- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Igazából ezeket talán ki lehet ejteni, mert elve Imachez és macbookhoz árulják őket, sokat eladnak, csak pozitív feedback van, illetve nem egy seller árulja hanem sok.
Tulképpen az a dilemmám, hogy elkezdjek e egy ilyennel barkácsolni, vagy vegyek egy TP-LINK WDN4800-at, ami árban ugyanennyi, de nincs benne AC, és bluetooth, ráadásul tonymacx86 fórumokon azért elég sokan panaszkodnak rá, hogy nem megy nekik kext nélkül, vagy pl Mavericks alatt ment, Yosemite alatt már nem. Furcsa a dologban, hogy az userek fele meg nem érti a dolgot, mert nekik meg pöccre működik. Annyi amúgy kiderült, hogy erősen HW revision függő is a dolog, mert a rohadék TP-LINK simán megváltoztatta némelyiknél a vezérlőt (pl broadcomról atherosra), miközben a termék neve maradt ugyanaz. De a jónak mondott broadcomos sem megy mindenkinél.
Na mindegy, majd eldöntöm, aztán írok a tapasztalatokról
-
Persze, igazad van, csak arra reflektáltam, hogy egyáltalán nem mindegy hogy bugos a kód, vagy hogy "gyárilag" van benne backdoor. Ez utóbbit azért sokkal könnyebben észre szokták venni a contributorok, mert nem egy hiba, hanem egy szándékos "plusz funkció" van benne. A példának felhozott Linuxban sem volt soha ilyen jellegű dolog.
Én egyébként csak opensource kextet használok, van kemény 3db, mindegyiket több ezren használják, githubon 40+ forkjuk van darabonként. Ráadásul ezek nagyon pici kódok, nehéz elképzelni hogy nem tűnik fel valakinek, aki forkolja, átírja, hozzátesz, stb.. (és sok ilyen ember van). Persze ettől még lehet. Erre mondtam hogy ez így nekem még belefér.
-
Pontosítsunk akkor, hogy ki mire gondol, mert elbeszélünk egymás mellett
Szóval az hogy bugos a kód, és ezáltal támadható, a egy dolog. Ez egy OSX bootloader esetén szerintem érdektelen, hiszen ha már a rendszeren van egy trójai, malware, vírus, akármi, akkor miért akarná csesztetni az EFI partíción a Clovert? Túl bonyolult. Amúgy is azt csinál amit akar, nem fog ezzel szórakozni. Bár biztos remek proof on concept bemútatókat lehetne tartani Clover-el beinjektált kext-ekről, amiket validnak mond az OSX, de közben pl backdoor van bennük
Na szóval, én arra gondoltam hogy a Cloverben (vélhetően!) NINCS gyárilag se backdoor, se trójai. Ami persze nem biztos, de az hogy opensource, meg hogy rengetegen piszkálják és nézik a kódot már nekem belül van azon a határon, hogy használni merjem. Persze ez a határ lehet máshol mindenkinél, én vállalhatónak tartom még bőven a dolgot.
-
Genius007
őstag
A Mavericks mindig is ment Virtualisan, azzal sosem volt gond.
Csak a többi nem ment Virtualba, mert BlueTooth Transport Missing hiba jött elő mindig telepítés után, so már az OSX kezdeti lépések sem jöttek be.Viszont a Mavericket ki irtam Pendrivera TransMac-el, és nem tudom telepíteni ugye, mert amint legörgetné a dolgokat (telepítés előtt még ugyye) újraindul a notim, bármilyen kapcsolót írok be, egyik sem jó, ezért kellene a match_kernel -es okosságot megcsinálni, mert hiába csináltam külön pendriveon Clovert, és bootoltam róla, aztán majd a Mavericks Pendriveról, ott fekete képernyő fogadott, és nem kezdett el Clover után a Mavericks Bootba.
AppStoreból pedig nem tudom ma letölteni az OSX-et, mert bár van Apple ID-m, de hiába lépek be vele (Virtual gépbe), ellenőrizni akarja, hogy tényleg az én kártyám -e (és levonni X összeget), de nincs a kártyámon pénz (majd holnap teszek rá), bár nem értem mire fel akar levonni pénzt, csak az OSX-et tölteném le, ami ingyenes tudtommal.
Match_kernelre valakinek opció?
Mellesleg félek attól, hogy hiába töltöm le majd AppStoreból az OSX-et, és csinálom meg MultiBeastel (gondolom ezt akarod majd mondani, sosem próbálta még amúgy, csak YouTubeon láttam pár tutorialt) ha a sima Mavericks (Niresh H*ck oldalról amit a kolléga linkelt fentebb) nem működik már a Boot sem (TransMac-elve) akkor az AppStoreból letöltött miért lenne jó? -
Genius007
őstag
Közben leszedtem ez alapján a videó alapján [link]
leszedtem bootdiskutilty-t amivel egy külön pendrivera rátettem a Clovert.
Be is tudok bootolni róla, látja a vinyókat, de ugye csak Win-t tudok bootolni.
Gondoltam bedugom a pendriveot amin az OSX van, hátha tudok róla bootolni, elő is ugrik Cloverben az új Pendrive, alatta a Boot from Niresh-Mavericks felirattal, rámegyek, meg is villan a pendrive ledje, fekete háttér, és ..... úgy is marad. A gép nem fagy le, mert a ctrl alt deletere reagál, újra indúl, de ha Cloverből akarok az OSX-es pendriveról menni, akkor nem megy, csak fekete háttér van végig, a pendrive sem villog, szóval nem tölt semmit.Más megoldás, vagy valahogy az OSX-es pendrivera feltudom varázsolni ezt a Clover okosságot?
Vagy Cloveren belül ott a SHELL, ott tudok valami paranccsal indítani? -
Wiz Khalifa
veterán
Én eddig Niresh Mavericks-t tettem fel mindig. Az nem igényelt külön bootloadert. De A Yosemite Zone-os Yosemite nem akar nekem települni....
Privátba neki csak a TransMac-at adtam oda egy linken meg hogy hogyan csinálhat DMG fájlból bootolhatós pendrive-ot. Szóval a TransMac meg a használatát kapta meg.
Ennyi történt.
-
Regiee
aktív tag
Valószínű azért nem megy mert ez már elvileg gigabites net vagy mi a csuda, a régebbi pedig még a "sima" volt.
Egyébként a UPC-s modemhez a hozzá adott kábellel csatlakozik a gép közvetlenül.
És azért gondolom hogy a hálókártyás kexttel lehet a gond, mert direkt ugyanezen a gépen kipróbáltam linux alatt a torrentet és szó nélkül ment a letöltés annyival amennyivel kell. Egyedül itt Hackintosh alatt nemjó.
-
Wiz Khalifa
veterán
Szerintem egy könnyű baj van ott.
Csatlakozási ikont kell létrehozni.
(Telekom-ba oktatáson mondták hogy ha valaki szolgáltatást vagy komplett szolgáltatót vált és nem megy a net olyankor 80% hogy a csatlakozási ikont kell létrehozni).
De arra nem tanítottak meg hogy Mac-en hogy kell létrehozni mivel azt ők fizetős keretek között csinálják és én nem oda voltam beosztva. De szerintem ennyi a gond.
Ha meg router-en keresztül kapja akkor egy sorújraindítást javaslok neki. Azaz modem újraindítás aztán, router újraindítás és gép újraindítás esetleg. De az nem fontos.
-
tlac
Topikgazda
Még egy kiegészítés, telepítőt Linux alatt is lehet csinálni.
Itt van egy régi írásom Mavericks-hez. Az utolsó hozzászólásoknál van akinek pár módosítással a Yosemite is összejött. -
Genius007
őstag
Pár lépésben letudnád írni esetleg az El Capitan telepítésének a menetét akár itt, akár Privát üzenetben?!
Honnan s miként lehet beszerezni, feltenni, bootolható pendriveot csinálni, vmware opciók, stb stb ...HP Envy 17 Notebookra szeretném feltenni, jelenleg Win10 OS van rajta.
Macbook nincs a közelben, szóval erről kellene valahogy megoldani, először akár VMWare-el.Köszönöm!
-
csabi94
őstag
Hát nem próbáltam, mert most raktam össze így, ilyen formában a gépet a Mac-hez.
A videókártya, proci jól működött annak idején, igazából a ramok, és a vinyó változott az egykori konfigomhoz képest.
Ramból 4 1gb-os van benne, és ebből 2 667 Mhz-es, 2 pedig 800-as. Szabálytalannak mondható, hogy egymás mellett vannak az egyformák, és nem eltolva, mert úgy nem hajlandó az alaplap bootolni. Így meg működik. Lehet emiatt? -
Wiz Khalifa
veterán
Nekem meg ez a bajom.
Na mind1. Ha minden jól megy akkor sikerül egy Mac Mini és akkor sikerülni fog.
Kérdésem nem tudom ti mennyire vágjátok az igazi Mac-es dolgokat. Azon a Mac-en 10.10-van. De nekem nem tetszik az. Ha felrakom a gyári 10.9-es lemezképet pendrivera amit valahonnan leszedek akkor felrakható simán a gépre?
-
Wiz Khalifa
veterán
A legutolsó Intel az enyém.
[link]
De mivel 10.7.3-al volt ez szerintem a Mavericks kétséges.
Már csak az lenne a kérdés hogy vajon milyen bootloadert, és milyen beállításokat használtak a BIOS-ban? Mert nekem nem tudom miért de nem hajlandó telepíteni. Egy féle bootloader jön be. Az is a Boot Disk Utility-vel beletett Clover.
-
Wiz Khalifa
veterán
És ezzel az említett 4magos Intel gépre fel megy a Yosemite gond nélkül?
BIOS-ba mit érdemes mire állítani?
És egy ilyen asztalira feltudom tenni? Ha nem is a Yosemite-ét de akkor a Mavericks-et?
Intel DX48BT2
Intel Core 2 Quad Q6600
2x4GB Crucial DDR3 1333MHz reg-ECC ram
XFX 5850 Black Edition -
ΞΔGLΞ
nagyúr
De bizony kell, nagyon is. Ezek szerint nagyon nem használtál még renderelésre vegas-t, ott minden erő számít, meg ha a stabilitás a lényeg, akkor legjobb "program", persze nem erre találták ki.
Az ilyen IBT baromságok semmire nem jók, nálam simán lefut a 4790K procin 1.17v 4.6ghz.-en! Azt mutatva, hogy stabil a rendszer, ha a vegas-t elindítom, akkor meg olyan BSOD kapok a képembe, hogy öröm nézni. Kellett neki 1.22v, hogy stabil legyen. A vegas egyszerre használja a cpu-t, memóriát, vga-t és a hangkártyát is keményen. Ha tuningnál valamelyik nincs összhangban, rögtön kékhalál a vége. A legutóbbi rendereléskor majd 2 napot ment a gép (21 óra), ha alapon van a processzor, akkor ez lett volna 25 is. Tehát nagyon sokat számít az erős processzor és az is, ha tuningolva van.
Itt már írtam erről.
Xedos.
Igen, van a családban mind a két kártya, tehát ki tudom majd próbálni, ha jobb lesz ezáltal, akkor veszek bele, ha minimális, akkor nem és drágább monitorra költöm majd azt a pénzt.
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
Köszi!
Itt azt írja a srác, hogy működik neki ezzel a "cuccal", viszont a beállításoknál megakadt a szemem ezen:
First of all disconnect any other HDD/SSD, then disable LAN in UEFI BIOS
Then installed normally with Unibeast USB stick (I think mine is 10.9.2) and booted from the USB stick using -x flag, run MultiBeast with the following choices:
-Drivers -> Disk -> 3rd Party SATA
-Drivers -> Misc -> FakeSMC v6.8.1307
-Drivers -> System -> AppleRTC Patch for CMOS Reset
-Bootloaders -> Chimera v3.0.1
-Customize -> Boot Options -> Basic Boot Options
-Customize -> System Definition -> Mac Pro -> iMac 14,2
-Customize -> Themes -> tonymacx86 BlackBocs az esetleg hülye kérdésért, de,
mint írtam nagyon kiestem a hackintosh témából az évek alatt, de ez nem azt jelenti, hogy reseteli a bios-t?Mert az nekem nagyon nem volna jó...
szerk:
Lemaradt a [link] sorry...
-
RaZroX
addikt
Na ez lehet, hogy segített, mert kernel panic-et már nem kapok, viszont valahol elakad, nem megy tovább és csak forog a karika (illetve nem jelenik meg uj sor ha -v kapcsolóval indítom) de szerintem ez azért van mert ezelőtt kipróbáltam, hogy hátham Chameleon-nal működik és gondolom a Mavericks csak Chimera-val megy ezek szerint mert a MultiBeast-ben is csak az van. Szóval már csak az kéne, hogy hogyan töröljem le a Chameleont, mert az, hogy felraktam újra a Chimera-t MB-ből az nem cserélte le.
-
Tikakukac
titán
Hát ideiglenesen én is drótoztam már ki úgy laptopot, hogy majonéz tartotta a kijelzőt és sótartó nyomta a wifi karit. De ez ettől még nem megoldás, a fórumon is minden 5. hsz. arra vezethető vissza, hogy valami nagyon nem odavalót tett be-kötött ki a user. Pláne ezek a giga lapok tudnak válogatni, vannak sztorik.
-
HollyBoni
veterán
Két vinyó van a gépen. Az elsőn 1 partíció, azon az OSX van. A második 2 partíció van, 1 az adatoknak, 1 pedig a Win 8.1-nek. Ha Win 8.1-en letöltök akármit oda ahol az adatok vannak, vagy megnyitok egy fájlt, az következő indításnál az OSX zároltnak mutatja. Ezt kéne valahogy megoldani. Az nem megoldás hogy egyenként feloldom a zárolást, túl sok idő, mert sok a fájl és mappa.
-
weinmaker
őstag
Sajnos így sem csinálja meg, azt mondja írásvédett fájlrendszer. Azt is megpróbáltam, hogy fájlkezelőben módosítom a jogokat, de azt sem engedte.
Lehet egyszerűbb lenn, ha újra a niresh disztróval kínlódnék, mert abban alapból benne van, csak azt szerettem volna, ha orig a rendszer, és nincs tele mindenféle felesleges vacakkal.
-
Lazika
senior tag
Nem azzal van a baj,hogy nem tudom feltelepíteni, hanem,hogy b..szik elindulni. 7 már felment most frissítem majd 8.1-re az múltkor nem szarakdott bár a 7 szimpatikusabb csak....
Am clover bootloaderrel még mindig nem megy a turbóm akármit csinálok vele. Dsdt,. ssdt, sem segít pedig látja rendesen a stateket.Van esetleg valami ötleted,hogy mitől lehet? patchelt appleintelcpu-t is raktam fel,de semmi. Akkor hajlandó 3,4-ig menni ha az esitet kikapcsolom,de akkor se megy fel 3,6-ra. Köszi!
Lógagéza: Efi-re rakom.
-
blokad
senior tag
Van nekem egy Toshiba L735-137-es notebookom, ami a beépített webkamera és kártyaolvasó miatt azonnal felébred, ahogy elalszik, illetve a fényerőszabályzása sem megoldott.
Olvasgattam, hogy ez orvosolható DSDT szerkesztéssel, de nekem az egyelőre magas, illetve kernel panicot kapok minden egyes ilyen próbálkozásnál.
-
törölt tag
Guid-nál is alapértelmezetten a saját rendszerpartíciót adja meg az OsX telepítő, így a chameleon és társai is arra települnek. Ugyanígy a winCiszta/7/8 is a sajátját álítja be. Az MBR-be írkálnak továbbra is, a különbség annyi, hogy létrehoznak plusz (rejtett) partíciókat is a bootoláshoz, de ez a (látható) végeredményen nem változtat felhasználói szempontból. Ja, most látom, hogyí a fentiekből kimaradt: az OsX mindig a saját (rendszer)partícióját teszi aktívvá. Vagyis ha előbb teszed fel a wint (mondjuk a winyó első/primary) partíciójára ami aktívra van beállítva, akkor az OsX utólag mellé telepítve pl. a második(n-edik, de szintén primary) partíciót teszi majd aktívvá a telepítés valamelyik pontján (asszem a végén, de ez nem lényeges végülis) Tehát, pl. az, amit feljebb írtam (a win bootloaderébe szerkeszteni az OsX partíciójának elérését) csak úgy lehetséges, ha ismét a wines partíció lesz aktív (hirens boot CD és társai)
Nem tudom, mennyire érthető így.
-
toM517
aktív tag
-
tlac
Topikgazda
kész a tutorial:
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- Battlefield 4
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest