- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Teljes a kép a OnePlus Nord CE5-tel kapcsolatban
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Autós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
focvis #350434 üzenetére
Nem is futottam akkor rossz időt... ha +100km-t mentem egy irányba, meg a töltések.
Én már a pályadíjat se számoltam... elkezdtem gyűjteni, de aztán elengedtem. Igen a kaja az drága, de nem lehet összevetni a tengeri dolgokat amit ott kapsz meg amit itt. Ergo az árat se érdemes. Feleségem nem iszik alkoholt, lányom szintén nem
én meg egyedül... úgyhogy többnyire nekünk volt bekészítve dugi kaja, mert felnőttként lehet tolni az étkezést a programban, de gyerekkel ez nem könnyű mutatvány. Amúgy én is ezt a 60-80 európai közöttit fizettem kint, mikor beültünk.
Parkolás volt azért combos... bár persze pont olyan helyen kellett ahol valami látványosság volt, vagy korlátozott terület. Siófokon mondjuk 1,5 eur egy óra, Rovinjban meg 3,5 eur. Mondjuk teszem hozzá kint is merhekkeltem, meg ma is...
Rovinj: [kép] Siófok [kép]Qru
Időnyerés miatt remek lett volna, de azért ott kellett volna 15-17 óra töltés...Azért az sehogy se lett volna észrevétlen, meg gondmentes, az ott lakóknak meg járókelőknek. Ismerős lakásában voltunk - kiadásra vették, szóval még gond se lett volna egyeztetni, hogy kifizetem a töltés árát... de na.
-
válasz
macilaci78 #350408 üzenetére
Amúgy volt nálam egy 30 méteres hosszabbító de a feleségem lebeszélt róla, hogy a harmadik emeletről Pulában töltsek.
-
Megnézel egy Tesla Fb csoportot, megy az ajnározás, de ha figyeled picit tovább és relatív sok hozzászóltét akkor már látod, hogy vannak reálisabb reakciók, vélemények. Ez mondjuk minden márkára igaz... I3-nál is ugyanezt láttam.
Lokáció kérdése az egész életérzés szerintem, meg persze szerencse is... mikor mész, csúcsidőben, hétégén hétköznap... éjjel. Ahol sok Tesla töltő lefedettség van, ott igazából megteheted, hogy nem töltöd túl a kocsit, úgy sokkal kevesebb időt kell várakozni, és nem akarsz a végcélon se nagyobb töltöttséget. Egy 22 és egy 18 perces töltéssel számol alapesetben és 11%-os érkezéssel Rovinjba, ebből lett nekem az említett kettő idő, de nem is 11%-al érkeztem meg.Van sok és gyors töltő, hagyatkozni kell a kocsira mit számol ki és teljesen jó lesz.
Én ezt a sok búbánatos életúnt embert viselem nehezen itthon... és akaratlanul is átveszem a hangulatot… de amúgy ma voltunk Siófokon a drága minden témában, Bella állatpark, 10k a belépő és mutatom 200 Ft zoocsemege az mekkora mennyiség: [kép] és nem én jártam így, ez ennyi.
Mondjuk a Richter szafari az úgyis visz mindent…
-
válasz
brumi1024 #350522 üzenetére
Benne volt az otthoni is persze, ezért nem stimmel az összeg, meg nem is zavart volna ha drágább a töltés, ha haladós.
Kettő város között szállást váltva Ionityn szerettem volna tölteni, de írtam, hogy 6-8 auto várakozott, na abba a sorba én inkább nem akartam beállni.
Így néz ki az Ionity Isztrián: [kép] túl messze vannak egymástól, hogy csak úgy menjek ide/oda, Pulábol 35 km volt a legközelebbi (az volt dugig mikor útba esett) utána 100km felett a következő. Tesla se jobb: [kép]
Tesla töltőkkel annyira nem volt gond, egyedül kifelé volt az egyik lassú amúgy hely is volt meg sebesség is.
Teljes legyen a kép van egy Qelo nevű szolgáltató neki van Rovinjban 4 x 240kw töltője meg egy épülő Pulában 3x 300kw (utóbbi nincs átadva) viszont hiába regisztráltam nem lehetett fizetési lehetőséget beállítani. Mint kiderült csak helyi lakcímmel rendelkezőknek van a töltő, mást nem enged a rendszer… ne is kérdezd mi a logika. -
Nincs mit ferdíteni, ha valami ilyen az ilyen, viszont egész éves szinten nézed vagy teszem azt auto “élettartam” alatt minden másképpen néz ki. Eljutni, visszajönni nem volt egyáltalán macera, egy db töltő kellett volna lent. Olyan szállást foglalok ahol van lehetőség tölteni, akár csak simán konnektorról esténként, az egész teljesen kisimult volna.
Szerintem a “7l-es” átlaggal nincs semmi gond, szállás, üzemanyag, pályadíj kb 350e volt 5 éjszakára. Egy balatoni 5 éj se jön ki olcsóbban pedig az itt van a “szánkban” és a víz tisztaságot, meg a tengerparti hangulatot egyáltalán nem hozza. Nem vagyok Balaton tagadó épp most megyünk a lányokkal oda, de inkább egy-egy nap ingázás mint a vicc árú szállások. -
Szóval beszámoló, Halásztelek-Rovinj-Pula-Halásztelek.
1369 km, 20,3 kwh/100 km átlag, 278 elhasznált kWh.
Rövidebb úton végig horvátoknál haladtam (nem akartam Szlovénia fele menni), töltés Sormás 25 perc, Károlyváros 50 perc, majd érkezés Rovinj. Betartottam a határokat, rengeteg korlátozás volt, sok 110-es szakasz, határon kapuknál nem volt sehol torlódás, 2-3 auto állt max előttem ilyenkor sima volt minden, töltök mentek, volt üres hely ahogy odaértem, senkire se vártam. Kivéve arra, hogy második töltésnél dugig volt a töltő így komótos volt a tempó, és nagyon tele kellett tölteni, mert tudtam lent gond lesz a töltés 90%-al indultam tovább Rovinjba. 633 km volt az út, 100%-ról indultam, 18,3 kWh átlagom volt az oda útra. Rapid út volt, szállást a második töltés közben foglaltunk, mindkettő helyre. (ráadásul meglehetősen olcsón)
Lent túl sokat nem mentünk, de minden nap mozogtunk szinte valamerre. Rovinjban egyedül nem, ott nevetségesen drága 3,5 eur volt a parkolás óránként, egész napra számolva, így kerestem egy “susnyát” és ott letámasztottam a gépet, 2 napra.
Rengeteg magyar volt kint, bárhova is mentünk állandóan hallottam a nyelvünket. Volt strand ahol random leültünk és 5 magyar család vett körbe minket egymástól függetlenül.
Pulába töltés nélkül mentem tovább mert az egyetlen tényleg gyors töltőnél 6-8 auto várt egy sorban (Ionity) és azt nem volt kedvem kivárni.
Pulába aztán próbáltam feltornászni magam a programok közben, de csak küzdelem volt. 50 kWh-s töltő volt talán 3-4 db a környéken, állandóan foglaltak voltak, de pl a Lidl töltő tudott vagy 36 kw sebességet, így összesen több mint 2 órát lógtam töltőn, ebből sajnos bő 1,5 óra nem kellemesen telt, a többi idő jól jött ki a betervezett programmal. Lidl töltés este 21-22 óra között ugrottam meg (napközben állandóan foglalt volt)
, mikor épp arra jártam) míg le nem kapcsolták a töltőt bolt záráskor, másik töltést meg szintén este toltam (utolsó éjszaka előtt), 20:30 körüli kezdéssel, vihar volt ültem a szakadó eső és a villámlások közben a töltőn a kocsiba.
Ez egy Elen töltő volt, kétszer odamentem ezelőtt potyára, de rendre valami elfuserált életű fent hagyta a DC-n a kocsit 90+ % fölött (strandolt biztosan, egyik angol volt másik holland) és 10-15 perc várakozás után inkább tovább álltam/tunk, ez nagyon bosszantó volt, szerintem 90% fölötti DC töltést már rendesen büntetni kellene akar egy 10x-es szorzóval.
Egyik szállásnál se volt töltési lehetőségem, így nézve a térképet sejtettem, hogy ez szívás lesz.
Visszaút előtt kicsit nézelődtem és a pocsék és állandóan telített Károlyvárost lecseréltem Jastrebarsko-ra, az egy nagyon kellemes hely volt. Így hazafelé egy 31 és egy 36 perces töltéssel simán megvoltam, taktikát változtattam sebességben, nem lassabbra. :) Amíg el nem értem Siófokot mint kés a vajon… na ott belefutottam a kigyulladt kocsi miatti dugóba (vasárnap) le kellett menni a 7-esre, majd mikor végre átvergődtünk, jött a felhőszakadás. Konkrétan 40-el tudtunk menni… Fehérvár-Érd között… meg volt egy Biatorbágy kitérő haza érkezés előtt (dédi 87-edik szülinapi tortájáért) Így hiába töltöttem ennyit bent maradt bő 13% amit el “akartam” hazafelé durrantani, de a lassú haladás miatt megmaradt, több mint 1 órát vett el időben ez a dugó/eső… 7 órás út helyett lett 8:20 perc. A gyors tempó azért megtette a hatását visszafelé 24,8 kWh-s átlagomat irt a kocsi Sormási töltőre érkezve.
Összességében továbbra is az a gond, hogy a lefedettség nem mindenhol jó, vagy hiába van, ha túl lassú és emiatt torlódik. Az árakkal nem volt gondom kb mindenhol ugyanaz volt 160 Ft körül.
Összesen fizettem töltésért: 51,800 Ft-ot, ami átszámolva, egy ~7l-es fogyasztásnak felelt meg.
Benzinessel kb 6 óra lehet egy irányba ez az út (minden megállás/tankolás nélkül) lefelé picit több mint 7 óra alatt voltunk ott. Ami a legmeglepőbb volt nem álltunk meg a töltési pontokat leszámítva egyszer se pisilni… ez egy 2,5 évestől meglepő és remek teljesítmény de még felnőttektől is, pláne úgy, hogy talán 2 hónapja nincs pelenka rajta napközben, nagyon büszke vagyok a kiscsajra.
Uff! :) A vicces egy db képet se csináltam a kocsiról fényképezővel.
Ez a viharban való töltés után 2 percre volt naplemente meg szivárvány, aztán folytatódott az eső meg a villámlás. Itt húztam le a felnit is…Ezt meg csak úgy itthagyom: [kép] [kép]
-
Juhhu!
- tolok egy ~1400 km-es beszámolót ennek örömére hamarosan.
Ahogy kitettem a lábam az országból pont leállt a szerver…
BigBlackDog elmentem Rovinj/Pula régióba szívtam a töltőkkel ott lent, meg szereztem egy újabb padkasérülést a hátsó felnire.
-
válasz
ParmaBoy #350125 üzenetére
Nem egyszerű ez a piac, idő kérdése meddig lehet ezt tartani… ott van pl a Handrás, így nem tesztel majd Teslat meg úgy, de minden utolsó lehetőséget megragad, hogy ha valami Tesla gyorsan futó hír van azt azért meg”ugassa”. Nem zavar, hogy fikázza nem ez a lényeg, de ez a nem akar kapcsolatba lenni ezzel a márkával mert a politikai részével nem ért egyet, eközben mégis felül rá és forgalmat generál, azaz pénzt keres. Persze ki kell fizetni az életet, az időt a felszerelést, meg gondolom nem ingyen van segítsége se.
-
válasz
radi8tor #350078 üzenetére
Fél 6-kor még elmentem boltba (egész délelőtt normafán "hédereltünk"), aztán mivel a lányom a 11 órás alvását 16 órára tette át, így 18 órakor mindennel is próbáltam kirobbantani az ágyból... ja és 19-kor már Nagykovácsiba dolgoztam, nemrég értem csak haza, szóval ja jól sikerült mennem...
Már másodjára nem jutok ki és ez bosszant.
Viszont hozok két videót, egyik egy "celeb" futott szembe, másik meg volt téma és abba is belefutottam hazafelé. Saját tárhely .mov videók celeb [link] Tesla [link]
Nem tudom ki ismeri fel a péjenvést videóból azért nem látszik annyira, én messziről kiszúrtam ki az. -
-
Tesla vs galamb 1:0, annyi időm volt, levegyem a pedálról a lábam, féket már nem tudtam nyomni, épp akkor siklotta
át a hátsó kerékkel rajta, mire a pedálra léptem. :/ -
Ezek kismiskák… van ilyenből rengeteg… eközben meg a főfő feketéző gázos szaki szalont nyit börsön (ami az én jelenlegi autómárkámat illeti) egy kevesebb mint 1 éves 4,2 Mrd forgalmú céggel volt feleség nevén… 9 nyert közbesz pályázattal. Illetve látom töltik fel a hivatalok összes állását érdekeltségi körbe tartozó családtagokkal (semmi közük adott területhez) készülve a “bukásra”.
-
Ma megint pályáztam, nem mentem sokat ~200 km (M0-M5-Nagykőrös majd vissza)így volt lehetőségem haladni, hogy én mennyire nem értem az embereket, miért nem tanulnak meg jobbra tartani és ez mennyire balesetveszélyes… a záró poén a 0-áson hazafelé ami a legelkeserítőbb volt, mentő villog szirénázik, jött fel a gyűrűre, én belsőben mentem, lelassítottam (meg fogva az egész sort) oda soroljon be ahol csak menni szeretne, majd szépen beálltam mögé a középső sávba (mert ugye nem előzzük meg - ezt legalább betartották), volt szerencsém kísérni elég sokat (Ócsa-Halásztelek), amit az emberek művelnek… volt minden lefékez előtte mert megrémül de elengedni nem tudja, a rá se hederít, a belsőben bemegy a szalagkorlát mellé úgy menekül előle, azt hittem felkenődik. Annyira fogalmatlanok és figyelmetlenek a sofőrök, megint üres volt a jobb széle de minden béna a középső/belső sávban bóklászott. Másnak meg lehet az élete múlik rajta… legyen egoista a sofőrök 80-90%-a, tartsanak be az autós társaiknak de hogy a mentőt nem veszik észre nem segítik az a legalja azt gondolom.
-
válasz
bitpork #349289 üzenetére
Én jártam közel 20 éves benzinessel napi használatba, a “motor” volt a legkisebb gondom… a bódé totál ko volt.
Amúgy meg netto 38 kwh (50%) bőven több mint ami kell pl egy családi ház napi energiaellátásához, egy alternatíva a sok közül (június 17,5 kWh a napi átlagom, fűtési időszakban 80 kWh az a nagyon plafon és ebben elektromos fűtés/auto töltés minden is benne van).
Mindeközben pl városi használatban ez továbbra is bő 200 km hatótáv az mire nem elég naponta? Az I3-asomban 27 kWh volt az akku netto újkori kapacitása, 3 évig volt elsődleges auto és élhető volt.
Ez a hatótáv para a legjelentéktelenebb az egészben. -
válasz
Eugene Roe #349255 üzenetére
Az a baj, nem vagy képben.
50% akku nincs… 70%-osan garanciális csere van (192e km/8év), nem csak itt de BMW-nél is, nem véletlenül vállalnak ennyit.
Mindemellett a másik amivel vélhetően nem vagy tisztában az akku degradáció nem lineáris, a legnagyobb csökkenés az első pár évben van, utána laposodik a görbe, az idő ami jobban változtatja nem a töltési ciklusok száma, persze az is.
Tesztek alapján 210 hónap után is 60% fölötti értéket jósolnak, nem Teslánál, hanem úgy általánosan az EV-k terén (független tesztek alapján), tehát 50% körül 20 évesen lesznek. Az megint más, hogy előbb fog teljesen kinyúlni bármi más ami miatt életképtelen lesz és cellát/cellákat kell cserélni vagy el kell engedni az akkut…
Amúgy új autón mindig buksz… ezért se vettem újat, tehát ilyen 20M-n mit bukik valaki engem nem érint.
Eddig nem is volt igazán lehetőség akku tesztre Teslánál, de mióta betették azóta mindenki nagyon okos lett… miközben ez nem egy egzakt értek mint írtam.Nem ezen múlik, hanem azon mekkora kerék van és mennyivel mész, milyen környezetben.
Az rwd könnyebb akku méret miatt is motor miatt is ez is befolyásolja a hatótávot, viszont többen a “szent grált” LR RWD-t keresik… ha a hatótáv a lényeg azt vegyél. Én meg majd inkább megállok 5-8 percre és megyek újabb 150 km-t… -
válasz
Eugene Roe #349162 üzenetére
Ez performance bő 120 LE-vel több, meg 50 NM-el...totál más terhelést ad az akkunak. Van egy pár hónappal idősebb, de több km-es, valahol 90e körül a barátomnak, ő 16 kWh-s átlaggal közlekedik (1-2 hónappal előbb vette hozzám képest), tehát még nem is úgy közlekedik mint én, neki 83%-os. Én 3 fázison töltöm mióta megvan, ő meg kb 2 hete szereltette fel a 3 fázist és eddig sima 1 fázison ment a töltés.
Amúgy meg nem mindegy milyen időben mérte nem javasolják a túl sűrű méricskélést, de ha visszajön a meleg és éppen úgy alakul majd tolok egy újabbat, kíváncsi leszek mit ad. I3-is össze vissza írta ezeket a tesztelt értékeket... télen 90%-os volt az akku, nyáron meg 105%-os...A hatótáv a mérvadó mindenki ezt írja (olyanok akik nyakig benne vannak az akku javításban, ezek a számok nagyon csalfák), az meg annyira sokmindenen múlik, felni/gumi méret, szél, hőmérséklet, klíma, terepszint, no meg a lábad.
Én nem parázok ezen az akku kérdésen. Bőven van más roller amit be lehet nyelni, pl egy komputer halál... 800e környéke és nincs javítási lehetőség komplett csere márkaszervizben és még csak az alkatrészt se kapod meg, vagy semmi bizonyosságod nem lesz, hogy valójában javítva lett-e vagy cserélve. (gondolom hozzáférési protokoll, de akkor is erős)
-
Nem egyszerű ez a téma, se a futómű, se a fék... unalmas időmben azért körbejártam futóműben van ugye a Tein, ami elérhető árú, nem éri meg senkivel se módosítottat csináltatni, nem lesz se olcsóbb, se igazán jobb, meg a MountainPass futómű és stabilizáló cuccok, ezek vannak az Amon Olivernél is, meg minden tehetősebb tuningosnál . Fék esetén meg nehéz a téma... mert normális luggatott tárcsa még nincs, betét az van, illetve ami a következő az egy komplett szett, ami jelenleg csak előre elérhető (az is a mérvadó mondjuk): [link] 2500 eur okosba kintről. Szóval van lehetőség, csak ezek tényleg nem egyszerűen kipengethető dolgok.
-
válasz
rbalint88 #349122 üzenetére
Lehetne még cizellálni a leírást, pl kesztyűtartó nem nyitható csak kijelzőről, ami totál felesleges… bár ha meg azt veszem, hogy a sentry pendrive/ssd ott van akkor jobb ha elektronikusan van zárva. No de melyik autóba nem talál az ember olyan dolgot ami valakinek idegesítő mást meg nem igazán hat meg.
Ülésből van utángyártott szellőztetett nappa bőr, ami a highland ülés másolata, 650+fa az első kettő itthon, macera az átépítés külföldről olcsóbb lenne megvenni a csomagot 320e körül van 450 körül egyedi nem uncsi fekete/fehér színben… de nem visz rá a lélek, ennyire szétborítani.
Direkt nem írtam ilyen fogyasztást, mert “normális” ember nem jár napi használatra 12l-es fogyasztású 500le-s autóval. -
válasz
brumi1024 #348954 üzenetére
Kevés igen, de csak 85%-os az akkum legalább is a legutóbbi teszt szerint (március közepe) ez se mond igazat, az I3 se tette, viszont a fogyasztásban nincs benne a sentry meg az egyéb fogyasztás (ki tudja pontosan mi), mert ezt a Tesla írja…
Konnektoron mért valós felvétel az egyetlen mérvadó úgyis. Ami biztos 35%-on értem haza abból meg a lenti km jön ki, ha ez valójában kevés akkor is.
-
Egy fogyasztás visszaterelés gyanánt?
Mai győri kör, oda-vissza kivételesen komótosan jöttem, oda úgy alakult be kellet várnom egy másik autót, így nem volt hova iparkodni, vissza meg gondoltam tartom az addigi habitust.
Szóval chill üzem, pályán 120 tempomat, de inkább a lényeg az összes terelésnél próbáltam nem túllépni a korlátozást, voltak 60-80-100-as táblák oda is vissza is. Zöme pálya kevés város, így is rengeteg autót előztem meg pályán, nem tudom ők mikor érnek célba, nekem kellett ehhez azért sok türelem…. (persze mellettem is mentek el)
253 km, elhasznált kakaó 40,6 kWh tehát 16 kWh/100km-es fogyasztás, ezzel a tempóval jelenlegi akku kapacitással 345 km-t tudnék megtenni 100-0-ra. -
válasz
Eugene Roe #348786 üzenetére
Én nem szeretném ha 50-el jönnél át a városomon, kerüld el, ne gyere ide, ne legyen dolgod erre.
Állj meg kint a búzatáblánál menj át tömeggel és utána menj tovább ahogy tudsz a napraforgótáblától, ja és ha lehet az autódat se hagyd ott sehol a széleken, leginkább az lenne jó ha láthatatlan lennél. Miért normális az, hogy “Te” megmondod más ne jöjjön oda?
Hidd el ha tehetem nem megyek be Bp-re és ezzel a dugóban bent araszolók többsége is így van, de valamiért szüksége van rá, ott van munkája, abból keresi a pénzt, senki sem szórakozásból megy oda nap mint nap ebben biztos lehetsz. Nem kajálgatni járnak be… legkényelmesebb lenne a ha mindenki helyben tudna pénzt keresni és azt ott el is tudná/szeretné költeni és ez sose változna… mert úgy ezt se vegyük figyelmen kívül.
Abba meg ne menjünk bele ki mennyit költ a városban meg “vidéken” mert totál értelmetlen, vidéki bolt/étterem/szálloda/szolgáltatás is lehet Bp-i bevételű, meg fordítva. -
válasz
tototos #348778 üzenetére
Most akkor azt szeretnéd mondani, hogy ha egy Bp-i lakos autóval vidékre szeretne menni, akkor csináljunk neki valami nehezítés, mondjuk ne mehessen ki a városból kocsival hanem kötelező legyen átülni tömegközlekedésre, hogy ő is szívjon kicsit, mert csak? Én nem járok be naponta a városba, de ha heti kétszer dolgom van akkor is a tököm tele, hogy szívni kell és erre dobjunk egy lapáttal? Nem mindenki szórakozásból költözik ki… talán mert kertes házat szeretne a családnak és nem tudja bent megvenni… akkor lakjon lakásba? Ennyi erővel aki Bp-en lakik lakásban, meg ne vehessen magának autót, mert ott a jó tömegközlekedés, tiltsuk meg lakcím alapján az autóvásárlást.
-
válasz
kisza25 #347900 üzenetére
Ez azért nem egészen így van, az akku tölthetősége nem függ a fogyasztás mértékétől, sőt minél nagyobb az akku annál gyorsabban lehet tölteni (sarkítás ez azért, mert ezer dologtól függ, akku típus, hőmérséklet, töltő típusa, leterheltsége) amit ugye nagyobb/magasabb fogyasztású autókba tesznek, legyen kellő hatótáv. Pl I3 50 kWh-val tölthető max, 45 kWh körül szokott menni 80%-ig (kb 40 perc 0-80% töltés 26 kWh betöltése) Model 3 250 kWh-val indul és 120 kWh körüli értékeket hoz 80%ig (kb 35 perc 0-80% között 60 kWh betöltése) egyik fogyaszt alattam 16+ kWh-t másik 20+ kWh-t (ezek saját használati átlagok) tehát egységnyi idő alatt a Teslába gyorsabban teszek be azonos hatótávot, hiába fogyaszt többet. Pl 600 km-es távra 2x5-7 perc töltést javasol a Tesla útvonaltervező. Nem mellesleg ugye I3-al ha 150-el megyek akkor pont ugyanúgy 23-24 kWh-t eszik mint a Model 3.
-
válasz
bitpork #347896 üzenetére
Látnád a sok csoportot ahol pont ezen pörögnek, meg hogy igenis fontos, illetve ha nem napelemmel termeled meg vagy zöldáramos dc hálózaton töltöd, akkor milyen egy utolsó környezetkárosító élőlény vagy…
Amúgy meg ha nem fogyaszt keveset akkor boltba járni se jó, mert tölteni kell állandóan.
-
-
Mai fogyi 270 km, 65,6 tehát: 24,3 kWh/100 km, odafelé alig voltak szépen lehetett haladni tempósan, visszafelé bolondok háza, egy dolog segített bekerültem egy német rendszámos csapatba, akik nyomultak előre, de így is volt mikor 80-al mentünk máskor meg ehhez képest bő 100+ al.
A fogyasztási görbén is látszik azért a sok kis vékony csúcs az mind az őrült ingadozást takarja. A tegnapi mérés is ott van az elejénott bőven 30 kWh feletti fogyasztást könyvelhettem el.
-
Jövő héten én vélhetően kint leszek a Győrköc feszten (péntek/szombat), valaki lesz kint esetleg? Beleférhet egy tali egyik nap.
-
-
Fura mert 3,3-nak kellene lennie a gyári értéknek, de a 0-200 az szög ennyi, mint amit most ment.
Mérjük-mérjük.
Olyan helyet kell választani ami alkalmas rà. Legalább egy 0-100 legkobb lenne az 1/4-ed mérföld… mondjuk a fél mérföld már nehézkes a kilépő sebesség miatt is[kép]
-
válasz
stickermajom #347428 üzenetére
Szerintem is, max inkább a matrica miatt lesz valaki kretén… irigy ember meg nem a Tesla miatt teszi amit tesz. Pár napja volt pont egy papa egy bolthálózat parkolóba mama elsétál a kocsi mellett öreg meg kulccsal végig huzza… ezeknek az embereknek sose fog senki a fejébe latni.
-
-
válasz
BigBlackDog #347326 üzenetére
Ezért írtam lpe-t, az öntözőrendszert se kell eldobni néhány évente.
Klóros medencevíz az más téma, de ott meg van arra is vastagfalu cső, igaz az combosabb méterárban van.
-
válasz
Eugene Roe #347324 üzenetére
Neem, sokszor van nyitva fél napokat is, de délelőtt pont betűz a nap.
Amúgy meg mindegy milyen a környék… mindenhol vannak simlisek.
-
válasz
macilaci78 #347298 üzenetére
Van előnye a beltéri meg a kültéri elhelyezésének is, meg hátránya is, inverter esetén.
Ezt a pár hetet kibírom, szerencsére nem a garázsban vagyok egész nap.
-
válasz
6030D #347289 üzenetére
Nem is rossz az ötlet, mondjuk kell 20-as lpe cső, akár 2 tekercs, ezt rá kell erősíteni csigába egy osb lapra, aztán fellógatni, a vége meg mehet ki az ágyásokba, vagy akár csak elég betenni a tekercset a garázsba és az ajtó alatti gumikédern picit erősíteni ne szorítsa el a víz áramlást aztán lehet a földön is, úgy ahogy veszem. Vagy úgyis itt a medence szezon kell 3 db szolár szőnyeg sorba kötve a garázs közepére a kocsi alá, 1,2m széles simán elfér a nyomtáv alatt.
-
válasz
macilaci78 #347294 üzenetére
Elbírja, de ha egy eszközt ami automatikusan hűti/fűti magát hőszivattyúval ha szüksége van rá (98 fok körülre fűti az akkut ideális töltéshez ha jól tudom) bezársz egy zárt “légmentes” dobozba, akkor mi lesz? Ez pusztán gondolkozás kérdése, van egy 30 fokos garázs lesz belőle 40+ fokos, kell az nekem, vagy az eszköznek?
Vagy a többi ott levő eszköznek?
Ez a garázs hőmérséklete azok a peak értékek a töltés miatt vannak:
Tűző napon sincs gond ezekkel, de kell neki a levegő. Vagy a tölteni kívánt eszközt viszem ki a zárt térből, vagy levegőt adok a térbe, ha nem cél fűteni.
Illetve egy értelmes töltésvezérlő képes leszabályozni is ha indokolt, egy sima ac töltés bakfitty ahhoz képest amikor rászabadul teszem azt:Szóval pusztán nem akarok értelmetlen láncreakciót generálni.
-
válasz
radi8tor #347285 üzenetére
Túl sok elektronika van a garázsban ami termeli a hőt, kocsi ki-be, viszem be a meleget a kasztnival, bent van a napelemes inverter, illetve egy rakás hálózati cucc (modem, router, fogyasztásmérők). Meg hát töltés közben az auto is azért termeli a hőt (7-800w csak maga az ébrenléti fogyasztás) Jó lenne egy klima tény, de azért az nagy luxus… nem tudom megmarketinggelni itthon.
-
Kutya meleg van… garázsba 32,9 fok… a békesség kedvéért inkább bevetettem a titkos fegyvert töltés közbeni időkre.
-
válasz
stickermajom #346789 üzenetére
Saját magukat szívatták be ezzel elsődlegesen… mert totál üres volt a fizetős parkoló, 3 autó volt rajtam kívül, ellenben az oda vezető út ami nem fizetős rogyásig volt kocsival, óvoda parkoló este 7-kor csurig. Nem mellesleg helyiek mondták, hogy a kivezető út környéki lakosok panaszkodtak nagy a forgalom csináljon valamit az önkormányzat… hát majd most még jobban beáll mindenki a kis utcákba.
-
válasz
ParmaBoy #346748 üzenetére
Én 32e-t fizetek szívgyógyszerre… mellé 5e a kullancs elleni cucc ez havonta persze, ezen felül van minden más… (egy zsák kaja 30e kb 2 hónapra elég) ez a kutya, macska az jóval gondtalanabb, legalább is nálunk 6-7e/hóba megáll a kaja, + az időszakos dolgok. Inkább nem is adom össze... és persze kifizetem, mert ez velejárója, mikor befogadtuk őket.
Micsurin
Nálunk a macska 16 éves és ha hazaérünk jön a kapuba… mint egy kutya, szóval más a kettő de persze ki kell fogni, meg hát törődni is kell velük mégha néha nehéz is az időbe beleilleszteni. -
válasz
tboldi #346716 üzenetére
Mindent is meg lehet szokni az a helyzet… én pl tegnap konstatáltam, mikor egy I3-al indultunk egymás mellől, hogy mennyire élveztem milyen jól megindult az I3, most meg mint valami féltégla úgy tűnik el mellettem ha lepadlózom a Teslát.
Pest megyei vicces… a Teve-szikla mellett van egy “parkoló” amit képes volt az önkormányzat fizetőssé tenni (egy srác ül egy madzaggal az úton és szedi a zsetont)… a pofátlanság teteje szerintem, hogy egy susnyást a nyári dömping idejére (sokan mennek ki ott a városból kirándulni, levendulát szedni) így le sarcolnak. Az árazás meg az idősáv is mindent elmond az egészről… [kép]
Bónuszkép: [kép]
Nekem ez amúgy 36 km vagy és 1:10 perc… de még az erdő mellett fizessek is… támogassuk az embereket, hogy a szabadban legyenek… -
Értem én nagy is, zöld is, biztos céges is, meg kint a világ végén is “vagyunk” de miért kell ezt csinálni?
[kép]Kérdezi a vastelepen a fazon, a Teslába beteszed? Mondom persze, ha picit beszólni szerettem volna (tök normálisak nem tenném) akkor azt kérdeztem volna vissza, hogy 3,1km-ről miért 10e Ft a kiszállítás.
Rendeltem tőlük egész szálakat is, onnan tudom mennyi a kiszállítás, de ezek 2m alattiak így simán befért.
-
válasz
KAMELOT #346456 üzenetére
Sose értettem ezt… ha nem tudja biztosan mit, hogyan kell, akkor elvonul kigyakorolja… aztán “lehet” menőzni, már zárva volt az Auchan és mi külön engedélyt kaptunk, addig vélhetően míg nincs renitenskedés… de sajnos minden találkozón ez van, hogy a balekok teszik tönkre, nem a rendszeres kijárók.
-
válasz
BigBlackDog #346445 üzenetére
ezek nem Hondák...
mókás volt amúgy, Tökölön ugye ment a nagy gyorsulás, meg drift, mikor mentem mosni a kocsit, tele volt a mosó golfokkal, egyiken volt egy giga hátsó terelő, rajta send nudes felirat és sorolhatnám, katalizátor egybe se volt az is tuti, de érdekes módon, teljesen jól elvoltak mellettem a mosóba semmi rosszalló tekintet, vagy kiközösítés, látták nálam is van autó mánia és ez így elegendő is volt...
Amúgy meg egy kis fényjátékra összegyűltünk, nem volt racsing nem volt semmi, teljesen nyugis banda (Auchan parkoló, kb 30 kocsi maradt estére).
Persze egy péjenvé betalált minket, megállt mellettünk és nagyon menő akart lenni E92, elrúgta neki, de semmi se történt, mert a balfék nem tudta teljesen kikapcsolni a kipörgésgátlót és csak küszködött szerencsétlen autó, se nem indult el, se nem pörgött ki a kerekede nagyon jót röhögtünk... rajta nem vele.
-
-
Nagyon amúgy... mint egy dögtelep most is úgy néz ki, pedig csak egy Halásztelek - Balaton - Halásztelek köröm volt más semmi... előtte nap szenvedtem le egy csomó bogarat a mosóba... és már tegnap le akartam mosni ne süljön rá, de ma se jutottam el időben oda. Most fejezem be épp a melót, mert napközben a ház körüli dolgokkal voltam el. Valami rapid bogároldó és mosást kellene kitalálnom itthon... ami pár perc alatt elvégezhető, mert zsetonos mosóba ez így egy igazi pénztemető, a többi ott megoldható, de ez a bogár az elején ami sehogy se akar megmoccanni, tehetek rá habot, várhatok is vele, semmi.
Nincs erőm a tisztítós topokba benézni se... mert megint elveszek és hiába van itthon mosó, egyszerűen túl sok idő előkészülni, mosni, elpakolni. -
válasz
macilaci78 #346163 üzenetére
Az a baj 30-40 évre előre nézni bármit is… miközben 5 évre nem látunk előre…
-
válasz
stickermajom #346159 üzenetére
Most én vagyok vak, vagy 18,3 kWh az átlag 778 autót nézve, melyik csatornát nézed, azt amit linkeltél?
Nekem 19,6 kWh a 21e km-es átlagom és nem vagyok egy pipiskedő.
Kis EV… de mihez hasonlítod, hiszen batár nagy benzines meg diesel suvokkal járnak egy csomó helyen, nem pici városi autókkal… kihalóban a sima sedan, meg a 3 ajtós autok… mindenki a nagy egyterűeket veszi.
Tehát ha valaki elektromossal jár az szorítsa össze a családot egy pici autóba, mert az az igazán gazdaságos, minden más meg oké?
Teljesen szemellenzős nézettel nem lehet mit kezdeni sajnos. -
Kormánycsere garanciában, 9:30-kor ideért a ház elé a szervizes, bementem főzni egy kávét neki, mire kiértem már épp lehúzta nyomatékra a csavarokat, borítás vissza, munkalap telefonon lezár, kocsi még frissített 1 percet, 9:40-kor már nem volt sehol. Az időpont az sokáig tartott… május elején jelentettem le.
Anyagában picit más, kevésbé szivacsos mint az előző, de elvileg ez már bírni fogja a kormány fűtést. -
válasz
Blindmouse_ #346035 üzenetére
Szerintem egy szövet/bőr kombináció lenne az igazi.
-
válasz
Blindmouse_ #346023 üzenetére
Használatra vagy előállításra?
-
válasz
cOxeR #345942 üzenetére
Visszafelé, 2 db 8km-es sávelhúzás volt persze a belsőbbe mindkét alkalommal ment valaki aki nagyon szabályos volt a jobb oldali kamion sáv meg haladt el mellettünk jobbról.
101 km, 272 kWh/100km, igy a teljes út átlaga már 22 kWh-ra nőtt. Tempomat a fogyasztás -102 volt. -
válasz
stickermajom #345951 üzenetére
Most akkor szerinted ha én elmentem 23e km-t a Teslával amit 98%-ban itthon töltök napelemről az esetek többségében nappal, termelési időben (sokkal többet termeltem már idén mint amit elaztózok), az rosszabb, mintha elégettem volna több kint 2 ezer liter benzint?
Nem nem az átlag autós cseszi tönkre a földet, hanem az ipar… de ettől még elég botorság azt írni, hogy nem “zöld” semennyire. -
válasz
Eugene Roe #345946 üzenetére
Miért a műbőr az nem eco a bőrrel szemben? Én nem vagyok környezetvédő, meg nem is vagyok szemellenzős de attól még ez a jobban élhető anyag.
Az megint egy másik tészta miért ez… amúgy a Tesla mennyiséget akar eladni… nem volt cél sose luxus autók anyaghasználata, nem is az a konkurencia, vagyhát de… mert ha megnézzük mennyien ültek át mindenféle prémium markából (Audi, BMW, Mercedes) az sokat mond.
Le… meg el kell adni valami el az autót, így is sokkal gazdaságosabban fogyasztanak mint a hasonló prémium gyártó autói.
Minden relatív. -
válasz
Eugene Roe #345943 üzenetére
Szerintem ennyire nem rossz az ülés benne, de ezt embere válogatja. Ki mekkora milyen alkat, én pici is vagyok meg vékony is… a jobb oldaltartást hiányolom max, más igazán nem zavar.
Anyagban meg mindenki erre tart, mert ez az ecofrendly.
Új hozzászólás Aktív témák
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- EZVIZ C3 C3W Pro (4MP) CS-C3W Smart Home Kamera
- 0 km! ÚJ! Ninebot MAX G2 elektromos roller 32 km/h
- iScooter i9 2022 használt (olvass leírást!)
- PS4 + VR szemüveg / Számla / Garancia /
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 16GB RAM 512GB SSD FHD 120Hz Gar.: 2026
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest