- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Hat Galaxy elindította, egy leállította a One UI 8 frissítést
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A Motorola is Air mobillal készül
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Apple iPhone 17 - alap
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
Vasti74 #15529 üzenetére
Sziasztok!
Még mindig nem oldódott meg - szerintem nem is fog, mert valószínűleg csak a szokásos már megint: addig csiszolják a szoftvereket, amíg khm... egyre "jobbak" lesznek. De azért még egyszer kérdezek, mielőtt egy huszonhatodik disztribúciót is kipróbálok, hátha működik legalább annyira jól, mint mondjuk 15 éve bármelyik ;-)
Szóval Mint Cinnamon 22.1 és 22.2, ugyanaz.
4k monitor, 200%-on (mert a fractional scaling ugye még nem működik rendesen)
A rácstávolságok stb. alapértéken.
Ikonok automatikus rendezése kikapcsolva.Ennek ellenére felhasználóváltás és visszajelentkezés után, vagy ha aludni ment a gép és visszajelentkezek, összekuszálódnak az asztalikonok :-(
Mivel valamiért nem az asztal bal szélén vannak alapesetben az ikonok, hanem jó messze tőle (két Cinnamon-os gépem van, mindkettő ilyen) eredetileg állítottam a rácstávolságon - összekuszálodnak. Most alapértelmezett - összekuszálódnak.
Ami duplán szép, hogy bejelentkezés után oda tesz ikonokat, ráadásul kettőt is egymásra, ahol igazából nem is lehetnének ikonok...
Van valakinek ötlete, hogy mit lessek még meg?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
A képen az asztal bal felső sarka látható bejelentkezés után: a bal oszlop és a felső sor metszéspontjából eltűnt a Számítógép ikon, és a sarokba, ahol nem lehetne ikon, felköltözött ez a kettő egymásra:
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Van valakinek ötlete, hogy a Mint Cinnamon-on miután elalszik a gép, felébresztem és visszajelentkezek miért mászkálnak el az asztalon az ikonok?! Piszkosul idegesítő, ráadásul néha egymásra kerül több is :-o
Úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a bal felső sarokból indulva lefelé vannak a mappák (helyiek és nfs-en felcsatoltak) , a gyakran használt progik, és középen lent pár link a gyakran használt dokumentumaimra. Az automatikus rendezés ki van kapcsolva. Bejelentkezés után a lent lévő doksik helyeződnek át néha felülre, néha alulra a bal oszlopban, néha ők maguk kerülnek egymásra, néha más ikonokra "másznak rá", és néha a bal felső sarokban lévő ikon elkerül a "legvégére" (második oszlop alja, mert két oszlopban vannak ikonok) , és a helyére kerül egy vagy több ;-) dokumentumra mutató parancsikon (vagy link, nem tudom mi a pontos neve)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Vasti74 #15172 üzenetére
sonar, cigam, Vladi:
Köszönöm a megerősítést :-)
Így már szerintem meglepem magamat karácsonyra egy új géppel, olyanom úgysem volt még soha - mindig csak valami használt, levetett Brand kacat jutott nekem ;-)
(Ez is Brand lesz, egy Lenovo ThinkCentre M75s Gen 5)
Üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de nem akarom megszívni... ;-)
Venni szeretnék egy új gépet Ryzen 5 8500G procival, és az integrált Radeon 740M grafikát használnám, diszkrét grafikus kártyával nem tervezek - csak "irodai" melóra lesz a gép.
Van valami, amitől tartanom kell? ;-)
Linux-kompatibilis a vas?
Mindig a legújabb Mint Cinnamon fog futni rajta.Előre is köszi válaszokat, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
Így van, ezt szerettem meg benne :-) Régen kb. alap volt, hogy kernelt is fordított magának az ember. Most meg annak örülök, hogy feltelepítem, és használom ;-)
A felhasználói felülete pedig (régebben MATE-t használtam, egy ideje Cinnamon-ra váltottam) nekem a legszimpatikusabb azok közül, amiket eddig láttam.
-
Vasti74
senior tag
Én Debian Hamm-el kezdtem a linuxos életet, és az még '98-ban volt ;-)
(...illetve nem, mert kicsivel előtte már Debian Bo + Mars NWE-re cseréltük a Novell szervereken a rendszert, de asztali gépnek, éles munkára azt még nem fogtuk be, csak próbálgattuk ;-)
Volt persze közben egy kis RedHat és SuSE kitérő is, de nagyrészt Debian futott a gépemen.
Aztán pár éve (jó régen) képbe került a Mint, és úgy megtetszett, hogy más nem is használnék... Kipróbálok ezt-azt néha kíváncsiságból virtuális gépen, de egyelőre marad ;-)
Most berágtam rá az Intel UHD 630 grafikus kártya + átméretezett munkaasztal + akadozó videók miatt, elkezdtem Mac-el szórakozni, de neeeem, nincs az a pénz ;-)
Rájöttem a nagy eszemmel, hogy nem is rendszert kell cserélnem, hanem inkább grafikus kártyát, vagy gépet! ;-) -
Vasti74
senior tag
...24GB-hoz 100Gb hely, tuti ami fix alapon? ;-)
Nekem Mint Cinnamon 22 fut a gépemen, kb minden van rajta, ami kellhet (FF, Chrome és Opera, LibreOffice, Gimp, Adobe Reader, zene és videó lejátszó és konvertáló progik, virtualbox, stb., 14GB foglalt a rendszerpartíción... (a dokumentumok, virtuális gépek stb. természetesen nem ezen a partíción vannak tárolva ;-)
Ha játszik is, akkor persze azok akármennyi helyet elfoglalhatnak: de alapesetben egy "fullos" irodai gépnél a 30-40GB-os rendszerpartíció tuti elég lesz, nálam a 30GB-os 48%-a foglalt.
Persze mindenki úgy csinál mindent, ahogy akar - tanácsot kért, én meg adtam ;-)
-
Vasti74
senior tag
Köszönöm még egyszer a segítséget.
Megnéztem - kipróbáltam amit tudtam, de valami nem OK: van hardveres videólejátszás támogatás, de egy FullHD h264 mkv lejátszása közben a videókártya 100%-on dolgozik, ami szerintem nem normális :-(
Egyelőre elment a kedvem tőle, meg az egész linuxozástól ;-) - macOS-re átszokás folyamatban.
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Linux Mint Cinnamon felhasználó vagyok régóta, szeretem, de most kiakasztott - remélem, valaki tud segíteni a hibaelhárításban ;-)
Az a problémám, hogy ha a kijelző méretaránya nem 100%, akkor erősen akadoznak a 4k videók (VLC-vel NAS-ról lejátszva Gbit-es ethernet kapcsolaton keresztül) 100%-on nem akadozik - de akkor meg minden nagyon kicsi a 4k-s monitoron... A FullHD videókat még jól lejátssza, bár ott is érzek némi furcsaságot más op.rendszerekhez képest (lásd lejjebb ;-)
Fujitsu D738 gép a legújabb BIOS-al, i5-8500 procival, 16GB memóriával és nvme SSD-vel, csak a proci UHD 630 grafikájával.
Ugyanezen a gépen Windows alatt hibátlan, átméretezve is (szintén VLC-vel a NAS-ról)
Egy kb. hajszálra ugyanilyen paraméterű Mac-en (Mac Mini 2018, i5-8xxx proci, 16GB memória) szintén tökéletesen működik VLC-vel a NAS-ról.A videó akadozása még nem is a legnagyobb gondom: úgy érzem, hogy mióta a 4k monitort megvettem és átméretezve használom, úgy kompletten a képmegjelenítés lassabb és akadozósabb lett.
Van valakinek ötlete?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Apple iPhone 13 128 GB Fekete 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- DeepCool CC560 Black V2 garis
- Samsung Galaxy A04s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG CHIEFTEC 700W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest