- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: az X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
válasz
Vasti74
üzenetére
Ez teljesen normális jelenség Linux Mint alatt, és nem hiba.
Mi történik valójában?
A Frissítéskezelő (Update Manager) nem csak azaptáltal látott csomagokat mutatja, hanem a Mint saját kernelkezelő rendszerét is használja. A kernelcsomagok egy része:
vagy külön tárolóból jön, vagy meta-csomagként jelenik meg,
vagy csak a grafikus eszközön keresztül ajánlott fel.
Ezért fordulhat elő, hogy: a Frissítéskezelő új kernelt mutat, de asudo apt updatevagyapt list --upgradablenem.
Ha parancssorozni szeretnél akkormintupdate-clilesz a barátod -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Én ezt nem értem... (Persze lehet hogy azért, mert 3:15-kor keltem, és most értem haza ;-)
Ez miez! :-)
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Te tudod, ill nem tudod, mit hagysz ki!

Sajnos aktivizálta magát a bennük alapból meglévő pasteurella baci és felső légúti gondokat okoz, főleg tüsszögés, tüsszögőrohamok formájában. Nem könnyű detektálni és szinte lehetetlen kiírtani, de remélem vissza tudjuk szorítani és akkor újra inaktív lesz. Valameddig... (július végén kezdődött, azóta kezeljük)
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Egy törpördög olyan csodalény, akiről a gazdija nem tudja elképzelni, hogy a fenébe tudott oda mégis bejutni! 😃 Amúgy a kábelek meg az asztalon bármi is bőven jó egy darabig! Gondolom nem akarod látni, hogy a vastag és valóban kemény és strapabíró ketrecalsó tálcából(műanyag) hogyan rágcsálta le a peremét, hogy ne lehessen hová akasztani a zárókampót! A törpenyuszi okos, kitartó és bosszúálló! Egyiket se viccnek szánom.
A noti töltőkábelét is bosszúból harapta ketté és pikk pakk, mert tudta, hogy nincs sok ideje rá.Ha meggyógyul Ördi, egy hétig szívesen vendégeskedne nálad, nyilván szabad bejárással a gépeidhez.
Vagy a haverja is ráér ...
-
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Megosztó a dolog, van aki kedveli, van aki nem.
Ez tény! LED fényekkel nincs bajom, ha nem mozognak, villognak és nem vakítanak. A Philips TV Ambilight megoldását is megszoktam valahogy...

Tuti van valami github megoldás Aura-syncre is!

Amúgy jól néznek ki a kütyüid, ha ilyenem lenne, szerintem akár 5 percig is tudnék gyönyörködni bennük! (utána szabad utat kapna Ördi)

-
Robi_73
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Sziasztok!
Nálam tegnap voltak anomáliák és az Ai-t hívtam segítségül, ő egy ismert AMD VGA hibaként azonosított a problémámat. (DPM (Dynamic Power Management) crash) Folyamatosan követem a fórumot és el is könyveltem magamban, hogy engem is elért az átok, vagy valami központi hiba lehet, ami másoknál is galibát okozhatott a héten Linux Mint alatt..
A problémám az volt, hogy ha elindítottam bármit a Mint-ben (frissítéskezelő, böngésző, terminál ablak, stb.) csak abban az ablakban működött az egerem, de magát az ablakot, programot bezárni nem tudtam, vagy ha az ablakon kívülre kattintottam nem történt semmi. Billentyűzetről működött minden. Nekem az első kérdésem az Ai felé az volt, hogy nem lehet az egér a problémám okozója, de mivel Win11 alatt nem volt vele gondom, azt mondta a Gemini, hogy máshol kell keresni a hibát. Beirkáltam a parancsokat amiket mondott, de nem történt semmi változás. Majd újra raktam a Mintet, de már telepítés közben is előjött a hiba. Próbáltam a LMDE7-et is telepíteni, de az is hibásan működött.
Már úgy voltam vele, hogy búcsút veszek egy időre a Mint-től és felteszem a Fedora KDE Plasma-t a Mint-es SSD-re (egy másik külső meghajtón azt használom), mikor a Fedora Live is produkálta a hibát. Itt berágtam és kihúztam majd visszadugtam az egeret az USB portba és azonnal megjavult minden...
-
Zó
senior tag
válasz
zizidor
üzenetére
Azt a kernel miatt kellett? A blacklist kvm_amd/kvm_intel és blacklist kvm szokott kelleni nekem, de szerintem 6.8-cal is, legutóbb pedig 6.12-vel is. Az utóbbi Debian, de azzal használhatatlan Virtualbox és a Vivaldi is, nálam Arch-alapon nagyobb a megbízhatóság, mint azzal.
-
Zó
senior tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Mondjuk, böngészőnél jobban semmi nem zabálja a RAM-ot, 4K-s videóknak is kell kraft, és böngészni is jobb egy reszponzívabb rendszerrel. Újabb hardver fogyaszthat kevesebbet (akár csúcsra hajtva is, de pláne alulfeszelve gazdaságosabban tudja hozni ugyanazt/nagyobb teljesítményt).
Sok éven át a böngészésre, videókra előbb elfogyott az aktuális gépem, mint játékra. Egy ideje ez már legalább nincs így.
-
zizidor
őstag
A kernel témához: Én is azt az elvet követem, hogy a friss kernel mellett legyen egy régebbi is, amire vissza lehet váltani probléma esetén. A 6.14 mellett ott volt a 6.8, kellett is a Virtualbox-nál. Tegnap azért kíváncsiságból engedtem neki felrakni a 6.17-et, végül is, mi baj történhet?
Felment, nem is tapasztaltam különösebb hibát, a 6.8-at viszont kukázta, nyilván úgy vette, régebbi verziónak ott a 6.14. Na, ezt majd korrigálom, mégiscsak legyen egy ott egy LTS is.Wayland: Olyat nem tapasztaltatok, hogy időnként (pl. egyes játékok alatt) nem működik egyik-másik billentyű? Már aki használja játéknál.
-
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szerintem te lopod a villanyt... ;-)
Én mindig a lehető legkisebb - legegyszerűbb - legcsendesebb gépeket preferáltam, amik éppen megfelelnek a célnak. Úgy vagyok vele, hogy minden feleslegesen elköltött forint és minden feleslegesen elfűtött Watt kidobott pénz ;-)
Van olyan ismerősöm, aki csúcs gépet vesz mindig magának, és csak netezik, de azt mondja ha egyszer kell a kraft, akkor legyen! Mondjuk eddig még nem kellett neki... Majf talán egyszer ;-)
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Atyaég, kicsit karácsonyi feeling van azzal a házzal!

Amúgy épp azért kellett még ennél a Phanteks háznál is nagyobb, mert az egyik VGA nem nagyon akart elférni! Lehet megtartom, ha pár kölöknyuszim lenne még, örömmel elbóklásznának benne, még valami fura Riser kábel is van hozzá, azt rágcsálhatnák egy darabig.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
SSD-vel tényleg nem kell foglalkozni, épp most nézem ezt a pici Lenovo A475 notit is, 8 éves OEM Samsung NVME SSD van benne, még a régi megoldással, 256GB, de félgiga DRAM cache van benne, ez is ezzel a notival megy nyugdíjba.

-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Köszi, már nemnagyon építek újat, esetleg a meglévőket variálgatom.
A közepes méretű sima ATX házat kedvelem, konkrétan ezt, ezen a vason van a MINT is. VGA- ra nincs hossz korlátozás, ill van, de olyan hosszú nem létezik, ami nem férne bele, a szörnyecske 7970 is befért.SSD : néha néztem rá, nagyon nem foglalkozok a kondijukkal, használom aztán ennyi.
-
válasz
Petya XT
üzenetére
Nem a Mintet szidtátok, egyébként én is prüszköltem rá a nyamvadt hülye új alkalmazásmenü miatt, de azt pillanat alatt vissza lehet csinálni régire. Ide azért nem is írtam, mert beszéljétek ki nyugodtan, ha valami nem OK, őj kiadás esetén jü ezket emlegetni. Ami miatt nyekeregtem, az az volt, hogy a Cinnamon Spice-ban található kiegészítőket, kisalkalmazásokat emlegették sokan, ami egyrészt nem a Mint fejlesztők sara, másrészt új kiadásoknál gyakran nem jól működnek, de ezt a külsős fejlesztők tudják csak korrigálni.
De legalább a wayland működik 22.3-mal. Amúgy napi szinten sose használom az új verziókat, most meg sima 22 van csak a Lenovo törpeszörnyetegen, viszont az upgrade meg csak 22.3-ra engedné frissíteni, pedig 22.2 kéne...
Ha nagyon építgetsz még, minap jött egy baromi méretű gépház, úgyis el kell adnom, mert max a nyuszi tudná belakni, én nem, viszont ahhoz meg rohadt drága. Valami Phanteks S600s, de nem ARGBbuzi kiadás!

Amúgy addig halasztgattam a félgép berakását, amíg a 64GB RAM egy csomó pénzt keresett a szekrény tetején, csak azt bánom, hogy nem DDR5, csa DDR4...
-
Te eléggé benne vagy ebbe a Thinkpad dologban, hogyan tudok utánajárni, miért nem reagál semmire a tapipadja az A475-nek? A felette lévő gombok működnek....
...no most lett érdekes, mert beillesztés nem ment egér középgombbal, csak a tapipad felettivel, viszont azokat nyomogatva valamit kapcsolhattam, mert most elkezdett múködni a tapipad érintős része is.
Szóval nem tudom, miket lehet itt kapsolni, az biztos, hogy a régi HP Elitebook tapipad sarkában volt pici led, ami jelezte, ha valamit kikapcsoltam a sarkánál hosszú nyomással, de a Lenovokat egyáltalán nem ismerem.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Vasti74
üzenetére
Úgy vettem észre, hogy 24 col felett elmosottá válnak bizonyos részei a képnek, és a programok sem igazán tudják követni, sőt... A 144 Hz es monitort vissza kellett vennem 60hz-re, akkor javult némiképpen. Ez nem az én gépem, anyám panaszkodott, hogy valami nem oké, megnéztem, tényleg gusztustalan volt némelyik program kinézete. Állítottam ott a monitort,...szódával elmegy kategória. A Windows 10 150%-a sokkal szebb volt, minden tekintetben. Valahogy nem ugyanazt az értéket értik 125-150% alatt a két rendszernél.
Érdekes, mert Plasma alatt ezek a méretezések mostanában patikák. Mit tapasztaltál, mi nem volt rendben?
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Örülök, hogy ismét kiderült: valakinek nincs olyan problémája, mint nekem, mert NEM úgy használja a gépet, ahogy én ;-)
Bocs, ez nem kimondottan neked szól: de amióta ezzel szívok tudod hányan írták le, hogy nem értik mi van nálam, mert náluk nincsenek ilyen problémák? Aztán mindig kiderült, hogy - de nem is az a felállás náluk, mint nálam ;-)
Erre le szoktam írni, hogy van itthon Windows a gyerekeknél, FullHD és 4k és fraktális akármi, volt 2x mac-em, 5k és 4k és fraktális, mindegyik jól működött minden helyzetben. De linuxot még nem találtam, amelyik legalább hunyorítva jó lett volna... Sőt, egy izmos Chromebox-ot is vettem nem is olyan régen próbára, és aztán rájöttem, hogy az is csak egy linux a lelke mélyén: 4k felbontásban fractional scaling-et állítva pont ugyanazokat művelte, mint a linuxok. -
Vasti74
senior tag
válasz
Petya XT
üzenetére
Ezért nem is használom. Plasma alatt próbálkoztam vele, de huh... Volt baj rendesen.
A Win11 alatt viszont nem tudom, mi a baj vele - ok, nem ide tartozik, de a gyerekeknél két gép is fraktális ;-) (az egyik laptopja 125% és a másik asztali gépe 4k 175%) , szerintem nulla a probléma velük. És most az AMD-s mini gépemen is Win11 fut 4k 175%-on, nem vettem észre semmi hibát. -
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Te igen. Ha egyszer látod a mutter/muffin és a Plasma KWin kompozitor közötti különbséget, és a beállítási lehetőségeket, akkor az majd gondolkodásra késztet, és felmerülnek benned kérdések.
Itt ez a fraktális méretezés. Visszatérő toposz főverziók óta, hogy nem igazán működik. ...majd Wayland alatt... Ez sem jött be, mert a Cachy Cinnamonja Wayland alatt tolja, és ott sem oké.Tehát nem oké, nyilván ezzel lehet nem egyetérteni, de tény, hogy nem oké. Változó megjelenítők, többmonitoros rendszerrel meg lehet küzdeni tisztességesen.
Win11 tálca+systray ami nem tetszik, de a RetroBar+OpenShell megoldotta.
Valóban, az is furcsa elgondolás volt, nem feltétlenül van rendben az sem.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Vasti74
üzenetére
A Cinnamonnak nem jó a fraktális méretezése, ahogy a Windows 11-nek sem. Nehéz megtalálni az optimális beállításokat. Én a Minten a betűmérettel játszottam, 1.3, a hinting közepes, meg állítottam a panel méretén. Egyedül a Plasma az, ahol normálisan méretezve is éles marad a kép, és a alkalmazások is szépen lekövetik. Még a Gnomenak is jobb a méretezése.
Uby megszólt itt bennünket valamelyik nap a másik topikban, hogy szidjuk a Mintet, de nem erről van szó. Osztom én is véleményed, hogy minden komplikáltabb lett a linuxok világában. Én többször kihangsúlyoztam, hogy nem magával a Minttel van a baj, hanem öröklődött hibákról van szó, ez többnyire Ubuntu, közvetve magától a Debiantól.
Most éppen ez van soron. Előtte a Plasma volt soron, azelőtt meg más. Holnap meg megint más lesz. A Windows is csak addig működik, amíg el nem kefélnek valamit Redmontban.
Én most annyira nem tudok mit kezdeni az R7 430-as kártyámmal linux alatt, hogy muszáj voltam Windows 11-re visszamenni. Valahol az 5.xx kernellel működik normálisan, de nem tökéletes. meg az már mégis milyen.... Így az egyik Dell gépem végleg elesett a linuxtól sajnos. Itt van a kis g@ci. Hetek óta kínlódok vele, nem és nem. Windows alatt tökéletes.
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Gondolom neked eleve 100%-ra van méretezve minden, mert nem 4k a monitorod... Úgy könnyű ;-) Én egy ideig kísérleteztem a fractional scaling használatával (mert a 175% lenne az optimális ekkora monitoron olyan távolságból, ahonnan nézem) , de feladtam, 200%-on használom a gépet. És ez sem igazán akar menni neki ;-)
-
-
Igazad van! Három éve volt nálam, de azóta is ment rajta a Linux Mint.
Megvan az akkori inxi kimenet, de ilyenkor összezavarodok, hogy most akkor mi is ez ebben? Wani vagy Corrizo...
Device-1: AMD Wani [Radeon R5/R6/R7 Graphics] vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9874 Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz OpenGL: renderer: AMD CARRIZO (DRM 3.35.0 5.4.0-122-generic LLVM 12.0.0) v: 4.6 Mesa 21.2.6 direct render: Yes -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem tudom, én máshogy közelítem a dolgot... A Windows települ gond nélkül? Települ. A hardver rendben van? Rendben van. A linux települ gond nélkül? A nagy francokat! Akkor hol a hiba? ;-)
Mert nem egy tegnap megjelent zsír új technika, aminél az ember még csak lenyeli valahogy, ha nem működik mókolás nélkül... De ha egy sok éves hardver nem működik, és ismert a hiba, akkor a rendszertákolók miért nem ismerik a hibát, és oldják meg? Na ez a nagy talány számomra ;-)
Régen azért szerettük sokan a linuxot, mert feltelepítettük, és egy csomó olyan hardver kapásból és jól működött, amiknél Windows alatt egy csomó idő elment a driverek levadászására és telepítésére. Most meg az van, hogy bedugom a Win10 - Win11 telepítőt, és nincs több dolgom, linux alatt meg még ha elméletileg támogatott is egy pl. grafikus kártya, akkor is jó nagyokat lehet szívni mindenfélével :-(
Ezt nem tudom megemészteni, mert öregszem, és régimódi vagyok ;-)
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Azért ezek a hardveres gubancok is elég durvák tudnak lenni...meg, hogy egy HP nem tud normális BIOS-írni!? Annyira nem ismeretlen nekik már a Linux! Azt hittem csak Nvidia VGA nyűgös, de ezek szerint a Vega is az. A Zbook rettenet BIOS-a miatt nekem is elkezdett ráncosodni már a homlokom. Ezentúl csak Intel IGP-t aktiválok minden gépen. Igaz épp most jött egy családon belüli Lenovo A475, abban is valami Vega lesz...
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A főverzió upgrade-et még várd meg, az 22.3 to 23 lesz...de szerintem alapvető gond ott sem lesz, max a külsős programokkal itt érdemes vigyázni, mert ugye Ubuntu alap is ugrani fog egy főverziót!
Nálad meg ezek a széklábalátétek mennek csodaszámba!
Mondjuk ez a kondíció esés HDS-nél komolytalan, egyszerűen csak az írt adatmennyiséget kéne nézned smartcontrol-lal, HDS Wineseknek való, ők mindent képesek elhinni! 
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Home server / házi szerver építése
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- World of Tanks - MMO
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így tüzelt el százbillió forintot az AI a héten
- OnePlus 15 - van plusz energia
- További aktív témák...
- SzoftverPremium.hu
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- ÚJ! AKRacing Arctica gamer szék
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A noti töltőkábelét is bosszúból harapta ketté és pikk pakk, mert tudta, hogy nincs sok ideje rá.

, vagy kicsit átrendezni az asztalt. 
Felment, nem is tapasztaltam különösebb hibát, a 6.8-at viszont kukázta, nyilván úgy vette, régebbi verziónak ott a 6.14. Na, ezt majd korrigálom, mégiscsak legyen egy ott egy LTS is.

Rowon