Hirdetés
-
Mobilarena
Autós topik
-
BigBlackDog
veterán
(rögzített hozzászólás)
Akkor itt lehet szavazni a következő tali időpontjával kapcsolatban. Szavazás határideje jövő hét péntek (május 1.) éjfél. Névnek egy PH!-s nicknév mehet!

Javasolt helyszín a nyári rezidencia, rossz idő, vagy eső esetén pedig a Savoya Park, Möbelix alatti parkolója.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
A budapesti 45 traffi nem 45 új mérési pontot jelent: [link]
45 forgalmi sávban való sebességmérést lehetővé tevő kamerára szerződtek le.
Vagyis ez alapján első körben valószínűleg nem 45 különböző helyszínen telepítenek kamerákat, hiszen egy négysávos útra ezekből rögtön négyet fel kell majd használni, ha mindkét irányban mindkét sávot mérni szeretnék. -
bandus
veterán
ujabb boyracer tuning kerdesem van: kormanyfuteshez mi kell? masik kormanykerek es ennyi? Rajottem, hogy eg meg rohadtul hianyzik a golf utan.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Esetemben ugyanez; ha fennáll az esélye*, hogy szerelő hozzányúlt a kerékcsavarokhoz (pl. fékfolyadékcsere, defektjavítás), akkor inkább otthon meglazítom és nyomatékra** húzom, mint váratlan helyzetben, megfelelő eszközök hiányában (keresztkulcs, vascső-erőkar) copni kelljen vele.
*És általában bebizonyosodik, hogy jogos volt a feltételezésem.**Golf 120, Mazzag 130, Suzuki 90 Nm - a gumis meg biztosra megy, sztenderd minimum 150 Nm-rel dolgozik.
-
Azt mondja az automata vészhívás nem működik. Nem tudom tesztelni de ilyenkor nem látszik az óracsoport alatti sáv ahol csomó adatot ír ki...
A gombos vészhívás megy azt kipróbáltam a néni nagy örömére
sűrűn elnézést kértem.
Ki kell diagolni és lehet olyan 100k körül van a teljes csere mindennel együtt.
"Szarnémet"
-
BigBlackDog
veterán
-
Hachiko95
aktív tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nyilván, írtam is hogy jobb fékek. A lényeg, hogy a limit a modern autóknak általánosságban sokkal feljebb van, gyorsulás, kanyarodás, fékezés.
Elnézel egy kanyar kasztniből, futóműből, jobb gumiból könnyebben megoldják ugyanolyan sebességen. Rugalmasabb gyorsulás, lassulás, könnyebb lereagálni valamilyen helyzetet. -
radi8tor
MODERÁTOR
Tudom persze, de évek óta én cserélem a kerekeket téli/nyári váltásnál és ha nyomatékkulccsal meghúzod az szerintem tuti nem lazul le, a tisztán gépi meghúzás után szoktak gondok lenni.
Mondjuk azt ne felejtsétek el, hogy Kugának a csavarjait 135 Nm-el kell meghúzni, szóval lehet ez egy normál autó esetén túlhúzás lenne.
-
tboldi
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
Fotó nincs, úgyhogy kénytelen leszel elhinni, de momentán 11,2-t ír a BC.

-
macilaci78
nagyúr
-
radi8tor
MODERÁTOR
Egy jó tanács: ha szervizben volt a kocsi és levették a kerekeit, mikor haza érsz menj végig a kerékcsavarokon nyomatékkulccsal.

Volt mit húzni MINDEGYIKEN. -
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
tototos
üzenetére
Erre nekem csak ennyi a reakcióm
Autonomous vehicle chaos in Austin, TXPersze lehet hogy itt az okozta a káoszt hogy ki akart kerülni egy nem önvezetőt, de nem fért el (szerinte) a szembe jövő önvezetőtől.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
macilaci78
üzenetére
Ha nagyon vékony a cső akkor a téli is bele tud fagyni. Skodánál ez pl állandó probléma volt télen, hiába volt benne téli.

-
tototos
addikt
Közlekedés és önvezetés témakör.
Fél éve foglalkozom önvezető járművekkel(igaz nem közutas környezetben), de az összes kutatás ott hasal el, hogy önvezető és human sofőr interakció. Az egyik konferencián pl mutattak egy kutatást, ahol az volt a lényeg, hogy kereszteződésben hogyan lehet token alapú áthaladást megvalósítani(kvázi fizethetsz ha te akarsz az első lenni). Amikor megkérdeztük, hogy mi van ha berakunk egy humán sofőrt aki lesz@rja, hogy mi a rendszer és erre nem igazán tudtak válaszolni.
Szerintem önvezetésben akkor lesz nagy előrelépés, amikor tényleg csak önvezető autók fognak közlekedni. -
macilaci78
nagyúr
válasz
polonic
üzenetére
Nincs baj, amíg nincs baj... Az ittas vezetés egy dolog, de ha szigorúan nézzük, akkor minden olyan helyzet után érdemes elgondolkodni, amiből azért nem lett baleset, mert a közlekedés más résztvevői segítettek azt elkerülni. Ugyanaz az eset: nem azért nem lett baj, mert
én észnél voltam és megfelelően cselekedtem, hanem azért, mert más észnél volt
...
Arra nem lehet apellálni, hogy a másik lehúzódik, elveszi a gázról a lábát, fékez, beenged, akármi. Egyszer adódhat olyan, hogy a másik egyszerűen nem lát, mert mondjuk a műszerfalra pillant a kritikus pillanatban. Vagy a másik is ivott egy fél decit, mint én, közben a kézben tartott telefonján beszél, a másik kezével meg az érintőpanelen basztatja a klímát, mert melege van az alkoholtól...
Na de túlaggódni sem kell a közlekedést.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szőröscica
üzenetére
Plusz ugye a gumiméret az oldalfaltól-oldalfalig értendő. Egy csomó gyártó meg elkezdett azzal játszani, hogy csökkentik a futófelület szélességét. Tehát az oldalfal távolsága azonos de a futófelület szélessége nem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
dellfanboy
üzenetére
Meg elkényelmesedsz, mert tudod hogy van védőháló. Benz 2x is megmentett az automata vészfékkel. A sajátomban nincs de soha nem keveredtem ilyen szituba pedig kb ugyanannyit vezettem meg ugyanúgy az elmúlt 1-2 hónapban.
Persze nem teljesen fair a hasonlítás, mert nem ugyanott mentem vele ugyanakkor de na...
150-es limit: Most is annyival mennek sokan...
De amúgy igen, látod az Osztrákok is visszatáncoltak az autópályás tempóemelésből a tesztüzem után. -
itouchfan
őstag
Sziasztok.
Tegnap egy 2011 H Astraban ülve vétlen fél voltam egy balesetben (a balról érkező autó egyenrangú kereszteződésben nem adta meg a jobbkezszabaly okán járó elsőbbséget, plusz a 30as zónában jött a saját bevallása szerint 50+szal, így esélyem se volt észrevenni). A lényeg, hogy elismerte a felelősséget, a Karbejelento applikáción intéztük a papírozast. Ma beszéltem az egyik Opel szervizzel ahol vállalnak kárügyintézést, és azt mondta az intéző, hogy fizeti a biztosító de az ilyen korú autók esetében az alkatrész áraknál 30-40% avulással számolnak, tehát azt a költséget nekem kell állni. Ez valós info, mindenhol így van, vagy valahol meg lehet oldani máshogy? Nem esne jól teljesen vétlen félként fizetni..
-
polonic
félisten
válasz
macilaci78
üzenetére
Ez nagyon így van. Valamelyik Herpys videóban volt talán, nyilatkozott az az illető, aki a továbbképzéseket tartja ittas vezetés, egyéb komolyabb ügyek esetében. Azt mondta, hogy nagyon sokan nem érzik a súlyát, annak, amit tettek. Fel sem fogják, hogy mi az, hogy ittas vezetés. Csak túl akarnak lenni a kötelező nyűgön. Pedig segítő szándékkal állnak az emberhez ezeken a helyeken.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
F_Zolee
üzenetére
Igen, mert a gyártó érdeke az, hogy vegyél újat. Mire rájönnek, hogy ez így fenntarthatatlan addigra kicsináltuk a klímát/magunkat.

Amúgy semmi, 15 évesen már GTK lesz mind. Pl egy akkor 15 éves 1,5M-ós Passaton ki fog ledes fényszórót cserélni 600k-ért? Megy majd a tákolás amíg mehet aztán kuka. Szóval vagy Kuba sorsára jutunk és 30 év lesz az autók átlagéletkora vagy sokat fog javulni ez a mutató.

-
426os
őstag
válasz
norbert1998
üzenetére
Valószínűleg érik egy kézifékbowden csere. Ha csak nem tökig latyakban jártatok előtte az autóval, nem szabadna befagynia. Én mindig használom, még sosem fagyott be se váltóm, se kézifékem.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
Volt olyan, hogy benzinkúton vett teával melegítettük a Transporter ablakmosó fúvókáit, pedig indulás előtt télivel feltöltöttük és leghalább egy liter kinyomtunk belőle menet közben.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Én se vezetek alkoholfogyasztás után, nem mintha sűrűn előfordulna. Egyszer-egyszer előfordult, hogy volán mögé ültem, de csak arrébb állni, mert útban volt, vagy beállni az udvarba, garázsba. Közlekedni soha.
A magyar világelső a nemzetek sorában például az alkoholizmus versenyszámban is. Szerintem teljesen mindegy, mit enged meg a jog, ha sokan hajlamosak bármilyen korlátot feszegetni, átlépni. Mindegy az, hogy zéró, egy pohár, vagy egy hektó, ha nem érzi a súlyát, amikor felelősségteljesen kell cselekedni.
-
norbert1998
nagyúr
Tegnap végre betöltöttem a téli ablakmosót, -9 fokban. Sajnos nem történt csoda és nem olvasztotta ki a fúvókákat

De most talán kiolvadtak, jól kifujatom belőlük ami bennük van, elől is és hátul is.Párom rendkívüli ötlete által vezérelve behúzta a kéziféket, és este a -9 fokban nem tudta kiengedni

Első tankolásom is megvolt a chips óta, 7,8-at írt az óra, 7,8 lett a valóságban is. Jól fogyaszt, mert ez relatív vegyes, néha odalépve, néha játszva, hiszen chips még új

-
macilaci78
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
A károsanyagkibocsátást miért kell a biztonsággal keverni? Műszakin meg azért megy át gond és okoskodás nélkül, mert az adott motorhoz tartozó környezetvédelmi normának megfelel.
Mintha egy kabát azért lenne rossz kabátnak, mert nem a te méreted.
Az a baj, hogy a termékek, vagy üzemeltetésük árában általában nincs benne annak a költsége, ami a velük járó környezetszennyezés, környetetterhelés negálásának költsége. Az autónál ez nagyon így van, a gyártás költsége benne van, de hogy mennyi károsanyag keletkezik a használata és a megsemmisítése során, az nincs. A környezetvédelem egy szép eszme, de ezt a problémát jellemzően csak görgetjük magunk előtt, esetleg másra toljuk (exportálva a különféle hulladékokat).
De a led technológia az elején egy jó ellenpélda volt: jóval drágább volt, mint most, mármint a hagyományos izzószálas megoldásokhoz képest. Volt is az a mondás, hogy kb előre kifizeted az árában azt a villanyszámlát, amit a fogyasztáson spórolsz. -
macilaci78
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Az 1990-es statisztikától indultunk, akkoriban még nem volt jellemző az ABS, igaz, már voltak nyugati autók is.
-
pècsimunkás
addikt
válasz
szőröscica
üzenetére
Lassan 10 ève èlek kint, de sosem vezettem èn sem.
Próbálták, hogy igyál gyugodtan egy sört, de:
-
válasz
szőröscica
üzenetére
Kb. az egyetlen szabály amit soha, semmilyen körülmények közt nem szegek meg, még azokban az országokban sem vezetek sör után ahol legális.
-
szőröscica
addikt
válasz
pècsimunkás
üzenetére
Én magamból kiindulva akkor sem vezetnék autót egy sör után, ha engedélyezett lenne. Tűrhetően bírom az alkokolt, de pl. ha autót mosok nyáron és megiszok egy sört közben, miután elkezd felszívódni, észre veszem, hogy trehányabban dolgozom, csökken a koncentrációm. Nem szívesen végeznek így veszélyes tevékenységet.
-
pècsimunkás
addikt
válasz
dellfanboy
üzenetére
Kb 30 fős cègnèl dolgozom.
A mostani kollégák közül háromnak vettèk el hosszabb - rövidebb időre a jogsiját.Az èvek alatt jött- ment ex kollègák közül hatnak volt ilyen problémája.
Szóval elèg komoly szám ez, ès szerintem jó nagy baromság, hogy meg lehet inni egy üveg sört.Egyébként - ha jól tudom- , ha ittál egy sört, ès balesetet szenvedsz, akkor 50-50- ről indítják az ügyet.
-
válasz
szőröscica
üzenetére
Motoszkál bennem a gyanú, miszerint a szélesebb gumikat lágyabb keverékből készítik, ezért (is) kopnak el hamarabb. Nem jártam utána.
#"régen-minden- jobb(?)-volt": A kispolszki a gyári Y-mintás Stomillal csak úgy harapta a havat
, becsszó volt trakció a farmotornak is hála. -
MunezXBK
nagyúr
válasz
dellfanboy
üzenetére
Érdekes, mert Németországban kevesebb baleset van, pedig sok helyen no limit.
-
Hachiko95
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Két külön dologról beszélünk, mert ez modern autó és 205 a legkeskenyebb.
Az eredeti szál pedig az volt, hogy 80-as évek, régi autó és a 165-185 széles gumik.
Összességében a keskeny nyert a videóban kezelhetőségben és tapadásban (traction) 10% előnnyel , de fékezésnél az volt a legrosszabb. És az pont más minta is volt.
Szóval az nem derült ki, hogy egy igazán keskeny gumi mit tud, csak hogy új autón 225 vagy 255 gyakorlatilag mindegy.Szerk.: Jég-nél volt 10% előny gyorsításnál, összesítve 8% a keskenynek.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Threshold braking működik ABS-es autón is. [link]
Kerregést ha el tudod kerülni havon, akkor rövidebb lesz, mint kerregve. -
tototos
addikt
válasz
Hachiko95
üzenetére
Vezetéstechnika oktató mondott egy jó dolgot a vezetéstámogató rendszerekről. Az a gond, hogy ezeket belerakják az autókba de senkit nem tanítanak meg használni őket. A sávtartó meg adaptív tempomat kombóval azt hiszik, hogy már önvezető kocsijuk van aztán majd mindent megold helyettük.
Sajnos oda jutottunk, hogy a biztonság jelszava alatt olyan dolgokat pakolnak az autókba, amiktől biztonságosabb lesz, de sok vezetésre alkalmatlan embert is közutakra engednek ezáltal. Lehet megkövezni, de én a jogosítvány kiadást szigorítanám. -
F_Zolee
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Nem is azokról beszélek amit már a bontóban kéne látni.
"Az már más kérdés, hogy kinek jó, ha az autó minél hosszabb ideig használatban marad. A gyártóknak nem annyira, hiszen ők értékesíteni akarnak."
Ezt mondom, hogy nem így kéne kezelni. Régebbi autók modernizálása pl. Nem boldog boldogtalannak autója legyen. Cégek is csak így tudják megfizetni a dolgozót. Aztán ha lejár a lízing akkor meg lehet bezúzni pl, mert a csodás gyári előírásoknak megfelelő karbantartást kapta vagy még annyit se. Emberek sem becsülik meg aztán mindenféle pottyantóssal is eljárnak aztán a rendőrség is partner ebben de persze ha valamit kiszúrnak, hogy nem gyári máris tömeggyilkos az illető. De az már más téma...
-
Hachiko95
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Biztos a képességek gyengébbek, azért mert az autó helyetted dolgozik, a sok elektronika és alapvető egyensúly kezelése pedig nincs meg.
Én nem is szeretem a kijelzőket, egyrészt gyorsabban avul tőle az autó, másrészt nem akarok kijelzőt nézni menet közben, nekem elég egy szimpla Din slot.Egyébként lehetne emelni a sebességhatárt autópályán, a kulcs szerintem az, hogy számítasz-e arra a sebességre. Hiába lehetne menni itthon 160--200 km/h-val egy jó minőségű szakaszon, de most hogy 130 a limit az átlag ilyen sebességre nem számít. A németeknél meg bármi jöhet, lehet 250-nél megelőz valaki és szerintem ez nagyrészt benne is van ott a fejekben.
-
tototos
addikt
válasz
F_Zolee
üzenetére
Én azt látom, hogy itthon azért sok olyan autó is átmegy a műszakin aminek már bezúzva lenne a helye. 20 25 éves autók például az 1.9 tdi motorral ami szinte használt olajjal is elmegy.
Az már más kérdés, hogy kinek jó, ha az autó minél hosszabb ideig használatban marad. A gyártóknak nem annyira, hiszen ők értékesíteni akarnak.
Hanula Barnának volt egy előadása, amikor arról beszélt, hogy azt a pénzmennyiséget amit a gyártók elköltenek egy euro 7 motor kifejlesztésére, odaadnák az embereknek, hogy cseréljétek le a régi kocsitokat újabbra máris sokkal kevesebb károsanyag kerülne a levegőbe. -
Hachiko95
aktív tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Igen, azért mert ezeknek nem kihívás elérni a sebességhatárt, nem mész ott a limit közelében, mint azokkal az autókkal amikre ezek a sebességhatárok ki lettek találva.
Ebbe beletartozik minden, hogy jobb a kasztni, azonos sebességnél az sokkal jobban bírja az ütközést. Az sok elektronika, jobb fékek minden. -
szőröscica
addikt
válasz
Hachiko95
üzenetére
Nyilván egy spéci versenyguminál lehet kijön, amit írsz.

De ott a videó, feketén fehéren látszik, hogy egy modern utcai autónál gyakorlatilag nincs számottevő különbség egy 205-ös meg egy 255/275-ös felállás között. A szélesebbet tudják úgy tervezni, hogy másabb a mintája (ugyanannak az abroncsnak is), ezért simán kompenzálja azt, hogy nagyobb felületen osztja el a tömeget.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Hachiko95
üzenetére
aabban egyetertek, hogy a technika fejlodott, de a masik oldalon az user sajnos nem. ertsd nem lett jobb reflexe egy atlagjoskanak, sot ma mar mindenki a telefont nyomkodja vezetes kozben es el se indulnak az emberek ha nem szol vmi radio/zene a hatterben, tehat a figyelmuk se ffokuszalt jobban a vezetesre, egyre tobb a reklamtabla az ut mellett, a forgalomban reszt vevo autok nagyreszet kozlekedni hasznaljak, letudni minel hamarabb A-B utazast.
talan a telexen volt az elmult 1 heten 1 cikk, hogyha 150lenne a limit akkor aranyaiban sokkal tobb baleset lenne..
-
szőröscica
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Ez rendben van, de manapság már elvétve találkozol ABS nélküli autóval.
-
Hachiko95
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Szelektív a kiemelés, a "szinte" szó lemaradt.
Újat a régivel összehasonlítva. Azt hiszem 15.5 év a magyar autópark átlagéletkora, de ha visszamegyünk 15.5 évet nyilván nem új autókkal járkált mindenki. De biztos fiatalabbal a mostanihoz képest.A lényeg, hogy kb. ezek a sebességhatárok voltak 50 évvel ezelőtt is. Most pedig egy 2 liter turbó 300 lőerővel új autók között nem különösebben extrém. Sőt 15-20 évvel ezelőtt is tudták már a kompakt autók a 200-300 lőerőt. Egy H Astra GTC/OPC, Focus ST/RS.
-
MC Pite
veterán
válasz
tboldi
üzenetére
Na én is szétgugliztam magam téli szélvédő mosóval.
30 án lecsapattam az autót, vagy sampon vagy pici wax mehett a szélvédőre, ilyenkor csíkoz, a szenzor miatt töröl folyamatosan mint a katonatiszt, ha kell, ha nem. Megoldás hogy otthon lemosom fasza tisztára az üveget.
Namost a németeknél ez a Sonax '14, '18, '21 és '23ban (és a Hellánál és egyéb helyeken) tesztgyőztes lett. Nem csak nem fagy ki, nem cefreszagú, de még rendesen tisztít is (include fékpor, gumipor, korom, stb).
Van ahol -40, van ahol -70esnek írják, előbbi a helyes (cikkszám ugyanaz), 1:1ben -20at tud.
Rendelek ilyet (anyámnál a beszerár a boltban 9998Ft 20% kedvezménnyel, 2600al olcsóbb a webshopokban
). Amúgy is Prelix vagy Wynnst szoktam, ha ez tényleg jó, simán megéri.Ha valaki még szintén cumizik néha az esőszenzorral, érdemes kipróbálnia.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Szerintem lassan mindenki elbeszél a másik mellett, én ebből akkor most inkább kimaradnék.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
dellfanboy
üzenetére
Pont a minap néztem, hogy már 15,6 év és bőven nem látszik a trendforduló...
-
BigBlackDog
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Szerintem még a kocka Lada is töltötte önmagát (generátor volt, akkumulátor volt) és önindítóval még korlátozottan villanyos üzemmódra is képes volt.
-
Hachiko95
aktív tag
válasz
szőröscica
üzenetére
205 lehet keskeny mostani viszonylatban, de régen elég széles volt. Régi autókon 165-185 volt általános.
Biztos van előnye a keskenyebb gumiknak nem véletlen használják a rally-ban, keskenyebb dolgok jobban vágnak, belevág a hóba, jégbe.#288023macilaci78
Ugye ezek a sebességhatárok elég rég óta vannak, lényegében a régi autókra voltak kitalálva, azok sokkal közelebb mentek a határhoz. Most pedig szinte a 300-500 lóerős átlagautók korát éljük, miközben nem lehet gyorsabban menni, sőt egyre több mérőkamerát telepítenek.
Ezért is lett biztonságosabb és egyben unalmasabb a közlekedés/autózás. -
macilaci78
nagyúr
válasz
focvis
üzenetére
Gyerekkoromban emlékszem, hogy volt egy hét, amikor nem kellett iskolába menni, de tanítás volt. Tehát aki nem tudott bemenni az iskolába, annak nem volt igazolatlan hiányzása, de a tanárok azért dolgoztak. Mondjuk, elég tingli-tangli volt az a hét.
Első nap talán Apánk vitt minket suliba, második napra már rendeződött annyira a helyzet, hogy bringával menjünk.
Bár ez inkább '93 környékén volt. '87-ben még ovis voltam, lehet, akkor volt olyan nagy hóember építve az udvarunkon, hogy Apám a 12 literes fazekat tette fel kalapnak, létráról. -
macilaci78
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Bruminak igaza van, hogy ez több összetevős dolog. Benne van az ABS is vastagon, ugyanis az nem engedi megcsúszni a kereket, teljesen mindegy, milyen széles. Egy ABS nélküli autó viszont tudja blokkolni, ezzel maga előtt képezve a hóból egy kis éket és ha a sofőr érti a dolgát, akkor ezt ismételgeti: picit blokkol, picit csökkenti a fékhatást, így éket ékre halmozva rövidebb fékutat tud elérni havon.
A tapadásra meg: kell felület és kell tömeg is.
Tsebacsi: Mert kisebb felületre nagyobb nyomás jut, ezáltal jobb lesz a tapadás - A szélesebb kerekek nagyobb, nehezebb autók alá kerültek, így az egységnyi felületre eső tömeg is maradt. A gyártó sem hülye, hogy a tapadás rovására a végletekig emelje a gumiméretet. -
Hachiko95
aktív tag
válasz
brumi1024
üzenetére
Mondjuk a technológia sok esetben silány minőség gyártásra van már használva. Gumi topikban szoktak lenni pár éves szétrepedezett gumik.
M539 Restoration-nek (YT csatorna) meggyűlt a baj az új Lemförder kínai gyártású szilentekkel, 2x kellett a munkákat megcsinálni. Azt mondta, ami nem "Made in Germany" már megy is vissza.
Legutóbb azt láttam, hogy 40 éves Bosch, Beru gyújtás alkatrészek műanyagja szebben meg van munkálva mint az újnak, ami Beru esetében már kínai, Boschnál talán spanyol. -
macilaci78
nagyúr
válasz
brumi1024
üzenetére
Nem a gyorsulás a leggyakoribb hibaforrás, hanem az elégtelen lassulás. A baleseti statisztikák a fejlődő autópark miatt csökkent, de az autó megállításáért felelős rendszerek is fejlődtek, nem csak a gyorsulás. És most már odáig jutottunk, hogy szériafelszereltségként helyetted tapossa a féket.
De régen se azért előzgettem, vagy mentem gyorsabban, mint mások, mert jobb kocsi volt a seggem alatt, hanem mert egész egyszerűen gyorsabban akartam menni, mint más. Továbbra is tartom, hogy amelyik személygépjármű ma átmegy műszakin, az bőven kiszolgál mindent, amit a hazai kresz megenged itthon.
Most meg azért kell a 300 paci, meg másfélszer ennyi nyúlmókus, mert enélkül nem lehet előzni országúton.
Mondjuk, tényleg elég nehéz belőni a busz mögül kisandítva, hogy a szemből jövő valóban csak a megengedett 90-nel jön, vagy 160-nal
-
válasz
Tom1939
üzenetére
Mindenhol van shop, bent kell fizetni. (TF-en akart a kutas tankolni helyettem egy Cepsa kúton, mondtam, hogy nagyfiú vagyok... aztán ott érdekes volt a fizetés, nem zárom ki, hogy meg akartak malmozni.)
Nem drága.
Max, mint itthon. Azt nem értettem, hogy a zöldság-gyümölcs miért nem olcsóbb. A helyi banán kilója 1.69, a kaliforniai paprika 2,99. Itthon ugyanennyi, közben ott termelik helyben. -
brumi1024
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Na hat akkor tenyleg minimalis a kulonbseg.Qru: Macen nem megy a Ctrl+F5.

A ho temara: UPS csomag, USA-bol. 30-an adtak fel, tegnap mar Magyarorszagon volt, Nemetorszagon, Csehorszagon keresztul jott, vegig ki volt irva varhato szallitasi datum. Beert Magyarorszagra, kozponti eloszto, a kiszallitasi becsles eltunt, statusznal megjelent, hogy az idojaras kesleltetett kiszallitast okozhat.
Igaz is, elszoktak a verofenyes napsutestol a hovihar sujtotta nyugat Europa utan. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
szőröscica
addikt
válasz
brumi1024
üzenetére
A Tyre Reviewsnak volt egy marha jó tesztje erről pár hete: [link]
Az jött ki, hogy minimális különbség van egy széles és egy keskeny gumi között hóban ugyanazon modell esetén, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a keskeny jobb lenne, nem kell ez legyen a döntő érv vásárlásnál.
Viszont ha az a kérdés, hogy ugyanannyi pénzért keskenyebb prémium, vagy szélesebb alsópolcos, akkor nem kérdés, a prémiumot kell vinni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
brumi1024
üzenetére
Túlgondolod. Az akkori keskenyebb gumik helyzeti előnyben voltak a (jellemzően ma alkalmazott) szélesebb gumikkal szemben nagy hóban, ezért sem állt le az élet olyan könnyen ha leeset 15 centi hó. Erről volt szó csak részemről.

Nyilván 35+ év alatt orbitális fejlődés volt ezen a téren tapadásban ez nem kérdés és egy mai széles téli agyon veri az akkori keskeny 4S keverékes és nyári mintás gumikat bármilyen körülmények között.
És most felveszem a mikispim. Ha nem látod akkor Ctr+F5.

-
brumi1024
veterán
Hat csak arrol volt szo, hogy a regi keskeny gumi jobb volt, de nem lehet egy parametert kiemelni es hasonlitani, mert emellett eleg sok minden mas is valtozott. Az, hogy azonos parameterek mellett a keskenyebb gumi jobb hoban egy bizonyos hatarig igaz, sok teszt is van rola.
-
polonic
félisten
válasz
szőröscica
üzenetére
Hú ezt én nem veszem ilyen komolyan. És ha belegondolsz önmagát tölti ténylegesen.
Valószínű tényleg nálad van a baj.
-
válasz
szőröscica
üzenetére
Szerintem ez csak a megnevezések és azok értelmezésének a problémája.
Belegondolva az összes hibrid öntöltő is (lehet), hiszen a toyota féle rendszer kis akkuval dolgozik, amit a motorra kapcsolt generátor és a fékezési energia tölt fel.
A Plug-in hibrid pedig ugyanez egy plusz csatlakozóval.
A norvégok szvsz a fingot reszelik ezzel.
Tény, én is inkább a plug-int hívnám öntöltőnek, és a toyota félét sima hibridnek.
Nem tudom miért sugallná azt, hogy jobb pusztán mert ez a megnevezése
Egy elektromos autó alapból nem lehet hibrid, a toyota lehet öntöltő hibrid, a plug-in meg mondjuk külső áramforrásról IS tölthető hibrid.
Olyannak érzem ezt, mikor a mikrógyártót perelték, hogy nem volt ráírva, hogy macskát ne száríts benne. -
MC Pite
veterán
válasz
kisza25
üzenetére
Most meglestem, Obertraun és Bad Ausee között 23%os tábla van, ott simán(tud gyorsítani még, nem erőltetve) mentek kettesben az idáigi gépeim (1.8, 1.6 Picasso, 1.6 Megane hatos váltóval még kényelmesebben). 5 fővel megpakolva már ha valaki szüttyög, kellett volna az egyes. Berchzesgadennél ez is történt, az is hasonló.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szőröscica
üzenetére
Ez meg fingreszelés a Norvégok részéről.
A kifejezés csupán arra utal hogy nem a usernek kell töltenie, hanem magát tölti - ami tejlesességgel igaz rá. -
szőröscica
addikt
válasz
polonic
üzenetére
Az, hogy ez csupán markentig bullshit, szándékos megtévesztés, van ország, ahol be is tiltották ezzel a megnevezéssel történő reklámozását: [link]
Azt sugallja, hogy ez egy jobb, fejlettebb technológia, mint a PHEV, és szakmaiatlan is.
Maradjunk inkább a sima hibrid (soros/párhuzamos technológiától és pártállástól függően) vagy HEV kifejezésnél. Sry, nekem ez nagyon bántja a szemem valamiért, biztos van valami gebasz az agyammal.

-
brumi1024
veterán
Hat azert velemenyes, hogy jobbak voltak-e. Csak nehany erdekesseg:
1990-ben volt ~1944000 db autó, 2019-ben ~3812000.
Az 1990-es evekbeli itthoni jellemzo autoparkon kis tulzassal elve munkanapban volt merheto a 0-130, eleg komoly a kontraszt a mai 4 masodperces Teslak mellett.
Es ami a leginkabb meglepo adat: feleannyi autora 1990-ben volt 27801 szemelyi serulessel jaro baleset, ebbol 2432 halaleset, 2019-ben 16627, 602 halalesettel.
Ez utobbi foleg annak a tudataban meglepo, hogy a Wartburg 353 80-120-as ideje idealis korulmenyek kozt 25.6 masodperc mig egy Model 3 Performance-e gyakorlatilag barmikor 2.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- alza vélemények - tapasztalatok
- Yettel topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fűnyíró topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Windows 10
- Egyre meghatározóbb az internetes életben a Reddit
- További aktív témák...
- Surface 3 - 13,5" 2k érintő, i5 1035G7, Iris Plus, 16GB RAM, SSD, jó akku, újszerű állapot, számla
- Apple iPhone 14 Pro Max 128 GB Black 100% Akku 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HP ProBook 455 G7 15,6" Ryzen 3 4300U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPad Air 5 13' 128GB (2029.02.09-ig Garancia) Csak kibontva volt, Aktiválatlan!
- ASUS TUF Gaming F16 Laptop! i7-14650HX / RTX 5060 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

van gomb a mostani kormanyon is, csak futes nincs. rakerdezek erre is csutortokon a szervizben.
sűrűn elnézést kértem.
"Szarnémet"
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Mondjuk, tényleg elég nehéz belőni a busz mögül kisandítva, hogy a szemből jövő valóban csak a megengedett 90-nel jön, vagy 160-nal