne az aps-c vonal) hiányoltam a beépített stabit és a 2 kártya helyet.
Az adapternek viszont igen, hogy meglévő obikat ne kelljen "eldobni".
Tudom, hogy a tükrösökben se volt stabi, na de ha már egy OMD-ben belépő szinttől adják, akkor nikon is megerőltethette volna magát...
Nemrég kijött a Z50 mk2 .... ezek nem változtak....FF-re meg drága lenne váltani, mert lehet 400k körül vannak vázak, de azokat etetni kell obikkal is.
Fotózási szokásokat nézve nem kell fejlesztenem. -
aginor
veterán
válasz
Balage85 #103890 üzenetére
Igazából több ok is van/lehet.
Egyrészt a szoftveres funkciókban a konkurencia nagyon jön fel, talán már csak 1-2 olyan dolog van, amit mások ne tudnának hasonlóan jól (pl_ live ND szűrő). Másrészt a képminőség már generációk óta nem változott érdemben, viszont cserébe a Fuji 40mpx APSC-nél tart, és ennek ellenére az árak is kissé sokkolók lett szerintem.
A rendszer előnyei továbbra is megvannak, csak már egyre kevesebb az olyan unikum dolog, amikkel korábban többet tudott az m43, mint a többi rendszer, cserébe azért egy FF váz, az csak FF váz (mint képminőségben, mint marketingben). -
Lassú Víz
addikt
válasz
Balage85 #103884 üzenetére
4/3-os ZD 50-200 f2.8 - 3.5-ös obim van. Előbb volt meg mint a 12-100. A 12-100-ast azért vettem meg, mert egy kölcsönzés után instant szerelem lett, és, hogy egy obi elég legyen császkálósnak. A kettőt egyszerre szerintem nem vinném magammal. Az 50-200 mellé inkább a 9-18 és 25 f1.8 fixeket tenném be a táskába.
Azonban vannak olyan esetek, amikor nem tudsz közelebb menni és a 100mm kevés. Pl. az Aquincumi Múzeum rendezvényeinél néha még a 200-at is rövidenk éreztem. Egy alkalommal a mohácsi busójárásra volt nálam kikölcsönözve az 50-200 és a saját 14-54-es obim. Utóbbi szinte végig a hátizsákban. Gyerek ballagásán is jobb volt a 200-as vég. Koncert fotó teljesen egyértelmű 50-200, még akkor is, ha elég lenne a 100, de a fényerő ott sokat ér. Ha vágással akarnád megoldani a 100-200 közti különbséget, akkor a szenzor akár 3/4-e kuka. És 5 (vagy 4) Mpixel nagyon nem 20 (16).
Összefoglalva, csak célzott témákra viszem magammal. Akkor viszont a 12-100-at nem. Két nagy és nehéz obi nem jó párosítás
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3D nyomtatás
- Linux kezdőknek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Akciókamerák
- Elektromos autók - motorok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Bemutatkozott a Lexar legfrissebb, strapabíró memóriakártyája, a Blue Plus
- Hobby rádiós topik
- További aktív témák...
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest