-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
Vasti74 #15172 üzenetére
sonar, cigam, Vladi:
Köszönöm a megerősítést :-)
Így már szerintem meglepem magamat karácsonyra egy új géppel, olyanom úgysem volt még soha - mindig csak valami használt, levetett Brand kacat jutott nekem ;-)
(Ez is Brand lesz, egy Lenovo ThinkCentre M75s Gen 5)
Üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de nem akarom megszívni... ;-)
Venni szeretnék egy új gépet Ryzen 5 8500G procival, és az integrált Radeon 740M grafikát használnám, diszkrét grafikus kártyával nem tervezek - csak "irodai" melóra lesz a gép.
Van valami, amitől tartanom kell? ;-)
Linux-kompatibilis a vas?
Mindig a legújabb Mint Cinnamon fog futni rajta.Előre is köszi válaszokat, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
Így van, ezt szerettem meg benne :-) Régen kb. alap volt, hogy kernelt is fordított magának az ember. Most meg annak örülök, hogy feltelepítem, és használom ;-)
A felhasználói felülete pedig (régebben MATE-t használtam, egy ideje Cinnamon-ra váltottam) nekem a legszimpatikusabb azok közül, amiket eddig láttam.
-
Vasti74
senior tag
Én Debian Hamm-el kezdtem a linuxos életet, és az még '98-ban volt ;-)
(...illetve nem, mert kicsivel előtte már Debian Bo + Mars NWE-re cseréltük a Novell szervereken a rendszert, de asztali gépnek, éles munkára azt még nem fogtuk be, csak próbálgattuk ;-)
Volt persze közben egy kis RedHat és SuSE kitérő is, de nagyrészt Debian futott a gépemen.
Aztán pár éve (jó régen) képbe került a Mint, és úgy megtetszett, hogy más nem is használnék... Kipróbálok ezt-azt néha kíváncsiságból virtuális gépen, de egyelőre marad ;-)
Most berágtam rá az Intel UHD 630 grafikus kártya + átméretezett munkaasztal + akadozó videók miatt, elkezdtem Mac-el szórakozni, de neeeem, nincs az a pénz ;-)
Rájöttem a nagy eszemmel, hogy nem is rendszert kell cserélnem, hanem inkább grafikus kártyát, vagy gépet! ;-) -
Vasti74
senior tag
...24GB-hoz 100Gb hely, tuti ami fix alapon? ;-)
Nekem Mint Cinnamon 22 fut a gépemen, kb minden van rajta, ami kellhet (FF, Chrome és Opera, LibreOffice, Gimp, Adobe Reader, zene és videó lejátszó és konvertáló progik, virtualbox, stb., 14GB foglalt a rendszerpartíción... (a dokumentumok, virtuális gépek stb. természetesen nem ezen a partíción vannak tárolva ;-)
Ha játszik is, akkor persze azok akármennyi helyet elfoglalhatnak: de alapesetben egy "fullos" irodai gépnél a 30-40GB-os rendszerpartíció tuti elég lesz, nálam a 30GB-os 48%-a foglalt.
Persze mindenki úgy csinál mindent, ahogy akar - tanácsot kért, én meg adtam ;-)
-
Vasti74
senior tag
Köszönöm még egyszer a segítséget.
Megnéztem - kipróbáltam amit tudtam, de valami nem OK: van hardveres videólejátszás támogatás, de egy FullHD h264 mkv lejátszása közben a videókártya 100%-on dolgozik, ami szerintem nem normális :-(
Egyelőre elment a kedvem tőle, meg az egész linuxozástól ;-) - macOS-re átszokás folyamatban.
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Linux Mint Cinnamon felhasználó vagyok régóta, szeretem, de most kiakasztott - remélem, valaki tud segíteni a hibaelhárításban ;-)
Az a problémám, hogy ha a kijelző méretaránya nem 100%, akkor erősen akadoznak a 4k videók (VLC-vel NAS-ról lejátszva Gbit-es ethernet kapcsolaton keresztül) 100%-on nem akadozik - de akkor meg minden nagyon kicsi a 4k-s monitoron... A FullHD videókat még jól lejátssza, bár ott is érzek némi furcsaságot más op.rendszerekhez képest (lásd lejjebb ;-)
Fujitsu D738 gép a legújabb BIOS-al, i5-8500 procival, 16GB memóriával és nvme SSD-vel, csak a proci UHD 630 grafikájával.
Ugyanezen a gépen Windows alatt hibátlan, átméretezve is (szintén VLC-vel a NAS-ról)
Egy kb. hajszálra ugyanilyen paraméterű Mac-en (Mac Mini 2018, i5-8xxx proci, 16GB memória) szintén tökéletesen működik VLC-vel a NAS-ról.A videó akadozása még nem is a legnagyobb gondom: úgy érzem, hogy mióta a 4k monitort megvettem és átméretezve használom, úgy kompletten a képmegjelenítés lassabb és akadozósabb lett.
Van valakinek ötlete?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Interactive Brokers társalgó
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen széket vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- E-roller topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest