Hirdetés
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
-
Mobilarena
Autós topik
-
BigBlackDog
veterán
(rögzített hozzászólás)
Akkor itt lehet szavazni a következő tali időpontjával kapcsolatban. Szavazás határideje jövő hét péntek (május 1.) éjfél. Névnek egy PH!-s nicknév mehet!

Javasolt helyszín a nyári rezidencia, rossz idő, vagy eső esetén pedig a Savoya Park, Möbelix alatti parkolója.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blindmouse_
senior tag
Amúgy a fehér volt nekem ilyen. letették a ház elé, beálltam vele a kertbe, szétszedtem darabjaira, majd néztem a lukakat rajta 2 hétig..
utána null lákátoshtudással megpróbáltam befoltozni a legegyszerűbbet, hogy ha nem sikerül akkor majd lakatos.. sikerült. majd jött a következő, egyre bonyolultabbak.
.. most szemrebbenés nélkül mentek futóműbekötési pontot, építek vissza 4 rétegben küszöböt.
Megvolt bennem a hajlandóság arra hogy fejlődjek, tanuljak, megtanultam számomra tűrhető minőségben lakatolni, próbálok haladni a restaurálás vonal felé.Hajlandóság, meg persze idő kérdése.
-
Blindmouse_
senior tag
-
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Amiből akkor következik, hogy nem is létező probléma.
A legtöbb otthon, hobbiból magának szerelgető havertól hallottam már legalább nem egyszer, hogy most épp azért áll a "projekt", és jár feleség/ fater/ nagymama autójával, mert így-úgy ráfázott, nincs hozzá szerszáma, nincs alkatrésze, stb.
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
Micsurin
üzenetére
Hát igen, ha ottrekedsz az gáz, mert otthon csinálva, max félreteszed hogy majd ha lehiggadtál foglalkozol vele, nem ketyeg az óra.

De ugyanebbe szervízbe leadva is bele lehet futni hogy őőőbeleszakadt a csavar. aztán jön a gányolás a mestertől hogy kifúrja, és facsavar.
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
üzenetére
-Kimondott szerelőműhelyem nincs, de elég sok autót hoztam vissza az életbe itthon.
-Szerszámozottságom azért nem túl rossz.. elégsokmindenem valószínűleg megvan ha szó szerint lukacsos roncs állapotból vissza tudtam itthon menteni kocsikat akár motorikusan, akár karosszériailag.
-Dokumentáció, sokmindenhez beszerezhető.
--Szakértelem, akad annyi hogy párszor már hoztak el hozzám öreg vasat amit a "profi szerelő" nem tudott, vagy szarul tudott csak összerakni.Én értem hogy Átlag Jáózsi hülye hozzá, mert azt se ismeri fel, vagy nem érdekli ha olaj/víz/fékbetét nélkül jár már 2 hete.. és igen, az átlag józsi vigye el szervízbe ne tákolgassa otthon ha nem ért hozzá, de itt az a baj hogy átlag józsi ezekre a képességekre lett felhozva, és jó neki ott, mert azt mondja a narratíva hogy jó neki ott..
Illetve ott szokott lenni a baj amikor Átlagjózsi "én majd értek hozzá!" felkiáltással nekimegy, holott nem ismeri fel hogy nem ért hozzá.
Szóval első körben edukálni kéne az emberiséget, nem mégjobban elbutítani, nem is engedi lassan a mai világ hogy a dunning-kruger hatás diagramjának első tüskéjén átlendüljön, vagy aki át szeretne lendülni, azt a többi a bokájánál húzza vissza.De te pedig egy dolgot érts meg: Nekem így jó, ne gyárts folyton elméleteket arról hogy márpedig "nem úgy van, és nekem ez nem jó, mert az az élet hogy nem csinálok semmit, mindent mással végeztetek el, ami már nem divatos azt kidobom és mindenből azonnal újat veszek... "

-
tboldi
nagyúr
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Én inkább elspórolásnak hívnám, elvégre egy olcsó Suzukiról beszélünk.

-
Reggie0
titán
válasz
üzenetére
Szerelo muhelyt lehet berelni, lasd szereldmagad.
Szerszamokat is lehet berelni, mar ha nem a szokasos fogo-csavarhuzo-dugokulcs komborol van szo, de pl. szereldmaganal is adnak, sot egyes alkatreszkereskedesek is kolcsonoznek a spec alkatreszek melle.
Dokumentacio a regi jarmuvekrol kb. mindenhol ott van a neten is, a szereloallast berlo cegnel is
Szakertelem pont, hogy nem kell annyi. -
törölt tag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Értem én, csak ebben is benne van a személyes kognitív torzításod.
A 30 éves fillérekből fenntartható használt autó legendája csak annyiban nem stimmel, hogy mellékesen kell hozzá:
- autószerelő műhely
- szerszámok
- dokumentáció
- szakértelem
- szabadidő, amit nem akarsz/tudsz másra fordítani
- megbízható alkatrész forrás.Csak az első kettő bekerülési költsége sokszorosa egy normál személyautó költségének.
A 8 munkaóra, ha te csinálod, akkor pont annyiba kerül, amennyiért a munkaerőd el tudod adni piaci alapon, számold ki nyugodtan hogy az mennyi.
Egy átlagember kénytelen a piacon megvenni az autószerelő szolgáltatást, piaci áron.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Az egész stekker emögött egy érintkezési gond. Túl picik a saruk és a vezetékek ennyi amperhez.
-
Blindmouse_
senior tag
-
törölt tag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Látom, nem érted. Mindegy.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Épp ellenkezőleg, ez annak a következménye, hogy a tompított nincs relézve.

-
Blindmouse_
senior tag
válasz
Micsurin
üzenetére
Én elfogadom hogy sokan nem, azt a részét nem fogadom el hogy én, ha csak elmesélem a saját szemszögemet, hogy én hogy szeretem, ők azonnal támadásként értelmezik, és győzködni kezdenek mint a vegánok, vagy a jehova tanúi hogy márpedig az a jó amit ők gondolnak, és hogy nekem is úgy kéne élnem ahogy ők gondolják. mert nekem is úgy jó, csak én még aztat nem tudom!!!
Én meg senkit sem akartam meggyőzni, csak elmeséltem általános csevegésben, hogy én miként látom, nem akarok én mindenkit rávenni hogy vegyen öreg vasat.. Csak elmondom hogy tökjól érzem benne magam, de általános reakcióként én vagyok egyből a hülye. Nem mintha álmatlan éjszakáim lennének ettől.

Attól meg amikor konkrétan belegépeli a monitoromba kb hogy, nem, nem ment tönkre ami igenis tönkrement, azért az elég bicskanyitogató provokálás.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Szeretsz szerelni, érdekel, van ilyen. Képzeld még páran vagyunk ezzel így, de értsd meg és fogadd már el, hogy a többség nem.
Sokszor se idejük se kedvük a kocsikkal foglalkozni, nem opció a régi cucc se sokaknak mert hiába szög egyszerű a javítás ha gyakrabban van rá szükség anyagfáradás végett.
A legtöbb ember középszerű, és pont ettől a középszerűségtől az aki ahogy a zsenik is pont ettől azok akik. Fogadd el, túl van a téma tolva marhára mindkettőtök részéről, sosem lesz metszett köztetek ebben a kérdésben. -
-
válasz
Micsurin
üzenetére
Fuh.
Mondjuk még azért nekem is lenne pár dolog, amivel foglalkozni kellene. Kéne egy téli gumigarnitúra, egy új hátsó kipufogódob, a tetőkárpitot újraragasztatni, itt-ott apróbb rozsdafoltokat lekezeltetni, meg reméljük más nagyobb dolog nem jön közbe. A vonóhorog is tiszta rozsda, azt is le kéne fújni. Kuplungozás is előttem van még. -
Blindmouse_
senior tag
válasz
üzenetére
Aham, egy rendkívül szűk buborékban, napi szinten koszolom össze magam különböző kocsikon/kocsikBAN, sok esetben szerkezeti szintig belemászva, néha vázig bontott állapotokból összerakva, néha egészen újakba is belenyúlkálva is sajnos, valamint a sajátomon felül a relatíve széles, szintén nem felhasználói szinten autókkal foglalkozó ismeretségi köröm által megosztott tapasztalataiból vonom le a gyakorlati következtetéseket, és gyűjtöm a tapasztalatokat, és nem pedig a világtól hermetikusan elzárva kizárólag íróasztalon készített statisztikákból magyarázom hogy márpedig a kitalált statisztikák a valóság.
Pedig egy ablaktalan szobában ha kizárólag abból ítélhetnék, és tétetném erőszakkal közhírré azt a "valóságot", amit egy íróasztalon elémtesznek papíron, rendkívül széles lehetne a látóköröm..
Szóval de, reggel óta az egész amit visszaolvastam, tulajdonképpen szándékos provokáció.
-
pit stop
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
A forgalmi érték mellett többek között a védelmi értéke is elég alacsony.
Én biztos, hogy inkább gyalogolnék a gyerekkel, vagy más megoldás, ha már az felmerült... -
tboldi
nagyúr
válasz
Rowon
üzenetére
Költségeket nem tudom, a számlákat mindig eltesszük, de nem szoktuk összeszámolni, excelt vezetni, stb.
Az időszakos karbantartásokon kívül csak 2 szélvédőcsere volt, 4 lengéscsillapító, összesen 6 rugó, 2 hátsó lengőkar, 2 szett első fék (a hátsó dobfék még gyári 248k km után), 2 csomagtérajtó teleszkóp, 1 világításkapcsoló… Mindezt oszd el 21 évre.

Most kuplungot illene már cserélni, illetve ennek a váltóját is utolérte az M13A motoros Suzukikra jellemző csapágyprobléma. -
törölt tag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Számold már ki légyszi hogy hány munkaóra volt ez, és az mennyibe került volna piaci alapon.
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
kisza25
üzenetére
Hát, ha vezetném mennyit költök a 35éves kocsira, akkor összevethetnénk hogy mennyire kevés dolgot kért a vas tavaly. vagy tavalyelőtt, de nem vezetem.
Próbálom felidézni legalább a tavalyi évet. szilenteket cseréltem a jobbos lengőkarban.. Cseréltem egy hátsó motortartó bakot. jah, januárban csinálnom kellett bele egy új testkábelt..
Ja, meg vettem hozzá bontva egy bajuszkapcsolót, de aztán megjavítottam a régit is csak el volt kormolódva pár érintkező benne.. a többi az upgrade volt, nem fenntartás..Ennél kevesebből kihozható egy 10 éves kocsi fenntartása?
-
kisza25
félisten
válasz
Blindmouse_
üzenetére
a 30 évessel annyi a bajom, hogy már többe kerül fenntartani, mint egy 10 éves autót, mikozben már egy vezérlés csere is GTK rajtuk (nem én szerelem)
-
törölt tag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Abszolút nem. Egy rendkívül szűk buborékban látod a világot, egyedi személyes tapasztalatokból és a saját szubjektív előítéleteidből próbálsz általános következtetéseket levonni, és rendszeresen téves következtetésekre jutsz.
Ennek a megállapításában semmiféle provokáció nincs, és még csak nem is sértő. -
kisza25
félisten
válasz
Blindmouse_
üzenetére
nem tervezek 30 éves vasakkal járni, most is majdnem új autót vettem, csak annyi számomra felesleges dolog van bennük és annyira sterilek, hogy végül ismét használt lett
-
Szada85
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Valószinü "olcsóbb" egyszerüen elköszönni a topiktól, gyanítom az sem véletlen, hogy a régi törzstagok közül (írom ezt úgy, hogy én csak relatíve késön csatlakoztam a topikhoz) már csak alig-alig látni karaktert... helyette van ez az óvodás homokozó(hoz is méltatlan) színvonal.
Nem volt minöségi csere...
-
törölt tag
válasz
Rowon
üzenetére
Ha bekövetkezik a civilizáció összeomlása, akkor nem az fog túlélni, aki tud kosarat fonni, hanem az akinek van fegyvere, és eléggé erőszakos és gátlástalan ahhoz, hogy használja is.
Mi átlagemberek egy ilyen világban úgysem élnénk túl, tök felesleges ilyesmire készülni. -
Emunem
őstag
Lehetne az Off-ban? Egész érdekes a beszélgetés, de kár lenne azért a sok karakterért. Köszi.
-
Blindmouse_
senior tag
válasz
Rowon
üzenetére
Többen mondják, hogy a jelenleg kiépített infrastruktúra mennyire törékeny és nem pótolható, ha egyszer elpusztul. Ha elpusztulna (pl. atomháború), akkor meg fonhatjuk a kosarat, csinálhatjuk az agyagtálat, meg hajthatjuk a lovaskocsit...
Ha le akarod gyalulni az adott területet, elsőnek lődd ki az internetet, amig az F5-öt nyomkodják, te kényelmesen elfoglalod a terület felét.
Komolyra fordítva. Jelenlegi helyzetben simán jöhet olyan esemény ami pillanatok alatt visszarepíti az emberiséget a középkorig. hogy is van az idézet pontosan ami arról szól hogy nem tudni milyen fegyverekkel zajlik le a 3 világháború, de az biztos hogy a negyediket kövekkel, és botokkal fogják megejteni.
De nem is kell hozzá háború. a természet is meg tudja oldani simán.De nagyon csúnyán off-ba kanyarodtunk.
-
bulikavagyok
nagyúr
válasz
szabonagyur
üzenetére
Jaja, itt különösen hasznos ez a funkció.
Csak kicsit kiábrándító, h a jelzett húsz-harminc új hozzászólásból néha csak öt marad mire rákkantintok. Van egy sejtésem, h kinek az agymenéseivel van továbbra is tele a topik. 
-
brumi1024
veterán
válasz
üzenetére
Rosy retrospection a jelenseg neve a pszichologia szerint.
-
törölt tag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Én nem cserélgetek izzót kétévente. Pont. Totálisan torzan látod a világot.
-
törölt tag
válasz
Rowon
üzenetére
Nekem egy kedvenc témám volt anno az indexes Peak Oil topikban a geddonozás, azaz a civilizáció hamarosan bekövetkező összeomlása miatti Armageddonra való tervezgetés
Igaz 2008 környékén a topik lakó geddonisták 2015 környékére tették az összeomlást, de láthatóan nem következett be. -
Blindmouse_
senior tag
válasz
üzenetére
NE magyarázd meg!
OFF példa. rohadt állólámpa itt mellettem. amikor megvettem évekig működött hibátlanul. mostanra odáig jutott a technológiai fejlődés, hogy karácsony előtt 2 nappal vettem bele egy izzót mert kiégett. az izzó nem érte meg az újévet.
Autókban detto. a 30 éves gépeimben az izzók 70%-a még a gyári stanley. azok égnek ki újra meg újra, amiket már cseréltem.. a refiben az utólag vett sárga H1 másfél évet bírt úgy hogy az ember azért nem jár refivel szóval, igenkevés üzemóra esett bele.. úgyhogy megkotlik megint, eskü visszateszem bele a 20 éves H1-eket.
Plusz bemegy az ember a városba és mindenféle csillivilli ledes, relatíve új kocsikat látni úgy hogy csomó minden nem világít rajtuk.
Nem, ez nem technológiai fejlődés. Úgyhogy légyszi NE kezdd el megmagyarázni.
-
válasz
Emunem
üzenetére
Szerintem van értelme a vadászatnak, egyfelől JOBB ESETBEN a hivatásos vadászok sem a cerkát vakarásszák, hanem vannak felelősségteljes teendőik is. Hobbivadászoknál pedig biztos vagyok benne, hogy a szabályosan végzett vadászat fejleszt bizonyos készségeket.
Ha a 21. században minden az okostelefon simogatásáról szólna, akkor már éhen halt volna az emberiség. Fontos ismerni azt is, na de azért mégis... Ennyi erővel a kosárfonás, a fazekasság, vagy a (lovas)kocsigyártás is eltűnt szakma lenne, holott az ott felhalmozott tudásanyagra is még bármikor szüksége lehet az emberiségnek.
Többen mondják, hogy a jelenleg kiépített infrastruktúra mennyire törékeny és nem pótolható, ha egyszer elpusztul. Ha elpusztulna (pl. atomháború), akkor meg fonhatjuk a kosarat, csinálhatjuk az agyagtálat, meg hajthatjuk a lovaskocsit... Szempillantások alatt semmisülne meg többszáz/többezer évnyi kínkeserves munka. Ezt nem engedheti meg magának az emberiség.
Részemről off vége.
-
törölt tag
válasz
Emunem
üzenetére
Ez meg akkor családi program
Azt ugye tudod, hogy már az ókori Egyiptomban is siránkoztak azon, hogy mennyivel gyengébb az új nemzedék?"A mai fiatalok már nem tisztelik a múlt értékeit. Az ifjúság nem hallgat a bölcsességre, és a világ a végzete felé rohan."
Ez konkrétan egy durván négyezer éves egyiptomi sírfelirat
A "bezzeg az én időmben" gondolata az emberiség legrégebbi panasza. -
válasz
Rowon
üzenetére
Jézus még mindig itt tartunk????

Szerintem egy hónapra itthagylak titeket, mentális egészségmegőrzés címén...
Lassan az lesz az autós topictéma, hogy miként vadásszunk le egy Mammutot egy idomított kardfogú tigris hátán lovagolva úgy, hogy a többi ősember ne tudjon közben pattintott kovakővel fejendobni.
-
-
törölt tag
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Jaj ne röhögtess már, tényleg.
-
válasz
Blindmouse_
üzenetére
Visszaolvastam a hétvégi agymenéseteket, és hát:

-
Blindmouse_
senior tag
Fhú, visszaolvastam ezt a reggeli diskurzust...

-
Emunem
őstag
válasz
üzenetére
Én amit lehet a 2 fiammal együtt csinálok meg, a legtöbbször ők is élvezik. De nem szeretném ölbe tett kézzel nézni, ahogy ellustulnak, mint ami erre a nemzedékre már jellemző. (Előzékenység, segítő készség, hajlam arra, hogy valamit maguktól csináljanak 2 kézzel, ezek hiányoznak belőlük)
Nyilvan ami már célszerszám és szaktudás igényes nem csinálom meg (vezérlé, stb…)
na meg a szabad időm nem 1000€/ óra, realista vagyok.
-
Emunem
őstag
-
törölt tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Az meg műszaki kényszer.
-
törölt tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem, a komplexitás növekedése többek között a törvényi előírásoknak köszönhető. A komplexitás növekedése miatt kell egyre több és egyre bonyolultabb alkatrészt ugyanakkora helyre bezsúfolni, aminek az egyenes következménye hogy a karbantartás és a javítás megnehezül.
A logikai bukfenc ott szokott lenni, amikor valaki azt képzeli, hogy a karbantartás megnehezülése az egyenesen tervezési cél. -
válasz
macilaci78
üzenetére
A dizájn oltárán hozott áldozat.
-
bandus
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
nem, ez a muszaki fejlodes kategoriaba esik
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Peter.70
üzenetére
Cuki kis lámpa, de majd csak 2026 január 1-től lesz kötelező.
-
426os
őstag
válasz
üzenetére
Aki hétvégén nem dolgozik, annak nem érdemes pénzügyileg számolgatnia, ha részben hobbyból is csinálja. A kérdés inkább, hogy a szabadidejét mire fordítaná. Nekem egyelőre még beleférnek 1-2 órás apróbb dolgok, amivel megspóroltam most is €200-t, de ahogy kicsit nagyobb lesz a fiam, más lesz a prioritás.
-
-
törölt tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Műszaki fejlődés, törvényi előírások...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook 5-6. gen gar.
- Huawei Watch GT 3 42 mm 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- PCIe 5.0/4.0/3.0 Riser kábelek 90-os hajlított csatlakozóval (220mm/300mm)
- Apple MacBook AIR 13 / M2 / 16GB / 256 GB! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

annyira megszívatott a motorban a lengővilla csapágy, hogy elfogyott a türelmem.

Mondjuk még azért nekem is lenne pár dolog, amivel foglalkozni kellene. Kéne egy téli gumigarnitúra, egy új hátsó kipufogódob, a tetőkárpitot újraragasztatni, itt-ott apróbb rozsdafoltokat lekezeltetni, meg reméljük más nagyobb dolog nem jön közbe. A vonóhorog is tiszta rozsda, azt is le kéne fújni. Kuplungozás is előttem van még.
Én lassan egy Giuliettat vehetnék a ráköltésből nyugi.